Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-12-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός της Φιλανδίας κ. Λιπόνεν, που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επισκέπτεται την Ελλάδα, θα έχει συνάντηση και συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, στις 3.30 το απόγευμα. Μετά το πέρας των συζητήσεων -που όπως μπορώ να εκτιμήσω θα ολοκληρωθούν γύρω στις 5.30- οι δύο Πρωθυπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μας χωρίζει μόνο μια εβδομάδα από τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι. Σε ότι αφορά την Τουρκία, έχει ξεκαθαριστεί ότι πλέον η ίδια δεν είναι διατεθειμένη να δώσει οτιδήποτε. Προσδοκά η Αθήνα κάτι, στη διάρκεια της Συνόδου, όπως για παράδειγμα μια δήλωση για την απεμπλοκή της Κύπρου από την ομηρία της Τουρκίας; Εχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση με τι χαρτιά πάει στο Ελσίνκι ή την τελευταία ώρα θα ξεκαθαρίσει τη θέση της;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση εργάζεται, όπως και άλλες χώρες της Ε. Ε., προκειμένου το θέμα της διεύρυνσης να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με τις αρχές και τους κανόνες βάσει των οποίων λειτουργεί η Ε. Ε. Στο πλαίσιο αυτό ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας και η απόκτηση της ιδιότητας της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε. Ε. χώρας, είναι θέμα το οποίο θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής. Το αντιμετωπίζουμε καταρχήν θετικά και πιστεύουμε, η απόφαση που θα ληφθεί να εναρμονίζεται με το πλαίσιο αρχών, με βάση τις οποίες λειτουργεί η Ε. Ε. Το θέμα αυτό οι ηγέτες της Ε. Ε. θα το αντιμετωπίσουν, όπως έκαναν και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, με βάση όλα εκείνα τα στοιχεία που συνιστούν και το γνώρισμα με το οποίο για πολλά χρόνια λειτουργεί και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί η Ε. Ε. Η Τουρκία, μέχρι τώρα, έχει μια στάση η οποία δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στο πλαίσιο αυτό. Μένει να αποφασίσει η Ε. Ε. για την τελική θέση της. Ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών, σε λίγες ώρες, νομίζω ότι δεν επιτρέπεται να επεκταθούμε περισσότερο στο θέμα. Αρκούμαι μόνο να πω -και έτσι κλείνω την απάντησή μου- ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ποιό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί. Είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένο για μας τί είναι αυτό το οποίο επιδιώκουμε, τί είναι αυτό το οποίο πρέπει να προηγηθεί, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις και οι συνθήκες, ώστε να επιτευχθεί αυτό που όλοι επιθυμούμε: Απόφαση για τη μελλοντική διεύρυνση της Ε. Ε., η οποία μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνει και την απόδοση στην Τουρκία του χαρακτηρισμού της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Οι μέρες που απομένουν, παρά το ότι, όπως είπατε, είναι λίγες, είναι ταυτοχρόνως και αρκετές για να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, προκειμένου να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως αυτό το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός πρόκειται να το γνωστοποιήσει και στους πολιτικούς αρχηγούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προβλέπονται στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού συναντήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για το θέμα αυτό. Η εξωτερική πολιτική ασκείται με βάση θέσεις που παγίως έχουμε διατυπώσει. Δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς αυτό. Παραμένουμε σε αυτή την πολιτική και με αυτή την πολιτική προσέρχεται η ελληνική κυβέρνηση στις συζητήσεις με τις άλλες χώρες της Ε. Ε..

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει συζητήσει τα θέματα αυτά ο Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των συχνότατων συνεργασιών τους.

ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΥ: Το πλαίσιο αρχών της Ε. Ε. περί "διεύρυνσης" στο οποίο αναφερθήκατε και είπατε ότι το αποδέχεστε, δεν προβλέπει κάποια ειδικά ανταλλάγματα προκειμένου να αποδοθεί σε μια χώρα καθεστώς υποψηφιότητας. Οι όροι δεν τίθενται μετά τον χαρακτηρισμό... Αρα τι πρέπει να προηγηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αναμένουμε ανταλλάγματα από την Τουρκία. Αυτό το έχουμε αποσαφηνίσει.

ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΥ: Αρα αυτό που λέτε, ότι είναι ξεκάθαρο το τι πρέπει να προηγηθεί το περιμένετε από τους εταίρους και όχι από την Τουρκία.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εταίροι μας ασφαλώς, στο πλαίσιο των συνεννοήσεων που έχουμε, πρέπει να δεχτούν ότι οι κανόνες με τους οποίους λειτουργεί η Ε. Ε. πρέπει συνεχώς να επιβεβαιώνονται. Και να επιβεβαιώνονται στην πράξη. Για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα προβλήματα μεταξύ των χωρών, όσο και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται όταν προκύπτουν φαινόμενα έντασης και τριβών. Για όλα αυτά τα θέματα η Ε. Ε. έχει ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων, που πρέπει και πάλι να γίνει σεβαστό.

ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΥ: Επειδή υπάρχει πρόβλεψη στην "Ατζέντα 2000", εσείς ζητάτε τώρα την αναθεώρηση αυτών των κειμένων;

ΡΕΠΠΑΣ: Ζητούμε την επιβεβαίωσή τους και για τη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί η επιβεβαίωση αυτή αποτελεί στοιχείο εκ των ων ουκ άνευ για τη λειτουργία της Ε. Ε.. Δεν νομίζω να έχει κάποια χώρα δυσκολία να δεχτεί ορισμένους βασικούς κανόνες και αρχές, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εναρμόνιση της χώρας αυτής με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία, δεν πρέπει να έχει πρόβλημα να αναγνωρίσει πως οι όποιες διαφορές θεωρεί ότι υπάρχουν, πρέπει να αντιμετωπίζονται με ειρηνικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα και όχι με μια προκλητική, επιθετική στάση, την οποία κατ επανάληψη έχει εκδηλώσει. Αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα. Από και κει πέρα επαναλαμβάνω ότι είναι ορθό, αυτή την ώρα, που ακόμα είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις, να παραμείνουμε σε αυτές τις θέσεις, σε αυτό το πλαίσιο. Θα ισοδυναμεί με εκούσιο αφοπλισμό -το επαναλαμβάνω- το να πούμε δημοσίως, τώρα, όλα όσα σκεπτόμαστε, ενώ την επόμενη βδομάδα πρόκειται να γίνουν πολύ σημαντικές συζητήσεις για το θέμα αυτό. Γνωρίζουμε, όμως, πάρα πολύ καλά τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά βεβαίως και το συμφέρον της Ε. Ε. Γιατί η προοπτική της Ε. Ε. ως μιας ένωσης χωρών που λειτουργεί με βάση αρχές και κανόνες μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Θέλω να ρωτήσω για δύο θέματα: Πρώτον, εάν προβλέπεται μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι να συζητηθεί το θέμα της ελληνικής στάσης σε άλλα -είτε κυβερνητικά είτε κομματικά- όργανα. Και δεύτερον, εάν μεταξύ των εναλλακτικών προτάσεων που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και το ενδεχόμενο να ζητήσει αναβολή στη λήψη απόφασης, για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά, το δεύτερο ερώτημά σας, δεν μας έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα. Γνωρίζετε ότι η Ε. Ε. έχει καθορίσει την ατζέντα των θεμάτων τα οποία θα απασχολήσουν αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Παραμένουμε σε αυτή τη θεματολογία. Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, υπενθυμίζω ότι έχει συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή και έχει λάβει συγκεκριμένη θέση. Το ίδιο θέμα έχει απασχολήσει τα όργανα του Κινήματος, το Εκτελεστικό Γραφείο. Δεν αποκλείεται την επόμενη εβδομάδα, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεδριάσει και πάλι κυβερνητικό όργανο, για το ίδιο θέμα. Δεν αποκλείεται.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τη διαπραγμάτευση που διεξάγεται στο Σιάτλ, εντός και εκτός; Δηλαδή, εντός, για τις κυβερνήσεις που συζητούν -υπάρχουν κάποια θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος- αλλά και, εκτός, για τη διαδήλωση χιλιάδων πολιτών.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου είναι χρήσιμος. Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί επιβάλλουν τέτοιου είδους θεσμούς για τη συνεννόηση των κρατών σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, στο πλαίσιο αυτής της διάσκεψης, η ιδιαιτερότητα των χωρών, ιδιαιτέρως στον πολιτιστικό τομέα. Δεν θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να ακολουθούνται πολιτικές που οδηγούν σε απαλλοτρίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε κράτους, κάθε λαού. Δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε μια ομοιομορφία εν ονόματι της παγκοσμιοποίησης. Αυτή είναι η θέση την οποία πάντοτε διατυπώνουμε. Το κάνουμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση με γραπτά κείμενά μας.

Οσον αφορά τις εκδηλώσεις των πολιτών, στο περιθώριο με αφορμή αυτή τη διάσκεψη, αρκούμαι να πω ότι το κίνημα των πολιτών, έτσι όπως εκδηλώθηκε για τη συγκεκριμένη διάσκεψη, αποκαλύπτει την ευαισθησία που έχουν πάρα πολλοί πολίτες για θέματα τα οποία θα καθορίζουν τη ζωή τους τα επόμενα χρόνια. Εμείς αντιλαμβανόμαστε αυτή την ευαισθησία, παρά το ότι, ταυτοχρόνως, δεν αγνοούμε τις ανάγκες που έχουν προκύψει λόγω των εξελίξεων στην αγορά και τις σύγχρονες κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Θα μπω, όμως, και στον πειρασμό να κάνω ένα σχόλιο για τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζονται οι διαδηλωτές, αλλά και για αυτό το ίδιο το φαινόμενο της ανάπτυξης των διαδηλώσεων, επειδή είχαμε πρόσφατα την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα. Θα πω, λοιπόν, ότι για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βρίσκεται στο στόχαστρο δυνάμεων, κάθε φορά που Ελληνες πολίτες αναπτύσσουν τις απόψεις τους ή διεκδικούν τη λύση των αιτημάτων τους. Θα πρέπει να γίνει σεβαστό αυτό το δικαίωμα. Και είναι ένα πολύ καλό μάθημα αυτό το οποίο προκύπτει από τις κινητοποιήσεις στο Σιάτλ. Ενα πάρα πολύ καλό μάθημα για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα θέματα δημοκρατίας, για το ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία.

ΦΙΛΗΣ: Συνεπώς δεν συμμερίζεστε την επιχειρηματολογία ότι οι κινητοποιήσεις εμπράκτως ανέτρεπαν το πλαίσιο φιλοξενίας στη χώρα μας του Αμερικανού επισήμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι κινητοποιήσεις γενικώς όχι. Οι επιθέσεις εναντίον αστυνομικών οργάνων ασφαλώς δεν είναι τίποτα άλλο παρά παράνομες πράξεις, οι οποίες δεν έπρεπε να γίνουν. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΦΙΛΗΣ: Είχατε πει ότι οι κινητοποιήσεις προς την αμερικανική πρεσβεία....

ΡΕΠΠΑΣ: Παραμένουμε σε αυτή τη θέση.

ΦΙΛΗΣ: Πιστεύετε ότι οι κινητοποιήσεις πολιτών εναντίον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στον οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, συνιστούν ανάλογο πολιτικό πρόβλημα, δηλαδή, έλλειψη καλών τρόπων φιλοξενίας εκ μέρους της Αμερικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Από πού προκύπτει ότι υιοθετούμε παράνομες ενέργειες, έστω κι αν μέσω αυτών επιχειρείται να προωθηθεί μια δίκαιη υπόθεση, ένα νόμιμο αίτημα; Από πού προκύπτει αυτό; Εχουμε το πλεονέκτημα -μια και αναφερθήκατε στα επεισόδια που έγιναν κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα- να μιλούμε γι αυτά τα γεγονότα, εκ των υστέρων, γνωρίζοντας πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Γνωρίζοντας, δηλαδή, ότι κάποιες δυνάμεις προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Είναι αυτές που δημιούργησαν τα επεισόδια. Αρα, μπορούμε να εκτιμήσουμε βάσιμα ότι υπήρχαν και υπάρχουν δυνάμεις στην ελληνική κοινωνία, που σε τέτοιες περιπτώσεις επιδιώκουν τη δημιουργία επεισοδίων, προβαίνοντας σε παράνομες πράξεις. Αυτό αποδείχθηκε.

ΦΙΛΗΣ: Στο Σιάτλ δεν είναι ουρανοκατέβατα τα επεισόδια.

ΡΕΠΠΑΣ: Σεβόμαστε το δικαίωμα εκείνων που θέλουν να διαδηλώσουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αλλά, αυτό δε σημαίνει πως υιοθετούμε παράνομες ενέργειες, στο πλαίσιο αυτών των διαδηλώσεων. Αυτά είναι σαφή, είναι ξεκαθαρισμένα.

ΦΙΛΗΣ: Το μάθημα που είπατε νωρίτερα σε ποιόν απευθύνεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε οποιονδήποτε θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι χώρα, στην οποία τέτοιου είδους φαινόμενα μπορεί να αποτελούν παθολογική πτυχή στη λειτουργία της Δημοκρατίας μας. Κάθε άλλο. Είναι η φυσιολογία της Δημοκρατίας μας.

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αύριο, στη Νέα Υόρκη, αρχίζουν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό. Ο Ντενκτάς είναι αδιάλλακτος και ζητά επιμόνως αναγνώριση του ψευδοκράτους και η Τουρκία είναι αρνητική. Διερωτώμαι, μέσα σε ένα τέτοιο αρνητικό κλίμα, τι θετικό μπορεί να προκύψει για την Κύπρο; ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει, κατ επανάληψη. Η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν επιδιώξει να γίνουν αυτές οι συνομιλίες. Αυτή η θέση υιοθετήθηκε. Οι συνομιλίες ξεκινούν. Επιθυμούμε να είναι ουσιαστικές, να επεκταθούν σε όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος και να αποδώσουν συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θα αναμένουμε, για να βγάλουμε το τελικό συμπέρασμά μας, την εξέλιξή τους. Δεν πρέπει να προδικάσουμε το αποτέλεσμά τους. Θα είναι ολέθριο λάθος να κάνουμε κάτι τέτοιο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί η κυβέρνηση καταργεί το νόμο για τη "διαφάνεια" που είχε ψηφίσει, πριν από δύο μήνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε τί αναφέρεστε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και καταργεί το νόμο που είχε ψηφίσει το Σεπτέμβριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε να είστε πιο συγκεκριμένος; Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική διάταξη;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν την έχω μπροστά μου.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να με βοηθήσετε για να δω κι εγώ σε τί αναφέρεστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την υπογράφουν πέντε Υπουργοί, δεν ξέρετε τη διάταξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, εσείς ισχυρίζεστε ότι καταργείται η διαφάνεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η τροπολογία που καταθέσατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Διαβάστε την, λοιπόν, να δούμε αν λέει αυτό η τροπολογία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα την φέρω αύριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Τότε, κάνετε αύριο την ερώτηση. Πάντως, χαίρομαι που αναγνωρίζετε ότι έχουμε ψηφίσει νόμο για τη διαφάνεια. Δεν συμφωνούμε ότι ανακαλείται αυτή η διάταξη. Αφού μελετήσετε τη συγκεκριμένη διάταξη, πιστεύω ότι δεν θα επιθυμείτε να επανέλθετε στο θέμα με συγκεκριμένη ερώτηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Για τα όσα είπε χθες ο κ. Καραμανλής, σχετικά με τις προθέσεις του για το χρόνο των εκλογών, για το τι θα κάνει με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καραμανλής έχει πει ότι στο τέλος Ιανουαρίου θα κάνει γνωστή επισήμως και δημοσίως τη θέση του κόμματός του. Λυπούμαστε γιατί, προκειμένου να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη θέση, ο κ. Καραμανλής -όπως έχει αποδειχθεί- πρόκειται να λάβει υπόψη του, κυρίως, το κομματικό συμφέρον. Αυτό το κριτήριο πιστεύουμε ότι είναι υποδεέστερο. Δεν πρέπει να είναι αυτό που θα πρυτανεύει, προκειμένου τα κόμματα, για τόσο σημαντικά ζητήματα, να παίρνουν τις αποφάσεις τους. Λυπούμαστε γι αυτή τη στάση. Πολύ περισσότερο, όταν την επόμενη περίοδο η Ελλάδα θα πρέπει να ασχοληθεί με την ολοκλήρωση της προσπάθειάς μας για την ένταξη στην ΟΝΕ. Οταν θα πρέπει να εκλέξουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η Ελλάδα έχει άξιο Πρόεδρο Δημοκρατίας. Η Βουλή μπορεί και πρέπει να εκλέξει τον κ. Στεφανόπουλο για μια νέα θητεία. Από την ώρα που, όλοι αναγνωρίζουμε ότι ασκεί άψογα τα καθήκοντά του, δεν υπάρχουν διλήμματα για την επιλογή των κομμάτων. Η Ν. Δ., όμως, όλα αυτά προσπαθεί να τα τοποθετήσει και να τα εξετάσει υπό το πρίσμα των κομματικών σχεδιασμών της. Γι αυτό την καταγγέλλουμε, γιατί δεν είναι αντάξια της ευθύνης που πρέπει να έχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απέναντι σε μεγάλα εθνικά, πολιτικά και θεσμικά ζητήματα.

ΦΙΛΗΣ: Στο κείμενο του μνημονίου που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, στις αρχές του 1998 και κατετέθη, προς κύρωση στη Βουλή, αυτές τις ημέρες, διατυπώνεται η εξής "πρόβλεψη": Οτι για τις ανάγκες του παρόντος μνημονίου η συνεργασία στη βαλκανική περιοχή, μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, δεν συμπεριλαμβάνει τη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία. Περιλαμβάνει τα άλλα κράτη των Βαλκανίων ονομαστικά, αλλά δεν υπάρχει η Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία. Αυτό έχει γίνει στις αρχές του 1998. Δηλαδή, ενάμιση χρόνο πριν γίνει ο πόλεμος του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Ποιά σκοπιμότητα είναι εκείνη που έκανε την Ελλάδα να αποδεχθεί μια τέτοια περιοριστική αντίληψη περί των Βαλκανίων και να αποκλείσει μια χώρα από τη βαλκανική συνεργασία, για θέματα τεχνολογίας. Επίσης, θα ήθελα να γνωρίζω εάν αυτή η συμφωνία που αναφέρει, πως τα συμβαλλόμενα μέλη θα συμφωνήσουν στο μέλλον να συμπεριλάβουν και κάποια άλλη χώρα της περιοχής -αυτή είναι η γενική διατύπωση- υπονοεί κατά την ελληνική άποψη και κάθε άλλη νέα χώρα στην περιοχή.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν υπάρχει θέμα περιορισμού. Γνωρίζετε ότι οι συμφωνίες προκύπτουν όταν όλα τα μέρη, τα οποία συζητούν για ένα θέμα, συμφωνούν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι ΗΠΑ έχουν μια διαφορετική προσέγγιση. Αυτό το γνωρίζετε. Προβλήματα, λόγω της κρίσης που εκδηλώθηκε την τελευταία περίοδο στη Γιουγκοσλαβία, αντιμετωπίζουν και άλλες βαλκανικές χώρες. Υπενθυμίζω ότι, τουλάχιστον, μέχρι τώρα, δεν έγινε κατορθωτό να συνέλθει η 3η Σύνοδος των βαλκανικών χωρών. Μεταξύ των άλλων αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο μας απασχολεί.

Εμείς, όσον αφορά τη Γιουγκοσλαβία, κατ` επανάληψη -μόνοι μας ή με άλλες χώρες- έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου και αυτή η χώρα να γίνει δεκτή στις διεθνείς συνεργασίες, να σταματήσει σειρά μέτρων embargo που της έχουν επιβληθεί και να αναγνωρίζεται ως χώρα, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν και οι άλλες χώρες των Βαλκανίων. Το ότι οι ΗΠΑ έχουν μια άλλη προσέγγιση είναι θέμα δικής τους πολιτικής. Δεν θα καθορίσουμε την πολιτική των ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα πρέπει να αρνηθούμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες, εκεί όπου συμφωνούμε. Ασφαλώς, θα αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα της συμπόρευσης στο βαθμό που συμφωνούν και οι δύο πλευρές. Εκεί που προκύπτει διαφωνία, η κάθε χώρα θα ακολουθήσει τη δική της διαφορετική πολιτική. Αυτό κάνουμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το ενδεχόμενο διεύρυνσης της συνεργασίας αυτής αφορά τη Γιουγκοσλαβία. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Τα σύνορα δεν αλλάζουν στα Βαλκάνια. Η Γιουγκοσλαβία είναι χώρα της Νοτιανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Η θέση μας παραμένει σταθερή και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Η Γιουγκοσλαβία πρέπει και πάλι να επανέλθει στο τραπέζι που συζητούνται τα θέματα των Βαλκανίων και άλλα διεθνή θέματα και να συμμετέχει ισότιμα, όπως και οι άλλες χώρες της περιοχής. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση μας.

ΦΙΛΗΣ: Προτίθεστε να ανακοινώσετε συντόμως το νέο Πρόεδρο του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου ή θα περιμένετε τη συζήτηση στη Βουλή, στην αρμόδια Επιτροπή Διαφάνειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρόεδρος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου προτείνεται από τον Πρόεδρο της Βουλής. Θα ενημερωθώ από τον Πρόεδρο της Βουλής, δοθέντος ότι επισήμως δεν έχω ενημερωθεί ειδικώς για την παραίτηση του κ. Σούρλα. Ο Πρόεδρος της Βουλής, όταν διατυπώσει την πρότασή του θα μου δώσει τη δυνατότητα να πάρω την τελική απόφαση και να διορίσω αυτόν τον οποίο θα μου προτείνει.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε κάποια σχέδια για την αναμόρφωση του ΕΣΡ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αναμένουμε την έκδοση απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την προσφυγή σε αυτό του ΔΗΚΚΙ, για θέματα που αφορούν τον τρόπο συγκρότησης, σύνθεσης του ΕΣΡ. Πιστεύω ότι δεν είναι πολιτικά ορθό να προβούμε σε οποιεσδήποτε ρυθμίσεις που αφορούν το ΕΣΡ, ενώ αναμένουμε την έκδοση της απόφασης αυτής. Μπορεί η απόφαση να ανατρέπει αυτό που θα ρυθμίσουμε εμείς και να χρειάζεται να πάμε σε νέες ρυθμίσεις. Αρα, είναι ορθό να αξιοποιήσουμε εκείνη τη στιγμή, που θα εκδοθεί αυτή η απόφαση -πιστεύω αυτό να γίνει σύντομα- προκειμένου έτσι να αναλάβουμε και άλλες παρεμφερείς πρωτοβουλίες. Η θέσης μας, πάντως, είναι η περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΡ, αλλά και η αξιοποίηση από την πλευρά του των αρμοδιοτήτων του, ώστε να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

ΦΙΛΗΣ: Δημοσιεύματα σας εμφανίζουν κατά τον έναν ή άλλον τρόπο να ζητάτε την παραίτηση και του δευτέρου τη τάξει μέλους του Προεδρείου του Δ. Σ. του ΕΣΡ του καθηγητή κ. Μανιτάκη. Το επιβεβαιώνετε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδεμία παραίτηση ζήτησα από οποιονδήποτε. Από την πρώτη στιγμή λέω ότι ένα στοιχείο που αποδεικνύει την προσωπική και λειτουργική αυτονομία του Προέδρου, του αναπληρωτή Προέδρου και των μελών του ΕΣΡ, είναι ότι δεν υπόκεινται σε ανάκληση, παραμένουν έως το τέλος της θητείας τους στο όργανο. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι εκπρόσωποι των αρχών, των προσώπων ή των οργάνων (κομμάτων) από τα οποία τα μέλη αυτά έχουν προταθεί. Γιατί, πρόκειται περί ανεξάρτητης αρχής με μια αυτόνομη λειτουργία και όχι περί διακομματικής επιτροπής. Δεν είναι κομματικό ή συνδικαλιστικό όργανο το ΕΣΡ.

Πρέπει, όμως, να πω -και έχετε υπόψη σας εσείς σχετικά δημοσιεύματα- ότι θέμα παραιτήσεων έθεσαν τα ίδια τα μέλη του ΕΣΡ και ο αναπληρωτής Πρόεδρος. Εκείνοι μίλησαν περί παραιτήσεων. Δίκην απειλής προς το Υπουργείο; Δεν το γνωρίζω. Αλλά, θέμα παραιτήσεων έθεσαν εκείνοι. Εναπόκειται σε εκείνους να επιλέξουν τι θα κάνουν. Είναι δικό τους θέμα. Ουδόλως μας αφορά.

ΦΙΛΗΣ: Τα περί παραγοντικής λειτουργίας, που είχατε εξαπολύσει προ ημερών, αφορούν τα συγκεκριμένα πρόσωπα ή άλλους;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφορούν το ΕΣΡ, υπό την έννοια ότι είναι η μόνη ανεξάρτητη αρχή, η οποία -μόνη αυτή, μεταξύ όλων των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών- έχει καθιερώσει ένα σύστημα, κάθε εβδομάδα να δίνει συνεντεύξεις. Αυτή η προσπάθεια προβολής ή δημοσιότητας δεν συνηθίζεται σε τέτοιου είδους όργανα και προξενεί εντύπωση. Πολύ περισσότερο, όταν έχουμε έκδοση ανακοινώσεων από τα Γραφεία Τύπου κομμάτων. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα.

ΦΙΛΗΣ: Σας προβληματίζει ότι εφημερίδες και δημοσιογράφοι, οι οποίοι κάθε άλλο μπορεί να κατηγορηθούν για μεροληπτική στάση έναντι της κυβέρνησης, αποδίδουν σε εσάς την ευθύνη για την κρίση στο ΕΣΡ και ιδιαίτερα λένε, ότι για προεκλογικούς λόγους, προχωρήσατε σε ρυθμίσεις για τα κανάλια;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, υπάρχουν πάρα πολλοί δημοσιογράφοι, οι οποίοι γράφουν για σχετικά θέματα χωρίς να είναι ενήμεροι. Και λυπούμαι γιατί πάρα πολλοί γράφουν για τα θέματα αυτά, χωρίς να επιδιώξουν μια διασταύρωση των στοιχείων και των πληροφοριών τους, χωρίς να απευθυνθούν και σε εμάς. Εγώ δεν επεδίωξα ποτέ -και δεν πρόκειται να το κάνω- να παρέμβω στο έργο των δημοσιογράφων.

Δεύτερον, δεν έχω την ίδια άποψη με τη δική σας για την κρίση των δημοσιογράφων, τουλάχιστον των περισσότερων ή εκείνων που φαίνεται να γνωρίζουν το θέμα. Γιατί έχει γίνει φανερό από τα δημοσιεύματα, ότι ουδείς δέχεται πως επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου η αναδρομική επιβολή κυρώσεων. Αυτή την αρχή θα την υπερασπιστώ μέχρι τέλους. Και στο θέμα αυτό που αποτέλεσε το μείζον και ουσιαστικό σημείο διαφωνίας μου με το ΕΣΡ δεν έχω λάβει καμία απάντηση. Το ΕΣΡ επ αυτού του θέματος δεν έχει τοποθετηθεί. Δηλαδή, για το αν επιτρέπεται ή όχι η αναδρομική επιβολή κυρώσεων. Εγώ λέω ότι δεν επιτρέπεται και για το λόγο αυτό δεν κύρωσα αυτή την απόφαση του ΕΣΡ.

Οσον αφορά τώρα, απόφαση του ΕΣΡ που σχετίζεται με την επιβολή προστίμων σε τηλεοπτικούς σταθμούς, αυτή έχει κυρωθεί και τα πρόστιμα θα πρέπει να πληρωθούν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Λυπούμαι, γιατί δίνεται η εντύπωση -και από κάποια μέλη του ΕΣΡ- ότι εγώ δεν κυρώνω τις αποφάσεις αυτές για να μην κληθούν τα κανάλια να καταβάλουν κάποια χρηματικά ποσά. Μα, τις έχω κυρώσει αυτές τις αποφάσεις. Ισα-ίσα, δέχομαι με σκεπτικισμό την επιχειρηματολογία κάποιων εκ των μελών του ΕΣΡ, ότι αυτές οι αποφάσεις είναι ακυρώσιμες. Δίνουν ένα σήμα, κατά κάποιον τρόπο, στα κανάλια να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν να ακυρωθούν οι αποφάσεις. Κι έτσι, εγώ που έχω επιβάλλει τα πρόστιμα και καλώ τα κανάλια να πληρώσουν, κατηγορούμαι ότι δεν θέλω να επιβαρύνω τα κανάλια, ενώ κάποιοι άλλοι παρουσιάζονται ως δήθεν εξυγιαντές. Αυτοί, δηλαδή, που λένε στα κανάλια ότι "οι αποφάσεις του Υπουργού για τα πρόστιμα που σας επέβαλε είναι ακυρώσιμες και αξιοποιείστε τη δυνατότητα να τις ακυρώσετε". Αυτά είναι τραγελαφικά πράγματα. Εγώ δεν τα αντιλαμβάνομαι και εν πάση περιπτώσει γνωρίζετε ότι ουδέποτε μίλησα, χωρίς να ερωτηθώ, χωρίς να προκληθώ. Παρακολούθησα όλη αυτή τη δημοσιοποίηση απόψεων εκ μέρους του ΕΣΡ, η οποία δεν έγινε πάντοτε με ορθό τρόπο και η οποία σε τελευταία ανάλυση δεν συνάδει με το χαρακτήρα μιας ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.

ΦΙΛΗΣ: Πάντως, η δυνατότητα ακύρωσης της απόφασης αποδίδεται στο γεγονός ότι εσείς αλλοιώσατε απόφαση του ΕΣΡ. Κυρώσατε ένα μέρος της απόφασης, χωρίς να σας δίνει αυτό το δικαίωμα ο νόμος.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είστε ενήμερος. Το έχουμε εξετάσει αυτό. Είναι ο ισχυρισμός, ο οποίος δεν ευσταθεί.

ΦΙΛΗΣ: Αλλοιώσατε την απόφαση ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όχι. Εγώ εκδίδω την τελική πράξη, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο ν. 2644. Είναι μια σύνθετη διοικητική ενέργεια -και υπάρχει σχετική νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας επί του θέματος αυτού. Πρώτη πράξη είναι η απόφαση του ΕΣΡ και η τελική πράξη είναι η έκδοση της απόφασης αυτής από εμένα τον ίδιο. Εγώ έχω εκδώσει τις αποφάσεις εκείνες που αφορούν την επιβολή προστίμων, οι οποίες είναι -μετά τον έλεγχο νομιμότητας που έγινε- καθ όλα σύννομες και μπορεί να επιβληθούν. Και έχουν επιβληθεί. Αυτό πρέπει να γίνει φανερό. Γιατί, οι περισσότεροι που γράφουν τα σχετικά δεν γνωρίζουν ότι έχουν επιβληθεί τα πρόστιμα.

ΦΙΛΗΣ: Μακάρι, και αυτή η πράξη σας, κ. Υπουργέ, να μην κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως προβλέπεται στα δημοσιεύματα ότι το ΔΗΚΚΙ θα αποκλειστεί από το ΕΣΡ..

ΡΕΠΠΑΣ: Εάν δεν συμβεί αυτό -γιατί εγώ είμαι απόλυτα πεισμένος για την ορθότητα των επιχειρημάτων μας- τι θα πείτε τότε;

ΦΙΛΗΣ: Οτι είχατε δίκιο για το θέμα αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι θα αποδειχθεί πως έχουμε δίκιο. Γιατί πρέπει να σας πω -επειδή υπάρχει κι εδώ ένα ακόμη λάθος, το οποίο προφανώς οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης- ότι το ΔΗΚΚΙ προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας να έχει κι εκείνο τη δυνατότητα να υποδεικνύει μέλη για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ασχολήθηκε το Ε' Τμήμα του ΣτΕ. Το ΔΗΚΚΙ και κάποιοι δημοσιογράφοι που συνεχίζουν και σήμερα να παρουσιάζουν αυτή την εκδοχή, θεωρούν ότι δικαιώθηκε η στάση τους, επειδή το Ε' Τμήμα του ΣτΕ είπε ότι, πράγματι, η σύνθεση του ΕΣΡ έτσι όπως γίνεται δεν είναι συνταγματικά ορθή και άρα ο ν. 2173/93 πρέπει να αλλάξει. Ομως, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ δεν είπε ότι πρέπει να αλλάξει επειδή δεν συμπεριλαμβάνεται το ΔΗΚΚΙ. Είπε ότι γενικώς δεν πρέπει να προτείνονται τα μέλη του ΕΣΡ από πολιτικά κόμματα, γιατί το ΕΣΡ δεν είναι τμήμα της νομοθετικής εξουσίας, της Βουλής στην οποία συμμετέχουν τα κόμματα, αλλά είναι όργανο της Διοίκησης, ενώ τα κόμματα δεν είναι όργανα της Διοίκησης, του κράτους και άρα τα μέλη του πρέπει να διορίζονται από την κυβέρνηση. Αυτό είπε το ΣτΕ. Το τελείως αντίθετο, δηλαδή, από αυτό το οποίο ισχυρίζεται το ΔΗΚΚΙ ή τα άλλα κόμματα. Οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με αυτά τα θέματα καλό είναι να κάνουν μια προσπάθεια να είναι πιο ενημερωμένοι. Ας περιμένουν να δουν τί θα πει το ΣτΕ. Θα δικαιώσει το ΔΗΚΚΙ ή θα πει κάτι άλλο; Επειδή έχουμε καταθέσει σχετικό υπόμνημα, πιστεύω ότι η απόφαση του ΣτΕ με την οποία θα συμμορφωθούμε, όπως το έχουμε πει εδώ και πολύ καιρό και το επαναλαμβάνω...

ΦΙΛΗΣ: Θα συμμορφωθείτε γιατί δεν μπορείτε να κάνετε αλλιώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται να το κάνουμε, γιατί αυτή είναι η επιλογή μας και όχι γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Γιατί το επιθυμούμε, γιατί είναι η πολιτική επιλογή μας.

ΦΙΛΗΣ: Είστε νομοταγής Υπουργός!

ΡΕΠΠΑΣ: Ελπίζω, λοιπόν, το ίδιο νομοταγείς να είναι και εκείνοι που έχουν κάνει σημαία τους τη νομιμότητα (!) και θέτουν τις παραιτήσεις τους στον Πρόεδρο της Βουλής, όταν έχουν διοριστεί από μένα. Γιατί αυτό είτε σε άγνοια των θεμάτων οφείλεται, είτε σε μια κακόπιστη διάθεση από την πλευρά τους. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση έχουν ευθύνη. Και δεν μπορούν να μιλούν για νομιμότητα αυτοί οι οποίοι στην πράξη δεν την αποδεικνύουν. Αυτά να είναι σαφή και ξεκαθαρισμένα. Με τους θεσμούς δεν θα παίξουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί καταργείται ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους διαγωνισμούς που αφορούν δημόσια έργα και προμήθειες του Δημοσίου και μάλιστα αναδρομικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν καταργείται κανένας έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο νόμος που έχουμε ψηφίσει είναι πρόσφατος. Είναι ο νόμος του Υπουργείου Ανάπτυξης, τον εισηγήθηκε ο κ. Βενιζέλος. Για όλα αυτά τα θέματα επιλαμβάνεται το Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή, δεν υπάρχει οποιαδήποτε κατάργηση της διαμεσολάβησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για έργα και προμήθειες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα γίνει το Ολυμπιακό Χωριό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς και θα γίνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε, μετά το 2004;

ΡΕΠΠΑΣ: Μου θυμίζετε ότι η κυβέρνηση πέτυχε την ανάληψη από την Ελλάδα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Χαίρομαι που τώρα κι εσείς έχετε αγωνία να πετύχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Παρακαλώ να βοηθήσετε με το να γράφετε την αλήθεια. Ο διαγωνισμός για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού ήταν κλειστός διαγωνισμός. Και επειδή διαβάζω ότι η κατασκευή θα γίνει με ανάθεση, δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Θα γίνει ανοικτός διαγωνισμός. Ενισχύουμε, δηλαδή, ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες της διαφάνειας που ακολουθούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού και αυτό κρίθηκε απαραίτητο επειδή την κατασκευή έχει αναλάβει πλέον ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ο γνωστός σε όλους ΟΕΚ, πράγμα που δεν προβλεπόταν στην αρχική μορφή την οποία είχαμε επιλέξει για την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Αρα, λοιπόν, ο ανοικτός διαγωνισμός σημαίνει προκήρυξη, όπου καλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν. Γι αυτό ακριβώς, θεωρούμε, αναβαθμίζοντας τη διαφάνεια, όσον αφορά αυτή τη διαδικασία της κατασκευής του Ολυμπιακού Χωριού, ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή την επιλογή. Δεν υπάρχει θέμα ανάθεσης. Το τονίζω, επειδή βλέπω να γράφεται ότι καταργήσαμε τον πρώτο διαγωνισμό για να κάνουμε ανάθεση. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Παρακαλώ, μην τα γράφετε αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ενοχλούν.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν είναι ψέματα με ενοχλούν. Φαντάζομαι να ενοχλούν κι εσάς.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σχετικά με το θέμα των ναρκωτικών και αυτά που είπε ο κ. Κοτσώνης, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή δεν έδειξε να τα υιοθετεί. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχουν κάποιες αποφάσεις από την κυβέρνηση, αν ισχύουν αυτά που είπε ο κ. Κοτσώνης και αν υπάρχει θέμα με τον κ. Παπαδήμα, γιατί χθες φαινόταν ότι δεν είναι ενημερωμένος γι αυτά που είπε ο Υφυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι γνωστή στον τομέα αυτό και δεν αλλάζει. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στην επέκταση των προγραμμάτων υποκατάστασης, όπως είναι το πρόγραμμα μεθαδόνης, σε όλη την Ελλάδα. Εχουμε αναλάβει εξαιρετικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση. Οι απόψεις του κ. Κοτσώνη είναι στο πλαίσιο ενός προβληματισμού που αναπτύσσεται διεθνώς, αλλά και στη χώρα μας, για το θέμα αυτό. Δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης να αλλάξει κάτι από αυτά τα οποία εσείς μέχρι τώρα γνωρίζετε, γιατί πιστεύουμε ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι ορθή και αποδίδει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 3 December 1999 - 10:00:04 UTC