Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-07-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες.

Ο Πρωθυπουργός, αυτή την ώρα, συνεργάζεται με τους βουλευτές Βοιωτίας κυρίους Ακριβάκη και Αποστολίδη, ενόψει και της επίσκεψής του στη Λειβαδιά, την ερχόμενη Πέμπτη. Πρόκειται να εκφωνήσει λόγο σε συνεστίαση που οργανώνει το Κίνημά μας. Αργότερα, στις 2 η ώρα, θα δεχθεί τον κ. Πάγκαλο. Το απόγευμα, στις 7 η ώρα, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, στην οποία λαμβάνουν μέρος αρκετοί συναρμόδιοι υπουργοί, με αντικείμενο συζήτησης την πολιτική για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Θα πάρουν μέρος η κ. Παπανδρέου, ο κ. Χριστοδουλάκης, ο κ. Λαλιώτης, ο κ. Ανωμερίτης, ο κ. Ευθυμιόπουλος και ο κ. Χατζημιχάλης.

Αύριο, στις 8.30 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Γυάρο, τόπο εξορίας και μαρτυρίου για πολλούς συμπολίτες μας κατά την περίοδο της δικτατορίας. Το μεσημέρι, στη 1.30, θα έχει συνεργασία με τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου. Το βράδυ, στις 8.30, θα είναι παρών στην εκδήλωση τιμής για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που οργανώνει κάθε χρόνο η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί την κ. Βάσω Παπανδρέου. Αργότερα, στις 12.30, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το απόγευμα, στις 7, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του Κινήματος.

Την Πέμπτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με διευρυμένη σύνθεση. Οπως σας έχω ενημερώσει από την προηγούμενη εβδομάδα, αντικείμενο συζήτησης σε αυτή τη συνεδρίαση θα είναι και πάλι το Γ@ ΚΠΣ. Στη συνεδρίαση αυτή θα πάρουν μέρος και υπουργοί που δεν είναι μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, αλλά εκ των πραγμάτων έχουν στον τομέα αρμοδιότητάς τους προγράμματα ενταγμένα στο Γ@ ΚΠΣ. Το βράδυ, όπως σας είπα, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε συνεστίαση στη Λειβαδιά.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τον κ. Παπαντωνίου, τον κ. Δρυ και τον κ. Χαρδούβαλη, για θέματα που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενόψει και της ΔΕΘ.

Την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει σε συνεστίαση που οργανώνεται στην Πάρο.

Την Τρίτη (31/7), στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τον κ. Γιαννίτση και τον κ. Χριστοδουλάκη, για θέματα που αφορούν την προετοιμασία ενόψει της ΔΕΘ. Αργότερα, στις 11.30, έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον κ. Ακη Τσοχατζόπουλο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η κυβέρνηση γνωρίζει σε ποια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται οι δύο -είναι ο επίσημος αριθμός- συλληφθέντες στην Ιταλία, τι ενέργειες κάνει και ποιά είναι ακριβώς η κατάσταση των σχέσεων Αθήνας-Ρώμης αυτή τη στιγμή.

ΡΕΠΠΑΣ: Μέσω των προξενικών αρχών μας στο Μιλάνο, έχουμε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ιταλικού κράτους. Πληροφορούμαστε τα της κατάστασης των δύο Ελλήνων που κρατούνται αυτή τη στιγμή, ο ένας στις φυλακές και ο άλλος σε νοσοκομείο, επειδή χρειάστηκε να αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα υγείας. Υποβλήθηκε σε μια επείγουσα επέμβαση, επειδή παρουσίασε κρίση περιτονίτιδας. Ο ένας είναι ο Περούλης Σακελλαρίδης και ο άλλος είναι ο Παναγιώτης Σιδεριάδης. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Περούλης Σακελλαρίδης θα αφεθεί ελεύθερος. Επαναλαμβάνω, ότι ο Παναγιώτης Σιδεριάδης, για λόγους υγείας, κρατείται στο νοσοκομείο της Γένοβας. Και οι δύο αντιμετώπισαν διάφορες κατηγορίες. Εχουμε συνεχή επικοινωνία. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι. Βεβαίως, δεν θα υπεισέλθουμε στα εσωτερικά θέματα της Ιταλίας και τις διαδικασίες με τις οποίες λειτουργούν οι δικαστικές αρχές του γειτονικού κράτους. Ομως, έχουμε ενδιαφέρον και δηλώνουμε ότι θα παρακολουθήσουμε, με κάθε λεπτομέρεια, την κατάσταση που αφορά τους Ελληνες πολίτες. Για μια ακόμη φορά, μου δίνετε την ευκαιρία να εκφράσω τη λύπη μας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τα της οργάνωσης οι αρμόδιες υπηρεσίες του ιταλικού κράτους. Ο θάνατος ενός νέου και οι δεκάδες τραυματισμοί, φόρτισαν αρνητικά και στιγμάτισαν τη Διάσκεψη. Η Διάσκεψη Κορυφής στη Γένοβα, ήταν ένα πολύ καλό μάθημα προς πολλές κατευθύνσεις. Ο ανθρώπινος πολιτισμός δεν είναι συμβατός με την ανεργία, τη φτώχεια και τη δυστυχία μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού του πλανήτη μας. Οποιοι επιχειρούν να γράψουν ιστορία ερήμην των πολιτών, θα δεχθούν την αρνητική κρίση της ιστορίας. Η ιστορία θα στραφεί εναντίον τους και θα τους εκδικηθεί. Εμείς επιθυμούμε, σε όλα αυτά τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις νέες συνθήκες, να μην κλείσουμε τα μάτια μας, αλλά να τα αντιμετωπίσουμε μέσα από δημοκρατικές και ανοικτές διαδικασίες, ώστε να δώσουμε τις καλύτερες απαντήσεις.

Οσον αφορά τις σχέσεις μας με την Ιταλία, παραμένουν σε καλό επίπεδο. Γνωρίζετε ποιες είναι οι δηλώσεις στις οποίες έχουμε προβεί. Παραμένουμε σε αυτές τις πολιτικές θέσεις. Από την άλλη, γνωρίζετε την απάντηση που, μέσω ανακοίνωσης, έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σε σχετική ανακοίνωση της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα όσα ισχυρίστηκε η ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα είναι μία παρένθεση που έκλεισε. Οι σχέσεις των δύο χωρών, που συνεργάζονται στο πλαίσιο της Ε.Ε., αλλά και σε διμερές επίπεδο, παραμένουν σε πολύ καλό επίπεδο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Τοποθετήθηκε η κυβέρνηση επί του ζητήματος της κοινωνικής αντίδρασης ή των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούνται από την ανάπτυξη στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η Κυβέρνηση αισθάνεται την ανάγκη να τοποθετηθεί και έναντι του ζητήματος των δημοκρατικών δικαιωμάτων του πολίτη. Νομίζω ότι στη Γένοβα κυρίως αυτό επήλθε.

ΡΕΠΠΑΣ: Η τοποθέτησή μας έχει αυτή την αφετηρία: Να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των πολιτών. Και δηλώνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι τα πλήθη των πολιτών που συμμετείχαν σε αυτές τις διαδηλώσεις, επεδίωξαν να αναδείξουν τις θέσεις τους με τρόπο ειρηνικό και δημοκρατικό. Πρέπει όλοι -και πρώτα και κύρια οι πολίτες που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες - να απομονώνουν τις ολιγάριθμες ομάδες, που με τη βία επιχειρούν να προωθήσουν ό,τι ισοπεδώνει κάθε πρωτοβουλία, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των προβλημάτων της παγκοσμιοποίησης. Αυτές τις ομάδες που χρησιμοποιούν τη βία και δεν επιθυμούν το διάλογο, που δεν έχουν κάτι θετικό να προτείνουν, ασφαλώς όλοι έχουμε υποχρέωση να τις απομονώσουμε. Και πρώτα και κύρια, όπως σας είπα, ενδιαφέρον να απομονώσουν τις ομάδες αυτές, έχουν οι πολίτες που συμμετέχουν στις μαζικές ειρηνικές διαδηλώσεις, την αγωνία και την ανησυχία των οποίων θα πρέπει να συμμεριστούμε. Θα πρέπει να σκύψουμε πάνω στα θέματα που προβάλλουν.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 23 July 2001 - 13:05:08 UTC