Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 02-02-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2002

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αυτής της εβδομάδας.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και τη συμμετοχή υπουργών, για το θέμα των εκτάκτων του δημόσιου τομέα. Μετά τη λήξη της σύσκεψης θα εκδοθεί ανακοίνωση. Στις 14.30, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κ. Λαλιώτη.

Την Τρίτη, στις 11 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα έργα που γίνονται στην Αττική Οδό, όπου θα κάνει και δήλωση. Στις 17.30, θα υποδεχθεί τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου κ. Γιούνγκερ. Στις 18.30, θα έχει συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Μεταφορών Χρ. Βερελή, για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Στις 19.45, θα παραστεί στην ομιλία του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και στη συνέχεια οι δύο Πρωθυπουργοί θα παρακαθίσουν σε επίσημο δείπνο.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Πρωθυπουργού με υπουργούς και στελέχη του κόμματος για την προετοιμασία της επίσκεψής του στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, την Παρασκευή και το Σάββατο. Στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Στις 19.00, θα γίνει σύσκεψη με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών για την προετοιμασία της ανάληψης της Ελλάδας της Προεδρίας της Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2003.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνέλθει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα την πορεία του κυβερνητικού έργου.

Την Παρασκευή και το Σάββατο είναι προγραμματισμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Θα συνοδεύεται από αρμόδιους υπουργούς.

Παρακαλώ, τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπήρξε θέμα αναβολής της επίσκεψης του κ. Σημίτη στην Ημαθία και την Πέλλα, μετά τις αποκαλύψεις για τις σχέσεις φερόμενων ως αναμεμειγμένων στον παράνομο τζόγο, με στελέχη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα με τον κ. Πασχαλίδη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξε τέτοια περίπτωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Είδαν, χθες, το φως της δημοσιότητας από τηλεοπτικές εκπομπές και συγκεκριμένα του κ. Τριανταφυλλόπουλου, φωτογραφίες, του φερόμενου ως αναμεμειγμένου στον παράνομο τζόγο, με τον κ. Πασχαλίδη. Για σας, δεν υπάρχει πολιτικό ζήτημα, δεδομένου ότι ο κ. Πασχαλίδης, αρχικώς έλεγε ότι δεν τον γνώριζε και εδώ αποδεικνύεται ότι έχουν φωτογραφηθεί μαζί στο γραφείο του και βλέπουμε ότι, παρότι δεν τον γνώριζε, κάνουν και παρέα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέτε. Εχετε προβεί σε ορισμένα αυθαίρετα συμπεράσματα. Υπάρχει η σημερινή ανακοίνωση του κ. Πασχαλίδη, στην οποία σας παραπέμπω. Για την κυβέρνηση ισχύουν οι δηλώσεις που έκανα την περασμένη εβδομάδα.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού, λοιπόν, ισχύει αυτό για την κυβέρνηση, γιατί δεν ίσχυσε το ίδιο και για τον κ. Χρυσανθακόπουλο και γι` αυτόν πήρατε δραστικά μέτρα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω να σας θυμίσω ότι ήταν διαφορετική περίπτωση. Με τον κ. Χρυσανθακόπουλο υπήρξαν ορισμένες συζητήσεις, με ορισμένες διαπραγματεύσεις, εντός ή εκτός εισαγωγικών, κατά τις οποίες εθίγησαν σειρά ζητημάτων που συνεκτιμήθηκαν.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μας πείτε, εάν ο κ. Πασχαλίδης θα είναι στο κλιμάκιο των υπουργών που θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό, κατά την περιοδεία του στην Πέλλα και Ημαθία. Και επίσης, θα ήθελα να το ακούσουμε πάλι, εάν η κυβέρνηση είναι αλληλέγγυη στον κ. Πασχαλίδη.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, ο κ. Πασχαλίδης θα είναι στο κλιμάκιο στη διάρκεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας. Για τα υπόλοιπα, ισχύουν οι δηλώσεις μου της προηγούμενης Παρασκευής.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα ήθελα να μάθω, εάν εντυπωσίασε τον Πρωθυπουργό η φωτογραφία του κ. Πασχαλίδη με τον ιδιοκτήτη των παράνομων μηχανημάτων ηλεκτρονικού τζόγου. Και ρωτώ, για το μήνυμα που μοιραία εκπέμπει αυτή η εικόνα που ενισχύει τη μηδενιστική, φασιστική παραδοχή ότι όλοι είναι το ίδιο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ξέρω εάν ισχύουν τέτοιου είδους παραδοχές. Θέλω να σας παραπέμψω στις σημερινές δηλώσεις του κ. Πασχαλίδη και να πω ότι ισχύουν στο ακέραιο οι δηλώσεις μου της προηγούμενης εβδομάδας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Επίσκεψη αβροφροσύνης ήταν η επίσκεψη του κ. Πασχαλίδη στο γραφείο του κ. Τεκτερίδη;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχει απαντήσει ο κ. Πασχαλίδης, με τη σημερινή ανακοίνωσή του.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Υιοθετεί η κυβέρνηση κάποιες απόψεις που ακούγονται, μετά και τις τελευταίες "αποκαλύψεις" για τον κ. Πασχαλίδη ή με τα όσα συνέβησαν με τον κ. Μπένο, ότι μπορεί να ετοιμάζεται ένα νέο σχέδιο αποσταθεροποίησης και αν αυτό αφορά την κυβέρνηση;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ο,τι είναι θα φανεί.

ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Μετά τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών κ. Βερελή ποιο είναι ακριβώς το μέλλον της Ολυμπιακής Αεροπορίας και ποια διαδικασία θα ακολουθήσει η κυβέρνηση όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του εθνικού αερομεταφορέα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η κυβέρνηση έκανε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να βρει μια σωστή λύση στην εξέταση και της δεύτερης πρότασης. Όμως, τα οικονομικά στοιχεία και οι εγγυήσεις που παρουσίασαν οι ενδιαφερόμενοι δεν κρίθηκαν επαρκή. Ετσι, δεν έγινε αποδεκτή και η δεύτερη προσφορά. Βεβαίως, ισχύουν τα όσα έχουμε πει για το μέλλον της Ολυμπιακής. Η Ο.Α. θα συνεχίσει να πετάει και θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επιβαρύνει τον ελληνικό λαό. Παραμένει σταθερός ο προσανατολισμός μας στην ιδιωτικοποίησή της. Για το λόγο αυτό τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζονται ένα πρόγραμμα εξυγίανσης της Ο.Α., το οποίο συνδέεται με την ιδιωτικοποίησή της. Το πρόγραμμα αυτό θα ανακοινωθεί μετά τις σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει απολύσεις στο προσωπικό της Ο.Α.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν θα περιλάβει απολύσεις. Θα υπάρξει, βεβαίως, μια σειρά μέτρων για τη μείωση του κόστους. Το πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με την προοπτική ιδιωτικοποίησης της Ο.Α. θα εγγυηθεί και το μέλλον της. Η Ο.Α. θα συνεχίσει να πετάει, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα χρεών που θα επιβαρύνουν τον ελληνικό λαό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτά τα χρέη που έχει μέχρι τώρα ποιος θα τα πληρώσει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι ένα πρόγραμμα εξυγίανσης πρέπει να απαλλάξει την εταιρεία από τις μέχρι τώρα υποχρεώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή, κ. Υπουργέ, είναι το τρίτο πρόγραμμα εξυγίανσης, έχουν "φύγει" πολλά δις, θα συνεχιστεί αυτό το πράγμα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι καταβλήθηκαν πολύ μεγάλες προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση της Ο.Α.. Γνωρίζετε, επίσης, ότι είμαστε σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον για τις αεροπορικές εταιρείες. Θα ξέρετε, φαντάζομαι, ότι έχουν κλείσει αεροπορικές εταιρείες και μάλιστα πολύ μεγαλύτερες από την Ο.Α.. Θα γνωρίζετε ότι έχουν γίνει δραστικά προγράμματα εξυγίανσης και περικοπών σε άλλες. Θα γνωρίζετε ότι είμαστε σε μια φάση που ο χώρος αυτός περνάει κρίση. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες δουλεύουμε και όπως βλέπετε δουλεύουμε πολύ καλά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι ευχαριστημένος που βλέπει υπουργούς του ή στελέχη του να έχουν σχέση με "νονούς" του τζόγου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σε αυτά τα ζητήματα έχω απαντήσει διεξοδικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς έχετε απαντήσει; Εδώ υπάρχει γεγονός ότι υπουργός της κυβέρνησης είναι παρέα με ένα "νονό" του τζόγου και όπως κάθεται είναι σαν να μην υπολογίζει και τον υπουργό.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ξέρω εάν κάνετε σημειολογικές αναλύσεις στο κάθε θέμα. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει η σημερινή ανακοίνωση του κ. Πασχαλίδη, στην οποία σας παραπέμπω, και υπάρχουν επίσης οι δηλώσεις μου της περασμένης εβδομάδας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θέλω να μάθω τι λέει η κυβέρνηση, τι λέει ο εκπρόσωπός της.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τοποθετήθηκα, ήδη.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θέλω να σας ρωτήσω εάν τον Πρωθυπουργό τον απασχολεί ένα θέμα που άνοιξε την Κυριακή σε συνέντευξή του ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Λαλιώτης, αναφορικά με συνεργασίες με την Αριστερά, προγραμματικές συγκλίσεις, ακόμη και κυβέρνηση μεταξύ των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πράγματι, υπάρχουν πολλές και σημαντικές αναφορές στη συνέντευξη του κ. Λαλιώτη. Εκείνο που θέλω να πω είναι πως είναι λογικό το ΠΑΣΟΚ να ενδιαφέρεται για έναν ευρύ διάλογο, ένα διάλογο στρατηγικού χαρακτήρα με τις πολιτικές δυνάμεις του χώρου της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς. Εκτιμώ ότι ο διάλογος αυτός μπορεί να οδηγήσει σε συγκλίσεις, συμφωνίες, προγραμματικές κοινές δεσμεύσεις, που είναι σαφές ότι θα συμβάλλουν σημαντικά στην προώθηση των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα μας. Βεβαίως, ο διάλογος θα συντείνει και στη δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας, το οποίο θα μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχή ανταπόκριση της Ελλάδας και της κοινωνίας μας -και το τονίζω αυτό- στο νέο περιβάλλον. Με αυτή την έννοια στεκόμαστε ιδιαίτερα θετικά. Εάν μπορεί να οδηγηθούμε και σε μια ευρύτερη προγραμματική σύγκλιση, σε ένα πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί ενώπιον του ελληνικού λαού και θα καταλήξει σε μια πολιτική συνεργασία, είναι σαφές ότι θα είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς. Αυτό, όμως, θα φανεί. Υπάρχει η προοπτική, υπάρχει η θέση μας, υπάρχουν, θα έλεγα, τα θετικά συμπεράσματα που έχουν βγει από μια σειρά τέτοιες κινήσεις.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Καταλαβαίνω ότι είναι θετικοί και ο Πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση. Θέλω, όμως, να ρωτήσω σας προβληματίζει η μέχρι τώρα επιφυλακτικότητα που διατυπώθηκε και από τον κ. Κωνσταντόπουλο και από άλλα στελέχη του Συνασπισμού; Πιστεύετε ότι υπάρχει η δυνατότητα να ξεπεραστεί αυτή η καχυποψία και εν πάση περιπτώσει αυτές οι αντιρρήσεις που υπάρχουν από την πλευρά του Συνασπισμού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εκδηλώθηκαν -και αυτό είναι αλήθεια- κάποιες αντιρρήσεις, κάποια επιφυλακτικότητα, θα έλεγα, από την πλευρά στελεχών του Συνασπισμού, αλλά και του Προέδρου του. Εκείνο που έχουμε εμείς να κάνουμε είναι να μη μένουμε σε χθεσινά ζητήματα που πιθανώς να δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και που έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί αυτή η επιφυλακτικότητα. Κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε προς το μέλλον. Και ένας διάλογος ανάμεσα στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς είναι όσο ποτέ αναγκαίος, γιατί όπως αντιλαμβάνεστε η μετεξέλιξη του όλους πολιτικού μας συστήματος ευνοεί αυτές τις συνθήκες. Θα υπάρχουν οι δυνατότητες να κουβεντιάσουμε πάνω στα προβλήματα, να αναζητήσουμε συμφωνίες, να αναζητήσουμε κοινές δεσμεύσεις, να αναζητήσουμε προγραμματικές συγκλίσεις. Οσο πιο πολύ προχωράμε σε αυτό -και δεν έχει να κάνει μόνο με τις δημοτικές εκλογές, αλλά με τη γενικότερη πολιτική μας πορεία- τόσο και οι όποιες επιφυλάξεις θα αίρονται. Είναι ένας διάλογος που πρέπει να ξεκινήσει, ένας διάλογος που θα δοκιμαστεί, είναι όμως ένας διάλογος που πρέπει στρατηγικά να προχωρήσει. Και σε ό,τι μας αφορά πιστεύουμε ιδιαίτερα, με όρους οραματικούς, με όρους στρατηγικούς, σε αυτόν.

Βεβαίως, θέλω να τονίσω και κάτι άλλο: Αξίζει να επισημάνουμε τον πανικό της Ν.Δ. και των στελεχών της, από το κορυφαίο επίπεδο του αρχηγού της μέχρι μια σειρά στελεχών που έσπευσαν με ιδιαίτερα -θα έλεγα- βαρείς χαρακτηρισμούς -και αυτό αποδεικνύει τον πανικό τους- να επιτεθούν στην πρόταση συνεργασίας, στην πρόταση διαλόγου που έγινε από το Γραμματέα του κόμματός μας. Αυτό δείχνει τις προθέσεις της Ν.Δ.. Ανυπαρξία πολιτικής, ανυπαρξία προγράμματος, ανυπαρξία θέσεων, κενότητα περιεχομένου. Τίποτα δεν έχει να προσθέσει και να προσφέρει. Απλά προσδοκά, στη λογική κατά τη γνώμη της του "ώριμου φρούτου", πάση θυσία να κατακτήσει την εξουσία. Πιστεύω ότι ο πανικός των στελεχών της Ν.Δ. και του αρχηγού της είναι ένα σημείο που οφείλουμε ιδιαίτερα να επισημάνουμε: Ο τρόμος τους προς μια τέτοια προοπτική, είναι εμφανής.

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Βέβαια, για να υπάρξει αυτή η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τις αριστερές δυνάμεις, η Αριστερά θέτει έναν απαράβατο όρο, να αλλάξει το εκλογικό σύστημα και να πάμε στην απλή αναλογική. Είστε αποφασισμένοι να φθάσετε μέχρι εκείνου του σημείου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανείς δεν μπορεί να προκαθορίσει το πώς θα προχωρήσει και τί συμπεράσματα θα εξαχθούν. Θα έλεγα ότι είναι πολύ νωρίς. Γνωρίζετε, όμως, ότι μέσα στις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά όχι σε αυτή τη φάση, είναι να συζητήσει μια σειρά θεμάτων που έχουν σχέση με τη μετεξέλιξη του πολιτικού μας συστήματος, μεταξύ των οποίων είναι και ο εκλογικός νόμος. Δεν θεωρώ ότι αυτό πρέπει να τίθεται ως προαπαιτούμενο και βεβαίως δεν είναι ένα θέμα της στιγμής. Οταν έρθει η ώρα του και όταν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, έχουμε πει πως θα αποτελέσει ένα στοιχείο διαλόγου.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός στο παρελθόν και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν αντιταχθεί στο σύστημα της απλής αναλογικής ή σε αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, διότι θεωρούν ότι ένα σύστημα απλής αναλογικής θα διευκολύνει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα να μπουν στην πολιτική ζωή του τόπου. Δηλαδή, εκτιμούν ότι σήμερα, αν οι διαπλεκόμενοι διαθέτουν κοινοβουλευτικώς τις ομάδες που διατηρούν τα κομματικά σύνορα, τότε με την απλή αναλογική θα ενισχυθεί ο αγώνας αυτός;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ωραίες είναι οι ανησυχίες σας, αλλά θέλω να πω ότι δεν αναφέρθηκα σε εκλογικά συστήματα. Θέλω να θυμίσω ότι η πρόταση του κ. Λαλιώτη κάνει λόγο για κοινή κάθοδο, διότι ο εκλογικός νόμος δεν μπορεί να αλλάξει για τις εκλογές του 2004, εκτός εάν συμφωνήσει και η Ν.Δ. Με αυτή την έννοια, ο κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε σε κοινή κάθοδο που θα δώσει ισχυρές κυβερνήσεις. Και αυτό θέλω να το τονίσω.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Κωνσταντόπουλος ήταν μεν επιφυλακτικός, αλλά έβαλε, και κάποιο, ας μου επιτρέψετε να το πω, όρο για να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το κατάλαβα ως όρο.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα σας πω ποιός είναι ο όρος. Ο όρος είναι ότι η υπάρχουσα κυβερνητική πολιτική θα πρέπει να αλλάξει, διότι όπως εφαρμόζεται σήμερα από την κυβέρνησή σας δεν θεωρείται από την πλευρά του ικανή και αναγκαία συνθήκη να προσχωρήσει σε αυτό το διάλογο, για να βρεθούν στο βάθος του χρόνου αυτές οι συγκλίσεις που λέτε. Είστε αποφασισμένοι να αλλάξετε αυτή την κυβερνητική πολιτική;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είμαστε αποφασισμένοι να κουβεντιάσουμε πάνω σε κοινά προγράμματα, συγκλίσεις, συμπεράσματα, ακόμη και τη δημιουργία ενός ευρύτερου κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας, το οποίο θα μπορεί να εγγυηθεί την επιτυχία ορισμένων στόχων στην Ελλάδα. Ολοι καταλαβαίνουμε ότι αυτή η πορεία θα προχωρήσει μέσα από δυσκολίες. Αλλά, εκείνο που χρειάζεται είναι να καταλάβουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Εκείνο που χρειάζεται είναι να γίνει συνείδηση σε όλο τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς ότι η δημιουργία ενός μεγάλου πόλου στην πολιτική, ενός ευρύτερου ρεύματος, ενός πλειοψηφικού ρεύματος μέσα στην κοινωνία, θα έχει πολλαπλασιαστικά θετικά αποτελέσματα και για τη χώρα και για την κοινωνία.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Να γυρίσουμε στο θέμα της Ο.Α. Μετά το σχέδιο εξυγίανσης, η Ο.Α. θα παραμείνει αυτόνομη ή θα έχουμε έναν νέο διαγωνισμό για να ιδιωτικοποιηθεί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είπα ότι το σχέδιο εξυγίανσης συνδέεται άρρηκτα με την προοπτική ιδιωτικοποίησης της Ο.Α.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Πότε θα συνεδριάσει η Διυπουριγκή Επιτροπή για να φέρουν οι υπουργοί τα μέτρα κατά της διαφθοράς;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τα πρώτα μέτρα, όσον αφορά τον παράνομο τζόγο, ίσως τα έχουμε πολύ σύντομα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επ αυτού, τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, θα αλλάξει το νόμο; Θα κλείσει αυτά τα μαγαζιά με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή ολοκληρώνεται η σχετική προετοιμασία και δεν θα ήταν σκόπιμο να προκαταλάβω τη συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου, θα πω ότι υπάρχει πρόθεση πολύ γρήγορα να εξεταστεί από κυβερνητικό όργανο όλη αυτή η υπόθεση του παράνομου τζόγου, να ληφθούν αυστηρά πρόσθετα μέτρα και βεβαίως, να γίνουν όλες οι αναγκαίες κινήσεις για την προστασία της κοινωνίας. Από κει και πέρα, θα έλεγα να περιμένουμε τις συνεδριάσεις και τις αποφάσεις των οργάνων. Μετά θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή είχε διαφανεί ότι ενδέχεται να συνδεθούν και με τις εφορίες τα «ευαγή» αυτά ιδρύματα, υπάρχει τέτοια πρόθεση της κυβέρνησης ή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κτυπήσει το κακό στη ρίζα του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει πρόθεση να πάρουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αυστηροποιηθεί η σχετική νομοθεσία, να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό ή να μηδενιστούν οποιεσδήποτε δυνατότητες μιας τέτοιας παράνομης πράξης, μέτρα που θα προστατεύουν την κοινωνία. Θέλουμε να είμαστε πολύ αυστηροί. Θέλουμε να μην υπάρχει παράνομος τζόγος ή τζόγος σε ανοικτούς χώρους, ελεύθερης πρόσβασης. Θέλουμε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των πολιτών. Ομως, θα έλεγα να περιμένουμε τις συνεδριάσεις του κυβερνητικού οργάνου -που μπορεί να είναι πολύ σύντομα- και τότε θα ανακοινωθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζει ο Πρωθυπουργός, εάν και άλλοι υπουργοί έχουν σχέσεις με «νονούς» του τζόγου;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανένας υπουργός δεν έχει σχέση με «νονούς» του τζόγου. Σας παρακαλώ πολύ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Νοιώθω την ανάγκη να σας θέσω το εξής ερώτημα: Αύριο, όπως γνωρίζετε, τελειώνει η πρώτη φάση των συνομιλιών στην Κύπρο, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς. Ελεγα να σας ζητήσω να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι πολύ νωρίς...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: ...ή πώς θα χαρακτηρίζατε, μέχρι τώρα, τις θέσεις Αγκυρας, Ντενκτάς, όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή επίκειται η ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου, επίκειται επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα και επίκειται και συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, εάν δεν κάνω λάθος στις 25 Φεβρουαρίου, θα ήθελα να μην προκαταλάβω. Από ευαισθησία και πριν από τις σχετικές συνεννοήσεις με την κυπριακή κυβέρνηση, δεν πρέπει να το κάνουμε.

ΚΑΠΠΟΣ: Την Παρασκευή, εάν δεν κάνω λάθος, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, έκανε κάποιες δηλώσεις και πρότεινε στην ελληνική πλευρά, ο ελληνοτουρκικός διάλογος -ο οποίος βαίνει, όπως βαίνει, έχει αρχίσει όπως έχει αρχίσει- να επιστρέψει στη φάση των μυστικών διαπραγματεύσεων. Προφανώς, δεν είναι ο Ετζεβίτ, ο οποίος θα ορίσει το μοντέλο των διαπραγματεύσεων, αλλά αναρωτιέμαι, η θέση της Ελλάδας ως προς αυτό το μοντέλο, ποιά είναι;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπήρξαν, δεν υπάρχουν και δεν μπορεί να υπάρχουν μυστικές διαπραγματεύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εφημερίδα «Χρηματιστήριο», στο πρωτοσέλιδό της σήμερα, αναφέρει ότι τίθεται θέμα ακύρωσης των αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων εταιριών, λόγω της πρακτικής του υπουργείου και της δικής σας, με τις άδειες, στις εφημερίδες που δημοσιεύουν τις αποφάσεις αυτές και αφήνει να εννοηθεί ότι δεν χειρίζεστε σωστά τον τρόπο με τον οποίο δίνονται οι άδειες αυτές.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Προφανώς, κάποιο πρόβλημα θα έχει η εφημερίδα και κάνει αυτές τις αναφορές. Εμείς χειριζόμαστε τα θέματα αυτά, με βάση την επεξεργασία των υπηρεσιών μας. Δεν επεμβαίνουμε οι ίδιοι ποτέ. Υπάρχει επεξεργασία των υπηρεσιών μας και απόλυτη τήρηση της νομιμότητας. Είναι λογικό να υπάρχουν μονίμως γκρίνιες από κάποιους που αισθάνονται αδικημένοι, αλλά θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι δεν αδικούνται.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπάρχει η πληροφορία ότι κάποιο μέλος της 17Ν που τώρα δεν σχετίζεται με την οργάνωση, είχε δώσει κάποιες πληροφορίες στις αρχές της 10ετίας του @90. Γνωρίζει η κυβέρνηση κάτι τέτοιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Σας παραπέμπω σχετικά στις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Το υπουργείο Οικονομίας σκέφτεται να υλοποιήσει μια απόφαση για «χαράτσι» αναδρομικό, όπως λένε οι μικρο-επιχειρηματίες. Μάλιστα, μιλούν για καταλήψεις κτιρίων, εφοριών, υπουργείων κ.τ.λ. Πείτε μας ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν προβλέπεται κανένα «χαράτσι» και μάλιστα αναδρομικά. Κάθε φορά, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να δίνει λύσεις και μάλιστα τις καλύτερες, ώστε και η αγορά να λειτουργεί εύρυθμα και το Δημόσιο να μη χάνει φορολογικά έσοδα, εξ ονόματος του ελληνικού λαού.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Αλλά, ζητά από μικροεπιχειρήσεις εννέα εκατομμύρια για τα τελευταία τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει «λουκέτο» σε κάποιες επιχειρήσεις.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι έχει να κάνει με ειδικές περιπτώσεις. Θα επικοινωνήσω με το υπουργείο Οικονομικών, να δούμε για ποιες περιπτώσεις πρόκειται.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε σήμερα με τον κ. Πασχαλίδη, πριν αυτός κάνει την ανακοίνωσή του ή γενικότερα, εάν μίλησε μαζί του;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από ό,τι γνωρίζω, υπήρξε μια επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλώ για σήμερα...

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν το γνωρίζω.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 18 February 2002 - 15:05:09 UTC