Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-05-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Μαΐου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Καλό μήνα.

Όπως γνωρίζετε, αύριο εορτάζεται παγκοσμίως η ημέρα της ελευθερίας του Τύπου. Η ελευθεροτυπία είναι συνταγματική επιταγή, απόλυτα συνυφασμένη με τις πολιτικές ελευθερίες. Αποτελεί συστατικό για τη δημοκρατική λειτουργία μιας κοινωνίας. Η σκέψη μας αυτή την περίοδο στρέφεται ιδιαίτερα προς τους λειτουργούς των ΜΜΕ, που κάτω από αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να αναδείξουν τα γεγονότα, να ενημερώσουν τους πολίτες, θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους. Στην ψηφιακή εποχή μας, με τα νέα δεδομένα και τις πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες που δημιουργούνται, πρέπει να πούμε ότι ελλοχεύουν και νέοι κίνδυνοι. Οι δημοσιογράφοι, έχουν μεν τις δυνατότητες αυτές στη διάθεσή τους και τις αξιοποιούν για την ενημέρωση των πολιτών. Από την άλλη, όμως, πρέπει να σέβονται τον ιδιωτικό βίο και την προσωπικότητα των πολιτών που ενημερώνουν.

Θα μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις προσεχείς ημέρες:

* Αυτή την ώρα, όπως γνωρίζετε, ότι είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η ομιλία του Πρωθυπουργού είναι στη διάθεσή σας. Το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα παρακαθίσει στο δείπνο που παρατίθεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη, που επισκέπτεται επισήμως τη χώρα μας.

* Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί τον Κύπριο Πρόεδρο και θα έχουν συνομιλίες για το εθνικό ζήτημα. Οι δύο πολιτικοί θα προβούν σε δηλώσεις και εν συνεχεία θα παρατεθεί γεύμα προς τιμήν του Κύπριου Προέδρου.

* Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πάπα, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας, μετά από επίσημη πρόσκληση.

* Την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ αναχωρεί για το Βερολίνο, όπου θα λάβει μέρος στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΤΑΚΗΣ: Πριν από λίγη ώρα, ο κ. Κατσανέβας είπε στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν θα κατέβει στις εκλογές μαζί με τον Πρωθυπουργό και το ΠΑΣΟΚ για να μην εξευτελίσει τη ζωή του. Τίθεται θέμα παραμονής του στο Κίνημα, μετά από αυτές τις δηλώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αυτή την τοποθέτηση του κ. Κατσανέβα, η οποία έγινε όπως κι εσείς λέτε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κ.Ο. Καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του και βεβαίως, καθένας είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης, Γραμματέας του κόμματος, στο "Εθνος της Κυριακής" λέει ότι μελαγχολεί όταν κάποια στιγμή από πράξεις απρονοησίας και παρατυπίες και λαθεμένες κινήσεις καλούμαστε σαν ΠΑΣΟΚ να μαζεύουμε σκουπίδια. Θέλω ένα σχόλιο, γιατί ο Γραμματέας σπάνια μιλάει και οπωσδήποτε η γνώμη του είναι βαρύνουσα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, όπως όλα τα στελέχη, κυβερνητικά και κομματικά, εκφράζουν τις δικές τους απόψεις. Καθένας, καθώς αναδεικνύει τις θέσεις του για διάφορα θέματα, χρωματίζει τις θέσεις αυτές με τον ιδιαίτερο προσωπικό τόνο που δίνει στη συνέντευξη που παραχωρεί. Νομίζω, λοιπόν, ότι δεν πρέπει να βγάζουμε τέτοιο συμπέρασμα σαν αυτό που εσείς με την ερώτησή σας υπονοήσατε, δοθέντος ότι -είναι βέβαιο αυτό, το αναγνωρίζετε κι εσείς- ο Γραμματέας της Κ.Ε. είναι μεταξύ των πρώτων που αγωνίζονται, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών και όταν έλθει η ώρα της εκλογικής αναμέτρησης να έχουμε και πάλι ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Και νομίζω ότι γι αυτό, ο ίδιος, όπως και όλοι όσοι δίνουμε αυτόν τον αγώνα είμαστε πεισμένοι ότι θα τα καταφέρουμε.

ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ: Ο ΟΤΕ πρόκειται να μπει στην αγορά της Τουρκίας; Η κυβέρνηση ευνοεί τέτοιες συνεργασίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο ΟΤΕ είναι μια ανώνυμη εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Εχει χιλιάδες μετόχους. Λαμβάνει τις αποφάσεις του με βάση το συμφέρον των μετόχων του. Γνωρίζετε ότι, κρινόμενος με διεθνή μέτρα, είναι μια πολύ μεγάλη επιχείρηση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η μέχρι τώρα παρουσία του σε άλλες γειτονικές χώρες αποτελεί ένα πρόκριμα, ώστε να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τη δράση του. Για το συγκεκριμένο θέμα το λόγο έχει ο ΟΤΕ, η Διοίκησή του, με γνώμονα το συμφέρον του Οργανισμού και των μετόχων του.

ΜΙΧΑΗΛ: Επί της ουσίας του ασφαλιστικού, θα ήθελα να ρωτήσω: Ο κ. Σημίτης, σήμερα, στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, έκανε ένα βήμα ακόμα στο να αρθεί η καχυποψία, κατά την εκτίμηση των περισσοτέρων. Δηλαδή, δέχεται και εκ του μηδενός διάλογο, ακόμα και για τη χρηματοδότηση. Εσείς εκτιμάτε ότι πέραν αυτού, έχετε κάτι άλλο να "προσφέρετε" προς τους συνδικαλιστές, ούτως ώστε να πεισθούν ότι όντως εννοείτε το διάλογο, είστε ειλικρινής και θέλετε να βρεθεί λύση με τη δική τους συμφωνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, είμαστε υπέρ της αρχής ότι πρέπει να γίνει διάλογος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το μείζονος σημασίας ζήτημα. Βεβαίως, καθένας στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, θα πει τις απόψεις του και μέσα από τη σύνθεση των απόψεων θα προκύψει -πιστεύουμε- το πιο ωφέλιμο για όλους αποτέλεσμα. Πριν γίνει αυτός ο διάλογος, είναι μάταιο -θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι και αντιδεοντολογικό- να ξεκινήσει και να εξελιχθεί ένας "παράλληλος" διάλογος, ο οποίος αντιμετωπίζει όλα τα θέματα με ένα άλλο πρίσμα, χωρίς όμως την ευθύνη που έχει εκείνος που συμμετέχει σε ένα οργανωμένο, σε ένα συντεταγμένο κοινωνικό διάλογο, σαν αυτό τον οποίο και εμείς επιθυμούμε. Πιστεύω, λοιπόν, ότι εφ` όλης της ύλης και χωρίς προαπαιτούμενα, πρέπει να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου καθένας θα πει τις απόψεις του. Είμαστε ανοικτοί να υιοθετήσουμε κάθε εποικοδομητική πρόταση. Το δηλώσαμε αυτό από την πρώτη στιγμή. Εχει πολύ μεγάλη σημασία ο κοινωνικός διάλογος να αποτελέσει πεδίο άσκησης ευθύνης για τους συνδικαλιστικούς και τους κομματικούς φορείς, όπως και για την κυβέρνηση. Εμείς είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύουμε ότι το ίδιο έτοιμοι πρέπει να είναι και οι άλλοι φορείς. Αυτό, όμως, πρέπει να αποδειχθεί. Αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατόν, πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος, εκτός αυτού του διαλόγου να ζητούμε στη βάση προαπαιτούμενων να ληφθούν αποφάσεις. Τότε ακυρώνεται αυτή η ίδια η αξία, η σημασία του διαλόγου. Πιστεύουμε πως κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας, με το ενδιαφέρον όλων των πολιτών στραμμένο στο τραπέζι του διαλόγου, πρέπει αυτός ο διάλογος να ξεκινήσει με τη συμμετοχή όλων των πλευρών.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είχαμε μία παρέμβαση του κ. Παπαντωνίου από τη Νέα Υόρκη. Σε αυτό το χρονικό σημείο, με αφορμή και τις δηλώσεις της κ. Βάσως Παπανδρέου που διαφωνεί και λέει για αποκρατικοποιήσεις, ενώ ο κ. Παπαντωνίου λέει για νέους φόρους, θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε ότι ο διάλογος δεν έχει ξεκινήσει. Σας είπα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάρει μέρος σε αυτό το διάλογο. Γνωρίζετε, επίσης, ότι η κυβέρνηση και το κόμμα έχουν όργανα. Η στάση μας είναι κοινή και ο λόγος μας ενιαίος. Με αυτό τον τρόπο καταλήγουμε, παίρνοντας συγκεκριμένες αποφάσεις, να έχουμε την κρίσιμη ώρα, με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης και του κόμματος, τη θέση εκείνη που ανταποκρίνεται στο συμφέρον της χώρας και το συμφέρον των εργαζομένων. Ο λόγος και η στάση μας είναι αποτέλεσμα των αποφάσεων που παίρνονται στα κυβερνητικά ή κομματικά όργανα. Οταν έρθει η ώρα του διαλόγου, εκεί θα διατυπωθεί και η θέση της κυβέρνησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας έχω, ήδη, θέσει από την περασμένη Δευτέρα ένα γραπτό ερώτημα, για το αν έχει αναλάβει και ποια καθήκοντα, πέραν του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Λαλιώτης. Και δεύτερον, τι έχει να πει η κυβέρνηση για τη συνάντηση του κ. Λαλιώτη με τον Πρωθυπουργό στα Δολιανά Αρκαδίας, παρουσία και συναδέλφου δημοσιογράφου, του κ. Πρετεντέρη.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, την καλύτερη απάντηση τη δίνει ο κ. Λαλιώτης με τη δήλωση που εξέδωσε χθες και την έχετε υπόψη σας. Οσον αφορά τα άλλα θέματα, πρέπει να σας πω ότι κατά καιρούς γίνονται τέτοιες συζητήσεις, οι οποίες στερούνται αλήθειας και δεν έχουν και πραγματική βάση. Γνωρίζετε ότι πριν από λίγο καιρό έγινε ανάλογη συζήτηση, με αφορμή τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με φίλους σε σπίτι ενός κυβερνητικού στελέχους. Πιστεύω ότι τέτοιου είδους συζητήσεις δεν προσφέρονται για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας. Από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η ιδιωτική ζωή του καθενός -και του Πρωθυπουργού- δεν μπορεί να βρίσκεται υπό ομηρία. Δεν είναι δυνατό, δηλαδή, η ιδιωτική ζωή ενός στελέχους, ιδιαιτέρως του Πρωθυπουργού που είναι εμφανέστατη, να κρίνεται κάθε φορά με βάση ποιες συναντήσεις ή ποιες επικοινωνίες έχει, οι οποίες κατά βάση έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και δεν πρέπει να δίνονται σε αυτές άλλες προεκτάσεις. Οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι, τα ΜΜΕ, είναι αυτά τα οποία, όταν βγάζουν κάποιο συμπέρασμα, έχουν και την ευθύνη για την ορθότητα ή μη του συμπεράσματος και τελικά για το κύρος του λειτουργήματος τους. Πολλές φορές βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, προδιαγράφοντας τις πολιτικές εξελίξεις, χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη, ορθή βάση. Και αυτό δεν είναι σωστό.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Πιστεύετε ότι συμβάλει στο κύρος των ΜΜΕ το γεγονός ότι η διάψευση του κ. Λαλιώτη ήρθε δύο μέρες μετά από τα ανάλογα δημοσιεύματα, τα οποία προήλθαν και από διαρροές, όπως βλέπω τους συναδέλφους να γράφουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντως, αυτό το οποίο δεν συμβάλλει στην ανύψωση του κύρους των ΜΜΕ είναι να γράφονται, να δημοσιεύονται, να λέγονται διάφορα, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν έχουν βάση. Δεν συμβάλλει στο κύρος των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ να διαδίδονται "ειδήσεις" οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Το Σαββατοκύριακο, σε πολλά γήπεδα της χώρας είχαμε βίαια επεισόδια από την Α' εθνική κατηγορία έως την Δ'. Αναφέρω ενδεικτικά τον αγώνα που είχαμε στο Ηράκλειο με τα επεισόδια της Παναχαϊκής. Διαπιστώνουμε ότι όλα αυτά είναι σε βάρος των ποδοσφαιριστών, των πρωταγωνιστών.. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρατηρώ ότι την τελευταία περίοδο έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση στη χώρα μας για την αυτονομία της λειτουργίας των οργάνων που αναδεικνύονται από τους παράγοντες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Αθλητισμού. Αυτά τα φαινόμενα, επειδή όλους μας θλίβουν και όλοι τα αποδοκιμάζουμε, πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Εχουν υποχρέωση τα εντεταλμένα όργανα να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο τα φαινόμενα βίας, τα οποία και πάλι ήταν σχετικώς εκτεταμένα στα ελληνικά γήπεδα. Ο Αθλητισμός είναι μια δραστηριότητα που ενδιαφέρει όλους τους Ελληνες πολίτες και η πολιτεία έχει υποχρέωση να περιφρουρήσει αυτό το αγαθό της αναψυχής, της αγωνιστικής άμιλλας. Από εκεί και πέρα, τα όργανα που έχουν αυτό το συγκεκριμένο ρόλο, πρέπει να δράσουν ακαριαία και αποτελεσματικά.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Δεν έχουμε δει τα τελευταία χρόνια κάποια σύσκεψη με πρωτοβουλίες ή κινήσεις. Βλέπουμε ότι τίποτα δεν γίνεται.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν αναληφθεί πολλές πρωτοβουλίες από την πλευρά της πολιτείας σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο. Από εκεί και πέρα, σε καθημερινή βάση γνωρίζετε ότι υπάρχει μια συνεχής υποστήριξη των αθλητικών δραστηριοτήτων. Αλλιώς, δεν θα ήταν δυνατό η χώρα μας να έχει αυτές τις πολύ σημαντικές αθλητικές διακρίσεις που έχει σε ολυμπιακό και σε διεθνές επίπεδο. Από την άλλη, όμως, εν ονόματι της αυτονομίας του Αθλητισμού ή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αν θέλετε να γίνω πιο συγκεκριμένος, υπάρχουν όργανα τα οποία θα πρέπει να επιληφθούν για να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση, η οποία μας λυπεί και γι` αυτό την καταδικάζουμε.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Στο Βερολίνο, ενδέχεται να συζητηθεί και η πρόταση του κ. Σρέντερ για το ομοσπονδιακό μοντέλο...

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Υπάρχει σχόλιο της ελληνικής κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εχουμε μιλήσει για το πώς βλέπουμε την Ευρώπη του αύριο σε ομοσπονδιακή βάση. Ασφαλώς, πρέπει να εξευρεθεί η χρυσή τομή, η άριστη ισορροπία μεταξύ των αρμοδιοτήτων που θα έχουν τα εθνικά κράτη και των αρμοδιοτήτων που θα έχουν τα όργανα αυτής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Το θέμα τώρα συζητείται. Παρακολουθούμε αυτή τη συζήτηση, συμμετέχουμε σε αυτήν και διατυπώνουμε τις δικές μας απόψεις ως συνεισφορά στο μέλλον της Ευρώπης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 2 May 2001 - 13:05:08 UTC