Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

* Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός συμμετέχει στις εργασίες του 21ου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που γίνεται στο Παρίσι. Πέραν της εισήγησής του, της ομιλίας του, που αναμένεται να γίνει σήμερα το μεσημέρι, έχει τη δυνατότητα να κάνει επαφές με ξένους ηγέτες που συμμετέχουν στην ίδια διάσκεψη. Το αντικείμενο των επαφών αυτών αφορά θέματα των σχέσεων της χώρας μας με την Ε. Ε.. Ιδιαιτέρως τα θέματα που θα απασχολήσουν την Ε. Ε. στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι, στις αρχές Δεκεμβρίου. Από το σύνολο των συναντήσεων που θα έχει, θα αναφερθώ στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον κ. Ζοσπέν, στις 5 το απόγευμα και αύριο με τον κ. Σιράκ, στις 4 το απόγευμα. Θα προβεί σε δηλώσεις και σήμερα και αύριο, στους συναδέλφους σας που παρακολουθούν τις εργασίες της συνόδου

* Γνωρίζετε, επίσης, ότι είχαμε ένα φαινόμενο αυξημένων βροχοπτώσεων, χθες, στην Πελοπόννησο και ιδιαιτέρως στις περιοχές της Κορινθίας και της Λακωνίας. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ο μηχανισμός της Περιφέρειας, των Νομαρχιών, των Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, της ΕΛ. ΑΣ., της Πυροσβεστικής. Γίνεται τεράστια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι λειτουργίες των δικτύων, οδικών, τηλεπικοινωνιακών, ενεργειακών, όπου έχουν δημιουργηθεί προβλήματα. Οι νεροποντές ήταν πολύ μεγάλες. Αύριο, κιόλας, ξεκινά η αποτίμηση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θα ισχύσουν και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσα ισχύουν σε ανάλογες περιπτώσεις, όσον αφορά την ενίσχυση των πληγέντων από ένα έκτακτο φαινόμενο, όπως είναι οι πλημμύρες και βεβαίως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για τους αγρότες, οι οικονομικές υπηρεσίες για τους επαγγελματίες που έχουν υποστεί ζημιές, θα πράξουν αναλόγως, αφού -επαναλαμβάνω- προσδιοριστεί το ύψος των ζημιών σε κάθε περίπτωση.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με το πρόγραμμα του Προέδρου των ΗΠΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Το πρόγραμμα συζητείται μεταξύ των δύο πλευρών. Θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Δεν έχουμε κάτι νεότερο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ούτε για τις συναντήσεις που θα έχει, εδώ στην Αθήνα, ούτε πού θα εκφωνήσει ομιλία; Τίποτα δεν υπάρχει ακόμη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει το οριστικό πρόγραμμα και επειδή όλα αυτά τα θέματα συζητούνται, δεν είναι δυνατό να προβώ αυτή την ώρα σε δημόσιες ανακοινώσεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα επιτραπούν, τελικά, οι πορείες προς την Αμερικανική Πρεσβεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε δήλωση την Παρασκευή, έχω κάνει κι εγώ σχετική δήλωση την Παρασκευή το βράδυ. Είπαμε ότι στην Ελλάδα το φρόνημα των πολιτών μπορεί να εκδηλώνεται ακώλυτα, αρκεί αυτό να γίνεται με τρόπο νόμιμο και ειρηνικό. Δεν είναι δυνατό να εμποδίσει κάποιος τους πολίτες να διαδηλώσουν τις απόψεις τους.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και αν συμπέσει η παρουσία του κ. Κλίντον με μια πορεία διαδηλωτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που είναι βέβαιο είναι τούτο: Εχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, προκειμένου οι εκδηλώσεις να διεξαχθούν με τρόπο, ο οποίος δεν θα δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στην ομαλή εξέλιξη της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου. Πιστεύουμε ότι και το πρόγραμμα -όπως αυτό θα συμφωνηθεί και καταρτιστεί, στην τελική μορφή του- θα ισχύσει και οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να ασκήσουν τα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματά τους, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα, όσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος που θα συμφωνηθεί.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κλίντον έχει αποφασίσει ότι θα εκφωνήσει λόγο στο Μέγαρο Μουσικής. Είναιι το μόνο που γνωρίζουμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ξέρω τι είναι αυτό το οποίο γνωρίζετε. Σας λέω ότι το πρόγραμμα δεν έχει πάρει την τελική μορφή του. Συζητείται. Με αυτή την εννοια, μην είστε σίγουρος και μην παίρνετε κατηγορηματική θέση για οτιδήποτε θεωρείτε ότι αποτελεί στοιχείο του προγράμματος που εσείς γνωρίζετε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόκειται για ανακοίνωση που εξέδωσε...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι αυτό το πρόγραμμα συζητείται και ακόμα δεν έχει καταρτιστεί πλήρως, δεν έχει λάβει την τελική μορφή του. Είναι σαφές αυτό το οποίο είπα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Είχε ζητήσει η αμερικανική κυβέρνηση να απαγορευτούν οι πορείες τις ημέρες της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα; Γιατί γράφεται και ακούγεται ότι είναι ενοχλημένη η αμερικανική πλευρά. Είναι έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα, όπου δεν είναι δυνατό να επιβληθούν περιορισμοί, όσον αφορά την άσκηση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών. Αλλά, επίσης, γνωρίζει η αμερικανική κυβέρνηση ότι στην Ελλάδα, ενώ γίνονται σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα τα οποία μπορεί να ασκούνται εντός του πλαισίου των νόμων και του Συντάγματος, ταυτοχρόνως, οι ξένοι προσκεκλημένοι μας γίνονται δεκτοί με τις δέουσες τιμές, στο πλαίσιο της μεγάλης παράδοσης που έχει η χώρα μας στα θέματα φιλοξενίας, αλλά και στο πλαίσιο και το πνεύμα των διμερών σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες μας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Εχουμε ενημερωθεί ότι ο Πρόεδρος Κλίντον αναμένεται να πάει στο Κόσσοβο. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχετε κάποιες πληροφορίες ότι, μετά τις 15 του μηνός, θα πάει στο Κόσσοβο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε συζητήσει με την άλλη πλευρά οτιδήποτε άλλο, πέραν των θεμάτων που αφορούν την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, μετά τους χθεσινούς πυροβολισμούς στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, πρώτον πώς δικαιολογείτε το γεγονός ότι δεν φαίνεται να φυλασσόταν η Ελληνοαμερικανική Ενωση και δεύτερον, αν είστε ανήσυχοι για το ενδεχόμενο τέτοιων ενεργειών κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

ΡΕΠΠΑΣ: Αποδοκιμάζουμε και καταδικάζουμε τέτοιου είδους ενέργειες. Οσον αφορά το αν υπήρχε φύλαξη, πρέπει να σας πω ότι σωστά θέσατε το θέμα με την ερώτησή σας. Φαίνεται, ίσως, πως δεν υπήρχε φύλαξη, αλλά μην είστε και κατηγορηματική ως προς αυτό. Κάθε φορά η περιφρούρηση, η φύλαξη διαφόρων κτιρίων και χώρων γίνεται με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο. Το ίδιο συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τίποτε περισσότερο για το θέμα αυτό.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ανησυχία έχετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αποδοκιμάζουμε ενέργειες που δεν εγκρίνουμε, αλλά αντιλαμβάνεστε πως αυτό αποτελεί πηγή, προκειμένου και στην κυβέρνηση να δημιουργείται μία ανησυχία. Μία ανησυχία για το ότι αυτό το κλίμα δεν συνάδει, όχι μόνο με τους κανόνες φιλοξενίας που ισχύουν εδώ και πολλές δεκαετίες, αιώνες, χιλιετίες, θα έλεγα, στην πατρίδα μας, αλλά δεν συνάδει και με το πνεύμα των σχέσεων και της πολιτικής συνεργασίας που έχουμε η Ελλάδα και οι ΗΠΑ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Το Σάββατο, λέγεται ότι υπήρξε μία συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Αμερικανό πρέσβη. Το επιβεβαιώνετε και με ποιό αντικείμενο ήταν η συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συζητήσεις που έχει η ελληνική κυβέρνηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αφορούν την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στην Ελλάδα. Δεν έχει άλλο αντικείμενο κάθε τέτοιου είδους συνεργασία, ιδιαιτέρως, αυτή την εποχή. Δεν είναι δυνατό να ανακοινώσουμε δημοσίως, όπως αντιλαμβάνεστε, το περιεχόμενο τέτοιων συζητήσεων. Οι συζητήσεις αυτές αφορούν τα της επίσκεψης, είτε το οργανωτικό μέρος της επίσκεψης, είτε το περιεχόμενο των συζητήσεων. Γνωρίζετε ποιες είναι οι θέσεις που έχουμε διατυπώσει και για θέματα που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας και παραμένουμε σε αυτές. Με αυτό τον τρόπο, σε αυτό τον τόνο και με αυτό το περιεχόμενο θα διατυπώσει και θα εκφράσει τις ελληνικές θέσεις ο Πρωθυπουργός κατά το πλαίσιο των συναντήσεων και συζητήσεών του με τον κ. Κλίντον.

Τ. ΜΠΕΡΜΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η αμερικανική πλευρά έχει ζητήσει από την ελληνική πλευρά για τις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται όταν θα βρίσκεται εδώ ο Πρόεδρος Κλίντον, να μην καταλήγουν στην αμερικανική πρεσβεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν για το θέμα αυτό, σε σχετική ερώτηση του κ. Σουγλέρη.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΑΡΑΚΗΣ: Συγγνώμη, ο κ. Σουγλέρης ρώτησε αν θα απαγορευτούν οι διαδηλώσεις. Εγώ δεν μιλάω για το θέμα αυτό. Μιλάω για...

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντησή μου ισχύει απολύτως. Η ερώτηση είναι κάπως διαφορετική. Η απάντηση ισχύει απολύτως. Είπα ότι στην Ελλάδα το φρόνημα μπορεί να εκδηλώνεται ελεύθερα, δεν είναι δυνατόν να επιβληθούν περιορισμοί. Ταυτόχρονα όμως όλοι έχουν υποχρέωση -και δεν είναι μόνο η κυβέρνηση αυτή που θα λάβει τα ενδεικνυόμενα μέτρα, γιατί φαντάζομαι ότι και οι ίδιοι οι διοργανωτές των εκδηλώσεων αυτών θα επιδείξουν ανάλογο ενδιαφέρον, και εκείνους τους αφορά- να διαφυλαχτεί η ομαλότητα και να περιφρουρηθεί η ασφάλεια των πολιτών, οι περιουσίες του Δημοσίου, αλλά και των πολιτών. Με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι οι όποιες εκδηλώσεις θα είναι ειρηνικές. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αντίρρηση ως προς αυτό.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα κ. Υπουργέ να σας κάνω τη συνήθη ερώτηση της Δευτέρας: Πώς σχολιάζετε το άρθρο του Θ. Πάγκαλου στα "ΝΕΑ";

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος εκθέτει τις απόψεις του για θέματα της επικαιρότητας. Το ίδιο κάνει και στο άρθρο αυτό. Είναι οι απόψεις του κ. Πάγκαλου. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι όσον αφορά την Κύπρο την προηγούμενη δεκαετία, ως υπουργός αναπληρωτής Εξωτερικών τότε ο κ. Πάγκαλος, ήταν αυτός που ουσιαστικά εμπνεύστηκε και σχεδίασε τη στρατηγική για την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε. Εχει, λοιπόν, μια ιδιαίτερη σχέση με την Κύπρο και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναφέρεται στα της Κύπρου. Την πολιτική αυτή ακολουθεί η κυβέρνηση. Και πιστεύουμε ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα στεφθεί με επιτυχία και θα βοηθήσει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να λυθούν και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς κρίνετε την προτροπή του κ. Καραμανλή να μην υπάρξουν πορείες κατά τη διάρκεια της επίσκεψη του Κλίντον στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι απόψεις του κ. Καραμανλή και του κόμματός του.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά την άποψη της κυβέρνησης εσείς θα προτρέπατε ή θα ήσασταν αρνητικός;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς έχουμε λάβει σαφή θέση για το θέμα αυτό. Προσπαθούμε πάντοτε να έχουμε ένα θετικό λόγο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και για την προσέγγιση θεμάτων της επικαιρότητας. Πάντα με θετικό λόγο και θετικό τρόπο -γιατί αυτό επιβάλλεται επειδή εμείς και μόνο εμείς είμαστε κυβέρνηση- προσπαθούμε να χειριστούμε τα θέματα της επικαιρότητας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν την "πολυτέλεια" να είναι και απόντα από διάφορα θέματα, όταν θεωρούν ότι αυτό είναι προς το δικό τους συμφέρον. Αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει σε σχέση με τη συγκεκριμένη επίσκεψη, είναι να εξελιχθούν όλα ομαλά προς το συμφέρον της χώρας και προς όφελος των διμερών σχέσεων.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα μια διευκρίνιση. Η λαϊκή δίκη που προετοιμάζεται συνάδει με το κλίμα φιλοξενίας που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι αυτές οι εκδηλώσεις επιδιώκουν τον εντυπωσιασμό. Δεν έχουν κανένα ωφέλιμο περιεχόμενο. Και με αυτή την έννοια θεωρούμε πως κάθε άλλο παρά σχέση έχουν με την προβολή πολιτικών απόψεων. Αυτές οι δραστηριότητες δεν έχουν καμία σχέση, κατά τη δική μας άποψη, με την πολιτική αντιπαράθεση ή την ανάδειξη ενός πολιτικού προγράμματος ή μιας πολιτικής θέσης.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Τουϊγκάν την περασμένη Παρασκευή. Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση από το ανταποδοτικό, εθιμοτυπικό της επίσκεψης του κ. Τουϊγκάν σε σχέση με την αντίστοιχη επίσκεψη του κ. Κοραντή στον κ. Ετζεβίτ; Τότε, δια του πρέσβη είχε μεταφερθεί ένα προφορικό μήνυμα του Ελληνα Πρωθυπουργού προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Αντικειμενικά υπήρξε μια ανταπόδοση. Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία, στο πλαίσιο αυτής της εθιμοτυπικής επίσκεψης του Τούρκου πρέσβη, να του αναπτύξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να του εκθέσει με κάθε τρόπο, την απαίτηση της χώρας μας να δεχτεί και η Τουρκία να εναρμονιστεί με ορισμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που όλες οι χώρες σέβονται και εφαρμόζουν, προκειμένου έτσι να οδηγηθούμε σε μια εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ηταν μια ευκαιρία από "πρώτο χέρι", ένας εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης να γνωρίζει με σαφήνεια την ελληνική πολιτική. Με αυτή την έννοια μπορεί να πει κανείς ότι αυτή η συνάντηση ήταν χρήσιμη.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 8 November 1999 - 16:53:59 UTC