Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-04-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Απριλίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Γνωρίζετε ότι σήμερα ολοκληρώνονται στη Βουλή οι διαδικασίες για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος. Μετά τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών θα ακολουθήσει η σχετική ψηφοφορία. Είναι μια κορυφαία στιγμή όχι μόνο για τη Βουλή, αλλά για τη δημοκρατία στην πατρίδα μας, δοθέντος ότι για πρώτη φορά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γίνεται μια τόσο εκτεταμένη, πλήρης, συστηματική προσέγγιση διατάξεων του Συντάγματος, στην κατεύθυνση αλλαγής τους. Πιστεύουμε, ότι ο δημόσιος βίος, η δημοκρατία, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό χάρτη που θα προκύψει θα είναι περισσότερο θωρακισμένη, πιο προηγμένη, πιο σύγχρονη, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση χρειάζονται πολιτική ηρεμία για να εφαρμοστούν. Στο κυβερνών κόμμα δεν υπάρχει αυτή η ηρεμία σήμερα. Υπάρχουν αντιθέσεις, αντιπαραθέσεις, δηλώσεις, διαδοχολογία. Πώς, λοιπόν, με όλα αυτά μπορεί να προχωρήσει το έργο του ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός μίλησε και ήταν σαφής. Είπε ότι μας ενδιαφέρει η ουσία της πολιτικής. Η εντολή που λάβαμε από τον ελληνικό λαό είναι να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα. Αυτό κάνουμε με την απόφαση που λάβαμε στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Η απόφαση αυτή είναι αντίστοιχη και συνεπής προς τις προεκλογικές διακηρύξεις. Πιστεύω ότι αυτό το εκτιμά κάθε πολίτης και ιδιαιτέρως οι πολίτες που τους αφορούν τα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα τεθούν σύντομα σε εφαρμογή. Η πολιτική της κυβέρνησης που αφορά το κοινωνικό κράτος είναι γνωστή και αποτελεί προτεραιότητα στο πλαίσιο της κυβερνητικής ατζέντας. Με αυτή την έννοια όλοι πρέπει να συμβάλουμε, ώστε να εφαρμοστεί με επιτυχία αυτή η πολιτική, αλλά και για να γίνει αντιληπτό στους πολίτες ότι είναι μια πολιτική που τους αφορά, γιατί οδηγεί σε βελτίωση της ποιότητας της καθημερινής ζωής τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας είπατε ότι η απόφαση αυτή είναι συνεπής προς τις προεκλογικές διακηρύξεις και βρίσκει ανταπόκριση. Όμως, η αντιπολίτευση είναι εναντίον, φορείς όπως η ΓΣΕΕ, αντιδρούν έντονα, δηλώνοντας ότι αυτά δεν είναι μέτρα, είναι ημίμετρα και άλλες παρόμοιες εκφράσεις. Τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δικές τους απόψεις. Είναι σεβαστές, αλλά λανθασμένες. Γιατί το ύψος των δαπανών που κατευθύνονται σε αυτούς τους κοινωνικούς σκοπούς είναι πολύ σημαντικό. Θα έλεγα ότι, στο μέτρο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας, τέτοιου είδους κοινωνικές δράσεις είναι πρωτόγνωρες. Όταν διαθέτουμε εκατοντάδες δις δραχμές, αντιλαμβάνεστε ότι οι πολίτες που θα γευθούν τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής θα δούν να αλλάζει η ζωή τους προς το καλύτερο. Δεν λέω ότι θα λύσουμε όλα τα προβλήματα με την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Σίγουρα, όμως, θα βελτιωθεί η ζωή ενός σημαντικού μέρους των πολιτών της χώρας. Αυτό κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Από 1,7 τρις που εξοικονομείτε από τα κονδύλια του Υπουργού Εθνικής Αμυνας για την κοινωνική πολιτική θα διατεθούν πάνω από 600 δις. Τα υπόλοιπα που θα πάνε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν πρέπει να γίνεται αυτή η συσχέτιση που οδηγεί σε σύγχυση. Εχουμε πει ότι θα πρέπει να κάνουμε αναδιάρθρωση δαπανών, ύψους τεσσάρων τρισεκατομμυρίων δραχμών μέχρι και το 2004. Αυτή είναι η απόφαση που πήραμε, συζητώντας για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Είναι άλλη η προσέγγιση που κάνετε από την απόφαση που πήραμε χθες. Η χθεσινή απόφαση αφορά το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τίποτα άλλο. Αποτελεί συνέχεια της προεκλογικής εξαγγελίας μας. Η εφαρμογή της πολιτικής αυτής υποστηρίζεται και από το πλεόνασμα που θα εξασφαλίσουμε κατά την εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού. Δεν πρέπει να συνδέουμε, απαραιτήτως, το ένα με το άλλο. Οι κοινωνικές δαπάνες, στο σύνολό τους, ανέρχονται σε δεκάδες τρισεκατομμύρια δραχμές, σε βάθος χρόνου. Το έχουμε πει, εδώ και πάρα πολύ καιρό, και παραμένουμε συνεπείς σε αυτή τη δέσμευση.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος -και αναφέρομαι σε γεύματα και δηλώσεις- τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ για να παραμένει πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία δεν μπορεί παρά να είναι πολυσυλλεκτικό. Να εκφράζει πολλές απόψεις. Καθένας διατυπώνει τη δική του θέση για το ίδιο θέμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να συμβάλλει στην επίτευξη του κοινού σκοπού. Το ότι πετυχαίνουμε αυτό τον κοινό σκοπό φαίνεται από το γεγονός ότι κερδίζουμε συνεχώς την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, ώστε να κυβερνάμε πολλά χρόνια τη χώρα μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή το ΠΑΣΟΚ είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα, θεωρεί ο Πρωθυπουργός ότι, μέσα σε αυτό, τα κορυφαία του στελέχη και οι Υπουργοί, είναι δεινόσαυροι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς έθεσε, ούτε θέτει τέτοιο θέμα. Το ΠΑΣΟΚ, ως κόμμα, αλλά και η κυβέρνηση έχουν μάχιμα στελέχη, τα οποία ο ελληνικός λαός τιμά με την ψήφο του, γιατί αναγνωρίζει την ικανότητα και αποτελεσματικότητά τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε γιατί έβαλε το Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του να αποκαλέσει τον Πάγκαλο και το Βενιζέλο δεινόσαυρους;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ότι εσείς φαντάζεστε ορισμένα πράγματα, μη θεωρείτε ότι εμείς πρέπει να τα εκλαμβάνουμε και ως πραγματικότητα. Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τίποτα δεν ισχύει από όσα εσείς υπονοείτε. Και, επειδή αναφέρεστε σε μια συγκεκριμένη ομιλία, πρέπει να σας πω ότι είχε άλλο περιεχόμενο, άλλο αντικείμενο και άλλες αναφορές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν υπονοώ τίποτα. Δεν μίλησε ο κ. Πανταγιάς για δεινόσαυρους;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς δίνετε αυτή την ερμηνεία, την οποία δεν υπονόησε ο κ. Πανταγιάς. Είναι δικαίωμά σας. Αλλά, το ότι εσείς φαντάζεστε αυτή την εκδοχή, δεν πρέπει να θεωρείτε ότι όλοι έχουμε την ίδια φαντασία, την τόσο μεγάλη δική σας φαντασία, ώστε να βγάλουμε το ίδιο συμπέρασμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι 152.000 χιλιάδες δραχμές, τελικά, πότε θα δοθούν; Μπορείτε να μας πείτε; Μπήκαμε, ήδη, στον Απρίλιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι ομάδες πληθυσμού που δικαιούνται αυτό το ποσό, το έχουν λάβει. Βεβαίως, η καταβολή αυτού του ποσού συνεχίζεται. Πιστεύουμε ότι η εφαρμογή αυτού του μέτρου αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, πόσο συνεπείς είμαστε στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει έναντι του ελληνικού λαού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ομάδες πληθυσμού που δεν το έχουν λάβει, πού οφείλεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα το λάβουν. Είναι θέμα των αρμόδιων υπηρεσιών, είναι θέμα της Διοίκησης να φέρει σε πέρας αυτό το έργο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό το ποσό καταβάλλεται αναδρομικώς. Αρα, ουδείς θα χάσει έστω και μια δραχμή, από τα χρήματα που δικαιούται να λάβει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους με ΜΑΤ και χειροβομβίδες; Αυτή είναι η πολιτική της;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει κατορθώσει, επί πολλά χρόνια, να είναι κυβέρνηση, επειδή ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει στην κυβέρνηση και την πολιτική της την προσπάθεια και το αποτέλεσμα που οδηγεί στη δημιουργία ενός κράτους δικαίου, που είναι και κοινωνικό κράτος. Αυτό νομίζω τα λέει όλα.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, στη Βουλή αποφασίστηκε να υπάρξει μια επιτροπή επιστημόνων για τις συχνότητες. Η κυβέρνηση, εφόσον αυτή η επιτροπή καταλήξει σε «χ» χρόνο, να δοθούν περισσότερες συχνότητες, θα το κάνει αυτό; Είναι σύμφωνη σε αυτή την κατεύθυνση;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει η ΥΠΑ, υπάρχουν οι τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών. Η ΥΠΑ είναι το κατ εξοχήν αρμόδιο όργανο της Πολιτείας μας, το οποίο, μεταξύ των άλλων, έχει επιφορτιστεί με το καθήκον να διασφαλίζει τις πτήσεις, ότι θα είναι ασφαλής η μετακίνηση των πολιτών που χρησιμοποιούν αεροπορικές εταιρείες. Η βάση, λοιπόν, για οποιαδήποτε μελέτη είναι η πρόταση, η εκτίμηση, η μελέτη που κάνει η ΥΠΑ. Από κει και πέρα, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, μια ειδική επιτροπή, καλούμενη Επιτροπή Αποτίμησης της Τεχνολογίας, αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκρότηση μια τέτοιας επιτροπής εμπειρογνώμων, επιστημόνων. Θα αναμένουμε τα πορίσματά της, τα οποία πρέπει να βασίζονται, βεβαίως, στην πρόταση που κάνει η ΥΠΑ. Αν καταλήξει σε μια πρόταση δεν μπορεί να την αγνοήσει κανείς. Μου δίνετε, όμως, με την ερώτησή σας την ευκαιρία να επαναλάβω το εξής: Το θέμα αυτό είναι τεχνικό θέμα. Δεν είναι προϊόν πολιτικής απόφασης ο αριθμός των διαθέσιμων συχνοτήτων σε μια περιοχή και στο Νομό Αττικής, εν προκειμένω. Αφού, λοιπόν, είναι τεχνικό ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο από τους εμπειρογνώμονες, τους επιστήμονες, τους ειδικούς τεχνικούς. Θα παραμένουμε σε επαφή με όλους αυτούς τους επιστήμονες, αλλά βεβαίως όλοι οι επιστήμονες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη βασική θέση της ΥΠΑ. Γιατί είναι το όργανο που θα κληθεί να απολογηθεί και θα κατηγορηθεί αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι δυσμενές, όσον αφορά τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου. Γι` αυτό ο καθένας, στο πλαίσιο της δημοκρατικής και συντεταγμένης Πολιτείας μας, πρέπει να παίρνει τις ευθύνες του, αναλόγως των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι έχετε να απαντήσετε στο γεγονός ότι με αυτό που λέτε, ουσιαστικά προδιαγράφετε την πορεία της έρευνας των επιστημόνων. Διότι, όταν τους πείτε, ξέρετε αυτά είναι τα λεγόμενα της ΥΠΑ και βάσει αυτών θα μελετήσετε ό,τι μελετήσετε, είναι σαν να λέτε ότι αυτές είναι οι προδιαγραφές, πάνω σε αυτά κάντε έρευνα. Αν αυτοί, λοιπόν, πουν "όχι, δεν τις δεχόμαστε και θα κάνουμε μια έρευνα από την αρχή" που θα έχει διαφορετικό αποτέλεσμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να καταργήσουμε την ΥΠΑ; Η ΥΠΑ ανήκει σε ένα διεθνή οργανισμό. Είναι αυτή η οποία εγγυάται την ασφάλεια των πτήσεων. Συζητήσαμε πριν λίγο καιρό -και είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που μου έρχεται τώρα στο νου- θέματα που αφορούν την ασφάλεια στη ναυσιπλοΐα και ειδικώς την ακτοπλοΐα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τα όρια ηλικίας των πλοίων που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι πολύ πάνω από τα όρια που είχαν προβλεφθεί για τη δική μας χώρα. Εμείς αποφασίσαμε, για να είναι πιο ασφαλείς οι συνθήκες στην ελληνική ακτοπλοΐα, να κατεβάσουμε ακόμη περισσότερο αυτά τα όρια ηλικίας, για να έχουμε καλύτερες συνθήκες ασφάλειας. Μας κατηγορείτε γι` αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού πνίγηκαν οι 84...

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να θρηνήσουμε και αλλού θύματα για να πάρουμε μέτρα; `Η θα αναθέσουμε στη συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία έχει την ευθύνη και εγγυάται την ασφάλεια των πτήσεων, να κάνει τη βασική πρότασή της -την οποία έχει κάνει- που θα ληφθεί υπόψη, προκειμένου να γίνουν όλες οι άλλες μελέτες; Γιατί η ΥΠΑ είναι αυτή που θα καθορίσει την περιοχή η οποία πρέπει να ελέγχεται από την ίδια για να διασφαλίσει τις πτήσεις. Να είναι σαφή αυτά.

ΜΙΧΑΗΛ: Αν είναι όπως μας τα λέτε, τότε γιατί η Επιτροπή της Βουλής αναθέτει σε κάποιους επιστήμονες αυτή τη μελέτη και δεν λέει το εξής: Κύριοι, η ΥΠΑ είναι υπεύθυνη, μας έκανε πρόταση και εσείς δεν μπορείτε να κινηθείτε διαφορετικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι τεχνικό ζήτημα. Η αρμόδια Ειδική Επιτροπή της Βουλής έχει δικαίωμα να πάρει τις αποφάσεις της. Οι επιστήμονες -είναι βέβαιο αυτό- θα συνεργαστούν και με την ΥΠΑ. Παίρνουν κάποια δεδομένα για να κάνουν τις μελέτες τους. Δεν είναι αυθαίρετες οι μελέτες τους, είναι τεκμηριωμένες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, πριν από λίγο, στην αιμομικτική σχέση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας με τα ΜΜΕ. Αποδέχεται ότι η οικονομική ισχύς έχει τη δυνατότητα να διαμορφώνει την κοινή γνώμη και ορισμένες φορές, μάλιστα, να επηρεάζει κρίσιμες αποφάσεις. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι ο Πρωθυπουργός ομολογεί ότι η πολιτική εξουσία είναι ευάλωτη στις απαιτήσεις των ιδιοκτητών των ΜΜΕ. Είναι σωστή αυτή η εκτίμησή μου;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνατε μια μικρή ανάλυση και οδηγηθήκατε σε ένα συμπέρασμα. Είναι γνωστό σε όλους ότι πολλές φορές δυνάμεις με οικονομική επιφάνεια προσπαθούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις που παίρνουν τα όργανα της Πολιτείας. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι καθένας να αναπτύσσει τις δραστηριότητές του στο ζωτικό χώρο που πρέπει να κινείται και ο χώρος αυτός είναι καθορισμένος από το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Η Πολιτεία, η πολιτική και οι πολιτικοί είναι αυτοί που παίρνουν τις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της χώρας και πρέπει να τις παίρνουν με βάση το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Οι διατάξεις του Συντάγματος, έτσι όπως διαμορφώνονται και πρόκειται να ψηφιστούν, πιστεύουμε ότι αποτελούν -το είπα, άλλωστε, και στην αρχή- ένα ακόμη βήμα περαιτέρω θωράκισης της Πολιτείας απέναντι σε τέτοιου είδους άνομες και ιδιοτελείς επιδιώξεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οφείλω να σας μεταφέρω την ανησυχία που υπάρχει στην κοινή γνώμη της Κύπρου, μετά την ανακοίνωση για μείωση των αμυντικών δαπανών και ότι αυτό πιθανόν να έχει επιπτώσεις και στο αμυντικό δόγμα, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Το άλλο θέμα είναι, αν φρονείτε ότι είναι καλή εικόνα αυτή που είδα τελευταία, να έρχονται στην Κύπρο πολιτικοί άνδρες, οι οποίοι διατέλεσαν και υπουργοί και μάλιστα σε πολύ σπουδαία υπουργεία και να κατηγορεί συλλήβδην ο ένας τον άλλον ότι ο ένας μίλησε για συνομοσπονδία, ο άλλος για ομοσπονδία κ.τ.λ. Είναι εικόνα αυτή που παρουσιάζεται μέσα στην Κύπρο και προάγει αυτό τη φιλία Ελλάδας-Κύπρου και ακόμα και το κυπριακό πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης προς τον κυπριακό λαό είναι σαφές: Το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου παραμένει ισχυρό. Η αναζήτηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα επιδιώκεται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και μόνο σε αυτό. Και βεβαίως, ουδείς συζητά -όχι μόνο δεν δέχεται, αλλά ούτε καν συζητά- λύση για συνομοσπονδία. Είναι κάτι που δεν συζητείται καν. Αρα, λοιπόν, οι θέσεις μας είναι κατηγορηματικές και σαφείς στον τομέα αυτό και με αυτή την έννοια δεν πρέπει να επιτρέπουμε να δημιουργείται καμία σύγχυση. Βεβαίως, οι συζητήσεις είναι ανοικτές, θα συνεχιστούν. Καθένας λέει την άποψή του. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι ποια είναι η θέση των οργάνων που καθορίζουν την πορεία των πραγμάτων. Επαναλαμβάνω, ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου είναι σε ισχύ και πως η αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος συνεχίζεται στην κατεύθυνση της ομοσπονδίας και μόνον. Δεν τίθεται καν θέμα συνομοσπονδίας. Δεν συζητείται κάτι τέτοιο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σε όλα τα θέματα θα μπορούσε ο καθένας να έχει την άποψή του. Οταν, όμως, χειρίζεται εθνικά θέματα υψίστης σημασίας, δεν μπορεί ο καθένας να έχει την άποψή του. Διότι, αν καθόταν ο καθένας και έλεγε την άποψή του και ο ένας έλεγε "συνομοσπονδία", ο άλλος "ομοσπονδία" ...

ΡΕΠΠΑΣ: Καθένας εκφράζει τις απόψεις του με τον τρόπο που ο ίδιος θεωρεί σωστό και υπεύθυνος για τις απόψεις που εκφράζει είναι ο ίδιος.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να ικανοποιήσει το αίτημα της Αγκυρας για κάποια ανάγκη διαμεσολαβητικού ρόλου, σε σχέση με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία; Και αν γίνει αυτό, θα ήθελα να μου πείτε ποια θα είναι τα κριτήρια σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Από την πρώτη στιγμή έχουμε κάνει γνωστή τη θέση μας ότι συμμεριζόμαστε την προσπάθεια που κάνει η γειτονική χώρα για να ξεπεράσει τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε αυτήν, λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία περιήλθε. Γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη και ολοκληρώνεται σήμερα η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία. Ο κ. Παπανδρέου θα κάνει δηλώσεις για τα συναφή θέματα. Θα αναμένουμε αυτές τις δηλώσεις, οι οποίες θα περικλείουν όλες τις εκτιμήσεις του, μετά τις επαφές και τις συζητήσεις που είχε στην Τουρκία. Συμμεριζόμαστε, όπως είπα, απολύτως την προσπάθεια που κάνει η Τουρκία να ξεπεράσει την οικονομική κρίση που τη μαστίζει.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 6 April 2001 - 13:05:13 UTC