Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-11-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΧΡΗΣΤΟ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Τελικά τι θα γίνει με τους λαθρομετανάστες στη Ζάκυνθο; Θα παραμείνουν στο πλοίο, τι προβλέπεται να γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπάρχει πλήρης συντονισμός των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Γι αυτό έγινε σύσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Κώστα Σκανδαλίδη και με τη συμμετοχή των υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργου Ανωμερίτη, Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη, του υφυπουργού Πρόνοιας Δημήτρη Θάνου και τοθ Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Σαβαϊδη. Η σύσκεψη έγινε για να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα αυτή η πραγματικά ευαίσθητη, από ανθρωπιστικής πλευράς, ιστορία. Θέλω να τονίσω τα εξής: Η κυβέρνηση, ήδη, έχει κάνει τις αναγκαίες κινήσεις, ώστε να εκφραστεί η προσπάθειά μας για την περίθαλψη αυτών των ανθρώπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν κατέβει από το καράβι οικογένειες με παιδιά και έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να δοθούν οι πρώτες βοήθειες. Βεβαίως, επιλαμβανόμαστε κάθε προβλήματος που προκύπτει. Με την ευκαιρία αυτή τίθεται και ένα σοβαρό ζήτημα, διότι γνωρίζετε ότι η χώρα μας δέχεται μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών. Γι αυτό το λόγο θέλω να κάνω δύο επισημάνσεις:

Η πρώτη αφορά τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Γνωρίζετε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, που θα γίνει με τη λήξη της Βελγικής Προεδρίας, έχει εγγραφεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης η αναζήτηση κοινής πολιτικής στα θέματα της λαθρομετανάστευσης. Και θέλω να σας πω ότι θα υπάρξει ελληνική πρωτοβουλία, που θα εκφραστεί δια του Πρωθυπουργού, ώστε να υπάρξει ένα πλαίσιο, με βάση το οποίο θα ληφθούν οι αποφάσεις. Η Ευρώπη, είναι ανάγκη, να έχει κοινή πολιτική, αποφασισμένη μέσα από τα όργανά της, για την αντιμετώπιση των θεμάτων που προκύπτουν από τη λαθρομετανάστευση.

Η δεύτερη επισήμανση, αφορά την καταδίκη όλων αυτών, που εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο -και νομίζω ότι σε αυτό όλοι θα συμφωνήσουμε- όλων αυτών που ενεργούν δίκην δουλεμπόρου και αναλαμβάνουν αυτές τις "αποστολές" με χρήματα βεβαίως.

Ομως, υπάρχει και ένα άλλο θέμα. Είναι η ανάγκη της ανάληψης της ευθύνης από την τουρκική πλευρά, η οποία οφείλει να ανταποκριθεί στις ελληνικές προτάσεις με ένα συμβατικό, δεσμευτικό πλαίσιο, μια συμφωνία, η οποία θα βοηθά στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου και στη ρύθμιση όλων των θεμάτων που συνδέονται με την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών αυτών στη χώρα προέλευσής τους. Τέτοιες σχετικές πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από το υπουργείο Εξωτερικών. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Συγκεκριμένα δεν απαντήθηκε, το τι θα γίνει με αυτούς που είναι στο πλοίο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Από την απάντηση που έδωσα, είναι σαφές ότι αντιμετωπίζεται και το θέμα της επανεισδοχής τους στη χώρα προέλευσης.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Το θέμα της επαναπροώθησης αφορά όλους ή μπορεί να υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις, γιατί μαθαίνουμε ότι γύρω στα 250 παιδιά έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Για τις περιπτώσεις αυτές, είναι σαφές ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα. Δεν είναι τυχαίο αυτό που σας είπα ότι αυτά τα παιδιά με τις οικογένειές τους έχουν κατέβει ήδη από το καράβι. Και γι αυτούς θα υπάρξει ειδική μέριμνα. Θα εξαντληθεί κάθε βοήθεια που μπορεί να τους παρασχεθεί. Είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα θέματα που σχετίζονται με αυτούς τους φτωχούς ανθρώπους. Υπάρχει κάθε διάθεση για βοήθεια που πρέπει να τους δοθεί. Και αυτό θα γίνει. Μίλησα και για δύο συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, μια σε επίπεδο Ε.Ε. με τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και άλλη μια που έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συμβατικού πλαισίου, δεσμευτικού χαρακτήρα, με τη γείτονα χώρα.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Η θέση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας, εκφράζει την κυβέρνηση; Είναι η θέση, να βγουν ανοικτά πάλι με το πλοίο στα διεθνή ύδατα με ένα ακυβέρνητο πλοίο.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Επειδή όλο αυτό τον καιρό μπορεί να έχουν γίνει πολλές δηλώσεις, σας ανέφερα την κυβερνητική θέση. Σας είπα ότι υπήρξε ειδική σύσκεψη στην οποία μετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί για να έχουμε μια συγκροτημένη και αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισης και των δύο πτυχών του προβλήματος.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Μιλήσατε για επανεισδοχή. Προβλέπεται όμως από τους διεθνείς κανονισμούς ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Προβλέπεται μια τέτοια εξέταση, εδώ, που βρισκόμαστε; Δηλαδή, πρέπει να μπει η Αστυνομία πάνω στο πλοίο, πρέπει να κατέβουν οι άνθρωποι, αυτό προβλέπεται από τους διεθνείς κανονισμούς, πριν μιλήσουμε για να τους στείλουμε πίσω.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν πρόκειται για πολιτικούς πρόσφυγες.

ΚΟΥΙΝ: Στην τελευταία σύσκεψη της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, παρουσίασε κάποιους αριθμούς, όσον αφορά τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα. Είπε συγκεκριμένα, ότι φέτος αναμένονται περίπου 210-250 χιλιάδες λαθρομετανάστες, είναι ένας τεράστιος αριθμός. Πέρσι, είπε ότι είχαν καταφθάσει 260 χιλιάδες, πρόπερσι είχε πει για 250 χιλιάδες, μιλάμε για σχεδόν 1 εκατομμύριο άτομα. Τι έχουν γίνει όλοι αυτοί;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι πολλοί από αυτούς ακολούθησαν τις διαδικασίες που ίσχυσαν για τους άλλους λαθρομετανάστες. Επίσης, πολλοί από αυτούς έχουν επαναπροωθηθεί στη χώρα προέλευσής τους. Αλλά, πρέπει να υπάρχει σταθερή πολιτική στο θέμα αυτό. Η Ελλάδα έχει ζήσει το θέμα της λαθρομετανάστευσης όλα αυτά τα χρόνια και ξέρετε ότι έχουν καταβληθεί πολλές και μεγάλες προσπάθειες για την αντιμετώπισή του. Εχουμε δείξει την ευαισθησία μας με τις διαδικασίες νομιμοποίησης των λαθρομεταναστών και με την έκδοση -στις δύο ευκαιρίες που δόθηκαν- πράσινης κάρτας. Πρέπει να υπάρξει μια οριστική ρύθμιση και μια ενιαία πολιτική, για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, από ολόκληρη την Ε.Ε. Το θέμα αυτό, όπως σας είπα, έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου. Θα υπάρξει ελληνική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση. Πέρα από αυτό θα επιμείνουμε και προς την τουρκική πλευρά, η οποία πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, για ένα ολοκληρωμένο συμβατικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα και τον τρόπο επανεισδοχής των λαθρομεταναστών στη χώρα προέλευσής τους.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Το θέμα της επαναπροώθησης και γενικώς της περιφρούρησης των συνόρων της χώρας ή της Ε.Ε. είναι κατανοητό. Τώρα πια, όμως, μετά την έναρξη του πολέμου, το θέμα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Ποια είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης Αντιμετωπίζει πραγματικά το θέμα πάνω σε νέες βάσεις; Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να συζητά με την Ε.Ε. την περίπτωση μιας εντελώς διαφορετικής λογικής; Γιατί νομίζω ότι θα συμφωνήσετε πως είναι εντελώς νέα τα δεδομένα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μα, πριν από λίγο αυτό είπα, ότι πρέπει να υπάρχει μια ολοκληρωμένη...

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Συγνώμη που σας διακόπτω, πριν από ένα μήνα και παραπάνω η κυβέρνηση στηριζόταν μόνο στο δεύτερο σκέλος της επαναπροώθησης. Τώρα, ίσως και σχετικά καθυστερημένα, λέει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν εκτιμώ ότι λειτουργήσαμε καθυστερημένα. Βιώσαμε ένα φαινόμενο, δείξαμε σε όλες τις περιπτώσεις και την κατανόηση και τον ανθρωπισμό μας. Αναφέρθηκα, ήδη, και στα παιδιά, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτού του καραβιού. Ηρθε η ώρα να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση. Θα ήθελα, όμως, σε αυτό το σημείο να περιμένουμε τη Σύνοδο Κορυφής, διότι εκεί θα εκφραστεί και η θέση όλων των εταίρων.

ΤΑΚΗΣ: Χθες το βράδυ, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού της Βουλής, σχεδόν το σύνολο όλων των βουλευτών από όλα τα κόμματα διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να αυξηθεί η βουλευτική αποζημίωση ή οι όποιες δαπάνες των βουλευτών, διότι διαφορετικά οι βουλευτές αναγκάζονται να βρίσκονται σε "γκισέ" πολυεθνικών ή μεγαλοεργολάβων, όπως είπαν αρκετοί. Υπάρχει κάποια πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα, δεδομένου ότι τις τελευταίες ημέρες γίνεται συζήτηση για "μαύρο πολιτικό χρήμα", για διαπλοκή ξανά κ.τ.λ., όταν οι βουλευτές λένε ότι ουσιαστικά τα οικονομικά τους τους οδηγούν στη διαπλοκή;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Υπήρξαν κάποιες τοποθετήσεις συναδέλφων στο Κοινοβούλιο.

ΤΑΚΗΣ: Αυτοί που δεν το είπαν εντός, το είπαν εκτός.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχετε δίκιο. Ειπώθηκε από αρκετούς συναδέλφους. Θέλω, όμως, να επισημάνω το εξής: Η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού που λέγεται "πολιτικό χρήμα". Και γνωρίζετε ότι πριν από λίγο καιρό, η τότε υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου, είχε καταθέσει για διάλογο με τα πολιτικά κόμματα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη ρύθμιση σειράς θεμάτων που συνδέονταν με τον προεκλογικό αγώνα και τα έξοδα των υποψηφίων, διότι εκεί είναι τα περισσότερα έξοδα. Προτείνονταν πάρα πολλά και μάλιστα αυστηρά μέτρα. Είναι πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει, όσο μπορεί πιο αποτελεσματικά, αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο του "πολιτικού χρήματος". Θα προχωρήσει, λοιπόν, ο διάλογος στο Κοινοβούλιο, βεβαίως και με όλα τα πολιτικά κόμματα, για τα θέματα αυτών των ρυθμίσεων. Και θέλω να πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα που να μας ενώνουν και όλοι μαζί να εργαστούμε, ώστε τέτοια φαινόμενα να μην επαναληφθούν. Από εκεί και πέρα, υπάρχει μια σειρά ρυθμίσεων στις οποίες έχει προχωρήσει το Κοινοβούλιο, για τη διευκόλυνση των βουλευτών. Θέλω να πω ότι έχει υπάρξει σειρά ρυθμίσεων, ώστε να μπορούν οι βουλευτές να κάνουν ακώλυτα το έργο τους. Εάν χρειάζονται και άλλες, θα εξεταστούν. Θέλω να θυμίσω ότι από την 1/1/2003, μετά από ένα νόμο, ο οποίος θα ψηφιστεί σε εφαρμογή του Συντάγματος, θα υπάρχουν και σημαντικότατοι περιορισμοί στην άσκηση επαγγέλματος από πλευράς των βουλευτών.

ΤΑΚΗΣ: Κατά συνέπεια, εξετάζεται το θέμα της αύξησης της βουλευτικής αποζημίωσης, δεδομένου και του ασυμβίβαστου που θα υπάρχει από το 2003;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ξέρετε ότι αυτή η συζήτηση έχει ξεκινήσει στη Βουλή. Θα εξεταστούν όλα τα μέτρα, ώστε να μπορεί ο βουλευτής να κάνει σωστά το έργο του. Και σε αυτό, θέλω να είμαι σαφής. Ομως, δεν μπορώ να σας πω, αυτή τη στιγμή, ποιοι συγκεκριμένοι τρόποι θα επιλεγούν. Ο βουλευτής πρέπει να ασκεί σωστά το λειτούργημά του, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε περιθώρια -και δεν θα αφήσουμε- για την επανεμφάνιση του φαινομένου του πολιτικού χρήματος. Σε αυτό θα είμαστε κάθετοι.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη αφορά αυτό που είπατε χθες και εσείς και ο κ. Λαλιώτης, με την ιδιότητα του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ότι το 100% της ευθύνης γι` αυτό που συνέβη στη Μαλακάσα ανήκει στη Ν.Δ. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχετε σταθμίσει τα ποσοστά ευθύνης για το φαινόμενο στο αεροδρόμιο των Σπάτων. Τι ποσοστό ευθύνης αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ και τι ποσοστό ευθύνης αναλογεί στη Ν.Δ.;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν ανέφερα ποσοστά, χθες. Ανέφερα ένα συγκεκριμένο γεγονός για την κατασκευή ενός συγκεκριμένου έργου. Ούτε ποσοστά είπα, ούτε έχω τέτοια λογική. Από εκεί και πέρα, μου δίνετε την ευκαιρία να τονίσω, ότι λειτούργησε και κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση αυτής της θεομηνίας. Θέλω να σημειώσετε ότι ήταν μία θεομηνία μεγάλου μεγέθους. Θα έλεγα ότι μέσα σε δύο ημέρες έπεσε νερό, το οποίο πέφτει συνήθως σε δύο μήνες. Παρ` όλα αυτά, υπήρχε μια μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Είχε προηγηθεί και η έγκαιρη πρόγνωση. Καταβλήθηκαν όλες οι αναγκαίες προσπάθειες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία. Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε κάποιες καθυστερήσεις που ήταν πολύ λίγες. Από εκεί και πέρα, στο σύνολό του ο κρατικός μηχανισμός και προσπάθησε και δούλεψε, λαμβανομένου υπόψη βεβαίως και του μεγέθους της καταστροφής, όπως και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν, μετά τις πυρκαγιές που είχαν προηγηθεί και που όπως γνωρίζετε αποτελούν μία από τις βασικές αιτίες για τις πλημμύρες. Ηδη, προχωρεί μια άμεση διαδικασία καταλογισμού των ζημιών, ώστε να κινηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων και αυτό θα γίνει το δυνατόν ταχύτερα. Οπως, επίσης, υπάρχει η πρόσθετη πρόβλεψη εγκατάστασης ειδικών για καλύτερη λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Λειτούργησε, βέβαια, ικανοποιητικά και έγινε μια μεγάλη προσπάθεια, μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση. Λαμβάνονται, όμως, και πρόσθετες προβλέψεις, με παρουσία ειδικών, ώστε κάθε φορά που θα υπάρχει σχετική πρόγνωση να υπάρχει αμέσως εγκατάσταση και κινητοποίηση ενός ειδικού διυπουργικού επιτελείου στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που θέλω να ρωτήσω, είναι να μου πείτε ποιός έχει την ευθύνη για το γεγονός ότι αυτό το τεράστιο έργο στην περιοχή των Σπάτων, όπως πιστοποιούν, καταγγέλλουν, αναφέρουν, όλες οι δημοτικές αρχές και οι κάτοικοι της περιοχής, φτιάχτηκε χωρίς αποχετευτικό σύστημα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανένας Ελληνας δεν πρέπει να είναι σύμφωνος και δεν πρέπει να του αρέσει η προσπάθεια υποβάθμισης ή μηδενισμού αυτού του τεράστιου έργου που έχει γίνει στη χώρα, τα τελευταία χρόνια. Εμάς ως κυβέρνηση, μας ενδιαφέρει να προωθήσουμε και να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα, με ακρίβεια κατασκευής και ποιότητα. Γι` αυτό το λόγο, ξέρετε ότι έχουμε κάνει πολλές και μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί αυτή η ποιότητα. Αναφέρω χαρακτηριστικά πέντε παρεμβάσεις:

-Εχει δημιουργηθεί ο θεσμός των Συμβούλων Διαχείρισης και των Συμβούλων Κατασκευών.

-Δημιουργήθηκε και λειτουργεί ο θεσμός των Επιθεωρητών των δημόσιων έργων.

-Εχει δημιουργηθεί και λειτουργεί ο Ειδικός Σύμβουλος ποιοτικού ελέγχου.

-Υπάρχει ο θεσμός των προστίμων. Γνωρίζετε ότι έχουν επιβληθεί πρόστιμα περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, κυρίως στον ΠΑΘΕ, αλλά και σε ορισμένα άλλα έργα.

-Υπάρχει, τέλος, και η Γενική Διεύθυνση Ποιότητας Εργων, στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Είναι θεσμικές παρεμβάσεις που λειτουργούν -και έχει σημασία το "λειτουργούν"- προκειμένου να διασφαλισθεί η ακρίβεια κατασκευής και η ποιότητα στα μεγάλα έργα. Και αυτό είναι το ενδιαφέρον μας, αυτή είναι η αγωνία μας, αυτή είναι η προσπάθειά μας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώθηκε πριν δύο ημέρες στη χώρα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Τι πάει να πει "πολιτική ευθύνη"; Εάν εννοείτε, δηλαδή, ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη για τη θεομηνία, βεβαίως η απάντηση είναι "όχι". Εάν εννοείτε ότι η κυβέρνηση οφείλει και έχει την ευθύνη να ανταποκρίνεται, όσο καλύτερα μπορεί, στα αποτελέσματα μιας θεομηνίας, τότε βεβαίως εμείς έχουμε την ευθύνη. Πάντα η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να ανταποκρίνεται όσο καλύτερα μπορεί και όσο το επιτρέπουν οι μηχανισμοί που διαθέτει για να αντιμετωπίζει θεομηνίες και προβλήματα που δημιουργούνται στους πολίτες. Είναι σαφές ότι δημιουργήθηκαν προβλήματα στους πολίτες. Περί αυτού, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Και θέλω και πάλι να εκφράσω τη λύπη μας για τους νεκρούς, αλλά και για τις οποιεσδήποτε καταστροφές περιουσιών. Εκείνο, όμως, που θέλω να πω είναι ότι, από τα δεδομένα που έχουμε συγκεντρώσει και από τις εκτιμήσεις που γίνονται από όλους τους φορείς, η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική. Υπήρξε μόνο μία καθυστέρηση στην περίπτωση της Μαλακάσας, όπως είπε χθες και ο υπουργός Εσωτερικών. Από εκεί και πέρα, θέλω να τονίσω ότι, όχι μόνο η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική και λάβαμε όλα τα αναγκαία μέτρα, αλλά προχωρούμε και μετά τη θεομηνία. Εχει κινηθεί η διαδικασία του υπολογισμού των ζημιών και των αποζημιώσεων και έχει ληφθεί ειδική μέριμνα, όταν έρχονται προγνώσεις για δυσμενή καιρικά φαινόμενα, για ακόμη καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να ρωτήσω, εάν για τα προβλήματα που υπήρξαν στο αεροδρόμιο, διαπιστώνονται κακοτεχνίες. Πού οφείλονται τα προβλήματα; Είναι έξι μηνών έργο. Και ένα δεύτερο ερώτημα, σχετικά με αυτό που είπατε για τις αποζημιώσεις: Υπάρχουν πλημμυροπαθείς περασμένων ετών που δεν έχουν ακόμα λάβει τις αποζημιώσεις τους.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Το δεύτερο το οποίο λέτε, δεν το αμφισβητώ βεβαίως, εφόσον έχετε τη σχετική πληροφορία, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτές οι περιπτώσεις. Να δούμε ποιές είναι και να αναφερθούν στους αρμόδιους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν θετικά και κατά το δυνατόν ταχύτατα. Για παράδειγμα, έγινε μια συζήτηση το πρωί σε κάποιο ραδιοτηλεοπτικό Μέσο, όπου ένα πολιτικό στέλεχος κόμματος ανέφερε κάτι σχετικό στον κ. Μπένο. Ο κ. Μπένος με ενημέρωσε ότι το θέμα αυτό έχει αντιμετωπιστεί τελείως διαφορετικά. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε ποιες είναι οι περιπτώσεις αυτές και όλοι οι φορείς να συνεργαστούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα και θετικά τα όποια προβλήματα έχουν οι πολίτες.

Οσον αφορά το πρώτο ερώτημα, ξέρετε πολύ καλά ότι έχει κινητοποιηθεί η αρμόδια διεύθυνση, οι επιθεωρητές δηλαδή των δημόσιων έργων. Εχει δοθεί εντολή της υπουργού, προκειμένου η Επιθεώρηση των Δημόσιων Εργων να ελέγξει όλες αυτές τις καταγγελίες και όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν. Οι επιθεωρητές θα κάνουν τη δουλειά τους και θα μας ενημερώσουν όλους για το τι προβλήματα δημιουργήθηκαν και πού οφείλονται. Είναι σαφές ότι, εάν υπάρχουν κακοτεχνίες, αυτές θα καταλογιστούν στους αρμόδιους εργολάβους.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Πριν από πέντε-έξι χρόνια είχε ετοιμαστεί ένα νομοσχέδιο που θα ρύθμιζε τη δόμηση κοντά στα ρέματα. Μήπως ξέρετε τι έχει γίνει, έχει ψηφιστεί ή πότε θα ψηφιστεί; Και μια δεύτερη ερώτηση: Σχετικά με την εικόνα που είδαμε προχθές, άκουσα τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Τσακλίδη σε ένα τηλεοπτικό κανάλι να λέει ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει την αρμοδιότητα για την κατασκευή των υπονόμων, η ΕΥΔΑΠ τον καθαρισμό τους και οι Δήμοι τον καθαρισμό για τις σχάρες. Μήπως κάποια τέτοια πράγματα κάνουν την κυβέρνηση να σκέπτεται τη θέσπιση μητροπολιτικών λειτουργιών σε αυτό το λεκανοπέδιο;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Πολύ έξυπνα με πάτε σε άλλο θέμα, ώστε να βγει είδηση για τους μητροπολιτικούς δήμους. Ομως, έχω πει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα. Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών μελετά τα σχετικά ζητήματα και όταν είναι έτοιμος θα κάνει τις εισηγήσεις του στην κυβέρνηση.

Με αφορμή την ερώτησή σας, θέλω να τονίσω ότι έγιναν πολύ μεγάλες προσπάθειες. Υπάρχει κατανομή αρμοδιοτήτων. Ξέρετε πολύ καλά ότι μας ενδιέφερε να στηρίζουμε και το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δίνονται πάρα πολλά χρήματα για να διευκολυνθεί αυτό το έργο. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι έχουν δοθεί δύο δισεκατομμύρια δραχμές σε 18 μήνες για τον καθαρισμό φρεατίων και ρεμάτων. Ούτε, λοιπόν, αδιαφορία υπάρχει, ούτε μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχουν κάνει τη δουλειά τους οι αρμόδιοι φορείς. Θυμίζω ότι είχε προηγηθεί φυσική καταστροφή από μεγάλες πυρκαγιές, ιδιαίτερα στην περιοχή της Β.Α. Αττικής, οι οποίες ενέτειναν το φαινόμενο. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα.

Οσον αφορά το ερώτημά σας για το νομοσχέδιο το κρατώ για αύριο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, ο οποίος ζητεί και από την κυβέρνηση και από τον κ. Λαλιώτη να δώσουν πειστικές απαντήσεις για τα μεγάλα δημόσια έργα;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ως γενική παρατήρηση, ότι χρειάζεται, δηλαδή, να δίνουμε πειστικές απαντήσεις για όλα τα μεγάλα θέματα, είναι κοινά αποδεκτή. Η κυβέρνηση πάντοτε επιχειρεί να δίνει πειστικές απαντήσεις σε οποιοδήποτε ερώτημα δέχεται για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τον πολίτη. Είναι πάγια αρχή μας.

ΤΑΚΗΣ: Ο κ. Κεφαλογιάννης, χθες, επέμεινε στις αναφορές που έκανε για σύνδεση της συγκεκριμένης αυτής κυπριακής εταιρείας με το ΥΠΕΧΩΔΕ. Και μάλιστα, απαντώντας και στις δικές σας τοποθετήσεις έκανε λόγο για "αρχοντοχωριάτη του Μολιέρου" και όλα αυτά τα πράγματα. Θα ήθελα το σχόλιό σας και αν προτίθεται η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα για να τελειώνουμε τουλάχιστον από τη μια πλευρά με τις εταιρείες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι αρέσει στον κόσμο να αναφέρουμε ο ένας για τον άλλον τίτλους τύπων από τις μολιερικές κωμωδίες. Θα μπορούσα κι εγώ να το κάνω από την κωμωδία που ομιλεί για τον "κατά φαντασίαν ασθενή", στη συγκεκριμένη περίπτωση για τον "κατά φαντασίαν καταγγέλοντα". Αλλά δεν μπορώ να παρακολουθήσω πλέον αυτή την ιστορία. Εάν ο κ. Κεφαλογιάννης έχει κάτι συγκεκριμένο για την κυπριακή εταιρεία να μας το πει. Με το να δίνει ένα όνομα εταιρείας και μια διεύθυνση δεν καταλαβαίνω τι προσπαθεί να αποδείξει. Αδυνατώ να τον καταλάβω και να τον παρακολουθήσω. Και νομίζω ότι αφήνει και παγερά αδιάφορο τον ελληνικό λαό.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι η καταγγελία του κ. Κεφαλογιάννη είναι συγκεκριμένη. Λέει ότι μέσω της συγκεκριμένης κυπριακής εταιρείας στήνονταν οι διαγωνισμοί για τα δημόσια έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω τοποθετηθεί επανειλημμένα. Εχω πει ότι αυτές οι καταγγελίες είναι ανυπόστατες, δεν ισχύουν και βρίσκονται στη φαντασία του καταγγέλοντος. Από εκεί και πέρα επί πολλές ημέρες βλέπω δύο ανακοινώσεις του κ. Κεφαλογιάννη κάθε μέρα, που αναφέρονται σε ένα όνομα και μια διεύθυνση εταιρείας. Δεν αφορά την κυβέρνηση, δεν αφορά το ΥΠΕΧΩΔΕ. Αν αφορά κάποιον άλλον δικός του λογαριασμός. Δεν είναι δικός μας. Και δεν είναι κάτι που αφορά τον ελληνικό λαό.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα το σχόλιό σας γι αυτό το περίφημο γεύμα του κ. Μπλερ από το οποίο η Ελλάδα ήταν απούσα.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η Ελλάδα δεν κλήθηκε για την ακρίβεια. Εμείς πιστεύουμε σταθερά -και αυτό είναι βαθιά πίστη μας και θέλουμε να είμαστε συνεπείς σε αυτό- ότι αυτά τα προβλήματα συζητιούνται και επιλύονται μέσα στα θεσμοθετημένα όργανα της Ε.Ε.. Θέλουμε μια Ε.Ε. που να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Θέλουμε μια Ε.Ε. με το δικό της λόγο και τη δική της φωνή. Και γι αυτό το λόγο επισημαίνουμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν προωθούν αυτό το στόχο. Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν οι αναγκαίες επισημάνσεις και τα σχετικά διαβήματα από την ελληνική πλευρά.

ΚΟΥ@Ι@Ν: Υπάρχει σκέψη για κοινή διαμαρτυρία των χωρών, οι οποίες αποκλείστηκαν από αυτή τη συνάντηση; Δηλαδή, να διαμαρτυρηθούν κοινά;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι και αυτό ένα από τα ενδεχόμενα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, είχαμε στην Τουρκία έξι νέες δολοφονίες. Με δεδομένο ότι αύριο έρχεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τζεμ, θα ήθελα να ξέρω εάν προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός προσωπικά, ο οποίος θα συναντήσει τον κ. Τζεμ να θέσει αυτό το θέμα της βάναυσης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ουσιαστικά ισοδυναμεί με πολιτικές δολοφονίες.

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι αλήθεια ότι επανειλημμένα έχει επισημανθεί από την Ε.Ε. το έλλειμμα -πρόκειται για ένα σοβαρό έλλειμμα- που υπάρχει σε σχέση με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Η Τουρκία θέλει να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα θέλει την Τουρκία στην Ε.Ε. Για να γίνει, όμως, αυτό υπάρχουν κάποιοι όροι που έχουν τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Οι όροι αυτοί πρέπει να τηρηθούν. Μεταξύ των άλλων στους όρους αυτούς -γιατί όπως γνωρίζετε υπάρχουν και άλλοι- συμπεριλαμβάνεται και το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτή τη χώρα. Η Ελλάδα θα επιμείνει σταθερά σε αυτή τη θέση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εχουμε πάλι, κ. Υπουργέ, σειρά προβληματικών δηλώσεων. Σας υπενθυμίζω τη χθεσινή δήλωση του κ. Ετσεβίτ περί δύο κρατών στην Κύπρο, ως μόνη προοπτική λύσης. Δεύτερον, έχουμε τις δηλώσεις του κ. Σκρουτς που επανέρχεται στο θέμα του στρατοπέδου του Λαυρίου. Αυτά τα θέματα θα επισημανθούν στον κ. Τζεμ και πολύ περισσότερο θα επισημανθεί ότι η οποιαδήποτε περαιτέρω πρόοδος στις ελληνοτουρκικές θέσεις, όπως είναι πάγια η ελληνική αρχή, συνδυάζεται με μια πρόοδο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Όλα τα σχετικά ζητήματα και όλα τα θέματα που αναφέρατε, κυρίως όμως τα ζητήματα που συνδέονται με την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. και τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι σχετικές δηλώσεις της τουρκικής πλευράς, είναι σαφές ότι θα επισημανθούν και στον κ. Τζεμ κατά την επίσκεψή του εδώ. Είναι, επίσης, σαφές -όπως έχω τονίσει και άλλες φορές- ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι ευκταία, εργαζόμαστε γι αυτό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Και βεβαίως η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τις αποφάσεις, τα ψηφίσματα και τις ενέργειες του ΟΗΕ.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Για το δεύτερο θέμα δεν πήρα απάντηση και είναι αρκετά σοβαρό από τη στιγμή που ένα κομμάτι του στρατιωτικού κόσμου της Αγκυρας χρησιμοποιεί αυτό το θέμα στην προπαγάνδα της. Μιλάω για το στρατόπεδο, το οποίο θεωρούν ως στρατόπεδο τρομοκρατών. Με αυτό το θέμα τι θα γίνει;

ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι σαφές ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα στρατόπεδο τρομοκρατών. Αυτό είναι γνωστό και στην τουρκική πλευρά. Και βεβαίως θα επισημανθούν οι σχετικές αναφορές. Δράττομαι, όμως, της ευκαιρίας, που μου δώσατε με την ερώτησή σας, για να υπενθυμίσω τις πρόσφατες αναφορές, οι οποίες έγιναν από ορισμένα πρακτορεία και ορισμένες αρχές γύρω από τη δράση και τη σύνδεση του Μπιν Λάντεν με κάποιους ανθρώπους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να ερευνηθεί από τις διεθνείς αρχές. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα στρατόπεδο τρομοκρατών. Αυτό είναι γνωστό και το ξέρει όλος ο κόσμος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 6 November 2001 - 15:05:20 UTC