Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με αποκλειστικό αντικείμενο συζήτησης την πολιτική στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.

Ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας θα παραχωρήσει συνέντευξη και θα μιλήσει αναλυτικά για τις αποφάσεις που λάβαμε. Περιορίζομαι να αναφερθώ στα κεφάλαια που μπορεί κανείς να ταξινομήσει τα μέτρα πολιτικής που αποφασίσαμε.

Εκ προοιμίου σας λέω ότι ο Πρωθυπουργός, για μια ακόμη φορά, εξέφρασε τη βαθιά λύπη όλων μας για τη ναυτική τραγωδία. Επίσης, έκανε μια αναδρομή στη συνεργασία που είχε, μετά τις εκλογές, με τον αρμόδιο Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να δρομολογήσουν τη λειτουργία επιτροπών και την ανάληψη διαφόρων πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση θεμάτων στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας. Όπως αντιλαμβάνεστε, η σημερινή συνεδρίαση ήταν από καιρό προγραμματισμένη όχι βεβαίως για σήμερα, αλλά γι` αυτή την περίοδο. Δυστυχώς, αυτή η τραγική σύμπτωση δίνει μια δραματική επικαιρότητα σε αυτή τη συζήτηση. Θα ήταν διαφορετικό το κλίμα στο οποίο θα συζητούσαμε τα θέματα, αν δεν είχε μεσολαβήσει αυτό το τραγικό δυστύχημα. Ηδη, από το καλοκαίρι είχαν συγκροτηθεί επιτροπές. Το πόρισμα μιας επιτροπής που είχε αντικείμενο τα θέματα της εμπορικής ναυτιλίας, ιδιαιτέρως της ακτοπλοϊας, υπήρξε η βάση για την εισήγηση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι θέσεις στις οποίες καταλήξαμε @πριν αναφερθώ σε λεπτομέρειες- μεταξύ των άλλων, περιέχουν τα εξής μέτρα:

Την άρση του προστατευτισμού από το 2002.

Την απελευθέρωση στο καθεστώς χορήγησης αδειών σκοπιμότητας. Οδηγούμαστε σε ένα καθεστώς όπου δεν θα υπάρχει για οποιαδήποτε γραμμή καθεστώς αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Την απόφαση να προχωρήσουμε σε μείωση του ορίου ηλικίας των πλοίων και,

Τη δημιουργία ενός πλέγματος διαδικασιών και οργάνων ελέγχου. Η εντατικοποίηση του ελέγχου πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητη.

Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα αυτά ταξινομούνται στα εξής οκτώ (8) κεφάλαια:

Πρώτο κεφάλαιο: Αφορά την εντατικοποίηση των ελέγχων και την αποτελεσματική λειτουργία των επιθεωρήσεων. Προβλέπεται, μεταξύ των άλλων, η ενίσχυση και ανανέωση του στελεχικού δυναμικού της Δ/νσης Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων.

Πρέπει να σας πω ότι η πιστοποίηση για το αξιόπλοο των πλοίων γινόταν έως τώρα, όπως θα συνεχίσει να γίνεται, γιατί έτσι γίνεται παντού, από ιδιωτικά συνεργεία. Απλώς, η επιτροπή αυτή, ο κλάδος αυτός του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με τα στελέχη του και με ιδιώτες εμπειρογνώμονες είχαν την αρμοδιότητα να ελέγχουν αν η πιστοποίηση που παρείχαν αυτά τα ιδιωτικά συνεργεία ανταποκρινόταν στις προϋποθέσεις που θέτουν οι σχετικοί κανονισμοί. Ένα μέρος των αρμοδιοτήτων αυτού του τμήματος αποκεντρώνεται στην περιφέρεια. Συστήνεται, επίσης, επιτροπή που θα λειτουργεί ως ελεγκτικό όργανο της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων, με εμπειρογνώμονες, εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και άλλων φορέων. Θα γίνει, βεβαίως, μια επαναξιολόγηση και αυστηρός έλεγχος των εξουσιοδοτημένων ιδιωτικών συνεργείων που παρέχουν αυτή την πιστοποίηση και δημιουργείται στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας μια υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων @κάτι ανάλογο έχει γίνει στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την ΕΛ.ΑΣ.- για τον έλεγχο των δραστηριοτήτων των αρμοδίων υπηρεσιών.

Δεύτερο κεφάλαιο: Αναφέρεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την ακτοπλοΐα. Μέσα στο Νοέμβριο η κυβέρνηση θα καταθέσει νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών. Επιδιώκουμε η απελευθέρωση να ξεκινήσει το 2002. Το όριο ηλικίας των πλοίων μέχρι το 2006 μειώνεται σταδιακά στα 30 χρόνια. Επίσης, στις λεγόμενες άγονες γραμμές της ακτοπλοΐας δημιουργείται ένα καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας με επιδοτήσεις ή με συνδυασμό στη χορήγηση των αδειών, έτσι ώστε σε αυτές να περιλαμβάνονται και προορισμοί που δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον, γιατί δεν παρουσιάζουν κερδοφορία. Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία μιας ρυθμιστικής αρχής για να αντιμετωπίσει τα θέματα της αγοράς, όπως διαμορφώνεται κάτω από τις νέες συνθήκες.

Τρίτο κεφάλαιο: Αφορά την εκπαίδευση των πληρωμάτων για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Τέταρτο κεφάλαιο: Αφορά τη δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου εθελοντών, σε συνεργασία του ΥΕΝ με τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, για θέματα διάσωσης, αλλά και αντιμετώπισης προβλημάτων ρύπανσης στη θάλασσα.

Πέμπτο κεφάλαιο: Αναφέρεται στην ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού, στη στελέχωση δηλαδή του ΥΕΝ και του Λιμενικού Σώματος. Αποφασίστηκε η επιπλέον πρόσληψη 750 στελεχών στο Λιμενικό Σώμα και έχει εγκριθεί δαπάνη που ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια δραχμές, προκειμένου να ενισχυθεί και εμπλουτιστεί ο εξοπλισμός που διαθέτουν, ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λ.Σ.

Εκτο κεφάλαιο: Αναφέρεται στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των ναυτικών. Διαπιστώθηκε ότι φθίνει το ενδιαφέρον των νέων της χώρας μας να ενταχθούν στα ναυτικά επαγγέλματα, παρά τη μεγάλη παράδοση που έχει η Ελλάδα στο χώρο της ναυτιλίας. Χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη για το θέμα αυτό, προκειμένου να αναβαθμιστούν οι σπουδές: στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, η οποία παρέχει πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα Ναυτικά Λύκεια, στα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού, καθώς και στα άλλα ιδρύματα που παρέχουν εκπαίδευση και κατάρτιση των ναυτικών.

Εβδομο κεφάλαιο: Αφορά τις συνθήκες απασχόλησης των πληρωμάτων. Για το θέμα αυτό, όπως γνωρίζετε, έχουν ληφθεί μέτρα -που έχουν στόχο την ασφάλεια των πολιτών, ιδίως το καλοκαίρι- με μείωση των ωρών εργασίας των πληρωμάτων. Όταν εξαγγέλθηκαν τα μέτρα αυτά προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις των ιδιωτών επιχειρηματιών.

Ογδοο κεφάλαιο: Σχετίζεται με την εθνική λιμενική πολιτική, η οποία χαράζεται και παρακολουθείται, προκειμένου να είναι περισσότερο αποτελεσματική, από τη Γενική Γραμματεία Λιμένων που δημιουργείται για να ανταπεξέλθει η χώρα μας, η εμπορική ναυτιλία, στις αυξημένες απαιτήσεις που δημιουργούνται πλέον μετά την άρση του προστατευτισμού.

Αυτό είναι το περίγραμμα των αποφάσεων που λάβαμε με βάση την εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας.

Πρέπει να πω ότι ευθύς ως ολοκληρωθεί και κατατεθεί το πόρισμα της επιτροπής που ασχολείται με θέματα της ποντοπόρου ναυτιλίας, αυτά τα θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μιας άλλης συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Γιατί, όπως σας είπα και στην αρχή, για τα θέματα αυτά έχουν συγκροτηθεί δύο επιτροπές.

Για τα θύματα αυτής της ναυτικής τραγωδίας, παρά το ότι δεν μιλούμε για μια φυσική καταστροφή, αλλά για ένα δυστύχημα, σε συνεννόηση του ΥΕΝ με το Υπουργείο Πρόνοιας, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες, προκειμένου να βοηθηθούν τα θύματα αυτής της τραγωδίας, ώστε να αντιμετωπίσουν τις άμεσες ανάγκες τους.

Δημιουργείται, επίσης, ένας μηχανισμός ενημέρωσης @επειδή έχουμε και αλλοδαπούς που έχουν πληγεί και ζητούν πληροφορίες- προκειμένου να κατευθύνουμε όλους εκείνους τους ενδιαφερόμενους στο πώς θα διεκδικήσουν τα έννομα συμφέροντά τους.

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι ο στόχος της κυβέρνησης, με τη βελτίωση της πολιτικής στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, παραμένει. Κεντρικός και αταλάντευτος στόχος μας είναι η ασφάλεια του πολίτη, η εξυπηρέτησή του και η δημιουργία μιας σύγχρονης ακτοπλοΐας που θα έχει διεθνώς ανταγωνιστική θέση.

Πιστεύουμε ότι η παράδοση που έχουμε, η ξεχωριστή θέση που έχει σήμερα η ελληνική ακτοπλοΐα δημιουργούν τη βάση και τις προϋποθέσεις, ώστε και το μέλλον να είναι ευοίωνο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ξήλωσε η κυβέρνηση τώρα την επιθεώρηση; Μέχρι τώρα έκαναν καλά τη δουλειά τους και τώρα δεν θα την κάνουν και τους ξήλωσε ή υπάρχει κάποιο βαθύτερο πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα βαθύτερο πρόβλημα. Αν υπάρχουν ευθύνες -επαναλαμβάνουμε- αυτές ερευνώνται και θα αποδοθούν σε όποιους τις έχουν, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όπου κι αν υπηρετούν. Με την πρόταση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας αποφασίστηκε σε τέτοιες νευραλγικές υπηρεσίες, όπως είναι η συγκεκριμένη, να θεσπιστεί ένα χρονικό όριο θητείας για όσους στελεχώνουν αυτή την υπηρεσία. Το χρονικό αυτό όριο δεν μπορεί να είναι, κατά την εισήγηση του Υπουργού, παραπάνω από δύο χρόνια. Όπως, επίσης, στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει θα προβλέπεται ότι αυτοί που έχουν τέτοιες αρμοδιότητες στο Λ.Σ. και στο ΥΕΝ δεν θα μπορούν μετά τη συνταξιοδότησή τους και για ορισμένα χρόνια να αναλαμβάνουν εργασία σε ιδιωτικές εταιρείες με συναφές αντικείμενο. Η δέσμη των μέτρων είναι πλήρης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέτε δεν έχει νομοθετηθεί ακόμη. Εγώ ρώτησα γιατί τους ξηλώσανε χθες.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει οποιοσδήποτε και οτιδήποτε να καταθέσει εναντίον λειτουργών μιας συγκεκριμένης υπηρεσίας. Αν κάποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο μπορεί να το κάνει στο πλαίσιο των ερευνών που είναι σε εξέλιξη. Από εκεί και πέρα, ο Υπουργός κρίνοντας ότι στη συγκεκριμένη υπηρεσία υπηρετούν υπάλληλοι για πάρα πολλά χρόνια και επειδή είναι δεδομένη η πολιτική επιλογή να μην μπορεί κάποιος πέραν ενός ορισμένου χρονικού ορίου να παραμένει σε αυτή την υπηρεσία, προχώρησε σε αυτές τις αλλαγές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επρεπε, δηλαδή, να γίνει το ναυάγιο για να τους ξηλώσετε; Αυτό σας ρωτώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση που κάναμε σήμερα, δεν συνδέεται με αυτό το τραγικό γεγονός. Σχετίζεται, εκ των πραγμάτων, λόγω της χρονικής σύμπτωσης. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι οι προτάσεις αυτές έχουν ήδη περιληφθεί στο πόρισμα της Επιτροπής που λειτουργεί εδώ και αρκετούς μήνες και πάντως, πολύ πριν έχουμε αυτή την τραγωδία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη λίστα που έδωσε μια εταιρία, υπάρχουν γύρω στα 113 άτομα, ανώνυμοι, οι οποίοι είναι ή αλλοδαποί ή δεν ξέρουμε τι. Πόσους νεκρούς, δηλαδή, περιμένουμε ακόμα; Πόσους πνιγμένους;

ΡΕΠΠΑΣ: Μη μιλάτε με αυτό το μακάβριο τρόπο. Σας λέω ότι υπάρχει ένα θέμα τήρησης στοιχείων για τους επιβάτες από τις εταιρίες. Είναι κι αυτό ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, γιατί ένα ανάλογο καθεστώς υπάρχει σε όλες τις χώρες που διαθέτουν ακτοπλοΐα. Πράγματι, πολλοί επιβιβάζονται στο πλοίο χωρίς να έχουν βγάλει εισιτήριο και βγάζουν εκεί και άλλοι δεν βγάζουν καθόλου εισιτήρια. Τέτοια θέματα υπάρχουν. Μεταξύ των άλλων, λοιπόν, πρέπει να μας απασχολήσει και η τήρηση στοιχείων από τις εταιρίες, ώστε να μπορούν, πολύ συγκεκριμένα και αναλυτικά να ενημερώνουν για το ποιοι είναι αυτοί που επιβαίνουν στο πλοίο, σε κάθε δρομολόγιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί δεν ήταν επιβάτες της τελευταίας στιγμής. Ηταν από γραφεία και είχαν βγάλει εισιτήριο που έλεγε αλλοδαπός.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι, στο πλαίσιο της έρευνας, το ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο διακίνησε έναν ορισμένο αριθμό αλλοδαπών, τουριστών προφανώς, θα δώσει τα στοιχεία τους.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Στα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο και ανακοινώσατε κι εσείς, υπάρχει και ένα μέτρο για τη δημιουργία κλίματος εσωτερικών υποθέσεων στο ΥΕΝ. Κατά συνέπεια, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν γνωρίζει η κυβέρνηση και το ΥΕΝ ότι υπάρχουν κυκλώματα διαφθοράς που δρουν μέσα στο ΥΕΝ, τα οποία πιθανόν να χορηγούν και πιστοποιητικά αξιοπλοϊας και γι` αυτό το λόγο δημιουργήθηκε αυτό το τμήμα. Υπάρχουν κάποιες τέτοιες πληροφορίες και αυτό καθιστά αναγκαία τη λειτουργία ενός τέτοιου τμήματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα πράγματα είναι σύνθετα. Γνωρίζετε ότι σε πολλές υπηρεσίες -και όχι μόνο στην Ελλάδα- δημιουργούνται τέτοιες εσωτερικές υπηρεσίες ελέγχου, υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται και φαινόμενα διαφθοράς. Δεν πιστεύω ότι μπορούμε, πριν υπάρξει ένα συγκεκριμένο κρούσμα, να πούμε κι εμείς κάτι, πέραν αυτού, πέραν μιας εκτίμησης ότι μπορεί να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Αν έχετε διαπιστώσει κάτι, παρακαλώ να το αναφέρετε. Σας λέω, όμως, ότι αυτές οι υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων έχουν, προφανώς, αυτή την αρμοδιότητα. Αυτή τη σκοπιμότητα εξυπηρετεί η δημιουργία και λειτουργία τέτοιων υπηρεσιών.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει κάποια πληροφόρηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι, όπως έγινε στην Ελληνική Αστυνομία, στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, έτσι και στο ΥΕΝ πρέπει να ιδρυθεί μια ανάλογη υπηρεσία. Αυτό είναι.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αν κατάλαβα καλά, ένας στόχος των μέτρων αυτών είναι, μέχρι το 2006, να πέσει το όριο ηλικίας των πλοίων στα 30 έτη. Είναι έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι έτσι όπως το λέτε. Υπολογίζουμε ότι, μέχρι τότε, θα έχουν αποσυρθεί περίπου 150 πλοία.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επίσης, όμως, έχω καταλάβει πολύ καλά και τη δήλωση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας κ. Σουμάκη, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι ο ίδιος, επί υπουργίας του, κατέβασε το όριο ηλικίας των πλοίων από τα 27 στα 21.

ΡΕΠΠΑΣ: Και αυτό είναι σωστό. Εχουμε μια ανανέωση του στόλου. Πρώτα από όλα, δεν δόθηκε καμία άδεια, τα τελευταία χρόνια, σε πλοίο που έχει ηλικία μεγαλύτερη των δέκα ετών. Είχαμε μία ανανέωση του στόλου σε ποσοστό 15%. Αυτά είναι συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία μπορεί να έχει ο καθένας στη διάθεσή του, από το ΥΕΝ. Αυτή είναι η πολιτική μας και με βάση αυτή συζητούμε και στην Ε.Ε. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι επειδή ακριβώς στην Ε.Ε. δεν υπάρχει το καθεστώς ορίου ηλικίας για τα πλοία, ένα γαλλικό πλοίο το οποίο μετά την άρση του προστατευτισμού θα ζητήσει να δρομολογηθεί σε γραμμές στην Ελλάδα, που εξυπηρετούνται σήμερα μόνο από τον ελληνική ακτοπλοΐα, μπορεί και με ηλικία π.χ. 60 ετών να εκτελεί δρομολόγια. Απλά, αυτό θα είναι πιστοποιημένο, βεβαίως, και θα γνωρίζουν οι επιβάτες ποια είναι η ηλικία του κάθε πλοίου. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι εμείς μιλούμε για μέτρα που θα πάρουμε, όσον αφορά την ελληνική ναυτιλία. Αντιλαμβάνεστε πως η ελληνική ναυτιλία λειτουργεί σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, δεν είναι μόνη της. Και βεβαίως, αφού η Ε.Ε. δεν έχει θεσπίσει ένα τέτοιο πλαίσιο, στο σχήμα τουλάχιστον τόσο αυστηρό όσο η δική μας χώρα, δεν μπορεί να επιβληθούν ανάλογοι περιορισμοί σε πλοία εταιριών που έχουν την έδρα τους σε μια από τις άλλες χώρες της Ε.Ε.. Αυτά πρέπει να είναι σαφή, για να δείτε ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουμε στην πράξη.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Η ενέργεια του κ. Ροκόφυλλου να παραβρεθεί στη σύσκεψη των Μινωϊκών γραμμών, ήταν σε γνώση του ΠΑΣΟΚ; Και μία παρεμφερής ερώτηση: Πώς σχολιάζετε τα όσα δήλωσε ο κ. Καραμανλής περί "ομφάλιου λώρου" και μονοπωλίου στο Αιγαίο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, θέτετε δύο θέματα. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι το πρώτο, δεν αφορά την κυβέρνηση. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι έχει κάνει δήλωση ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια στάση, όπως είπε και ο ίδιος, δεν είναι παραδεκτή για ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Οσον αφορά, τώρα, την ομιλία του κ. Καραμανλή, θα μου επιτρέψετε, απαντώντας στην ερώτησή σας, να κάνω ένα γενικότερο σχόλιο: Με προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Πρωθυπουργού, με αχαρακτήριστες εκφράσεις, με ύβρεις, προσπαθεί να δημιουργήσει και να συντηρήσει ένα νοσηρό κλίμα η Ν.Δ. Φαίνεται ότι μόνο μέσα σε ένα νοσηρό πολιτικό κλίμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να διαδραματίσει ένα ρόλο -έτσι νομίζει- και πολύ περισσότερο, να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα, ενόψει του συνεδρίου του. Τα προβλήματα της χώρας απαιτούν υπεύθυνη στάση, συγκεκριμένες προτάσεις και ανάληψη πολιτικής δράσης. Εμείς, ως κυβέρνηση, είμαστε αυτοί που έχουμε την ευθύνη και το βάρος να αντιμετωπίσουμε τα θέματα. Δυστυχώς, σε αυτή την προσπάθεια είμαστε μόνοι μας, γιατί η αντιπολίτευση, ιδιαιτέρως η αξιωματική αντιπολίτευση, αρκείται σε ψευδείς ισχυρισμούς, σε ατεκμηρίωτες καταγγελίες, παίζει έναν τελείως αρνητικό ρόλο.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Εχω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, αν ο Πρωθυπουργός, σήμερα, έκανε κάποιες παρατηρήσεις γενικότερου πολιτικού ενδιαφέροντος@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έκανε καμία αναφορά σε άλλο θέμα κατά την εισαγωγική ομιλία του.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Και το δεύτερο ερώτημα: Εχετε κάποιο σχόλιο για τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σχετικά με μία περίεργη μίσθωση ακινήτου στο Σίδνεϊ από το "2004", που χαρακτηρίζεται ως@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες. Παρακαλώ, να απευθυνθείτε για τα θέματα αυτά στην Επιτροπή, στον Οργανισμό "2004".

ΜΙΧΑΗΛ: Υποθέτω ότι το απόγευμα, στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κα Αγγελοπούλου θα συζητηθούν πάρα πολλές πλευρές της πορείας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και της παρουσίας στο Σίδνεϊ.. Θα ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα απομάκρυνσης της κας Αγγελοπούλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει, κατ` επανάληψη. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Δεν αλλάζει τίποτα. Δώσαμε απάντηση, χθες, προχθές, πριν από αρκετές ημέρες@

ΜΙΧΑΗΛ: Επιμένω. Σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο κ. Φλωρίδης εισηγείται την απομάκρυνσή της και αντιγραφή του σχήματος των Αυστραλών για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί να στηρίζεστε μονίμως σε δημοσιεύματα και να μην σας πείθει αυτό που λέει η κυβέρνηση;

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή δεν διαψεύδονται@

ΡΕΠΠΑΣ: Μα είναι δυνατό, να επιβάλουμε περιορισμούς στο τι θα γράψετε ή τι θα πείτε; Πολλά γράφονται και πολλά λέγονται. Δεν είναι δυνατό, για όλα αυτά τα θέματα, να υπάρχει διάψευση. Σας λέω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης: Η κα Αγγελοπούλου έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, να φέρει σε πέρας μια εθνική υπόθεση, από τη θέση αυτή, με τη βοήθεια της κυβέρνησης, όλων των συναρμόδιων παραγόντων και υπηρεσιών. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι θα προετοιμαστούμε κατάλληλα και θα διοργανώσουμε την καλύτερη Ολυμπιάδα που έγινε ποτέ. Αυτή είναι η φιλοδοξία μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν είναι μια πληροφορία την οποία εμείς μάθαμε από κάπου και την οποία γράψαμε στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και εκεί μπορείτε να μας εγκαλέσετε γιατί βασιζόμαστε σε κάποιες πληροφορίες. Αποδίδεται στον κ. Φλωρίδη. Αρα, ο κ. Φλωρίδης, εφόσον@

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε δηλώσεις του κ. Φλωρίδη; Μπορείτε να μας τις αναγνώσετε;

ΜΙΧΑΗΛ: Αν εγώ γράψω ότι ο Δ. Ρέππας δήλωσε αυτό@

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν γραφεί πολλά τέτοια και δεν έχω ασχοληθεί. Μην το αναφέρετε καν, είναι ένα ατυχέστατο παράδειγμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, αλλά αν δεν διαψεύδεται όμως, σημαίνει ότι υπάρχει βάση.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι λέτε; Αυτή είναι η αντίληψη που έχετε;

ΜΙΧΑΗΛ: Μα, άμα αποφύγω@

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Υπάρχει μια αντιστροφή των πραγμάτων. Θα μου επιτρέψετε να πω, ότι πριν γράψετε κάτι, θα έπρεπε να απευθυνθείτε στο Δ. Ρέππα και να τον ρωτήσετε. Μη μου λέτε, τώρα, τι γράφεται, τι λέγεται και με καλείτε να απαντήσω για όλα αυτά. Γιατί δεν ρωτάτε αυτούς στους οποίους αναφέρεστε, για να κάνετε τη στοιχειώδη διασταύρωση;

ΜΙΧΑΗΛ: Μήπως, λοιπόν, οι συνάδελφοί μας που το έγραψαν, ρώτησαν αρμοδίως και δεν διαψεύστηκε και στη συνέχεια οδηγήθηκαν να το γράψουν; Γιατί μπορεί να ισχύει και η άποψη του κ. Φλωρίδη και ο Πρωθυπουργός να μην την κάνει δεκτή. Γιατί το αποκλείετε αυτό το ενδεχόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί δεν έχετε τίποτα συγκεκριμένο και έγκυρο να επικαλεστείτε. Αναφέρεστε σε κάποια δημοσιεύματα. Σας λέω ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση.

ΚΑΠΠΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο Πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρθηκε και σε επιμέρους θέματα, όπως το θέμα των φορτίων, που τα πράγματα είναι τραγικά και επικρατεί μια απαράδεκτη κατάσταση@

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε μια εκτεταμένη συζήτηση για όλα τα θέματα. Νομίζω, όμως, ότι οι συνάδελφοί σας που καλύπτουν το ρεπορτάζ του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, μπορούν να αναφερθούν στα θέματα αυτά, θέτοντας ερωτήσεις, προκειμένου να μιλήσει γι` αυτά, με περισσότερες λεπτομέρειες, ο αρμόδιος υπουργός.

ΛΑΜΨΙΑΣ: Είπατε, προηγουμένως, για την κα Αγγελοπούλου ότι εκτελεί ένα σημαντικό έργο και έχει τη στήριξη της κυβέρνησης. Αυτό ισχύει και για τα άλλα μέλη της 5μελούς διοίκησης του "2004"; Και το ρωτώ αυτό, διότι διαβάζουμε σήμερα στις εφημερίδες -και αυτό μένει να αποδειχθεί, βεβαίως- ότι ορισμένοι εξ αυτών, για να μην πω εγώ τα ονόματα, είναι γραμμένα, μετείχαν σε μια εταιρία η οποία επινοικίασε το περίφημο Μουσείο της Αυστραλίας για το 2004 σε μια τιμή εξαπλάσια αυτής που είχε νοικιάσει η ίδια. Φαίνεται, δηλαδή, να προκύπτει ένα ηθικό θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Οργανωτική Επιτροπή λειτουργεί ως συλλογικό όργανο. Η κα Αγγελοπούλου είναι επικεφαλής. Πιστεύω ότι, πρέπει όχι μόνο να τους αφήσουμε απερίσπαστους να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά να τους βοηθήσουμε -και αυτό κάνει η κυβέρνηση- να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται στην προσπάθεια που κάνουν. Για όλα τα θέματα που αφορούν επιλογές του "2004", παρακαλώ να απευθυνθείτε στο "2004" για να έχετε αναλυτικές απαντήσεις.

ΛΑΜΨΙΑΣ: Εγώ ρωτώ, εάν υπάρχει ηθικό θέμα ή όχι για την κυβέρνηση@

ΡΕΠΠΑΣ: Αν δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το θέμα, δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε και να βγάλουμε τελικό συμπέρασμα.

ΛΑΜΨΙΑΣ: Αν μέλη της 5μελούς είναι σε μια εταιρία που έχει επινοικιάσει@

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να κάνουμε μια υπόθεση; Ξεκινάτε την ερώτησή σας με ένα "εάν".

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ευσταθεί ή δεν ευσταθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μπορούσατε, λοιπόν, να απευθυνθείτε στις υπηρεσίες του "2004". Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, δεν γνωρίζω τα στοιχεία.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε το αντικείμενο της συζήτησης που έχει αυτή τη στιγμή ο κ. Φλωρίδης με τον Πρωθυπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Μετά την επιστροφή του κ. Φλωρίδη από την Αυστραλία, είναι μια καλή στιγμή να συνεργαστούν για θέματα που αφορούν την προετοιμασία της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει καμία σχέση με άλλα ζητήματα, όπως είναι το νομοσχέδιο για θέματα που αφορούν το υπουργείο του;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει να δεχθεί τον κ. Φλωρίδη και να συζητήσουν, μετά το ταξίδι της Αυστραλίας. Και αυτό γίνεται τώρα, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο Αμερικανός πρέσβης κ. Μπερνς έδωσε συνέντευξη στο ΑΒC, όπου μεταξύ άλλων κάνει λόγο για τρομοκρατικές ενέργειες στην Ελλάδα και ότι οι Αμερικανοί αθλητές ενδέχεται να εκτεθούν σε κίνδυνο και αναφέρει για μέτρα...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι αρκετά χρόνια στην Αθήνα ο κ. Μπερνς. Νομίζω ότι έχει κάνει δηλώσεις για το πόσο ασφαλής νιώθει στην Ελλάδα. Το πρόβλημα της τρομοκρατίας, επειδή έχει πληγεί η χώρα μας, όπως γνωρίζετε μας απασχολεί ιδιαίτερα. Είναι θέμα προτεραιότητας για την κυβέρνησή μας. Είναι -θα έλεγα- ένα πολύ σημαντικό θέμα για την ελληνική κοινωνία. Πρόσφατα, οι δύο χώρες υπογράψαμε μια συνεργασία, στο πλαίσιο της συνεννόησης και του συντονισμού των αστυνομικών υπηρεσιών, για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Πιστεύουμε ότι θα είναι ακόμη περισσότερο αποτελεσματική αυτή η συνεργασία. Σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες -όπως και στους άλλους τομείς έτσι και στο συγκεκριμένο- θα πάρουμε όλα τα μέτρα, ώστε να διεξαχθούν με απόλυτη ασφάλεια.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η κα Αγγελοπούλου το σημαντικό ρόλο που επιτελεί θα μπορούσε ενδεχομένως να τον επιτελέσει και από άλλη θέση π.χ. από τη θέση της Υπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η θέση που έχει η κα Αγγελοπούλου. Γνωρίζετε πολύ καλά -το έχουμε πει- πως δεν τίθεται θέμα δημιουργίας υπουργείου για την Ολυμπιάδα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν βγει αυτά στοιχεία από το Σίδνεϊ και μάλιστα μια εφημερίδα δημοσιεύει και τα τιμολόγια. Μας παραπέμπετε στον Οργανισμό 2004. Αυτό τι σημαίνει; Οτι δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος από την κυβέρνηση; Δεν έχει κάποια ευθύνη η κυβέρνηση γι αυτά τα χρήματα που δαπανώνται;

ΡΕΠΠΑΣ: Για να μπορέσει κάποιος να σχολιάσει, να αξιολογήσει πρέπει να γνωρίζει πώς έχουν τα στοιχεία. Επειδή, για το θέμα δημοσιεύεται πράγματι κάτι σχετικό, ο Οργανισμός 2004 θα δώσει τις δέουσες απαντήσεις.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός σήμερα εξηγήσεις από την κα Αγγελοπούλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα αυτό το πράγμα. Νομίζω ότι τα στελέχη του Οργανισμού 2004 έχουν την ευαισθησία, σε τέτοιου είδους θέματα, να απαντούν, χωρίς να χρειάζεται να μεσολαβήσει κάποιος τρίτος.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει ενημερωθεί για το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω τι γνωρίζει ο Πρωθυπουργός. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι πράγματι υπάρχουν αυτά τα δημοσιεύματα, για τα οποία ο Οργανισμός 2004 έχει το λόγο.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου, είπατε ότι, σε όλο αυτό διάστημα δεν έχει δοθεί άδεια σε κανένα πλοίο άνω των δέκα ετών. Σε σημερινή καταχώριση, στις εφημερίδες, της ΜΙΝΟΑΝ FLYING DOLFINS αναφέρεται το εξής: Μια άδεια δόθηκε από την κυβέρνηση στη γραμμή Λαύριο-Κέα για πλοίο ηλικίας δέκα ετών, ενώ δρομολογήθηκε πλοίο ηλικίας 25 ετών (δεν δόθηκε άδεια). Αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι δεν δόθηκε άδεια για πλοίο δέκα ετών στη συγκεκριμένη εταιρεία και δόθηκε από την κυβέρνηση για πλοίο 25 ετών.

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι όλα αυτά τα στοιχεία, δυστυχώς δεν έχω μαζί μου τη σχετική κατάσταση, μπορεί να είναι στη διάθεσή σας. Είναι θέμα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και όλες οι απαντήσεις είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου. Οι συνάδελφοί σας θέτουν τα θέματα αυτά και παίρνουν απαντήσεις.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τη συζήτηση που διεξήχθη χθες στη Βουλή, στην «Ωρα του Πρωθυπουργού»;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, στην καλούμενη «ώρα του Πρωθυπουργού», οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις απόψεις τους, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. Ο Πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις. Πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, τα στοιχεία τα οποία ανέφερε, ρίχνουν φως σε ορισμένες πτυχές της ναυτικής τραγωδίας, αλλά και γενικότερα, της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Με αυτή την έννοια μπορεί να πει κανείς ότι ήταν θετική η παρουσία στη Βουλή, χθες, του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 5 October 2000 - 15:05:10 UTC