Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-03-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΡΓΥΡΗ ΦΑΤΟΥΡΟ

Γεια σας.

Κάνουμε αρχή, σήμερα, στις συναντήσεις που θα έχουμε έως τις εκλογές. Για μένα είναι μια νέα εμπειρία, την οποία αντιμετωπίζω με πολύ ενδιαφέρον. Γνωρίζετε ότι η λέξη «ενδιαφέρον» είναι πολύ ωραία, γιατί είναι ουδέτερη. Πάντως, το πρόβλημα για μένα είναι ότι μια ζωή τώρα έχω φροντίσει και δεν ομιλώ ποτέ για λογαριασμό άλλων. Μιλώ πάντα για τον εαυτό μου και δεν εκφράζω τις απόψεις κανενός, πράγμα το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει. Είναι διαφορετικά σε αυτή τη θέση και θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα. Βεβαίως, ο υπηρεσιακός χαρακτήρας επηρεάζει το αντικείμενο της όλης υπόθεσης. Υποτίθεται ότι σχολιάζω θέματα που έχουν σχέση με την κυβερνητική πολιτική. Η διάκριση ανάμεσα στην πολιτική και την κυβερνητική πολιτική είναι λίγο δυσδιάκριτη. Θα προσπαθήσω κι εγώ να την εφαρμόσω. Φαντάζομαι κι εσείς ότι το έχετε υπόψη σας και θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε.

Το κύριο θέμα σήμερα, όπως γνωρίζετε, είναι ότι ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, αναχωρεί, σε λίγες ώρες, για τη Λισσαβόνα όπου θα λάβει μέρος στο Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σας πληροφορώ ότι ο Πρωθυπουργός θα προβεί στο Αεροδρόμιο σε δήλωση σχετικά με την απασχόληση, που θα διανεμηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ. Οπως γνωρίζετε η Σύνοδος της Λισσαβόνας αφορά θέματα Απασχόλησης, ο οποία ως εκ τούτου, θα είναι και το κεντρικό θέμα που θα συζητηθεί.

Το θέμα αυτό ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και ήδη έχει ο Πρωθυπουργός καταθέσει μακροσκελέστατο υπόμνημα. Θα είναι ενδιαφέρον να δει κανείς πού ακριβώς θα καταλήξει η Σύνοδος αυτή. Βέβαια, δεν θα είναι οριστικά αυτά στα οποία θα καταλήξει, διότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις θα πρέπει να περάσουν και από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το τελικό. Πάντως, στη Λισσαβόνα θα φανούν κάποιες κατευθύνσεις. Οπως γνωρίζετε, όλα τα συμβούλια, είτε πρόκειται για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είτε για Συμβούλια Υπουργών, έχουν πάντοτε ένα κύριο θέμα και πέραν αυτού πλήθος άλλων θεμάτων που συζητιούνται. Στο περιθώριο, βέβαια, του Συμβουλίου θα συζητηθούν και άλλα θέματα, όπως ζητήματα της Γιουγκοσλαβίας, θέματα της ευρωπαϊκής ταυτότητας, άμυνας και ασφάλειας -αυτά που συζητήθηκαν τελευταία στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας για τα οποία είχατε, ήδη, ενημέρωση- οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, όπου υπάρχει έκθεση, η οποία θα συζητηθεί και φαίνεται να αντιμετωπίζονται τα πράγματα στο πλαίσιο της οικονομικής και κοινωνικής προσέγγισης στα Βαλκάνια γενικότερα και όχι μόνο στο Κοσσυφοπέδιο.

Πέρα από αυτά, έχει αρχίσει η προεκλογική περίοδος με μια σχετικά ήρεμη και ομαλή εφαρμογή των ρυθμίσεων για την προβολή των κομμάτων κ.λπ. Δεν φαίνεται να έχουν παρουσιαστεί σοβαρά προβλήματα -και υπογραμμίζω τη λέξη σοβαρά. Θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε στη συνέχεια

Σας ακούω, αν έχετε ερωτήσεις.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω, ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τις απόψεις που διατυπώνονται, με επιστολή που έστειλαν προς όλες τις κυβερνήσεις, για το θέμα της ανεργίας, οι κ. Ντ` Αλέμα και Μπλερ;

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Η διαμάχη -ας την πω διαμάχη- αυτή τη στιγμή, οι συζητήσεις στην Ε.Ε. κινούνται ανάμεσα σε δύο, ας πούμε, πόλους. Ο ένας πόλος, όπως γνωρίζετε, είναι μια προοπτική που λέγεται «άρση ρυθμίσεων» ή «απορρύθμιση», όπως θέλετε πέστε το, στην αγορά εργασίας ειδικά, που την υπερασπίζεται ιδιαίτερα η Βρετανία, με οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν έχει. Η άλλη κατεύθυνση είναι μια προσπάθεια θετικών πρωτοβουλιών με ως και ποσοτικούς στόχους για την επίτευξη -να θυμηθώ έναν όρο που ήταν πολύ της μόδας κάποτε, αλλά τώρα έχει ξεχαστεί και βρίσκεται μόνο μέσα σε κάποιες διεθνείς συνθήκες- της πλήρους απασχόλησης. Η ελληνική πρόταση βρίσκεται στη δεύτερη κατεύθυνση, με την προοπτική ότι μέχρι κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -μέχρι το 2010- θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός των εθνικών πολιτικών απασχόλησης, στο μοτίβο -χωρίς να είναι ακριβώς το ίδιο- του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής που έχει αρχίσει ήδη στην Ε.Ε., με την προοπτική να έχει μειωθεί η ανεργία. Η απασχόληση ουσιαστικά είναι η άλλη όψη της ανεργίας. Η πιο σωστή ίσως διατύπωση θα ήταν ότι το Συμβούλιο ασχολείται με την ανεργία, αλλά δεν λέει ότι ασχολείται με την ανεργία, ασχολείται με την απασχόληση. Το ίδιο πράγμα είναι. Πρέπει, λοιπόν, να έχει μειωθεί η ανεργία σε επίπεδα της λεγόμενης διαρθρωτικής ή δομικής ανεργίας πια. Δηλαδή, να μην υπάρχουν τα υψηλά ποσοστά που υπάρχουν σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οπως ξέρετε η απασχόληση είναι ζήτημα με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί η Ε.Ε., από τη Συνθήκη του Αμστερνταμ. Μέχρι τότε δεν ήταν θέμα ρητά αναφερόμενο στις Συνθήκες. Ενδειξη του ενδιαφέροντος είναι ότι οι σχετικές διεργασίες, εκθέσεις, συζητήσεις, συμβούλια κ.λπ. έχουν αρχίσει πριν καν τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη. Η Συνθήκη, όπως ξέρετε, ετέθη σε ισχύ στην αρχή του 1999. Αυτό είναι, νομίζω, το κύριο θέμα. Η Ελλάδα ανήκει στην ομάδα των χωρών που ζητούν θετικές παρεμβάσεις υπέρ της απασχόλησης και όχι απλώς διασφάλιση, μέσω της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της απασχόλησης.

ΦΙΛΗΣ: Η απασχολησιμότητα, όμως, δεν είναι πλήρης απασχόληση.

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Η απασχολησιμότητα πηγαίνει στο γεγονός ότι η απασχόληση πάντοτε, αλλά πολύ περισσότερο σήμερα, έχει ανάγκη από κάποιες προϋποθέσεις. Το ζήτημα είναι ότι στη σημερινή οικονομία για να υπάρξει απασχόληση οι προϋποθέσεις που χρειάζονται δεν είναι απλώς κρατικές ρυθμίσεις, τύπου «καταπολέμησης της ανεργίας» που λέγαμε πριν μερικά χρόνια αν θυμάστε. Είναι ενέργειες που έχουν σχέση με την εκπαίδευση, με την κατάρτιση, με την προετοιμασία των δυνατοτήτων απασχόλησης όλων των πολιτών. Και αυτό εκφράζει η λογική της απασχολησιμότητας. Το θέμα δεν είναι να λέμε απασχόληση με την έννοια ότι θα βρεθεί κάποια δουλειά για τον καθένα. Το θέμα είναι να είναι και ο καθένας έτοιμος για μια δουλειά που να είναι αποδοτική και γι` αυτόν και για την οικονομία.

ΦΙΛΗΣ: Το ΕΣΡ, το καθ` ύλην αρμόδιο όργανο να διαπιστώνει με έγκυρο τρόπο το πώς λειτουργούν τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και το αν ακολουθούν ορισμένους κανόνες, όλη την προηγούμενη εβδομάδα διαπίστωσε μία σκανδαλώδη, ανισότιμη μεταχείριση των μικρότερων κομμάτων, κατά την οιονεί προεκλογική περίοδο. Θέλω να σας ρωτήσω αν εσείς, ως αρμόδιος επί του θέματος υπουργός, θα αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία να συζητήσετε με το ΕΣΡ, αλλά κυρίως με τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια που είναι αυτά που διαπράττουν τη συμπεριφορά αυτή.

ΦΑΤΟΥΡΟΣ: Καλύψατε το δύσκολο μέρος της ερώτησης με μια πολύ ωραία λέξη «οιονεί». Μιλήσατε για οιονεί προεκλογική περίοδο. Γιατί πράγματι η περίοδος στην οποία αναφέρεστε δεν είναι βέβαια προεκλογική στη νομική σημασία του όρου. Ο πρόεδρος της ΕΡΤ, ήδη έχει γράψει στο ΕΣΡ, αμφισβητώντας μερικά από τα στατιστικά στοιχεία. Και όσον αφορά την ΕΡΤ, υπάρχει πάντοτε το πρόβλημα μιας διάκρισης που φαίνεται εύκολη μόνον από πολύ μακριά, που είναι η διάκριση ανάμεσα στην κάλυψη της επικαιρότητας της κυβερνητικής δραστηριότητας και η προβολή των προσώπων που είναι μεν κυβερνητικοί, αλλά ταυτόχρονα είναι και υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές. Αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω. Είδα, χθες, τον κ. Λαμπρίδη του ΕΣΡ, μαζί με τον κ. Φλογαϊτη. Θα προσπαθήσω σήμερα και αύριο να δω και άλλους από τους αρμοδίους, ας το πω έτσι -θα έλεγα εμπλεκόμενους, αλλά η λέξη έχει γίνει τέτοια που να την αποφεύγει κανείς- σε αυτή την όλη υπόθεση. Η Διακομματική έχει βγάλει μια σειρά πολύ λεπτομερών ρυθμίσεων. Προσπαθεί να διασφαλίσει ένα, όχι στοιχειώδες -θα ήταν υπερβολικό αν το πω στοιχειώδες- αλλά ένα δεδομένο επίπεδο, τουλάχιστον μη αδικίας προς τα κόμματα. Δεν λέω επίπεδο δικαιοσύνης, λέω μη αδικίας. Και αυτό που θα προσπαθήσω και εγώ και όλοι μας εδώ στο υπουργείο και βέβαια το ΕΣΡ, του οποίου είναι η κύρια αρμοδιότητα, είναι να τηρηθούν αυτές οι ρυθμίσεις, να τηρηθεί τουλάχιστον αυτό το επίπεδο.

Από εκεί και πέρα, αναμφισβήτητα υπάρχουν όρια. Υπάρχουν προβλήματα, διότι ακόμα και η παρακολούθηση του τι γίνεται ή τι δεν γίνεται, ιδιαίτερα στα τηλεοπτικά Μέσα, δεν νομίζω ότι μπορεί σήμερα να είναι τόσο πλήρης, όσο θα έπρεπε να είναι. Επειτα, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η ιδέα ότι 24 ώρες το 24ωρο ο πολίτης πρέπει να είναι εκτεθειμένος αποκλειστικά σε πολιτικά μηνύματα, κατά τη διάρκεια των επομένων 18 ημερών, είναι κάτι το αμφισβητήσιμο. Το ζήτημα είναι, λοιπόν, πώς θα μπορέσει να υπάρξει ένα επίπεδο -όπως είπαμε- ανοικτό, ένα επίπεδο μη αδικίας, χωρίς ταυτόχρονα να φθάσουμε στην ύστατη αδικία να κλείνουν την τηλεόραση όλοι οι θεατές, διότι θέλουν να δουν και κάτι άλλο. Θέτετε ένα πρόβλημα το οποίο είναι ένα από τα πρώτα σε σημασία προβλήματα, τα οποία πρέπει και εγώ και ολόκληρο το υπουργείο να φροντίσουμε. Το ΕΣΡ έχει βέβαια τις σχετικές αρμοδιότητες. Μπορεί να κάνει και τη σχετική παρακολούθηση και να επιβάλλει και τις σχετικές κυρώσεις. Γι` αυτό ακριβώς και τα πρώτα άτομα που είδα, εκτός υπουργείου, ήταν ο κ. Λαμπρίδης και ο κ. Φλογαϊτης, για να εξετάσουμε πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα. Το ζήτημα είναι, προφανώς δύσκολο. Δεν λέω ότι θα το ξεπεράσουμε, έτσι απλά. Θα αναπτύξουμε κάθε προσπάθεια. Γι` αυτό να μην υπάρχει καμία αμφιβολία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 22 March 2000 - 14:05:14 UTC