Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-06-19

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έστειλε μήνυμα σταθερότητας -αν θυμάμαι καλά- με τη δήλωσή του και στην εσωτερική και την εξωτερική πολιτική. Επειδή, όμως, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά στη χώρα, θέλετε να το σχολιάσετε; Μήπως, η κυβέρνηση θα έπρεπε να εξετάσει την πολιτική της, γιατί σήμερα βγήκε και ένα γκάλοπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική της κυβέρνησης αποφασίζεται στα κυβερνητικά όργανα. Εφαρμόζουμε την πολιτική που έχουμε εξαγγείλει στον ελληνικό λαό. Βάσει αυτής της πολιτικής ο ελληνικός λαός μας έδωσε την ψήφο του. Εχουμε υποχρέωση να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα θα πρέπει να έχουμε διασφαλίσει συνθήκες πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Η κυβέρνηση είναι αυτή που με την πολιτική της τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Με την πολιτική της η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα νέο διεθνές περιβάλλον, όπου η Ελλάδα πλέον είναι η χώρα - πρωταγωνιστής. Διασφαλίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, το εθνικό συμφέρον μας. Αρα, λοιπόν, όλα αυτά τα οποία μπορεί να πει κανείς αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την πρόοδο μιας χώρας, στην πατρίδα μας -ενώ θα πρέπει πάντα να συνεχίζουμε να προσπαθούμε για τη βελτίωση της κατάστασης- πρέπει να θεωρούνται κεκτημένα. Η κατάσταση είναι καλή. Κατά τα άλλα, η αναφορά στις μετρήσεις, τις οποίες δεν μπορώ να σχολιάσω, αφού δεν γνωρίζω το περιεχόμενό τους, είναι κάτι το οποίο θα έλθει και θα επανέλθει, γιατί πολλές δημοσκοπήσεις γίνονται στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής περιόδου. Οι δημοσκοπήσεις έρχονται και παρέρχονται. Αυτό το οποίο μένει είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής. Κι εμείς επιθυμούμε, καθώς συνεχίζεται η θητεία αυτής της κυβέρνησης και μέχρι την ολοκλήρωσή της, να έχουμε επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, με την άσκηση των καθηκόντων μας, ώστε την κρίσιμη στιγμή που θα κληθούμε και πάλι στην κάλπη για να επιλέξει ο ελληνικός λαός την κυβέρνηση της επόμενης τετραετίας, να έχουμε να παρουσιάσουμε αξιόλογα αποτελέσματα, όπως άλλωστε έγινε και κατά την προηγούμενη θητεία μας. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο ο ελληνικός λαός ψήφισε και πάλι τον Κώστα Σημίτη Πρωθυπουργό και την παράταξή μας για να κυβερνήσουν τη χώρα. Αυτό επιδιώκουμε και αυτό θα κάνουμε και τώρα.

Ασφαλώς, υπάρχουν προβλήματα στην πορεία μας. Εχουν γνώση οι φύλακες. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι αυτό το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να αντιμετωπίσεις και να λύσεις τα προβλήματα είναι: Να έχεις σχέδιο, δηλαδή ολοκληρωμένο πρόγραμμα και διαρθρωμένες προτεραιότητες, βάσει των οποίων εφαρμόζεις αυτό το πρόγραμμα. Εμείς έχουμε σχέδιο, έχουμε πρόγραμμα για τη χώρα και το μέλλον της και βεβαίως έχουμε στελέχη, έχουμε δηλαδή όλες τις προϋποθέσεις, προκειμένου έτσι να ανταποκριθούμε στην εντολή του ελληνικού λαού και να κυβερνήσουμε για το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού.

ΜΙΧΑΗΛ: Και στο παρελθόν, όταν ξανάγιναν μετρήσεις, πάλι μας είπατε λίγο-πολύ τα ίδια. Το γεγονός ότι πια και με νέες μετρήσεις, τις οποίες θα δούμε ακριβώς τι λένε σε λίγες ώρες, έχουμε ξανά να συντηρείται ένα φαινόμενο που η κυβέρνηση υπολείπεται στην κοινή γνώμη έναντι των προβλημάτων, έναντι της αντιπολίτευσης, δεν σας προβληματίζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ότι λέμε πάντοτε τα ίδια αποδεικνύει ότι είμαστε συνεπείς σε ορισμένες θέσεις αρχής. Οι δημοσκοπήσεις είναι επιστημονικά εργαλεία τα οποία θα πρέπει να αξιοποιήσουμε για να βγάλουμε χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα. Δεν μας εγκλωβίζουν οι δημοσκοπήσεις, γιατί αποτυπώνουν τις διαθέσεις της κοινής γνώμης μια ορισμένη χρονική στιγμή. Εμάς μας ενδιαφέρει το μέλλον της χώρας. Αντιμετωπίζουμε τις υποθέσεις τους έθνους και των πολιτών στην προοπτική τους. Επαναλαμβάνω ότι έχουμε σχέδιο, έχουμε βούληση, έχουμε στελέχη για να εφαρμόσουμε το σχέδιο αυτό, προκειμένου έτσι να ενισχύσουμε τη θέση της χώρας και να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών. Ασφαλώς, αξιολογούμε τα αποτελέσματα όλων των μετρήσεων και τα λαμβάνουμε υπόψη μας. Όμως, δεν είναι οι δημοσκοπήσεις αυτές που αναδεικνύουν κυβερνήσεις. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, γιατί έχουμε αναδειχθεί στο παρελθόν κυβέρνηση με την ψήφο του ελληνικού λαού, όταν πριν από τις εκλογές -και σε πολλές περιπτώσεις- διάφορες δημοσκοπήσεις διαμήνυαν τελείως διαφορετική εξέλιξη. Και όπως γνωρίζετε ο ελληνικός λαός αποφάσισε με την ψήφο του τελείως διαφορετικά.

ΜΙΧΑΗΛ: Για την πολυπόθητη αλλαγή του κλίματος, που λέμε, από την πλευρά της κυβέρνησης, έτσι ώστε να έχει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων και σε επίπεδο εντυπώσεων, αν θέλετε, ο κ. Σημίτης φέρεται, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα να είπε, χθες, σε εσάς, στους στενούς συνεργάτες του, ότι δεν αφορά μόνο τον ίδιο και όσες προσπάθειες σχεδιάζονται, αφορά και υπουργούς, αφορά και άλλα στελέχη. Θα ήθελα να ρωτήσω: Με ποιό τρόπο όλα αυτά θα συντονιστούν; Μήπως ο ανασχηματισμός είναι μια λύση, την οποία προς το παρόν ο κ. Σημίτης απορρίπτει;

ΡΕΠΠΑΣ: Για θέματα ανασχηματισμού έχουμε δώσει, κατ` επανάληψη, απαντήσεις. Παρακαλώ, μην επανέρχεστε σε αυτό το ερώτημα, αφού γνωρίζετε ποια είναι η απάντηση που θα λάβετε. Νομίζω ότι ματαιοπονείτε, όταν αναφέρεστε σε ένα θέμα που δεν υπάρχει, όταν δεν υπάρχει αντικείμενο, όταν δεν υπάρχει περιεχόμενο στην ερώτηση. Από κει και πέρα, γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση λειτουργεί με δημοκρατικό και συλλογικό τρόπο. Ευνόητο είναι ότι καθένας που έχει συγκεκριμένα καθήκοντα επιτυγχάνει ή όχι αποτελέσματα και ότι η πορεία του κρίνεται επιτυχής, αναλόγως αυτών των αποτελεσμάτων. Νομίζω, λοιπόν, ότι όλοι, καθένας στο μέτρο που του αναλογεί, ως στελέχη της κυβέρνησης, ως στελέχη του κράτους σε διάφορους τομείς, πρέπει να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας και να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή. Ολοι έχουμε ευθύνη να ανταποκριθούμε σε αυτή την εντολή, όλοι ανεξαιρέτως.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Οπως καταγράφεται, τουλάχιστον, σε αυτή τη δημοσκόπηση, το επιχείρημά σας και στο παρελθόν, αλλά και σήμερα είναι ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ πάντα υπολειπόταν της Ν.Δ., αλλά στις εκλογές...

ΡΕΠΠΑΣ: Ποτέ δεν είπα «πάντα». Είπα σε "διάφορες δημοσκοπήσεις".

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Αλλά, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έχουν ένα άλλο χαρακτηριστικό. Για πρώτη φορά στην ερώτηση για την παράσταση νίκης και την ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος Πρωθυπουργός, η Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής είναι μπροστά. Αυτό δεν σας προβληματίζει;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα θέλετε να συζητήσουμε για το περιεχόμενο μιας δημοσκόπησης, την οποία δεν γνωρίζουμε. Αυτό νομίζω ότι δεν είναι δεοντολογικό. Δεύτερον, γνωρίζετε ότι το λεπτομερές περιεχόμενο μιας δημοσκόπησης ουδέποτε το σχολιάσαμε, ακόμη και όταν ορισμένες μετρήσεις ήταν τόσο θετικές για μας, ώστε να δικαιολογούσαν, από τη δική μας πλευρά, ένα σχόλιο ικανοποίησης. Δεν το κάναμε. Εμείς έχουμε μάθει να εργαζόμαστε, γιατί γνωρίζουμε ποιο είναι το χρέος μας απέναντι στην πατρίδα και στον ελληνικό λαό και ότι θα έρθει η ώρα να κριθούμε με βάση το έργο μας. Εργαζόμαστε, λοιπόν, για να έχουμε εκείνα τα θετικά αποτελέσματα, που θα πείσουν τους πολίτες ότι πρέπει και πάλι να μας εμπιστευθούν για μια νέα θητεία μετά το 2004.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Το Σάββατο είναι το μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου και την περασμένη Κυριακή έγιναν στη Ρόδο τα αποκαλυπτήρια ενός ανδριάντα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει κάποια πρόθεση να γίνουν και άλλες ανάλογες εκδηλώσεις ή αποκαλυπτήρια προτομών του Ανδρέα Παπανδρέου; Επίσης, διατυπώθηκαν και κάποιες ενστάσεις μέσα από το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την αισθητική του ανδριάντα του Ανδρέα Παπανδρέου. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει μια ξεχωριστή θέση στην πολιτική ιστορία του τόπου μας. Του οφείλουμε πολλά ως χώρα, ως λαός. Τον τιμούμε ιδιαιτέρως όσοι ανήκουμε σε αυτή την παράταξη. Σεβόμαστε τη μνήμη του και θα δείχνουμε αυτό το σεβασμό με διάφορους τρόπους και σε κάθε ευκαιρία. Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από το θάνατό του, γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Βεβαίως, οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, όλοι οι άνθρωποι που τιμούν τη μνήμη του ιδρυτή του Κινήματός μας, μπορεί να πάρουν ανάλογες πρωτοβουλίες. Οσον αφορά θέματα που έχουν σχέση με το καλλιτεχνικό μέρος -μιας και αναφερθήκατε στην αισθητική- θα μου επιτρέψετε να μην τα σχολιάσω, γιατί δεν είμαι ειδικός και δεν μπορεί η κυβέρνηση να περιορίσει σε στερεότυπα πλαίσια τις απόψεις που μπορεί να υπάρχουν, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο εκφράζονται οι καλλιτέχνες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Χθες, είχαμε μια παρέμβαση-διαμαρτυρία του Μίκη Θεοδωράκη με αφορμή μια συναυλία για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα του Βαγγέλη Παπαθανασίου, για το κόστος της συναυλίας που διαμορφώνεται περίπου σε 1,5 δισεκατομμύρια δραχμές. Είχαμε και μια παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ έστειλε το μήνυμα στο Μίκη να μην ανησυχεί, γιατί θα έχει και τη δική του θέση στην Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Ερωτώ: Δεν είναι λιγάκι άκομψο να κατηγορούμε το Μίκη Θεοδωράκη ότι έκανε αυτή την παρέμβαση-διαμαρτυρία για λόγους ιδιοτέλειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, ουδείς κατηγόρησε το Μίκη Θεοδωράκη, ούτε αυτά που είπε ο υπουργός Πολιτισμού πρέπει να ερμηνευτούν έτσι όπως τα ερμηνεύετε εσείς. Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν έχει ανάγκη την υποστήριξη ουδενός. Είναι ένας ζωντανός μύθος, είναι ένα κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού. Μόνο λόγος αγάπης και σεβασμού αρμόζει στο Μίκη Θεοδωράκη, από όλους μας. Καμία κριτική, ούτε καν έμμεση. Ο υπουργός Πολιτισμού έκανε δηλώσεις για το θέμα αυτό. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της λεγόμενης επικράτειας του πολιτισμού, οργανώνονται και εκδηλώσεις, με τις οποίες δεν ασχολείται η ηγεσία του υπουργείου, αλλά διάφορες υπηρεσίες. Δεν θα μπούμε στα διαδικαστικά ή οργανωτικά ζητήματα αυτών των εκδηλώσεων. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πολλά αξιόλογα μνημεία της χώρας προβάλλονται, αξιοποιούνται, αναδεικνύονται, όταν στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων δένονται με τις εκδηλώσεις αυτές. Αρκεί, βεβαίως, αυτό να γίνεται με μέτρο, ώστε τα μνημεία της χώρας να μην μετατραπούν σε ένα απλό σκηνικό αυτών των εκδηλώσεων. Θα πρέπει, όμως, να δένονται με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, γιατί γίνονται έτσι πιο προσιτά, αξιοποιούνται και αναδεικνύονται.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Για το κόστος;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα οργανωτικά ή διαδικαστικά ζητήματα δεν αφορούν εμάς. Αντιμετωπίζονται από αυτούς τους φορείς που έχουν αναλάβει να οργανώσουν τις εκδηλώσεις.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας, δεδομένου ότι η ανησυχία που υπάρχει στην Ε.Ε., έτσι όπως την είδαμε και εμείς μέσα από τις διαδηλώσεις στο Γκέτεμποργκ, έγινε αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω, γιατί η κυβέρνηση δεν δημοσιοποίησε το κείμενο των "15" με τις συστάσεις προς την Ελλάδα, έτσι όπως παρουσιάστηκε σήμερα στον Τύπο, δεδομένου ότι ο ελληνικός λαός θα έπρεπε να ενημερωθεί γι` αυτά τα θέματα και στο παρελθόν είχε ενημερωθεί με πρωτοβουλία της κυβέρνησης για παρόμοια θέματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό, σας παραπέμπω στις λεπτομερείς δηλώσεις που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που συζήτησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα.

Οσον αφορά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα στη Σουηδία, στο πλαίσιο της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., επαναλαμβάνω τη θέση μας: Καθένας μπορεί, βεβαίως, με δημοκρατικό τρόπο, να διατυπώνει τις απόψεις του. Ολες οι απόψεις είναι σεβαστές. Ολες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αυτό, όμως, το οποίο δεν μπορεί να γίνει παραδεκτό είναι η χρησιμοποίηση βίαιων μέσων για την προβολή αυτών των απόψεων. Η δημιουργία, δηλαδή, μιας νέας κατάστασης, όπου η βία, η ένταση και η αντιπαράθεση με κάθε τρόπο θα πάρει πλέον τη θέση του διαλόγου και της προγραμματικής αντιπαράθεσης. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν δεχόμαστε.

Οσον αφορά το άλλο θέμα στο οποίο αναφερθήκατε, πρέπει να σας πω ότι η αναφορά αυτή δεν απευθύνεται μόνο προς τη χώρα μας. Είναι αναφορά που απευθύνεται στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε. Ιδιαιτέρως, η αναφορά που γίνεται για την οικονομία της Ελλάδας, είναι πολύ επαινετική. Είναι πολύ θερμοί οι λόγοι με τους οποίους η Ε.Ε. αναφέρεται στα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας.

Οσον αφορά το ιστορικό του θέματος, πρέπει να σας πω ότι το ΕΚΟΦΙΝ, το Συμβούλιο Οικονομικών Υπουργών, είχε καταλήξει σε ένα κείμενο το οποίο αφορά την οικονομική κατάσταση σε όλες τις χώρες. Το κείμενο αυτό τέθηκε υπόψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, στο πλαίσιο του θέματος που συζητήθηκε με τον τίτλο "Γενικοί προσανατολισμοί οικονομικής πολιτικής". Το κείμενο αυτό, αφού το έλαβε υπόψη του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το υιοθέτησε και αμέσως μετά συνήλθε και πάλι το ΕΚΟΦΙΝ, προκειμένου να εκδώσει αυτή την τελική θέση για το κεφάλαιο των γενικών προσανατολισμών οικονομική πολιτικής στις χώρες της Ε.Ε. Η αναφορά στη χώρα μας, δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η επανάληψη όλων όσων, στο πλαίσιο του δικού μας σχεδίου, της δικής μας πρότασης, είχε η Ελλάδα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα που κατέθεσε από τον προηγούμενο Νοέμβρη. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σε αυτό. Πολλά στοιχεία έχουν δημοσιευθεί εδώ και περίπου ένα μήνα ή και περισσότερο.

Αρα, λοιπόν, ανακεφαλαιώνω: Η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν είναι κάτι που προέκυψε αιφνιδίως τώρα. Είναι ένα γνωστό θέμα. Είναι περίπου γνωστό το περιεχόμενο, εδώ και αρκετό καιρό. Δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η επανάληψη του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης που είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση από το Νοέμβριο του 2000 και το οποίο η Ε.Ε. καλεί την Ελλάδα να τηρήσει και να εφαρμόσει και συμφωνούμε απολύτως σε αυτό. Η αναφορά γίνεται για τις οικονομίες όλων των χωρών και όχι μόνο για την οικονομία της χώρας μας. Και βεβαίως, πρέπει να σας πω ότι περισσεύει ο έπαινος και ο θετικός λόγος για τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο αυτού του κειμένου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μια πλευρά λέτε ότι "η αναφορά που γίνεται για την οικονομία της Ελλάδας είναι πολύ θετική και πολύ καλή" και από την άλλη, λέτε ότι " η Ε.Ε. καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει". Αυτά τα δύο δεν συμφωνούν.

ΡΕΠΠΑΣ: Συμφωνούν απολύτως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πει ότι η Ε.Ε. έχει αποδείξεις σε κάτι για να καλεί την Ελλάδα να τα εφαρμόσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που κατέθεσε η χώρας μας τον περασμένο Νοέμβρη, προέβλεπε, μεταξύ των άλλων, την εξέλιξη ορισμένων οικονομικών μεγεθών. Η Ε.Ε. βεβαιώνει, διαπιστώνει ότι πράγματι η Ελλάδα ανταποκρίνεται σε αυτή την πρόβλεψη που είχαμε περιλάβει στο πρόγραμμα που καταθέσαμε τότε, για την εξέλιξη των πραγμάτων, όσον αφορά την οικονομία της χώρας μας. Εχουμε ρυθμό ανάπτυξης πολύ πάνω από το μέσο όρο των χωρών της Κοινότητας. Εχουμε πληθωρισμό που κινείται στο επίπεδο των άλλων χωρών. Ολα τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει υγιείς βάσεις και θετική προοπτική. Μας καλεί, λοιπόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το ΕΚΟΦΙΝ να τηρήσουμε αυτό το πρόγραμμα. Μα, εμείς καταθέσαμε αυτό το πρόγραμμα και είμαστε οι πρώτοι που ενδιαφερόμαστε για την τήρηση και την εφαρμογή του και μέχρι τώρα το έχουμε καταφέρει. Είναι, λοιπόν, σε αρμονία το ένα με το άλλο και δεν έρχονται σε καμία αντίθεση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού το τηρούμε αυτό το πρόγραμμα, γιατί μας καλούν να το τηρήσουμε; Κάτι δεν πάει καλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν δείτε τα οικονομικά μεγέθη, θα διαπιστώσετε ότι η ελληνική οικονομία στον τομέα αυτό έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις και μπορεί να συγκριθεί με πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε.. Και εξ αυτού του λόγου κρίνεται πολύ ικανοποιητική η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αρα, λοιπόν, δεν υπάρχει περιθώριο για αυτή τη μεμψίμοιρη κριτική σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Για το θέμα της διεύρυνσης που ενδιαφέρει άμεσα την Κύπρο, στο Γκέτεμποργκ, δεν ειπώθηκαν πολλά πράγματα. Στην αρχή ο Πρωθυπουργός μίλησε για το 2002, μετά για το 2004. Βέβαια, η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα. Θα ήθελα να κάνετε μία ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει, κατ` επανάληψη -με έχετε ακούσει εδώ, να συζητούμε το σχετικό θέμα- πως η πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε. δεν μπορεί να ανακοπεί. Ουδείς μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία. Μπορώ να πω ότι μια άλλη λέξη, με περίπου το ίδιο νόημα, υιοθετεί στα κείμενα της η Ε.Ε., που λέει ότι η πορεία διεύρυνσης της Ε.Ε. δεν είναι αντιστρέψιμη, δεν είναι ανατρέψιμη -αν θέλετε- προσθέτω εγώ. Αρα, ουδείς μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία. Η Κύπρος έχει προχωρήσει περισσότερο από όλες τις άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες στον τομέα των διαπραγματεύσεων και πιστεύουμε ότι θα είναι η πρώτη χώρα που την κατάλληλη στιγμή, μαζί με τις άλλες χώρες που θα έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τις σχετικές διαπραγματεύσεις, θα ενταχθεί στην Ε.Ε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ποιά είναι η κατάλληλη ώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Την ώρα που θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και η Ε.Ε. θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στις πράξεις προσχώρησης για όλες τις χώρες που έχουν με επιτυχία περάσει αυτό το πεδίο, τη φάση των διαπραγματεύσεων. Και η Κύπρος πρωτοπορεί στον τομέα αυτό. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει. Και το λέμε αυτό σε όλους τους τόνους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 19 June 2001 - 13:05:07 UTC