Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-10-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω ότι ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί σήμερα, στις 7 το απόγευμα, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη.

Εισαγωγικώς, σας ενημερώνω ότι το Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε. συνεδρίασε χθες και έλαβε σημαντικές αποφάσεις για όλες τις αεροπορικές εταιρείες και βεβαίως για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Αποφασίστηκε η λήψη μέτρων ενίσχυσης των αεροπορικών εταιρειών για βλάβες που έχουν υποστεί, ιδίως μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Επίσης, η Ε.Ε. αποφάσισε να αναλάβουν τα κράτη την πληρωμή των επασφαλίστρων των αεροπορικών εταιρειών. Είναι ένα κόστος που προέκυψε την τελευταία περίοδο, μετά την τρομοκρατική επίθεση. Ακόμη, μετά από εισήγηση του Ελληνα Υπουργού Μεταφορών Χρήστου Βερελή, έγινε δεκτό να μην αποσυρθούν, τον Μάρτιο του 2002, όπως αρχικώς προβλεπόταν, τα αεροσκάφη τύπου "Μπόινγκ 737-200". Μπορεί να χρησιμοποιούνται και μετά την ημερομηνία αυτή, αλλά μόνο σε προορισμούς εκτός Ε.Ε., όπως και στο εσωτερικό μιας χώρας, όπως η Ελλάδα.

Οσον αφορά τη διαρθρωτική αλλαγή, την πορεία ιδιωτικοποίησης της Ο.Α., η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, ειδοποιήθηκε από το Σύμβουλο με τον οποίο συνεργάζεται για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της Ο.Α., ότι την επόμενη εβδομάδα θα διατυπώσει την εισήγησή του γι αυτή την πολύ σημαντική υπόθεση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Εχετε κάτι να μας πείτε για τις δύο συναντήσεις της κας Αγγελοπούλου με τον κ. Σημίτη; Προέκυψε κάτι; Απαίτησε κάτι η κ. Αγγελοπούλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι τακτικές οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με την επικεφαλής του "Αθήνα 2004". Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας τους, συναντήθηκαν και χθες για να συζητήσουν την πορεία της προετοιμασίας της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τίποτε άλλο.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Το πρωί ο κ. Λαλιώτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο υπουργείο, αναφέρθηκε στη σύμβαση των Σπάτων, κατέθεσε κάποια στοιχεία και είπε ότι από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του και από μια εταιρεία λογιστών που αξιολόγησε τη σύμβαση που υπόγραψε ο ίδιος και τη σύμβαση που είχε ετοιμάσει ο κ. Μητσοτάκης, εξοικονομήθηκαν για το Δημόσιο 100 δισεκατομμύρια. Και μάλιστα άφησε να εννοηθεί υπέρ ποίου θα πήγαιναν αυτά τα 100 δισεκατομμύρια, στην τσέπη του κ. Μητσοτάκη ή στο ταμείο της Νέας Δημοκρατίας. Ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, μίλησε ο αρμόδιος υπουργός. Η κυβέρνηση μιλά, στην προκειμένη περίπτωση, με τη φωνή του αρμόδιου υπουργού. Τα στοιχεία αυτά έχουν αναφερθεί και άλλες φορές στο παρελθόν και ουδέποτε δόθηκε απάντηση, ούτε ασχολήθηκαν οι αρχές και οι υπηρεσίες της χώρας μας που έχουν αρμοδιότητα για τέτοια θέματα και συνήθως δείχνουν ευαισθησία, μονομερή ευαισθησία, όμως, πρέπει να πω. Εχει καταγραφεί αυτή η επιτυχημένη σύνδεση της θητείας του κ. Λαλιώτη με μεγάλα έργα, μεταξύ των οποίων, είναι και το νέο διεθνές αεροδρόμιο. Ο κ. Λαλιώτης έχει επιτύχει να βελτιώσει, κατά πολύ συμφέροντα τρόπο για το ελληνικό Δημόσιο, τη σύμβαση για το διεθνές αεροδρόμιο. Τα θέματα τα οποία έχει θέσει, ακόμη περιμένουν απάντηση, γιατί είναι θέματα που έχουν σχέση με μια διαρκή επικαιρότητα, αφού αφορούν τη διαφάνεια και τη σχέση των πολιτικών με τις επιχειρήσεις και τα ιδιωτικά συμφέροντα.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Λαλιώτης είπε ότι θα καταθέσει τα στοιχεία στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Μίλησε ακόμη για έναν τροφοδότη λογαριασμό. Και το ερώτημα είναι, εάν ξεκινά μια νέα περίοδος "σκληρού ροκ" μεταξύ Κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας ή μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., δεδομένης και της νέας θέσης που αναμένεται να αναλάβει ο κ. Λαλιώτης από την άλλη εβδομάδα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πολιτικοί, οι υπουργοί, πρέπει να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον. Η πολιτική που σχεδιάζουν και ασκούν έχει αποκλειστικά αυτό ως γνώμονα, το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού. Θα πρέπει με συγκεκριμένα στοιχεία να αποδεικνύεται αυτό. Ο κ. Λαλιώτης έχει θέσει υπόψη των αρμοδίων υπηρεσιών, εδώ και πάρα πολύ καιρό, αυτά τα αριθμητικά δεδομένα, τα οποία κάποιοι που έχουν σχετική αρμοδιότητα, καλό είναι να τα παρακολουθήσουν, να τα αξιολογήσουν, να τα αξιοποιήσουν, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έχει το θέμα. Ο κ. Λαλιώτης δεν κάνει απλώς μια καταγγελία. Κάνει μια αναφορά σε ένα θέμα που μας ενδιαφέρει όλους. Και επειδή γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για θέματα διαφάνειας, καλό είναι οι δυνάμεις εκείνες που παρουσιάζονται ως σταυροφόροι της διαφάνειας, να πουν συγκεκριμένα πράγματα, ώστε να δώσουν απάντηση σε αυτά τα στοιχεία. Αλλά, βεβαίως, και άλλες υπηρεσίες της χώρας μας, δικαστικές υπηρεσίες, καλό είναι να ασχοληθούν με καταγγελίες που έχουν γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δυστυχώς, όμως, ως φαίνεται, δεν έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον τους.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από τον ορισμό που δίνεται με τη συνδυασμένη λίστα από τη μια των εγκλημάτων και τους στόχους των αυτουργών σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία, τον ορισμό που δόθηκε στο Λουξεμβούργο ή μήπως ανησυχεί από το ασαφές του πράγματος; Δηλαδή, από τα 11 αδικήματα που περιγράφονται στη λίστα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η διακοπή ρεύματος σε μια απεργία της ΔΕΗ είναι τρομοκρατική ενέργεια ή οι χάκερς εισβολείς σε ένα πληροφορικό σύστημα είναι τρομοκρατική ενέργεια, ένας εκβιασμός είναι τρομοκρατική ενέργεια. Υπάρχει ανησυχία από αυτή την ασάφεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση είναι σε εξέλιξη. Θα πρέπει, πράγματι, να ωριμάσει η συζήτηση αυτή. Πάντως, η κάθε προσέγγιση πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα της υπεράσπισης των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών θεσμών. Η όποια ανησυχία εκδηλώνεται, από διάφορες πλευρές και από τη δική μας, σχετίζεται ακριβώς με την παραπομπή σε χαρακτηρισμούς ως τρομοκρατικών ενεργειών, δραστηριοτήτων που δεν αποτελούν τίποτε άλλο, παρά τη δυνατότητα που έχουν οι πολίτες με το δημοκρατικό δικαίωμά τους να προβάλλουν τις απόψεις τους, με νόμιμο και συνταγματικά ορθό τρόπο. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι τους επόμενους μήνες θα ληφθεί η σχετική απόφαση, αν αυτό καταστεί δυνατό, αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος συζήτησης. Μέχρι τότε, όλα αυτά τα θέματα θα τα προσεγγίζουν οι εκπρόσωποι όλων των κρατών με ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον και πάντοτε -αυτή είναι η δική μας θέση- υπό το πρίσμα της υπεράσπισης των δημοκρατικών και κοινοβουλευτικών θεσμών. Αυτός είναι ο άξονας κάθε προσέγγισης για τα θέματα που αφορούν την τρομοκρατία ή κάθε προσπάθειας για να προσδιοριστεί η έννοια της τρομοκρατίας. Πράγμα δυσχερές, βεβαίως. Από την άλλη, όμως, μπορεί να πει κανείς ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστεί και να ωριμάσει αυτή η συζήτηση, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι να εντείνουμε τη συνεργασία μας, προκειμένου η όποια δράση μας στον τομέα αυτό να είναι πιο αποτελεσματική.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Μήπως θα μπορούσατε να μας δώσετε κάποιες λεπτομέρειες, σχετικά με τους λογαριασμούς των Ταλιμπάν που έχουν βρεθεί σε Τράπεζες στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι με βάση κανονισμό της Ε.Ε. και άλλα στοιχεία που έχουν περιέλθει στις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας, πράγματι διενεργείται έλεγχος όσον αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς. Εχει διαπιστωθεί, μετά από τον πρώτο έλεγχο, ότι υπάρχουν λογαριασμοί σε ονόματα ξένων πολιτών, ονόματα τα οποία φαίνεται ότι έχουν μια ομοιότητα με τα ονόματα πολιτών που περιέχονται σε καταλόγους ως ενεχόμενοι σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Πάντως, οι λογαριασμοί αυτοί δεν είναι σημαντικού χρηματικού αντικρίσματος και εν πάση περιπτώσει όλα αυτά τα θέματα που απασχολούν τις υπηρεσίες της χώρας μας, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες των άλλων χωρών, αντιμετωπίζονται με ανάλογο τρόπο, χωρίς να χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο, συζητώντας δημοσίως το θέμα αυτό.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί έχουν "παγώσει";

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα. Ο εντοπισμός λογαριασμών αυτής της κατηγορίας, σημαίνει και μια ανάλογη αντίδραση από τη δική μας πλευρά. Είναι δεδομένη η δική μας αντίδραση. Είναι ίδια με αυτή των αντίστοιχων υπηρεσιών στις χώρες της Ε.Ε..

ΚΑΨΙΩΤΗΣ: Επ` αυτού, δεν υπάρχει ακόμη το νομικό πλαίσιο εκείνο που μπορεί να τους παγώσει; Γιατί ακούστηκε και αυτό, ότι σε επίπεδο Ε.Ε. δεν έχουν γίνει οι αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και εν πάση περιπτώσει, πρέπει να σας πω ότι οι λογαριασμοί αυτοί, εξ αντικειμένου, δεν μπορεί να τροφοδοτούν τέτοιες δραστηριότητες, γιατί το αντίκρισμά τους, θα έλεγε κανείς ότι είναι άνευ σημασίας.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Μιλήσατε για ομοιότητες με ανθρώπους που είναι σε μια λίστα, ενδεχομένως για τρομοκρατικές ενέργειες. Από όσα λέει η εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ" δεν βγαίνει αυτό, βγαίνει ότι ανήκουν στο καθεστώς των Ταλιμπάν και υπήρχε το αίτημα από την Ευρώπη να γίνει έλεγχος βάσει μιας λίστας που είχε δοθεί πριν από τις τρομοκρατικές ενέργειες.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρώτη λίστα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Ε.Ε., έχει αποσταλεί από τον Ιούλιο του 2001, πολύ πριν εκδηλωθεί η τρομοκρατική επίθεση. Μίλησα γι` αυτό, αλλά δεν ανέφερα ημερομηνία. Εχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό. Ο έλεγχος, λοιπόν, για τη συσχέτιση τέτοιων ονομάτων, εμπλεκομένων με την τρομοκρατία, που διαθέτουν λογαριασμούς, γίνεται σε χρόνο προγενέστερο του χρόνου που εκδηλώθηκε η τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ. Αυτό είναι αληθές. Από εκεί και πέρα, σας είπα ποια είναι τα αποτελέσματα της έρευνας. Το είπα με όσο γίνεται πιο συνοπτικό τρόπο. Και βεβαίως, τα θέματα αυτά δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε περαιτέρω δημοσίως.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στο προηγούμενο θέμα. Μιλώντας προηγουμένως για τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Λαλιώτης, είπατε ότι καλό θα είναι κάποιοι να τα μελετήσουν. Εννοείτε τους εισαγγελικούς λειτουργούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακούσατε όλοι τι είπα. Σας παραπέμπω στην απάντησή μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είχε αφήσει στο παρελθόν ανοικτό το ενδεχόμενο διμερούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, θα ήθελα να ρωτήσω, τι συζήτησε σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης με τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Αμερικανός πρέσβης επισκέφθηκε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, όπως και άλλους υπουργούς, τις προηγούμενες ημέρες. Και εγώ είχα τη χαρά, εδώ στο υπουργείο, να συζητήσω μαζί του, χθες. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι υπηρεσίες της χώρας μας στον τομέα αυτό, συνεργάζονται με τις υπηρεσίες των ΗΠΑ σε διμερές επίπεδο, για την αντιμετώπιση, μεταξύ των άλλων, και των θεμάτων της τρομοκρατίας. Αλλά, βεβαίως, η συνεργασία αυτή είναι και πολυμερής. Και στην πολυμερή αυτή συνεργασία συμμετέχουν τόσο οι υπηρεσίες της Ελλάδας, όσο και οι υπηρεσίες των ΗΠΑ. Αρα, και σε διμερές και σε πολυμερές επίπεδο, η συνεργασία αυτή είναι δεδομένη. Τα θέματα της τρομοκρατίας έχουν εξαιρετική σημασία, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο, μετά την 11η Σεπτεμβρίου και λογικό είναι να αποτελούν το πρώτο θέμα, το οποίο τίθεται στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων που έχει ο Αμερικανός πρέσβης με υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Λαλιώτης ισχυρίστηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον κ. Αλαφούζο 600.000 δολάρια. Το ερώτημά μου είναι, εάν η κυβέρνηση έχει ερευνήσει αυτή την καταγγελία, από πού άντλησε τα στοιχεία ο κ. Λαλιώτης και γιατί αυτή η καταγγελία έγινε τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, αυτό το έχει πει ο κ. Αλαφούζος.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το γνωρίζουμε αυτό πολύ καλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι δημοσίως ο κ. Αλαφούζος έχει πει ότι έχει χρηματοδοτήσει τη Ν.Δ., μέσω του κ. Μητσοτάκη. Και αυτή είναι, ίσως, η μόνη φορά που ένας αμέσως εμπλεκόμενος σε μία υπόθεση χρηματικής ενίσχυσης έχει μιλήσει με τόση σαφήνεια. Και βεβαίως, είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και στο παρελθόν. Ολα αυτά τα θέματα έχουν το ενδιαφέρον τους. Εχουν τεθεί με συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία, αλλά απαντήσεις δεν έχουν δοθεί.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οι υπόνοιες που άφησε ο κ. Λαλιώτης -δεν το ανέφερε αυτό που λέτε εσείς- είναι ουσιαστικά ότι δωροδοκήθηκε ο κ. Μητσοτάκης από τον κ. Αλαφούζο. Δεν ανέφερε ότι αυτά τα χρήματα πήγαν στο κομματικό ταμείο.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό έχει πει και ο κ. Αλαφούζος. Ο κ. Λαλιώτης επανέλαβε αυτό που έχει πει ο κ. Αλαφούζος και δεν χρειάζονται καμία ερμηνεία τα όσα είπε ο κ. Λαλιώτης. Ολοι βγάζουν τα συμπεράσματά τους.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός επανειλημμένα, όταν τίθενται θέματα ή καταγγελίες περί διαφθοράς, διασπάθισης δημοσίου χρήματος, έχει πει και διαμέσου εσάς και ο ίδιος ευθέως "πηγαίνετε τα στοιχεία στον εισαγγελέα". Από τη στιγμή, λοιπόν, που ο κ. Λαλιώτης μιλά για τροφοδότη λογαριασμό, γιατί δεν πηγαίνει τα στοιχεία κατευθείαν στον εισαγγελέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, τα θέματα αυτά έχουν τεθεί στο παρελθόν. Το ερώτημα που μπορείτε να θέσετε εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος καλόπιστος πολίτης παρακολουθεί τις πολιτικές συζητήσεις και εξελίξεις είναι τούτο:

Πρώτον, πώς γίνεται να επιδεικνύεται μονομερής ευαισθησία στην περίπτωση που τα δημοσιεύματα αφορούν πράξεις της κυβέρνησης ή κυβερνητικών παραγόντων και το ενδιαφέρον των εισαγγελικών λειτουργών να είναι άμεσο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις να υπάρχει πλήρης αδιαφορία;

Δεύτερον, έχουμε πει, κατ` επανάληψη, ότι βεβαίως καθένας που δίνει τέτοια στοιχεία πρέπει να απευθύνεται στον αρμόδιο εισαγγελέα. Κατηγορούμε τη Ν.Δ., γιατί χρησιμοποιεί ένα τέχνασμα, ενώ γνωρίζει ότι για τους υπουργούς η Βουλή, και μόνον αυτή, μπορεί να λειτουργήσει ως εισαγγελικό όργανο. Η Βουλή ως σώμα είναι "εισαγγελέας" που μπορεί να διατυπώσει κατηγορία κατά υπουργών.

Η Ν.Δ., ενώ έχει τον αριθμό των βουλευτών που της επιτρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία, προκειμένου η Βουλή, ασχολούμενη με ένα τέτοιο θέμα, να μετατραπεί σε σώμα εισαγγελέων και να απευθύνει κατηγορίες σε υπουργούς, καταφεύγει στο εξής τέχνασμα: Μέσω των στελεχών της καταθέτει μηνυτήριες αναφορές στους εισαγγελείς. Γνωρίζει ότι οι εισαγγελείς είναι υποχρεωμένοι, εφόσον οι μηνυτήριες αναφορές σχετίζονται με υπουργούς, να τις διαβιβάσει στη Βουλή. Και τότε, ασχολείται πλέον η Ν.Δ. με το θέμα, επικαλούμενη την εισαγγελική ενέργεια, προκειμένου έτσι στα μάτια των πολιτών να ενισχύσει τη θέση της. Να την παρουσιάσει, δηλαδή, ως θέση η οποία απορρέει από μία υποχρέωση που έχει, από μία συνέπεια που πρέπει να επιδείξει, δηλαδή να προβάλλει την εισαγγελική ενέργεια, ώστε η Βουλή να είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να ασχοληθεί με το θέμα. Αυτό είναι το τέχνασμα της Ν.Δ. Δεν έχει καμία σχέση, λοιπόν, το ένα με το άλλο. Ασφαλώς, ο καθένας πρέπει να απευθύνεται στον εισαγγελέα. Για τους υπουργούς, γνωρίζετε ότι η Βουλή είναι εκείνη η οποία απευθύνει κατηγορίες.

Το ΠΑΣΟΚ για τα συγκεκριμένα θέματα πήρε πρωτοβουλίες στο παρελθόν, τις οποίες διαχειρίστηκε με τον τρόπο που γνωρίζετε, όπως στις περιπτώσεις των υποκλοπών μέσω τηλεφώνου κ.τ.λ. Για το συγκεκριμένο θέμα τα στοιχεία αυτά έχουν τεθεί κατ` επανάληψη και απαντήσεις δεν έχουν δοθεί από κανέναν. Ούτε έχει εκδηλωθεί ανάλογο ενδιαφέρον. Καλό είναι να γίνει αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λαλιώτης θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά γι αυτά που είπε, για να επέμβουν εισαγγελείς, όπως λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Λαλιώτης επανέλαβε πράγματα, τα οποία έχει πει και στο παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία είναι να δείξουν ευαισθησία αυτοί που τους αφορούν τα συγκεκριμένα αυτά στοιχεία και να δώσουν τις απαντήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λαλιώτης έχει την ευαισθησία να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Λαλιώτης έχει την ευαισθησία να αναδεικνύει, με συγκεκριμένα στοιχεία, με επιχειρήματα, τις δικές του θέσεις, προκειμένου έτσι να προβάλλει την αλήθεια, την πραγματικότητα για το έργο που έχει κάνει η κυβέρνηση, ιδίως μάλιστα σε θέματα, για τα οποία οι επιλογές των κυβερνήσεων της Ν.Δ. είναι φανερό ότι υπολείπονται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, οι εισαγγελείς, η Δικαιοσύνη γενικά επεμβαίνει μόον όταν κατατίθενται κάποια στοιχεία. Οταν γίνεται κάποια μήνυση. Δεν παίρνει κάτι και να επέμβει έτσι για τις αερολογίες που λέει κάθε υπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος. Αν θεωρείτε αερολογίες αυτά που γράφετε εσείς στην εφημερίδα που εργάζεστε, σε εφημερίδες της Ν.Δ., τα οποία δίνουν την αφορμή σε εισαγγελείς να ασχοληθούν και να προχωρήσουν σε διάφορες προκαταρκτικές εξετάσεις, δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω μαζί σας. Λέω, όμως, ότι σειρά δημοσιευμάτων έχει αποτελέσει την αιτία και την αφορμή, ώστε να ασχοληθούν οι δικαστικές υπηρεσίες της χώρας μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας είπα για τις αερολογίες των υπουργών και συγκεκριμένα του κ. Λαλιώτη. Γιατί δεν κάνει μήνυση αφού έχει τα στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Το διευκρινίσατε. Αλλά, ο κ. Λαλιώτης βρίσκεται σε μια θέση ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ που του δίνει τη δυνατότητα να προβάλλει το έργο το δικό του και της κυβέρνησης και ταυτόχρονα, με συγκεκριμένα στοιχεία να επιχειρηματολογεί, προκειμένου να καταδείξει πόσο το έργο της κυβέρνησης και το δικό του, υπερέχει από τις επιλογές και το έργο των κυβερνήσεων της Ν.Δ. Σε αυτά τα επιχειρήματα υπάρχει απάντηση; Δεν υπάρχει. Αυτό είναι το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν κάνει αυτό. Λέει, πόσα πήρε ο Μητσοτάκης από τον Αλαφούζο. Αυτό είναι μέσα στα έργα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν το έχει πει ο κ. Λαλιώτης, το έχει πει ο κ. Αλαφούζος. Και γνωρίζετε ότι έχουν δημοσιευθεί φωτοτυπίες των στοιχείων εκείνων, που αποδεικνύουν το αληθές των όσων έχει πει ο κ. Αλαφούζος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και τα 50 δισεκατομμύρια του Κτηματολογίου σε ποιόν τροφοδότη λογαριασμό πήγαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Να, λοιπόν, ένα θέμα το οποίο -αφού σας αφορά τόσο πολύ- θα πρέπει να αποτελέσει στοιχείο, ώστε να πάρετε την πρωτοβουλία να καταθέσετε εσείς προσωπικά μηνυτήρια αναφορά, για να δείξετε έτσι ότι είστε υπερασπιστής του δημόσιου συμφέροντος. Εάν δεν το κάνετε, είναι σαν να λέτε, ότι μόνο για λόγους εντυπωσιοθηρίας, κιτρινισμού ή λαϊκισμού ασχολείστε με αυτό το θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μπαρνιέ το έχει κάνει ήδη.

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία σχέση με αυτό, κ. Σταματόπουλε. Ο κ. Μπαρνιέ ήταν εκείνος που δήλωσε ότι οι έλεγχοι, που ασκεί λόγω της αρμοδιότητας για εποπτεία που έχει η Ε.Ε., δεν έχουν καμία σχέση με τις δικαστικές ενέργειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Το είπε ο κ. Μπαρνιέ βρισκόμενος στην Ελλάδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μιλώντας για «αδιαφανείς» διαδικασίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος όταν μιλάτε για αδιαφανείς διαδικασίες. Ο κ. Μπαρνιέ μίλησε για διαδικασίες, οι οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν, επειδή ίσως παρεκκλίνουν από αυτές που θα έπρεπε να ακολουθηθούν σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει θέσει η Ε.Ε. Δεν μίλησε για διαδικασίες, οι οποίες είναι ποινικώς κολάσιμες. Μην, λοιπόν, τα συγχέετε αυτά για να δημιουργείτε εντυπώσεις, στο πλαίσιο της αερολογίας, όσον αφορά τη δημοσιογραφία, που ακολουθούν κάποιοι στην Ελλάδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρτε το τηλεγράφημα 113 του ΑΠΕ, εκείνης της ημέρας, να το διαβάσετε καλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα διαβάζω καλά, κ. Σταματόπουλε, όπως και όσα δημοσιεύονται, παρά το ότι βεβαίως αυτό σημαίνει και κόστος σε πάρα πολύ χρόνο, διότι γνωρίζετε ότι ο αέρας, όσο και να τον συμπυκνώσεις, αέρας είναι. Αρα, λοιπόν, όταν ασχολείσαι και διαβάζεις αερολογίες, ο χρόνος είναι χαμένος γιατί δεν μείνει τίποτα τελικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: @Η όταν ακούς αερολογίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί το λέτε αυτό; Επειδή κάνετε πολλές ερωτήσεις κάθε ημέρα στην πολιτική ενημέρωση, λέτε ότι ακούμε αερολογίες; Μη στρέφεστε εναντίον του εαυτού σας.

ΤΑΚΗΣ: Επειδή αναφερθήκατε πριν στη στάση της Ν.Δ. η οποία δεν χρησιμοποιεί τα κοινοβουλευτικά μέσα που διαθέτει: Εάν κάποιος εισαγγελέας ανταποκριθεί στην έκκλησή σας και εξετάσει τις καταγγελίες και στείλει την υπόθεση στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κάνω καμία υπόθεση. Διατυπώνετε μια ερώτηση, μέσω υπόθεσης. Εγώ προκαλώ τη Ν.Δ. να πάρει συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αφού έχει τα στοιχεία στη διάθεσή της, όπως ισχυρίζεται, καθώς διαθέτει τον αριθμό βουλευτών που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, ώστε για το θέμα της ανώνυμης εταιρείας «ΔΕΚΑ» να αναλάβει τις ευθύνες της. Γιατί, για μια ακόμη φορά -και είναι η τρίτη φορά που συζητούμε αυτό το θέμα- διαπιστώνεται ότι η Ν.Δ. δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια, όσον αφορά συγκεκριμένες υποθέσεις. Ενδιαφέρεται να δημιουργεί εντυπώσεις. Στο πλαίσιο αυτό προκαλώ και πάλι τη Ν.Δ. να πάρει την πρωτοβουλία, να φέρει το θέμα της ΔΕΚΑ στη Βουλή, για να πάρει, για μια ακόμη φορά, τεκμηριωμένη και αποστομωτική απάντηση. Δεν το κάνει. Αυτό δείχνει ότι είναι κόμμα «περιορισμένης κοινοβουλευτικής ευθύνης».

ΤΑΚΗΣ: Η ΝΔ. δεν το κάνει και ορθώς εσείς, για εσάς, την καταγγέλλετε. Εάν, λοιπόν, έρθουν στοιχεία από τον εισαγγελέα στη Βουλή για τον κ. Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ θα το κάνει , θα ζητήσει Εξεταστική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα απαντήσω σε μια υπόθεση. Θεωρείτε δεδομένο ότι κάποιος εισαγγελέας θα στείλει στοιχεία. Μπορούμε να συζητήσουμε σε αυτή τη βάση; Γνωρίζετε κάτι εσείς;

ΤΑΚΗΣ: Οχι, γιατί όταν κάνει καταγγελίες ένας Υπουργός, είναι σοβαρές.

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού δεν γνωρίζετε, γιατί να γνωρίζω κάτι εγώ; Σχήμα πρωθύστερο. Μη βιάζεστε.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επειδή κατηγορείτε τη Ν.Δ. ότι καταφεύγει σε τεχνάσματα και εντυπωσιοθηρίες, δεν έχετε κάποιο φόβο ότι ενδεχομένως και η κυβέρνηση, με τις δηλώσεις αυτές γύρω από παρελθούσες εποχές και κρίσεις, καταφεύγει σε ανάλογη τακτική; Αναφέρομαι στις δηλώσεις του κ. Λαλιώτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Λαλιώτης μίλησε με συγκεκριμένα στοιχεία. Αλλο οι έωλες κατηγορίες για τη δημιουργία εντυπώσεων....

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Παρελθουσών εποχών, όμως, κ. Υπουργέ. Σε τι αφορά η υπόθεση Αλαφούζου τη σημερινή επικαιρότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αφορά εσάς; Γιατί με ρωτάτε τότε, αφού δεν σας αφορά;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Πείτε μου εσείς σε τί αφορά.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, τί συζητάμε τόση ώρα εδώ; Μπορείτε να μου πείτε γιατί μονοπωλήθηκε η σημερινή μας συζήτηση από το θέμα αυτό; Αφού δεν σας αφορά.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Γιατί ένας υπουργός σας έκανε καταγγελίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού δεν σας αφορά, λοιπόν, γιατί δίνετε αυτή την έμφαση, μπορείτε να μου πείτε; Διότι βρίσκετε ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον. Αν δεν είχε ενδιαφέρον δεν θα θέτατε ερωτήσεις. Τα τρία τέταρτα των ερωτήσεων αναφέρονται σε αυτό το θέμα. Πώς μπορείτε εσείς να ασχολείστε με αυτό το θέμα και ταυτόχρονα να λέτε «γιατί αναφέρεστε σε αυτή την υπόθεση»; Αφού σας ενδιαφέρει τόσο πολύ -είναι φανερό από τη συζήτηση που κάνουμε εδώ- πρέπει να είστε ικανοποιημένοι. Να λέτε «μπράβο, η κυβέρνηση θέτει ένα θέμα το οποίο έχει μεγάλο ενδιαφέρον», όπως άλλωστε εκδηλώνεται από τις ερωτήσεις που κάνετε και το ενδιαφέρον το δικό σας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όπως λέμε και ποδοσφαιρικώς «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση». Μήπως, ο κ. Λαλιώτης στη συγκεκριμένη συγκυρία κάνει πολιτικό αντιπερισπασμό, κατηγορώντας πολιτικούς για να κρύψει ή να αποσείσει δικές του ευθύνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Λαλιώτης κάνει μια πολιτική αρχών, υπερασπιζόμενος το δημόσιο συμφέρον και μιλάει πάντοτε με στοιχεία. Αυτό έκανε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θέτει ερωτήματα και δεν παίρνει απαντήσεις. Αν δοθούν οι απαντήσεις -αν ξέρετε εσείς ότι έχουν δοθεί απαντήσεις παρακαλώ να τις αναφέρετε- τότε θα μιλούμε σε μια άλλη βάση. Μέχρι τότε, όμως, τα ερωτήματα που τίθενται μένουν αναπάντητα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 17 October 2001 - 13:05:11 UTC