Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-12-03

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ (ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ)

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν το μεγάλο και κρίσιμο ζήτημα της απασχόλησης, για το οποίο μόλις πριν από λίγο ενημερώθηκαν οι συνάδελφοί σας από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας.

Επίσης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση μιας πράξης νομοθετικού περιεχομένου, για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη λειτουργία σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σχετική δήλωση για το θέμα αυτό έχει κάνει ο Υπουργός Παιδείας.

Αρκούμαι να σχολιάσω ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από μικρές ομάδες πολιτών -που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν σχέση με τη σχολική ζωή- οι οποίοι προκαλούν μεγάλες ζημιές σε σχολεία και προβαίνουν σε σειρά παράνομων πράξεων, οι οποίες δεν είναι δυνατό να μείνουν ατιμώρητες.

Με αυτή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ουσιαστικώς επεκτείνεται η δυνατότητα άσκησης και αυτεπαγγέλτως δίωξης από την εισαγγελική αρχή εναντίον οποιουδήποτε παρεμποδίζει, διαταράσσει ή διακόπτει την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού, του Γυμνασίου ή του Λυκείου.

Η δυνατότητα, η οποία παρείχετο έως τώρα στο διευθυντή της σχολικής μονάδας να καλεί ο ίδιος την εισαγγελική αρχή, προκειμένου να επιληφθεί και να ασκήσει σχετική δίωξη εναντίον υπευθύνων, ασφαλώς παραμένει. Πιστεύουμε, όμως, ότι η αλλαγή αυτή ήταν επιβεβλημένη για να απαλλάξουμε έτσι τους διευθυντές των σχολικών μονάδων από το βάρος και την ευθύνη που είχαν να αναλάβουν αυτοί και μόνον αυτοί τη σχετική πρωτοβουλία. Η μέχρι τώρα ισχύουσα ρύθμιση κρίθηκε ότι δεν ήταν απολύτως λειτουργική.

Κλείνοντας, για το θέμα αυτό, πρέπει να πω ότι με αυτήν την απόφασή μας:

(Προστατεύουμε τα δημόσια σχολεία, που είναι δημόσια περιουσία.

(Περιφρουρούμε τη δημόσια εκπαίδευση, που αφορά το μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων μαθητών. Και τέλος,

(Εμποδίζουμε όλους εκείνους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι με μια καταστροφική τακτική οδηγούν σε αδιέξοδο τη λειτουργία των σχολείων, από το να συνεχίσουν αυτό το παράνομο έργο τους.

* Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εισαγωγικώς, ο Πρωθυπουργός -με αφορμή δημοσιεύματα και συζητήσεις( επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πάγια και γνωστή σε σας θέση μας, ότι οι εκλογές επιθυμούμε να γίνουν στο τέλος της τετραετούς θητείας αυτής της Βουλής. Η σημερινή Βουλή μπορεί και πρέπει να αναδείξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, τον κ. Στεφανόπουλο, για μια νέα θητεία.

* Η αλλαγή ημερομηνιών, όσον αφορά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη Λισσαβόνα, επήλθε μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, που διατυπώθηκε εδώ και αρκετούς μήνες, και συμφωνία της Πορτογαλίας. Η συμφωνία εξασφαλίστηκε, επίσης, εδώ και αρκετούς μήνες. Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Λισσαβόνας μετατέθηκε κατά μία ημέρα πριν από τις προκαθορισμένες ημερομηνίες και έτσι θα γίνει στις 23 και 24 Μαρτίου του 2000, ημέρες Πέμπτη και Παρασκευή. Είναι πάγια αρχή, στο πλαίσιο της Ε. Ε., τις ημέρες που μια χώρα έχει την εθνική γιορτή της να μη διεξάγονται Σύνοδοι Κορυφής, εφόσον κάποια χώρα το ζητήσει. Αυτό έχει γίνει και στο παρελθόν. Αυτή η χρονική σύμπτωση οδήγησε σε αυτή τη μικρή, κατά μια μόνον ημέρα, μετάθεση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, που πρόκειται να γίνει στην Πορτογαλία το Μάρτιο του 2000.

* Θέλω να σας ενημερώσω, επίσης, για ένα άλλο θέμα που έχει σχέση με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την HELEXPO Α. Ε.. Οπως είπα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση πριν από λίγες ημέρες, η κυβέρνηση αφού συμβουλεύτηκε και το χρηματοοικονομικό σύμβουλο, με τον οποίο είχε συνάψει συνεργασία για το συγκεκριμένο θέμα, έλαβε την απόφαση να κηρυχτεί ο διαγωνισμός αυτός άγονος. Η μοναδική προσφορά κρίθηκε ότι δεν είναι συμφέρουσα. Σε όλες τις περιπτώσεις η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχουν περισσότεροι του ενός υποψήφιοι διεκδικητές. Στο παρελθόν αντιμετωπίσαμε τέτοιου είδους φαινόμενα με επιτυχία, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, αφού το τίμημα τελικώς ήταν πολύ υψηλότερο από το αρχικώς προταθέν. Πιστεύουμε, ότι οι αρχές του ανταγωνισμού που και πάλι θα επικρατήσουν, ενόψει της διαδικασίας η οποία θα επαναληφθεί σε εύθετο χρόνο, θα οδηγήσουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, προκειμένου η πολιτική μας για την XELEXPO Α. Ε. να ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία.

Υπενθυμίζω ότι στη φετινή ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι η εποπτεία του Οργανισμού της ΔΕΘ θα περιέλθει στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Αυτό το αποφάσισε η κυβέρνηση και αποτελεί πλέον μέτρο το οποίο τίθεται σε εφαρμογή.

* Να σας ενημερώσω, τέλος, ότι την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με αποκλειστικό θέμα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Ελσίνκι και κύριο εισηγητή τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιός είναι ο ιδιαίτερος λόγος που επέβαλε στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου; Εχει στοιχεία η κυβέρνηση ότι υπάρχει έξαρση των καταλήψεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι οι καταλήψεις αφορούν ένα σχετικά μικρό αριθμό σχολείων. Ομως, εκεί που έχει εκδηλωθεί αυτό το φαινόμενο, την ευθύνη έχουν στοιχεία που δεν είναι πάντοτε μέρος της μαθητικής κοινότητας. Είναι και εξωσχολικοί παράγοντες, που -συνήθως τη νύχτα- επισκέπτονται τα σχολεία, τα καταλαμβάνουν και αφού κλείσουν την πόρτα και τη σφραγίσουν, με λουκέτο ή άλλο τρόπο, εμποδίζουν τη λειτουργία του σχολείου την επόμενη ημέρα. Οταν προσέρχονται οι μαθητές αδυνατούν να εισέλθουν στο σχολείο και οι καθηγητές δεν έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν. Πιστεύουμε ότι η ρύθμιση που ίσχυε μέχρι τώρα, η οποία έδινε τη δυνατότητα στο διευθυντή της σχολικής μονάδας, το γυμνασιάρχη, το λυκειάρχη ή το διευθυντή του Δημοτικού σχολείου, να καλέσει την εισαγγελική Αρχή, αποδείχθηκε μη λειτουργική. Για πολλούς λόγους, τους οποίους αντιλαμβάνεστε, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων απέφευγαν να λάβουν τη σχετική πρωτοβουλία. Κρίνουμε σκόπιμο, λοιπόν, να διαφυλάξουμε το μείζον συμφέρον της ομαλής λειτουργίας των σχολείων του δημόσιου τομέα, που αφορούν -σε τελευταία ανάλυση- το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών, όλες σχεδόν τις ελληνικές οικογένειες. Θα προχωρήσουμε σε αυτή την επέκταση της άσκησης ποινικής δίωξης και αυτεπαγγέλτως από την αρμόδια εισαγγελική Αρχή. Πιστεύουμε ότι αυτό ανταποκρίνεται σε ένα αίσθημα δικαίου σε μία συντεταγμένη πολιτεία, όπου υπάρχουν θεσμοί, φορείς και όργανα, που έχουν ρόλο και αρμοδιότητες και πρέπει να τις ασκούν στις περιπτώσεις εκείνες που δεν είναι δυνατό να εξελιχθεί ομαλά η λειτουργία (όπως συμβαίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση( στα σχολεία και να απολαύσουν οι μαθητές το αγαθό της μάθησης και της γνώσης. Αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατόν ο βίαιος και ο παράνομος τρόπος, με τον οποίο οι ολίγοι προσπαθούν να επιβάλουν τις επιλογές τους στους πολύ περισσότερους -πολύ περισσότερο όταν οι λίγοι αυτοί δεν είναι μαθητές- δεν είναι παραδεκτός από εμάς και θα αντιμετωπιστεί από την πολιτεία με αποτελεσματικό τρόπο.

ΦΙΛΗΣ: Βεβαίως, κ. Υπουργέ, με βάση το επιχείρημα ότι κάτι δεν είναι λειτουργικό, μπορεί κανείς να καλέσει και τα τανκς για να εφαρμόσει την απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου.

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντως, αυτό που είναι βέβαιο ότι δεν είναι καθόλου λειτουργικό, κ. Φίλη, είναι τα τανκς.

ΦΙΛΗΣ: Θα το δούμε του χρόνου. Αφήστε το, κ. Υπουργέ, μη δεσμεύεστε.

ΡΕΠΠΑΣ: Λυπούμαι γιατί κάνετε αυτή την υπόθεση, ότι μπορεί να συμβεί και αυτό, επί ημερών κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ελλάδα. Λυπούμαι πολύ για τη φράση που χρησιμοποιείτε. Λυπούμαι πολύ για την αμφιβολία που έχετε για το τι θα γίνει τον επόμενο χρόνο στην Ελλάδα.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, την αμφιβολία εσείς τη δημιουργείτε, η κυβέρνηση εννοώ. Διότι, πέρυσι, στο briefing -και δεν έχω μπροστά μου το κείμενο για να το διαβάσω- όταν είχατε ερωτηθεί, αν πρόκειται να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση, είπατε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Αρα, λοιπόν, χρόνο με χρόνο, υπάρχει μία ωρίμανση, του τι εννοείτε κοινοβουλευτική δημοκρατία ως κυβέρνηση. Αλλά επί της ουσίας...

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, θα σας διακόψω, πάλι, για να κάνω ένα σχόλιο. Την εντολή στους εισαγγελείς δεν τη δίνει η κυβέρνηση. Με τη ρύθμιση αυτή δίνεται η δυνατότητα στους εισαγγελείς να κρίνουν εκείνοι και εφόσον το κρίνουν, να έχουν τη δυνατότητα, αυτεπαγγέλτως, να ασκούν δίωξη. Δεν είναι όργανα της κυβέρνησης οι εισαγγελείς. Σε μία συντεταγμένη πολιτεία, αντιλαμβάνεστε -και μίλησα γι αυτό, πριν- ότι υπάρχουν θεσμοί, υπάρχουν φορείς. Οι ρόλοι είναι διακριτοί. Μη δημιουργείτε αυτή τη σύγχυση. Πολύ περισσότερο όταν πίσω από τις ερωτήσεις σας υποκρύπτεται μία εκτίμηση για το τι μέλλει γενέσθαι, η οποία -θα μου επιτρέψετε να πω- δεν είναι δυνατό να διατυπώνεται με αυτό τον τρόπο.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το τι υποκρύπτεται, είναι δική σας εκτίμηση. Εγώ, είμαι υπεύθυνος για όσα λέω και η ερώτηση είναι σαφής.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς το είπατε ευθέως και το ακούσαμε όλοι.

ΦΙΛΗΣ: Επαναλαμβάνω και η ερώτησή μου είναι σαφής: Αναφερθήκατε στην ατολμία...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν χρησιμοποίησα αυτή τη λέξη.

ΦΙΛΗΣ: Στην έλλειψη προθυμίας, λοιπόν, εκ μέρους...

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε αυτή τη λέξη χρησιμοποίησα.

ΦΙΛΗΣ: Ωραία, λοιπόν. Το ότι οι λυκειάρχες δεν καλούσαν τους εισαγγελείς, εν πάση περιπτώσει. Οι λυκειάρχες είχαν προβάλει ένα σκεπτικό ότι σχολείο με τη "βοήθεια" του εισαγγελέα, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δηλαδή, είχαν αντιτάξει μια παιδαγωγική αντίληψη στην πρόσκληση που είχε διατυπωθεί να έρθουν οι εισαγγελείς στα σχολεία. Πώς ξεπερνάτε αυτή την παιδαγωγική αντίληψη; Μπορεί ένα σχολείο να λειτουργεί με εισαγγελική παρέμβαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Διαφωνούμε, κ. Φίλη, ως προς το τι συνιστά παιδαγωγική ή μη παιδαγωγική αντίληψη για τη λειτουργία ενός δημόσιου σχολείου. Κατά τη γνώμη μας, ένα δημόσιο σχολείο δεν μπορεί να λειτουργεί, όταν μικρές ομάδες το εμποδίζουν να λειτουργήσει. Δεν λειτουργεί στην πράξη, πια. Ούτε εν ονόματι οποιασδήποτε παιδαγωγικής αντίληψης από την οποία εσείς διακατέχεστε, είναι δυνατό να παραμένουν αιχμάλωτοι και όμηροι, όχι η κυβέρνηση, αλλά μια ολόκληρη κοινωνία, οι γονείς αυτής της χώρας, η μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών που επιθυμούν να εκπαιδευτούν. Ομηροι και αιχμάλωτοι μιας μικρής μερίδας πολιτών που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν σχέση με τη μαθητική κοινότητα. Αδιαφορεί η μικρή αυτή μερίδα για το αν θα λειτουργήσουν τα σχολεία ή όχι και έχει άλλες επιδιώξεις. Αυτό, η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει. Ευθύνη απέναντι στους μαθητές, απέναντι στους γονείς, απέναντι στο ίδιο το Εθνος, διότι είναι εθνική υπόθεση η ομαλή λειτουργία των σχολείων της δημόσιας εκπαίδευσης.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σχετικά με το διαγωνισμό της HELEXPO, είπατε ότι θα επαναπροκηρυχθεί σε εύθετο χρόνο. Αυτό σημαίνει, εντός των ορίων της θητείας της κυβέρνησης, όποτε κι αν αυτή λήξει;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα γίνουν ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς για το θέμα αυτό. Μπορώ να εκτιμήσω ότι μέσα στους επόμενους περίπου 10 μήνες που μας απομένουν, θα ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία αυτή για να ολοκληρωθεί, ελπίζω αυτή τη φορά, με επιτυχία.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην έκδοση πράξης νομοθετικού περιεχομένου για να ξεπεράσει και κάποια εσωτερικά προβλήματα που υπήρχαν μεταξύ των υπουργών. Δηλαδή, του κ. Αρσένη και του κ. Χρυσοχοίδη.

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα τέτοιο πρόβλημα δεν υπάρχει ως προς την αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Απόδειξη των όσων λέω είναι ότι όλοι οι υπουργοί υπογράφουμε αυτή την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 3 December 1999 - 19:37:25 UTC