Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες:

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός συναντάται με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στις 13.30 ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με το Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά και στη συνέχεια θα έχει συνεργασία με την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, Θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και με τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Τ. Γιαννίτση. Μεταξύ των άλλων, αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι και η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής στη Βαρκελώνη. Στις 11 θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη. Στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, με αντικείμενο συζήτησης τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Στις 9 το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Την Πέμπτη το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε εκδήλωση για την ισότητα ευκαιριών με αιχμή την ισότητα των φύλλων στο πλαίσιο του Γ@ ΚΠΣ. Στις 14.00, θα γίνει ειδική σύσκεψη για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 8 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία θα συναντηθεί με το αυτοκρατορικό ζεύγος, με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας και θα έχει συζητήσεις κοινού ενδιαφέροντος. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι στην αποστολή, εκτός από τους δημοσιογράφους που θα καλύψουν την επίσκεψη, θα συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό και αρκετοί επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της περαιτέρω συνεργασίας για την τόνωση των ελληνο-ιαπωνικών οικονομικών σχέσεων.

Την Παρασκευή το πρωί, στην "Ωρα του Πρωθυπουργού", θα απαντήσει σε ερώτηση στη Βουλή. Στις 11 θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ, με αντικείμενο συζήτησης τα εξοπλιστικά προγράμματα και την επιλογή του Αρχηγού του Λιμενικού.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στην Κύπρο υπήρξε μεγάλος σάλος από μια δήλωση του Πρωθυπουργού στην Πέλλα. Εγιναν, μάλιστα, και καυστικές δηλώσεις από τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων και αναγκάστηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κατηφόρης που βρίσκεται στην Κύπρο να κάνει και αυτός δηλώσεις. Είπε ο Πρωθυπουργός στην Πέλλα ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. μη νομίζουμε ότι θα πάει απολύτως ομαλά -και έως εδώ καλά- γιατί πέρα από τις χώρες της Ε.Ε. παίζει και η Τουρκία με τη στάση της κάποιο ρόλο. Αυτό είναι πρώτη φορά που ακούγεται από το στόμα του Ελληνα Πρωθυπουργού και σας διαβεβαιώ ότι ο κ. Κατηφόρης είπε ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να εννοούσε αυτό που γράφεται. Επομένως, το εννούσε ή δεν το εννοούσε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε μια συζήτηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης -που ήταν μια ελεύθερη συζήτηση- έγινε ενημέρωση γύρω από τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Τι είπε ο Πρωθυπουργός; Επανέλαβε, κατ` αρχάς, αυτά που είχε πει στην Κυβερνητική Επιτροπή για την πορεία λύσης του Κυπριακού. Ανέφερε τον έως τώρα απολογισμό του α@ γύρου των συζητήσεων, τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, την εκτίμηση που υπήρξε ότι η πρόοδος δεν ήταν ουσιαστική. Αυτό βεβαίως οφείλεται στη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Τόνισε ακόμη ότι ελπίζουμε πως με τη βοήθεια του ΟΗΕ ο β@ γύρος θα είναι πιο αποδοτικός. Σε αυτό η ελληνική πλευρά θα καταθέσει τη συμβολή της, στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ανέφερε, επίσης, ότι ταυτόχρονα προωθείται -και σε αυτό δίνουμε ιδιαίτερο βάρος- η διαδικασία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε.. Σημείωσε, όμως, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας πρέπει να αναμένουμε κάποιες κινήσεις, αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς. Ποιες είναι αυτές; Μια από αυτές ήδη εκδηλώθηκε από τον κ. Τζεμ με την επιστολή που απέστειλε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων πρόσφατα. Βεβαίως, η επιστολή αυτή συνάντησε την αντίδραση του συνόλου των υπουργών Εξωτερικών και δεν έγιναν αποδεκτά τα όσα ισχυριζόταν. Αυτό, όμως, ήταν μια μορφή της τουρκικής αντίδρασης. Ανάλογες μορφές αντίδρασης από την τουρκική πλευρά δεν αποκλείεται να υπάρχουν και στο μέλλον. Αυτό, λοιπόν, που ήθελε να τονίσει ο Πρωθυπουργός είναι: Χρειάζεται συνεχής εγρήγορση, παρακολούθηση και δουλειά, μέχρις ότου η ένταξη καταστεί γεγονός. Αυτό είναι το πραγματικό περιεχόμενο της συζήτησης που έγινε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το θέμα είναι το εξής: Εδώ υπάρχει μια δήλωση του Πρωθυπουργού στη Νομαρχιακή Επιτροπή που ή την αποδέχεστε ή την απορρίπτετε; Διότι εδώ λέει ότι η Τουρκία θα παίζει κάποιον ρόλο μέχρι να φτάσουμε στην ενταξιακή πορεία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα τι ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Αυτά που είπα είναι στο πνεύμα της συζήτησης που έγινε. Προφανώς αυτή η συζήτηση δεν καταγράφηκε κατά γράμμα και αποδόθηκε από κάποιον από τους παρευρισκόμενους και έφτασε με τη λογική του "σπασμένου" τηλεφώνου, με διαφορετική έννοια στην Κύπρο. Η έννοια ήταν συγκεκριμένη και είναι αυτή που σας είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη διάρκεια της περιοδείας του στη Βόρια Ελλάδα και μέσα στις Νομεαρχιές Επιτροπές του ΠΑΣΟΚ είπε για θολό τοπίο, για πόλεμο οργανωμένων συμφερόντων, για απαξίωση της πολιτικής, απόπειρα αποσταθεροποίησης και κίνδυνο εκτροπής. Είπε ότι κάποιοι ετοιμάζουν δικτατορία. Τι πληροφορίες έχει η κυβέρνηση γύρω από αυτό το θέμα; Βρισκόμαστε σε τόσο δύσκολη κατάσταση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο μόνος, ο οποίος κατηγόρησε πολιτικό αρχηγό ότι απεργάζεται σενάρια πολιτικής εκτροπής είναι ο κ. Καραμανλής. Και σας διαβάζω απόσπασμα της ομιλίας του: "Σήμερα που όλοι γνωρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις εκλογές ο κ. Σημίτης άρχισε να απεργάζεται σενάρια πολιτικής εκτροπής". Το "απεργάζεται" είναι συγκεκριμένη λέξη. Κατηγορεί ευθέως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Πρωθυπουργό ότι απεργάζεται σενάρια πολιτικής εκτροπής. Η κατηγορία αυτή είναι απαράδεκτη. Και δεν έχουμε παρά να τονίσουμε στον κ. Καραμανλή ότι πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα αυτά που λέει και να εκφράσουμε την αντίθεσή μας, βεβαίως, σε αυτού του είδους τη συμπεριφορά. Και πρέπει να τονίσω ότι δεν είναι η μόνη. Εχουμε εφτά σημεία από τις δύο ομιλίες του κ. Καραμανλή που έγιναν στους νομούς Θεσπρωτίας και Πρεβέζης, όπου μας λέει πράγματα, που θα έλεγα ότι η λέξη "ύβρις" είναι λίγη για να αποδώσει αυτά που ειπώθηκαν. Δεν ξέρω τι είδους πολιτικές συμπεριφορές είναι αυτές και πού οδηγούμαστε, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υβρίζει τον Πρωθυπουργό με βαρύτατους και αστήρικτους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι εκφεύγουν από κάθε έννοια ομαλής πολιτικής συζήτησης. Και ρωτώ: Πού μας οδηγούν; Είναι απαράδεκτη η αναφορά που έκανε ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός απεργάζεται σενάρια πολιτικής εκτροπής. Αν είναι δυνατόν. Τι είπε ο Πρωθυπουργός; Ο Πρωθυπουργός μίλησε όντως για ένα θολό τοπίο που επιχειρούν να δημιουργήσουν ορισμένοι και έκανε τις σχετικές αναφορές του. Και για την προσπάθεια μιας "γκρίζας" ενημέρωσης από κάποιους και για συμφέροντα που έχουν να κάνουν με το Γ@ ΚΠΣ και για την εμπλοκή του κόμματος της Ν.Δ. με τη μορφή της ανοχής ή της υποστήριξης που έχει δώσει σε κάποιο από αυτά.

Είναι, όμως, ένα διαφορετικό θέμα που θέλουμε να θίξουμε αυτό που είπε περί πολιτικής εκτροπής. Τι είπε ουσιαστικά; Είπε ότι η προσπάθεια δημιουργίας αυτού του θολού τοπίου, η προσπάθεια φθοράς και απαξίωσης των θεσμών, η προσπάθεια χειραγώγησης της πολιτικής, όλα αυτά είναι που ουσιαστικά αποδυναμώνουν το πολιτικό σύστημα. Ο Πρωθυπουργός διέκρινε μια προσπάθεια υπονόμευσης της ομαλής πολιτικής ζωής, μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης της πολιτικής και των θεσμών που εκδηλώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Και μη μου πείτε ότι δεν το είδαμε; Είδαμε πολύ καλά τι έγινε με την περίπτωση της επίθεσης κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είδαμε πολύ καλά τι έγινε με το τεχνητό κλίμα σήψης και κατασκευής ενόχων. Και είδαμε και αυτό το κλίμα πλήρους απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί. Αν αυτά περάσουν στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, αν αυτά τα σχέδια γίνουν συνείδηση στους πολίτες, είναι σαφές ότι θα οδηγηθούμε σε αρνητικές καταστάσεις, τις οποίες θα πληρώσουμε όλοι. Χαρακτηριστικά, στο σημείο αυτό, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η Ν.Δ. βλέπει το "τυράκι και χάνει τη φάκα". Στην προσπάθεια, δηλαδή, να αποκομίσει κάποιο μικροκομματικό όφελος δεν βλέπει ότι αυτά τα σενάρια, όλες αυτές οι κινήσεις που τείνουν να αποσταθεροποιήσουν το πολιτικό σύστημα και να δημιουργήσουν κλίμα απαξίωσης στην πολιτική ζωή, ουσιαστικά οδηγούν σε υπονόμευση των θεσμών, κάτι που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει όλους και θα πρέπει όλοι να αντισταθούμε. Βεβαίως, δεν γίνεται αυτό από όλους. Αναφέρθηκα πριν από λίγο στις δηλώσεις του κ. Καραμανλή. Μήπως θέλετε να αναφερθώ και στις δηλώσεις δύο επίλεκτων στελεχών της Ν.Δ., σήμερα, οι οποίοι μίλησαν για κλίμα αβεβαιότητας και ζήτησαν πρόωρες εκλογές; Όταν ομιλούν στελέχη για κλίμα αβεβαιότητας και ζητούν πρόωρες εκλογές δεν διευκολύνουν εκείνους που θέλουν να δημιουργήσουν το τεχνητό κλίμα σήψης και απαξίωσης; Δεν διευκολύνουν αυτό το θολό τοπίο, το οποίο έρχεται να αποδυναμώσει τους θεσμούς και δημιουργεί κινδύνους υπονόμευσης της ομαλής πολιτικής ζωής; Δεν ξέρω αν το έκαναν άθελα ή ηθελημένα. Ξέρω ότι το έκαναν. Δεν υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας. Η χώρα κυβερνάται. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει το πρόγραμμά της και αν ο ελληνικός λαός το αποδεχθεί θα την ξαναψηφίσει. Εάν ο ελληνικός λαός κρίνει ότι δεν καλύφθηκε στις εκλογές θα πει, ας έρθει κάποιος άλλος. Η χώρα, όμως, κυβερνάται με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και με την εντολή του ελληνικού λαού και δεν έχει κανείς δικαίωμα να μιλά ούτε για κλίμα αβεβαιότητας, ούτε να εκτοξεύει προτάσεις περί πρόωρων εκλογών, μέσα σε αυτό το κλίμα. Διότι το μόνο που πετυχαίνει είναι να συντείνει και να ενισχύει αυτή την προσπάθεια υπονόμευσης και αποσταθεροποίησης της ομαλής πολιτικής ζωής. Θα πρέπει ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση να το προσέξει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος δημιούργησε αυτό το κλίμα σήψης, διαφθοράς και αβεβαιότητας;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω ήδη τοποθετηθεί επί του θέματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση έχει πληροφορίες για το ποιοι είναι αυτοί που απεργάζονται, όπως λέτε εσείς, την ανατροπή του σημερινού καθεστώτος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο κόσμος και βλέπει και ακούει και κρίνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν έχετε στοιχεία; Όταν λέτε κάτι πρέπει να το στοιχειοθετείτε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν κάνουμε αστυνομικό ρεπορτάζ.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να μου πείτε, εάν συμμερίζεται η κυβέρνηση τα όσα είπε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης, ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας στηρίζουν το πολιτικό σύστημα. Και, επίσης, εάν η κυβέρνηση συμμερίζεται και τα όσα είπε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γείτονας ότι η Δημοκρατία μας έχει ισχυρά αντισώματα και εάν αυτά δεν είναι σε αντίθεση -πλήρη αντίθεση θα έλεγα εγώ- με τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο της πολιτικής εκτροπής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας εξήγησα τί είπε ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της όλης τοποθέτησής του. Θέλετε μάλιστα, χαρακτηριστικά να διαβάσω κι ένα άλλο σημείο της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού; Τί είπε ο Πρωθυπουργός: «Πρέπει να ορθώσουμε μέτωπο απέναντι στην απόπειρα απαξίωσης της πολιτικής». Μέτωπο, όλοι μας. Ολοι να πούμε ότι δεν θα περάσει η προσπάθεια απαξίωσης της πολιτικής απέναντι στην απόπειρα αποδυνάμωσης της δημοκρατίας. «Μέτωπο απέναντι στην ενορχηστρωμένη συγχορδία εντυπώσεων, με στόχο το ροκάνισμα των κατακτήσεων που έχουμε πετύχει, την υπονόμευση των θεσμών, τη νομή της εξουσίας, τον σφετερισμό των κόπων και των θυσιών του ελληνικού λαού». Ετσι αποτυπώνεται κατά τον καλύτερο τρόπο το περιεχόμενο των δηλώσεων του Πρωθυπουργού. Σας διάβασα απόσπασμα από την ομιλία του.

Βεβαίως, ο Πρόεδρος της Βουλής και άλλοι έκαναν τις σχετικές αναφορές και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτές τις αναφορές τους. Θέλω να σας θυμίσω ένα σημείο από το δελτίο Τύπου που εκδόθηκε σήμερα από το Γραφείο Τύπου της Βουλής, το οποίο κατά τη γνώμη μου θεωρώ πολύ σημαντικό. Το σχόλιο αυτό επισημαίνει ότι σε απάντηση όλων των εικασιών που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο Πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης αρκείται στο να υπενθυμίσει ότι, εδώ και πολλά χρόνια, επισημαίνει κατά τρόπο επίμονο και συχνά, όπως τονίζει ο ίδιος σε «ώτα μη ακουόντων», τη συστηματική απαξίωση της πολιτικής, του πολιτικού κόσμου και του Κοινοβουλίου που υπονομεύει τους ίδιους τους δημοκρατικούς μας θεσμούς. Ο Πρόεδρος της Βουλής, χωρίς να παραβλέπει ατομικές ευθύνες και λειτουργικές αδυναμίες του πολιτικού μας συστήματος., αναφέρεται ιδιαίτερα στο ρόλο και τις ευθύνες επιχειρηματιών και διευθυντικών στελεχών, που ελέγχουν αμέσως ή εμμέσως ηλεκτρονικά, κυρίως, ΜΜΕ. Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με αυτές τις αναφορές που γίνονται στη σημερινή ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Βουλή ερμηνεύει, κατά τον αυθεντικότερο τρόπο, τις δηλώσεις του Προέδρου του Κοινοβουλίου Απ. Κακλαμάνη.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να κάνω πιο απλά την ερώτησή μου: Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας στηρίζουν το πολιτικό σύστημα; Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το στηρίζουν, ναι ή όχι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν να στηρίζουν το πολιτικό σύστημα, όπως το στηρίζουμε εμείς και τα άλλα κόμματα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το στηρίζει η Ν.Δ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ν.Δ. πρέπει να προσέχει -αυτό θέλουμε- και να το στηρίζει. Αλλά, η Ν.Δ. από την οποία περιμένουμε όλοι να στηρίζει το πολιτικό σύστημα -και είναι ένας κορυφαίος ρόλος της αυτός- πρέπει να προσέχει και κάποιες κινήσεις, στις οποίες είδατε ότι δεν απέδωσα, κατ ανάγκη, σκοπιμότητα, αλλά που θα πρέπει οι ίδιοι να μας πουν, εάν υπάρχει ή αν δεν υπάρχει. Παρατήρησα δύο σημεία: Το πρώτο είναι η κατηγορία του Αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά του Πρωθυπουργού, ότι απεργάζεται ο Πρωθυπουργός σενάρια εκτροπής. Περιμένουμε την απάντηση του κ. Καραμανλή. Να μας εξηγήσει τί εννοεί. Διότι, ουδείς Ελληνας φυσικά πιστεύει κάτι τέτοιο και ουδείς Ελληνας αποδέχεται κάτι τέτοιο. Και το δεύτερο είναι σημερινές δηλώσεις δύο βουλευτών και κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ., ότι υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας και ότι πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές. Δεν υπάρχει κανένα κλίμα αβεβαιότητας στην Ελλάδα. Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες για την πολιτική, αυτό είναι θεμιτό. Μπορεί κάποιος να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Και αυτό είναι απολύτως θεμιτό και εντάσσεται στους κανόνες λειτουργίας της Δημοκρατίας μας. Κάποιος να έχει το δικαίωμα να την ψηφίσει ή να την καταψηφίσει στις ερχόμενες εκλογές. Και αυτό απολύτως θεμιτό είναι. Και αυτό εντάσσεται στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Αλλά, κανείς δεν πρέπει να ομιλεί για κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας, το οποίο οδηγεί σε πολύ επικίνδυνα συμπεράσματα και ηθελημένα ή άθελα -εγώ αφήνω, όπως βλέπετε, περιθώρια- ενισχύει εκείνους που απεργάζονται σενάρια απαξίωσης του πολιτικού μας συστήματος και υπονόμευσης των θεσμών μας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας ρωτήσω κάτι άλλο. Ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες μιλούσε για την ισχυρή δημοκρατία και μάλιστα όταν έγινε αυτή η αήθης επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο, διαβεβαίωνε ο Πρωθυπουργός ότι η Δημοκρατία μας δεν κινδυνεύει. Επίσης, μέχρι πρότινος ακούγαμε τον Πρωθυπουργό να μιλά περί «ισχυρής Ελλάδας». Με όσα είπε στις τελευταίες του ομιλίες έδωσε την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι ακυβέρνητη πολιτεία. Υπάρχει κάτι το οποίο τον ανησυχεί; Τί μεσολάβησε και έχουμε αυτή τη διαφορά των δηλώσεών του, μέσα σε λίγα 24ωρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι έτσι. Η Ελλάδα δεν είναι ακυβέρνητη πολιτεία. Η χώρα μας κυβερνάται καλά και βαδίζει στο δρόμο της ισχυρής Ελλάδας, όπως έχουμε πει πολλές φορές. Η Ελλάδα έχει το δικό της όνομα και τη δική της θέση στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποιοι, οι οποίοι προφανώς απεργάζονται και δουλεύουν πάνω σε μια άλλη κατεύθυνση, στην κατεύθυνση φθοράς και απαξίωσης των θεσμών, στην κατεύθυνση χειραγώγησης της πολιτικής, στην προσπάθεια δημιουργίας όρων αδυναμίας του πολιτικού μας συστήματος. Είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν τους κατονομάζει η κυβέρνηση αυτούς τους παράγοντες, τους οποίους αναφέρατε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επιτρέψετε μας να επιλέγουμε εμείς τις στιγμές που θα αποφασίσουμε να κάνουμε τις κινήσεις μας. Ο λαός, όμως, βλέπει και κρίνει και αυτό το νιώθουμε όλοι.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα να μας πείτε εάν υπήρξε ενόχληση από την πλευρά του Πρωθυπουργού για τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής, επειδή βλέπουμε ότι βγείτε κάποια ανακοίνωση πριν από λίγο...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανένα πρόβλημα. Επειδή γράφτηκαν κάποια πράγματα σήμερα και διατυπώθηκαν κάποιες εκτιμήσεις, φαντάζομαι ότι έκρινε σκόπιμο η Βουλή να εκδώσει σχετικό Δελτίο Τύπου.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Είπατε ότι ο μόνος πολιτικός αρχηγός που κατηγόρησε και μίλησε για σχέδιο εκτροπής είναι ο κ. Καραμανλής...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Που κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ομως, όλοι ακούσαμε ότι αυτή η αναφορά του κ. Καραμανλή έγινε σε απάντηση της αποστροφής του Πρωθυπουργού που είπε πολύ συγκεκριμένα ότι οι πολιτικές δυνάμεις που δεν μπορούν να πάρουν τις εκλογές και να τις κερδίσουν έχουν σχέδιο εκτροπής του πολιτεύματος. Ο Πρωθυπουργός πρώτος μίλησε και αναφέρθηκε στη Ν.Δ. ή κάνουμε λάθος;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο αρχηγός της Ν.Δ. κατηγορεί ευθέως τον Πρωθυπουργό ότι απεργάζεται -και όλοι καταλαβαίνουμε τί εννοεί- σενάρια πολιτικής εκτροπής. Και ερωτώ: Πιστεύει ο ελληνικός λαός, πιστεύει η Ν.Δ.. ή ο κ. Καραμανλής ότι ο Πρωθυπουργός απεργάζεται σενάρια πολιτικής εκτροπής; Διότι, εάν το πιστεύει θεωρώ ότι παρακολουθούμε ένα θέατρο του παραλόγου και μια «γκροτέσκο κωμωδία». Αναφορικά με αυτό που με ρωτήσατε, εξήγησα ποιο ήταν το πλαίσιο βάσει του οποίου κινήθηκε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του. Πιστεύω ότι ένας καλόπιστος, κάποιος που κατανοεί το τί έγινε γύρω μας όλο αυτό το διάστημα, δεν έχει παρά να πει ότι βεβαίως όλοι πρέπει να συμβάλουμε, ώστε να μην απαξιωθούν οι θεσμοί ή να μην δημιουργηθεί τεχνητό κλίμα σήψης και τεχνητή προσπάθεια δημιουργίας ενόχων, να μη δημιουργηθεί ένα κλίμα απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών. Και αυτό αφορά όλους μας. Ολοι θα την πληρώσουμε, εάν γίνει κάτι τέτοιο. Η κατηγορία του Πρωθυπουργού προς τη Ν.Δ. ήταν ότι βλέπει το τυρί και χάνει τη φάκα.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάσατε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κακλαμάνης και να υποθέσω ότι συμφωνείτε με αυτή την ανακοίνωση, πλην, όμως...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν είναι ο ρόλος μου να συμφωνώ ή να διαφωνώ με τις ανακοινώσεις της Βουλής. Επισήμανα τα κατά τη γνώμη μου ιδιαίτερα σημεία τα οποία αναφέρονται σε αυτή την ανακοίνωση. Είναι πάρα πολύ σημαντικά και είναι έτσι τα πράγματα, όπως τονίζονται στην ανακοίνωση.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού είναι τα πράγματα έτσι όπως τα λέει, αυτοί που απεργάζονται -γιατί εγώ αυτό κατάλαβα και διορθώστε με εάν κάνω λάθος- τα σενάρια πολιτικής εκτροπής, είναι οι επιχειρηματίες, ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, γιατί αυτούς αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Κακλαμάνη. Εν πάση περιπτώσει, δεν θα πρέπει να κατονομαστούν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αναφέρει τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Μίλησε για επιχειρηματίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι. Αλλο είναι ο επιχειρηματίας ή δύο επιχειρηματίες ή δεν ξέρω πόσοι και άλλο είναι όλος ο επιχειρηματικός κόσμος

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Λέει ότι είναι επιχειρηματίες αυτοί που απεργάζονται τα σενάρια.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν λέει έτσι ο κ. Κακλαμάνης.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν άκουσα λάθος, διορθώστε με.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομιμοποιούμε να ερμηνεύω τον κ. Κακλαμάνη, διότι άλλος είναι ο πολιτικός μου ρόλος και άλλη η θεσμική ιδιότητα του κ. Κακλαμάνη. Θα ήταν άτοπο να επιχειρώ να σχολιάζω τις δηλώσεις του. Απλώς, αναφέρθηκα στις επισημάνσεις που πολλές φορές έχει κάνει ο Πρόεδρος της Βουλής. Αυτή την έννοια έχει η τοποθέτησή μου. Να υπενθυμίσω ότι ο κ. Κακλαμάνης δεν έχει κρύψει τις απόψεις του, έχει το θάρρος να τις διατυπώνει, εδώ και πολλά χρόνια. Εχει συνέπεια και συνέχεια σε αυτή την προσπάθειά του. Αυτές τις απόψεις του υπενθύμισα.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, συμφωνεί η κυβέρνηση με τα όσα λέει ο κ. Κακλαμάνης σε αυτή την ανακοίνωση ότι τα ΜΜΕ και κάποιοι επιχειρηματίες, βρίσκονται πίσω από τα όποια σενάρια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν αναφέρεται ούτε στους επιχειρηματίες, ούτε στα ΜΜΕ. Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή επικρίνατε τους βουλευτές της Ν.Δ. που ζήτησαν πρόωρες εκλογές, θυμάμαι ότι στο παρελθόν σε πολλές φορτισμένες περιόδους και ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, όπως και άλλοι πολιτικοί, είχαν ζητήσει πρόωρες εκλογές. Τώρα βάζετε ένα πλαίσιο που «ποινικοποιούνται» αυτές οι λέξεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, ποινικοποιούνται.

ΤΑΚΗΣ: Ενοχοποιούνται, εν πάση περιπτώσει.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το «ενοχοποιούνται» να το δεχθώ.

ΤΑΚΗΣ: Τί συμβαίνει; Δηλαδή, δεν δικαιούται η αντιπολίτευση να ζητά πρόωρες εκλογές;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, η αντιπολίτευση δικαιούται να ζητήσει ό,τι θέλει. Δημοκρατία έχουμε στην Ελλάδα. Αλλά, εγώ αναφέρθηκα στο σκεπτικό τους, ότι υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας. Δεν υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας στην Ελλάδα. Εάν βγούμε και ρωτήσουμε οποιονδήποτε Ελληνα, εάν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα και εάν η χώρα κυβερνάται, θα πει ναι, ανεξάρτητα εάν έχει παράπονα από τη διακυβέρνηση ή εάν συμφωνεί. Αναφέρθηκα στη σύνδεση ορισμένων κινήσεων. Διότι ορισμένες κινήσεις έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, όπως η κίνηση αποσταθεροποίησης του πολιτεύματος και η απόπειρα σπίλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το τεχνητό κλίμα σήψης και κατασκευής ενόχων, τι κλίμα πλήρους απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών. Οταν αυτά τα αξιοποιείς για να πει ότι υπάρχει αστάθεια στη χώρα και άρα πρέπει να κάνουμε πρόωρες εκλογές, ουσιαστικά έρχεσαι να επικροτήσεις εκείνους οι οποίοι υιοθέτησαν αυτά τα σενάρια. Αυτή ήταν η αναφορά μου.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αυτά τα εξωθεσμικά κέντρα, τα οποία επιχειρούν εκτροπή, είναι υπό έλεγχο και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σας είπα πώς εννοούμε το όλο θέμα, σε σχέση με τη λέξη "εκτροπή". Από εκεί και πέρα, όπως έχουμε πει, η Δημοκρατία έχει τις άμυνές της, το κράτος έχει τις διαδικασίες του. Οι διαδικασίες αυτές είναι ιδιαίτερα διαφανείς και ελεγχόμενες. Θα προχωρήσουμε με βάση αυτές τις διαδικασίες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός εάν κατάλαβα εγώ λάθος, όλοι παρακολουθήσαμε τα δελτία ειδήσεων και το σχετικό ρεπορτάζ και ο πρώτος που αναφέρθηκε στη λέξη "εκτροπή" ήταν ο Πρωθυπουργός. Βλέπω ότι με πείσμα δεν απαντάτε, ούτε στην κα Ιωάννου, ούτε στον κ. Σταματόπουλο, ούτε στον κ. Κανελλόπουλο, για ένα συγκεκριμένο θέμα: Ποιός μίλησε πρώτος για εκτροπή; Ο Πρωθυπουργός. Και απάντησε μετά ο κ. Καραμανλής. Γιατί, από ό,τι ακούω τώρα, εσείς προσπαθείτε να μας πείσετε ότι πρώτα μίλησε ο κ. Καραμανλής για εκτροπή και ακολούθησε ο κ. Σημίτης.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ισως να μην παρακολουθήσατε δελτία ειδήσεων ή να μην διαβάσατε τις ομιλίες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ενδεχομένως, ναι.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δικαιολογείστε, διότι ο κ. Σημίτης παρουσίασε μία ολόκληρη κατάσταση που έγινε ή επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί και είπε ότι, εάν δεν προσέξουμε, θα την πληρώσουμε όλοι και θα διαμορφωθούν συνθήκες εκτροπής, υπό την έννοια κινήσεων που δεν συνάδουν με την ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματός μας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πρώτα, λοιπόν, ο κ. Σημίτης το ανέφερε.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι διαφορετικό να το επισημάνεις αυτό ως κίνδυνο και να καλείς όλες τις δυνάμεις να αφήσουν τους μικροκομματικούς εγωισμούς και να βοηθήσουν -μίλησε για μέτωπο ο κ. Σημίτης- και να συμβάλουν στη στήριξη του πολιτικού μας συστήματος και στην ομαλή λειτουργία του και είναι διαφορετικό να καταγγείλεις τον Πρωθυπουργό και εκλεγμένο ηγέτη της χώρας ότι απεργάζεται τέτοια σενάρια. Με συγχωρείτε, αλλά είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που λέτε τώρα, είναι ίδια με αυτά που μας είπατε προηγουμένως...;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Απολύτως ίδια.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρτε τα πρακτικά να δείτε...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι σας ικανοποιεί αυτή η εξήγησή μου.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες και ο Πρωθυπουργός και εσείς μιλήσατε για προσπάθεια απαξίωσης της πολιτικής, θέλω να σας ρωτήσω, το να μιλά κανείς αορίστως ότι κάποια κέντρα, κάποιοι επιχειρηματίες, κάποιοι πολιτικοί απεργάζονται την απαξίωση της πολιτικής ή την εκτροπή, δεν πιστεύετε ότι αυτό οδηγεί, έστω συνειρμικά, τον πολίτη να γενικεύει και να θεωρεί ότι αφού δεν κατονομάζονται οι υπεύθυνοι, όλοι το ίδιο είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Με συγχωρείτε, δεν είναι έτσι τα πράγματα. Είπα ότι ο λαός βλέπει και κρίνει. Από την άλλη πλευρά, το "όλοι ίδιοι είναι" δεν το δέχομαι. Καθένας κρίνεται από τις πράξεις του. Κρίνεται από τα πιστεύω του και πώς τα προωθεί. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εγώ δεν θα πω ότι εμείς είμαστε οι καλύτεροι. Φυσικά, για να διεκδικούμε την ψήφο του ελληνικού λαού, σημαίνει ότι το πιστεύουμε, αλλά κριτής είναι ο ελληνικός λαός.

ΦΙΛΗΣ: Μια άλλη ερώτηση για την τελευταία Κυβερνητική Επιτροπή. Η επίσημη ενημέρωση ήταν ότι ομοφώνως η ΚΕ κατέληξε στην απόφαση γενικής απαγόρευσης των τυχερών παιχνιδιών. Μετά, όμως, βγαίνουν υπουργοί, όπως ο κ. Τσοχατζόπουλος και άλλοι, οι οποίοι λένε "συρόμεθα από την τηλεόραση, δεν είναι σωστή αυτή η απόφασή μας". Είναι ομόφωνη η απόφαση ή δεν είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πρέπει να επισημάνω ότι στις συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων ακούγονται απόψεις. Και με αυτή την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να σας πω ότι διατυπώνεται πλούτος απόψεων, διαφορετικές απόψεις, έρχονται νέες προτάσεις. Γίνεται πραγματικά ένας σημαντικός και πλούσιος διάλογος. Δεν είναι σωστός ο τρόπος που παρουσιάζεται ορισμένες φορές ο διάλογος αυτός, ότι ο τάδε ή ο δείνα υπουργός διαφώνησαν, ενώ έχουν καταθέσει τον προβληματισμό τους. Και τα όργανα αυτά συνεδριάζουν για να κατατίθεται ο προβληματισμός. Ο προβληματισμός δεν είναι πάντοτε ενιαίος. Δεν είμαστε ούτε λόχος, ούτε μια συντεταγμένη ομάδα η οποία έρχεται απλά για να επικυρώσει ειλημμένες αποφάσεις. Ο διάλογος είναι ουσιαστικός και μέσα από αυτόν, καταλήγουμε σε αποφάσεις. Και οι τελικές αποφάσεις και στο θέμα αυτό, ναι, ήταν ομόφωνες.

ΦΙΛΗΣ: Είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ψήφιση νέου εκλογικού νόμου, ανεξαρτήτως εάν υπάρξει συμφωνία από άλλα πολιτικά κόμματα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει το θέμα του νέου εκλογικού νόμου, μετά τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, όπως εξήγγειλε και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης. Αυτό είναι στην πρόθεσή μας, διότι μας ενδιαφέρει η συζήτηση μιας σειράς μέτρων που αφορούν την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματός μας, μεταξύ των οποίων βεβαίως είναι και ο εκλογικός νόμος. Και ομιλώ για μέτρα που συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του πολιτικού συστήματός μας, στο σύνολό του. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι εμείς ως ΠΑΣΟΚ, μιλούμε για μια γενικότερη στρατηγική που δεν εντάσσεται σε εκλογικές αναμετρήσεις -θέλω να το κάνω καθαρό αυτό- για μια οραματική πορεία, οραματική οπτική και μια πιο διευρυμένη πολιτική ανασύνθεσης του χώρου της Κεντρο-αριστεράς και της Αριστεράς -και εδώ και στην Ευρώπη- για μια νέα Αριστερά. Βεβαίως, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα από ένα διάλογο με όλα τα κόμματα και τους χώρους που έχουμε απευθυνθεί. Στο διάλογο αυτό, θα συζητηθούν και ζητήματα θέσεων, ζητήματα πολιτικής, ζητήματα πορείας. Θα αναζητηθούν -φαντάζομαι- συγκλίσεις. Ενα από τα στοιχεία που φυσικά θα συζητηθούν είναι και η δυνατότητα των κομμάτων να συμφωνούν, αλλά να έχουν και τη δυνατότητα ως πολιτικές οντότητες, ως πολιτικά κόμματα, στη βάση ενός κοινού προγράμματος, να μετέχουν στη γενικότερη πορεία διακυβέρνησης της χώρας. Αυτά, όμως, δεν είναι θέματα που θα δούμε αύριο το πρωί. Είναι θέματα που θα συζητηθούν μετά τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές και είναι ευνόητο το "γιατί". Για να μη θεωρήσει κανείς ότι υπάρχουν, είτε γιατί δεν υπάρχει ετοιμότητα -δεν υπάρχει κανένας νόμος στο συρτάρι- είτε γιατί δεν πρέπει κανείς να θεωρήσει ότι συνδέονται με συγκεκριμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι ένα βαθύ πιστεύω μας και πάνω σε αυτό το πιστεύω θα έχουμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε.

ΦΙΛΗΣ: Σας ρώτησα, εάν στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι να ψηφίσει τελικώς νέο εκλογικό νόμο, ανεξαρτήτως της συμφωνίας των κομμάτων.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό θα το εκτιμήσουμε ανάλογα με το διάλογο για τον εκλογικό νόμο. Διότι, για παράδειγμα, είναι διαφορετικό να διαφωνούν οι πάντες και διαφορετικό να υπάρχουν συμφωνίες από ένα μέρος του πολιτικού κόσμου για ένα εκλογικό νόμο. Ενας εκλογικός νόμος είναι λίγο δύσκολο να γίνεται μόνο από μια πλευρά. Είναι μια, θα έλεγα, τελική απόφαση. Αυτής της τελικής απόφασης πρέπει να προηγηθεί ένας διάλογος για να αναζητηθούν συγκλίσεις και συναινέσεις. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι, όταν συζητήσουμε, να κοιτάξουμε να συμφωνήσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι. Αυτό το στίγμα δίνουμε.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Αυτή η πρόταση για κυβερνήσεις συνεργασίας που έγινε, γιατί δεν το έχω καταλάβει ακόμα, μπορεί να αφορά και την περίοδο προ του 2004; Και συμπόρευση, δηλαδή; Είναι κρίσιμο σημείο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι υπάρχει μια σειρά "τεχνικών" προβλημάτων στον υπάρχοντα εκλογικό νόμο. Αλλά, αυτό δεν στερεί κάποια κόμματα, εάν το επιθυμούν και το αποτέλεσμα των εκλογών το επιτρέπει, να κάνουν και μία συνεργασία. Αυτό έχει γίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μα, ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει σε αυτές τις εκλογές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ανέφερα στην αρχή ότι ο σημερινός εκλογικός νόμος προκαλεί μια σειρά από περιορισμούς. Αν, όμως, εκφραστούν τέτοιες θελήσεις και υπάρχει και ένα σχετικό αποτέλεσμα εκλογών, κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει. Επιτρέψτε μου, όμως, να τονίσω και πάλι, για να μη θεωρηθεί ότι ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε τον εκλογικό νόμο, ότι αυτή η συζήτηση θα αρχίσει μετά τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τα χθεσινά δημοσιεύματα της εφημερίδας "ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ" που αποκαλύπτει κάποια στοιχεία για την τρομοκρατία, την ύπαρξη κάποιων προσώπων, κάποιων μαρτύρων. Εν πάση περιπτώσει, τι αληθεύει από αυτά και τι όχι και τι είναι σε γνώση της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχω τίποτα να προσθέσω. Υπάρχουν οι σχετικές δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η υπόθεση "φρουτάκια" και οι πολιτικοί που ρίχθηκαν στην αρένα από τους medio-κράτες , είναι πρελούδιο συνταγματικής και πολιτικής εκτροπής ή ο Πρωθυπουργός γνωρίζει κάτι βαθύτερο που εμείς δεν το γνωρίζουμε; Γιατί, κυρίαρχο πολιτικο-οικονομικό γεγονός, σήμερα, είναι η δίωξη κατά του κ. Κόκκαλη. Θέλω, λοιπόν, να μάθω, εάν η αναφορά του Πρωθυπουργού συνδέεται, καθ` οιονδήποτε τρόπο, με την υπόθεση αυτή.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, αυτό είναι σαφές. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα φαινόμενα, τα οποία αναφέρατε στην εισαγωγή της παρέμβασής σας, γι` αυτό το κλίμα σήψης και απαξίωσης που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί. Σε τίποτα δεν συνδέεται με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Εχουμε τοποθετηθεί και έχουμε πει καθαρά ότι η Δικαιοσύνη, απερίσπαστη θα επιτελέσει το έργο της σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις. Εχουμε πει, βεβαίως, και προς τη Ν.Δ. -διότι βιάστηκαν ορισμένοι να προβούν σε δηλώσεις- να αφήσουμε όλοι τη Δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο της. Δεν χρειάζεται προστάτες και υποβολείς, πράγμα που επανέλαβε και ο Πρωθυπουργός, ο οποίος είπε στην ομιλία του -υπάρχει στο κείμενο- ότι η Δικαιοσύνη απερίσπαστη και χωρίς καμία παρέμβαση θα επιτελέσει το έργο της.

Αύριο θα είμαι στη Θεσσαλονίκη για θέματα που συνδέονται με την ΕΤ-3. Θα ανακοινώσουμε τη σύνθεση της διοικούσας επιτροπής της και για συνομιλίες στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου του διαλόγου για το νόμο που προωθούμε, με την ΕΣΗΕΜΘ. Υπάρχουν και κάποιες άλλες εκδηλώσεις. Λόγω της παρουσίας μου στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει πολιτική ενημέρωση (briefing) στα γραφεία της ΕΣΗΕΜΘ, στην οποία βεβαίως θα είναι οι συνάδελφοί σας, και θα αναφερθώ σε όλα τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. Ομως, επειδή συνεδριάζει η Διυπουργική Επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο κ. Χυτήρης, μετά τη λήξη της Διυπουργικής, θα σας ενημερώσει εδώ, για τα αποτελέσματα της Διυπουργικής. Επομένως, δεν θα γίνει το briefing στις 13.00, αλλά, όσοι από εσάς το επιθυμείτε, μπορείτε να συμμετάσχετε στην ενημέρωση του κ. Χυτήρη, μετά τη Διυπουργική Επιτροπή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 25 February 2002 - 14:05:10 UTC