Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γειά σας

Ενα χρόνο σήμερα μετά τον καταστρεπτικό σεισμό που έπληξε τη χώρα μας, θέλω, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, να εκφράσω και πάλι τη βαθύτατη λύπη προς τους συγγενείς, τις οικογένειες των 143 θυμάτων αυτού του σεισμού. Ηταν μια μεγάλη δοκιμασία για τη χώρα μας, η οποία έπληξε πολλούς ανθρώπους και είχε πολλές δυσμενείς παρενέργειες. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έδειξε την ετοιμότητά της, ευρισκόμενη δίπλα στις περιοχές και στους ανθρώπους που επλήγησαν. Ενα χρόνο μετά, υπάρχουν ακόμα πράγματα να γίνουν, κυρίως σε ό,τι αφορά τις κατασκευές. Ο σεισμός είναι μια φυσική καταστροφή. Και είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να «πατάει» κανείς ένα κουμπί και να γίνονται όλα από τη μια στιγμή στην άλλη, τέλεια, όπως θα ήθελε. Ο Πρωθυπουργός, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, θα συγκαλέσει σύσκεψη, στην οποία θα εξεταστούν τα θέματα αυτά, τα προβλήματα που παραμένουν. Επιτρέψτε μου, όμως, να καταγγείλω το λόγο της αντιπολίτευσης, το λόγο του κ. Καραμανλή, ο οποίος, εκμεταλλευόμενος τον ανθρώπινο πόνο, αποδεικνύεται και πάλι κατώτερος των περιστάσεων, με τις δηλώσεις τις οποίες έχει κάνει για το θέμα αυτό.

Επειδή, σήμερα το πρωί, στη Βουλή συνέβησαν διάφορα, ας προχωρήσω στο επόμενο θέμα. Σήμερα, στη Βουλή, η αντιπολίτευση δεν δέχθηκε να συζητηθεί η γνωστή τροπολογία, που κατέθεσε η κυβέρνηση, δια του υφυπουργού Αθλητισμού Γ. Φλωρίδη. Επειδή ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης είχε δηλώσει ότι μετά από ομοφωνία όλων των κομμάτων θα μπορέσει να συζητηθεί η τροπολογία, η τροπολογία αποσύρθηκε και εντός της ημέρας κατατίθεται ως νομοσχέδιο. Ο κ. Φλωρίδης δίνει τώρα, στις 13.00, συνέντευξη Τύπου. Θέλω να σας πω ότι έχει την πλήρη εμπιστοσύνη της κυβέρνησης. Να αναρωτηθούμε, όμως, γιατί η αντιπολίτευση δεν δέχθηκε να συζητηθεί η τροπολογία. Είναι διαδικαστικό το θέμα; Επειδή πολλά λέγονται για τις διαπλοκές και τα τοιαύτα «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Σας αφήνω να το σκεφθείτε μόνοι σας και να το γράψετε.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Θέλω να ρωτήσω, πού βρίσκεται η αλήθεια, μιας και με το θέμα του καταστροφικού σεισμού, ακούσαμε χθες τον κ. Καραμανλή να χαρακτηρίζει απογοητευτική την κατάσταση εκεί που ήταν παρών, στο Μενίδι και ζήτησε από την κυβέρνηση να αφήσει τα λόγια, να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε πριν από ένα χρόνο και να υλοποιηθεί όλο το πρόγραμμα που υποσχέθηκε, γιατί είναι κρίμα οι άνθρωποι να βρίσκονται σε αυτούς τους καταυλισμούς. Πού βρίσκεται η αλήθεια;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μίλησα για το θέμα. Εχει μιλήσει, επίσης, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Σας είπα ότι θα γίνει σύσκεψη επ αυτού, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επρεπε να περάσει ένας χρόνος για να κάνει ο Πρωθυπουργός αυτή τη σύσκεψη; Δεν μπορούσε πιο πριν; Επρεπε να συμπληρωθεί ένας χρόνος, να αρχίσουν πάλι να διαμαρτύρονται οι άνθρωποι, δικαιολογημένα βέβαια, για να κάνει τη σύσκεψη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Μα, πού ζείτε κ. Σταματόπουλε; Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε όλες αυτές τις περιοχές. Η κυβέρνηση πήρε άμεσα μέτρα. Το γνωρίζετε πολύ καλά. Η ετοιμότητα της κυβέρνησης έχει γενικώς αναγνωριστεί, αντικειμενικά, από όλους. Σας είπα ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα, κυρίως στις κατασκευές. Είναι, επομένως, ένας λόγος παραπάνω, να γίνει η σύσκεψη αυτή τώρα, να δούμε πού υπάρχουν τα κωλύματα, ποια είναι και πώς θα υπερπηδηθούν, να υπάρξουν οι λύσεις που πρέπει να δοθούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και πριν από έξι μήνες είχαν κατατεθεί υπομνήματα και είπαν ότι θα κάνουν συσκέψεις για να λυθούν τα προβλήματα και, όμως, ακόμα δεν έχει λυθεί τίποτα. Γι αυτά είπε ο κ. Καραμανλής. Είπε ότι πέρασε ένας χρόνος και δεν έγινε τίποτα.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σε όλο αυτό το διάστημα δεν ολιγώρησε η κυβέρνηση. Ηταν δίπλα στους σεισμοπαθείς και έκανε πάρα πολλά πράγματα. Εχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα. Ο κ. Λαλιώτης τα εξέθεσε όλα αυτά στη συνέντευξή του. Επισκέφθηκε, επίσης, αυτούς τους χώρους. Το ίδιο έγινε και από κυβερνητικά κλιμάκια. Τότε -όπως θυμάστε- η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Βάσω Παπανδρέου, επισκέφθηκε, επίσης, τους χώρους αυτούς. Δεν θέλω να επαναλαμβάνω τα ίδια. Βεβαίως, υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν. Δεν λύνονται τα προβλήματα αυτά, πουθενά στον κόσμο, από τη μια μέρα στην άλλη, όταν πρόκειται για φυσικές καταστροφές, τέτοιου μεγέθους. Και εδώ πρόκειται για καταστροφές αυτού του είδους. Γι αυτό συμβαίνουν αυτά τα οποία λέτε. Η κυβέρνηση είναι εδώ για να ολοκληρώσει την αποκατάσταση των σεισμοπαθών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε κ. Υπουργέ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αλλη ερώτηση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στις κινήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και της ΠΑΣΚΕ που συλλέγουν υπογραφές δείχνοντας την αντίθεσή τους στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για τα εργασιακά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει χιλιάδες στελέχη σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει η ελευθερία της άποψης και αυτό συμβαίνει με τις υπογραφές που λέτε.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι «άγευστος», όπως λέει η Ιεραρχία στην εγκύκλιό της;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Για ξαναπέστε το αυτό!!!

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Στην εγκύκλιο, που θα διανεμηθεί στις Μητροπόλεις για τη συλλογή υπογραφών, γίνεται λόγος για ένα «ιδιότυπο πολιτιστικό βιασμό» που γίνεται από «άγευστους της πολιτικής».

ΧΥΤΗΡΗΣ: Την εγκύκλιο δεν τη γνωρίζω. Δεν ξέρω αν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα λέτε. Εάν υπάρχουν χαρακτηρισμοί -έτσι όπως τους αναφέρετε- θα έλεγα ότι δεν τιμούν καθόλου την ίδια την Εκκλησία και είναι κατώτεροι σχολιασμού. Η κυβέρνηση και ο κάθε Ελληνας πιστεύω έχει ψηλά την Εκκλησία και τη Θρησκεία. Εκεί, θα πρέπει να κρατηθεί.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε μια τροπολογία για το θέμα της διαπλοκής. Τι είναι εκείνο που έκανε την κυβέρνηση, το κυβερνών κόμμα να προχωρήσει σε άλλες σκέψεις και να καταθέσει αυτή την τροπολογία, ενώ τόσο καιρό επέμενε ότι δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού και νομικού πλαισίου;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο κινούμαστε. Είπαμε, ακόμη, ότι όπου επιδέχεται βελτιώσεις, εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα τις προωθήσουμε, στο πλαίσιο της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Επομένως, περί αυτού πρέπει να μιλάτε. Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, κ. Βενιζέλος, κάνει σχετική πρόταση. Οπως, πρόταση έχει κάνει και η Ν.Δ. Χθες, μάλιστα, σας είχα πει να συγκρίνετε τις δύο προτάσεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, διαβάζω σήμερα αντικρουόμενες πληροφορίες σε ανταποκρίσεις από τη Νέα Υόρκη, όπου η μεν μία λέει ότι ο Πρόεδρος Κλίντον θα συναντηθεί κατ ιδίαν με τον Τούρκο Πρόεδρο Σεζέρ ή θα συναντηθεί κατ` ιδίαν με τον Πρωθυπουργό. Οι άλλες λένε ότι θα συναντηθούν και οι δύο κατ` ιδίαν με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί τελικά με τον κ. Κλίντον κατ ιδίαν;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Σημίτης παρακάθισε σε επίσημο δείπνο με τον Πρόεδρο Κλίντον και είχε συνάντηση@

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μιλάω για κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Κλίντον.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Στο πλαίσιο, του επίσημου δείπνου που παρέθεσε ο κ. Κλίντον προς τιμήν των ηγετών της διάσκεψης του Βερολίνου, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Βλέπω, σήμερα, στα "ΝΕΑ" μία ιστορία πάλι για το θέμα του εντάλματος συλλήψεως του Μιλόσεβιτς. Υπάρχει κάτι νεότερο; Εφθασε τελευταία αυτό το ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ; Τι υπάρχει πάνω σε αυτό το θέμα και πώς η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε την περίπτωση που θα βρίσκονταν στην Ελλάδα μέλη από αυτή τη λίστα που τους κυνηγάει η Ιντερπόλ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν γνωρίζω περί του εντάλματος, ούτε θέλω να το αμφισβητήσω. Η Ελλάδα πάντα σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Δεν προκύπτει, ούτε προβλέπεται επίσκεψη του κ. Μιλόσεβιτς στη χώρα μας. Αλλη ερώτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στο ίδιο θέμα. Δεν υπάρχει πρόβλημα με τον κ. Μιλόσεβιτς όταν πηγαίνει και τον βλέπει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών; Το ότι βλέπει έναν καταζητούμενο;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αντιθέτως! Δεν υπάρχει πρόβλημα. Το κύρος της Ελλάδας στα Βαλκάνια είναι αυξημένο. Αυτό ακριβώς καταδεικνύει το ταξίδι αυτό του κ. Παπανδρέου στην περιοχή και το Βελιγράδι. Η Ελλάδα αυτό που θέλει -και το είπα και χθες- είναι η ανάδειξη της περιοχής, η καλή συνεργασία, η προοπτική όλων των χωρών της Βαλκανικής για ένταξη στην Ε.Ε. Και βεβαίως, η τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών σε όλες τις χώρες της περιοχής.

ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν γνωρίζετε κάποιες πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπήρξε ένα πρόβλημα με το αεροσκάφος του κ. Παπανδρέου στον εναέριο χώρο της Γιουγκοσλαβίας, παρόμοιο με αυτό του Πρωθυπουργού.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Κάτι διάβασα σχετικά με αυτό το θέμα κι εγώ, αλλά δεν νομίζω ότι χρήζει ιδιαίτερου σχολιασμού.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σχετικά με την Ολυμπιακή Αεροπορία, αληθεύουν οι πληροφορίες που κυκλοφορούν συνεχώς ότι τελικά θα γίνει διαχωρισμός σε δύο εταιρίες που η μία θα πάρει το παθητικό και η άλλη το θετικό μέρος;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ολα αυτά είναι εικασίες. Θα πρέπει να περιμένετε τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης και του καθ ύλην αρμόδιου υπουργού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να επανέλθω στο θέμα της τροπολογίας. Γνωρίζετε ότι πήγαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησαν να αποσύρει την τροπολογία;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο Πρόεδρος της Βουλής -σας είπα και πριν- δήλωσε ότι η τροπολογία συζητείται, αν υπάρχει ομοφωνία να συζητηθεί. Η ομοφωνία αυτή δεν υπήρξε, διότι η αντιπολίτευση δεν δέχθηκε να συζητηθεί σήμερα η τροπολογία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά σας λέω ότι δεν ήταν μόνοι. Ηταν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που το ζήτησαν. Το γνωρίζετε αυτό;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Τώρα κουτσομπολιά θα κάνουμε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι κουτσομπολιά.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σας είπα τη θέση του Προέδρου της Βουλής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς λέτε, μόνο η αντιπολίτευση ήταν. Εγώ σας ρωτώ, γνωρίζετε αν υπήρχαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτοί που εκφράστηκαν στη Βουλή ανήκουν στην αντιπολίτευση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, χθες στη Βουλή, ο οποίος είπε ότι με συμφωνία των τριών αρχηγών, κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Οικουμενικής, έγινε η ανάθεση των ψηφιακών το καλοκαίρι του 1989;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό είναι ένα ιστορικό δεδομένο. Μπορεί να είναι έτσι, αν έγινε με πρωτοβουλία του κ. Ζολώτα. Αλλά δεν είμαι πρόχειρος να απαντήσω επακριβώς. Θα το δω.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν γίνει κάποιες επαφές του υπουργείου Εξωτερικών με τη σερβική πλευρά, γιατί μέσα σε δύο ημέρες είχαμε δύο απανωτά προβλήματα, τα ίδια, τόσο με το αεροπλάνο του Πρωθυπουργού, όσο και με το αεροπλάνο του υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Παπανδρέου ήταν χθες για 15' στον αέρα και περίμενε να προσγειωθεί το αεροπλάνο του. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τη σερβική πλευρά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δίνετε προεκτάσεις νομίζω αυθαίρετα, στα θέματα αυτά. Για το θέμα του ταξιδιού του Πρωθυπουργού μιλήσαμε εκτενώς εδώ, χθες και προχθές. Και γνωρίζετε την εξέλιξη στην Ολυμπιακή επ αυτού. Επομένως, ας μην προχωρούμε πέραν του δέοντος. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται εκεί και έχει επίσημες συναντήσεις. Αυτό μιλά από μόνο του.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 7 September 2000 - 14:05:10 UTC