Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γειά σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιά εξήγηση δίνει η ελληνική κυβέρνηση στη χθεσινή ανακοίνωση, παρέμβαση του State Department , με την οποία ξεκάθαρα διαφωνεί με την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Βελιγράδι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η Ελλάδα -το έχουμε ξαναπεί- κρίνει η ίδια ποιά είναι η πολιτική της στα Βαλκάνια. Και αυτή εκδηλώνεται με το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στο Βελιγράδι και τις άλλες πρωτεύουσες. Είμαστε υπέρ της αποκατάστασης ενός κλίματος ειρήνης και συνεργασίας, υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης. Ολα αυτά προϋποθέτουν δημοκρατικές διαδικασίες στην περιοχή. Είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής κατεύθυνσης των χωρών των Βαλκανίων. Και αυτό το έχουμε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή και το κάνουμε πράξη παντού, σε όλα τα «φόρα». Και στην Ε.Ε. και στο ταξίδι του υπουργού Γ. Παπανδρέου στα Βαλκάνια, αυτή τη χρονική στιγμή. Αυτός ο δρόμος δεν είναι, προφανώς, στρωμένος με ροδοπέταλα. Ολοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η γενικότερη κατάσταση στην περιοχή. Ομως, επιμένουμε σε αυτή την πολιτική. Υπάρχουν αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και αυτές τις οποίες αναφέρατε. Δεν άρεσε στους Αμερικανούς η σχετική συνάντηση. Τι να κάνουμε; Ας μην τους άρεσε! Επίσης, έχει σχολιαστεί ότι υπήρχε κάποια ψυχρότητα στο Βελιγράδι. Μπορεί και αυτό να συνέβη. Αλλά, εμείς επιμένουμε στη σωστή πολιτική που έχουμε για τα Βαλκάνια. Από κει και πέρα, ο ίδιος ο Υπουργός -ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του- με την επιστροφή του, προφανώς, θα κάνει απολογισμό του ταξιδιού αυτού και θα απαντήσει στις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό που εμένα προσωπικά μου προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση και με παραξενεύει και νομίζω και πάρα πολλούς, είναι το εξής: Πρώτον, ήταν σε γνώση και της Ε.Ε. και των ΗΠΑ ότι θα γίνει αυτό το ταξίδι και η συνάντηση με το Μιλόσεβιτς. Αρα, αφού το ήξεραν, ένα ερώτημα που τίθεται είναι γιατί διαμαρτύρονται εκ των υστέρων; Δεύτερον, και η απάντηση του κ. Παπανδρέου και η δική σας τώρα, είναι σε αρκετά πιο υψηλούς, από τους συνηθισμένους τόνους, τον τελευταίο καιρό, στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη χώρα μας. Αυτές τις δύο παρατηρήσεις, πώς εσείς τις σχολιάζετε, πώς τις ερμηνεύετε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτά είναι δικά σας σχόλια, πάνω στο ταξίδι και τις δηλώσεις, οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Τη δική μας θέση σας την είπα.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Εσείς είχατε πει τις προάλλες εδώ ότι οι εταίροι μας, η Δύση γενικότερα, ήταν ενήμερη για το ταξίδι Παπανδρέου στο Βελιγράδι. Η αμερικανική αντίδραση, χθες, δείχνει το αντίθετο. Τι από τα δύο ισχύει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Νομίζω ότι κάνετε λάθος. Αν διαβάσετε καλά τι απάντησε ο Αμερικανός εκπρόσωπος, θα δείτε ότι λέει πως ήταν εν γνώσει τους το ταξίδι αυτό. Η αντίδρασή του είναι στη συνάντηση που έγινε με τον κ. Μιλόσεβιτς.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Αυτό είναι το σπουδαίο της υπόθεσης.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα. Δεν άρεσε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών. Τι να κάνουμε; Ας μην άρεσε. Η Ελλάδα είναι αυτή που κρίνει ποια θα είναι η θέση της και πρέπει να κρατήσει -θα συμπλήρωνα- ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας στην περιοχή. Και αυτό κάνει.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι επιμένουμε στη σωστή πολιτική που ακολουθούμε στα Βαλκάνια. Πέρα από τις αντιδράσεις, είτε από τις ΗΠΑ, είτε από το Βελιγράδι, η κυβέρνηση πώς κρίνει τα αποτελέσματα αυτού του ταξιδιού; Ηταν ένα καλό ταξίδι, ωφέλησε τη χώρα μας, είχε αποτελέσματα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κατ αρχάς, πρέπει να σας πω ότι μια πολιτική έχει μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα αποτελέσματα. Δεν εκδηλώνονται τα αποτελέσματα αμέσως. Πολύ περισσότερο μια πολιτική στα Βαλκάνια, την παρούσα στιγμή, με όσα έχουμε ζήσει τον τελευταίο χρόνο. Επομένως, πρέπει να είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας και να επιδιώκουμε αυτά τα οποία είπα στην αρχή: Το ειρηνικό κλίμα και τη συνεργασία, τις δημοκρατικές διευθετήσεις, την ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Σε αυτό συμβάλλει η παρουσία μας στα Βαλκάνια και η παρουσία αυτή υπάρχει και θα υπάρχει και στο μέλλον.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα και ένα σχόλιο. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών κάλεσε στην ελληνική πρεσβεία φοιτητές της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα όταν έφυγαν, να συλληφθούν, να διωχθούν από τη σερβική κυβέρνηση. Μήπως αυτό ήταν μια ατυχής κίνηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η ολοκληρωμένη είδηση είναι ότι διαμαρτυρήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέβαλε σε τρόπο ώστε να αφεθούν. Από κει και πέρα, δεν θα κρίνουμε ποιά πολιτική εφαρμόζει εσωτερικά η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση. Ο καθένας μπορεί να κρίνει μόνος του.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κι εσείς είχατε αποσυνδέσει, αρκετά καθαρά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Βελιγράδι από τις επικείμενες εκλογές. Ωστόσο, όπως φάνηκε και από τη συνάντηση με τον κ. Μιλόσεβιτς και από τη συνάντηση με τον κ. Γιοβάνοβιτς, το μήνυμα που μετάφερε ο κ. Παπανδρέου ήταν ακριβώς πάνω στις εκλογές. Πώς εξηγείται αυτό; Η παρέμβαση του Υπουργού που είπε ότι πρέπει να δεχθούν παρατηρητές, ότι πρέπει οι εκλογές να είναι τίμιες, καθαρές κ.λ.π., πήρε κάποιες απαντήσεις και από τον κ. Μιλόσεβιτς και από τον κ. Γιοβάνοβιτς, στην τελική ανακοίνωση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό δεν σημαίνει παρέμβαση στα εσωτερικά@

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν είπα για παρέμβαση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε μια ευχή και μια παραίνεση, οι εκλογές να διεξαχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί αυτό θα είναι επ` ωφελεία της ίδιας της χώρας. Και αυτό το έκανε σε όλες τις συναντήσεις που είχε στη Γιουγκοσλαβία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικώς, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Μπιλ Κλίντον; Γιατί διαβάζουμε σε κάποιες εφημερίδες, σήμερα, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως υπήρξε μια απλή, τυπική συνάντηση, στο περιθώριο και όχι συνάντηση 20@ @

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οπως ξέρετε, στο δείπνο εργασίας μεταξύ των Πρωθυπουργών, έγινε η συνάντηση του κ. Κλίντον με τον Πρωθυπουργό. Εγινε συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων. Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε από συναδέλφους σας γι` αυτή τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, σε μια σύντομη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για την επικείμενη επίσκεψη του Πατριάρχη, τον ερχόμενο μήνα, δεδομένου ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες πως δεν υπάρχει ο ανάλογος ενθουσιασμός για την επίσκεψη στην Ιεραρχία; Και με δεδομένο ότι είναι ένα μεγάλο γεγονός, υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι πάντα ευπρόσδεκτος ο Πατριάρχης, στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με βάση τις καταγγελίες που έκανε χθες στη Βουλή ο κ. Κεφαλογιάννης ότι το 1990, με συναίνεση τριών πολιτικών αρχηγών, του Α. Παπανδρέου, του Χ. Φλωράκη και του Κ. Μητσοτάκη, δόθηκε η ψηφιακή τηλεφωνία σε συγκεκριμένο επιχειρηματία, θα ήθελα να σας ρωτήσω: Αποδέχεστε τις καταγγελίες αυτές, όσον αφορά το πρόσωπο του Α. Παπανδρέου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πρώτα από όλα, παρακολουθώντας και εγώ αυτά που συνέβησαν στη Βουλή, από την περίοδο εκείνη ό,τι θυμάται ο καθένας λέει και το λέει όπως τον βολεύει. Τα θέματα τα οποία αναφέρονται στην εποχή εκείνη, είχαν διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη και έχει εκδοθεί πόρισμα. Το θέμα έχει κριθεί. Η ανακύκλωση που γίνεται τώρα στη Βουλή έχει ένα χαρακτήρα προσωπικών αντιθέσεων. Ο κ. Κεφαλογιάννης εναντίον του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Μητσοτάκης εναντίον του κ. Σαμαρά, ο κ. Σαμαράς εναντίον του κ. Μητσοτάκη. Πιστεύω ότι η διαπλοκή ενυπάρχει στη Ν.Δ. Και αυτό παρακολουθούμε όλοι μας με αυτές τις αντιπαλότητες, που εκδηλώθηκαν τελευταία. Οσον αφορά το συγκεκριμένο που ρωτήσατε -αφού σας επαναλάβω ότι ο καθένας ό,τι θυμάται και ό,τι τον βολεύει λέει- σας υπενθυμίζω ότι έχουν υπάρξει, κατά την εποχή εκείνη, σχετικές απαντήσεις από τον Α. Παπανδρέου. Καλό θα ήταν να γίνει μία έρευνα της εποχής πιο εμπεριστατωμένη, αν αυτό είναι το ζητούμενο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν δημοσιεύματα, σήμερα, που κάνουν λόγο για διάτρητη απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Σύμφωνα με τα πρακτικά, έξι μέλη της Αρχής αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. Θα ήθελα το σχόλιό σας για την απόφαση Δαφέρμου.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Νομίζω ότι για το θέμα έχει κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή. Αρα, θα απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός που ερωτάται. Θέλω πάντως να διευκρινίσω ότι δεν υπάρχει άλλη άποψη για την απόφαση. Η απόφαση είναι αυτή. Δεν τίθεται εν αμφιβόλω από κανέναν. Και υπήρξε με ομοφωνία των παρισταμένων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γίνονται κάποιες διεργασίες στο έδαφος της Νέας Υόρκης για συνάντηση του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, καμία διεργασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ενδέχεται να προκύψει συνάντηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οπως ξέρετε, στο περιθώριο των εργασιών του ΟΗΕ, μπορεί να υπάρξουν πολλές συναντήσεις, αλλά δεν επιδιώκεται κάτι τέτοιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την τελευταία μιάμιση εβδομάδα παρακολουθούμε μία ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου. Δεν θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης που έχει μία πάγια θέση, αλλά θα ήθελα να ρωτήσω αν προτίθεται να συστήσει στους επενδυτές κάποια αυτοσυγκράτηση, μήπως υπάρξει κάποιο ενδεχόμενο καθίζησης @

ΧΥΤΗΡΗΣ: Καμία παρέμβαση δεν πρόκειται να κάνουμε για αυτά τα οποία λέτε, προς καμία κατεύθυνση. Οσον αφορά την πορεία του Χρηματιστηρίου, μπορείτε μόνοι σας να κρίνετε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν με κάλυψε η απάντησή σας, θέλω να επανέλθω στο ερώτημά μου και θέλω να γίνετε πιο σαφής@

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι ιστορικό το δεδομένο που μου αναφέρετε. Αναφέρεστε στο 1990, υπάρχει μια σειρά διεργασιών που ακολουθήθηκε και νομίζω ότι δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος για να αναπτύξουμε το τι έγινε και τι δεν έγινε τότε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ, επειδή ήσασταν κοντά στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και γνωρίζετε από πρώτο χέρι το τι συνέβη εκείνη την εποχή. Συμμετείχε ο Α. Παπανδρέου σε εκείνες τις διαδικασίες;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι υπάρχουν δηλώσεις του Α. Παπανδρέου, όσον αφορά τον τρόπο που ελήφθη η απόφαση εκείνη. Πρωταγωνιστής την εποχή εκείνη ήταν και ο τότε Διοικητής του ΟΤΕ, ο οποίος έλαβε και την εντολή. Από ποιόν έλαβε την εντολή; Από την κυβέρνηση έλαβε την εντολή; Είναι διάφορα ερωτήματα που αφορούν την περίοδο εκείνη, τα οποία χρήζουν μιας έρευνας περισσότερο λεπτομερειακής, από ό,τι ακούγεται αυτές τις μέρες. Το θέμα, όμως, έχει κλείσει,

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πήραν την απόφαση οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και έδωσαν την εντολή στον κ. Ζολώτα να προχωρήσει;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα ότι υπάρχουν δηλώσεις, τόσο του Α. Παπανδρέου, όσο και του τότε Προέδρου του Συνασπισμού κ. Φλωράκη, για τα θέματα αυτά. Παρακαλώ να ανατρέξετε εκεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Ωστόσο, όπως κι αν έχει το ζήτημα, ανεξάρτητα από το τι έγινε τότε, μπορούμε να ανατρέξουμε στον ιστορικό του μέλλοντος, το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή επανέρχεται η συζήτηση, ως παράδειγμα για το πώς η διαπλοκή βρίσκεται στα πόδια της πολιτικής εξουσίας, να το πω έτσι. Κατά την άποψή σας, γιατί επανέρχεται αυτό το παράδειγμα στην επικαιρότητα; Γιατί, δηλαδή, ο κ. Κεφαλογιάννης λέει τώρα ότι αυτό το παράδειγμα συνέβη τότε;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Γι αυτό να ρωτήσετε τον κ. Κεφαλογιάννη.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση, όμως@

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση παρακολουθεί θεσμικά τα θέματα που αναφέρονται σήμερα στη διαφάνεια. Και αυτό το οποίο υποστηρίζει και κάνει πράξη είναι να θωρακίζει, όσο μπορεί καλύτερα, και το νομικό και το θεσμικό πλαίσιο. Γίνεται και σχετική συζήτηση στη Βουλή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, είχαμε την απόσυρση της τροπολογίας από τη Βουλή και την κατάθεσή της ως σχεδίου νόμου. Εχετε εικόνα εσείς -σας ρωτώ, γιατί δημοσιογραφικές πληροφορίες και δημοσιεύματα αναφέρουν αυτό- ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μπλόκαραν αυτή τη διαδικασία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Οχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Τα πρακτικά της Βουλής είναι στη διάθεσή σας. Ποιος μίλησε στη Βουλή χθες και ποιος ματαίωσε τη συζήτηση, μπορείτε να το βρείτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε, λέγοντας "ποιός ματαίωσε τη συζήτηση"; Ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι πρέπει να αποσυρθεί η τροπολογία και ο υπουργός είπε το ίδιο. Επομένως, ποιός ματαίωσε τη συζήτηση;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Κακλαμάνης -τα είπαμε χθες, λεπτομερώς- είπε ότι για να συζητηθεί η τροπολογία πρέπει να υπάρχει ομοφωνία. Ομοφωνία, λοιπόν, δεν υπήρξε, διότι η αντιπολίτευση δεν δέχθηκε να συζητηθεί η τροπολογία. Αρα, ματαιώθηκε η συζήτηση επί της τροπολογίας και αποσύρθηκε η τροπολογία για να επανέλθει ως σχέδιο νόμου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξαν επαφές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εκτός του Κοινοβουλίου, όχι μέσα στο Κοινοβούλιο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Να μείνετε σε αυτά τα οποία σας λέω.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επ ευκαιρία της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, μήπως ο κ. Σημίτης θα θελήσει να διαμαρτυρηθεί και επί τόπου για τη στάση των Αμερικανών και τα σχόλιά τους; Μήπως στο περιθώριο των συναντήσεων θα πει στον κ. Κλίντον@;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η συνάντηση μεταξύ του κ. Κλίντον και του κ. Σημίτη έγινε και ο Πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις συναδέλφων σας, μετά τη συνάντηση αυτή.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 8 September 2000 - 13:05:12 UTC