Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βουλγαρία είχε σήμερα το πρωί συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας, με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Κοστώφ.

Συζητήθηκαν, σε πολύ καλό κλίμα και στη βάση της καλής συνεργασίας που υπάρχει και αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών, διμερή θέματα, καθώς και θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την περιφερειακή συνεργασία. Η αποστολή από τη Βουλγαρία, όπως θα γνωρίζετε, επέστρεψε πριν από λίγη ώρα.

Ο Πρωθυπουργός θα δει τους αρχηγούς των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το πρόγραμμα που σας έχει ανακοινωθεί, και να αναμένετε δηλώσεις του κ. Σημίτη, αμέσως μετά τις συναντήσεις αυτές, γύρω στις 15.30-16.00.

* Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραμανλής μίλησε σήμερα στην Κ. Ε. του κόμματός του. Δεν έχω το πλήρες κείμενο της ομιλίας του και συνεπώς αν χρειαστούν κάποιες ειδικές απαντήσεις, σε επιμέρους σημεία, επιφυλάσσομαι να απαντήσω αργότερα. Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω ορισμένες γενικές παρατηρήσεις:

Η ''γκρίζα πραγματικότητα" την οποία περιγράφει για τη χώρα μας ο αρχηγός της Ν. Δ. υπάρχει μόνο στους εγκεφάλους της Ν. Δ.. Η χώρα προχωρά μπροστά, επιτυγχάνει τους στόχους της, αναβαθμίζει τη θέση της. Με τις θυσίες του λαού μας στο πεδίο της οικονομίας και με το σχεδιασμό και το πρόγραμμα της κυβέρνησης, γνωρίζετε όλοι ότι είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός με την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ.

Ο κ. Καραμανλής παρουσίασε μια εικόνα, σύμφωνα με την οποία ότι θετικό γίνεται για τη χώρα είναι σαν να γίνεται εκ Θεού, σαν να γίνεται με τον αυτόματο πιλότο. Και για ότι νομίζει αρνητικό θεωρεί ότι έχει την ελευθερία να κατηγορεί, να υβρίζει και να καταγγέλλει.

Στην ουσία όλα όσα είπε σήμερα ο κ. Καραμανλής για διάφορα πολιτικά θέματα, τα χρησιμοποίησε απλά ως πλαίσιο, ως περίγραμμα για να θέσει αυτό που τον απασχολεί: Για να επιμείνει στη λογική της σκανδαλολογίας.

Επανέφερε το θέμα του "Βιντεολόττο" και εισήγαγε ο ίδιος προσωπικά το θέμα του στιγμιαίου λαχείου, του "ΞΥΣΤΟ".

Για το στιγμιαίο λαχείο έχει απαντήσει ο αρμόδιος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Δρυς, από τις 26 Οκτωβρίου, στην απάντηση του οποίου και σας παραπέμπω.

Ομως, αναρωτιέμαι: Οταν ο κ. Καραμανλής μιλά με τόση ευκολία για "παράνομες συμβάσεις" και "παρανομίες" θεωρεί ότι κάποιος τον έχει αναγορεύσει ή έχει αυτοαναγορευθεί σε ανώτατο δικαστήριο στη χώρα;

Ο ρόλος του εισαγγελέα και του δικαστή τον οποίο ο ίδιος ο κ. Καραμανλής αποδίδει στον εαυτόν του δεν ταιριάζει ούτε στον ίδιο, ούτε στην παράταξή του.

Η χώρα θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά. Η κυβέρνηση θα κρατήσει -και δεν χαρίζει σε κανέναν- τη σημαία της διαφάνειας, της ανάπτυξης, της ευημερίας του λαού και του τόπου. Δική μας είναι η σημαία αυτή. Η Ν. Δ. και ο κ. Καραμανλής θα μείνουν με σημαία τους "κουλοχέρηδες".

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχετε να μας ανακοινώσετε κάτι πιο συγκεκριμένο από χθες για το πρόγραμμα της επίσκεψης Κλίντον;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Βεβαίως, να σας ενημερώσω. Δεν αναφέρθηκα σε αυτό, γιατί πίστευα ότι έχετε την ενημέρωση αυτή από το υπουργείο Εξωτερικών, για το πού βρίσκονται τα πράγματα αυτή τη στιγμή.

Σήμερα το πρωί έγινε η συνάντηση των δύο πλευρών στο υπουργείο Εξωτερικών. Και όταν λέω "των δύο πλευρών", εννοώ των αρμοδίων των τμημάτων εκείνων και των αρμοδίων υπηρεσιών από την ελληνική και την αμερικανική πλευρά για τα οργανωτικά θέματα, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΞ τον κ. Αιλιανό, από τη δική μας πλευρά και τον κ. Μπερνς από την πλευρά των Η. Π. Α. Η συνάντηση αυτή κράτησε γύρω στα 20 λεπτά -από ότι γνωρίζω- και συνεχίζονται οι συνεργασίες, κατά τομέα πια, για να οριστικοποιηθούν οι διάφορες οργανωτικές λεπτομέρειες της επίσκεψης. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή είμαστε σε πολιτική ενημέρωση, για να μην επεκταθώ σε άλλους τομείς για τους οποίους μπορούμε να ρωτήσουμε στα αρμόδια υπουργεία, θα μιλήσω λίγο για τον πολιτικό τομέα που αφορά και την κυβέρνηση ως σύνολο. Πρώτον, θα γίνει συνάντηση, θα υπάρξουν δηλώσεις ή κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση των κυρίων Σημίτη-Κλίντον; Διευκρινίστηκε αυτό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι ένα από τα θέματα που συζητείται. Μόλις υπάρξει κάτι συγκεκριμένο, θα το πληροφορηθείτε.

ΜΙΧΑΗΛ: Εφόσον λέτε ότι θα συνεχιστούν κατά τομέα, υποθέτω ότι οι της αστυνομικής ασφαλείας θα συζητήσουν με τους αρμοδίους του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως κλπ. Στο πολιτικό επίπεδο...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτή η συνεννόηση που σας λέω, η σημερινή συνεδρίαση στο ΥΠΕΞ δεν αφορά το πολιτικό επίπεδο.

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι, αλλά υπάρχει ένα θέμα οργάνωσης του πολιτικού μέρους της επίσκεψης. Για παράδειγμα, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπάρχει μια πληροφορία η οποία αν έχει αποφασιστεί...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν θα έχω να σας απαντήσω τίποτα περισσότερο, κύριε Μιχαήλ. Μη με ρωτάτε.

ΜΙΧΑΗΛ: Να κάνω μια άλλη ερώτηση: Τι προσδοκά η κυβέρνηση από τις συναντήσεις του κ. Σημίτη με τους πολιτικούς αρχηγούς σε λίγη ώρα; Τι περιμένει; Περιμένει κάτι συγκεκριμένο ή θα ήθελε να...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οι συναντήσεις αρχίζουν σε λίγη ώρα κ. Μιχαήλ. Θα συζητηθούν τα θέματα που αφορούν την επίσκεψη και θα κάνει δηλώσεις ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά. Μην περιμένετε να σας πω εγώ από τώρα τι θα δηλώσει ο Πρωθυπουργός.

ΜΙΧΑΗΛ: Και κάτι ακόμα τελευταίο: Η κυβέρνηση έχει πλέον αξιολογήσει τους λόγους για τους οποίους έγινε το δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Ποστ";

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας παραπέμπω σε όλες τις χθεσινές απαντήσεις μου.

ΠΑΡΙΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, κάνατε ένα διπλωματικό διάβημα με βάση ένα δημοσίευμα της "Ουάσιγκτον Πόστ". Αυτό το πράγμα είθισται, να διαμαρτύρεται μια χώρα σε κάποια άλλη με βάση ένα δημοσίευμα μιας εφημερίδας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Κάνετε το εξής λάθος και παρακαλώ να δείτε λίγο μια χθεσινή απάντησή μου, γιατί περίπου έτσι είχε τεθεί και χθες ερώτηση.

Εμείς δεν ζητήσαμε από την αμερικανική κυβέρνηση να επέμβει στην "Ουάσιγκτον Ποστ" για το τι θα γράφει ή τι δεν θα γράφει για το θέμα αυτό. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα υπήρχαν δηλώσεις που αποδίδονταν σε μη κατονομαζόμενους Αμερικανούς αξιωματούχους. Το διάβημα το οποίο έγινε, λόγω του δημοσιεύματος, ζητούσε να επισημανθεί ότι αυτό που αποδίδεται σε ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, δεν είναι η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης. Για αυτό, προφανώς, απευθυνόταν προς την αμερικανική κυβέρνηση. Προς την εφημερίδα -ρωτήθηκα και χθες- υπάρχουν άλλες διαδικασίες απαντήσεως, διαλόγου κ. λπ..

Σας ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 6 November 1999 - 9:47:22 UTC