Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Σας ενημερώνω ότι η κα Αγγελική Λαϊου υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση της υφυπουργού Εξωτερικών, για προσωπικούς λόγους, όπως αναφέρει σε σύντομη επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό. Ο Πρωθυπουργός την ευχαρίστησε για τη μέχρι τώρα προσφορά της. Η κα Λαϊου είναι βουλευτής Επικρατείας και από τη θέση αυτή θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ευόδωση της κυβερνητικής προσπάθειας. Στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών τοποθετείται ο βουλευτής Γρηγόρης Νιώτης.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας το «ΒΗΜΑ» αναφερόταν ότι στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Λάμπη Νικολάου έγινε συζήτηση για τις προσεχείς εκλογές της Επιτροπής και για αλλαγές στο καταστατικό της Ολυμπιακής Επιτροπής. Συζητήθηκαν αυτά τα θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι στην προχθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας των αθλητών μας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως επίσης και θέματα που αφορούν τα οικονομικά της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Γνωρίζετε ότι η Επιτροπή απέκτησε πρόσφατα καταστατικό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί με πολύ επαινετικούς λόγους και από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του καταστατικού της Ε.Ο.Ε.

ΒΙΔΑΛΗ: Είπατε ότι η κα Λαϊου παραιτείται για προσωπικούς λόγους. Δεν τους γνώριζε αυτούς τους λόγους; Διότι, ως τις 23.00 χθες το βράδυ, σχεδίαζε με στενό συνεργάτη της το ταξίδι της νότιας Αφρικής που θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό σημαίνει ότι η κα Λαϊου, μέχρι την τελευταία στιγμή, ήταν παρούσα στις επάλξεις, στο καθήκον της και επειδή, όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει πάντα μια συνέχεια στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης ή στις λειτουργίες του κράτους, λογικό είναι να ασχολείται με τα καθήκοντα που τις είχαν ανατεθεί. Η τοποθέτηση του νέου υφυπουργού θα οδηγήσει στο να έχουμε μια περαιτέρω εξέλιξη αυτής της προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε από την κα Λαϊου και για το συγκεκριμένο ταξίδι. Δεν είναι σε αντίφαση το ένα με το άλλο.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχει κάποιο σχόλιο η κυβέρνηση για τη δήλωση του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος είπε ότι σημασία δεν έχει ποια λύση ζητά ο κυπριακός λαός σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, σημασία έχει να υπάρχει κινητικότητα για να δοθεί κάποια λύση. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και στα σύνορα, λέγοντας ότι ούτως ή άλλως, σε μερικά χρόνια, δεν θα υπάρχουν σύνορα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε, κατ` επανάληψη, τονίσει ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός πως η Διεθνής Κοινότητα ασχολείται με το κυπριακό θέμα. Το θέμα αυτό παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Και μόνο αυτό το γεγονός, το ότι υπάρχει, δηλαδή, κινητικότητα περί το κυπριακό θέμα, είναι κάτι που πρέπει να το αξιολογήσουμε θετικά. Ασφαλώς, και εδώ δεν είναι δυνατό να μετατοπιστούμε, ούτε κατά το ελάχιστο, οι όποιες συζητήσεις για τη λύση του κυπριακού θέματος θα πρέπει να οδηγούνται σε αναζήτηση λύσης, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Για τη δημιουργία ενός διζωνικού, δικοινοτικού κράτους, με μία ιθαγένεια, με ενιαία κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα. Αυτά προβλέπονται στις αποφάσεις του ΟΗΕ. Με βάση αυτά η Κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και ο διεθνής παράγοντας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το θέμα και να εξεύρουν λύση. Σε αυτή τη θέση παραμένουμε και δεν πρόκειται να μετακινηθούμε από αυτή.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Χθες το βράδυ, ο κ. Τσοχατζόπουλος, σε κλειστή συνεδρίαση του τομέα Αμυνας και Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι καλός είναι ο διάλογος για τα ελληνο-τουρκικά και το Κυπριακό, αλλά δεν πρόκειται να οδηγήσει πουθενά. Είπε ότι είχε αρχίσει ο διάλογος και επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και συνεχίστηκε και επί Ανδρέα Παπανδρέου, συνεχίζεται και σήμερα και δεν νομίζει ότι θα έχει καμία κατάληξη. Το δεύτερο το οποίο είπε και θα ήθελα, επίσης, ένα σχόλιό σας, είναι ότι για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αλλά και για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, υπήρξε συναλλαγή.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, δεν γνωρίζω τι μπορεί να είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος ή οποιοδήποτε στέλεχος που συμμετείχε σε μια κλειστή κομματική σύσκεψη. Αρα, θα μου επιτρέψετε να έχω μία επιφύλαξη για την πιστότητα της μεταφοράς αυτών των απόψεων. Οσον αφορά, όμως, τα θέματα που θέσατε, επειδή ακριβώς είναι πολύ σημαντικά και κρίσιμα, θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα γενικό, πλέον, σχόλιο: Η πολιτική που ακολουθούμε έχει αποφασιστεί στα κυβερνητικά και τα κομματικά όργανα. Είναι η πολιτική η οποία, αυτή και μόνο αυτή, μπορεί να αποδώσει καρπούς και να δημιουργήσει νέες συνθήκες στην περιοχή για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόοδο των λαών. Οσον αφορά το κυπριακό ζήτημα και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., η απόφαση Κορυφής που ελήφθη στο Ελσίνκι, πιστεύω ότι αποδίδει απολύτως τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα, αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Αποδίδει, απολύτως, τη βούληση της Ελλάδας να προσεγγίσει η Τουρκία την Ε.Ε. εναρμονιζόμενη με τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία των χωρών της Ε.Ε. Να γίνει, δηλαδή, μια ευρωπαϊκή χώρα και να μην επιτραπεί στην Τουρκία να ακολουθεί μια πολιτική της a la carte Ευρώπης -ας μου επιτραπεί η έκφραση- επιλέγοντας, δηλαδή, το κομμάτι εκείνο των ευρωπαϊκών λειτουργιών που πιστεύει ότι ανταποκρίνεται στα δικά της συμφέροντα και απορρίπτοντας ένα άλλο τμήμα των ευρωπαϊκών λειτουργιών και διαδικασιών που θεωρεί ότι δεν είναι σύμφωνο με τα δικά της συμφέροντα. Η Τουρκία θα πρέπει, λοιπόν, να ενταχθεί στην Ευρώπη και να εξευρωπαϊστεί. Είναι μάταιο να αναμένει ότι η Ευρώπη είναι αυτή που θα προσχωρήσει στο μέχρι τώρα υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας της τουρκικής δημοκρατίας. Η θέση αυτή είναι σαφής. Είναι γενικό αυτό το σχόλιο. Δεν υπάρχει καμία συναλλαγή. Υπάρχει μια πολιτική αρχών. Γνωρίζετε ότι ακολουθούμε παγίως πολιτική αρχών και στο πλαίσιο μιας τέτοιας πολιτικής δεν υπάρχουν περιθώρια για συναλλαγές.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Η απάντησή σας για τη συναλλαγή, αφορά στο κομμάτι που λέει ότι έγινε συναλλαγή για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου@

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς το είπατε αυτό. Ημουν σαφής. Εμείς ακολουθούμε πολιτική αρχών σε όλους τους τομείς. Και στους δύο στους οποίους εσείς αναφερθήκατε και πραγματικά είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Είπα ότι στο πλαίσιο μιας πολιτικής αρχών, δεν υπάρχει περιθώριο για συναλλαγές.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δεν το είπα εγώ. Ημουν εκεί και άκουσα τον κ. Τσοχατζόπουλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι η χώρα μας ακολουθεί μια πολιτική αρχών που έχει αποφασιστεί στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα, με τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο για παρερμηνείες. Οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, είναι οι ορθές και έχουν αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της χώρας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σήμερα είναι η επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους του Ντενκτάς. Σας πληροφορώ ότι η Κύπρος, αυτή την ώρα, έχει νεκρώσει σαν αντίδραση. Θα ήθελα να κάνετε μια δήλωση επ αυτού. Ακόμη, ο Φερχόγκεν φαίνεται ότι αλλάζει απόψεις από τη μια ημέρα στην άλλη. Τώρα, περίπου αναιρεί το έγγραφο για την εταιρική σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε. και λέει ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ποιο είναι το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ε.Ε. στο Ελσίνκι αποφάσισε ότι η επίλυση του κυπριακού θέματος δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Οσον αφορά την εταιρική σχέση Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας ή την προσέγγιση και ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., η Ε.Ε. έχει αποφασίσει ότι το Κυπριακό θα καθορίσει αυτή την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. Αυτές είναι οι αποφάσεις που έχει λάβει η Ε.Ε.. Στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, για μια ακόμη φορά, αποτυπώνεται η θέση ότι το Κυπριακό είναι στοιχείο που θα καθορίσει την πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε. Αυτή η θέση μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.

Οσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Φερχόγκεν, πρέπει να πω ότι αυτή η διατύπωση -έτσι τουλάχιστον όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα- για το ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. δεν μπορεί να γίνει χωρίς λύση του κυπριακού θέματος, είναι μια δήλωση η οποία δεν αφορά αυτό ακριβώς -και θέλω να είμαι ακριβόλογος σε αυτό- που αποφασίστηκε στο Ελσίνκι. Στο Ελσίνκι είπαμε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. δεν προϋποθέτει τη λύση του κυπριακού θέματος. Και είπαμε, επίσης, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα επηρεαστεί καταλυτικά, θα καθοριστεί και από τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της αντιμετώπισης και επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Σε αυτές τις θέσεις παραμένουμε, μας εκφράζουν απολύτως.

Αναφορικά με το πρώτο θέμα που θέσατε, πραγματικά είναι μια θλιβερή ημέρα μνήμης. Πιστεύουμε ότι η καλύτερη απάντηση σε τέτοιες πρωτοβουλίες, που αναλήφθηκαν στο παρελθόν χωρίς να αποδώσουν για να αντιμετωπίσουμε τέτοια τετελεσμένα, είναι οι προσπάθειες που γίνονται τώρα για την επίλυση του κυπριακού θέματος. Καλύτερη απόδοση τιμής -θα μου επιτρέψετε να πω- σε όσους κατά καιρούς προσπάθησαν να απαντήσουν με διάφορους τρόπους σε αυτά τα τετελεσμένα είναι η προσπάθεια που καταβάλλουμε σήμερα: Να λύσουμε οριστικά, με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, το κυπριακό ζήτημα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα επανέλθω στο θέμα της παραίτησης της κας Λαϊου. Η επαναφορά, μετά από ελάχιστους μήνες, του κ. Νιώτη, στην ίδια κυβερνητική θέση, ερμηνεύεται -νομίζω ότι είναι αυτονόητη η ερμηνεία- ότι ο Πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει λανθασμένη επιλογή στο πρόσωπο της κας Λαϊου, την οποία επανορθώνει με την επαναφορά του κ. Νιώτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι τελείως αυθαίρετο αυτό το συμπέρασμα στο οποίο οδηγείστε. Γιατί, εάν η κα Λαϊου δεν είχε προσωπικούς λόγους, τους οποίους η ίδια γνωρίζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και αυτούς άλλωστε επικαλείται με σαφή τρόπο και δεν είχε επιλέξει να παραιτηθεί, θα συνέχιζε να ασκεί τα καθήκοντά της.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ε, δεν συνέβη, όμως, κ. Υπουργέ !

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό, όμως, αφορά προσωπικούς λόγους. Δεν αφορά αξιολόγηση της κας Λαίου και εξαγωγή συμπεράσματος από τον Πρωθυπουργό ότι δεν είναι ικανή να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, ώστε πρέπει να απομακρυνθεί. Είναι πρωτοβουλία της κας Λαϊου αυτή η εξέλιξη.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η επαναφορά του κ. Νιώτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζουμε ότι ο κ. Νιώτης προσέφερε πολύ σημαντικό έργο στον τομέα αυτό. Είναι, άλλωστε, γνωστό σε όλους σας ότι στα θέματα αυτά, με τα οποία και πάλι θα ασχοληθεί με τη νέα του ιδιότητα, μπορεί να έχει πολύ θετική συμβολή. Είναι χρήσιμος. Αυτό, όμως, δεν ακυρώνει καθόλου την αξία της μέχρι τώρα συμμετοχής της κας Λαϊου στο κυβερνητικό σχήμα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με την επαναφορά του κ. Νιώτη, μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχουν στους προβληματισμούς του Πρωθυπουργού αλλαγές και σε άλλες κυβερνητικές θέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η αλλαγή αυτή προέκυψε, επειδή η κα Λαϊου ζήτησε να απαλλαγεί των καθηκόντων της για προσωπικούς λόγους. Εάν δεν το ζητούσε θα παρέμενε και θα ασκούσε -κι αυτή την ώρα που συζητούμε- τα καθήκοντά της. Ηταν δική της πρωτοβουλία, δική της επιλογή. Ο Πρωθυπουργός την ευχαρίστησε, δεχόμενος, σεβόμενος την επιλογή της και ανέθεσε στον κ. Νιώτη τα καθήκοντα του υφυπουργού Εξωτερικών.

ΜΠΕΚΑΣ: Πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα με το βοδινό κρέας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα στην Ε.Ε. Το θέμα των βοοειδών που πάσχουν από αυτή την ασθένεια, έχει δημιουργήσει ένα κλίμα πανικού στους καταναλωτές στις χώρες της Ευρώπης. Η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή της Ε.Ε. συνεδριάζει σήμερα. Ελπίζουμε να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και να λάβει αποφάσεις για μέτρα που ίσως είναι αναγκαία, γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι δυνατό στο πλαίσιο της Ε.Ε μια χώρα να προχωρήσει μονομερώς στη λήψη μέτρων, πράγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη λήψη αντιμέτρων από μια άλλη πλευρά και να οδηγηθούμε σε έναν φαύλο κύκλο, όπως αντιλαμβάνεστε. Εμείς έχουμε εντατικοποιήσει τους ελέγχους στη χώρα μας. Γνωρίζετε ότι τα υλικά ειδικού κινδύνου, όπως είναι π.χ. οι οφθαλμοί, ο εγκέφαλος, κ.τ.λ., δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται, γιατί διαπιστώνεται ότι μέσω αυτών των υλικών μπορεί να μεταδοθεί η νόσος. Ασφαλώς, όμως, το θέμα είναι ευρύτερο. Εάν η Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή δεν καταλήξει σήμερα σε μια δέσμη αποφάσεων και μέτρων, την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. και είναι βέβαιο ότι θα ασχοληθεί με αυτό το θέμα και θα λάβει αποφάσεις για να το αντιμετωπίσει. Γιατί είναι θέμα που χρίζει αντιμετώπισης. Αλλά, συνολικής αντιμετώπισης, με ενιαίο τρόπο στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 15 November 2000 - 14:05:09 UTC