Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-04-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Απριλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα ήθελα να αναφερθώ στη θέση της κυβέρνησης, όσον αφορά το ασφαλιστικό θέμα:

Η θέση που διατυπώνει η κυβέρνηση είναι απόδειξη της ευαισθησίας, της ευθύνης, αλλά και της ειλικρινούς διάθεσής μας να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε ένα κρίσιμο πρόβλημα.

Πιστεύουμε ότι το ασφαλιστικό ζήτημα πρέπει να συζητηθεί, στο πλαίσιο ενός καλόπιστου, ανοικτού διαλόγου. Ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνει εφ` όλης της ύλης, χωρίς προαπαιτούμενα. Πιστεύουμε, επίσης, ότι για να ξεπεράσουμε την επίκληση οποιουδήποτε διαδικαστικού προσχήματος, ο διάλογος αυτός μπορεί να ξεκινήσει στη βάση των προτάσεων που θα καταθέσει η πλευρά των κοινωνικών φορέων, των συνδικαλιστικών φορέων.

Αυτή είναι η δική μας θέση. Είναι ώρα ευθύνης. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν όλοι. Φαίνεται, αν κρίνω από το περιεχόμενο της σημερινής ομιλίας του κ. Καραμανλή, ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος. Η Ν.Δ. δεν έχει προτάσεις. Διαχειρίζεται το "τίποτα" της πολιτικής της. Θα πρέπει να παρουσιάσει τις θέσεις της, τόσο επί της διαδικασίας, αν πρέπει δηλαδή να γίνει ο διάλογος, όσο και επί της ουσίας του θέματος, με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπίσουμε και θα λύσουμε το πρόβλημα. Μόνο τότε μπορεί να είναι χρήσιμη και θετική η συνεισφορά της. Αυτό έως τώρα δεν έχει φανεί, αφού -όπως μπορεί να κρίνει κανείς και από το περιεχόμενο της ομιλίας του Προέδρους της- η πολιτική παρέμβαση της Ν. Δ. επιδίδεται και εξαντλείται σε ψευδολογίες και συκοφαντίες. Πιστεύουμε ότι η Ν.Δ. μπορεί να είναι χρήσιμη, εφόσον ξεπεράσει την τυποποιημένη εκδοχή ότι είναι "κόμμα περιορισμένης ευθύνης".

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι άλλαξε και είχαμε αυτή την άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Όπως είπα προηγουμένως μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα. Είμαστε μια κυβέρνηση και ένα κόμμα μέσα στην κοινωνία. Δεν μας ενδιαφέρουν οι εφήμερες εντυπώσεις. Δεν μας απασχολεί να έχουμε μια ανέφελη κυβερνητική θητεία. Είμαστε εδώ με συγκεκριμένη εντολή και έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίζουμε και να λύνουμε τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα, ακόμη και αν τα προβλήματα αυτά είναι του μέλλοντος, του κοντινού πάντως μέλλοντος. Εμείς πιστεύουμε πως δεν θα πρέπει ο οποιοσδήποτε να θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα από τη δική μας πλευρά, όσον αφορά τη διαδικασία που είναι αναγκαία, τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί, τη διαδικασία δηλαδή του διαλόγου, προκειμένου να συζητηθεί αυτό το θέμα με καλόπιστο και ειλικρινή τρόπο.

Για να αφαιρέσουμε, λοιπόν, κάθε διαδικαστικό πρόσχημα προχωρούμε σε αυτή τη θέση, καλώντας όλους εκείνους που διατυπώνουν τις προτάσεις τους δεξιά και αριστερά να καταθέσουν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους, στο πλαίσιο ενός συντεταγμένου, οργανωμένου κοινωνικού διαλόγου. Αυτό αποτελεί υποχρέωση για όλους. Εμείς, όχι σε βάση ισοτιμίας, όπως είχα πει την προηγούμενη Τετάρτη, αλλά δίνοντας προβάδισμα στις προτάσεις και τις θέσεις που θα διατυπώσουν οι συνδικαλιστικοί φορείς, ζητούμε στη βάση αυτών των προτάσεων να αρχίσει ο διάλογος για να συζητηθούν όλες οι πτυχές αυτού του σημαντικού θέματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είχατε πει ότι στην κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου ότι ήταν ομόφωνη η απόφαση, ότι όλοι συμφώνησαν. Τι μεσολάβησε και βγήκαν μετά και λένε ότι δεν συμφώνησε κανένας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει αυτό που σας απάντησα πριν. Επιθυμούμε να αφαιρέσουμε οποιαδήποτε επίκληση διαδικαστικών προσχημάτων από άλλους, προκειμένου να παρεμποδίσουν το διάλογο. Εμείς -επειδή έχουμε ειλικρινές ενδιαφέρον να γίνει διάλογος, αλλά διάλογος επί της ουσίας για να εξευρεθεί λύση- καταθέτουμε αυτή την πρόταση, ζητώντας να προσέλθουν στο διάλογο όλοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι έχουν τεκμηριωμένες προτάσεις. Να καταθέσουν αυτές τις προτάσεις και μακάρι μέσα από τον καλόπιστο διάλογο να αποδειχθεί ότι οι προτάσεις αυτές οδηγούν στο επιθυμητό, στο ωφέλιμο για όλους αποτέλεσμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γιαννίτσης παραμένει υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς και έχει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού και όλων μας. Και πρέπει να παραμείνει, πολύ περισσότερο τώρα που είμαστε στην αρχή μιας πολύ σημαντικής διαδικασίας για ένα θέμα το οποίο θα ορίσει, αν θέλετε, την πορεία της χώρας για αρκετά χρόνια και θα επηρεάσει και την τύχη των νέων συμπολιτών μας, οι οποίοι εισήλθαν πρόσφατα στην αγορά εργασίας ή πρόκειται να εισέλθουν στο μέλλον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει υποβάλλει, δηλαδή, παραίτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε υπέβαλε, ούτε τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα, ούτε καν εμμέσως.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ, προσμετρήσατε στην απόφασή σας αυτή για υποχώρηση το πολιτικό κόστος; Και επιπροσθέτως, επειδή με την ίδια ζέση υποστηρίζατε και τα μέτρα που ανακοινώσατε και για τα οποία τώρα υποχωρήσατε, μήπως παραδέχεστε ότι υπήρξε προχειρότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι στο σύνολο των προτάσεων που έγιναν γνωστές, μια πρόταση έχει την κατ` αρχάς προτίμησή μας. Η πρόταση αυτή δεν αποτέλεσε για μας θέσφατο. Τονίζαμε πάντα και τονίζουμε ότι δεν είμαστε δογματικοί και πως είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε κάθε εποικοδομητική πρόταση. Οι προτάσεις αυτές αποτέλεσαν ένα πλαίσιο, ήταν το έναυσμα για το διάλογο. Εχω, κατ` επανάληψη, τονίσει ότι σε εκείνες τις περιπτώσεις που η κυβέρνηση διατυπώνει μια θέση, αυτομάτως εισπράττει την κατηγορία και την κριτική ότι η θέση της δεν είναι ορθή. Στις περιπτώσεις που η κυβέρνηση ζητεί την έναρξη μιας διαδικασίας, χωρίς κατ` αρχάς να διατυπώνει τη δική της θέση, τότε κατηγορείται ότι είναι ανεύθυνη αφού δεν εκφράζει μια ορισμένη πολιτική πρόταση. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση κάποιοι θεωρούν ότι βρίσκονται πέραν της κριτικής που κάθε λογικός και καλόπιστος άνθρωπος μπορεί να κάνει, για το αν έχει αίσθημα ευθύνης ένας συνδικαλιστικός φορέας, ένα πολιτικό κόμμα, ένας οποιοσδήποτε κοινωνικός φορέας, όταν χειρίζεται τόσο σημαντικά θέματα.

Εμείς πιστεύουμε -και αυτή είναι η θέση μας- ότι αυτό που προέχει είναι:

Πρώτον, να δεχθούμε όλοι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να το λύσουμε. Και,

Δεύτερον, να δεχθούμε όλοι ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί με πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν τώρα. Να μη μετατεθεί χρονικά η αντιμετώπιση του θέματος, γιατί τότε τα πράγματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα, η κατάσταση θα επιβαρυνθεί. Εφόσον όλοι δεχόμαστε αυτές τις αρχές, ιδού λοιπόν η διαδικασία του διαλόγου, εντός της οποίας καθένας με άνεση χρόνου θα μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του, να τις υπερασπιστεί και αν οι απόψεις του αυτές είναι ορθές -οι πολίτες θα παρακολουθήσουν αυτό το διάλογο, γιατί όλους τους αφορά αυτό το θέμα- τότε οι απόψεις αυτές θα αποτελέσουν τη δική μας απάντηση, την απάντηση της ελληνικής κοινωνίας, της ελληνικής Πολιτείας, της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε ένα πρόβλημα.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Γιατί νοιώσατε την ανάγκη να κάνετε αυτό το σχόλιο σήμερα για τη Ν.Δ., κάτι που δεν κάνατε όλες τις προηγούμενες ημέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντοτε σχολιάζουμε τις θέσεις της Ν.Δ., όταν κατορθώνουμε να διαπιστώσουμε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση εκφράζει κάποιες θέσεις.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πού οφείλεται αυτή η πρωτοτυπία, μια πρόσκληση διαλόγου δι` επιθέσεων στους προσκαλούμενους, γιατί είπατε προηγουμένως ότι η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και όλοι οι κοινωνικοί φορείς έχουν μια προσχηματική, στρεψόδικη συμπεριφορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, αυτός που καλεί κάποιον σε διάλογο δείχνει το δημοκρατικό δρόμο που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε για να φθάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Αυτός που αρνείται το διάλογο δείχνει ότι δεν έχει διάθεση να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αρα, δεν πρέπει να μιλάτε για επίθεση, αλλά αντιθέτως για αναγνώριση της ευθύνης και της δυνατότητας των φορέων αυτών να συμμετάσχουν σε μια δημοκρατική διαδικασία με συγκεκριμένες προτάσεις. Δεύτερον, οι επιθέσεις και οι κατηγορίες έχουν διατυπωθεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα, εναντίον της κυβέρνησης. Μόνον. Η κυβέρνηση ουδέποτε κατηγόρησε. Η κυβέρνηση, με αίσθημα ευθύνης, διατύπωσε ένα πλαίσιο. Η κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης, από την ώρα -είναι γνωστό αυτό, εξ αντικειμένου έχει προκύψει- που κάποιοι θεωρούν ότι αυτό το πλαίσιο μπορεί να μη συμβάλλει στη διαδικασία αυτού του διαλόγου, λέει ότι ο διάλογος αυτός -επειδή πραγματικά πιστεύουμε στην αξία του και θεωρούμε ότι είναι ο μόνος δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί, η μόνη δημοκρατική διέξοδος για να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα- να γίνει στη βάση των προτάσεων που θα καταθέσετε εσείς. Καταθέστε, λοιπόν, τις προτάσεις σας...

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, αφού τους βρίζετε...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν βρίζουμε κανέναν. Αντιθέτως, όταν δίνεις στον άλλο το προβάδισμα, ζητάς να καταθέσει τις προτάσεις του και είσαι έτοιμος και διατεθειμένος -και εκφράζεις αυτή τη θέση δημοσίως- να συζητήσεις ως κυβέρνηση στη βάση των δικών του προτάσεων, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς να δεσμεύεται κανείς εκ των προτέρων, υπάρχει πιο δημοκρατικό και πιο συνεπές, σε αυτή την αρχή που είπαμε ότι έχουμε ειλικρινές ενδιαφέρον και αίσθημα ευθύνης να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε το πρόβλημα;

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στις θέσεις της κυβέρνησης υπήρχε μια, κατ αρχάς, αρνητική τοποθέτηση των καλούμενων να συνδιαλλαγούν με την κυβέρνηση. Και αυτοί, όμως, όπως λένε από την πλευρά τους, έχουν καταθέσει ήδη από το 1997 ολοκληρωμένες -όπως σημειώνουν- προτάσεις για το ασφαλιστικό. Μια κατ αρχάς τοποθέτηση σε αυτές τις προτάσεις που ήδη έχει υπόψη της η Κυβέρνηση, από την πλευρά των προσκαλούμενων...

ΡΕΠΠΑΣ: Με την ερώτησή σας δέχεστε, έστω και εμμέσως, ότι δεν έχουν καμία δυσκολία, άρα δεν έχουν την απαίτηση να τους παραχωρηθεί χρόνος, γιατί είναι έτοιμοι -έτσι ισχυρίζεστε εσείς- οι συνδικαλιστικοί φορείς να προσέλθουν σε αυτό το διάλογο και να επανακαταθέσουν τις προτάσεις τις οποίες με τόσο μεγάλη λεπτομέρεια γνωρίζετε εσείς ότι έχουν. Να, λοιπόν, στάδιο δόξης λαμπρό, για να αξιοποιηθούν αυτές οι απόψεις. Ο διάλογος, λοιπόν, περιμένει όλους εκείνους που θα καταθέσουν τις προτάσεις τους. Λέμε, μάλιστα, ότι οι δικές τους προτάσεις έχουν το προβάδισμα, έναντι οποιωνδήποτε άλλων σκέψεων ή προτάσεων και ότι στη βάση των δικών τους προτάσεων πρέπει να αρχίσει αυτός ο διάλογος.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε πει επανειλημμένως ότι το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, το σημαντικότερο ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, όπως και όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά. Απέναντι στις προτάσεις της κυβέρνησης γι αυτό το θέμα, εισπράξατε μια πάνδημη -θα έλεγα- άρνηση. Συνεχίζετε να επιμένετε ότι η κυβέρνηση είναι λαοπρόβλητη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι μέσα στην κοινωνία και γι` αυτό ακριβώς, δείχνοντας την ευαισθησία της, καλεί όλους εκείνους που έχουν προτάσεις να τις καταθέσουν, προκειμένου να γίνει συζήτηση επί των προτάσεων αυτών. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αποδεχθεί, να υιοθετήσει αυτές τις προτάσεις, εφόσον οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Γιατί, αυτό που έχει σημασία είναι να βρούμε λύση στο πρόβλημα. Η κυβέρνηση, όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, θα μπορούσε να μεταθέσει χρονικά την αντιμετώπιση του θέματος, προκειμένου να μην αντιμετωπίζει αυτά τα προβλήματα. Γιατί αντιμετωπίζουμε προβλήματα, επειδή υπάρχει σύγχυση, υπάρχει παρανόηση. Πολλοί που δεν τους αφορούν αυτά τα μέτρα, θεωρούν ότι τους αφορούν και θίγονται κιόλας. Δεν γνωρίζετε κι εσείς -είναι και δική μου εμπειρία- ότι πολλοί συνταξιούχοι που δεν τους αφορούν αυτά τα μέτρα, δεν τους εγγίζουν, φοβούνται ότι τους αφορούν, ότι θα μειωθούν οι συντάξεις τους; Πολλοί πολίτες που ανήκουν στην αγροτική τάξη, π.χ. στη δική μου περιφέρεια, που δεν τους αφορούν αυτά τα μέτρα, πιστεύουν ότι κάποια μέτρα τους θίγουν. Κι όμως δεν τους αφορούν καθόλου. Ολη αυτή η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί, εκ των πραγμάτων αποτελεί ένα πρόβλημα. Εμείς, λοιπόν, ζητούμε από τους άλλους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου αυτές οι προτάσεις να συζητηθούν και να οδηγηθούμε σε ένα αποτέλεσμα. Μακάρι, αυτές οι προτάσεις να δίνουν λύση στο πρόβλημα. Γιατί όλοι επιθυμούμε λύση του προβλήματος. Δεν νομίζω πως υπάρχει κάποιος που προκρίνει τη διατήρηση αυτής της εκκρεμότητας. Ολοι ζητούν να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ιδού, λοιπόν, η ώρα της ευθύνης για τον καθένα.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, ένα ερωτηματικό που παραμένει είναι γιατί τώρα διατυπώνετε αυτή την πρόταση, γιατί δεν το κάνατε από την αρχή; Την περασμένη Πέμπτη, πριν από δέκα ημέρες, όταν έγινε η κοινή σύσκεψη Κυβερνητικής Επιτροπής και Εκτελεστικού Γραφείου, γιατί δεν λέγατε τότε ότι ο διάλογος θα είναι εφ όλης της ύλης; Ούτε την ένταση θα είχαμε...

ΡΕΠΠΑΣ: Αν αυτό, λοιπόν, ήταν εκείνο το στοιχείο που παρεμπόδισε -κατά τη δική σας άποψη- την εξέλιξη αυτής της διαδικασίας του διαλόγου, τώρα που ήρθη αυτό το στοιχείο, η πόρτα του διαλόγου είναι ανοικτή. Αρα, λοιπόν, αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε τι γίνεται από εδώ και πέρα. Εχουν δημιουργηθεί, χάρη στη δική μας υπεύθυνη στάση, όλες οι προϋποθέσεις, προκειμένου να ξεκινήσει αυτός ο καλόπιστος διάλογος. Και αυτό είναι το πολύ σημαντικό που πρέπει όλοι να επισημάνουμε αυτή την ώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε, το κλίμα αφερεγγυότητας και ανειλικρίνειας που διαμορφώθηκε μεταξύ κυβέρνησης και κοινωνικών φορέων, όλο αυτό το 10ήμερο, με ποιές ασφαλιστικές δικλείδες κατοχυρώνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν πραγματικά, έχει δημιουργηθεί μια σκιά στις σχέσεις εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστικούς ή άλλους κοινωνικούς φορείς, πιστεύουμε ότι ίσα-ίσα γι αυτό το λόγο είναι επιβεβλημένη η θέση που πήραμε. Γιατί με αυτό τον τρόπο απευθυνόμενοι στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς, τους ζητούμε να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις, δίνοντας προβάδισμα στις προτάσεις αυτές και λέγοντας, από τη δική μας πλευρά, ότι χωρίς καμία δέσμευση και χωρίς προαπαιτούμενα, συζητούμε το θέμα και είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε τις δικές τους προτάσεις, εφόσον οδηγούν στο αποτέλεσμα που όλοι λέμε ότι πρέπει να προκύψει, ως λύση για το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας. Αυτή είναι η καλύτερη αντιμετώπιση του προβλήματος, που μεταξύ των άλλων μπορεί να περιέχει -όπως λέτε εσείς- και στοιχεία κλονισμού της σχέσης εμπιστοσύνης των συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων προς την κυβέρνηση. Η αντίδρασή μας αντιμετωπίζει και αυτή την πτυχή.

ΚΟΛΟΚΑΣ: Παρόλο που σε θεσμικό επίπεδο δεν έχει ξεκινήσει ο διάλογος, θα έλεγα ότι σε πραγματολογικό επίπεδο έχει ξεκινήσει και παρόλο που και οι δύο εμπλεκόμενοι φορείς λένε ότι δεν ξέρουν για τι μιλάνε πλέον, εκτός και αν έρθουν και οι δύο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, νομίζω ότι ξέρουν πολύ καλά και οι δύο για τι μιλάνε και τελικά θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν αυτή η μηδενική βάση που λέμε ότι ξεκινά και δίνει το προβάδισμα στους κοινωνικούς φορείς, σημαίνει ότι θα "μπει και στο συρτάρι" η πρόταση του Βρετανικού Οίκου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, είπαμε ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει και συμφωνούμε στην αξία του διαλόγου. Και αφού συμφωνούμε στην αξία του διαλόγου, πρέπει να πάρουμε μέρος σε αυτό το διάλογο. Δεύτερον, ως έναυσμα για αυτό το διάλογο, πρέπει να υπάρχει ένα χρήσιμο υλικό. Το υλικό αυτό, πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι οι προτάσεις που θα καταθέσουν οι κοινωνικοί και οι συνδικαλιστικοί φορείς, κατά κύριο λόγο. Είχαμε πει από την αρχή ότι το πλαίσιο που παρουσιάσαμε μπορεί να είναι το έναυσμα για ένα διάλογο. Και είχαμε, επίσης, πει ότι το πλαίσιο αυτό μπορεί να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί με το υλικό, τις προτάσεις δηλαδή που θα καταθέσουν και άλλοι φορείς. Λέμε τώρα ότι, για την έναρξη αυτού του διαλόγου, θα χρησιμοποιήσουμε ως βάση τις προτάσεις των άλλων φορέων. Αρα, λοιπόν, η πόρτα του διαλόγου είναι ορθάνοικτη για όλους και πρέπει όλοι -είναι θέμα ευθύνης- να τη διαβούν.

ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ: Ποιός ήταν ο λόγος που διαφώνησε, με έντονο θα έλεγα τρόπο, χθες κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η υπουργός Εσωτερικών Β. Παπανδρέου με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εκδηλώθηκε καμία τέτοια διαφωνία.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Να επανέλθω σε προηγούμενο ερώτημα. Η φράση σας "καλούμε όσοι διατυπώνουν προτάσεις δεξιά και αριστερά, να προσέλθουν σε συντεταγμένο διάλογο", δημιουργεί κίνδυνο παρεξηγήσεων. Δεν φοβάστε ότι αυτή η φράση μπορεί να εξαγριώσει τους συνδικαλιστές και αντί για 150.000 να βγουν στο δρόμο, την επόμενη φορά 300.000;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι επιθυμούμε οι Ελληνες πολίτες να συμμετέχουν στις δημοκρατικές διαδικασίες, να προβάλλουν τα θέματά τους και να υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους. Αυτό είναι χαρακτηριστικό στοιχείο λειτουργίας της ελληνικής πολιτείας, που είναι μία θεσμικά οργανωμένη πολιτεία, κατά τρόπο δημοκρατικό. Με αυτή την έννοια, τίποτα αρνητικό δεν μπορεί να πει κανείς για τη συμμετοχή και την κινητοποίηση των πολιτών στο πλαίσιο τέτοιων αγωνιστικών εκδηλώσεων. Από την άλλη, όμως, δεν αντιλαμβάνομαι τι είναι αυτό το οποίο μπορεί να δημιουργήσει παρεξήγηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δοθέντος ότι όλοι ισχυρίζονται ότι έχουν απόψεις και είναι θέμα ευθύνης τους να τις συνεισφέρουν, στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου, για να προκύψει ένα αποτέλεσμα. Δεν νομίζω ότι καθένας που έχει μία άποψη, τη διατυπώνει με τη φιλοδοξία μόνο και μόνο να ακουστεί η άποψη. Διατυπώνει την άποψη από ειλικρινές ενδιαφέρον για το αντικείμενο στο οποίο η άποψη αυτή ανάγεται, προκειμένου να προκύψει το αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, θεωρώ πως η συμμετοχή στο διάλογο είναι υποχρέωση όλων. Η κυβέρνηση αισθάνεται τη δική της υποχρέωση και γι` αυτό παίρνει αυτή τη θέση. Ολοι -πιστεύω- αισθάνονται την υποχρέωση να είναι παρόντες σε αυτό το διάλογο με τις τεκμηριωμένες προτάσεις τους, τις οποίες σεβόμαστε απολύτως και τις αναμένουμε, προκειμένου να τις αξιολογήσουμε.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Με όλα αυτά που λέτε, μου δημιουργείται η εντύπωση ότι υπαινίσσεστε -πείτε μου αν έχω λάθος- ότι δεν έχουν προτάσεις και γι` αυτό επιλέγουν να τις λένε δεξιά και αριστερά.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν είχαμε αυτή την άποψη δεν θα τους καλούσαμε να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Επειδή, όμως, ζητούμε να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αυτόματα μπορείτε να βγάλετε το συμπέρασμα πως θεωρούμε ότι έχουν προτάσεις και θέλουμε να τις καταθέσουν στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Σήμερα η ηγεσία του συνδικαλιστικού Κινήματος, με δηλώσεις της στα ΜΜΕ, ουσιαστικά δεν δέχεται ούτε το διάλογο από μηδενικής βάσης και ζητά από την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι θα θεσμοθετήσει νέους πόρους χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος και στην πραγματικότητα ζητά ένα νέο πλαίσιο από την πλευρά της κυβέρνησης με διαφορετική όμως αφετηρία, που δεν θα θίγει ούτε το ύψος των συντάξεων, ούτε θα αυξάνει τα όρια συνταξιοδότησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Τόσο καιρό διατυπώνεται η θέση πως πρέπει να γίνει διάλογος, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς προαπαιτούμενα. Συμφωνούμε και υπερασπιζόμαστε αυτή τη θέση. Ολα αυτά, λοιπόν, τα οποία διατυπώνονται επί της ουσίας του προβλήματος, μπορεί να διατυπωθούν και να συζητηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου. Και αντιλαμβάνεστε πως, εφόσον οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε, θα υιοθετηθούν. Αρα, λοιπόν, όλες αυτές οι σκέψεις, οι ιδέες και οι προτάσεις, καλό είναι να διατυπωθούν στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου. Γιατί, αν κάποιος για να προσέλθει στο διάλογο θέτει προϋποθέσεις, όρους, προαπαιτούμενα, τότε αντιστρατεύεται τη δική του δημοκρατική θέση -έτσι όπως τουλάχιστον την εκφράζει μέχρι τώρα- ότι θέλει διάλογο, χωρίς δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα. Είναι δυνατό να προκύψει καλόπιστος διάλογος, όταν πριν καν την έναρξή του μια πλευρά, θέλει να επιβάλει τις θέσεις της στην άλλη; Διατυπώσαμε κάποιες θέσεις και είπαμε ότι δεν μπορεί ο διάλογος να είναι πεδίο για την επιβολή κάποιων απόψεων, όπως, επίσης, δεν μπορεί να είναι πεδίο για νικητές και ηττημένους. Κάποιοι, όμως, θέλουν, πριν καν αρχίσει ο διάλογος, να επιβάλουν κάποιες απόψεις, τις όποιες απόψεις. Εμείς θεωρούμε ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να ξεκινήσει, χωρίς προαπαιτούμενα και στο πλαίσιό του να διατυπωθούν αυτές και όποιες άλλες σκέψεις υπάρχουν για το πρόβλημα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Αυτή η πρόταση που διαμορφώσατε σήμερα ως βάση συζήτησης, δηλαδή η πρόταση των συνδικάτων, να υποθέσω ότι θα είναι και το περιεχόμενο της επίσημης πρόσκλησης που θα απευθύνει ο υπουργός Εργασίας προς τα συνδικάτα; Και δεύτερον, πότε αναμένεται να γίνει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, αυτή την περίοδο, τις επόμενες ημέρες.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μια δεύτερη ερώτηση. Επειδή η χώρα αυτή έχει κυβέρνηση και η εξουσία ασκείται από την κυβέρνηση και όχι, κατά κύριο λόγο, από τα συνδικάτα, εάν λάβατε υπόψη ως βάση τις θέσεις των συνδικάτων, ποιά είναι επί της αρχής τα όρια που θέτει η κυβέρνηση, πέραν των οποίων δεν είναι δυνατό να γίνουν δεκτές θέσεις άλλων φορέων;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα όρια είναι ευρύτατα και τα προσδιορίζει η εξέλιξη του διαλόγου. Προσδιορίζονται από την τεκμηρίωση των προτάσεων που θα διατυπωθούν και από την έκφραση ευθύνης των φορέων, στο πλαίσιο της συμμετοχής τους σε αυτό το διάλογο. Εμείς, εφόσον οδηγούμαστε σε λύσεις, με τις προτάσεις που καταθέτει ένας συνδικαλιστικός ή άλλος κοινωνικός φορέας, είμαστε έτοιμοι να τις αποδεχτούμε και να τις υιοθετήσουμε. Δεν έχουμε, λοιπόν, κανένα λόγο -επειδή δεν είμαστε δογματικοί, όπως είπαμε από την πρώτη κιόλας στιγμή- να απορρίπτουμε μία σκέψη, μία πρόταση, πριν καν τη συζητήσουμε. Και θέλουμε, αυτή την τακτική να ακολουθήσουν όλοι. Να μην απορρίπτουν, δηλαδή, πριν καν συζητήσουν, προτάσεις και ιδέες. Να τις απορρίψουν με την επιχειρηματολογία τους, αν αποδειχθεί ότι οδηγούν σε απόκλιση από το στόχο που έχουμε θέσει και μόνο γι` αυτό το λόγο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είναι πολύ γενική η απάντησή σας. Επιμένω ότι η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της χώρας. Και εσείς έχετε μια συνολικότερη αντίληψη των οικονομικών αντοχών κ.τ.λ.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή, ακριβώς, έχουμε συναίσθηση αυτής της ευθύνης για τη διακυβέρνηση της χώρας, διατυπώνουμε αυτή τη θέση. Γιατί, επιθυμούμε να υπερασπιστούμε κάποιες αξίες σε αυτή την κοινωνία, η οποία πρέπει να λειτουργεί δημοκρατικά. Μεταξύ των άλλων, ο διάλογος είναι μία αξία για τη σύνθεση των απόψεων. Οπως, επίσης, μας ενδιαφέρει να περιφρουρήσουμε την κοινωνική συνοχή. Και γι` αυτό, ακριβώς, θέλουμε να έχουμε αυτή την ανοικτή επικοινωνία με τους κοινωνικούς φορείς που εκφράζουν χιλιάδες πολίτες. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, δείχνουμε με τον καλύτερο τρόπο πώς αισθανόμαστε ότι πρέπει να κυβερνούμε: Με τρόπο δημοκρατικό, ανοικτό, με κατανόηση και αναγνώριση των προβλημάτων που προκύπτουν σε κάποιες περιστάσεις. Αυτό είναι το δείγμα γραφής μας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Υπήρξε μια συνάντηση, σήμερα το πρωί, του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας. Είναι δυνατό να πληροφορηθούμε το περιεχόμενο αυτής της συνάντησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Συζήτησαν για το θέμα αυτό που αποτελεί αντικείμενο αρμοδιότητας του κ. Γιαννίτση. Δεν προκύπτει οποιοδήποτε άλλο ευρύτερου πολιτικού ενδιαφέροντος ζήτημα, σαν αυτό που υπονόησαν σε προηγούμενες ερωτήσεις συνάδελφοί σας. Δεν ετέθη κανένα τέτοιο θέμα. Σας λέω, λοιπόν, ότι έγινε μια συζήτηση για το θέμα αυτό, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται, το απόγευμα, να συναντηθεί ο υπουργός Εργασίας κ. Γιαννίτσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα τον ενημερώσει, ενόψει των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί γι` αυτό το θέμα.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 27 April 2001 - 14:05:08 UTC