Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-06-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Ιουνίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλό μήνα.

Γνωρίζετε ότι συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. Το κείμενο της ομιλίας του Πρωθυπουργού είναι στη διάθεσή σας.

Θα μου επιτρέψετε, πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, να κάνω ένα σχόλιο, αναφερόμενος στα όσα είπε ο Ισπανός Επίτροπος κ. Σόλμπες, σχετικά με την κατάσταση κοινωνικών ομάδων στην Ελλάδα ως προς το επίπεδο της φτώχειας. Θέλω να σημειώσω ότι τα στοιχεία που ανέφερε είναι στοιχεία της περιόδου 1994-1996, άρα αντανακλούν την πολιτική που ακολουθήθηκε την περίοδο 1990-1993. Είναι στοιχεία τα οποία, ασφαλώς, δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα -και θα αναφερθώ αμέσως μετά σε αυτό- γιατί αμέσως μετά το 1996 και προοδευτικά έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές δαπάνες κατά δύο τρισεκατομμύρια δραχμές. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Θυμίζω τις πολιτικές που ακολουθήσαμε αυτή την περίοδο, όπως είναι το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε, είναι οι πολιτικές μας για την απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας, τα μέτρα που έχουμε λάβει για τους ηλικιωμένους και τους συνταξιούχους, οι φορολογικές αλλαγές που αφορούν τους μισθοσυντήρητους και άλλους πολίτες που έχουν χαμηλό εισόδημα. Και βεβαίως, τελευταία πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτή, είναι το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Τον περασμένο Απρίλιο εξαγγέλθηκε και η πολιτική αυτή θα εφαρμοστεί από την αρχή του επόμενου χρόνου. Γνωρίζετε ότι σε επίπεδο κοινωνικών δαπανών, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες του λεγόμενου "ευρωπαϊκού νότου", εκτός της Ιταλίας.

Πρέπει να σημειώσω, επίσης, ότι στα στοιχεία αυτά που αναφέρθηκαν -και είναι τα στοιχεία που γενικώς χρησιμοποιούνται- δεν περιλαμβάνονται τα πολύ σημαντικά δεδομένα που αφορούν την περίπτωση της χώρας μας, όπως αυτό που σχετίζεται με την ιδιοκατοίκηση, η οποία στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ υψηλό ποσοστό, περίπου στο 80%. Γνωρίζετε ότι σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε., το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα βρίσκεται μακράν στο υψηλότερο επίπεδο. Οπως, επίσης, δεν αναφέρονται στα εξαιρετικά σημαντικά ποσοστά που αφορούν την ιδιοκατανάλωση στην Ελλάδα. Η ιδιοκατανάλωση αφορά, κυρίως, τους πολίτες που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα, ο οποίος είναι υπερανεπτυγμένος στην Ελλάδα. Είναι περίπου στο 18%, όταν στη δεύτερη χώρα της Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι περίπου στο 1/3.

Τέλος, γνωρίζετε, όπως άλλωστε έχουμε πει, το κοινωνικό κράτος, η προσπάθειά μας για την πολιτική ενάντια στη φτώχεια και τον αποκλεισμό, η πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης είναι σημαντική προτεραιότητά μας. Αλλωστε, μετά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, τις επόμενες ημέρες, ο αρμόδιος υπουργός καταθέτει στη Βουλή ένα νέο νομοσχέδιο που αφορά το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ενσωμάτωση των Πολιτών. Αυτό, με τον καλύτερο τρόπο, αποδεικνύει ότι η πρόοδος που έχει κάνει η χώρα μας στον τομέα αυτό, τα τελευταία χρόνια, θα συνεχιστεί και θα επιταχυνθεί. Αλλωστε, αποτελεί κυρίαρχο μέλημά μας η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχατε δώσει στοιχεία στην Ε.Ε. μετά την περίοδο 1994-1996;

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι για την ερώτησή σας, γιατί μου δίνετε τη δυνατότητα να σας ενημερώσω. Πρέπει να σας πω, λοιπόν, ότι αυτά τα στοιχεία που χρησιμοποίησε και ο αρμόδιος Επίτροπος, βασίζονται σε μελέτες-έρευνες που έχουν γίνει εκείνη την περίοδο. Δεν χρησιμοποιούνται στοιχεία από την έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών, που φθάνουν έως το 1999. Από τις έρευνες αυτές, που αποτελούν την πληρέστερη, πιο πρόσφατη και πλουσιότερη πηγή πληροφόρησης, σε σχέση με το λεγόμενο «ευρωπαϊκό πάνελ νοικοκυριών», έχουμε στοιχεία για το επίπεδο ζωής των πολιτών στις χώρες της Ευρώπης και αποκαλύπτεται η πραγματικότητα όπως έχει σήμερα. Σας είπα -αναφέροντας κάποια στοιχεία- ποιες είναι οι πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί από τη δική μας κυβέρνηση, οι οποίες δεν υπήρχαν την περίοδο στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία που έδωσε ο Ισπανός Επίτροπος. Δηλαδή, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι φορολογικές αλλαγές, οι επιδοματικές πολιτικές του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, η αλλαγή στην πολιτική για την Απασχόληση, είναι πολιτικές που ακολουθήθηκαν μετά το 1996. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε ο Κοινοτικός Επίτροπος είναι της περιόδου εκείνης. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σκόπιμα δεν τα χρησιμοποίησε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πηγή στοιχείων που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την περίπτωση σταματά εκείνη την περίοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο για την ιδιοκατοίκηση χρησιμοποίησε αυτά τα στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος. Δεν αναφέρθηκε καν στην ιδιοκατοίκηση και την ιδιοκατανάλωση, επειδή ακριβώς αυτοί οι δείκτες, που είναι εξαιρετικά σημαντικοί για τη ζωή των νοικοκυριών στην Ελλάδα, δεν λαμβάνονται υπόψη κατά τη μέτρηση των άλλων στοιχείων στην Ε.Ε. Δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της η Ε.Ε. αυτές τις μετρήσεις, αν και η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλό ποσοστό του 80%.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω για τη «γκάφα» του υπουργείου Παιδείας, που έδωσε ένα θέμα φροντιστηρίων. Ηταν «γκάφα» ή το έδωσαν από μέσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, ο τρόπος που διατυπώνετε μια τόσο κρίσιμη και για ένα τόσο σοβαρό θέμα ερώτηση, δείχνει ότι είστε προκατειλημμένος. Μιλάτε για «γκάφα» του υπουργείου Παιδείας. Δεν γνωρίζετε τους νόμους του κράτους; Κατά το νόμο που ισχύει η Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων (ΚΕΓΕ), είναι η ανεξάρτητη επιτροπή, το μόνο αρμόδιο όργανο της Πολιτείας, για όσα θέματα σχετίζονται με την οργάνωση και διεξαγωγή των εξετάσεων. Γνωρίζετε ότι ουδείς μπορεί να υποκαταστήσει την ΚΕΓΕ στο έργο της. Ουδείς μπορεί να αλλάξει τις αποφάσεις και τις επιλογές της. Αυτό λέει ο νόμος. Από κει και πέρα, θα μου επιτρέψετε να ισχυριστώ, απαντώντας στην ερώτησή σας, ότι είστε προκατειλημμένος, όταν μιλάτε για «γκάφα» του υπουργείου Παιδείας, με δεδομένο ότι η ΚΕΓΕ έχει απόλυτη αυτονομία σε σχέση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο υπουργείο Αμυνας ανήκει αυτή η Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι οι οργανισμοί, οι επιτροπές, οι υπηρεσίες που λειτουργούν προασπίζοντας ή υποστηρίζοντας δημόσιες λειτουργίες, εποπτεύονται από κάποιο υπουργείο. Αυτό δεν σας δίνει το δικαίωμα να κάνετε αυτό το άλμα λογικής στο κενό, προκειμένου να στηρίξετε τον ισχυρισμό σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα θέματα δεν δίνονται από το υπουργείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχει καμία σχέση με την επιλογή και το περιεχόμενο των θεμάτων. Ευθύνη έχει η ΚΕΓΕ, της οποίας αποκλειστική αρμοδιότητα είναι αυτά τα ζητήματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός Παιδείας απλώς προεδρεύει της επιτροπής;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι δεν συμμετέχει καν στην Επιτροπή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ:...πουλάνε τα θέματα...

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχυρίζεστε ότι πουλάνε τα θέματα; Εχετε κάποια συγκεκριμένη καταγγελία να κάνετε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θυμάστε το Ράμμο, τι είχε κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω και το έχω καταγγείλει ότι ο Ράμμος, ήταν επί ημερών της Ν.Δ., με υπουργό Παιδείας τον κ. Βαρβιτσιώτη. Κατόπιν τούτου, εάν έχετε πραγματικά να καταγγείλετε κάτι συγκεκριμένο, θα προσφέρετε μεγάλη υπηρεσία στο ελληνικό Εθνος, όχι μόνο στους μαθητές που διαγωνίζονται. Εάν, όμως, χρησιμοποιείτε τέτοιου είδους ισχυρισμούς, μόνο και μόνο για να δημιουργήσετε εντυπώσεις, καλό είναι να το αποφύγετε, γιατί οι εξετάσεις συνεχίζονται. Τα παιδιά θα πρέπει με ήρεμο τρόπο να συνεχίσουν αυτή την προσπάθειά τους. Ας αφήσουμε τους μαθητές να συνεχίσουν τις εξετάσεις τους και από κει και πέρα, ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της νομιμότητας. Η νομιμότητα, λοιπόν, επιβάλλει, η ΚΕΓΕ να έχει τον αποκλειστικό λόγο επί των θεμάτων αυτών. Σας παρακαλώ μην επιδιώκετε να δημιουργείτε εντυπώσεις, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς να έχετε τέτοια πρόθεση, δημιουργείτε προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συνεχιστούν οι εξετάσεις.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, μήπως είστε σε θέση να μας πείτε ποιό είναι σήμερα το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα και πόσες οικογένειες ζουν κάτω από αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι, όσον αφορά τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Σόλμπες και στα οποία αναφέρει κάποια ποσοστά, εμείς απαντούμε πως τα στοιχεία αυτά που χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση του επιπέδου της φτώχειας ανταποκρίνονται σε μια προγενέστερη περίοδο. Τα στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας, δεν λαμβάνονται υπόψη, γιατί δεν έχει συνυπολογίσει η Ε.Ε. σημαντικούς παράγοντες, όπως είναι κυρίως η ιδιοκατοίκηση και η ιδιοκατανάλωση. Τα ποσοστά και για τους δύο αυτούς τομείς είναι πολύ υψηλά. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Με αφορμή μια παλαιότερη ανακοίνωση σε αυτά που είπατε σήμερα για το σχέδο για την κοινωνική αλληλεγγύη, είχε πει ο Πρωθυπουργός τότε, αναφέροντας ως παράδειγμα τις 750.000 ως ετήσιο εισόδημα για οικογένειες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, ότι θα τους ενισχύσει η κυβέρνηση με 100.000 έως 200.000 δρχ. ετησίως. Το μέτρο αφορά 140.000 οικογένειες και η ενίσχυση θα δινόταν μέσω της φορολογικής δήλωσής τους. Αν δεν κάνω λάθος, με τέτοια εισοδήματα δεν κατατίθενται φορολογικές δηλώσεις. Πώς θα γίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε ότι δεν καταθέτουν φορολογικές δηλώσεις οι αγρότες και κάποιες κοινωνικές ομάδες που τα εισοδήματά τους είναι συγκεκριμένα και γνωστά, επειδή προέρχονται από προνοιακές ενισχύσεις που λαμβάνουν. Από εκεί και πέρα, όλοι οι μισθωτοί, όλοι όσοι έχουν κάποιο εισόδημα από άλλες υπηρεσίες, ασφαλώς καταθέτουν φορολογική δήλωση. Αυτοί, λοιπόν, που κινούνται σε αυτά τα επίπεδα εισοδήματος χρειάζονται την ενίσχυση της Πολιτείας. Θα σας παρέπεμπα, για περισσότερες λεπτομέρειες για να μην σας κουράζω, στη σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος αναφέρεται εκτεταμένα στις δράσεις της κυβέρνησης όλη αυτή την περίοδο, με συγκεκριμένες αναφορές σε κοινωνικές ομάδες, σε μέτρα πολιτικής, σε ποσά οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται, προκειμένου να έχετε μια πλήρη εικόνα.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Είπατε, προηγουμένως, να αφήσουμε τώρα τους μαθητές να συνεχίσουν τις εξετάσεις με ηρεμία. Αυτό σημαίνει ότι αργότερα θα υπάρξει διοικητική έρευνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η Κεντρική Επιτροπή Γενικών Εξετάσεων έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα. Ουδείς μπορεί να την υποκαταστήσει στο έργο της. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί τέτοιου είδους αιτιάσεις ή κατηγορίες σαν αυτές που διατυπώνονται. Φθάνουν κάποιοι στο σημείο, όπως ο συνάδελφός σας, να βρίσκουν σκοπιμότητα σε μια τέτοια επιλογή. Καλό είναι, αυτό να το αποφύγουμε. Πολύ περισσότερο που οι εξετάσεις είναι σε εξέλιξη. Θα πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των μαθητών να διαγωνιστούν σε ένα κλίμα ηρεμίας. Από εκεί και πέρα, η ΚΕΓΕ είναι αυτή που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και ουδείς άλλος. Και πάντως, για το συμφέρον των ίδιων των μαθητών, θα πρέπει όλα να γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας. Αυτή είναι μια βασική θέση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τη νομιμότητα ποιός θα την εφαρμόσει; Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Τη νομιμότητα την εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας, αλλά και αυτό δεσμεύεται από τους νόμους. Το υπουργείο Παιδείας και ο υπουργός Παιδείας δεν είναι πέραν του πλαισίου που ορίζει ο νόμος. Ο νόμος, λοιπόν, αποδίδει στην ΚΕΓΕ αυτή την αρμοδιότητα, κατά τρόπο πλήρη και αποκλειστικό.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 1 June 2001 - 13:05:07 UTC