Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο τις προωθούμενες διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην εισήγησή του ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ. Γνωρίζετε ότι έχουν κατατεθεί δύο προσφορές: Μια από την Αγροτική Τράπεζα και η άλλη από την Τράπεζα Πειραιώς. Η εκτίμηση για τις προσφορές αυτές οδηγεί στην επιλογή της επανάληψης, για μια τελευταία φορά, αυτού του κύκλου υποβολής βελτιωμένων προσφορών από την πλευρά των δύο ενδιαφερομένων Τραπεζών, προκειμένου έτσι να προχωρήσει αυτή η διαρθρωτική αλλαγή, εφόσον, βεβαίως, οι νέες -ελπίζουμε βελτιωμένες- προσφορές θα ανταποκρίνονται σε αυτό το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί για να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ. Μετά το δεύτερο και, επαναλαμβάνω, τελευταίο αυτό κύκλο η κυβέρνηση αναλόγως του περιεχομένου των προσφορών θα προχωρήσει στις επιλογές της.

Οσον αφορά το θέμα της ΔΕΗ, πολύ σύντομα, στις αρχές του Δεκεμβρίου -και βεβαίως πάντοτε εξετάζοντας τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, το κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές- προβλέπεται η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο με τη μετοχοποίηση ενός ποσοστού, τουλάχιστον 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης. Η ΔΕΗ έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Αντιμετωπίστηκε και λύθηκε, σε προηγούμενη φάση, το ασφαλιστικό πρόβλημα των εργαζομένων. Η ΔΕΗ παρουσιάζει σημαντική, υψηλή κερδοφορία, πολύ υψηλότερη αυτό το έτος σε σχέση με το 2000. Χαρακτηριστικά μπορώ να αναφέρω ότι η κερδοφορία της ΔΕΗ το 2000 έφθανε τα 12 δισεκατομμύρια δραχμές, ενώ το 2001 φθάνει τα 95 δισεκατομμύρια. Είναι θεαματική η αύξηση των κερδών της. Αναλόγως, λοιπόν, του κλίματος και των εξελίξεων στις διεθνείς αγορές και σύμφωνα με την εισήγηση του Συμβούλου, η ΔΕΗ θα προχωρήσει με βάση το σχέδιο που έχουμε εξαγγείλει.

Οσον αφορά τα Ελληνικά Πετρέλαια, γνωρίζετε ότι είμαστε σε αναζήτηση στρατηγικής συμμαχίας για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους στις διεθνείς αγορές. Εχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, μετά την αρχική πρόσκληση ενδιαφέροντος, τρεις φορείς: Ο Ο.Μ.V της Αυστρίας, η Κοινοπραξία ΠΕΤΡΟΛΑ -ΛOYKO'I'IΛ και η εταιρεία ΓΙΟΥΓΚΟΣ, ρωσικών συμφερόντων. Θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος κατά τον οποίο οι φορείς αυτοί θα κληθούν να καταθέσουν, πλέον, συγκεκριμένη προσφορά, η οποία θα περιλαμβάνει αφενός το τίμημα και αφετέρου το επιχειρησιακό σχέδιό τους για τη λειτουργία και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας αυτής.

Οσον αφορά την εταιρεία Φυσικού Αερίου, τη ΔΕΠΑ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο μετοχικό κεφάλαιό της συμμετέχει σε ποσοστό 35% η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια. Το ελληνικό Δημόσιο έχει ένα ποσοστό πάρα πολύ υψηλό. Θα δοθεί η δυνατότητα σε φορείς -και η ΔΕΗ μπορεί να αξιοποιήσει ένα πλεονέκτημα που έχει στη συγκεκριμένη περίπτωση- να αποκτήσουν ένα σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ.

Επαναλαμβάνω ότι η πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών επιθυμούμε να προχωρήσει σύμφωνα με τις εξαγγελίες μας. Βεβαίως, οι χειρισμοί μας για επιμέρους θέματα θα γίνουν αναλόγως και του κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές. Γνωρίζετε ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ έχει επηρεαστεί δυσμενώς το διεθνές επενδυτικό και οικονομικό κλίμα.

Οσον αφορά τον τομέα των αερομεταφορών -για τον οποίο έγινε ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό, μετά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε.- έχω να πω τα εξής: Αναμένεται μια περαιτέρω κάμψη στις δραστηριότητες των αεροπορικών εταιρειών, γιατί τώρα την περίοδο μετά τον πρώτο μήνα από την τρομοκρατική επίθεση, φθάνουν ο απόηχος και οι συνέπειες αυτής της επίθεσης και στις αεροπορικές εταιρείες με πολύ πιο έντονο τρόπο. Η κρίση που αντιμετωπίζουν οι αεροπορικές εταιρείες προέρχεται από τη μείωση της κίνησης, από την έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους πρακτόρων να δανειοδοτήσουν δραστηριότητες αεροπορικών εταιρειών, από την αντίδραση των ασφαλιστικών φορέων να αυξήσουν σε πολύ υψηλό ποσοστό τα ασφάλιστρα -και γνωρίζετε ότι έλαβε σχετική απόφαση η Ε.Ε. να αναλάβει το κόστος των επασφαλίστρων- και, βεβαίως, από τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνονται, τόσο στα αεροδρόμια, όσο και για τις πτήσεις. Ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πέραν των μέτρων που λαμβάνονταν μέχρι τώρα για την ασφάλεια των πτήσεων, ειδικώς στις ΗΠΑ έχουν αποφασιστεί νέα μέτρα των οποίων η εφαρμογή συνεπάγεται ένα κόστος που φτάνει το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για ένα χρόνο.

Εγινε αναφορά σε διάφορες αεροπορικές εταιρείες που διέρχονται κρίση αυτή την περίοδο. Εχει αποφασιστεί, με πρωτοβουλία της Ε.Ε., μέχρι το τέλος του χρόνου να συνέλθουν οι υπουργοί Μεταφορών όλων των χωρών, όπου λειτουργούν αεροπορικές εταιρείες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα θέματα που έχουν προκύψει.

Γνωρίζετε την απόφαση -που ενδιαφέρει κι εμάς- για τη χρονική παράταση της δυνατότητας να χρησιμοποιούνται ορισμένου τύπου αεροσκάφη, τα οποία διαφορετικά θα έπρεπε να αποσυρθούν το Μάρτιο του 2002. Η παράταση αυτή έχει διάρκεια τριών χρόνων. Αφορά ιδιαιτέρως την Ο.Α. γιατί από το συνολικό αριθμό των 50 αεροσκαφών, έχει 12 αυτού του τύπου στο στόλο της. Και βεβαίως -όπως σας ενημέρωσα χθες- αναμένεται την επόμενη εβδομάδα από το Σύμβουλο ιδιωτικοποίησης της Ο.Α. η σχετική εισήγησή του για τα περαιτέρω.

Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίασης υπήρξε ενημέρωση από υπουργούς για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Και θα μπω για την ενημέρωσή σας, όσο γίνεται πιο συνοπτικά, στα δύο τρία αυτά θέματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών μας ενημέρωσε για τις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο οποίο συμμετείχε, κατά το οποίο συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με την απάντηση που δίνει η Διεθνής Κοινότητα στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Εκτιμήθηκε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη, φαίνεται ότι θα έχουν μια σημαντική χρονική διάρκεια, δεν θα ολοκληρωθούν γρήγορα. Γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει γίνει, φαίνεται ότι μέχρι τώρα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι. Η αεράμυνα έχει εξουδετερωθεί, όπως επίσης και οι υποδομές που χρησιμοποιούνταν, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Οι προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη, αφορούν την επιδίωξη για πολιτική διπλωματική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν. Επίσης, διατυπώθηκε η θέση πως δεν πρέπει να επεκταθεί αυτή η στρατιωτική δραστηριότητα σε άλλες χώρες, πέρα από το Αφγανιστάν.

Ενα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σχετικά με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στο παρελθόν η κυβέρνησή μας, αλλά και πρόσφατα, με την επίσκεψη του στη Συρία, αλλά και την πρόθεσή του να επισκεφθεί και άλλες χώρες στην περιοχή.

Η θέση μας είναι, ότι θα πρέπει πραγματικά ο αραβικός κόσμος να έχει την αίσθηση ότι συμμετέχει στις διεθνείς εξελίξεις, ότι έχει ενσωματωθεί και διατηρεί ένα σημαντικό ρόλο στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Διεθνής Κοινότητα για την αντιμετώπιση και εξάλειψη αυτής της μάστιγας. Δεν πρέπει να θεωρείται ότι είναι σε αποκλεισμό ο αραβικός κόσμος, γιατί ένα τέτοιο συναίσθημα που κάποιοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν σε μεγάλα τμήματα του αραβικού πληθυσμού, στις λεγόμενες μουσουλμανικές χώρες, οδηγεί σε αντιδράσεις οι οποίες δυσχεραίνουν την προσπάθεια της Διεθνούς Κοινότητας να αντιμετωπίσει και να εξαλείψει την τρομοκρατία.

Επίσης, αναφέρθηκε στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής, λέγοντας ότι ο κ. Ανάν έχει ενημερώσει πως πρόκειται να αναλάβει σύντομα σχετική πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος.

Εγινε λόγος για την ανάγκη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου να επιδείξει ενδιαφέρον και να ανοίξει τις πύλες του στις φτωχές χώρες.

Πρέπει να προχωρήσει ο διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των διαφόρων θρησκειών. Και θα πρέπει να αναδειχθεί μια πολιτική ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Η εφαρμογή της πολιτικής αυτής συναντά εμπόδια. Οπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, οι Ταλιμπάν καταστρέφουν μεγάλο τμήμα αυτής της ανθρωπιστικής βοήθειας ή επιχειρούν να φορολογήσουν αυτό το υλικό, κατά τη διακίνησή του από το Πακιστάν προς το Αφγανιστάν.

Τέθηκε, για μια ακόμη φορά, το θέμα των προσφύγων. Το έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, προτίθεται να το θέσει και ο Πρωθυπουργός, κατά την αυριανή Σύνοδο Κορυφής στη Γάνδη. Πρέπει να δείξει ενδιαφέρον η Ε.Ε. και να υπάρξει συνεργασία των κρατών μεταξύ τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα, που αφορά, αφενός τις σωστές συνθήκες για τη διαβίωση των προσφύγων και αφετέρου, τις προσπάθειες που πρέπει να κάνουμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε ένα κύμα λαθρομετανάστευσης που διογκώνεται, ιδιαιτέρως την τελευταία περίοδο.

Επίσης, με βάση την Απόφαση 1373 του ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δώσει κατεύθυνση και πρόκειται να εκδοθεί, αυτές τις ημέρες, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα κατά αντιστοιχία αυτής της Οδηγίας, που θα αναφέρεται στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για το λεγόμενο "πάγωμα" των λογαριασμών, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο και για τους λόγους που έχουμε συζητήσει τις προηγούμενες ημέρες.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας αναφέρθηκε στις συνεδριάσεις του ΕCOFIN που έλαβε μέρος. Είπε ότι υπάρχει μια συγκράτηση, όσον αφορά τις εκτιμήσεις των υπουργών Οικονομικών των χωρών-μελών της Ε.Ε. για τις επερχόμενες εξελίξεις.

Η Ευρωζώνη έχει ένα ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος φαίνεται ότι το 2001 θα κυμανθεί σε ποσοστό 1,5% αντί του ποσοστού 3,2% που αρχικώς είχε προβλεφθεί.

Στις ΗΠΑ, ενώ η πρόβλεψη ήταν για ρυθμό ανάπτυξης σε ποσοστό 3%, φαίνεται πως θα πέσει κάτω από το 1% για το 2001.

Για την Ιαπωνία ειπώθηκε, χαρακτηριστικά, ότι βρίσκεται σε φάση ύφεσης, δοθέντος ότι έχει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Οσον αφορά το 2002, όλοι ήταν επιφυλακτικοί. Συνάρτησαν τις εκτιμήσεις τους με τις πολιτικές εξελίξεις, φερ` ειπείν με τη χρονική διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με τις πολιτικές ανακατατάξεις, οι οποίες θα επηρεάσουν και τα οικονομικά μεγέθη.

Για την Ελλάδα έχουμε απολογιστικά στοιχεία για το πρώτο 9μηνο, για τα τρία πρώτα 3μηνα του έτους 2001: Φαίνεται ότι θα κλείσει με ένα ρυθμό ανάπτυξης για το 2001 που φθάνει το 4,5%. Εχουμε μία επίδοση η οποία, όχι απλώς υπερέχει, αλλά κινείται στο τριπλάσιο, σε σχέση με την επίδοση που έχουν κατά μέσο όρο οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη η οικονομική πολιτική που ακολουθούμε να διακρίνεται από μία σταθερότητα, γιατί αυτό που προέχει αυτή την περίοδο -όπως σχολίασαν και άλλοι που έλαβαν το λόγο- είναι ακριβώς να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα, να εμπεδώσουμε την ασφαλή προοπτική της χώρας μας, και το αίσθημα βεβαιότητας και σιγουριάς για το αύριο που πρέπει να διακατέχει τους Ελληνες πολίτες. Αυτό θα το επιτύχουμε με την εξωτερική πολιτική μας και τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε και που είναι η μία συνιστώσα. Οπως, βεβαίως, με την αμυντική πολιτική μας, αλλά και με την άλλη εξίσου σημαντική συνιστώσα, την οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε. Η οικονομική πολιτική πρέπει να είναι μία συνετή πολιτική, μία πολιτική δημοσιονομικής σταθερότητας, μία πειθαρχημένη πολιτική, που θα έχει βεβαίως και την αναπτυξιακή και κοινωνική διάστασή της, όπως έχουμε εξαγγείλει, με τις προσαρμογές που πρέπει να κάνουμε υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

Ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας μας ενημέρωσε πολύ σύντομα για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στο χώρο που εποπτεύει. Είπε ότι έχει καταρτίσει ένα πλαίσιο πολιτικής για την αντιμετώπιση του νέου κινδύνου που έχει εμφανιστεί. Οπως γνωρίζετε, την προηγούμενη Τρίτη, έγινε σύσκεψη υπό την προεδρία του, με τη συμμετοχή των επικεφαλής διαφόρων Οργανισμών και Υπηρεσιών που έχουν συναρμοδιότητα για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Εχει καταρτιστεί ένα ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο τίθεται σε εφαρμογή, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο στον τομέα αυτό.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μας ενημέρωσε για την καταφανή υπεροχή της Σύμβασης που είχε υπογράψει το Ελληνικό Δημόσιο το 1995 με τον κατασκευαστή του νέου διεθνούς αεροδρομίου των Σπάτων, σε σχέση με τη Σύμβαση που είχε μονογραφεί το 1993. Ο αξιολογητής, ένας παγκοσμίου κύρους Οίκος, όπως είναι η Ernst &Young, έχει καταλήξει σε ένα πόρισμα το οποίο γνωρίζετε. Οπως ειπώθηκε, χαρακτηριστικά, οι ισχυρισμοί που επικαλέστηκε τότε η Ν.Δ., έχουν όλοι καταπέσει με τρόπο πανηγυρικό. Είχε κινδυνολογήσει τότε η αντιπολίτευση, ισχυριζόμενη ότι το αεροδρόμιο δεν επρόκειτο να λειτουργήσει. Και την περίοδο που επρόκειτο να γίνουν τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου ζητήθηκε από την πλευρά της να γίνει επιτέλους αυτή η σύγκριση των δύο Συμβάσεων, γιατί πολύς λόγος είχε γίνει, μέχρι τότε, και από τη δική μας πλευρά. Πράγματι, ο ανεξάρτητος αυτός Οίκος ανέλαβε αυτό το έργο και το έφερε σε πέρας με επιτυχία. Τελικά, αποδείχθηκε ότι είναι επωφελέστερη, τουλάχιστον κατά 100 δισεκ. δραχμές για το ελληνικό Δημόσιο η Σύμβαση που υπέγραψε η χώρα μας με τον κατασκευαστή του νέου διεθνούς αεροδρομίου το 1995.

Εγινε μία ιστορική αναφορά σε όλα αυτά τα θέματα.

Επίσης, έγινε αναφορά και στις καταγγελίες που έχει κάνει ο κ. Αλαφούζος και μάλιστα ενόρκως, ότι είχε καταθέσει χρήματα σε λογαριασμό που ανήκε σε λιβεριανή εταιρία. Ο κ. Λαλιώτης είπε χαρακτηριστικά, ότι, όπως φάνηκε, τα χρήματα αυτά δεν πήγαν ποτέ στο ταμείο της Ν.Δ. Ετσι προκύπτει. Αυτό ισχυρίστηκε τότε και ο μηνυτής.

Σε τελευταία ανάλυση, πρέπει να υπάρχει μια απάντηση στο θέμα αυτό.

Η αναφορά του κ. Λαλιώτη στα θέματα αυτά περιέλαβε και τη γνωστή αντιδικία που είχε προκύψει την περίοδο εκείνη της διαδοχής στην ηγεσία της Ν.Δ., όταν είχε εντοπιστεί ένα έλλειμμα αρκετών δισεκ. δραχμών στα ταμεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο νέος τότε αρχηγός της Ν.Δ., ο κ. Εβερτ, είχε κατηγορήσει την προηγούμενη ηγεσία για το ότι είχε δημιουργήσει στα ταμεία του κόμματος αυτό το τεράστιο έλλειμμα, των περίπου 7 δισεκ. δραχμών.

Τέλος, όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Μάνου, ο κ. Λαλιώτης είπε, ότι η προσέγγισή του ξεκινά από μία λανθασμένη θέση. Ο κ. Μάνος απαξιώνει το ελληνικό Δημόσιο και θεωρεί ότι είναι ανίκανο να διαχειριστεί και να ελέγξει την ωφέλιμη λειτουργία ενός αεροδρομίου, όπως και άλλων βασικών οργανισμών. Με αυτή την έννοια, οτιδήποτε και αν έχει κερδίσει η Κυβέρνηση, βελτιώνοντας τους όρους της Σύμβασης υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, με το να έχει δηλαδή μεγαλύτερη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου φορέα ή με το να επανέλθει στο ελληνικό Δημόσιο σε μικρότερο χρόνο από ό,τι αρχικώς προβλεπόταν με τη Σύμβαση του 1993 η ευθύνη του αεροδρομίου στο ελληνικό Δημόσιο, αυτό είναι σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, επειδή είναι ανίκανο κατά τον κ. Μάνο να διαχειριστεί τέτοιου είδους λειτουργίες.

Μίλησε ακόμη για την καταλληλότητα του αεροδρομίου, την ολοκλήρωσή του εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, τις προδιαγραφές που τηρήθηκαν κατά την κατασκευή αυτού του έργου. Εχει μιλήσει, επίσης, και ένας ανεξάρτητος Οίκος και μάλιστα δια της υπογραφής ενός επιστήμονα που τυχαίνει να είναι και γιος του κ. Μάνου, που αναφέρεται ακριβώς στο νέο αεροδρόμιο, κατά τρόπο πολύ επαινετικό.

Αυτά ειπώθηκαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ολοι είπαν ότι, βεβαίως, θα πρέπει να αποκαλύψουμε την προσπάθεια που κάνει η Ν.Δ. να διαστρεβλώσει την αλήθεια και να σπιλώσει στελέχη. Βεβαίως, εμείς θα υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, προωθώντας μια πολιτική, η οποία, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη, ισχυροποιεί διεθνώς τη θέση της Ελλάδας και βεβαίως, αναβαθμίζει το επίπεδο της ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θέλω να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός, στο τέλος της συνεδρίασης, αναφέρθηκε στη σημερινή ημέρα, κάνοντας μνεία του σημαντικού πολιτικού γεγονότος, της εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ στις 18 Οκτωβρίου του 1981. Για πρώτη φορά τότε ένα Σοσιαλιστικό Κίνημα, το ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Με τις πρωτοβουλίες του Ανδρέα Παπανδρέου, με την πολιτική της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν νέοι θεσμοί, προωθήθηκε η εθνική συμφιλίωση, κατοχυρώθηκε η δημοκρατία στην Ελλάδα και η ανεξαρτησία της χώρας μας και, βεβαίως, οικοδομήθηκε ένα νέο κοινωνικό κράτος. Τέθηκαν οι βάσεις για νέες πολιτικές προσεγγίσεις στον τομέα της πολιτικής για την κοινωνική δικαιοσύνη και την πρόνοια.

Επίσης, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, οι επιλογές και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν σημαντικές. Προσέδωσαν κύρος και ενίσχυσαν την αξιοπιστία της χώρας μας.

Είκοσι χρόνια μετά, μπορούμε να αποτιμήσουμε το θετικό έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την πορεία, με τις κατάλληλες αλλαγές και προσαρμογές, αναλόγως των συνθηκών, πρέπει να πορευθούμε και στο μέλλον. Εχουμε ισχυρές ρίζες, άρα έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για τη νικηφόρα προοπτική του Κινήματός μας και της κυβέρνησης που στηρίζει το Κίνημά μας. Η συνεδρίαση έκλεισε με χειροκροτήματα, μετά από αυτή την αναφορά στη σημαντική αυτή ημέρα. Πολύ σημαντική για όλους και ιδίως για πολλούς από εμάς, γιατί εκλεγήκαμε τότε, για πρώτη φορά βουλευτές.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πριν από λίγο υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας έλαβαν, όπως λένε, ένα φάκελο με μια λευκή σκόνη την οποία εκείνοι δεν γνωρίζουν. Εχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πρόβλημα διότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ισχυρίζεται ότι πρόκειται για άσκηση, άσκηση την οποία δεν γνώριζαν οι υπάλληλοι του υπουργείου. Θα μπορούσε να μας δώσει η κυβέρνηση μια επίσημη απάντηση γι αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε ότι σε θεωρητικό, τουλάχιστον, επίπεδο έχει εντοπιστεί αυτός ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθεί, δηλαδή, το βακτήριο του άνθρακα στο πλαίσιο τρομοκρατικών ενεργειών. Πρέπει να πούμε, για μια ακόμη φορά, ότι η συζήτηση αυτή που γίνεται σε επιστημονικό επίπεδο είναι μια τεκμηριωμένη συζήτηση. Και παρακαλώ κι εσείς να συμβάλετε, ώστε οι πολίτες να δείξουν ενδιαφέρον γι αυτές τις επιστημονικού χαρακτήρα συζητήσεις. Δίνονται οδηγίες στους πολίτες για το πώς πρέπει να αντιδράσουν και να συμπεριφερθούν σε όποια ενδεχόμενη ενέργεια, η οποία μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει την αποστολή φακέλου με τέτοιο περιεχόμενο. Σήμερα στο υπουργείο Υγείας, πράγματι -και δεν είναι η μοναδική περίπτωση, έχουμε πληροφορίες ότι αυτό γίνεται σε διάφορες περιοχές της Αθήνας ή και της χώρας- εστάλη ένας φάκελος. Ο φάκελος αυτός προωθείται στο επιστημονικό εργαστήριο του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, προκειμένου να γίνει η κατάλληλη εξέταση. Μετά την έρευνα αυτή θα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν πράγματι το υλικό αυτό μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους. Αν περιείχε, δηλαδή, βακτήριο του άνθρακα ή απλώς πρόκειται για μια ενέργεια που δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μια φάρσα κάποιου ανεύθυνου συμπολίτη μας, ο οποίος είχε αυτή την αποκρουστική έμπνευση. Αυτό που έχει σημασία είναι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, γιατί αν οδηγηθούμε σε ένα κλίμα πανικού και παραλογισμού, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχουμε κανένα πρόβλημα από το βακτήριο του άνθρακα και να έχουμε πολλά προβλήματα από ένα κλίμα πανικού που θα δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε ψύχραιμοι αυτή την περίοδο. Βεβαίως, έχει εντοπιστεί -επαναλαμβάνω- σε θεωρητικό επίπεδο και αυτός ο κίνδυνος ως υπαρκτός. Γι αυτό το υπουργείο Υγείας, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταρτίσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο -και με συντονισμένο μεταξύ τους τρόπο- αντιδρούν σε αυτές τις περιπτώσεις. Θα αναμένουμε τον έλεγχο, την έρευνα στο επιστημονικό εργαστήριο. Μέχρι τότε δεν χρειάζεται να πούμε τίποτε άλλο.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι άσκηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει σταλεί αυτό το υλικό. Είναι κάτι το οποίο, αυτή την ώρα εξετάζεται.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζετε εάν είναι άσκηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν λέτε ότι είναι άσκηση, εννοείτε ότι το έστειλε κάποια υπηρεσία; Σας λέω, λοιπόν, ότι δεν πρόκειται περί αυτού. Στάλθηκε ένα υλικό, το οποίο πρέπει να εξεταστεί στο επιστημονικό εργαστήριο του Ευαγγελισμού για να έχουμε ασφαλή γνώση. Αλλά, δεν θα πρέπει -επειδή το φαινόμενο αυτό μπορεί να πάρει μαζικό χαρακτήρα- να οδηγηθούμε σε κλίμα πανικού. Γιατί σας είπα ότι το πιο πιθανό είναι να μην έχουμε πρόβλημα, τελικώς, από το βακτήριο του άνθρακα και να έχουμε πολλά προβλήματα από το κλίμα πανικού που εμείς θα δημιουργήσουμε με την παράλογη στάση μας. Πάντως, καλό είναι να ενημερωνόμαστε από τους επιστήμονες που συζητούν αυτά τα θέματα και καλώ κι εσάς τους λειτουργούς των ΜΜΕ να προσεγγίζετε και να αναδεικνύετε αυτά τα θέματα με υπεύθυνο τρόπο. Αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να οδηγηθούμε ακόμα και σε κινδύνους που αφορούν την κοινωνική συνοχή μας, την οικονομία μας, την ομαλή κοινωνική ζωή, αν με άκριτο τρόπο προβάλλουμε διάφορα περιστατικά, τα οποία, τουλάχιστον μέχρι τώρα, έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η εκδήλωση μιας φάρσας @επαναλαμβάνω- από ανεύθυνους συμπολίτες μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ξέρουμε από πού προέρχεται αυτός ο φάκελος; Από Ελλάδα, από το εξωτερικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι αυτοί οι φάκελοι έχουν εγγραφές οι οποίες, δεν μπορεί να πει κανείς, ότι είναι έγκυρες, δεν μπορεί κανείς να τις εκτιμήσει. Είναι φάκελοι που φαίνεται ότι έχουν διακινηθεί στο εσωτερικό της χώρας μας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Επειδή ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα απέναντί του μέλη της κυβέρνησης, όπως ο κ. Λαλιώτης και άλλοι, που, ενδεχομένως, να μη συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα, τους ευχαρίστησε για τη μέχρι τώρα προσφορά τους στο όργανο αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός με τον κ. Λαλιώτη γνωρίζετε ότι είχε συνεργασία χθες και συζήτησε μαζί του τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του κόμματος. Γνωρίζετε ότι τη Δευτέρα πρόκειται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, η οποία εξελέγη μετά το τελευταίο Συνέδριό μας. Ο Πρωθυπουργός σήμερα, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, είχε τη δυνατότητα να επικοινωνήσει μόνο με τα μέλη της. Αυτό, στο οποίο αναφέρεστε εσείς, ισχύει για όλους. Βέβαια, αυτός ο ευχαριστήριος λόγος έχει τη θέση του την κατάλληλη στιγμή, όταν αλλάζει η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος. Δεν είμαστε σε αυτή την ώρα τώρα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθενα να ρωτήσω το εξής: Είπατε ότι ο κ. Παπαντωνίου επεσήμανε ότι, από εδώ και τώρα, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης πρέπει να είναι σταθερή, λαμβανομένων υπόψη και των συνεπειών της 11ης Σεπτεμβρίου. Επειδή, στο Συνέδριό σας υπήρξαν κορυφαία στελέχη που άσκησαν κριτική σε αυτή την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, επανήλθε κάποιο στέλεχος στη διάρκεια της Κ.Ε.;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε καμία άλλη διαφορετική προσέγγιση από άλλο στέλεχος. Αλλωστε, έχουμε μιλήσει, κατ επανάληψη, όσον αφορά την ανάγκη να προχωρήσουμε σε προσαρμογές της πολιτικής μας. Και στο πλαίσιο της κατάρτισης του Προϋπολογισμού, αυτές οι προσαρμογές θα αφορούν καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες και όχι δαπάνες για την κοινωνική προστασία, για το Δίκτυο της Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Παρά το ότι μας είπαμε τη Δευτέρα ότι θα μιλούσατε και για το θέμα του Σκαραμαγκά, δεν αναφερθήκατε σε αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρθηκε ο κ. Χριστοδουλάκης και είπε ότι έχει υπογραφεί ένα προσύμφωνο με τη γερμανική εταιρεία. Υπάρχουν κάποιες διαδικασίες, οι οποίες πρέπει ακόμη να ακολουθηθούν, όπως προβλέπει η αρχική προκήρυξη. Απλώς, ήταν γνωστό και γι` αυτό η ενημέρωση ήταν σύντομη. Είπε, δηλαδή, ότι έχει υπογραφεί το προσύμφωνο και πρέπει να ολοκληρωθούν κάποιες γραφειοκρατικού χαρακτήρα διαδικασίες.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε δημοσίευμα σημερινής εφημερίδας που υπολογίζει σε μισό τρισεκατομμύριο το «πανωπροίκι» όπως το χαρακτηρίζει για τη γερμανική εταιρεία που θα πάρει από την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και θα ήθελα να μας διευκρινίσετε, εάν ισχύει η απόφαση του ΚΥΣΕΑ, του περασμένου Μαίου, ότι θα μετακυληθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα μετά το 2006 ή δεν ισχύει; Και, δεύτερον, τελικά τρεις-τέσσερις ημέρες πριν τη νέα κυβέρνηση, είναι λογικό να υπογράφονται συμβάσεις από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αξίας μισού τρις, που αφορούν είτε προμήθειες, είτε επισκευές οπλικών συστημάτων από την εταιρεία που παίρνει με 2,1 δις τον Σκαραμαγκά;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάτε σαν να είμαστε στα πρόθυρα εκλογών, όπου για λόγους ευθιξίας, πράγματι, κάποιοι εκτιμούν ότι δεν θα ήταν κατάλληλη η προεκλογική περίοδος για να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις. Είμαστε, όμως, στη μέση της κυβερνητικής θητείας μας και ασφαλώς, η κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί. Η κυβέρνηση έχει ενότητα και συνέχεια και οι αποφάσεις για θέματα, που πρέπει να αντιμετωπιστούν πρέπει να λαμβάνονται αμέσως. Οσον αφορά το πρώτο θέμα, γνωρίζετε ότι έγινε ένας ανοικτός διαγωνισμός. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορούσε να προσέλθει. Επελέγη η συγκεκριμένη γερμανική εταιρεία, με βάση και την πρόταση που έκανε ο Σύμβουλος που είχε προσληφθεί γι` αυτή τη διαδικασία, γι` αυτή τη διαρθρωτική αλλαγή. Θεωρούμε ότι αυτή είναι μια ανοικτή και διαφανής διαδικασία, η οποία θα βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Αυτό, είναι μια θετική εξέλιξη.

ΤΑΚΗΣ: Είχαμε, σήμερα, μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Λαλιώτη και του κ. Μητσοτάκη και μάλιστα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έκανε μια σιβυλλική δήλωση, ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει το τέλος του κ. Κολ. Μπορείτε να εξηγήσετε τι σημαίνει αυτή η δήλωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ανάλογο θέμα συζητήθηκε στη Γερμανία, εδώ και περίπου ένα χρόνο. Ο κ. Λαλιώτης έχει θέσει συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία δεν έχει πάρει απαντήσεις και είναι ώρα να δοθούν αυτές οι απαντήσεις. Γιατί, εάν δεν δοθούν, δεν μπορεί κανείς να είναι πειστικός υπεκφεύγοντας με χαρακτηρισμούς, οι οποίοι -θα μου επιτρέψετε να πω- προσβάλλουν τη νοημοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι και σαφείς σε κάθε θέμα που τίθεται κάθε φορά. Ο κ. Λαλιώτης έχει θέσει συγκεκριμένα θέματα και επ` αυτών πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις.

ΤΑΚΗΣ: Πάντως, μια τέτοια δήλωση δεν δικαιολογείται μόνο από ερωτήματα, υποτίθεται ότι πρέπει να υπάρχουν και αποδείξεις. Μήπως έχει αυτές τις αποδείξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, εάν θέλετε να κάνετε έναν τέτοιο διάλογο με τον κ. Λαλιώτη, να ρωτήσετε τον ίδιο, εσείς ή οι συνάδελφοί σας. Δεύτερον, αυτό που κάνει ο κ. Λαλιώτης, το κάνει με συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία επικαλείται. Και πρέπει να σας πω επιπροσθέτως ότι ο κ. Λαλιώτης ξέρει πολύ καλά πού πάει και τι κάνει.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη φραστική επίθεση που εξέφρασε ο κ. Λαλιώτης και κατά του κ. Ρουσσόπουλου, αποκαλώντας τον «Ψευτοθόδωρο».

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως θα δείτε και στα δημοσιεύματα εκείνης της περιόδου, ο κ. Ρουσσόπουλος τότε, ως δημοσιογράφος, είχε μια άλλη θέση και έναν άλλο ρόλο. Τώρα υπερασπίζεται μια άλλη θέση, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει εσάς να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Σημασία έχει, όμως, να υπερασπιζόμαστε από όποια θέση κι αν είμαστε τη δεοντολογία και την αλήθεια. Εμείς θέλουμε να υπερασπιστούμε την αλήθεια. Η αλλαγή ιδιοτήτων δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάζουμε και στρατόπεδο, όσον αφορά την υπεράσπιση ή μη υπεράσπιση της αλήθειας. Υπερασπιζόμαστε την αλήθεια με οποιαδήποτε ιδιότητα έχουμε κάθε φορά.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να μας πείτε, πώς σχολίασε ο Πρωθυπουργός στην Κ.Ε. τα όσα ανέφερε ο κ. Λαλιώτης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως και όλοι μας, είπαμε -το ανέφερα κι εγώ- ότι πράγματι υπάρχει μια προσπάθεια από τη Ν.Δ. να συσκοτίσει τα πράγματα, να διαστρεβλώσει την αλήθεια, να εκτρέψει την πολιτική αντιπαράθεση σε μια άλλη οδό και να σπιλώσει στελέχη του ΠΑΣΟΚ και να ακυρώσει έτσι τη δημόσια παρουσία τους. Εμείς θα αντισταθούμε σε αυτή την επιχείρηση της Ν.Δ.. Θα δώσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις χρησιμοποιώντας, κάθε φορά, τεκμηριωμένα στοιχεία. Βεβαίως, αυτό είναι το ένα σκέλος, γιατί υπάρχει κυρίως και το σκέλος του έργου που έχουμε να επιδείξουμε. Και στη βάση αυτού του έργου, εμείς θέλουμε να συγκριθούμε και να κριθούμε από τον ελληνικό λαό, σε σχέση με τη Ν.Δ.. Πιστεύω ότι, τα επιχειρήματά μας, οι επιλογές μας, η κυβερνητική πολιτική, αποτελούν ένα πεδίο στο οποίο είναι φανερή η υπεροχή μας και αυτό το καταλαβαίνει η πλειοψηφία, αν όχι όλοι οι Ελληνες πολίτες.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Είπε ο Πρωθυπουργός ότι εμείς θα αντισταθούμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα επιτρέψουμε τη διαστρέβλωση της αλήθειας και τη σπίλωση των στελεχών. Θα χρησιμοποιήσουμε τεκμηριωμένα στοιχεία για να αναδείξουμε τις θέσεις μας. Και βεβαίως, με το έργο που έχουμε κάνει και με την πολιτική της κυβέρνησης που έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε, μπορούμε να συγκριθούμε με τη Ν.Δ. και οι Ελληνες πολίτες να κρίνουν ότι εμείς ολοφάνερα υπερέχουμε σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Το έργο μας είναι αυτό, το οποίο μας δίνει το προβάδισμα και την υπεροχή έναντι της Ν.Δ.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ένα άλλο θέμα. Υπήρξε οποιαδήποτε παραίνεση του Πρωθυπουργού για επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών; Διότι τα περισσότερα παρόντα θέματα "τρέχουν" αρκετούς μήνες, να μην πω και χρόνια.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι έγινε ενημέρωση από τον αρμόδιο υπουργό. Διατύπωσαν κάποιες απόψεις όσοι συνάδελφοι έλαβαν το λόγο. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτή την πολιτική, δίνοντας ένα μήνυμα, ιδιαιτέρως σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, για την προσέλκυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ότι έχουμε σταθερή πολιτική επιλογή, έχουμε γραμμή πλεύσης που είναι αταλάντευτη, ώστε να ολοκληρώσουμε και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών αυτό που έχουμε εξαγγείλει. Θα το κάνουμε αυτό.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Και ένα τρίτο θέμα. Σε ό,τι αφορά τη θέση που διατυπώθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. για τη μη επέκταση των επιθέσεων, πέρα από το Αφγανιστάν, θα ήθελα να μας ξαναπείτε, σας παρακαλώ, ποια είναι η θέση μας σε αυτό το ζήτημα. Εμείς είμαστε υπέρ της μη επέκτασης ή δεν είπαμε τίποτα; Και αν τελικώς αυτή η θέση είναι ενιαία στην Ε.Ε..

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι, όπως μας ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, όλοι οι συνάδελφοί του διατύπωσαν έναν ανάλογο προβληματισμό, ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν με επιτυχία στο Αφγανιστάν και βεβαίως ότι δεν τίθεται θέμα επέκτασής τους σε άλλες περιοχές. Αυτή είναι η θέση την οποία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο διατύπωσαν όλοι οι Υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε.Ε..

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 18 October 2001 - 15:05:16 UTC