Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-02-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα μου επιτρέψετε, εισαγωγικώς, να κάνω μια δήλωση. Τις τελευταίες ημέρες έχουν δημοσιευθεί πολλά στον ελληνικό και βουλγαρικό Τύπο, σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας, με αφορμή τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΟΤΕ και του βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών. Οι διαπραγματεύσεις αυτές ανάγονται στην αρμοδιότητα του ΟΤΕ και της άλλης πλευράς. Κάνω τη δήλωση αυτή, σήμερα, επειδή θέλω να τονίσω ότι οι σχέσεις των δύο χωρών σε όλους τους τομείς βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και έχουν στέρεη βάση, όπως άλλωστε φαίνεται και από τις συχνές επαφές της πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών. Η Ελλάδα υποστηρίζει, χωρίς επιφυλάξεις, την κατά το ταχύτερο δυνατόν ένταξη της Βουλγαρίας στις ευρωατλαντικές δομές και ειδικότερα στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, γεγονός που θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μας. Στο πλαίσιο αυτό προωθούμε τη συνεχώς αυξανόμενη οικονομική συνεργασία μας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι ελληνικές επενδύσεις στη γειτονική χώρα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, κάνετε αυτή τη δήλωση αφού έχουμε καλές σχέσεις και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα; Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται σαφέστατα και στη δήλωσή μου. Αλλά, επειδή, πολλά δημοσιεύματα έγιναν την τελευταία περίοδο και επειδή η κυβέρνηση της Βουλγαρίας προχώρησε, ως κυβέρνηση πλέον, σε μια διατύπωση, δημοσίως, της επίσημης θέσης της, έκρινα σκόπιμο ότι έπρεπε κι εγώ να πράξω το ίδιο για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση για το πόσο καλά έχουν προχωρήσει οι ελληνοβουλγαρικές συνεργασίες έως τώρα. Και πιστεύω ότι έχουμε δημιουργήσει τη στέρεη βάση, ώστε στο μέλλον να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις των δύο χωρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σχολιάζοντας τον πληθωρισμό λέγατε ότι αν η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει διεθνώς αυξάνουν τα καύσιμα. Τώρα που η τιμή του πετρελαίου διεθνώς πέφτει, γιατί τα καύσιμα αυξάνουν στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η τιμή του πετρελαίου βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Ολους τους αιφνιδίασε η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, την τελευταία περίοδο. Ασφαλώς, επηρεάζεται ο πληθωρισμός και στην πατρίδα μας, χωρίς αυτό @αξίζει να το σημειώσω, για λόγους που αντιλαμβάνεστε- να επηρεάζει τη σταθερή πορεία ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Οι τιμές, αναλόγως πώς θα διακυμανθούν την επόμενη περίοδο, θα επηρεάσουν και τις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα. Αυτή την ώρα, όμως, η πολιτική που ακολουθούμε όσον αφορά την τιμή των καυσίμων στην εγχώρια αγορά, είναι αποτέλεσμα της τιμής του πετρελαίου διεθνώς. Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν ανέβαινε διεθνώς ανέβαιναν και οι τιμές. Τώρα πέφτει διεθνώς και ανεβαίνουν οι τιμές.

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντα υπάρχει αυτή η διαφορά φάσης. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι τιμές στα καύσιμα και τα άλλα προϊόντα διαμορφώνονται με βάση την τιμή που έχει το πετρέλαιο την ώρα που αγοράστηκε και χρησιμοποιήθηκε ως πρώτη ύλη. Υπάρχει πάντα μια διαφορά φάσης. Οταν η τιμή του πετρελαίου, πλέον, έχει ανέβει επηρεάζει αργότερα την τιμή των καυσίμων και των προϊόντων στην Ελλάδα. Οταν αποκλιμακώνεται η τιμή του πετρελαίου κατά βαρέλι, τότε αυτομάτως έχουμε την ανάλογη θετική επίδραση και στην τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα, όπως και στην τιμή των άλλων προϊόντων.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για τη Ν.Δ. που έχει έναν ταύρο στη μηχανή της;

ΡΕΠΠΑΣ: Πώς είπατε;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο, αν έχετε την καλοσύνη, για τη Ν.Δ. που έχει έναν ταύρο στη μηχανή της!

ΡΕΠΠΑΣ: Τι να τον κάνεις τον ταύρο όταν δεν έχεις μηχανή!!! Πάντως, είναι αλήθεια ότι ο κ. Μάνος, την τελευταία περίοδο μίλησε συχνά με θετικούς λόγους για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης. Αυτό έδειξε ότι διαθέτει μια χρήσιμη για την πολιτική καθαρότητα λόγου. Οι εκλογικές ανάγκες των δύο κομμάτων τα οδήγησαν σε σύμπραξη. Αυτή η σύμπλευση δεν μας αφορά, γιατί δεν επηρεάζει, κατά τη γνώμη μας, τις πολιτικές εξελίξεις. Αλλωστε, είναι αξιοσημείωτο ότι πρόσφατα ο κ. Μάνος, μεταξύ των άλλων, είχε δηλώσει ότι «τη Ν.Δ. αναμένει μια πλουσιοπάροχη ήττα». Και ακόμη πιο πρόσφατα η Ν.Δ. είχε εκτιμήσει ότι «ο κ. Μάνος δεν διαθέτει πολιτική προίκα». Ουδεμία, λοιπόν, επίδραση στις πολιτικές εξελίξεις, έχει η σύμπραξη των δυο κομμάτων. Δεν μας αφορά το τι γίνεται σε ένα άλλο ιδεολογικό και πολιτικό χώρο. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας. Δικό μας έργο και χρέος είναι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, με βάση το σαφές πρόγραμμα που διαθέτουμε και εφαρμόζουμε, προκειμένου να διεκδικήσουμε και πάλι τη νίκη στις ερχόμενες εκλογές.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Σε σχέση με την επίσκεψη Ρόμπερτσον, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν συμφώνησε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αν πρότεινε κάποια πρωτοβουλία, κάποια συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν κάνει δηλώσεις οι δύο παράγοντες μετά τη συνάντησή τους. Είναι στη διάθεσή σας αυτές οι δηλώσεις, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και εντύπως. Πρέπει να πω ότι αυτό το θέμα απασχόλησε, κατά τη σημερινή συνάντησή τους, τον Πρωθυπουργό και την ελληνική αντιπροσωπεία και το Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και την υπό αυτόν αντιπροσωπεία. Η θέση μας παραμένει αυτή που γνωρίζετε. Θα πρέπει το θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με βάση τη διαδικασία, που εδώ και αρκετό καιρό έχει ξεκινήσει. Πιστεύουμε ότι το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ αποτελεί μια πολύ ικανοποιητική βάση, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί και να αξιοποιηθεί για την εμπέδωση τέτοιων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη στην κατεύθυνση αυτή. Ασφαλώς, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, ως επικεφαλής αυτού του μεγάλου Διεθνούς Οργανισμού, με θετικό μάτι αντιμετωπίζει την ενεργοποίηση του ΝΑΤΟ, προς την κατεύθυνση αυτή.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Από τη Σύρο, χθες, ο κ. Καραμανλής άσκησε σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης. Μίλησε για καθεστωτική αντίληψη, για μια παράταξη που τελειώνει, η οποία δεν έχει τίποτα άλλο να προσφέρει. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής όταν χρησιμοποιεί τέτοιου είδους επιχειρήματα προσβάλλει τον ελληνικό λαό. Γιατί ο ελληνικός λαός με την ψήφο του έχει αναδείξει την κυβέρνηση, μας έχει κάνει, κατ` επανάληψη, την τιμή να μας εμπιστευθεί τις τύχες της χώρας. Και πιστεύω ότι ανταποκρινόμαστε στην εντολή του ελληνικού λαού, γι αυτό ακριβώς οι σχέσεις εμπιστοσύνης, μεταξύ της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του ελληνικού λαού, ανανεώνονται συνεχώς, και θα έχουν μεγάλη διάρκεια και στο μέλλον, οι σχέσεις αυτές, γιατί έχουμε θέσει στέρεες βάσεις. Κατά τα άλλα, ο κ. Καραμανλής -και το λέω αυτό με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του και τις δηλώσεις που έκανε σήμερα μετά την επίσκεψή του σε δημόσιο οργανισμό- είναι ένας πολιτικός των λόγων. Και θα έλεγα, ότι ο λόγος του κ. Καραμανλή μοιάζει με «φτερό στον άνεμο». Στον άνεμο της σκοπιμότητας που φυσά, αναλόγως του χώρου τον οποίο επισκέπτεται ή στο ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται. Τάζει τα πάντα στους πάντες. Εχει λύσεις για όλα. Δεν έχει, όμως, λύσεις για το κόμμα του, το οποίο, ακόμη και σήμερα, δεν διαθέτει ένα σαφές πρόγραμμα, μια ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική φυσιογνωμία, όπως, άλλωστε, αποδείχτηκε μόλις πρόσφατα. Αυτά είναι τα θέματα, τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο κ. Καραμανλής, προκειμένου να έχει τα εφόδια και να προσφέρει με αξιόπιστο τρόπο εγγυήσεις στον ελληνικό λαό, ώστε να διεκδικήσει την ψήφο του στις ερχόμενες εκλογές.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 24 February 2000 - 14:05:15 UTC