Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-02-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος ήταν ο λόγος που μπήκε μηχάνημα ασφαλείας, για τους δημοσιογράφους στη χθεσινή δεξίωση του Πρωθυπουργού; Πρώτη φορά γίνεται αυτό να σε καλεί κάποιος σε δεξίωση και να σε περνάει από μηχάνημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντοτε λαμβάνονται μέτρα ασφάλειας. Σε αυτές τις περιπτώσεις πιστεύω ότι είναι ενδεδειγμένο να λαμβάνονται τέτοια μέτρα. Γνωρίζω και από προσωπική εμπειρία ότι σε όλους τις Συνόδους της Ε.Ε. και σε άλλες διεθνείς συνεργασίες υπάρχουν αυτά τα ηλεκτρονικά μηχανήματα ελέγχου των προσερχομένων για λόγους ασφάλειας. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπουργοί ή οι άλλοι επίσημοι που προσέρχονται σε μια τέτοια διαδικασία, που δέχονται, δηλαδή, να υποβληθούν σε αυτό τον έλεγχο είναι ύποπτοι ή αυτοπροσδιορίζονται ως άτομα τα οποία μπορεί να κινήσουν οποιαδήποτε υποψία. Πιστεύω ότι σε μια τέτοια συνάντηση, όπου πάρα πολλοί πολίτες παίρνουν μέρος πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ασφάλειας. Είναι αυτονόητο και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τα άτομα ήταν συγκεκριμένα και είχαν ονομαστικές προσκλήσεις. Δεν ήταν ανώνυμοι.

ΡΕΠΠΑΣ: Μη συνεχίζετε αυτή τη συζήτηση, γιατί έχετε άδικο. Πρέπει να σας πω ότι και στις διεθνείς συναντήσεις τα άτομα που συμμετέχουν είναι πολύ συγκεκριμένα κι έχουν ανάλογες διαπιστεύσεις. Πρέπει., επίσης, να σας πω ότι οι προσκλήσεις είχαν αποσταλεί στα ΜΜΕ. Στο φάκελο αναγράφονταν, βεβαίως, τα ονόματα των αποδεκτών. Στην κάθε πρόσκληση, όμως, δεν αναφερόταν συγκεκριμένο όνομα. Αυτό πρέπει να το ξέρετε, γιατί τα ίδια τα ΜΜΕ, στα οποία είχαμε απευθυνθεί, προετοιμάζοντας αυτή τη συνάντηση, είχαν επιλέξει τους συνεργάτες τους που θα τους εκπροσωπούσαν σε αυτή τη δεξίωση. Πρέπει να πω, επίσης ότι πάρα πολλοί δεν είχαν μαζί τους την πρόσκληση. Αντιλαμβάνεστε πως οι αρχές ασφάλειας δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν εκατοντάδες συμπολίτες μας που εργάζονται σε κάποια ΜΜΕ. Επρεπε να έχουν κάποιο στοιχείο, το οποίο να αποδεικνύει ότι πραγματικά έχουν προσκληθεί. Στις προσκλήσεις, επαναλαμβάνω, δεν αναφέρονταν συγκεκριμένα ονόματα των δημοσιογράφων. Πολλοί, μάλιστα, δεν είχαν την πρόσκληση μαζί τους. Αλλωστε, δεν υπάρχει κανένα θέμα, γιατί όλοι δέχτηκαν να υποστούν με τη μία ή άλλη μορφή ένα σχετικό έλεγχο για λόγους ασφάλειας. Δεν διατύπωσε κανείς αντίρρηση. Γιατί, λοιπόν, δημιουργείτε θέμα χωρίς λόγο;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κ. Κιάος, διατύπωσε αντίρρηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, λοιπόν, όλοι οι άλλοι σημαίνει ότι δέχτηκαν να υποστούν μια@ εξευτελιστική διαδικασία ή ότι αυτοπροσδιορίζονται ως "τρομοκράτες" ή ύποπτοι για παράνομες ενέργειες με το να δεχτούν να υποστούν αυτό τον έλεγχο; Αυτά είναι υπερβολικά πράγματα.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Επειδή έχει δημιουργηθεί σύγχυση μπορείτε να μας πείτε αν ο Πρωθυπουργός αποδοκιμάζει ή ασπάζεται τις απόψεις που έχουν εκφράσει, τον τελευταίο καιρό, υπουργοί ή συνεργάτες του, όπως ο κ. Πανταγιάς, για την ανάγκη ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω δώσει λεπτομερείς και σαφείς απαντήσεις για το θέμα αυτό. Εχω πει ότι είναι θεμιτό να διατυπώνονται προβληματισμοί, οι οποίοι είναι γόνιμοι, συμβάλλουν στη διακίνηση ιδεών και απόψεων και οδηγούν στην ανανέωση των κομμάτων. Εχω πει ότι το Κίνημα , το οποίο στηρίζει αυτή την κυβέρνηση, είναι δύναμη διαρκούς ανανέωσης και αλλαγής. Εχω πει, επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός ασφαλώς δεν γνώριζε και δεν υιοθετεί τις απόψεις που διατυπώνονται, χωρίς να σημαίνει ότι μπορεί να επιβάλει οποιουσδήποτε περιορισμούς στη δυνατότητα και το δικαίωμα που έχει ο καθένας να διατυπώνει τις απόψεις του. Δεν πρέπει, λοιπόν, από τη μια να υπάρχει αυτή η ευθύγραμμη χρέωση, ούτε από την άλλη να αντιμετωπίζεται η δυνατότητα που όλοι ανεξαιρέτως έχουμε να διατυπώνουμε ελεύθερα τις απόψεις μας, με τρόπο που να ενοχοποιεί όποιον διατυπώνει τέτοιες απόψεις. Γνωρίζετε, όμως, ότι ο Πρωθυπουργός συναντάται σε λίγο με τους νεοεκλεγμένους γραμματείς των τομεακών και νομαρχιακών επιτροπών του ΠΑΣΟΚ και θα έχει τη δυνατότητα να αναφερθεί σε αυτά τα θέματα, καθώς και σε πολλά άλλα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Με την ευκαιρία μιας πρότασης νόμου της Ν.Δ. για τα πανωτόκια, η κυβέρνηση γενικά προσανατολίζεται να κάνει μια νέα ρύθμιση πάνω σε αυτό το ζήτημα και αν ναι, πότε θα την κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπαντωνίου, ως αρμόδιος υπουργός, έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη χρυσή τομή ανάμεσα στα εύλογα, όπως τα χαρακτήρισε, συμφέροντα των τραπεζών και τα αιτήματα που έχουν διατυπώσει οι δανειολήπτες, όσον αφορά το θέμα των τόκων. Εγώ κάνω μία παρατήρηση που θεωρώ ότι είναι χρήσιμη: το επίπεδο στο οποίο κινούνταν τα επιτόκια στη χώρα μας κάποια χρόνια πριν, είναι πολύ διαφορετικό από το επίπεδο στο οποίο κινούνται σήμερα. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό παίζει το ρόλο του, όσον αφορά την εξέλιξη που έχει ο ανατοκισμός των τόκων. Από εκεί και πέρα, για το θέμα αυτό το λόγο έχει ο αρμόδιος υπουργός. Παραμένουμε σε αυτά που έχει πει.

ΓΡΟΜΑΝ: Κύριε Υπουργέ, επειδή κάποιες εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει, σήμερα, κάποια νέα στοιχεία, θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει καμία εξέλιξη στην υπόθεση Σόντερς.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει πράγματι όλη αυτή η προετοιμασία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για την κατάρτιση ενός νέου νομοσχεδίου, όσον αφορά την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων διατυπώνονται διάφορες απόψεις. Μεταξύ των άλλων, θα γίνουν και προσθήκες ή αλλαγές επί τα βελτίω στο πλαίσιο που ισχύει σήμερα για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών. Το άρθρο 19 του Συντάγματος προβλέπει κάτω από ποιες προϋποθέσεις και για ποιους λόγους είναι δυνατό να αρθεί το απόρρητο των ιδιωτικών συνδιαλέξεων, να περιοριστεί το απόρρητο αυτό για λόγους σοβαρών εγκλημάτων ή για λόγους εθνικής ασφάλειας, αν προκύψει θέμα. Επίσης, ο ν.2225/1994, στο άρθρο 4, προβλέπει κάτω από ποιες προϋποθέσεις και με ποιο τρόπο είναι δυνατό να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί. Ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, στο άρθρο 11, έχει επίσης σχετικές διατάξεις. Η νέα διατύπωση η οποία συζητείται, αυτή την περίοδο, στο πλαίσιο της εργασίας που γίνεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, θα γνωστοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, όταν ολοκληρωθεί, δηλαδή, η κατάστρωση του νέου νομοσχεδίου, που αναμένεται να γίνει εντός του Μαρτίου, προκειμένου να πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τροποποιείται το άρθρο 19 του Συντάγματος; Θα το τροποποιήσετε και αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό καταλάβατε; Ισα-ίσα λέμε ότι το άρθρο 19 του Συντάγματος αναφέρει ένα πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα μιας προσέγγισης, σαν αυτή που έχει υιοθετηθεί σε προηγούμενα νομοσχέδια. Στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο προβλέπεται να γίνει με έναν τρόπο κάπως διαφορετικό, προκειμένου να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης σοβαρών εγκλημάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αυτό το περί "ευθύνης υπουργών" που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Βενιζέλος, αλλάζετε όλη αυτή τη διαδικασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παραπέμπω στη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Εκεί θα δείτε ότι υπήρξε μια σύγκλιση όλων των κομμάτων, όσον αφορά τις νέες διατυπώσεις στο Σύνταγμα. Συζήτηση για το θέμα αυτό γίνεται και σήμερα στη Βουλή. Δεν πρόκειται να υπεισέλθω σε αυτό το θέμα. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας διατύπωσε με σαφήνεια τις θέσεις της πλειοψηφίας. Η συζήτηση είναι ακόμα σε εξέλιξη. Οι αποφάσεις θα ληφθούν την κατάλληλη στιγμή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλύπτετε τους υπουργούς σας, δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως φαίνεται, η μόνη ελπίδα που έχει η Ν.Δ. είναι να "κυνηγά" συνέχεια τους υπουργούς και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να κάνει αντιπολίτευση, αφού τα στελέχη της θεωρούν πια ότι δεν έχουν καμία προσδοκία να γίνουν υπουργοί και η ίδια να γίνει κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, εσείς τι θέλετε; Να καλύπτετε τη διαφθορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Η διαφθορά καλύπτεται όταν πολλοί, με έναν τρόπο βερμπαλιστικό, θεωρητικό, χωρίς να προτείνουν υπεύθυνα, θετικά μέτρα, επιτρέπουν να συντηρείται μια κατάσταση, την οποία διαχειρίζονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους επικοινωνιακούς ή δημιουργίας εντυπώσεων.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει για τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. Θα λάβετε υπόψη σας στη διαμόρφωση των προτάσεών σας, τις προτάσεις της ΓΣΕΕ που ανακοινώθηκαν χθες και τι σχόλιο κάνετε, αφού τις είδατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, είναι πάγια αρχή, είναι θέση της κυβέρνησης να προχωρά σε κοινωνικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενόψει της κατάρτισης ενός νομοσχεδίου, ενόψει της λήψης των τελικών της αποφάσεων. Η κυβέρνηση, όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, έτσι και για το συγκεκριμένο θέμα θα κινηθεί με βάση την ίδια αρχή. Δεν μπορούμε να διατυπώσουμε την πρότασή μας, αφού δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη μελέτη που ξένος σύμβουλος, ξένος οίκος, έχει αναλάβει να εκπονήσει για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης. Οταν θα έχουμε στη διάθεσή μας αυτή την έκθεση, αυτό το πόρισμα, θα προχωρήσουμε στη διατύπωση της πρότασής μας που θα είναι, αν θέλετε, και το "εναρκτήριο λάκτισμα" για τη διεξαγωγή αυτού του κοινωνικού διαλόγου. Και τότε ο καθένας θα πει τις απόψεις του, με καλή διάθεση και με στάση προσέγγισης και σύνθεσης των απόψεων, γιατί το ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπενθυμίζω ότι στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης για τη χώρα μας, το οποίο ενέκρινε το ΕΚΟΦΙΝ πριν από λίγες ημέρες, αναφέρεται μεταξύ των άλλων και το ασφαλιστικό σαν ένα από τα θέματα που πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει επειγόντως, διότι αποτελεί βόμβα στα θεμέλια ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός είναι το εξής: Σαν κυβέρνηση δώσατε σε έναν οίκο να σας κάνει τη μελέτη, να σας ετοιμάσει κάποιες προτάσεις. Θα τις λάβετε υπόψη σας, θα διατυπώσετε τις τελικές αποφάσεις. Ερχεται, όμως, ένας άλλος φορέας άμεσα ενδιαφερόμενος, η ΓΣΕΕ, και καταθέτει τις δικές της προτάσεις. Αυτές θα τις λάβετε υπόψη στην κατάρτιση των δικών σας προτάσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα προχωρήσουμε σε διατύπωση άλλων προτάσεων σε αυτή τη φάση. Θα το κάνουμε στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου. Αφού δεν έχουμε καταλήξει στη δική μας πρόταση, δεν μπορούμε να διατυπώσουμε κριτική για άλλες προτάσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Οχι, θέλω να μάθω εάν στη δική σας πρόταση θα λάβετε...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, η δική μας πρόταση θα διαμορφωθεί αφού λάβουμε την έκθεση, τη μελετήσουμε, αξιολογήσουμε τα στοιχεία της και καταλήξουμε σε ένα συγκεκριμένο κείμενο.

ΜΙΧΑΗΛ: Ρωτάω άλλο πράγμα: Η ΓΣΕΕ είπε τα δικά της. Αυτά θα τα λάβετε υπόψη σας στη διατύπωση των προτάσεών σας; Είναι σαφές το ερώτημά μου.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς θα διατυπώσουμε την πρότασή μας με βάση τη μελέτη που θα περιέλθει σε γνώση μας. Και βεβαίως, στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, θα ληφθούν υπόψη όλες οι απόψεις που διατυπώνονται από τους κοινωνικούς φορείς, προκειμένου να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΜΠΕΚΑΣ: Πότε θα έχετε τη μελέτη στα χέρια σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει σε σχετική ανακοίνωση που εκδώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ότι αυτή η μελέτη θα μας αποσταλεί σε δύο δόσεις:

-Το πρώτο τμήμα της θα αφορά την αποτύπωση της σημερινής κατάστασης,

-Το δεύτερο τμήμα αυτής της έκθεσης θα αναφέρεται σε εναλλακτικές δυνατότητες που έχουμε κάτω από διαφορετικές, κάθε φορά, προϋποθέσεις, για να φθάσουμε στον επιδιωκόμενο σκοπό. Αυτό αναμένεται να γίνει περί τα μέσα Μαρτίου.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης πότε θα δοθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν λάβουμε την έκθεση, τη μελετήσουμε και αξιολογήσουμε το περιεχόμενό της, θα διατυπώσουμε και την πρότασή μας, προκειμένου να αρχίσει ο κοινωνικός διάλογος.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 21 February 2001 - 15:05:09 UTC