Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-06-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας:

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεργασία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστο Βερελή. Σε μισή ώρα θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των Υπουργών Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Ακη Τσοχατζόπουλου και Γιώργου Παπανδρέου. Το απόγευμα, στις 7 η ώρα, θα δεχθεί σε συνεργασία τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Γιαννίτση.

Αύριο, στις 10 το πρωί, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο θα ενημερώσει για θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων των δύο ανδρών. Αργότερα, στις 11.30, θα δεχθεί την επικεφαλής του "2004" κ. Αγγελοπούλου και στις 12.30 θα προεδρεύσει της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Το βράδυ, θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προς τιμήν του βασιλιά του Βελγίου, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα έχει συνάντηση με το βασιλιά του Βελγίου και το βράδυ στις 8 η ώρα θα παραστεί στην ανταποδοτική δεξίωση που θα παραθέσει ο βασιλιάς του Βελγίου.

Την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί -αντί της Πέμπτης- θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέμα την πορεία του κυβερνητικού έργου, τις προτεραιότητες της κυβέρνησης γι αυτή την περίοδο. Με την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, περίπου στις 13.00, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με την Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου και τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

Το Σάββατο το πρωί θα τελεστεί μνημόσυνο για τα πέντε χρόνια από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής κυβερνητικής αντιπροσωπείας θα αναχωρήσει για την Κίνα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θέλω να απαντήσω σε μια γραπτή ερώτηση της κ. Τοπάλοβα, η οποία ζητά το σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποτελέσματα των εκλογών στη Βουλγαρία. Η απάντησή μου είναι η εξής:

"Δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί τα τελικά αποτελέσματα. Γνωρίζουμε, όμως, ποιος είναι ο συσχετισμός της αριθμητικής δύναμης των πολιτικών κομμάτων. Είναι σεβαστή η ετυμηγορία του βουλγαρικού λαού. Αναμένουμε το σχηματισμό της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης, προκειμένου έτσι να έχουμε τις συναντήσεις και συνεννοήσεις για μια νέα περίοδο συνεργασίας με την ηγεσία της γειτονικής χώρας. Η Ελλάδα, η κυβέρνησή μας, ο Πρωθυπουργός είχαν την ευκαιρία, στο πλαίσιο των διεθνών επαφών τους, ιδιαιτέρως στις Συνόδους Κορυφής που έγιναν στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, να θέσουν και πάλι το θέμα της διεύρυνσης των μεγάλων αυτών διεθνών οργανισμών και τη συμμετοχή με την ένταξη σε αυτούς και της Βουλγαρίας. Είναι μια πολιτική την οποία υποστηρίζουμε. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε αυτή την προοπτική για τη γειτονική χώρα, την ένταξή της δηλαδή στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε".

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας κ. Κοστούνιτσα έκανε μια δήλωση σήμερα και λεέι ότι ο αλβανικός αλυτρωτισμός "έχει βάλει στο μάτι" και την ελληνική Ηπειρο. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι απόψεις τις οποίες εκθέτει ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας. Γνωρίζετε πολύ καλά, πως κατά καιρούς διατυπώνονται διάφορες τέτοιες θέσεις από ομάδες των αυτοαποκαλούμενων τσάμηδων. Η θέση της χώρας μας είναι σαφής. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα που να αφορά την ακεραιότητα της χώρας μας. Γενικότερα, έχουμε πει ότι δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για το συνοριακό καθεστώς στην περιοχή αυτή. Για το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να σας πω ότι μπορεί να διατυπώνονται πολλές απόψεις. Η ιστορία, όμως, είναι ξεκάθαρη, όπως ξεκάθαρη είναι για το θέμα αυτό και η πολιτική που ακολουθούν, εδώ και χρόνια, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Δεν τίθεται, λοιπόν, οποιοδήποτε ζήτημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του, άφησε αιχμές για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και για τον Πρωθυπουργό, σχετικά με το Χρηματιστήριο. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση, με την πολιτική που ακολουθεί, έχει δημιουργήσει στον τομέα της οικονομίας άριστες προϋποθέσεις για την προοπτική της χώρας. Το οικονομικό επιτελείο είναι αυτό το οποίο πρέπει να πιστωθεί τα πολύ θετικά αποτελέσματα από την οικονομική πορεία μας. Οσον αφορά το τι συμβαίνει σε ένα συγκεκριμένο τομέα, όπως είναι το Χρηματιστήριο, αλλά και σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση είναι αυτή που πάντοτε κρίνεται από τον ελληνικό λαό. Γιατί, το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνησή μας, έχει την ευθύνη να οδηγήσει τον τόπο στο μέλλον. Αρα, λοιπόν, δεν είναι εκτός κριτικής. Πιστεύουμε, όμως, ότι αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε πώς εξελίσσονται τα οικονομικά μεγέθη και ποιά είναι η πραγματική κατάσταση, όσον αφορά το επίπεδο της καθημερινής ζωής των πολιτών. Εχουμε σημαντικές επιτυχίες στους τομείς αυτούς. Αυτό αποτελεί και το καλύτερο περιβάλλον για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου που, επειδή είναι αυτόνομος θεσμός, δεν είναι δυνατό να παρεμβαίνουμε και να σχολιάζουμε τα ενδότερά του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε για πολιτικές ευθύνες.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για πολιτικές ευθύνες δεν απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς απάντησα. Είπα ότι η κυβέρνηση κρίνεται για κάθε τι που γίνεται σε αυτή τη χώρα. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία πρέπει να πιστωθεί με τις επιτυχίες που γνώρισε η χώρα μας στον τομέα της οικονομίας. Γνωρίζετε ότι αυτό αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση και για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, που επηρεάζεται όμως και από πολλούς άλλους παράγοντες. Αυτή τη λειτουργία, όμως, δεν είναι δυνατό να σχολιάσουμε, γιατί τότε, έστω και εμμέσως, παρεμβαίνουμε στο Χρηματιστήριο και κατά πάγιο τρόπο αυτό το αποφεύγουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είστε ευχαριστημένοι, δηλαδή, από την πορεία του Χρηματιστηρίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα το σχολιάσω. Γνωρίζετε ότι το Χρηματιστήριο κινείται σε ένα επίπεδο που είναι πολύ χαμηλότερο από προηγούμενη περίοδο. Από εκεί και πέρα, όμως -επαναλαμβάνω- δεν είναι δυνατόν εμείς να σχολιάζουμε τα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, γιατί έτσι παρεμβαίνουμε στη λειτουργία της χρηματαγοράς. Παρακαλώ, να το σεβαστείτε αυτό κι εσείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι` αυτά που είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, ότι "εγώ τι να σας κάνω, δεν έχω αρμοδιότητα";

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο για δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γνωρίζετε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον απόλυτο σεβασμό μας. Τον τιμούμε απόλυτα, γιατί όλοι αναγνωρίζουμε -και κάποιοι με καθυστέρηση επικύρωσαν αυτή την αναγνώριση- ότι ασκεί με τρόπο άψογο τα καθήκοντά του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως αυτό ήταν η αιτία για να πάει αύριο ο κ. Σημίτης να τον επισκεφθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση αυτή, που γίνεται στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων του Πρωθυπουργού, ήταν προγραμματισμένη από καιρό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ολα τα ανακοινώσατε, αλλά για ανασχηματισμό δεν είπατε τίποτα. Δεν υπάρχει στο πρόγραμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ανασχηματισμούς κάνετε εσείς, που γράφετε κάθε μέρα γι` αυτό. Εσείς κάνετε τους δικούς σας ανασχηματισμούς, εγώ μιλώ εκ μέρους της Κυβέρνησης και στην ατζέντα της δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΓΚΡΟΜΑΝ: Θα ήθελα να αναφερθώ σε μια δήλωση του Προέδρου Πούτιν, ο οποίος είπε χθες ότι οι Αλβανοί τρομοκράτες έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στη Βόρειο Ελλάδα. Πώς το σχολιάζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι δεν υφίστανται τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα μας. Βεβαίως, υπάρχουν εγκληματικές πράξεις από πολλούς που ζουν σε αυτή τη χώρα, είτε είναι Ελληνες, είτε οικονομικοί μετανάστες. Ολα αυτά, αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο των νόμων του κράτους. Από εκεί και πέρα, θέμα το οποίο να αφορά πολιτικές εξελίξεις, πράγμα το οποίο σημαίνει πολιτική ρευστότητα και ενδεχόμενο αλλαγών και ανακατατάξεων, δεν υφίσταται. Οποιοι θέτουν τέτοιο θέμα στο τραπέζι για ανάλυση και συζήτηση -πιστεύω ότι και μόνο που το θέτουν, μόνο αρνητικά μπορεί να επιδράσει- προσφέρουν κακή υπηρεσία. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα. Εχουμε όλες τις προϋποθέσεις. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή. Ακολουθεί πολιτική αρχών και έχουμε τα μέσα και τις δυνατότητες να υπερασπιστούμε το εθνικό συμφέρον και την ακεραιότητα της χώρας. Οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση για τα θέματα αυτά, πιστεύουμε ότι, εφόσον συντηρείται, προσφέρει αρνητική υπηρεσία.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Είναι ασφαλές το πρωθυπουργικό αεροσκάφος τύπου "ΕMPRAIR" που αντικατέστησε το Φάλκον;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ασφαλέστατο. Γνωρίζετε ότι το αεροσκάφος αυτό ανήκει, κατά την εποπτεία, διοίκηση και διαχείρισή του, στις υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η άριστη επιλογή. Αρα, λοιπόν, δεν τίθεται οποιοδήποτε τέτοιο θέμα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Γνωρίζετε το πρόβλημα που υπήρξε στο παρμπρίζ του πιλοτηρίου στις 23 Μαϊου και ανάγκασε τους χειριστές να αποβιβάσουν τους επιβάτες στη Θεσσαλονίκη και να συνεχίσουν μετά για Αθήνα; Την έκταση αυτού του προβλήματος, τι γνωρίζει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να μιλούμε για επεισόδιο. Το αεροσκάφος αυτό -επαναλαμβάνω- συντηρείται και παρακολουθείται από τις υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό είναι ενδεδειγμένο. Είναι η άριστη επιλογή. Από εκεί και πέρα, το αεροσκάφος αυτό χρησιμοποιήθηκε, πρόσφατα κιόλας. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι είναι στη διάθεση της κυβέρνησης και των παραγόντων που πρέπει να το χρησιμοποιούν.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Η κυβέρνηση σκοπεύει να αγοράσει άλλο ή άλλα αεροπλάνα για τις ανάγκες των υπουργών ή του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών, έχει δοθεί αυτό το @EMPRAIR@. Γνωρίζετε, επίσης, ποια είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη που κάθε φορά συζητούνται στο πλαίσιο των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η συμμετοχή των υπουργών στην αποστολή για την Κίνα έχει ολοκληρωθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Παπαντωνίου είναι μέσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας ανακοινωθεί το πρόγραμμα τις επόμενες ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως κόπηκε ο κ. Παπαντωνίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαντωνίου είναι υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Αρα, λοιπόν, παραμένει στη θέση του, ως ένα ισχυρό στέλεχος της κυβέρνησης, που εποπτεύει ένα πολύ σημαντικό τομέα.

ΙΩΑΝΝΟΥ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στο Συνέδριο να υπάρξει και δεύτερη υποψηφιότητα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι θέμα που αφορά το ΠΑΣΟΚ. Αλλά, θα μου επιτρέψετε να πω, γιατί δεν μπορώ να μην μπω σε αυτόν τον πειρασμό, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και οργανώνει Συνέδρια, τα οποία είναι δημοκρατικότατα. Αλλα είναι εκείνα τα κόμματα, που κάνουν Συνέδρια, στα οποία δεν τίθεται θέμα εκλογής του αρχηγού του κόμματος. Εμείς, σε κάθε Συνέδριο, εκλέγουμε τον αρχηγό μας με δημοκρατικές διαδικασίες. Μπορούν άλλα κόμματα να το αντέξουν και να το τολμήσουν αυτό; Αυτό είναι το ερώτημα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα, το Σαββατοκύριακο, που αφορούσαν την αλλαγή του καθεστώτος χρήσης των όπλων από την ΕΛΑΣ. Σκέφτεται η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να προχωρήσει σε τέτοια αλλαγή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, πέρα των όσων γνωρίζετε. Υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι, υπάρχουν κανονισμοί που διέπουν τη λειτουργία των οργάνων της ΕΛΑΣ. Παραμένουμε σε αυτό το πλαίσιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 18 June 2001 - 13:05:07 UTC