Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ

ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο. Συζητήθηκαν, κυρίως, θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης και έγινε ενημέρωση για τη νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Οι δύο συνάδελφοι παραχωρούν συνεντεύξεις και θα διανείμουν υλικό, σχετικό με το θέμα που ο καθένας πραγματεύεται.

Πολύ γενικά, επισημαίνω, σε ό,τι αφορά το θέμα που κυρίως συζητήσαμε, ότι η πολιτική της κυβέρνησης αναφέρεται στην προσπάθεια για την ταχεία και ουσιαστική απονομή της Δικαιοσύνης. Με σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί και μέτρων που πρόκειται να εφαρμόσει το υπουργείο, επιδιώκουμε να ολοκληρώνεται, το συντομότερο δυνατό, η διαδικασία για την αντιμετώπιση διαφόρων προσφυγών, μηνύσεων, προκειμένου να εκδίδονται αποφάσεις σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με σήμερα. Επιθυμούμε, βέβαια, ως προς το περιεχόμενο των αποφάσεων, να τηρούνται όλοι οι κανόνες, να προσφέρονται όλες οι εγγυήσεις, προκειμένου να είναι και ουσιαστική η απονομή της Δικαιοσύνης.

Ο Ν.2844/2000, που ισχύει από τον περασμένο Οκτώβρη, υπήρξε μια σημαντική τομή. Αναφέρεται, όπως γνωρίζετε, σε συμβάσεις επί κινητών ή απαιτήσεων με την εισαγωγή του θεσμού του πλασματικού ενεχύρου. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει πραγματευθεί ο Πρωθυπουργός, εδώ και δεκαετίες, σε επιστημονική μονογραφία του. Ισχύει σε άλλες χώρες και εισάγεται τώρα και στην Ελλάδα.

Υπάρχει, πλέον, η δυνατότητα -και αυτό είναι σημαντικό- ενεχύρασης κινητών, χωρίς παράδοση της κατοχής τους, αλλά με εγγραφή σε δημόσια βιβλία. Το ενέχυρο, μέχρι τώρα, ανάλογα με τις αποφάσεις που εκδίδονταν -είτε αυτό ήταν μηχάνημα, εξοπλισμός, είτε άλλο κινητό, πράγμα- έπρεπε να παραδίδεται στο δανειστή, με συνέπεια ο οφειλέτης να στερείται της δυνατότητας να το χρησιμοποιεί, να το εκμεταλλεύεται. Τώρα, λοιπόν, με τη νέα διαδικασία ενεχύρασης, οι απαιτήσεις εγγράφονται σε δημόσια βιβλία και παρέχονται στο μεταξύ όλες οι ασφάλειες σε αυτόν που έχει εγείρει τις απαιτήσεις.

Σημαντικό, επίσης, είναι το θέμα που αφορά την εξωδικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ των διαδίκων. Το μέτρο αυτό έχει θεσπιστεί εδώ και πολύ καιρό. Ισχύει σήμερα, μόνο για τα πολιτικά δικαστήρια. Εχει αποδώσει σημαντικά. Θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τομείς απονομής της Δικαιοσύνης.

Οσον αφορά το πρόγραμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης, για την κτιριακή υποδομή, τον εξοπλισμό των υπηρεσιών του και τη στελέχωσή τους από ανθρώπους διαφόρων ειδικοτήτων, δεν θα σας κουράσω με λεπτομέρειες. Όλα αυτά αναφέρονται, με λεπτομέρειες και με συγκεκριμένα στοιχεία, στο κείμενο το οποίο διανέμει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Κλείνω την αναφορά αυτή, υπογραμμίζοντας ότι επιθυμούμε την ταχεία και ουσιαστική απονομή της Δικαιοσύνης. Σε αυτή την προσπάθεια των δικαστών και των άλλων εργαζόμενων στο χώρο της Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση προσφέρει αμέριστη συμπαράσταση. Εχουμε εξασφαλίσει και θα συνεχίσουμε να εξασφαλίζουμε όλες τις εγγυήσεις και τις άλλες θεσμικές και υλικές προϋποθέσεις, προκειμένου οι δικαστικοί λειτουργοί να ανταποκριθούν στο πολύ σημαντικό έργο τους, μακριά από συντεχνιακές συμπεριφορές, μακριά από συμπεριφορές που μπορεί να δημιουργήσουν την εντύπωση άλλων επιδιώξεων. Θεωρούμε ότι η πολύ κρίσιμη αποστολή τους επιβάλλει σε όλους μας -και κυρίως στην κυβέρνηση- να σταθεί αρωγός, προσφέροντας όλα τα μέσα και τις διασφαλίσεις, για να φέρουν σε πέρας το έργο τους.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, γνωρίζετε ότι έχει αναληφθεί, εδώ και περίπου δύο χρόνια, ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία για πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, προερχόμενοι από άλλες χώρες. Η διαδικασία που είχε θεσπιστεί τότε, της εγγραφής αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα σε καταλόγους του ΟΑΕΔ, ολοκληρώθηκε και απέδωσε στο μέτρο των υφιστάμενων δυνατοτήτων. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα. Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, αφορά την τακτοποίηση μιας εκκρεμότητας. Βλέπουμε κατάματα την πραγματικότητα και ταυτόχρονα, δημιουργούμε όλες τις προϋποθέσεις, ώστε το φαινόμενο αυτό να μην επαναληφθεί. Από τη μία, λοιπόν, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, τακτοποιούμε αυτή την εκκρεμότητα του παρελθόντος προχωρώντας σε νομιμοποίηση πολιτών από άλλες χώρες που ζουν στην Ελλάδα, προκειμένου να παραμείνουν και να εργαστούν εδώ, και από την άλλη, δημιουργούμε τις ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να τεθεί φραγμός στα σύνορα της χώρας μας και να μην προκύψει νέο κύμα λαθρομετανάστευσης την επόμενη περίοδο. Ακολουθούμε πολιτική αποτροπής, πολιτική ελέγχου και επαναπροώθησης στη μία περίπτωση, αλλά και πολιτική συγκεκριμένων κανόνων για τη νομιμοποίηση εκείνων που δικαιούνται και μπορούν να παραμείνουν και να εργαστούν στην Ελλάδα. Αυτές τις δύο όψεις, τις δύο πτυχές της πολιτικής μας, συζητήσαμε σήμερα.

Οι πιο σημαντικές ρυθμίσεις -στις οποίες, άλλωστε, θα αναφερθεί λεπτομερώς η κα Παπανδρέου, αλλά έχουν ενδιαφέρον, γιατί για πρώτη φορά συζητούνται τα θέματα αυτά με αυτό τον τρόπο και λαμβάνονται συγκεκριμένες αποφάσεις- είναι:

Αυτοί που έχουν ήδη εφοδιαστεί με τη λεγόμενη "πράσινη κάρτα", εφόσον λήγει η ισχύς της, αποκτούν αυτομάτως το δικαίωμα να παραμείνουν με ανανέωση της κάρτας για ένα ακόμη χρόνο που μπορεί να επιμηκυνθεί, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν οι κάτοχοί της. Αυτό ισχύει για αυτούς που ήδη έχουν λάβει μέρος στη διαδικασία που άρχισε, σύμφωνα με την πρωτοβουλία που πήραμε πριν από περίπου δύο χρόνια.

Για τους αλλοδαπούς πολίτες που δεν έχουν συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία, καταλήγουμε σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, σε μία δέσμη προϋποθέσεων, βάσει των οποίων θα ελεγχθούν, θα κριθούν και θα τους δοθεί η δυνατότητα να παραμείνουν και να εργαστούν νόμιμα στην Ελλάδα. Τέτοια κριτήρια μπορεί να είναι:


-Η παραμονή τους στην Ελλάδα, τουλάχιστον δύο χρόνια, μέχρι σήμερα.


-Η απόδειξη αυτού του γεγονότος με διάφορα έγγραφα, τα οποία αναφέρονται ρητά στις διατάξεις του νομοσχεδίου.


-Η δυνατότητα που προσφέρεται στις οικογένειες να επανενωθούν.


-Η δυνατότητα που προσφέρεται σε αυτούς, οι οποίοι θα εξασφαλίσουν κατ` αρχάς την παραμονή τους στην Ελλάδα, να αναζητήσουν εντός έξι μηνών εργασία, προκειμένου έτσι, αφού ασφαλιστούν στο αντίστοιχο Ταμείο, να έχουν δικαίωμα παράτασης της παραμονής τους στη χώρα μας ως εργαζόμενοι πολίτες.

Πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια ρεαλιστική και υπεύθυνη πολιτική, για λόγους πολιτικούς και ανθρωπιστικούς, αλλά και κοινωνικούς και πραγματικούς.

Θα πρέπει αυτοί οι οποίοι παραμένουν στην Ελλάδα νομιμοποιούμενοι, να ανήκουν πλέον σε συγκεκριμένα ασφαλιστικά Ταμεία, να εισφέρουν στα Ταμεία αυτά, να είναι φορολογούμενοι αναλόγως του επαγγέλματός τους, να έχουν τα δικαιώματα των πολιτών που μπορούν να αναπτύσσουν εδώ κάθε επαγγελματική δραστηριότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν λευκό ποινικό μητρώο από τις ελληνικές δικαστικές Αρχές.

Εκείνοι οι οποίοι, είτε τους απασχολούν, είτε τους ενοικιάζουν σπίτια για να διαμένουν, θα έχουν αυστηρές κυρώσεις, αν δεν το δηλώνουν αυτό με τέτοιο τρόπο, ώστε και μέσω της διασταύρωσης αυτών των στοιχείων να γνωρίζουμε ποιοι αλλοδαποί πολίτες είναι σήμερα στην Ελλάδα, για πόσο καιρό είναι, με τι ασχολούνται, πού διαμένουν και όλα τα συναφή στοιχεία.

Καταλήγοντας, θέλω να σας ενημερώσω ότι το Σάββατο, στις 10.30, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Πολωνό ομόλογό του κ. Μπούζεκ που επισκέπτεται την Ελλάδα. Θα έχουν συνομιλίες για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει εκτίμηση για τον αριθμό των αλλοδαπών που ήδη έχουν νομιμοποιηθεί και εάν, μακροπρόθεσμα, υπάρχει μελέτη για θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, στο δημογραφικό, στα κοινωνικά θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω αριθμητικά στοιχεία που μπορώ να αναφέρω, είναι κάτι που δεν έκανα για να μη σας κουράσω. Θα τα αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια η κα Παπανδρέου που δίνει συνέντευξη αυτή την ώρα. Πρέπει να σας πω ότι 338.000 είναι αυτοί που σήμερα φαίνεται ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, έχουν εξασφαλίσει νόμιμα την παραμονή τους στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι πάνω από 350.000 αλλοδαποί είναι στην Ελλάδα, εκτός νομίμων διαδικασιών. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, κυρίως, από τις Επιτροπές που έχει συγκροτήσει ο ΟΑΕΔ. Από τα στοιχεία αυτά που δεν αποδίδουν απολύτως την πραγματικότητα, προέρχεται κυρίως η καταγραφή, γιατί μιλούν για έναν μικρότερο αριθμό, αλλά η εκτίμηση μας οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα, δηλαδή στον αριθμό τον οποίο ανέφερα. Φαίνεται ότι από τους περίπου 200.000 πολίτες που συμμετείχαν αρχικώς στη διαδικασία για να αποκτήσουν «πράσινη κάρτα» την έχουν αποκτήσει περίπου 160.000. Είναι ακόμη 40.000 πολίτες για τους οποίους δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως, άλλωστε αρχικώς είχε προβλεφθεί. Πρέπει να σας πω -και εδώ φαίνεται πως συμβαίνουν διάφορα παράδοξα- ότι πολλοί από αυτούς είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ, πληρώνουν ασφαλιστική εισφορά, άλλοι έχουν τα παιδιά τους σε σχολεία, άλλοι έχουν υπογράψει συμβόλαια με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που μένουν. Πρέπει να υπάρξει μια τακτοποίηση αυτής της εκκρεμότητας. Οι συνέπειες που θα προκύψουν -μίλησα πριν συνοπτικά με τίτλους- είναι μόνο θετικές. Αντιλαμβάνεστε πως αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του λεγόμενου αθέμιτου ανταγωνισμού, αφού οι αλλοδαποί πολίτες εντάσσονται, νομιμοποιούμενοι πλέον, στην παραγωγική διαδικασία. Ασφαλίζονται. Είναι κάτι που και οι ίδιοι το επιθυμούν. Αλλά, αυτομάτως αντιλαμβάνεστε πως οδηγεί σε εξυγίανση στην αγορά εργασίας. Θα ενισχυθεί έτσι το ασφαλιστικό σύστημα με τη νομιμοποίηση αλλοδαπών που εργάζονται νόμιμα στην Ελλάδα. Θα αντιμετωπίσουμε, επίσης, και το πρόβλημα της εγκληματικότητας, σε μεγάλο βαθμό. Κάτι το οποίο, μπορούμε αβίαστα να πούμε επιτεύχθηκε σε ορισμένες περιοχές της χώρας, ιδιαιτέρως στην επαρχία, με την καταγραφή και νομιμοποίηση, με την απόκτηση «πράσινης κάρτας» από πολλούς αλλοδαπούς που διαμένουν σε αυτές τις περιοχές. Οταν κάποιος, μάλιστα, εντάσσεται νομίμως στην ελληνική κοινωνία, στους μηχανισμούς, στις διαδικασίες της έχει πλέον ποινικό μητρώο, που πρέπει να είναι «λευκό» και γνωρίζει ότι οι Υπηρεσίες μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να τον ελέγξουν, αυτός ακριβώς έχει μια διαφορετική συμπεριφορά. Εχει άλλες προϋποθέσεις, πολύ καλύτερες. Βεβαίως, όλη αυτή η διαδικασία, της παροχής μιας δεύτερης ευκαιρίας στους πολίτες που ζουν στην Ελλάδα, θα συνοδεύεται από ιδιαίτερα αυστηρή εφαρμογή των νόμων. Αυτό που είπαμε ότι είναι σημαντικό και πρέπει να το προωθήσουμε είναι η συνεννόηση κυρίως με την Αλβανία, από την οποία εισέρχονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό ξένοι πολίτες. Για προγράμματα εποχικής απασχόλησης, σήμερα, πολλοί έρχονται στην Ελλάδα για να εργαστούν μια ορισμένη περίοδο και επιστρέφουν όταν δεν έχουν απασχόληση εδώ. Αυτός είναι, ίσως, για κάποιους, εξ αρχής, ο στόχος. Υπάρχει, έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία και η εφαρμογή της θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Υπάρχει πρόβλεψη στο νομοσχέδιο, πως όταν θα λήξει η παραμονή αυτών των ανθρώπων δεν θα επιστρέψουν στο σημερινό καθεστώς, δηλαδή, δεν θα παραμείνουν εδώ. Και εάν ξέρουμε τις επιπτώσεις που θα έχει, όσον αφορά τις οικογένειες, όταν θα υπάρξει νομιμοποίηση μεγάλης ομάδας μεταναστών, δεν φοβάστε ότι αυτό θα γίνει ένα έναυσμα για να έρθει και μια δεύτερη γενιά μεταναστών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν αυστηρός όταν είπα ότι δε μιλάμε, παρά μόνο γι αυτούς που ήδη, ζουν στην Ελλάδα. Με ρωτάτε, εάν φοβόμαστε το ενδεχόμενο να έρθουν κάποιοι. Αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν αυτούς που θα επιδιώξουν να έρθουν αύριο. Είπα ότι στα σύνορα τίθεται φραγμός. Τα σύνορα κλείνουν. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας αυτή την ώρα και πιστεύουμε ότι θα το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο. Η πολιτική αυτή δεν αφορά αυτούς που θα επιδιώξουν να εισέλθουν στη χώρα μας, από τώρα και στο εξής. Και μίλησα για πολιτική αποτροπής, ελέγχου και επαναπροώθησης. Είναι πολιτική που ακολουθείται στην περίπτωση των πολιτών στους οποίους αναφέρεστε. Το νομοσχέδιο αυτό δεν αναφέρεται σε θέματα απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς πολίτες. Αυτό είναι θέμα άλλης πολιτικής. Αλλά, το πώς πολιτογραφείται κάποιος Ελληνας, το γνωρίζεται, είναι δεδομένο το νομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται. Πρέπει να ζει, να παραμένει, π.χ. στην Ελλάδα τα δέκα από τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Νομίζω ότι ο στόχος πολλών, από τους περισσότερους που ήρθαν στην Ελλάδα για να εργαστούν, είναι ίσως να παραμείνουν δια βίου στην Ελλάδα και να επιδιώξουν να πολιτογραφηθούν αποκτώντας την ελληνική ιθαγένεια, ως Ελληνες πολίτες. Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα, γιατί κάποιος ο οποίος έρχεται για μια περίοδο και νομίμως παραμένει εργαζόμενος στην Ελλάδα, θέλει να γνωρίζει ποια είναι η προοπτική που μπορεί να έχει. Είναι ένα θέμα, λοιπόν, το οποίο συζητούμε. Ισχύουν αυτά που ισχύουν σήμερα για όλες τις περιπτώσεις. Αυτή την ώρα δεν έχουμε να πούμε κάτι διαφορετικό.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι με αυτό το νομοσχέδιο «κλείνουν τα σύνορα». Μέχρι τώρα ήταν ανοικτά τα σύνορα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι την τελευταία περίοδο με πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας, με διάφορους τρόπους -όπως είναι η συγκρότηση Τμήματος Ειδικών Φυλάκων στα σύνορα- έχουμε μειώσει κατά πολύ αυτή την τάση εισόδου στην Ελλάδα λαθρομεταναστών. Ασφαλώς, τα σύνορα κάθε χώρας και της δικής μας είναι κλειστά, αλλιώς δεν θα είχε νόημα να υπάρχουν. Οι έλεγχοι είναι αυστηροί. Ομως, σήμερα υπάρχει μια πραγματικότητα, την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η πολιτική αυτή αφορά όσους ζουν στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε, με ανάλογο τρόπο, εκείνες τις ομάδες των πολιτών που θα επιχειρήσουν να εισέλθουν εφ εξής στην Ελλάδα. Μάλιστα, για πολλούς που ζουν σήμερα στην Ελλάδα, αλλά δεν συγκεντρώνουν αυτές τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις παραμονής τους, μέχρι σήμερα, παραμονή π.χ. επί δύο έτη στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν τα μέτρα τα οποία αποφασίζουμε. Αυτοί θα επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσής τους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είπατε για δύο χρόνια@

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα κριτήριο στο οποίο αναφέρθηκα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα δημιουργηθούν, δηλαδή, μηχανισμοί αποτροπής εισόδου; Θα έχουμε διεύρυνση των Σωμάτων Ασφαλείας@;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι οι εντολές που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, είναι πάντοτε να ελέγχουν τα σύνορα και να μην επιτρέπουν την είσοδο σε οποιονδήποτε που δεν έχει νόμιμα έγγραφα. Γνωρίζετε ότι κατά καιρούς αντιμετωπίζουμε τέτοια κρούσματα λαθρομετανάστευσης. Πολίτες που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στη ζωή τους, πέφτουν θύματα δουλεμπόρων κυρίως σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Πρόσφατα είχαμε μάλιστα σχετικό κρούσμα. Γνωρίζετε ότι με την Τουρκία, μεταξύ των άλλων θεμάτων, έγινε συζήτηση και για το συγκεκριμένο θέμα, για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης προς τη χώρα μας. Η Τουρκία έχει συμφωνήσει σε μια πολιτική επαναπροώθησης των λαθρομεταναστευτών προς την Τουρκία. Υπάρχει, λοιπόν, δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Δεν μιλάμε για μια άλλη πολιτική. Αυτό για το οποίο μιλάμε είναι ότι τα μέτρα νομιμοποίησης αφορούν αυτούς που έχουν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις και ζουν σήμερα στην Ελλάδα. Δεν αφορούν αυτούς, οι οποίοι εφεξής θα επιδιώξουν να έρθουν στη χώρα μας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τα παιδιά όσων αυτή τη στιγμή βρίσκονται παρανόμως στη χώρα μας θα μπορούν να φοιτούν σε ελληνικά σχολεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα από τα κριτήρια που συζητήσαμε. Η φοίτηση ενός παιδιού σε σχολείο της χώρας μας είναι ένα στοιχείο που πρέπει να συνεκτιμηθεί, καθώς θα κρίνεται, θα ελέγχεται ο γονέας για το αν θα του παραχωρηθεί ή όχι αυτό το καθεστώς νόμιμης παραμονής στη χώρα μας. Γιατί αντιλαμβάνεστε πως η κυβέρνησή μας δεν είναι δυνατό να προχωρήσει σε μέτρα, τα οποία μεταξύ των άλλων συνεπάγονται την πλήρη αποχώρηση ή απομάκρυνση των μαθητών από το σχολείο που φοιτούν και για άλλους λόγους και την αναγκαστική επιστροφή των παιδιών αυτών στην πατρίδα τους.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τα παιδιά που δεν φοιτούν και θέλουν να φοιτήσουν, θα μπορούν να φοιτήσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπατε ότι θα υπάρχουν κριτήρια και ανέφερα ορισμένα. Θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ. Αυτό το σχέδιο νόμου, άλλωστε, θα συζητηθεί την επόμενη περίοδο με περισσότερες λεπτομέρειες. Σας είπα ποια είναι τα κριτήρια, βάσει των οποίων θα μπορούν κάποιοι να παραμείνουν εδώ.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι γι αυτούς που θα μένουν σε σπίτια. Ποιος έχει υποχρέωση να το δηλώσει αυτό, ο ιδιοκτήτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να συνάπτει συμβόλαιο με τον ενοικιαστή, αφού πρώτα εξετάσει και διαπιστώσει ότι ο ενοικιαστής έχει τα νόμιμα έγγραφα, ώστε να μπορεί να παραμένει και να εργάζεται στην Ελλάδα. Να μπορεί, δηλαδή, όπως και οι άλλοι πολίτες, να συνάπτει συμβόλαια ενοικίασης ακινήτων. Σε αυτή την περίπτωση ο ιδιοκτήτης -και μίλησα για αυστηρές κυρώσεις, εφόσον δεν τηρείται αυτή η διαδικασία- υποχρεούται να ελέγχει την ύπαρξη ή μη αυτών των προϋποθέσεων του πολίτη με τον οποίο προχωρά σε σύναψη ενός συμβολαίου για να ενοικιάσει το ακίνητο.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να μου πείτε εάν σε αυτή τη βασική κατεύθυνση της μεταναστευτικής πολιτικής συμφώνησαν όλα τα μέλη του Υ.Σ. και εάν ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε κάποιο άλλο θέμα της πολιτικής επικαιρότητας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε οποιοδήποτε άλλο θέμα. Εδωσε το λόγο απευθείας στον κ. Σταθόπουλο, προκειμένου να εισηγηθεί τα θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Και στο δεύτερο θέμα, έδωσε απευθείας το λόγο στην κα Παπανδρέου. Ελαβαν το λόγο πολλοί συνάδελφοι και αναφέρθηκαν είτε στο ένα θέμα, είτε στο άλλο με τέτοιο τρόπο που μου δίνει τη δυνατότητα να πω ότι καταλήξαμε ομοφώνως σε αυτές τις προτάσεις, σε αυτές τις επιλογές.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν στο Υ.Σ. έγινε οποιαδήποτε νύξη για τα ανοικτά μέτωπα που φαίνονται αυτή τη στιγμή μεταξύ κυβέρνησης και δικαιοσύνης. Υπάρχουν δηλώσεις των κυρίων. Πεπόνη, Ματθία κ.λ.π.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε καμία αναφορά, επαναλαμβάνω, σε θέματα τα οποία, μπορεί να πει κανείς, αφορούν την πολιτική ή την καθαρά πολιτική επικαιρότητα, γιατί έτσι όπως θέτετε εσείς το συγκεκριμένο θέμα, παρά το ότι άπτεται του τομέα της Δικαιοσύνης, το θέτετε ως πολιτικό ζήτημα. Λέτε για το αν υπάρχει αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει καμία αντιπαράθεση. Γνωρίζετε ότι έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Ο κ. Ματθίας απέστειλε σχετική εγκύκλιο, είναι δικαίωμά του. Αυτό έγινε χθες, ενώ σήμερα ήταν γνωστό ότι συνεδριάζει το Υ.Σ. και επρόκειτο να ασχοληθεί με θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Παραμένουμε στη θέση την οποία εξέφρασα και την περασμένη Παρασκευή. Ουδείς είναι υπεράνω του νόμου, είτε είναι πολιτικός, είτε είναι δικαστής. Και ουδείς είναι υπεράνω κριτικής. Και οι κρίνοντες, κρίνονται. Οι δικαστές, οι οποίοι έχουν ανεξαρτησία συνείδησης και γνώμης στα καθήκοντά τους, όπως είπε χθες και ο υπουργός Δικαιοσύνης, δεν φοβούνται τη δημόσια κριτική. Βεβαίως, η Δικαιοσύνη λειτουργεί με όλες τις συνταγματικές εγγυήσεις της ανεξαρτησίας, ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό περιθώριο σε οποιονδήποτε να σκεφθεί ότι είναι δυνατό, μια δήλωση που ενέχει στοιχεία κρητικής να επιδιώκει τον επηρεασμό ενός δικαστή στο έργο του. Κάθε άλλο. Τέτοιο θέμα, λοιπόν, δεν υφίσταται. Η κυβέρνηση είναι στο πλευρό των δικαστικών λειτουργών και προσφέρει αμέριστη υποστήριξη, προκειμένου να ανταποκριθούν στην πολύ σημαντική αποστολή τους.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Με βάση τις αρχαιοελληνικές αξίες της φιλοξενίας, αλλά και τα ευρωπαϊκά ιδεώδη περί ανοικτών συνόρων, αλλάζει τίποτα με την παροχή ασύλου σε όλους τους πολιτικούς φυγάδες που προέρχονται@

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι θέμα διαφορετικό από αυτό που συζητούμε και αντιμετωπίζεται με εξαιρετικές διαδικασίες. Η πολιτική, σε ό,τι αφορά τη χορήγηση ασύλου, παραμένει αυτή που γνωρίζετε. Συζητούμε ένα άλλο θέμα που αφορά την αντιμετώπιση της εκκρεμότητας, που δεν είναι άλλη από την παραμονή στην Ελλάδα, με τρόπο που δεν είναι σύννομος, εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών προερχόμενων από άλλες χώρες. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα αυτό οριστικά και με τον καλύτερο τρόπο, προς όφελος τόσο της χώρας μας και της ελληνικής κοινωνίας, όσο και προς το συμφέρον αυτών των ίδιων των αλλοδαπών πολιτών.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Θα υπάρξουν ευθύνες και καταλογισμός ευθυνών σε όσους ευθύνονται για το στοίβαγμα πολλών ανθρώπων σε δωμάτια δύο επί δύο@

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το λιγότερο. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα παραπλήσιο θέμα που συζητήθηκε, σήμερα, στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα ανέγερσης νέων φυλακών, το οποίο είναι σε εξέλιξη. Μίλησε γι` αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης. Γνωρίζετε ότι στις ελληνικές φυλακές οι κρατούμενοι είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που μπορούν, σύμφωνα με τα σχέδια, να δεχθούν. Δημιουργείται έτσι ένα τεράστιο πρόβλημα. Η εξαγγελία της κυβέρνησης για την απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού, μέχρι το 2004, είναι δέσμευσή μας και συζητήθηκε σήμερα. Η ολοκλήρωση του προγράμματος ανέγερσης νέων φυλακών σε διάφορες περιοχές, θα κάνει εφικτή αυτή τη λύση. Υπάρχει, όμως, και το θέμα με τους δουλέμπορους ή όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Ασφαλώς δικάζονται, σύμφωνα με τους νόμους της χώρας μας. Σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες βρεθούν απέναντι σε αρκετές εκατοντάδες λαθρομεταναστών, μπορεί κάποια στιγμή αυτός ο μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών να φιλοξενηθεί σε χώρους, όπου μπορεί να πει κανείς ότι δεν υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να οδηγεί σε ένα γενικό συμπέρασμα, γιατί έτσι αδικούμε τη χώρα μας, που όπως σωστά είπατε, είναι μια χώρα φιλόξενη, μια χώρα μεγάλης ανοχής, μια χώρα στην οποία η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δεν άνθισαν και δεν θα επιτρέψουμε να ανθίσουν.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ο Πρωθυπουργός θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Ούτε πέρυσι έγινε. Η τιμή στη μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, εκδηλώνεται από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση πιο ουσιαστικά και με διάφορους τρόπους.

ΚΑΠΠΟΣ: Αρκετές εφημερίδες επισημαίνουν αρκετές διαφορές ανάμεσα στην αρχική και την τρέχουσα δομή του νομοσχεδίου. Για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, ποιες πρόνοιες υπάρχουν για την κατοχύρωση συνταγματικών δικαιωμάτων των μεταναστών, του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, του δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι. Και δεύτερον, επειδή αναφερθήκατε στους μετανάστες που πρόκειται να έρθουν στο μέλλον και τη διαδικασία του πολιτικού ασύλου@

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν για το θέμα του ασύλου. Ισχύουν οι εξαιρετικές διαδικασίες που είναι γνωστές. Δεν μας απασχόλησε το θέμα αυτό. Το νομοσχέδιο που συζητούμε δεν αφορά συνολικά θέματα μεταναστευτικής πολιτικής. Είναι νομοσχέδιο που αφορά θέμα μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά γι` αυτούς που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα και δεν έχουν εξασφαλίσει νόμιμη παραμονή και εργασία στη χώρα μας. Εφόσον νομιμοποιήσουν την εδώ παραμονή τους, θα έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν, στο πλαίσιο συλλόγων, δραστηριότητες, όπως όλοι οι άλλοι πολίτες. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Δεν θα είναι πολίτες περιορισμένων δικαιωμάτων. Συζητούμε για τις διαδικασίες, τους μηχανισμούς, τα όργανα, προκειμένου η νομιμοποίηση αυτών που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία να μην προκαλεί κραδασμούς.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ποιές άλλες κατηγορίες υπηρεσιών θα πρέπει να ελέγχουν αν έχουν τα νόμιμα χαρτιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα αναλαμβάνουν οι οργανισμοί Αυτοδιοίκησης, οι Νομαρχίες κυρίως, και η Γενική Γραμματεία της κάθε Περιφέρειας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 16 November 2000 - 17:05:09 UTC