Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-01-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Ο υπουργός βρίσκεται τώρα στην Επιτροπή Διαφάνειας στη Βουλή και έτσι είμαστε μαζί.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, η εικόνα που παρουσιάζει το Χρηματιστήριο δεν ικανοποιεί κανέναν και όλοι αναζητούν τι έχει φταίξει και δίνουν τις ερμηνείες τους. Η κυβέρνηση αισθάνεται ότι έχει ένα μερίδιο ευθύνης για την εικόνα αυτή, μικρό ή μεγάλο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχουν ειπωθεί διάφορα για το Χρηματιστήριο. Και πολύ φοβάμαι ότι όσο κανείς μιλάει γι αυτό -και με τον τρόπο που μίλησαν ο κ. Εβερτ και ο κ. Μητσοτάκης, καταγγέλλοντας- τόσο επιβαρύνεται το Χρηματιστήριο και η πορεία επομένως της οικονομίας.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα προχωρήσει η μετοχοποίηση της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ, λόγω του κακού κλίματος του Χρηματιστηρίου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η απόφαση για μετοχοποίηση είναι δεδομένη και για τους δύο αυτούς Οργανισμούς.

ΚΑΠΠΟΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο της κυβέρνησης για τις αντιδράσεις των ΗΠΑ , σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι πολύ καλές σε όλα τα επίπεδα. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση των σχέσεων αυτών σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στον τομέα της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Όπως γνωρίζετε @και από τις δηλώσεις που έχουν γίνει από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης- υπάρχει συνεργασία και ικανοποίηση στα δύο μέρη.

ΚΑΠΠΟΣ: Υπήρξε διάβημα από πλευράς ΗΠΑ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Υπήρξε, πράγματι, διάβημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντήσατε σε αυτό το διάβημα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η απάντηση στο διάβημα έχει δοθεί από τον πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον κ. Φίλωνα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το περιεχόμενο της απάντησης έχετε κάτι να μας πείτε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ` αρχάς, πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής. Οσον αφορά αυτό που με ρωτάτε, όπως επισημαίνεται στην απάντηση του κ. Φίλωνα «προφανώς οι δηλώσεις αυτές (του κ. Κακλαμάνη) απηχούν την απογοήτευση μέγιστου τμήματος της ελληνικής κοινής γνώμης, αλλά και του πολιτικού κόσμου, κυβερνητικού και μη, από τη συνεχιζόμενη κριτική αμερικανικών κύκλων, όχι μόνον κυβερνητικών, για δήθεν πλημμελή αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και για κινδύνους ματαίωσης διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα». Αλλωστε, όπως δήλωσε και χθες ο κ. Ρέππας, ο Πρόεδρος της Βουλής με το κύρος του συμβάλλει στην προώθηση των εθνικών θεμάτων και πάντοτε μιλάει μετά παρρησίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε πει, προεκλογικά, ότι το κατώτατο όριο σύνταξης θα είναι 152.000 δραχμές από 1.1.2001. Πότε θα γίνει αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οποιες δεσμεύσεις πήρε η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, προεκλογικά, πρόκειται να γίνουν πράξεις στο χρόνο που υπάρχει και η δέσμευση. Μεταξύ αυτών και η συγκεκριμένη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πέρασε η 1.1.2001.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν πέρασε, όμως, το 2001.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ισχύσει αναδρομικά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι θα τηρηθεί η δέσμευση.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Σε προηγούμενη απάντησή σας είπατε ότι επιβαρύνουν την πορεία του Χρηματιστηρίου και επομένως και την πορεία της οικονομίας οι δηλώσεις που γίνονται. Μπορείτε να το προσδιορίσετε αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ηθελα να πω ότι πρέπει να είναι περισσότερο υπεύθυνες οι δηλώσεις που γίνονται.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την απάντησή σας. Δηλαδή, πρέπει να είναι θεατές στα γεγονότα αυτά και πρέπει να προσχωρήσουν και αυτοί σε μια συνωμοσία σιωπής για το Χρηματιστήριο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το Χρηματιστήριο στην Ελλάδα, όπως και όλα τα Χρηματιστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν την πορεία τους. Η πορεία τους αυτή διακρίνεται κατά διαστήματα από άνοδο ή από πτώση. Αυτό σημαίνει Χρηματιστήριο. Καλό είναι επομένως να μη γίνονται πολιτικές παρεμβάσεις με τον τρόπο που έγιναν από τους κυρίους Εβερτ και Μητσοτάκη.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οταν, όπως καταγγέλλει ο κ. Εβερτ, διάφοροι κεφαλαιούχοι οι οποίοι είχαν εταιρίες στο Χρηματιστήριο, σύμφωνα με ένα πόρισμα, με τον ισολογισμό τους, παίρνουν από εκεί τρία δισεκατομμύρια, αυτό δεν είναι "λαμόγια", δεν πρέπει να καταγγελθεί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οι πολιτικοί πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν κάνουν δηλώσεις για το Χρηματιστήριο. Είναι δικαίωμά τους, όμως, να κάνουν αυτό το οποίο νομίζουν.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Πώς εξηγείτε ότι στη χθεσινή δημοσκόπηση το ΠΑΣΟΚ είναι περίπου πέντε μονάδες πίσω και ο κ. Σημίτης είναι και σήμερα ο καταλληλότερος για Πρωθυπουργός; Δηλαδή, ο Πρωθυπουργός κάνει τη δουλειά του και η κυβέρνηση δεν την κάνει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εχουμε πει επανειλημμένως ότι οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες. Είναι ένα εργαλείο που δείχνει τις τάσεις τη χρονική στιγμή κατά την οποία γίνονται. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι όποτε το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση -και ήταν και είναι πολλά χρονιά κυβέρνηση- στις δημοσκοπήσεις που έγιναν στα ενδιάμεσα διαστήματα υπάρχει περίπου μια "ταρίφα": το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα πίσω στις δημοσκοπήσεις αυτές, αλλά τελικώς στις εκλογές είναι πρώτο. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι η δημοσκόπηση αυτή γίνεται, χωρίς να έχει κλείσει καν ο πρώτος χρόνος της νέας κυβερνητικής τετραετίας. Εννοώ ότι υπάρχουν ακόμα πάνω από τρία χρόνια μέχρι τις επόμενες εκλογές. Πάντως, η πρόθεση ψήφου είναι πολύ σχετική. Πάντα είναι σχετική στις δημοσκοπήσεις η πρόθεση ψήφου, πολύ περισσότερο τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο ρώτησε ο συνάδελφος. Οτι το ΠΑΣΟΚ είναι πίσω και ο Πρωθυπουργός μπροστά. Πώς γίνεται αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι πάντα μπροστά, διότι έχει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για το έργο το οποίο επιτελεί όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένα έργο αποτελεσματικό, το οποίο αναγνωρίζεται και στις δημοσκοπήσεις και στις εκλογές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί αναγνωρίζεται στον Πρωθυπουργό και δεν αναγνωρίζεται στην κυβέρνηση και στο κόμμα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν θα κάνουμε εδώ λεπτομερή ανάλυση των δημοσκοπήσεων. Σας είπα μια γενική θέση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τους "κουρασμένους" λέω εγώ.

ΧΥΤΗΡΗΣ: "Κουρασμένοι" δεν υπάρχουν. Αφήστε αυτή τη φιλολογία. Τελείωσε αυτή η φιλολογία, έκλεισε.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για το θέμα του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής ιδιότητας και επαγγελματικής δραστηριότητας;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Την αναθεώρηση του Συντάγματος την κάνει η Βουλή, οι 300 βουλευτές.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Σας το προσδιορίζω καλύτερα. Ενας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κρητικός, έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει για το θέμα του ασυμβίβαστου. Επ` αυτού τι λέτε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οτι ο καθένας έχει την άποψή του. Οπως ξέρετε, γίνεται μια ελεύθερη συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα που αφορούν στην αναθεώρηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Η απάντηση που δώσατε στην ερώτηση του συναδέλφου, ισχύει και σχετικά με το άρθρο 24;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ισχύει για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΜΙΧΑΗΛ: Αν είναι έτσι, τότε γιατί επιμένετε εσείς στη διάταξη αυτή; Αν τυχόν απορριφθεί;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κάθε κόμμα, στην αναθεώρηση του Συντάγματος έχει τον εισηγητή του που καταθέτει θέσεις, οι οποίες συζητούνται.

ΜΙΧΑΗΛ: Εκτός κι αν θέλετε να μου πείτε -πράγμα το οποίο ούτε ο γενικός εισηγητής σας το έχει πει, ούτε ο Πρωθυπουργός όταν έκανε τις δηλώσεις περί αναθεώρησης του Συντάγματος- ότι οι θέσεις σας είναι αδιαπραγμάτευτες, είναι δεδομένες και ότι, είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, αυτές θα κατέβουν για ψηφοφορία. Υποθέτω ότι δεν πάτε με αυτή τη λογική στην αναθεώρηση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας παραπέμπω στη λειτουργία της αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή.

ΜΙΧΑΗΛ: Βεβαίως. Οπως είδατε, λοιπόν...

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν είναι κυβερνητικό θέμα. Είναι θέμα της Βουλής.

ΜΙΧΑΗΛ: Ασφαλώς, είναι θέμα και κομματικό και θα σας εξηγήσω γιατί. Είναι και το ξέρετε πολύ καλά και ως βουλευτής. Εσείς, ως πλειοψηφία στη Βουλή, πήρατε την πρωτοβουλία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Καταθέσατε μια συγκεκριμένη πρόταση για ένα συγκεκριμένο θέμα. Εκεί, εγέρθηκαν αντιδράσεις -και όχι μόνο σε κοινωνικό επίπεδο- που θέλατε να τις λάβετε υπόψη σας, δεν θέλετε άλλη συζήτηση, ηγέρθησαν, όμως, στη συζήτηση της Βουλής, εντός της διαδικασίας. Και ρωτώ, η θέση σας, μετά από όλες αυτές τις αντιρρήσεις, παραμένει η ίδια; Και αν ναι, τότε γιατί επιμένετε αν τυχόν απορριφθεί η πρόταση; Αυτό είναι το ερώτημα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας παραπέμπω και πάλι στην κοινοβουλευτική λειτουργία. Η κοινοβουλευτική λειτουργία δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Αυτό που λέτε αφορά την πλειοψηφία της Βουλής, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Η Βουλή έχει τους δικούς της κανόνες λειτουργίας.

ΜΙΧΑΗΛ: Αρα, λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ θα εμμείνει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Εδώ δεν μιλάμε για το κόμμα, μιλάμε για την κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 30 January 2001 - 15:05:09 UTC