Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-04-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Απριλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΡΓΥΡΗ ΦΑΤΟΥΡΟ

Καλή σας ημέρα.

Οπως γνωρίζετε, τα πάντα είναι σχεδόν έτοιμα για τις εκλογές της Κυριακής.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι έχουν όλοι οριστεί, καθώς και υψηλός αριθμός αναπληρωματικών, υπάρχει προθυμία δικηγόρων για την εκτέλεση αυτού του έργου. Υπάρχει ακόμα αρκετός χρόνος, ώστε κάποια προβλήματα μετακίνησης να μπορεί να αντιμετωπιστούν. Στην ανάγκη, όπως ξέρετε, η μετακίνηση γίνεται με δημόσια μέσα.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που είναι πολύ περισσότερα και ως εκ τούτου υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, έχουν οριστεί. Δεν φαίνεται να υπάρχουν δυσκολίες. Οι μόνες που εμφανίζονται είναι σε μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα σε μερικά τμήματα στην Αθήνα όπου δεν εκδηλώνεται πάντοτε προθυμία για συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι τα χρονικά περιθώρια είναι αρκετά, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες. Γνωρίζετε, επίσης, ότι οι έφοροι στις κατά τόπους εκλογικές περιφέρειες έχουν όλων των ειδών τις εξουσίες και τις χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα δώσει συνέντευξη Τύπου για όλα αυτά τα θέματα αύριο το πρωί.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ολοκληρώνει από την πλευρά του το έργο του και όπως γνωρίζετε από χθες έχει κυκλοφορήσει σχετική εγκύκλιο. Και εκεί τα πράγματα βρίσκονται στο σημείο που πρέπει να βρίσκονται αυτή την ημέρα. Ξέρετε, η εκλογική νομοθεσία έχει το χαρακτηριστικό ότι συγκεντρώνει πάρα πολλά πράγματα να γίνουν, κατ` ανάγκην, την τελευταία στιγμή. Δεν μπορεί π.χ. να πάνε οι δικαστικοί αντιπρόσωποι πέντε ημέρες πριν στον τόπο όπου ορίστηκαν. Πάντως, υπάρχει ένα «φορτσάρισμα», για να το πούμε αθλητικά.

Το Υπουργείο μας τελειώνει τις ετοιμασίες του στο Ζάππειο, όπου την Κυριακή το βράδυ θα είναι το επίκεντρο της ενημέρωσης. Εκεί, όπως ξέρετε, υπάρχει χώρος για δημοσιογράφους, τόσο των έντυπων μέσων, όσο και της ραδιοτηλεόρασης, στούντιο για τους ρ/τ σταθμούς κ.τ.λ.. Πάνω από 40 δημοσιογράφοι από το εξωτερικό έχουν ήδη διαπιστευτεί για να παρακολουθήσουν τις εκλογές και να μεταδώσουν τα αποτελέσματα, κάπου 100 ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ και 500 Ελληνες δημοσιογράφοι έχουν ζητήσει τη σχετική διαπίστευση.

Είμαστε όσο μπορούμε να είμαστε αυτή τη στιγμή έτοιμοι και περιμένουμε.

Θέλω, επίσης, να σας πω μερικά πράγματα.

Είναι, νομίζω, χρήσιμη η υπενθύμιση μερικών από τους κανόνες που ισχύουν για την ημέρα των εκλογών και την παραμονή της στα ρ/τ μέσα. Αυτές οι ημέρες είναι παραδοσιακά ημέρες περισυλλογής των εκλογέων, με στόχο την απρόσκοπτη εκτέλεση του ύπατου δικαιώματος και καθήκοντος του πολίτη. Αυτές τις ημέρες πρωτεύει η προφύλαξη της βούλησης των πολιτών από προσπάθειες εξωτερικού επηρεασμού της.

Απαγορεύονται, έτσι, εκ παραδόσεως πολιτικές εκδηλώσεις, διανομή εκλογικού υλικού, άλλοτε απαγορευόταν και η διακίνηση αλκοολούχων ποτών.

Στις ημέρες μας και σε σχέση με τα ΜΜΕ, που είναι και αρμοδιότητα του Υπουργείου μας, οι ρυθμίσεις αυτές έχουν εξειδικευθεί με συγκεκριμένους κανόνες και θέλω να υπενθυμίσω τους πιο σημαντικούς από αυτούς. Το ίδιο, άλλωστε, έκανε με ανακοίνωσή του σήμερα το πρωί προς τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Την παραμονή της ημέρας των εκλογών και κατά την ημέρα των εκλογών, μέχρι τις 7 το απόγευμα, ώρα 19.00, όσο δηλαδή είναι ανοικτές οι κάλπες, δεν επιτρέπεται:

Η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων και συγκεντρώσεων των πολιτικών κομμάτων.

Η μετάδοση εκπομπών πολιτικού διαλόγου ή εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η μόνη εξαίρεση είναι οι παραδοσιακές δηλώσεις αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Δεν επιτρέπεται ακόμη, έως τις 7 το απόγευμα της ημέρας των εκλογών, η μετάδοση και η καθ` οιονδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τα εκλογικά τμήματα (exit polls). Οι ειδικές αυτές δημοσκοπήσεις επιτρέπονται κατά την ημέρα των εκλογών, ενώ βέβαια κατά την παραμονή εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση διενέργειας δημοσκοπήσεων για την πρόθεση ψήφου των εκλογέων και η καθ` οιονδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων, που καλύπτει το δεκαπενθήμερο προ των εκλογών. Ειρήσθω εν παρόδω, πρέπει να πω ότι και από τους μελετητές, τους ασχολούμενους με τις δημοσκοπήσεις, έχει διατυπωθεί η άποψη ότι πριν από αργά το απόγευμα δεν έχουν και αυτοί πλήρη αποτελέσματα από τις δημοσκοπήσεις αυτές. Τα πρωινά π.χ. δεν είναι κατ` ανάγκην αντιπροσωπευτικά του εκλογικού σώματος.

Για όλα αυτά οι νόμοι προβλέπουν αυστηρές κυρώσεις. Οι κυρώσεις αυτές αρχίζουν από τη δυνατότητα άμεσης διακοπής της εκπομπής μετάδοσης συγκεκριμένου ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος. Προχωρούν στη φυλάκιση των παραβατών, που δεν είναι δεκτική μετατροπής ή αναστολής και φθάνουν στην επιβολή προστίμων από 10 έως 100 εκατομμύρια δραχμές.

Τις κυρώσεις τις αναφέρω για να δείξω τη σημασία που αποδίδει ο νομοθέτης στο θέμα. Πάντως, επειδή συμβαίνει να έχω περάσει τη ζωή μου ασχολούμενος με θέματα δικαίου, δεν πιστεύω ότι η τήρηση του νόμου, οποιουδήποτε νόμου, είναι αποκλειστικά ή πρωτίστως θέμα κυρώσεων. Σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα με το οποίο ασχολούμαστε θα έλεγα ότι προέχει η προστασία και η διαφύλαξη των δημοκρατικών διαδικασιών, που εδώ επηρεάζονται άμεσα. Η τήρηση των δημοκρατικών διαδικασιών είναι υποχρέωση όλων μας.

Με αυτά τελειώνω τα προεισαγωγικά μου και ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΕΚΑΣ: Οι διαρροές συνεχίζονται για ευρήματα δημοσκοπήσεων, πραγματικών ή μη. Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζει το τέλος της προεκλογικής περιόδου. Πώς σχολιάζετε αυτή την κατάσταση;

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Την είχαμε, ήδη, σχολιάσει στην περασμένη συνάντησή μας. Υπάρχει ένα πρόβλημα αποτελεσματικότητας των σχετικών ρυθμίσεων. Δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί. Διότι και η ανάγκη προφύλαξης των εκλογέων από προσπάθειες αθέμιτου επηρεασμού τους -υπάρχουν πολλές θεμιτές προσπάθειες επηρεασμού- είναι πολύ σημαντικό θέμα. Θα πρέπει να εξεταστεί πως είναι δυνατή η ρύθμιση με αποτελεσματικό τρόπο. Δεν θέτω το θέμα αρχής. Το θέμα αρχής είναι άλλο. Και είναι προφανές ότι εδώ έχουμε δύο πολύ σοβαρές αξίες που βρίσκονται, όχι σε σύγκρουση, σε αντινομία. Από τη μία, η ελευθερία πληροφόρησης και από την άλλη, η διαφύλαξη των δημοκρατικών διαδικασιών χωρίς επηρεασμούς και μάλιστα μη ελεγχόμενους. Πρέπει η κατάσταση να εξεταστεί σοβαρά. Εχουμε ακούσει όλοι μας, με διάφορους τρόπους, συζήτηση υποτιθέμενων αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι και ο σύλλογος των εταιριών δημοσκοπήσεων (ΣΕΔΕΑ) έβγαλε μία σχετική ανακοίνωση, όπου έθετε το πρόβλημα και κατέληγε λέγοντας ότι το πόσο είναι αληθινά και σωστά αυτά που κυκλοφορούν για δημοσκοπήσεις, δεν μπορεί να αποδειχθεί, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή. Αρα, χρειάζεται δυσπιστία προς τις οποιεσδήποτε διαρροές, άσχετα με την πρόθεση αυτών που τις κάνουν.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτε άλλο, εκτός από την ευχή να τις αντιμετωπίσουν όλοι με τη δυσπιστία που τους χρειάζεται.

Ελπίζω να ξαναϊδωθούμε, σε αυτήν εδώ την αίθουσα, κατά την παράδοση των καθηκόντων μου.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 6 April 2000 - 14:05:13 UTC