Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός σήμερα συναντήθηκε με τον εκδότη κ. Γιώργο Κουρή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Όπως σας έχω προαναγγείλει θα υπάρξει ένας ευρύς κύκλος συναντήσεων του Πρωθυπουργού με εκδότες και άλλους επιχειρηματίες. Γίνεται μια γενική συζήτηση επί όλων -θα έλεγα- των θεμάτων, μια ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Πρωθυπουργού και των επιχειρηματιών ή εκδοτών με τους οποίους συναντάται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιο θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γενική ανταλλαγή απόψεων.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Πασχαλίδης συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, μετά και τις αποκαλύψεις που έρχονται στο φως από καταγγελίες ότι, τουλάχιστον, ανεχόταν κυκλώματα παράνομου τζόγου, αν δεν τα γνώριζε;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω απαντήσει από χθες. Ο κ. Πασχαλίδης είναι υπουργός συνεχίζει επομένως να έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού, και βεβαίως, θα είναι και στο κυβερνητικό κλιμάκιο που θα επισκεφθεί την Παρασκευή και το Σάββατο τους νομούς Ημαθίας και Πέλλας.

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, όταν ρωτηθήκατε αν προτίθεται η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης και να κλείσει, με λίγα λόγια, όλα αυτά τα μαγαζιά του παράνομου τζόγου. Πότε θα είστε έτοιμοι να κάνετε τέτοιες εξαγγελίες και αν αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που συζητάτε πέραν των άλλων μέτρων που είχατε εξαγγείλει σε μια σύσκεψη περίπου πριν από 10 ημέρες;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν μπορώ να προκαθορίσω τις αποφάσεις των κυβερνητικών οργάνων. Σας λέω, όμως, ότι η όλη προσπάθεια κινείται προς την κατεύθυνση αυστηροποίησης όλων των διαδικασιών των αποφασιστικών ελέγχων και της επιβολής ποινών σε κάθε παραβάτη. Θα προστατεύσουμε απόλυτα την κοινωνία από κάθε προσπάθεια παράνομων παιγνίων.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρώτησα για έναν πολύ απλό λόγο, διότι χθες, με δική του πρωτοβουλία, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων πήρε αυτή την απόφαση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Και η απόφαση αυτή, ως πολιτική απόφαση του Δήμου, κρίνεται, επικρίνεται, επιδοκιμάζεται, αποδοκιμάζεται, όπως το βλέπει ο καθένας. Υπάρχει, όμως, και μια τυπική ουσία που σας αφορά ως κυβέρνηση: ότι αυτό που έκανε ο Δήμαρχος είναι παράνομο. Γιατί, εσείς πρέπει να νομοθετήσετε για να μπορεί ο Δήμαρχος ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας εξουσίας να κλείνει ή να μη χορηγεί τέτοιες άδειες. Γιατί σήμερα ο Δήμαρχος είπε σε δηλώσεις του ότι "εγώ έκανα κάτι το οποίο, πράγματι, είναι εκτός νόμου. Δεν μπορώ να το κάνω, αλλά το έκανα γιατί υπήρχε κοινωνική αγανάκτηση".

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας τονίσω ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέτε. Και με την υπάρχουσα νομοθεσία, η οποία προανήγγειλα ότι θα αυστηροποιηθεί ιδιαίτερα -και το τονίζω αυτό- υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για κάποιον που θέλει να ελέγξει τον παράνομο τζόγο, να το κάνει. Βεβαίως, μπορεί να είμαστε πολύ πιο αυστηροί και μπορεί να έχουμε μια απολύτως σαφή νομοθεσία γύρω από την απαγόρευση των τυχερών παιχνιδιών. Όμως, και με τις σημερινές δυνατότητες και την υπάρχουσα νομοθεσία για κάποιον που θέλει να κηρύξει τον πόλεμο ή να διώξει τον παράνομο τζόγο υπάρχουν οι δυνατότητες. Με αυτή την έννοια, η ενέργεια του Δημάρχου Ιωαννίνων είναι σαφώς θετική και εδώ αναδεικνύεται και κάτι άλλο: Ότι όλη αυτή η ιστορία με τα παράνομα παιχνίδια ήταν κάτω από την ανοχή ορισμένων δημοτικών αρχόντων. Και θέλω να υπενθυμίσω, για εκείνους που βιάζονται να κατηγορήσουν το ΠΑΣΟΚ, ότι όλοι αυτοί οι δημοτικοί άρχοντες ανήκαν -τουλάχιστον οι δύο τελευταίες περιπτώσεις Γιαννιτσών και Πατρών- στη Νέα Δημοκρατία. Αυτοί που βιάζονται να κατηγορήσουν το ΠΑΣΟΚ για εμπλοκή σε τέτοια ζητήματα θα πρέπει να σκεφτούν ότι αυτοί που είχαν τη δυνατότητα να δίνουν ή να αποσύρουν τις άδειες είχαν εκλεγεί κάτω από τη σημαία άλλου κόμματος. Επιτρέψτε μου να το τονίσω αυτό. Δεν είναι όλοι ίδιοι και δεν λέμε ότι φταίει ένας οργανωμένος πολιτικός σχηματισμός. Προς Θεού! Σε αντίθεση με τη θετική ενέργεια του Δημάρχου Ιωαννίνων που ήταν σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή, όμως, θέτετε έτσι την απάντησή σας στο ερώτημα, δεν μπορώ να μη σας ρωτήσω: Εντάξει οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι που μπορεί να ανήκαν στο χώρο της Ν.Δ. δεν έκαναν ό,τι έκανε ο συνάδελφός τους στα Γιάννενα, την ίδια ώρα όμως εμπλέκονται και υπουργοί της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εδώ και μερικές ημέρες παρακολουθούμε ένα σενάριο -υπάρχουν και οι σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν.Δ.- που προσπαθούν να εμπλέξουν την κυβέρνηση. Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει εμπλοκή της κυβέρνησης σε αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως, υπάρχει μια αρνητική κατάσταση που ασφαλώς πρέπει να διορθωθεί με την κινητοποίηση όλων μας -και όταν λέω όλων μας, εννοώ όλων μας- ανεξαρτήτως πολιτικών κομμάτων, ανεξαρτήτως πού ανήκουμε. Οφείλουμε να συνεργαστούμε και να παρέμβουμε ακόμη πιο αποτελεσματικά -και το τονίζω αυτό- και με πρόσθετα μέτρα για να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα. Ουδείς έχει αντίρρηση να συνεργαστεί με οποιονδήποτε ή να καταθέσει ο οποιοσδήποτε τη συμβολή του, ώστε να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Εκείνο που τόνισα είναι ότι δεν φταίει κάποιο πολιτικό κόμμα. Ουδέποτε είπα κάτι τέτοιο και δεν εννοώ αυτό. Τόνισα, όμως, ότι είναι λάθος κάθε προσπάθεια να συνδεθεί αυτή η ιστορία με το κόμμα στο οποίο ανήκουμε. Ότι αυτό είναι λάθος και ότι τέτοιες ενέργειες είναι εκ του πονηρού, φαίνεται και από την αναφορά που έκανα.

ΤΑΚΙΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Εβερτ, πριν από λίγη ώρα, στη Βουλή ζήτησε την παραίτηση του κ. Πασχαλίδη, όπως είπε, και για το δικό του καλό. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Να μας επιτρέψει ο κ. Εβερτ να φροντίζουμε εμείς για το καλό των στελεχών μας, γιατί το γνωρίζουμε καλύτερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι αλήθεια ότι ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη θα ανακοινώσει αυτά τα μέτρα για τα "φρουτάκια";

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το ταχύτερο δυνατό. Πιθανό να γίνει την Πέμπτη. Αυτή τη στιγμή γίνεται η προετοιμασία με ταχείς ρυθμούς στην κατεύθυνση της ιδιαίτερης αυστηροποίησης και αποτελεσματικότητας στις διαδικασίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι αυτοί οι δήμαρχοι ανήκουν στη Ν.Δ.. Δηλαδή, αυτοί το έκαναν επίτηδες για να εκθέσουν την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όχι. Προσπάθησα να πω σε κάποιους που βιάζονται και προσπαθούν να εμπλέξουν το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του ότι πολλοί οι οποίοι εμμέσως ή αμέσως ενεπλάκησαν στο ζήτημα αυτό ήταν στελέχη άλλου κόμματος. Εγώ δεν κατηγόρησα το κόμμα της Ν.Δ.. Χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων των κομμάτων και όλων των φορέων, προκειμένου να καταπολεμήσουμε αυτή τη μάστιγα. Αλλά, επειδή εμφανίστηκαν φαινόμενα και από στελέχη της Ν.Δ., αλλά και από ορισμένους σχολιαστές και δημοσιογράφους να προσπαθούν μονόπλευρα να δημιουργήσουν θέμα, έκρινα σκόπιμο να υπενθυμίσω ορισμένα πράγματα που είναι απαραίτητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, κ. Υπουργέ, έχουν εμπλακεί υπουργοί της κυβέρνησης. Γι` αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουν εμπλακεί υπουργοί της κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είδατε τη φωτογραφία, πώς κάθεται ο κ. Τεκτερίδης μπροστά στον υπουργό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα κάνουμε σημειολογική αναφορά στο πώς κάθεται ο καθένας. Αν εσείς κάθεστε και κάνετε σημειολογική αναφορά στο πώς κάθεται ο κάθε διευθυντής εφημερίδας, αναμφίβολα είναι δικαίωμά σας. Εκείνο, όμως, που έχω να πω είναι ότι δεν υπάρχει σε τίποτα απόδειξη εμπλοκής υπουργού σε θέματα παράνομου τζόγου και αυτό είναι πολύ σαφές. Θα πρέπει να προσέχουμε όταν εκτοξεύουμε γενικόλογες αναφορές. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει σαφής αδράνεια μιας σειράς δημοτικών αρχόντων την οποία επισήμανα- σε αντίθεση με την ιδιαίτερα θετική κίνηση που έκανε ο δήμαρχος Ιωαννίνων. Υπάρχουν, λοιπόν, μια σειρά ζητήματα στα οποία πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Δεν μπορεί, με αυθαίρετους ισχυρισμούς ή με σημειολογία, να προσπαθούμε να δημιουργούμε καταστάσεις εκ του μη όντως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από πού έπαιρνε τις επιδοτήσεις ο κ. Τεκτερίδης; Από το δήμαρχο τις έπαιρνε τις επιδοτήσεις της Ε.Ε.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μπορεί να ρωτήσετε και να μάθετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε άλλο θέμα. Εχετε κάποια επιστολή του κ. Νεκτάριου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως. Εχω μία επιστολή του κ. Νεκτάριου που έχει κοινοποιηθεί στο ΕΣΡ, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ζητά ο κ. Νεκτάριος από εσάς; Θα μας τη δώσετε αυτή την επιστολή, θα τη δώσετε στη δημοσιότητα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η επιστολή -μάλιστα, την είδα σε κάποια εφημερίδα- έχει έναν αποδέκτη, απευθύνεται σ` εμένα και κοινοποιείται σε άλλους τρεις, όπως σας προανέφερα. Είναι σαφές ότι παρελήφθη από τέσσερις φορείς και όχι κατ` ανάγκη από τέσσερα φυσικά πρόσωπα. Διότι, όταν απευθύνεται σε θεσμικά όργανα, την έχουν όλα τα αρμόδια μέλη του συγκεκριμένου θεσμικού οργάνου.

Ο κ. Νεκτάριος, με την επιστολή του, ζητά -αν αυτό με ρωτάτε- να λύσουμε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την άρνηση του ΕΣΡ να χορηγήσει πιστοποιητικό -από τα πιστοποιητικά που προβλέπει ο νόμος- για να μπορέσει να προχωρήσει η σύμβαση που έχει αποφασιστεί μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, μεταξύ του ΙΚΑ και της εταιρίας ΙΝΤRASOFT για τη μηχανογράφηση του οργανισμού. Από την εξέταση που έκανα, το ΕΣΡ έχει ενεργήσει νομίμως. Επομένως, δεν μπορώ, σε αυτή τη φάση, να βοηθήσω τον κ. Νεκτάριο.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Χθες, είπατε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με ένα πρόγραμμα εξυγίανσης της Ο.Α. Σήμερα, βγαίνει η Ε.Ε. και δηλώνει ότι διερευνά τον τρόπο με τον οποίο έγιναν οι επιδοτήσεις και οι οικονομικές βοήθειες στην Ο.Α. , την τελευταία 10ετία. Πού οδεύει το θέμα της Ο.Α., διότι αυτό το νέο στοιχείο που ήρθε σήμερα στη δημοσιότητα, προσθέτει πρόσθετα προβλήματα στην όλη διαδικασία.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα συνιστούσα να περιμένουμε τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών Χρ. Βερελή και Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, αλλά και την Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδριάζει την Πέμπτη. Στη συνέχεια θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αναλυτικά για το νέο πρόγραμμα εξυγίανσης της Ο.Α., το οποίο, όπως από χθες έχω τονίσει, συνδέεται άρρηκτα με την ιδιωτικοποίησή της και βεβαίως, τη διάσωσή της.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Είπατε προηγουμένως, σε σχέση με τα φρουτάκια, για σαφή αδράνεια των δημοτικών αρχόντων...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, όλων. Δεν τους βάζω όλους μαζί.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Των δύο. Ομως, την εισαγωγή αυτών των μηχανημάτων, όπως και τον ελεγκτικό μηχανισμό για τη μετατροπή τους από τεχνικά παιχνίδια σε τυχερά, την έχει το ΣΔΟΕ. Τι απαντάτε σε αυτό;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι τα περισσότερα από αυτά τα μηχανήματα, έμπαιναν με άλλο προορισμό και άλλο πιστοποιητικό, ως παιχνίδια τεχνικά και στη συνέχεια, με τις γνωστές παρεμβάσεις μετατρέπονται -νομίζω ότι αυτό γνωρίζετε πώς γίνεται, εγώ δεν το γνωρίζω-

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το γνώριζε η κυβέρνηση αυτό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Οχι, δεν το γνώριζε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι γίνεται, όχι πού γίνεται και ποιός το κάνει. Εχει διαφορά το ένα από το άλλο, για να μην υπάρχουν μεταξύ μας παρεξηγήσεις. Αλλο είναι να γνωρίζεις τη τεχνική δυνατότητα μιας παρέμβασης και άλλο να ξέρεις ποιος την κάνει. Βεβαίως, το ΣΔΟΕ έχει κάνει πολλούς ελέγχους. Θέλω, όμως, να θυμίσω ότι υπήρχαν και πολλά καταστήματα τα οποία δεν είχαν άδειες για τέτοια παιχνίδια. Και τις άδειες δεν τις δίνουμε εμείς. Δεν ήταν όμοιες παντού οι περιπτώσεις. Οπως υπάρχουν πάρα πολλοί δήμαρχοι -και νομίζω ότι είναι η πλειοψηφία- οι οποίοι έχουν ενεργήσει καλώς, υπάρχουν ορισμένοι που έχουν χαρακτηριστεί από αδράνεια σε τέτοιες κινήσεις. Θέλω να τονίσω ότι πολλά από αυτά τα μηχανήματα εγκαθίστανται και σε χώρους όπου δεν υπάρχουν άδειες. Και βεβαίως, το ΣΔΟΕ κάνει τη δουλειά του, αλλά μην περιμένουμε μόνο από το ΣΔΟΕ να προσπαθήσει να ελέγξει όλη την Ελλάδα, σε ένα φαινόμενο που είχε πραγματικά πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Υπάρχουν και άδειες που δίνονται και άδειες που πρέπει να ελέγχονται.

Εν πάση περιπτώσει, το θέμα δεν είναι να προσπαθούμε να μοιράσουμε τις ευθύνες. Το θέμα είναι να μην κάνουμε το λάθος να προσπαθούμε να στρέψουμε τα βέλη μας και να εκμεταλλευτούμε και να δημιουργούμε τις συνθήκες μικροκομματικού οφέλους, αλλά να καταλάβουμε ότι υπάρχει ένα γενικότερο θέμα στο οποίο πρέπει να συνεργαστούμε για να το αντιμετωπίσουμε. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εχω τη γνώμη ότι τη λιγότερη ευθύνη την έχουν οι Δήμοι, γιατί η ευθύνη των Δήμων άρχισε το 1999. Τα τυχερά παιχνίδια στην Ελλάδα, ο παράνομος τζόγος έχει μια 15ετία-20ετία στη χώρα μας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν επιχείρησα να μεταθέσω τις ευθύνες. Απλώς ,ανέφερα ότι είναι λάθος αυτό το οποίο κάνουν ορισμένοι, να προσπαθούν να συνδέσουν το κόμμα μας και την κυβέρνησή μας με μια έννοια για την οποία δεν μπορεί και σε τίποτα δεν υπάρχει σύνδεση. Και σε αυτό έχω αναφερθεί κατ` επανάληψη. Αυτό είπα και τώρα.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Επίσημες κυβερνητικές πηγές από τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία έχουν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για τις προτεραιότητες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είχαν ανακοινωθεί με «τον άξονα του κακού» από τον Πρόεδρο Μπους. Η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες των ευρωπαίων εταίρων;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το αντίθετο. Βεβαίως, δεν συμμερίζομαι τους χαρακτηρισμούς σας και δεν πιστεύω ότι τους συμμερίζεται κανένας από αυτούς που αναφέρατε. Από κει και πέρα, εάν με ρωτάτε επί της ουσίας, εάν δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση συμμερίζεται ορισμένες ανησυχίες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την επέκταση του πολέμου, σας απαντώ ευθέως, βεβαίως. Και εμείς δεν επιθυμούμε επέκταση του πολέμου. Χρειάζεται προσοχή, απαιτείται προσεκτική συζήτηση και περίσκεψη για κάθε ενέργεια γύρω από τέτοια ζητήματα. Σαφώς, είμαστε αναφανδόν υπέρ της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των τρομοκρατικών οργανώσεων. Αυτό, όμως, πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή, περίσκεψη και ευθύνη, προκειμένου να μην την πληρώνουν άμαχοι.

ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ: Να περιμένουμε, δηλαδή, στην περίπτωση που ζητηθεί η βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης από την αμερικανική κυβέρνηση, σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου, στο Ιράκ για παράδειγμα, ότι δεν θα προσφέρει βοήθεια η ελληνική κυβέρνηση, όπως έκανε και με την περίπτωση του Αφγανιστάν;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κατ αρχάς, η παρουσία της ελληνικής δύναμης -όπως ξέρετε είναι ολιγάριθμη- στο Αφγανιστάν έχει καθαρά ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Εχουμε στείλει ένα λόχο μηχανικού, ο οποίος μεριμνά για τη δημιουργία υποδομών στην πρωτεύουσα Καμπούλ. Θα στείλουμε και ένα κινητό νοσοκομείο, το οποίο θα παράσχει ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη σε όσους την έχουν ανάγκη. Δεν είμαστε δύναμη επέμβασης. Εχουμε αναλάβει κάποιες υποχρεώσεις που έχουν σχέση με τις συνθήκες επιβολής τάξης και ομαλότητας στην περιοχή, αλλά, κυρίως με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό. Με αυτές τις προϋποθέσεις και τις κατευθύνσεις μετέχουμε και στη διεθνή δύναμη, η οποία έχει αποσταλεί στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για δύναμη ασφάλειας και συνεργασίας. Προς το παρόν δεν έχει ανοίξει συζήτηση για επέκταση του πολέμου. Εκφράσαμε τους προβληματισμούς μας, τονίσαμε ότι σε γενικές γραμμές δεν είμαστε με την άποψη για επέκταση των πολεμικών επιχειρήσεων. Βεβαίως, κάθε τέτοια απόφαση θα πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση και σύμφωνα με τη γενικότερη επιδίωξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν με προσοχή, προβληματισμό και ευθύνη, διότι αφενός πρέπει να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, αλλά αφετέρου θα πρέπει να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τους αμάχους.

ΚΟΤΑΡΙΔΗΣ: Υπάρχουν σημερινά δημοσιεύματα που φέρουν την ελληνική κυβέρνηση έτοιμη να αγοράζει τρία υπερσύγχρονα αεροσκάφη τα οποία, απ ό,τι διαβάσαμε, κοστίζουν αρκετά δις δραχμές. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αποφάσεις που αφορούν τους εξοπλισμούς, γνωρίζετε ότι θα συζητηθούν στο αρμόδιο όργανο, το ΚΥΣΕΑ. Καμία άλλη απόφαση δεν υπάρχει. Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα εξετάσει τη γενικότερη πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ κανείς δεν μπορεί να τις προκαθορίσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες σας ρώτησα για την Ο.Α. και μου απαντήσατε ότι δεν πρόκειται να απολυθεί κανένας. Ο κ. Βερελής, όμως, είπε ότι θα μειωθεί το προσωπικό. Τί ισχύει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν τρόποι μείωσης του προσωπικού, χωρίς να γίνουν απολύσεις. Εχει γίνει και στο παρελθόν αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εθελουσία έξοδος, δηλαδή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που με κατάλληλα προγράμματα μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης, χωρίς να γίνουν απολύσεις προσωπικού. Τέτοια προγράμματα -όπως γνωρίζω από την προηγούμενη ιδιότητά μου ως υφυπουργός Εργασίας- είχαμε επεξεργαστεί στο υπουργείο Εργασίας πολλές φορές και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των σωματείων των εργαζομένων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από το Ισραήλ. Η ελληνική κυβέρνηση τί κάνει γι αυτό το θέμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα επικοινωνήσω με τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών και θα σας απαντήσω. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είμαστε πολύ κοντά στην ημερομηνία που θα μας ανακοινώσετε το όνομα του νέου Προέδρου της ΕΡΤ, και εάν μπορούμε να μάθουμε το ονόματα των υποψηφίων προέδρων σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι μέχρι την 4η Μαρτίου μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να καταθέσει αίτηση υποψηφιότητας. Ετσι η σχετική ανακοίνωση θα γίνει μετά την εκπνοή αυτής της ημερομηνίας. Τότε, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, μαζί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών θα κάνουν τη σχετική επιλογή. Ο υποψήφιος, ο οποίος θα προκριθεί, θα προταθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αφού υπάρξει και σχετική γνωμοδότηση του ΕΣΡ. Και στην περίπτωση που εγκρίνει η Βουλή τη γνωμοδότηση του ΕΣΡ, τότε θα γίνει ο διορισμός. Ελπίζουμε μέσα στο Μάρτιο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα υπάρχει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη. Μήπως, γνωρίζετε εάν συζητηθεί η πρόταση του κ. Λαλιώτη σχετικά με τη συμμαχία του κυβερνώντος κόμματος με τα κόμματα της Αριστεράς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Αυτό το θέμα έχει, ήδη, συζητηθεί. Υπάρχει συνεχής συνεργασία του Πρωθυπουργού με το Γραμματέα της Κ.Ε.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μήπως θα εξειδικευθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η συνάντηση που γίνεται σήμερα είχε προαναγγελθεί και προγραμματιστεί για χθες, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε γιατί διήρκεσε αρκετά η σύσκεψη για το θέμα των εκτάκτων και προσδιορίστηκε με τηλεφωνική επικοινωνία να γίνει σήμερα. Είναι τακτική συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Γραμματέα του κόμματος. Παρόμοιες συναντήσεις θα γίνονται κάθε εβδομάδα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 19 February 2002 - 14:05:15 UTC