Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-02-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή. Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε επιμέρους τομείς του κυβερνητικού έργου.

Εισαγωγικά ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποιεί στα Σκόπια, προκειμένου να λάβει μέρος στη Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής, που -όπως γνωρίζετε- είναι η τέταρτη κατά σειρά. Προηγήθηκαν του Ηρακλείου, της Αττάλειας και του Βουκουρεστίου. Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες των βαλκανικών χωρών αφορούν την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή, τη συνεργασία και την προοπτική των λαών της περιοχής.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης, ο Πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις σε διμερές επίπεδο με τους άλλους ηγέτες. Στο πρόγραμμά του προβλέπεται συνάντηση με τον Πρόεδρο των Σκοπίων κ. Μπ. Τραϊκόφσκι, τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Λ. Γκεοργκιέφσκι, το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ρουμανίας κ. Ιλιέσκου και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σκοπίων κ. Τσβρεκόνφσκι.

Οπως αντιλαμβάνεστε -θέλω να επανέλθω στο θέμα, επειδή το επεσήμανε ο Πρωθυπουργός- η συζήτηση δεν αφορά το θέμα της ονομασίας, το οποίο αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη στο θέμα αυτό. Κατά τα άλλα, εφόσον η άλλη πλευρά αναφερθεί στο θέμα και προσφέρει κάποια ενημέρωση, θα ακούσουμε τις θέσεις της.

Ενα θέμα από αυτά που συζητήθηκαν σήμερα, αφορά ένα τέλος σε ποσοστό 2% της τιμής των ηλεκτρονικών υπολογιστών, το οποίο σύμφωνα με νόμο του 1993 έπρεπε να αποδίδεται σε συλλογικούς φορείς διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο αν πρέπει το τέλος αυτό να ισχύσει ή να καταργηθεί. Στο πλαίσιο των νέων τεχνολογικών αγαθών θεωρείται ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή αντιτύπων ή αντιγράφων, χωρίς να καταβάλλονται στους δημιουργούς πνευματικά δικαιώματα, είτε το αντικείμενο είναι ένα λογοτεχνικό ή επιστημονικό κείμενο, είτε μια μουσική δημιουργία. Επειδή, ακριβώς, δεν ισχύει τέτοιο τέλος σε καμία χώρα της Ε.Ε., αλλά βεβαίως θα πρέπει να προστατευθούν τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών κάθε κατηγορίας, η Κυβερνητική Επιτροπή κατέληξε στη θέση ότι πρέπει οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης και Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, στο πλαίσιο των θέσεων που διατυπώθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση, να συσκεφθούν και να καταλήξουν στην τελική πρότασή τους. Η πρόταση αυτή μπορεί να αφορά -αυτή είναι η κατ` αρχήν κατεύθυνση- τα τμήματα εκείνα ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως είναι ο εκτυπωτής ή το Scanner που χρησιμοποιούνται κατά βάση στην αναπαραγωγή των αγαθών αυτών, με αποτέλεσμα να παρατηρείται κλοπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Να μην επεκτείνεται, δηλαδή, το τέλος στο σύνολο του υπολογιστή. Αυτό είναι ένα επιμέρους, αλλά αρκετά σημαντικό ζήτημα.

Το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε σήμερα, αφορούσε την επέκταση του ΜΕΤΡΟ. Πρέπει να σας πω ευθύς εξ αρχής ότι η χώρα μας έχει ανταποκριθεί στις συμβατικές υποχρεώσεις που είχε, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, σχετικά με την κατασκευή των γραμμών του ΜΕΤΡΟ. Παραμένει σε εκκρεμότητα ένα μικρό τμήμα σύνδεσης του σταθμού Συντάγματος με το σταθμό στο Μοναστηράκι, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου. Το έργο αυτό, βεβαίως, θα γίνει εγκαίρως. Αρα, λοιπόν, ό,τι περιλαμβάνονταν στο φάκελο διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων έχει κατασκευαστεί. Είναι μια πραγματικότητα. Εχει τεθεί σε λειτουργία. Γνωρίζετε ότι πέραν αυτών η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει και ανακοινώσει την επέκταση ορισμένων γραμμών του ΜΕΤΡΟ σε τέσσερις κατευθύνσεις. Μιλούμε ,δηλαδή, για τέσσερις επεκτάσεις, προς το Αιγάλεω (από το Μοναστηράκι), προς το Περιστέρι, (από τα Σεπόλια), προς το Σταυρό (από το σταθμό Εθνικής Αμυνας) και στην Ηλιούπολη (από το σταθμό Δάφνης). Το πρόγραμμα για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ, ισχύει, όπως το έχουμε εξαγγείλει, θα ολοκληρωθεί εγκαίρως. Πριν τη διεξαγωγή των Ο.Α. θα λειτουργούν και αυτές οι γραμμές. Το κριτήριο που λάβαμε υπόψη για να καταλήξουμε σε αυτές τις αποφάσεις -γιατί διατυπώθηκαν και άλλες προτάσεις, κατά καιρούς, από άλλους φορείς για την επέκταση του ΜΕΤΡΟ και σε άλλους προορισμούς- είναι η υποχρέωση που έχουμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες που μένουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, οι οικονομικές δυνατότητες που έχουμε και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Πρέπει να προηγηθούν γεωτεχνικές και άλλες μελέτες για ένα τέτοιο έργο.

Ενα άλλο θέμα το οποίο συζητήθηκε είναι αυτό που αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Επαναβεβαιώθηκε ότι το σχήμα που λειτουργεί σήμερα είναι το σωστό. Οπως γνωρίζετε έχει δημιουργηθεί, στο πλαίσιο του υπουργείου Πολιτισμού, Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία έχει ενταχθεί στην Ομάδα Διοίκησης Εργου που λειτουργεί υπό την εποπτεία του αρμόδιου Υπουργού Αθλητισμού. Υπάρχει η διυπουργική επιτροπή, που προεδρεύει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, υπάρχει Οργανωτική Επιτροπή του 2004, που έχει στο πλαίσιο της δικής της αυτόνομης λειτουργίας αυξημένες αρμοδιότητες για την προετοιμασία της χώρας μας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο σχήμα αυτό παραμένουμε. Αυτό που φαίνεται ότι πρέπει να γίνει, πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι μέχρι σήμερα , είναι ο συντονισμός, η εξειδίκευση αρμοδιοτήτων, καθηκόντων και ευθυνών κάθε υπουργού ή άλλου παράγοντα, ο οποίος συμμετέχει σε ένα συλλογικό σχήμα.

Το τέταρτο θέμα που συζητήθηκε ήταν η ελληνική Προεδρία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 2003. Η Ελλάδα θέτει από τώρα με βάση την εμπειρία που έχει από την άσκηση της ίδιας αρμοδιότητας τα προηγούμενα χρόνια και σύμφωνα με τις εξελίξεις, τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, τις βάσεις της προετοιμασίας της για την Προεδρία της Ε.Ε. Είπαμε ότι στο πλαίσιο αυτό κάθε Υπουργείο πρέπει να δημιουργήσει ομάδες, με τη συνεργασία και φορέων που έχουν εμπειρία και γνώση γύρω από αυτά τα θέματα, προκειμένου να είμαστε καθ` όλα έτοιμοι τη στιγμή εκείνη. Η ατζέντα της Προεδρίας θα καθοριστεί σε ένα επόμενο στάδιο, αφού παρακολουθήσουμε ποια είναι τα θέματα, τα οποία οι Προεδρίες που θα προηγηθούν θα έχουν θέσει προς συζήτηση και επί των οποίων θα ληφθούν οι αποφάσεις. Πάντως, ενόψει της νέας Διακυβερνητικής, που όπως γνωρίζετε έχει προγραμματιστεί για το 2004, η Προεδρία της Ελλάδας το 2003 είναι πάρα πολύ σημαντική. Θα αναφερθεί στο μέλλον της Ευρώπης και θα προετοιμάσει ουσιαστικά την επόμενη Διακυβερνητική. Βεβαίως, όλα αυτά τα θέματα θα τα παρακολουθήσουν τα αρμόδια Υπουργεία. Η ατζέντα που διαμορφώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στη Λισσαβόνα είναι πολύ σημαντική. Πολλά θέματα, τα οποία τέθηκαν προς συζήτηση και επί των οποίων ελήφθησαν αποφάσεις θα αποτελέσουν θέματα που θα εξειδικευθούν στις επόμενες Προεδρίες και στην ελληνική Προεδρία. Ενα από τα θέματα που σχετίζονται με την προετοιμασία της χώρας μας στην πορεία αυτή προς την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε., είναι και η εναρμόνιση της νομοθεσίας μας με την κοινοτική. Είπαμε ότι πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας και ότι στην κατεύθυνση αυτή τα διάφορα υπουργεία θα συνεργαστούν με Ινστιτούτα και άλλους φορείς, ΝΠΙΔ., που έχουν εξειδίκευση στα θέματα αυτά, προκειμένου να κερδίσουμε έδαφος και χρόνο. Είπαμε ακόμη ότι πρέπει να μας απασχολήσουν πολύ περισσότερο, τα θέματα του Γ@ Πυλώνα, δηλαδή τα θέματα Δικαιοσύνης, Ασφάλειας, Διοίκησης, τα Κοινωνικά θέματα, τα θέματα Εργασίας και Απασχόλησης, για τα οποία γίνεται πραγματικά μια εκτεταμένη συζήτηση και φαίνεται ότι έχουν πάρει το μεγαλύτερο μερίδιο της ατζέντας που απασχολεί την Ε.Ε.. Ενόψει της Προεδρίας υπάρχει ένα θέμα το οποίο ίσως συμπέσει με την από μέρους μας άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων. Είναι το θέμα της διεύρυνσης της Ε.Ε. που έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εμάς, αφού αναφέρεται αμέσως και στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε.

Τέλος, συζητήθηκε -θα έλεγα ότι έγινε ενημέρωση- το ενεργειακό θέμα. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα έχει θεσπίσει ένα νέο καθεστώς απελευθερώνοντας την αγορά ενέργειας. Στο πλαίσιο αυτό οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει αρκετά και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πολλοί ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στον τομέα αυτό. Οπως είπε ο αρμόδιος υπουργός έχουν κατατεθεί 920 επενδυτικές προτάσεις, οι οποίες είναι ενδιαφέρουσες και αφορούν όλους τους επιμέρους ενεργειακούς τομείς, είτε τη δημιουργία ατμο-ηλεκτρικών σταθμών, είτε τη δημιουργία υδρο-ηλεκτρικών σταθμών, μεγαλύτερης ή μικρότερης κλίμακας. Και βεβαίως, τη δημιουργία σταθμών παραγωγής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι η αιολική ενέργεια, η γεωθερμία κ.λπ. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό καινούργιο στοιχείο. Διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα και αυτό ακριβώς δίνει και μια απάντηση σε πολλά σχόλια που γίνονται, όσον αφορά τις αλλαγές στην πολιτική, την προώθηση μιας νέας εξωραϊστικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι μια πραγματικότητα. Αποτελεί ένα νέο επίτευγμα και μια ακόμη απόδειξη, πόσο με γοργό ρυθμό και σωστό τρόπο προχωρούμε στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Αυτά σε γενικές γραμμές. Υπενθυμίζω ότι το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην ημερίδα, που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, στην Ελλάδα, στο Ζάππειο Μέγαρο. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει, να ανταλλάξει απόψεις πέραν των θεμάτων της ημερίδας και για άλλα θέματα της επικαιρότητας με τους σημαντικούς πολιτικούς παράγοντες που θα λάβουν μέρος σε αυτή την εκδήλωση, όπως είναι ο πρώην Πρωθυπουργός Ντ Αλέμα, ο κ. Ροκάρ, ο κ. Κρέσπο. Γι αυτά τα θέματα θα ενημερωθείτε με περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες ημέρες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Μετά τη ρήση του Πρωθυπουργού ότι χρειάζεται ανανέωση σε ιδέες και πρόσωπα, να αναμένουμε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί και ο ίδιος ο κ. Σημίτης και σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος; Δηλαδή, βγάζοντας παλιά πρόσωπα και βάζοντας νέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, θέτετε θέμα ανασχηματισμού. Γνωρίζετε ότι για το θέμα αυτό έχει απαντήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Εχουμε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τώρα. Η θέση αυτή παραμένει όπως έχει διατυπωθεί από την πλευρά μας. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό.

Επειδή, όμως, πολλά σχετικά θέματα, μεταξύ των οποίων και αυτό που σχολιάζετε, απασχολούν την κοινή γνώμη και εσάς και συζητούνται, μου δίνετε με την ερώτησή σας την αφορμή να πω ότι, εμείς είμαστε υπεύθυνοι για αυτό που λέμε και για αυτό που κάνουμε, άσχετα με τις ερμηνείες που δίνονται από τρίτους. Εχουμε προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, όσον αφορά τις πολιτικές προσεγγίσεις μας. Μπορείτε μόνοι σας να βγάλετε συμπέρασμα, συγκρίνοντας την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια, με την πολιτική που ακολούθησε την προηγούμενη δεκαετία, δηλαδή, του ' 80.

Ασφαλώς, οι αλλαγές αυτές είναι η φυσική συνέπεια των πολιτικών και κοινωνικών μεταβολών που εν τω μεταξύ είχαν γίνει. Στα νέα ερωτήματα πρέπει να δίνεις νέες απαντήσεις. Το ΠΑΣΟΚ είπαμε ότι κατορθώνει να εκσυγχρονίζει την πολιτική του και να κάνει επίκαιρο τον πολιτικό του λόγο. Γι` αυτό παραμένει στην πρωτοπορία των πολιτικών εξελίξεων. Η διαδικασία αυτή είναι συνεχής. Δεν ανακόπτεται. Είναι μια διαδικασία η οποία δεν εξελίσσεται βάσει διαταγών ή διοικητικών αποφάσεων. Αυτό είναι το νόημα και η αξία της πολιτικής. Αυτή είναι η υποχρέωση και το καθήκον ενός πολιτικού κόμματος που θέλει να κερδίσει και να διατηρήσει μια ηγεμονική θέση στο πολιτικό φάσμα μιας χώρας. Δείτε τα πρόσωπα που κατείχαν αξιώματα τη δεκαετία του ' 80 τα προηγούμενα χρόνια και δείτε τα πρόσωπα που κατέχουν αξιώματα σήμερα σε σημαντικούς τομείς. Αρα, λοιπόν, όλα αυτά αποδεικνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει την κυβέρνησή μας, είναι δύναμη αλλαγής και διαρκούς ανανέωσης.

Το έχουμε πει και το τονίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τις αρχές και τα σύμβολά του. Θα συνεχίσει αυτή την πορεία ανανέωσης και αλλαγών μέσα από τη συνέχεια, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη νικηφόρα προοπτική για την προοδευτική παράταξη, πράγμα το οποίο πιστεύουμε ότι αποτελεί την προϋπόθεση και τη βάση για την πρόοδο της χώρας και του ελληνικού λαού.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για φαινόμενα αυτοθαυμασμού σε κυβερνητικά στελέχη. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν ανάλογου ύφους παρατηρήσεις έγιναν και σήμερα κατά τη διάρκεια της Κυβερνητικής Επιτροπής.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός μίλησε, χθες, με τρόπο που δεν σας είναι άγνωστος. Εχει μιλήσει πολλές φορές με αυτό τον τρόπο και ως υπουργός και από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Πρωθυπουργός της χώρας. Αυτή η διαδικασία ανανέωσης και αλλαγών είναι στη φύση της ιδιοσυγκρασίας του Κινήματος και της κυβέρνησής μας. Γιατί -επαναλαμβάνω- στα νέα ερωτήματα πρέπει να δίνεις νέες απαντήσεις με βάση τα καινούργια δεδομένα. Οταν δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα, στη διαμόρφωση της οποίας έχεις συμβάλει κι εσύ με την πολιτική σου ως κυβέρνηση, ως πολιτικό κόμμα, τότε βεβαίως έχεις υποχρέωση να προωθήσεις ακόμη περισσότερο την κοινωνική και πολιτική εξέλιξη. Γι` αυτό πρέπει να έχεις ένα σύγχρονο πρόγραμμα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Η επιχείρηση μετεξέλιξης και ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον μετά τις εκλογές του 2000, έχει βρει πολλά εμπόδια μέσα από το ίδιο το κυβερνών κόμμα. Ποιά είναι τα νέα δεδομένα και τι έχει αλλάξει για να φθάσει ο Πρωθυπουργός, χθες, να είναι τόσο συγκεκριμένος και τόσο κατηγορηματικός στο στίγμα των προθέσεων που έδωσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, σε αυτή την αίθουσα, δεν πιστεύω ότι δικαιούμαστε να συζητούμε τα θέματα ενός πολιτικού κόμματος, ακόμη και αν είναι το κυβερνητικό κόμμα. Δεν θα αποφύγω, όμως, να κάνω ένα σύντομο σχόλιο: Ουδείς θέτει εμπόδια. Ο Πρωθυπουργός, γνωρίζετε πολύ καλά, στην ομιλία που έκανε, διεκδικώντας την ψήφο των συναδέλφων του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το 1996, μεταξύ των άλλων, χρησιμοποίησε τρεις λέξεις που έχουν και σήμερα συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό φορτίο και περιεχόμενο. Αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι χρησιμοποιούμενες δίνουν τον τόνο για την κατεύθυνση της πολιτικής μας. Αυτές είναι: Συνέχεια, ανανέωση, προοπτική. Οι λέξεις αυτές πιστεύω ότι ορίζουν το πλαίσιο, μέσα στο οποίο κινούνται από τότε το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση και θα συνεχίσουν να κινούνται. Δεν είναι νέες οι λέξεις "ανανέωση" και "αλλαγή" για το Κίνημα και την κυβέρνησή μας. Αρα, λοιπόν, πάντοτε το ΠΑΣΟΚ, επειδή είναι δύναμη διαρκούς ανανέωσης και αλλαγής, θα κινείται σε αυτή την πορεία.

ΓΡΟΜΑΝ: Υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να αφαιρεθεί η λέξη γενοκτονία από το σχετικό Π.Δ....

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό το Π.Δ. έρχεται μετά από ένα νόμο που έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων. Γνωρίζετε, επίσης, ότι έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις από κόμματα και πολιτικούς για το θέμα αυτό. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα θα πρέπει να συσχετίσει αυτή την κανονιστική πράξη με τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχει διεθνώς ως μέλος του ΟΗΕ. Αυτό είναι το θέμα που απασχολεί σήμερα την κυβέρνηση και θα το αντιμετωπίσει.

ΠΑΠΠΑ: Πολλές φορές και ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για μηχανισμούς και έχει πει πως δεν πρέπει να γίνεται αυτό κ.τ.λ. Χθες, λοιπόν, μίλησε για ανανέωση σε ιδέες, αλλά και σε πρόσωπα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πρακτικά πώς το βλέπετε αυτό; Γιατί, μας είπατε ότι δεν γίνεται με διαταγές κ.τ.λ. Ομως, γνωρίζετε και εσείς, όπως και εμείς, ότι για οποιοδήποτε νέο αξίωμα σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη, αποφασίζουν οι προκριματικές εκλογές της βάσης, όπου η μισή οργάνωση ψηφίζει την άλλη μισή. Πώς σκέφτεστε, δηλαδή, να κάνετε αυτό το άνοιγμα στην κοινωνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι, γιατί στην ερώτησή σας είπατε ότι ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει πολλές φορές για τα θέματα αυτά. Αρα, δεν θα πρέπει να ξενίζει όταν ο Πρωθυπουργός μιλά για τα θέματα αυτά. Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας πολλές φορές και στο παρελθόν για τα θέματα αυτά, έχει δώσει την πρακτική συνέχεια με επιλογές που έκανε και ο ίδιος, όσον αφορά τη συγκρότηση του κυβερνητικού σχήματος, για παράδειγμα και τις νέες σύγχρονες προσεγγίσεις για μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει αυτή τη θέση του πολιτικού πρωτοπόρου στο πολιτικό φάσμα της χώρας. Δεν πρέπει να μιλούμε τώρα γι` αυτά, γιατί με αναγκάζετε να μιλώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Θα σας πω, όμως, επειδή είμαι από το 1974 στο Κίνημα, το πονάω και ενδιαφέρομαι για την εξέλιξη και την πορεία του, ότι οι οργανώσεις του είναι σχήματα ανοικτά. Ουδείς εμποδίζει οποιονδήποτε να ενταχθεί σε μια οργάνωση, να δραστηριοποιηθεί στο πλαίσιό της, να συνστρατευθεί με τα άλλα μέλη της, προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί σκοποί.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτή η συζήτηση ή ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η συζήτηση για τα θέματα αυτά, δεν ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα. Ολοι μας νιώθουμε την ανάγκη να προχωρούμε, μέσα από την ανανέωση και τις αλλαγές που είναι απαραίτητες, σε προσαρμογές, σε εξειδικεύσεις, που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των πολιτών.

Αυτό είναι που κάνει το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση.

ΠΑΠΠΑ: Αν δει κανείς, αυτοί που ξέρουν τα του ΠΑΣΟΚ, τους νέους γραμματείς είναι ανακύκλωση της επετηρίδας του '75 και του ' 81. Τι μου λέτε τώρα; Πού είναι η ανανέωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, λοιπόν, συμφωνείτε με τον Πρωθυπουργό ότι πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς, όσον αφορά την ανανέωση. Είδατε, λοιπόν, ότι το κυβερνητικό σχήμα είναι σημαντικά ανανεωμένο μετά τις πρόσφατες εκλογές. Το αναγνωρίζετε κι εσείς και το είχατε σχολιάσει όλοι αυτό. Από εκεί και πέρα, οι πολλές χιλιάδες των μελών του ΠΑΣΟΚ είναι αυτοί που έχουν τον τελευταίο και καθοριστικό λόγο γι` αυτούς που θα τους εκπροσωπήσουν στα Οργανα του Κινήματος. Γιατί, το Κίνημά μας είναι ένα δημοκρατικό κόμμα που λειτουργεί συλλογικά, με διαφανείς και ανοικτές διαδικασίες, όπου ο καθένας έχει δικαιώματα τα οποία καλείται να ασκήσει -και τα ασκεί- και ουδείς μπορεί να παραγράψει ή να περιορίσει αυτά τα δικαιώματα.

ΠΑΠΠΑ: Μου λέτε, όμως, ότι οι Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ένας μηχανισμός που ο μισός ψηφίζει τον άλλο μισό, αλλά έχει δυνατότητα κάποιος από την κοινωνία να περάσει μέσα σε αυτό το μηχανισμό. Αυτό μου λέτε, αν κατάλαβα καλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτησή σας;

ΠΑΠΠΑ: Εχει τη δυνατότητα ένας γιατρός, ένας δικηγόρος να κατέβει στις προκριματικές και να μην πάρει την ψήφο του μόνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Πολίτευμά μας είναι δημοκρατία, δεν είναι αριστοκρατικό. Ολα αυτά τα θέματα μας απασχολούν. Το ΠΑΣΟΚ -το γνωρίζετε πολύ καλά και μπορώ να το πω αυτό, μετά λόγου γνώσεως- είναι ένα δημοκρατικό Κίνημα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 22 February 2001 - 15:05:09 UTC