Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα εισαγωγικώς να σας πω ότι οι εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία είναι σε θετική κατεύθυνση. Νοιώθουμε ικανοποίηση και δικαίωση, γιατί ο ρόλος της Ελλάδας αποδείχθηκε χρήσιμος και εποικοδομητικός. Πιστεύουμε ότι οι πολιτικές δυνάμεις της φίλης χώρας θα χειριστούν με ψυχραιμία και υπευθυνότητα την κρίση που παρουσιάζεται αυτή τη μεταβατική περίοδο, ώστε με ειρηνικό τρόπο, χωρίς βία να ολοκληρωθεί αυτή η εξέλιξη. Πάντοτε η χώρα μας και ο λαός μας ήταν στο πλευρό του γιουγκοσλαβικού λαού. Μια νέα σελίδα ανοίγει για τη Γιουγκοσλαβία, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε να εργαζόμαστε κι εμείς, όπως άλλωστε κάναμε μέχρι τώρα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου είχε σειρά επικοινωνιών με ομολόγους του άλλων χωρών. Επικοινώνησε με το Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Βεντρίν, με το Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Φίσσερ. Είχε επικοινωνία, σήμερα το πρωί, με τον κ. Κοστούνιτσα. Ο κ. Παπανδρέου ταξιδεύει στο Βέλγιο και πηγαίνει στην πόλη Μπριζ, όπου εκεί λειτουργεί το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Κολέγιο που είναι συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ενωση και στο οποίο προεδρεύει ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου κ. Ντεάν. Ηταν καλεσμένος ο Πρωθυπουργός και από καιρό είχε δηλωθεί ότι θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος θα εκφωνήσει σχετική ομιλία στο πλαίσιο αυτού του ακαδημαϊκού έτους που έχει πάρει το όνομα του Ελληνα φιλόσοφου Σωκράτη.

Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει την επικοινωνία του και με άλλους ομολόγους του. Εντός της ημέρας ίσως χρειαστεί να μεταβεί στο Παρίσι. Η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει η Ε.Ε., προκειμένου αυτή την κρίσιμη στιγμή να δείξουμε πόσο αποτελεσματικοί και χρήσιμοι μπορεί να είμαστε για μια χώρα κι ένα λαό.

Θέλω, επίσης, να σας ενημερώσω ότι ο Πρωθυπουργός, για ένα συναφές θέμα που αφορά την Ε.Ε., δέχθηκε και είχε συνεργασία με τους ευρωβουλευτές κ. Τσάτσο και Μπροκ, οι οποίοι εκπροσωπούν το Ευρωκοινοβούλιο στις συζητήσεις για τη Διακυβερνητική. Εκφράστηκε η θέση ότι η έκτακτη Σύνοδος που γίνεται την ερχόμενη εβδομάδα στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας θα πρέπει να δώσει σημαντική πολιτική ώθηση, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας οι αποφάσεις που θα λάβει η Ε.Ε., όταν πλέον θα είναι ώριμα τα θέματα, να είναι ουσιαστικές, ιδιαιτέρως για θέματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της Ε.Ε. στο χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ατόμου.

Αυτή την ώρα, όπως γνωρίζετε, έχει ξεκινήσει η Σύνοδος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και στο βήμα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Κινήματος η ομιλία του οποίου είναι στη διάθεσή σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΪΝ: Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε αν τα ελληνικά σύνορα παραμένουν κλειστά για όλα τα άτομα από τη Γιουγκοσλαβία τα οποία δεν μπορούν να ταξιδέψουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει χώρα υποδοχής ατόμων τα οποία ίσως ζητούν πολιτικό άσυλο. Η ελληνική κυβέρνηση στο θέμα αυτό έχει τη θέση της Ε.Ε. Από την πρώτη στιγμή, με μια σχετική διαφοροποίηση από τη θέση που πήραν οι άλλες χώρες, εμείς είπαμε ότι δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εσωτερικά προβλήματα της Γιουγκοσλαβίας με την επέμβαση ξένων δυνάμεων. Είχαμε διαφωνήσει με επιλογές, όπως π.χ. αυτή που σχετίζεται με την παραπομπή του Προέδρου Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο. Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει χωρίς βία, με συνεννόηση όλων των δυνάμεων, με υπεύθυνο τρόπο @γιατί την ώρα της κρίσης φαίνεται η ικανότητα και η ευθύνη που διαθέτει ο καθένας- οι ίδιοι οι Γιουγκοσλάβοι, οι εκπρόσωποί τους, οι ηγέτες τους να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα.

ΜΠΕΚΑΣ: Κατά την επικοινωνία του με τον κ. Κοστούνιτσα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου κανόνισε να επισκεφθεί το Βελιγράδι;

ΡΕΠΠΑΣ: Και αυτό είναι ένα ενδεχόμενο. Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στη Γιουγκοσλαβία είναι πάντοτε ένα ανοικτό θέμα. Ο κ. Παπανδρέου είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος στη Γιουγκοσλαβία. Η επίσκεψη αυτή μπορεί να γίνει, εφόσον οι συνεννοήσεις με τους εταίρους της Ε.Ε. και την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας επιβάλλουν μια τέτοια επίσκεψη. Εμείς, επαναλαμβάνω, θέλουμε να έχουμε ένα θετικό και εποικοδομητικό ρόλο. Αν ασκώντας αυτό το ρόλο πρέπει ο Υπουργός Εξωτερικών να επισκεφθεί μέσα στην ημέρα ή τις επόμενες ημέρες τη Γιουγκοσλαβία θα γίνει και αυτό.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή της Ελλάδας για την τύχη του Μιλόσεβιτς;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συζητήσεις που γίνονται αφορούν όλα τα θέματα για τη μετάβαση της Γιουγκοσλαβίας σε μια νέα περίοδο. Το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις ίδιες τις πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας. Θα πρέπει να συνεννοηθούν και να αναζητήσουν έναν τέτοιο τρόπο που να αποτελεί και διέξοδο σε μια κρίσιμη, πράγματι, πτυχή του συνολικού προβλήματος. Εμείς, κρατώντας αυτή την επικοινωνία με τις δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας, πιστεύουμε ότι είναι εφικτό να δοθεί λύση και σε αυτό το ζήτημα, χωρίς να δημιουργεί μια νέα πηγή εντάσεων, μια νέα πηγή δημιουργίας κρίσης. Πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο μίλησε ο κ. Κοστούνιτσα, αλλά και οι ενέργειές του φανερώνουν πως έχει συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που αναλαμβάνει για να οδηγήσει τη χώρα του την επόμενη περίοδο. Με αυτή τη συναίσθηση της μεγάλης ευθύνης που έχει πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπίσει όλα τα θέματα και το συγκεκριμένο.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μας είπατε τι κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών. Θα ήθελα να μας πείτε τι κάνει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και αν οι δυνάμεις του είναι σε επιφυλακή και τι γίνεται με τους φοιτητές που είναι στο Βελιγράδι, γιατί χθες διατυπώθηκαν παράπονα ότι δεν υπήρξε γι αυτούς πρόνοια από την πλευρά της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι δεν πρέπει κάθε φορά να φθάνουμε στην υπερβολή, γιατί για πολλούς η κυβέρνηση έχει γίνει ένα είδος «σάκου του μποξ». Ολοι επιτίθενται στην κυβέρνηση. Τα θέματα αυτά τα αντιμετωπίσαμε και σε σύσκεψη, που έγινε χθες το βράδυ υπό τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει δώσει εντολές στον Υπουργό Εξωτερικών και σε άλλους κυβερνητικούς παράγοντες για να αντιμετωπίσει ο καθένας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα θέματα της αρμοδιότητάς του.

Οσον αφορά τα αεροδρόμια της χώρας, πολιτικά και στρατιωτικά, ασφαλώς υπάρχει μια εγρήγορση των υπηρεσιών για να μη βρεθούμε μπροστά σε φαινόμενα μη επιθυμητά. Δεν μιλάμε για επιφυλακή, μιλάμε για μια ετοιμότητα, μια εγρήγορση των υπηρεσιών.

Οσον αφορά τους Ελληνες φοιτητές πρέπει να σας πω ότι από τις πρώτες κιόλας ώρες είχε προπαρασκευαστεί ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Να μεταφέρουμε, δηλαδή, στην Ελλάδα αν χρειαστεί, με αεροπορικά μέσα -πολιτικά και στρατιωτικά- τους φοιτητές που σπουδάζουν στη Γιουγκοσλαβία. Ελπίζουμε ότι αυτό, όπως δεν χρειάζεται μέχρι τώρα, δεν θα χρειαστεί και στη συνέχεια, γιατί οι εξελίξεις θα είναι ομαλές και έτσι θα ολοκληρωθούν. Κατά τα άλλα η Πρεσβεία μας στο Βελιγράδι έχει επικοινωνία με τους Ελληνες @σπουδαστές και άλλους- που ζουν εκεί. Βεβαίως, καθένας που έχει κάποιο πρόβλημα ή χρειάζεται βοήθεια (πληροφόρηση κ. α.) θα πρέπει να απευθύνεται στις αρμόδιες διπλωματικές υπηρεσίες μας.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε κάποια πληροφορία σχετικά με το αν ο κ. Κοστουνίτσα έχει εγκατασταθεί και είναι Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κοστουνίτσα έχει την υποστήριξη των δυνάμεων της Ευρώπης. Εχει, επίσης, επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος επισκέπτεται, μετά από εντολή του Προέδρου Πούτιν, τη Γιουγκοσλαβία. Είναι ένας αξιόπιστος συζητητής σε διεθνές επίπεδο. Ολοι αναγνωρίζουν ότι η ανάληψη, από μέρους του, της ευθύνης διακυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, εκφράζει τη βούληση του γιουγκοσλαβικού λαού. Τεχνικά ή οργανωτικά θέματα, τα οποία εκκρεμούν, θα αντιμετωπιστούν από τις εκεί δυνάμεις.

ΦΙΛΗΣ: Η πρεσβεία μας στο Βελιγράδι απευθύνεται και έχει σχέσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς ή με κάποιους άλλους;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε αυτή τη μεταβατική φάση οι διπλωματικές αρχές έχουν επικοινωνία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, με όλους εκείνους τους παράγοντες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και οδηγούν τη Γιουγκοσλαβία σε μια νέα περίοδο. Με όλους έχει επικοινωνία.

ΒΙΔΑΛΗ: Μιλήσατε για την τύχη του Μιλόσεβιτς και είπατε πως πιστεύετε ότι είναι εφικτό να δοθεί λύση. Υπάρχει συγκεκριμένη ελληνική πρόταση, έχει διατυπωθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό -είπαμε- αποτελεί μια πτυχή του συνολικού προβλήματος. Οπως το σύνολο των θεμάτων, έτσι και το συγκεκριμένο, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουν οι πολιτικές δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας με ψύχραιμο και υπεύθυνο τρόπο. Πιστεύουμε ότι ο Κοστουνίτσα έχει δώσει δείγματα γραφής, ώστε να δικαιολογείται από μέρους μας η αισιοδοξία πως και αυτό το επιμέρους ζήτημα, θα αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο, για τα συμφέροντα της Γιουγκοσλαβίας και του γιουγκοσλαβικού λαού, τρόπο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ο κ. Ρόντος εξακολουθεί να είναι στο Βελιγράδι;

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: @και συνομιλεί για το ταξίδι του κ. Παπανδρέου στο Βελιγράδι ή μετέχει σε άλλες διεργασίες; Ποιους βλέπει εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Ρόντος βρίσκεται εκεί στο πλαίσιο μιας άλλης αποστολής. Γνωρίζετε ότι, εδώ και πάρα πολλούς μήνες, από τότε που ξέσπασε η μεγάλη κρίση στη Γιουγκοσλαβία, η Ελλάδα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες. Ο ρόλος του κ. Ρόντου εντάσσεται στο πλαίσιο αυτών των πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων και τη διατήρηση ενός διαύλου επικοινωνίας με τη Γιουγκοσλαβία, προκειμένου να βοηθήσουμε στην επαναφορά της χώρας σε ομαλές πολιτικές συνθήκες. Σας είπα ακόμη ότι ο κ. Παπανδρέου έχει απευθείας επικοινωνία με ομολόγους του και με τον κ. Κοστούνιτσα, σήμερα το πρωί. Εχει μιλήσει, επίσης, με παράγοντες των εκεί πολιτικών δυνάμεων, ώστε να έχει μια πλήρη εικόνα, ενόψει των συνεργασιών που θα έχει με τους ομολόγους στην Ε.Ε. για να χαράξουν από κοινού τα επόμενα βήματα της Ε.Ε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Υπήρξαν φήμες ότι χθες πέταξαν από το Βελιγράδι τρία ΑΝΤΟΝΟΦ προς άγνωστη κατεύθυνση. Το ερώτημά μου είναι εάν ζητήθηκε άδεια διέλευσης από τον ελληνικό εναέριο χώρο ή προσγείωσης σε δικό μας αεροδρόμιο, πολιτικό ή στρατιωτικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει τέτοιες πτήσεις αεροσκαφών τύπου ΑΝΤΟΝΟΦ, παρά το ότι κάτι σχετικό αναφέρεται στη χθεσινή ειδησεογραφία. Πάντως, οι ελληνικές υπηρεσίες δεν έχουν ασχοληθεί με οτιδήποτε σχετικό. Και -επειδή υπήρξε σήμερα και μια άλλη φήμη- προσθέσω ότι δεν έχει προσγειωθεί σε ελληνικό αεροδρόμιο, ούτε έχει ζητηθεί να προσγειωθούν σε ελληνικό αεροδρόμιο στρατιωτικά αεροσκάφη, τα οποία προέρχονται από τη Γιουγκοσλαβία.

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Χατζηδάκης καταγγέλλει στην Επιτροπή Μεταφορών της Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι υπάρχει πόρισμα σύμφωνα με το οποίο υπάρχει ανασφάλεια στις πτήσεις των Μακεδονικών Αερογραμμών. Γνωρίζει το θέμα η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση γνωρίζει το θέμα και οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν απαντήσει. Αυτό που μπορώ να σας πω, όσο πιο συνοπτικά γίνεται στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης, είναι τούτο: Δεν τίθεται θέμα πραγματικής ασφάλειας για τις πτήσεις των Μακεδονικών Αερογραμμών. Το θέμα εντοπίζεται στο ότι εγχειρίδια τα οποία επανασυντάσσονται και επανεκδίδονται και διανέμονται στους επιβάτες δεν υπήρξαν σε κάποιες πτήσεις. Η συντήρηση των αεροσκαφών των Μακεδονικών Αερογραμμών γίνεται στη τεχνική βάση της Ο.Α., η οποία αναγνωρίζεται διεθνώς ως πάρα πολύ καλή. Οι πιλότοι είναι από τους καλύτερους, είναι ικανότατοι. Ουδέποτε υπήρξε θέμα για την αξιοσύνη τους. Θα έλεγα ότι οι Μακεδονικές Αερογραμμές, επειδή έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο, γίνονται συχνά στόχος κριτικής, από κύκλους ή συμφέροντα που έχουν κάποιο συγκεκριμένο λόγο. Γι αυτό, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν διατυπώνουμε κατηγορίες, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη αιτία για τόσο σοβαρές καταγγελίες.

ΧΑΡΔΑΛΟΥΠΑΣ: Σήμερα το πρωί υπήρξε μια φήμη ότι ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε εκ νέου με την κα Αγγελοπούλου. Αληθεύει αυτή η φήμη;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία σχέση με την αλήθεια. Η κα Αγγελοπούλου μετά τη χθεσινή συζήτηση, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι θα λείψει για περίπου μια εβδομάδα στο Λονδίνο, γιατί θέλει να δει τα παιδιά της, την οικογένειά της και θα επανέλθει στην Αθήνα για να συνεχιστεί η συνεργασία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παραμένει, δηλαδή, η κα Δασκαλάκη στη θέση της;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακριβώς, όπως το λέτε.

ΦΙΛΗΣ: Από τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κα Δασκαλάκη δεν υπήρξαν ανακοινώσεις. Το λέω σε αντίθεση με άλλες φορές που ήταν λαλίστατοι όλοι. Υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση, πέρα από την άδεια που ζήτησε και έλαβε η κα Δασκαλάκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση. Η συζήτηση ήταν εφ όλης της ύλης. Η γνώση, η εμπειρία μετά την ολοκλήρωση της Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ, έτσι όπως η κα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη μπορούσε να τη συμπυκνώσει σε μια αναφορά της προς τον Πρωθυπουργό, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συζήτησης. Κατά τα άλλα, η συνεργασία συνεχίζεται. Γνωρίζετε ότι είχαμε αυτές τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία, που έδωσαν μια άλλη τροπή στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, το οποίο -μεταξύ των άλλων- συμπεριέλαβε και αυτή τη σύσκεψη για την οποία σας μίλησα πριν.

ΦΙΛΗΣ: Η κυβέρνηση προβληματίζεται από τις καταγγελίες για σπάταλη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, στο πλαίσιο της Ολυμπιάδας, για ενοικίαση χώρων;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι όταν υπάρχουν τέτοια προβλήματα κατά την άποψη κάποιων, θα πρέπει πάντα να επιδιώκεται η διασταύρωση των στοιχείων. Να απευθύνονται στις αρμόδιες πηγές, προκειμένου να γνωρίζουν πως έχουν τα θέματα. Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός 2004 -στον οποίο σας παρέπεμψα χθες- δίνει απαντήσεις σε αυτά τα θέματα. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια εθνική υπόθεση, είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο, το έχουμε πει κατ επανάληψη. Θα πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκείνους -είτε είναι στη κυβέρνηση, είτε στην οργανωτική επιτροπή, είτε αλλού- να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Πολύ περισσότερο, όταν, για την Ολυμπιάδα, όλοι πρέπει να εργαστούμε, όλοι έχουμε να κάνουμε δουλειά. Δεν πρέπει, λοιπόν, με αφορμή κάποιες απόψεις ή διαφορετικές προσεγγίσεις επί διαφόρων θεμάτων, να χρησιμοποιούνται όλα αυτά ως βάση για κατηγορίες και για κριτική. Γιατί, αντιλαμβάνεστε ότι, δημιουργείται ένα κλίμα που δυσκολεύει πάρα πολύ την προσπάθεια που κάνουν εκείνοι οι οποίοι έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας ένα πολύ σημαντικό για τη χώρα μας έργο.

ΦΙΛΗΣ: Η υπόθεση των σκανδαλωδών μισθών πού βρίσκεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το αντιμετωπίζει ο αρμόδιος υπουργός Θ. Πάγκαλος, με την κα Αγγελοπούλου. Ο ίδιος -γνωρίζετε πολύ καλά- είναι αυτός που θα θέσει την υπογραφή του. Σας λέω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΦΙΛΗΣ: Τι εννοείτε «κανένα πρόβλημα»;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Επειδή αναπτύχθηκε, κατά την προηγούμενη περίοδο, μια συζήτηση για τις αποδοχές, σας λέω ότι για αυτά τα θέματα τον τελικό λόγο τον έχει ο υπουργός Πολιτισμού. Δεν τίθεται, λοιπόν, κανένα θέμα και όλοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους κατά τον καλύτερο τρόπο.

ΚΟΥΪΝ: Επειδή είπατε κι εσείς να απευθυνθούμε στις αρμόδιες υπηρεσίες, απευθύνθηκα σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Πολιτισμού και δεν ήξεραν το θέμα, ούτε διέψευσαν, ούτε επιβεβαίωσαν αρκετά δημοσιεύματα του Τύπου σήμερα ότι ο κ. Πάγκαλος πρότεινε και δέχθηκε ο Πρωθυπουργός, σε συνεννόηση με την κα Αγγελοπούλου, να μειωθούν οι μισθοί κατά 50%. Αληθεύει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό το αντιμετωπίζει ο υπουργός Πολιτισμού. Δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα. Η απόφαση θα είναι του υπουργού Πολιτισμού. Είναι σαφές αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κα Αγγελοπούλου, γιατί δεν έγινε ενημέρωση μετά; Δηλαδή, όταν έχει συναντήσεις ο Πρωθυπουργός θα ενημερώνει τους δημοσιογράφους ο κ. Μπίθας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα στις ερωτήσεις αυτές. Εκδόθηκε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού. Ισως δεν σας ικανοποιεί, αλλά ανακοίνωση εκδόθηκε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δημοσιογράφοι ενημερώθηκαν από τον κ. Μπίθα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ο κ. Μπίθας είναι ένας πολύ εργατικός συνάδελφός σας. Θίγετε την ευσυνειδησία του με τον τρόπο που θέτετε την ερώτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο το ένα, άλλο το άλλο. Και κάτι ακόμα: Υπάρχει κάποιο διάβημα από την ελληνική κυβέρνηση προς την Αμερικανική Πρεσβεία για αυτά που είπε ο κ. Μπερνς για την Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μπερνς είπε πολλά για τα σχετικά θέματα. Μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε στην πεποίθησή του ότι θα διοργανωθεί η Ολυμπιάδα του 2004 με επιτυχή τρόπο από την Ελλάδα και στον τομέα της διασφάλισης συνθηκών απόλυτης ασφάλειας για τους πολίτες, του επισκέπτες, τους αθλητές και όλες τις ολυμπιακές αποστολές. Πολλά από όσα είπε -τα οποία αποτελούσαν μια πολύ θετική προσέγγιση για τα θέματα ασφάλειας της επόμενης Ολυμπιάδας- δεν παρουσιάστηκαν από το συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό. Δεν ευθύνεται γι` αυτό ο κ. Μπερνς, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι τον αδικεί ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάστηκαν οι απόψεις του, στο πρόγραμμα αυτό, γιατί δεν αποδόθηκαν, στο σύνολό τους, όσα ο ίδιος είπε στο σύνολο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιόν διαβεβαίωσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Επικοινώνησε με τον κ. Χρυσοχοϊδη, με εμένα, με το διπλωματικό γραφείο του Πρωθυπουργού. Εδωσε σε όλους μια σαφή εξήγηση για το τι ακριβώς είπε. Αλλωστε, για τα θέματα αυτά, υπάρχει και απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε σχετική ερώτηση, που επανέρχεται λέγοντας ακριβώς, ότι δεν έγινε συνολική αναφορά στις απόψεις του κ. Μπερνς από το συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό θα γίνει κάποια παρέμβαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Τότε θα έπρεπε να κλείσουμε όλες τις εφημερίδες και όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα, αν κάνουμε τέτοιες παρεμβάσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέω να κάνετε παρέμβαση, αλλά επανόρθωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Λυπούμαι που το λέτε αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Μετά την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή, θέλω να ρωτήσω, αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην τροπολογία για τις δίκες "εξπρές".

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μας έχει απασχολήσει, κατ` επανάληψη, ο χρόνος εντός του οποίου ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την απονομή δικαιοσύνης. Η ταχύτητα στο χρόνο απονομής δικαιοσύνης είναι σημαντικό θέμα στη χώρα μας. Το γνωρίζετε όλοι αυτό. Προχωρήσαμε σε αυτή την τροπολογία, την οποία ανακοίνωσε στη συνεδρίαση της Κ.Ο. ο Πρωθυπουργός, με πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης. Πιστεύουμε ότι η κριτική που ασκείται είναι απολύτως άδικη. Δεν πρόκειται για συντόμευση των διαδικασιών διεξαγωγής μιας δίκης, αλλά για την κατά προτεραιότητα εκδίκαση μιας υπόθεσης ιδιάζοντος ενδιαφέροντος. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση.

ΦΙΛΗΣ: Αν έχετε κάποιο σχόλιο για την απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος στην ερώτηση του κ. Παπαγιαννάκη, σχετικά με τη βραδύτητα με την οποία η κυβέρνηση αξιοποιεί, δηλαδή δεν αξιοποιεί ουσιαστικά, τα κονδύλια από το Γ' Κ.Π.Σ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι είμαστε πρωτοπόροι στην αξιοποίηση των κονδυλίων. Εχουμε πει -το συζητήσαμε, άλλωστε, και σε τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου- ότι χρησιμοποιώντας εθνικούς πόρους, θα "τρέξουμε" τα έργα πολύ γρήγορα. Καταθέτουμε, πλέον, το πρόγραμμα με την εσωτερική διάρθρωσή του, κατά τομέα και κατά περιφέρεια, πολύ σύντομα, σε λίγες εβδομάδες. Εξασφαλίζουμε, έτσι την τελική έγκριση, ώστε από το 2001 το πρόγραμμα αυτό να τεθεί σε εφαρμογή. Σας διαβεβαιώνω παράλληλα ότι δράσεις του Γ' Κ.Π.Σ. ότι ήδη έχουν περάσει στο στάδιο της εφαρμογής. Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ασφαλώς, έχουμε, σε σύγκριση με το Β' Κ.Π.Σ., μια αλλαγή στο πλαίσιο το οποίο θα ισχύσει. Πιστεύουμε ότι η υποδομή που δημιουργούμε, με νέα σχήματα -τα ανακοινώσαμε αυτά μετά τη σχετική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου- θα βοηθήσει, με πολύ καλύτερο τρόπο από ό,τι συνέβη με το Β' Κ.Π.Σ., ώστε να αξιοποιήσουμε τους πόρους του Γ' Κ.Π.Σ.

ΦΙΛΗΣ: Με βάση τα στοιχεία για το 2000, επισήμως η Κομισιόν λέει ότι έχουμε δεσμεύσει μόλις το 5% των κονδυλίων που δικαιούμαστε.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτά τα προγράμματα είναι πάντοτε, ας το πω έτσι, "οπισθοβαρή", γιατί θα πρέπει να γίνουν όλες οι εργασίες προετοιμασίας, οι απαλλοτριώσεις, οι μελέτες, η διοικητική υποδομή. Βεβαίως, τα έργα χρηματοδοτούνται κανονικά. Το μεγαλύτερο, όμως, ποσοστό απορροφητικότητας προκύπτει στην τελική φάση του έργου που θα είναι το 2005-2006.

ΦΙΛΗΣ: Τα χρήματα τα οποία η κυβέρνηση φάνηκε ανίκανη να δεσμεύσει μέχρι στιγμής από το Γ' Κ.Π.Σ., όπως λέει η Κομισιόν, αν δεν δοθούν μέχρι τέλος του έτους, μεταφέρονται σε άλλο έτος;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν είναι ανίκανη να αξιοποιήσει τους πόρους που έχει στη διάθεσή της, αλλά είναι ικανότατη και αυτό αποδεικνύεται από το ότι, παρά την απαισιόδοξη προσέγγιση και την επιπόλαιη κριτική που άσκησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκείνη την περίοδο, εξασφάλισε δια του Πρωθυπουργού, στη Σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου, ένα σημαντικό ποσό που δεν έχει προηγούμενο για αναπτυξιακά προγράμματα στην Ελλάδα. Τότε, κάποιοι είπαν ότι δεν θα υπάρχει Γ' Κ.Π.Σ. Πετύχαμε και υπήρξε Γ' Κ.Π.Σ. Οταν έγινε γνωστό ότι θα υπάρχει Γ' Κ.Π.Σ. η αντιπολίτευση, στο σύνολό της, είπε ότι θα υπολείπονται οι πόροι, σε σχέση βεβαίως με το Β' Κ.Π.Σ. και άρα οι δυνατότητες θα είναι περιορισμένες για την Ελλάδα. Οι πόροι ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, γιατί ήταν επιτυχέστατες οι διαπραγματεύσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση. Το πλαίσιο, βάσει του οποίου θα αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι, είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που ίσχυσε κατά την αξιοποίηση των πόρων του Β' Κ.Π.Σ. Η Ελλάδα είναι αυτή που θα αποφασίζει, πλέον, την ένταξη συγκεκριμένων έργων, δράσεων μέσα σε αυτό το πρόγραμμα. Δεν θα χρειάζεται, δηλαδή, προέγκριση από την Ε.Ε. Η Ελλάδα θα χρηματοδοτεί, σύμφωνα με το ποσοστό της συμμετοχής της, τα έργα, τις δράσεις αυτές. Και εκ των υστέρων, θα ελέγχει η Ε.Ε. εάν καλώς εντάχθηκε ένα έργο, μία δράση στο πρόγραμμα και θα χρηματοδοτεί, εφόσον καλώς εντάχθηκε ή θα αρνείται χρηματοδότηση, εφόσον κακώς έγινε η επιλογή και ένταξη ενός συγκεκριμένου έργου. Εμείς, λοιπόν, προχωρούμε με προχρηματοδότηση από εθνικούς πόρους Σας λέω, λοιπόν, ότι είμαστε χρονικά επίκαιροι, είμαστε εντός του πλαισίου και των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει. Δεν δικαιολογείται αυτή η κριτική. Αφήστε να προχωρήσει αυτό το πρόγραμμα και όταν ολοκληρωθεί θα τα συζητήσουμε πάλι.

ΤΣΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι σε σχέση με το Μιλόσεβιτς. Ισχύει και για την Ελλάδα αυτό που ισχύει για όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. ότι υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψης και αν, παρ` ελπίδα, ο Μιλόσεβιτς έρθει στην Ελλάδα@

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι επιθυμητή. Η Ελλάδα δεν προσφέρει το έδαφός της, τα αεροδρόμιά της για επίσκεψη παραγόντων της υπό τον κ. Μιλόσεβιτς ηγεσίας. Αυτό είναι σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρεί η κυβέρνηση ότι η κα Αγγελοπούλου, με τις αρμοδιότητες που έχει, χρειάζεται κι άλλες για να φέρει σε πέρας το έργο της;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει συμφωνηθεί το πλαίσιο εντός του οποίου αναπτύσσει δραστηριότητα η Οργανωτική Επιτροπή του 2004 και η κα Αγγελοπούλου.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 6 October 2000 - 14:05:11 UTC