Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-04-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Απριλίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΡΓΥΡΗ ΦΑΤΟΥΡΟ

Καλή σας ημέρα και καλή εβδομάδα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΕΚΑΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τη θερμή ανταπόκριση των Τουρκοκυπρίων στο πρόβλημα του μικρού Ανδρέα στην Κύπρο;

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Το θέμα είναι πολύ ενδιαφέρον και δείχνει, αν θέλετε, το πόσο περίπλοκα είναι τα πράγματα, ότι δεν είναι απλώς άσπρα και μαύρα. Πρώτον, έχω την έντονη αίσθηση, μολονότι δεν έχω συγκεκριμένες πληροφορίες ότι πρόκειται για Τουρκοκυπρίους και όχι εποίκους. Αυτό δείχνει, ακριβώς, ότι είναι δυνατή η συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, κάτι το οποίο η τουρκική πλευρά έχει δηλώσει, πολλές φορές, ότι είναι αδύνατον. Νομίζω ότι αυτό αποδείχθηκε. Από την άλλη πλευρά, είμαι αρκετά κυνικός, ώστε να μην πιστεύω ότι οι συλλογικές εκδηλώσεις ανθρωπισμού είναι πάντοτε, κατ` ανάγκη, καθοριστικές, μολονότι είναι σημαντικές. Πάντως, είναι και αυτό ένα στοιχείο, αυτή τη στιγμή, που δείχνει ότι υπάρχει αυτό που αποκαλούμε «κινητικότητα». Κάτι συμβαίνει. Αν αυτή τη φορά η κινητικότητα αυτή μπορέσει να προχωρήσει, με την ευρωπαϊκή προοπτική, θα είναι βέβαια πάρα πολύ ωραίο. Αλλά, αναμφισβήτητα, υπάρχει μια κινητικότητα. Νομίζω ότι είναι μια ωραία περίπτωση και χρήσιμο είναι που έχει υπογραμμιστεί από τα ΜΜΕ.

ΜΙΧΑΗΛ: Γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι επί της ουσίας του ερωτήματος που θα σας θέσω, δεν μπορείτε να απαντήσετε λόγω της θέσεώς σας, θα ήθελα να πω ότι βρισκόμαστε μάρτυρες, τον τελευταίο καιρό, μιας αντιπαράθεσης των δύο μεγάλων κομμάτων που αποτελείται από αλληλοκατηγορίες και χαρακτηρισμούς σε προσωπικό επίπεδο και ξεπερνά τα εσκαμμένα. Το σημείο, όμως, που θα ήθελα να μου σχολιάσετε δεν είναι αν ο κ. Σπηλιωτόπουλος ή ο κ. Λαλιώτης καλώς ή κακώς κάνουν, διότι εσείς δεν μπορείτε να παρέμβετε εκ της θέσεώς σας. Ομως, υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός πώς όλες αυτές οι πληροφορίες που διαρρέουν από τα δύο στρατόπεδα, περί κάποιων δημοσκοπήσεων που έχουν υπόψη τους ή δεν έχουν υπόψη τους, θέτουν εν αναμφιβόλω τη ρύθμιση περί του να μην ανακοινώνονται αυτές οι δημοσκοπήσεις. Και επειδή, ως δημοσκόπηση και ανακοίνωση, αφορά το υπουργείο Τύπου, που είστε τώρα υπηρεσιακός υπουργός, μήπως, λοιπόν, σκέπτεστε κι εσείς, έχετε τον ίδιο προβληματισμό, να καταργηθεί αυτός ο νόμος ή να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος για να ξεπεραστεί ή να αποτραπεί αυτή η διαρρεόμενη φημολογία γύρω από τέτοιες καταστάσεις;

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Εφόσον η απαγόρευση των δημοσκοπήσεων έχει γίνει με νόμο, η ερώτηση αναφέρεται εξ ορισμού σε κάτι που θα μπορούσε να γίνει ή θα μπορούσε να προταθεί ή να συζητηθεί από την καινούργια Βουλή. Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι παρά τη γενικά διαδεδομένη γνώμη, ο νόμος απαγορεύει τη διενέργεια δημοσκοπήσεων -με μια εξαίρεση που θα την πούμε παρακάτω- και ως εκ τούτου, τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων και όχι απλώς τη δημοσίευση. Η μία εξαίρεση που υπάρχει είναι ότι επιτρέπονται δημοσκοπήσεις που διενεργούνται από τα πολιτικά κόμματα για εσωτερική αποκλειστικά χρήση.

Ενα πρώτο πρόβλημα είναι η ύπαρξη της εξαίρεσης για τα πολιτικά κόμματα. Από τη στιγμή που γίνεται δεκτό ότι θα υπάρχουν δημοσκοπήσεις οι οποίες θα έχουν κάποια αποτελέσματα, προκύπτει το ερώτημα, τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί με τη δημοσιοποίησή τους. Το πρόβλημα είναι ότι, αν γίνει μία ανακριβής και παραποιημένη αναφορά σε μία δημοσκόπηση, έστω και αν επιβληθούν κυρώσεις, αυτές θα επιβληθούν αρκετό καιρό μετά τις εκλογές και το αποτέλεσμα της παραπληροφόρησης, θα έχει ήδη επέλθει. Εκεί είναι η δυσκολία του πράγματος. Οτι πρόκειται για ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ενα δεύτερο θέμα είναι εάν μια τέτοια απαγόρευση σε μια δημοκρατική χώρα που δεν μπορεί να επιβάλει υπερβολικές κυρώσεις, είναι αποτελεσματική, γιατί για αποτελεσματικότητα μιλάμε.

Αρχίζει, σήμερα, να κυκλοφορεί μια παράδοξη άποψη ότι, εφόσον απαγορεύεται η διενέργεια δημοσκοπήσεων και πάντως η δημοσιοποίηση των οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων, δεν παραβαίνει το νόμο η αναφορά σε δημοσκοπήσεις εάν είναι γενική, αόριστη και όχι συγκεκριμένη. Είναι μια ενδιαφέρουσα λογική, ότι μία ακριβής δημοσιοποίηση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων είναι παράνομη και ότι μια γενική, αόριστη και αβέβαιη δημοσιοποίηση δεν παραβαίνει το νόμο. Νομίζω ότι είναι αντιφατικό. Υπάρχει βέβαια ένα πρόβλημα, το οποίο θα έπρεπε να τεθεί και πάλι στο νομοθέτη. Μπορεί να υπάρχουν μέθοδοι για την αντιμετώπισή του. Νομίζω ότι είναι πρόβλημα που έχει ανακύψει και σε άλλες ευρωπαϊκές, τουλάχιστον, χώρες. Ισως η διάρκεια της απαγόρευσης να είναι πολύ μακρά. Ισως είναι δυνατά άλλου είδους μέτρα. Αυτά είναι θέματα τα οποία οι βουλευτές μας, ο νομοθέτης που λέμε στη νομική γλώσσα, θα πρέπει να τα σκεφτούν.

Με λίγα λόγια υπάρχει ανάγκη αποφυγής του κινδύνου παραπληροφόρησης, αλλά με μέτρα που πρέπει να είναι αποτελεσματικά. Είναι ζήτημα, κατά κύριο λόγο αυτοσυγκράτησης των ενδιαφερόμενων. Και οι ενδιαφερόμενοι, εν προκειμένω, είναι και οι πολιτικοί, αλλά κυρίως τα ΜΜΕ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων είναι παραπληροφόρηση;

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Εξήγησα, προηγουμένως, ότι όλη η απαγόρευση διενέργειας δημοσκοπήσεων και ως επακόλουθο η μη δημοσιοποίηση, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο παραπληροφόρησης, επειδή η οποιαδήποτε παραπληροφόρηση δεν θα μπορούσε να διορθωθεί εγκαίρως, με δεδομένο ότι επίκεινται οι εκλογές. Δεν είπα ότι η δημοσιοποίηση είναι παραπληροφόρηση. Το αντίθετο, φυσικά, γι` αυτό και προβληματίζεται κανείς. Ισα-ίσα, η απαγόρευση αυτή τη στιγμή οδηγεί σε μια «βαβούρα» @ας μου επιτραπεί η λέξη- περί δημοσκοπήσεων, η οποία ίσως είναι πιο παραπληροφορηματική από ό,τι θα ήταν μια συζήτηση με ακριβείς αριθμούς. Το θέμα είναι δύσκολο και είχε συζητηθεί πολύ στη Βουλή, προτού γίνει ο νόμος το 1998, που απαγόρευσε τις δημοσκοπήσεις. Δεν είναι κάτι το οποίο διέλαθε της προσοχής των νομοθετούντων.

Σας ευχαριστώ πολύ.

**** Η επόμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών θα γίνει την Πέμπτη (6/4/2000) στις 13.00.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 3 April 2000 - 14:05:17 UTC