Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-08-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Τη Δευτέρα (10/9) θα επισκεφθεί τη χώρα μας ο Γάλλος Πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας κ. Βεντρίν. Θα έχουν συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν έχει ζητηθεί, έως αυτή τη στιγμή, συνάντηση εκ μέρους της Ιεραρχίας της Εκκλησίας με τον αρμόδιο υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Υπενθυμίζω, επίσης, ότι δεν έχει ανταποδοθεί η εθιμοτυπική επίσκεψη του υπουργού Παιδείας προς τον Αρχιεπίσκοπο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥ@Ι@Ν: Εχετε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες για την επίσκεψη του Γάλλου Πρωθυπουργού; Είναι έκτακτη η επίσκεψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Το πρόγραμμα της επίσκεψης θα γνωστοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή. Οι δύο Γάλλοι πολιτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα το βράδυ της Κυριακής (9/9). Την επομένη θα έχουν συνομιλίες και θα επιστρέψουν στη χώρα τους το βράδυ της Δευτέρας. Είναι γνωστές οι πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών και οι πολύ καλές σχέσεις -και σε προσωπικό μάλιστα επίπεδο- των δύο πρωθυπουργών. Αυτό, πιστεύω, τα εξηγεί όλα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας ρωτήσω για διάφορα θέματα που αφορούν το Κυπριακό. Αυτή τη στιγμή ο κυπριακός Ελληνισμός νιώθει μελαγχολία, όσο συνεχίζεται αυτή η περίεργη ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία δεν ξέρουμε που μας οδηγεί. Θα γνωρίζετε, βέβαια, ότι έχουμε τη συνδιοργάνωση του EURO 2008 με την Τουρκία. Είναι ένα γεγονός που προξένησε οργή στην Κύπρο. Θα γνωρίζετε, επίσης, ότι με την περίεργη σιωπή της Ελλάδας και την προτροπή της Γερμανίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση ψήφισε όπως οι Τουρκοκύπριοι χρησιμοποιούν δικό τους διαβατήριο, θα το έχετε υπόψη σας. Και να σας αναφέρω, τέλος, τηλεγράφημα που προέρχεται από την Αμερική και αναφέρει ότι ο Κυβερνήτης της Αλαμπάμα Ντον Στίγκμπερμαν υπέγραψε προ ημερών διακήρυξη που ορίζει την 30η Αυγούστου ως "ημέρα ανάμνησης της τουρκικής τραγωδίας, με σκοπό την απελευθέρωση, κυριαρχία και ανεξαρτησία της". Η διακήρυξη περιγράφει τους Τούρκους ως "θύματα των τραγικών γεγονότων της 10ετίας 1912-1922" και την Τουρκία ως "υπόδειγμα εθνικής συμφιλίωσης και δημοκρατίας στο μουσουλμανικό κόσμο και πιστή σύμμαχο των ΗΠΑ". Και συνεχίζει το τηλεγράφημα ότι, παρότι δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην Ελλάδα, το ψήφισμα έχει προκαλέσει τις διαμαρτυρίες των ομογενειακών ομάδων που καταγγέλλουν παραχάραξη της ιστορίας. Ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε όλα αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το τελευταίο ζήτημα, πράγματι επιχειρείται πλαστογράφηση της ιστορίας. Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο αποδεικνύει με ανάγλυφο τρόπο ότι η διεθνής κοινότητα περιλαμβάνει παράγοντες που για διάφορους λόγους, συχνά ιδιοτελείς ή και ύποπτους, προχωρούν σε πρωτοβουλίες ή παίρνουν θέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική αλήθεια. Πιστεύω ότι οι αντιδράσεις των ομογενειακών παραγόντων και οι πρωτοβουλίες από τη δική μας πλευρά θα αποκαταστήσουν την αλήθεια.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια αυτό που ισχυρίζεστε. Ουδέποτε ελήφθη οποιαδήποτε απόφαση, βάσει της οποίας δίνεται η δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να χρησιμοποιούν διαβατήριο που έχει εκδώσει το ψευδοκράτος, το οποίο δεν αναγνωρίζεται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οι πληροφορίες που έχω αναφέρουν ότι δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση, αλλά@

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Πρόκειται για παρεξήγηση. Υπήρχε ένας κατάλογος όλων των χωρών που εκδίδουν διαβατήρια τα οποία αναγνωρίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του γερμανικού κράτους. Μεταξύ των χωρών αυτών αναφερόταν και το ψευδοκράτος και μέσα σε παρένθεση υπήρχε η παρατήρηση σε αυτό το έγγραφο ότι δεν αναγνωρίζονται τα διαβατήρια του "κράτους" αυτού. Υπήρχε, δηλαδή, αρνητική επισήμανση. Από τη δική μας πλευρά ζητήθηκε, αφού υπήρχε αρνητική επισήμανση, να αφαιρεθεί ολοσχερώς η αναφορά και σε αυτό το ίδιο το "κράτος", πράγμα που έχει γίνει. Αρα, λοιπόν, επαναλαμβάνω, γιατί πρόκειται για παρεξήγηση, ότι δεν γινόταν αναφορά στο ψευδοκράτος, όσον αφορά την αναγνώριση των διαβατηρίων που εκδίδει, αλλά με την επισήμανση ότι δεν αναγνωρίζονται τα διαβατήριά του. Μετά από αυτό ζητήθηκε η ολοσχερής απάλειψη αυτού του ίδιου του ονόματος του ψευδοκράτους, πράγμα το οποίο και έγινε.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, έχω πει κατ` επανάληψη ότι επιθυμούμε την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στη βάση του σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών και της τήρησης των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της διεθνούς έννομης τάξης. Η υπόθεση του Κυπριακού είναι μείζον ζήτημα για τη χώρα μας και την κυβέρνησή μας και επηρεάζει καθοριστικά την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτό το έχουμε διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση. Το γνωρίζει η Τουρκία. Το γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το γνωρίζουν οι ΗΠΑ. Το γνωρίζει ο ΟΗΕ. Πιστεύουμε, ότι η πολιτική που ακολουθούμε απέναντι στην Τουρκία σε πολλούς τομείς, αλλά και στο συγκεκριμένο, βοηθάει την προώθηση της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού. Και, βεβαίως, ευνοεί την ομαλή εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην πορεία της προς την Ε.Ε.. Πιστεύουμε ότι δεν δικαιολογείται αυτή η καχυποψία ή η πικρία, αν υπάρχει, από την πλευρά του κυπριακού λαού, γιατί ο κυπριακός λαός γνωρίζει -πρέπει να γνωρίζει- ότι στο εθνικό ζήτημα, αλλά και σε όλες τις υποθέσεις της Κύπρου δεν είμαστε κοντά στην Κύπρο, είμαστε ταυτισμένοι με την Κύπρο. Αυτό είναι το διαρκές μήνυμα που εκπέμπουμε με αφορμή οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας συγκλίνουν προς την επίλυση του Κυπριακού. Παρά ταύτα, παρά τις θυσίες της Ελλάδας δεν βλέπω να υπάρχει κάποια άλλη αλλαγή της θέσης, ούτε από τον Ντενκτάς, ούτε από την Τουρκία. Ηδη, ο Ντενκτάς τορπιλίζει το νέο κύκλο συνομιλιών. Διερωτώμαι, γιατί εμείς πρέπει συνεχώς να είμαστε υπό και οι Τούρκοι να είναι αντίθετοι με ό,τι εμείς προτείνουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το εντελώς αντίθετο συμβαίνει. Η Ελλάδα είναι η χώρα η οποία πετυχαίνει διαρκώς τους στόχους που θέτει. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τη γειτονική χώρα. Εμείς έχουμε κατορθώσει, μετά και τη συμφωνία του Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 1999, να ορίσουμε ένα πλαίσιο που γίνεται διεθνώς σεβαστό. Πρέπει και η Τουρκία να τηρήσει το πλαίσιο αυτό, βάσει του οποίου, μεταξύ των άλλων, θα αντιμετωπιστούν και σημαντικά για την Κύπρο και την Ελλάδα ζητήματα. Πιστεύουμε ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι σύμφωνη με το εθνικό συμφέρον και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Η χρέωση του κ. Ντενκτάς είναι επαναλαμβανόμενη από το διεθνή παράγοντα. Ολοι γνωρίζουν -το έχουν πει και δημοσίως- ότι αυτός είναι ο παράγοντας που διαδραματίζει αρνητικό ρόλο στις προσπάθειες της Διεθνούς Κοινότητας για το κυπριακό ζήτημα. Κατά τα άλλα, εμείς παραμένουμε σε μια πολιτική, η οποία, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, αποδίδει καρπούς. Τα αποτελέσματα -μπορώ να αναφερθώ σε αυτά- είναι συγκεκριμένα και χειροπιαστά, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Αντιδράσεις για το θέμα της συνδιοργάνωσης του EURO 2008, δεν υπάρχουν μόνο στην Κύπρο. Αντιδράσεις υπάρχουν και στην Ελλάδα. Σας υπενθυμίζω τις δηλώσεις που έκαναν χθες αρκετοί διεθνείς ποδοσφαιριστές που μετέχουν στην Εθνική Ομάδα. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση που έλαβαν οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, οι οποίες λειτουργούν αυτόνομα. Τα αρμόδια όργανα, βεβαίως, έχουν ακόμη να κάνουν πολλή δουλειά, προκειμένου να καταλήξουν στις τελικές επιλογές για τη διοργάνωση αυτού του πρωταθλήματος. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχουν δηλώσει οι συναρμόδιοι υπουργοί, ενθαρρύνει αυτή την πρωτοβουλία, γιατί πιστεύει ότι στο πλαίσιο του αθλητισμού μπορούμε να αναζητήσουμε προσεγγίσεις που θα διευκολύνουν τη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος. Αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στο σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επαναλαμβάνω ότι η προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, καθόσον μας αφορά, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία αν αυτό δεν αφορά το κυπριακό ζήτημα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Προφανώς, η κυβέρνηση εικάζει ότι μέχρι το 2008 η πορεία ένταξης της Κύπρου δεν θα δυναμιτίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή ότι μέχρι το 2008 και η Κύπρος θα έχει ενταχθεί και η Τουρκία θα έχει αποδεχθεί την ένταξη; Θα υπάρχει ένα κλίμα εξομάλυνσης μέχρι τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να συνδέουμε αυτομάτως και ευθέως, όπως το κάνετε με την ερώτησή σας, αυτά τα δύο ζητήματα. Η προσπάθεια που κάνουμε για τα εθνικά θέματα -μιλώ για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.- είναι διαρκής. Πιστεύουμε ότι, το συντομότερο δυνατό, θα έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα για τα δύο αυτά ζητήματα. Από εκεί και πέρα, μια αθλητική διοργάνωση έχει την αξία της, την αυτοτέλειά της και συμβολίζει κάτι που όλοι επιθυμούμε: Την επικοινωνία των δύο λαών που είναι γείτονες και τη συμμετοχή τους σε ένα γεγονός που έχει πανευρωπαϊκή σημασία, όπως είναι ο θεσμός αυτού του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στην αρχή είπατε ότι μέχρι στιγμής η Εκκλησία δεν έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας. Η Εκκλησία έχει ζητήσει να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. Αυτό θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει, κατ` επανάληψη, σε ανάλογες ερωτήσεις. Επειδή γίνεται συνεχής και έντονη επίκληση της ανάγκης για συνάντηση και διάλογο, υπενθυμίζω για μια ακόμη φορά ότι δεν έχει ανταποδοθεί η εθιμοτυπική επίσκεψη του υπουργού Παιδείας προς τον Αρχιεπίσκοπο και έως αυτή τη στιγμή δεν έχει ζητηθεί συνάντηση με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης που είναι ο αρμόδιος υπουργός.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός Παιδείας μήπως πάει τώρα στον Αρχιεπίσκοπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα έχετε μπερδέψει. Συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Ο υπουργός Παιδείας επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο. Η ανταπόδοση αυτής της επίσκεψης δεν έχει γίνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε, χθες, ένα νομοσχέδιο και χαρίζει σε κάποιες ιδιωτικές ομάδες μπάσκετ οκτώ δις δραχμές. Από πού και ως πού η κυβέρνηση ή ο υπουργός χαρίζει ένα τέτοιο ποσό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι σωστή η λέξη που χρησιμοποιείτε. Γίνεται μια διευθέτηση στο πλαίσιο αυτού του νομοσχεδίου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις ανώνυμες αυτές εταιρείες να συνεχίσουν να λειτουργούν κάτω από διαφανείς οικονομικούς όρους. Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο αυτό θα συζητηθεί στη Βουλή και τα κόμματα θα διατυπώσουν τις απόψεις τους. Μη βιάζεστε, λοιπόν, εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος, να βγάλετε τελικό συμπέρασμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ρύθμιση θα γίνει ή θα χαριστούν αυτά τα χρήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν είναι σωστή η λέξη αυτή που χρησιμοποιήσατε. Το ρήμα αυτό δεν αποδίδει το πνεύμα αυτής της πρότασης. Από εκεί και πέρα, σας είπα ότι γίνεται μία προσπάθεια, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη διαφανή οικονομική λειτουργία των ανωνύμων εταιριών που έχουν περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός θα παραστεί την ερχόμενη Δευτέρα στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ανδρέα Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη.

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού δεν προβλέπεται αυτό, δοθέντος ότι μετά από λίγες ημέρες θα βρεθεί στη συμπρωτεύουσα, στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον έχουν καλέσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Ο Πρωθυπουργός έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σας έχω, ήδη, ανακοινώσει δύο σημαντικές συναντήσεις που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα, με τη ΓΣΕΕ και το ΣΕΒ και αυτό τα λέει όλα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει κληθεί να παραστεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός καλείται σε πολλές εκδηλώσεις. Ομως, έχει ένα πρόγραμμα που του επιβάλλεται από την άσκηση των αρμοδιοτήτων του ως Πρωθυπουργός της χώρας. Σας είπα ότι στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί μετά από λίγες ημέρες στο πλαίσιο της Δ.Ε.Θ.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει επανειλημμένως ότι τα σύνορα στα Βαλκάνια δεν αλλάζουν. Χθες, ο κ. Τσοχατζόπουλος στη Βουλή, αναφέρθηκε σε μια πιθανή συνάντηση σε ορισμένα χρόνια στην περιοχή για τον επαναπροσδιορισμό των συνόρων. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση γνωρίζει κάτι παραπάνω γι` αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας καλούσα να διαβάσετε με προσοχή το σύνολο των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως τη διατύπωσε και ο αρμόδιος υπουργός, είναι σαφής και είναι η τελική. Με κάθε τρόπο υπερασπιζόμαστε το σεβασμό των συνόρων που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή. Η πολιτική που ακολουθούμε είναι πολιτική για την ειρήνη, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Είμαστε παρόντες, προκειμένου να συμβάλλουμε στην επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής. Και είναι προφανές ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι πολιτική για το εθνικό συμφέρον της χώρας. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής για την προώθηση του εθνικού συμφέροντος θα είμαστε και στο μέλλον παρόντες.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Η δημόσια παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας χθες για τις ταυτότητες, ήταν κάτι αναμενόμενο για την κυβέρνηση; Σας ξάφνιασε ευχάριστα; Και πώς σχολιάζετε τις νεότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη που επιτίθεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κάνει λόγο για "λάδι στη φωτιά".

ΡΕΠΠΑΣ: Κατά πάγια τακτική, δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα, γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο εγγυητής και ο θεματοφύλακας της λειτουργίας του Συντάγματος στη δημοκρατία μας. Οσον αφορά τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι τουλάχιστον λυπηρή, δοθέντος ότι όλοι οι πολίτες σε αυτή τη χώρα, ιδιαιτέρως οι πολιτικοί, θα πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια -αυτό είναι επιβεβλημένο και αυτονόητο- για να περιφρουρούμε τους θεσμούς και τους φορείς τους, με κορυφαίο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Παρότι η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν καταλυτική στο θέμα των ταυτοτήτων, σήμερα και κάποιοι λόγοι του Αρχιεπίσκοπου, αλλά και η παρέμβαση του επιτίμου Προέδρου, συνεχίζουν να συντηρούν την οξύτητα γύρω από αυτή την υπόθεση. Εσείς ως κυβέρνηση, πιστεύετε ότι η υπόθεση αυτή μπορεί να θεωρηθεί ότι βαίνει προς εκτόνωση; Και τι κινήσεις πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση, αν έχει να κάνει, προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε πράγματι να εκτονωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί και να μπει τέλος στο διχασμό που έχει παρατηρηθεί μέσα στην ελληνική κοινωνία.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και το σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών. Η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση είναι ορθή. Η πολιτική αυτή, όπως αναγνώρισε και το ΣτΕ, έχει πλέον και τη νομική εγκυρότητα που δεν επιτρέπει σε οποιονδήποτε να αμφισβητεί αυτή την πολιτική ή να επιδιώκει την αλλαγή και ανατροπή της. Αυτό το οποίο η κυβέρνηση αναμένει είναι μία επικοινωνία και συζήτηση για σημαντικά θέματα κοινού ενδιαφέροντος με τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό. Στα θέματα αυτά, βεβαίως, δεν μπορεί να περιλαμβάνεται το συγκεκριμένο θέμα που αφορά την έκδοση των αστυνομικών δελτίων ταυτοτήτων. Είναι ένα θέμα που δεν πρέπει, πλέον, να μας απασχολεί. Αλλωστε, το θέμα αυτό είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της Πολιτείας και αφορά στοιχεία που δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου. Γιατί, ο σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαλόγου, διαπραγματεύσεων ή δημοψηφισμάτων, πρέπει να είναι απόλυτος. Να είναι ένας σεβασμός που να αφορά το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας και όχι μια ομάδα πολιτών. Κατά τα άλλα, πιστεύουμε ότι θα υπάρξει νηφαλιότητα, αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Η κυβέρνηση ουδέποτε επιχείρησε να θίξει την Εκκλησία ή να υπονομεύσει τον κοινωνικό και πνευματικό ρόλο της. Η κυβέρνηση υπερασπίζεται αξίες και αγαθά. Υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών και τη Δημοκρατία στη χώρα μας. Και αυτό, η κυβέρνηση θα το κάνει με τρόπο αμετακίνητο. Πιστεύω ότι σε αυτό συμφωνούμε όλοι.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, εάν συμμερίζεται η κυβέρνηση απόψεις που άρχισαν ήδη να διατυπώνονται, αλλά και σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι η χθεσινή ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι μήνυμα και προς τη Ρηγίλλης, αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η θέση δηλαδή του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν μπορεί να τύχει σχολιασμού από τη δική μας πλευρά. Ούτε μπορεί να εκληφθεί από οποιονδήποτε ως θέση, η οποία προσεταιρίζεται ένα τμήμα της πολιτικής ζωής της χώρας μας ή στρέφεται εναντίον ενός άλλου τμήματός της. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπεράνω των πολιτικών κομμάτων. Δεν είναι κομματάρχης. Λυπούμαι να πω, όμως -μιας και χρησιμοποιήσατε αυτή τη λέξη- ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να εκθέσει την Εκκλησία και τους Ιεράρχες και να μετατρέψει αυτό τον πνευματικό θεσμό σε ένα είδος κομματικού εξαρτήματός της. Να μετατρέψει τους λειτουργούς της Εκκλησίας σε κομματάρχες της. Η Ν.Δ., με καιροσκοπικό τρόπο, δημαγωγική προς τους πολίτες και υποκριτική προς τους θρησκευόμενους, αποφεύγει να πάρει συγκεκριμένη, σαφή και υπεύθυνη θέση, όσον αφορά το θέμα του δημοψηφίσματος, παρά το ότι προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκαν ο ηγέτης και τα στελέχη της που υπέγραψαν το σχετικό κείμενο. Επίσης, αποφεύγει να πάρει θέση, όσον αφορά το σεβασμό της απόφασης του ΣτΕ, παραμένοντας σε ένα κήρυγμα κατά της νομιμότητας, το οποίο -επαναλαμβάνω- θα πρέπει να αποτελέσει έναν αρνητικό συμβολισμό για την πολιτική ζωή της χώρας. Ενα συμβολισμό που χρεώνεται στη Ν.Δ., γιατί τέτοιου είδους θέσεις και δηλώσεις δεν περνούν απαρατήρητες. Και πρέπει γι` αυτά τα θέματα να είμαστε όλοι πολύ προσεχτικοί.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτιμάτε ότι έχει λάβει το μήνυμα η Ν.Δ., μετά τις χθεσινές εξελίξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η Ν.Δ. παίρνει το μήνυμα την κατάλληλη στιγμή από τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός είναι αυτός που φροντίζει να μας στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα. Εμείς, μέχρι τώρα τουλάχιστον, δεν έχουμε λόγο να παραπονούμαστε για τα μηνύματα που μας έχει στείλει.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση επικροτεί ή αποδοκιμάζει τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σηφουνάκη, αναφορικά με τον κ. Χριστόδουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα θέματα αυτά η κυβέρνηση έχει διατυπώσει με σαφήνεια το πλαίσιο των θέσεών της. Οτιδήποτε κινείται έξω από αυτό το πλαίσιο, δεν εκφράζει την κυβέρνηση.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο για το σημερινό κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου, που επανήλθε στις πάγιες θέσεις του και ουσιαστικά άφησε και αιχμές εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας; Και ένα δεύτερο ερώτημα είναι για τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου, είχε κάνει και μία ρύθμιση για το θέμα του Ολυμπιακού επί Κοσκωτά, και πράγματι και τότε είχαν χαριστεί ένα σωρό λεφτά.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι το νομοσχέδιο αυτό θα συζητηθεί στη Βουλή. Ολες οι ρυθμίσεις που θα αποφασίσει η Βουλή θα γίνουν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, πρέπει να είναι σαφές ότι: Δεν μας αφορούν τέτοιου είδους σχόλια. Και βεβαίως, με αφορμή την ερώτησή σας, αξίζει να υπενθυμίσω αυτή τη στιγμή, ότι η υπερψήφιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τόσο μεγάλο ποσοστό ψήφων από την ελληνική Βουλή, αποτελεί μια ιστορική καταγραφή υπέρ της Δημοκρατίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Σηφουνάκη. Εσείς κάνετε σχόλια για τους άλλους που κάνουν δηλώσεις, όπως του κ. Μητσοτάκη ή της Ν.Δ., χωρίς να ερωτηθείτε, αλλά γι` αυτούς τους χαρακτηρισμούς να λέει ένας υπουργός της κυβέρνησης "αγύρτη", "θεοπαίκτη" , "ηθοποιό" και "χουντικό" τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας, δεν σας ενοχλεί καθόλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σηφουνάκης μιλούσε θεωρητικώς...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρητικό είναι να τον λες "θεοπαίκτη" τον άλλον και "αγύρτη";

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί με διακόπτετε και γιατί ενοχλείστε τόσο πολύ;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν τελείωσα την ερώτηση. Είναι σωστό ένας υπουργός της κυβέρνησης να βγαίνει και να καταφέρεται με αυτούς τους χαρακτηρισμούς εναντίον του Προκαθήμενου της Εκκλησίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η αναφορά αυτή του κ. Σηφουνάκη έγινε κατά τρόπο θεωρητικό και έγινε σε σχέση με πολιτικούς, όχι με άλλους παράγοντες. Εν πάση περιπτώσει, όμως, έκανα δύο σχόλια πριν, απαντώντας σε ερωτήσεις, που πιστεύω ότι κατέστησαν ακόμη πιο σαφή τη θέση μας. Είπα ότι εμείς ουδέποτε επιδιώξαμε να θίξουμε την Εκκλησία στον κοινωνικό και πνευματικό ρόλο της και ότι ουδέποτε έχουμε προβεί ή προβαίνουμε σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Είπα επίσης, ότι έχουμε εκφράσει με σαφήνεια τη θέση μας: Ο,τι κινείται έξω από αυτό το πλαίσιο, δεν εκφράζει την κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σηφουνάκης παραμένει υπουργός της κυβέρνησης, μετά από αυτά που είπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που γνωρίζετε, γι` αυτό δεν πρέπει να ρωτάτε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει χαρακτηρίσει την περίοδο που διανύουμε κρίσιμη, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει δηλώσει δύο φορές πλέον σε δύο Ε. Γ. ότι οι θέσεις που θα προκύψουν από το Συνέδριο δεν συνιστούν κυβερνητικό πρόγραμμα και χθες το Ε.Γ. αποφάσισε να φύγει και το Καταστατικό από τα επίμαχα θέματα του Συνεδρίου. Μήπως θα πρέπει να γίνουν κάποιες ιδιαίτερες σκέψεις για τη διεξαγωγή του σε μια τόσο κρίσιμη πολιτική περίοδο, εφόσον δεν θα αφορά ούτε την ακολουθούμενη πολιτική, αλλά ούτε και το Καταστατικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιθέτως, επιβεβαιώνεται η αξία και η σημασία της επιλογής για την επίσπευση του Συνεδρίου του Κινήματός μας. Παρά το ότι δεν πρέπει να υπεισέλθουμε σε θέματα που αφορούν την κομματική λειτουργία στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, αρκούμαι να πω -επικαλούμενος τη δήλωση που έκανε χθες ο Πρωθυπουργός- ότι το πρωτεύον είναι η πολιτική, δεν είναι το Καταστατικό. Και γνωρίζετε ότι το Συνέδριο δεν γίνεται για το Καταστατικό. Ούτε όταν ελήφθη η απόφαση για την επίσπευση του Συνεδρίου έγινε αναφορά σε οτιδήποτε σχετίζεται με το Καταστατικό. Ολες οι αναφορές σχετίζονται με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον, προκειμένου να βελτιώσουμε την απόδοσή μας και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού και μόνο σε αυτό. Δεν νομίζω ότι τον ελληνικό λαό τον αφορούν τόσο οι εσωτερικές λειτουργίες μας, όσο τον αφορά ο τρόπος με τον οποίο εργάζεται η κυβέρνησή μας, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που τον απασχολούν.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι πολιτικές θέσεις αφορούν τη ιδεολογικοπολιτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ. Ηταν ανάγκη σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όπως λέει η κυβέρνηση, να ξεκαθαριστεί η φυσιογνωμία του κόμματος; Θα μπορούσε να γίνει και εν ευθέτω χρόνω.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν διαπιστώνεται από κάποιους ότι στον τομέα αυτό υπάρχουν προβλήματα και ασάφειες, υπάρχουν θέματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, καλό είναι να τα αντιμετωπίσουμε αμέσως, προκειμένου έτσι να μπούμε σε μια νέα περίοδο, χωρίς αυτές τις επιβαρύνσεις, χωρίς αυτές τις εκκρεμότητες.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Δεν είναι μία αντίφαση όταν τους προηγούμενες μήνες έγινε μια μεγάλη συζήτηση από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη για την ανάγκη αλλαγών στο ΠΑΣΟΚ, τελικά να αποφασίζουν χθες να μην υπάρξει αλλαγή στο Καταστατικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη δική μας πλευρά, δεν υπάρχει καμία αντίφαση. Θα επαναλάβω μία φράση που είπα από την πρώτη στιγμή και πολλές φορές από τότε: Το Συνέδριο είναι κοινωνική διεργασία, δεν είναι κομματική διαδικασία. Αυτό τα λέει όλα.

ΚΟΥΪΝ: Αυτό σημαίνει ότι δεσμεύεται ακόμη η κυβέρνηση από τις αποφάσεις της Κ.Ε.,;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε ποιό θέμα;

ΚΟΥΪΝ: Σε γενικές γραμμές και για την οικονομική πολιτική. Από ό,τι θυμάμαι η Κ.Ε. είχε βγάλει ένα πλαίσιο...

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μιλήσει, κατ` επανάληψη, για το εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, βάσει του οποίου λάβαμε την εντολή από τον ελληνικό λαό να κυβερνήσουμε. Εχουμε, λοιπόν, πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας. Στο πλαίσιο άσκησης της πολιτικής για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος, όπου διαπιστώνεται ότι πρέπει να προβούμε σε προσαρμογές, σε βελτιώσεις και αλλαγές, θα το κάνουμε στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν σε αυτό το Συνέδριο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Με αφορμή το θάνατο του νεαρού στα Χανιά, ο πατέρας του παιδιού ζητά συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Πήγε και στο Μέγαρο Μαξίμου, χθες το πρωί. Και από ό,τι έχω πληροφορηθεί έχει κάνει μήνυση στον κ. Πάγκαλο. Εχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αθλητική είναι η ερώτηση. Επειδή αναφερθήκαμε στο γεγονός, αυτή η ρύθμιση που θέλει να περάσει ο κ. Βενιζέλος, αφορά τις ΚΑΕ, ΠΑΟΚ και Αρη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, μήπως προσανατολίζεται η κυβέρνηση να περάσει νομοσχέδιο για ρύθμιση χρεών των ποδοσφαιρικών ΠΑΕ ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα συζητηθεί στη Βουλή. Εκεί μπορεί να υποστεί πολλές αλλαγές και βελτιώσεις, αν αυτό αποφασίσουν οι βουλευτές. Είναι πολύ πρόωρο να πούμε εμείς οτιδήποτε άλλο τώρα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 30 August 2001 - 13:05:21 UTC