Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-10-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Αποχαιρετήσαμε, σήμερα, το Γιάννη Χορν, ο οποίος κόσμησε, όχι μόνο τη δημοσιογραφία, γιατί η στάση ζωής του ήταν υπόδειγμα ευθύνης και θάρρους σε δύσκολες στιγμές. Ο Γιάννης Χορν έκλεισε τον κύκλο της ζωής του, αφήνοντας το έργο του ως παρακαταθήκη στους δημοσιογράφους των νεότερων γενιών, αλλά και σε όλους τους πολίτες.

* Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε, σήμερα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεών τους, και τον ενημέρωσε για θέματα της επικαιρότητας, μετά και το Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Φιλανδία.

Αργότερα, στις 3 μ. μ., θα συνεργαστεί με συναρμόδιους υπουργούς για θέματα που έχουν σχέση με το μισθολόγιο των αξιωματικών, διαφόρων όπλων και κλάδων. Στη σύσκεψη αυτή θα λάβουν μέρος, εκτός του κ. Παπαντωνίου, του κ. Χριστοδουλάκη και του κ. Γιαννίτση, οι υπουργοί Ακης Τσοχατζόπουλος, Μιχάλης Χρυσοχοίδης και Σταύρος Σουμάκης.

Το απόγευμα, στις 7.30, θα παραβρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσης προς τιμήν του EL GRECO, στην Εθνική Πινακοθήκη.

* Αύριο το πρωί, θα συνεργαστεί με τον κ. Παπαντωνίου και τον κ. Ανωμερίτη. Αντικείμενο αυτής της συνεργασίας είναι θέματα που αφορούν το γεωργικό τομέα. Αργότερα, στις 11.30, θα δεχθεί τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας κ. Βασίλε, ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Ελλάδα.

* Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΓΕΣ και στη 1 το μεσημέρι, τους εκπροσώπους της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους που βρίσκονται στην Αθήνα. Το απόγευμα, θα λάβει μέρος στην καλούμενη "Ωρα του Πρωθυπουργού".

* Την Πέμπτη, θα περιοδεύσει στη Μυτιλήνη. Η αναχώρηση θα γίνει από το Ελληνικό Αεροδρόμιο στις 9 το πρωί και παρακαλώ όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην αποστολή να το δηλώσουν εγκαίρως.

* Την Παρασκευή το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή. Θα ασχοληθεί με θέματα εξωτερικής πολιτικής και θέματα που σχετίζονται με την πολιτιστική Ολυμπιάδα. Για το λόγο αυτό, η Κ. Ε. θα έχει διευρυμένη σύνθεση, αφού θα λάβουν μέρος και υπουργοί που δεν είναι μέλη της.

* Σας λέω από τώρα για την ερχόμενη εβδομάδα, ότι την Τρίτη -ημέρα του Αγίου Δημητρίου- θα συνεδριάσει και πάλι, στις 10 το πρωί, η Κ. Ε. Θα γίνει μία εκτίμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε, στο πλαίσιο της πολιτικής μας, μετά το σεισμό. Την ημέρα εκείνη, επισκέπτεται την Αθήνα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσνο Νταλέμα, ο οποίος βεβαίως θα έχει συνάντηση και συνεργασία με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Νταλέμα θα αναχωρήσει την επομένη.

* Θα μου επιτρέψετε να κάνω μία πολιτική δήλωση με αφορμή ένα θέμα της επικαιρότητας που αφορά το Βιντεολόττο:

Η Νέα Δημοκρατία δεν διαθέτει πρόγραμμα, έχει όμως πάρα πολλά προβλήματα. Η Ν. Δ. είναι κόμμα χωρίς πολιτική πυξίδα, αλλά ανευθυνολογεί και σκανδαλολογεί, κατά τρόπο, ο οποίος είναι προκλητικός και επιζήμιος. Η Ν. Δ. ηττήθηκε σε πολιτικό και προγραμματικό επίπεδο και αναζητεί εναγωνίως -αυτό είναι το νόημα της προσπάθειάς της, αυτή είναι η επιδίωξή της- ένα χώρο στον οποίο, στο πλαίσιο ενός πολιτικού απονενοημένου διαβήματός της, θα επιχειρήσει να κερδοσκοπήσει πολιτικά, να πλήξει την κυβέρνηση, αδιαφορώντας αν αυτή η ανεύθυνη στάση της έχει δυσμενείς συνέπειες για τη δημόσια ζωή της χώρας. Μιλά με τρόπο ανεύθυνο, χωρίς στοιχεία, χωρίς τεκμηρίωση. Επιχειρεί να συσκοτίσει και όχι να φωτίσει το θέμα το οποίο επέλεξε να αναδείξει. Δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα στη δημόσια ζωή. Η Ν. Δ. και πάλι θα αποτύχει, γιατί, βεβαίως, είναι γνωστή η ρήση του Ηράκλειτου ότι "δεν μπορείς δύο φορές να μπεις στον ίδιο ποταμό". Αυτό επιχειρεί να κάνει η Ν. Δ. Ομως, έχουν περάσει δέκα χρόνια και πολύ νερό έχει κυλήσει σε αυτό το ποτάμι του δημόσιου βίου και της πολιτικής.

Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί και προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού, η Ν. Δ. προσπαθεί να λύσει τα δικά της προβλήματα, προωθώντας ένα σκηνικό ακραίας παράλογης και εθνικά και κοινωνικά επιζήμιας πόλωσης. Προσπαθεί να συσπειρώσει το στελεχικό δυναμικό της. Προσπαθεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα για τα οποία η Ν. Δ. αδυνατεί να εκφέρει θετικό λόγο. Οπως, επίσης, επιχειρεί να καλύψει τις αδυναμίες της, οι οποίες ήρθαν με έντονο τρόπο στην επιφάνεια την τελευταία περίοδο, με αυτή τη μέθοδο της σκανδαλολογίας.

Είναι πρωτότυπο, είναι πρωτοφανές ένα κόμμα να μιλά με αυτό τον τρόπο και να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπηρετεί κάποια συμφέροντα, την ώρα που η κυβέρνηση, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών, έχει προχωρήσει σε ανοιχτό διαγωνισμό με διακήρυξη, η οποία αποτελεί τεκμήριο διαφάνειας και αντικειμενικότητας. Είναι πρωτοφανές να θεωρεί η Ν. Δ. ότι τέτοιες διαφανείς, ανοιχτές και αντικειμενικές διαδικασίες υπηρετούν συμφέροντα. Ισα-ίσα, η Ν. Δ. πρέπει να μας πει ποια συμφέροντα προσπαθεί να εξυπηρετήσει -πέραν των δικών της ιδιοτελών μικροκομματικών πολιτικών συμφερόντων- χρησιμοποιώντας κατ` αυτόν τον ατεκμηρίωτο τρόπο στοιχεία, τα οποία δεν έχουν ψήγματα αλήθειας.

Οι στοιχειώδεις αριθμητικοί υπολογισμοί αποδεικνύουν ότι όλα αυτά που επικαλούνται ο κ. Καραμανλής και στελέχη της Ν. Δ. δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η αγωνιώδης προσπάθεια του κ. Καραμανλή και της Ν. Δ. να επανέλθουν στην κεντρική πολιτική σκηνή από την "πίσω πόρτα", όμως, της πολιτικής, αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, αυτό που κατ` επανάληψη έχουμε πει, ότι η Ν. Δ. δεν έχει πρόγραμμα, τίποτα θετικό δεν έχει να προτείνει για το παρόν και το μέλλον αυτής της χώρας. Αποδεικνύει και πάλι ότι είναι δύναμη οπισθοφυλακής, αλλά αυτή η "ρετρό" πολιτική της, την οδηγεί σε αδιέξοδο. Ας λύσει τα προβλήματά της. Επιθυμούμε να τα λύσει. Αρκεί αυτό να μη γίνει σε βάρος της χώρας και των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Γιατί αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Την ώρα που δίνουμε κρίσιμη μάχη για να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε μεγάλα θέματα, θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον κατώτερος των περιστάσεων, εκείνος -πολιτικός αρχηγός ή κομματικό στέλεχος- που με αυτό τον τρόπο διαβουκόλησης της κοινής γνώμης επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα θέματα που απασχολούν τη χώρα και τους ίδιους και από τα οποία θα κριθεί το μέλλον της Ελλάδας, μόνο και μόνο επειδή έτσι πιστεύει πως μπορεί να κερδίσει στο μικροκομματικό χρηματιστήριο κάποιους πόντους. Αλλά, ούτε αυτό θα το επιτύχει, γιατί πάντοτε η αλήθεια είναι αυτή που τελικώς επικρατεί. Αυτό έχει αποδειχθεί ιστορικά. Ιδού μια ακόμη στιγμή στην πολιτική ιστορία του τόπου, που αυτό θα φανεί ότι αποτελεί, για μεν τη Ν. Δ. αποτυχημένη συνταγή, για δε την κυβέρνηση και τις δυνάμεις που προωθούν με διαφάνεια και αντικειμενικότητα τα συμφέροντα του τόπου, συνταγή επιτυχίας και θετικής αντιμετώπισης των προκλήσεων.

Μπορώ να αναφέρω σειρά στοιχείων, απαντώντας σε δικές σας ερωτήσεις. Αρκούμαι μόνο να πω τα εξής:

Η διακήρυξη αυτή που ανακοινώθηκε και βάσει της οποίας εξελίσσεται ο διαγωνισμός, έχει λάβει υπόψη της τη διεθνή εμπειρία, στη δε κατάρτισή της έχουν λάβει μέρος, όχι μόνο επιτροπή υψηλόβαθμων στελεχών του ΟΠΑΠ, αλλά και καθηγητές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εταιρία συμβούλων που επελέγη γι` αυτό το σκοπό, καθώς και νομική επιτροπή αποτελούμενη από τον Αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Πολιτισμού και τη Νομική Υπηρεσία του ΟΠΑΠ. Η δημοσίευση αυτής της διακήρυξης ουδέν σχόλιο προκάλεσε, γιατί ήταν προφανές ότι αποτελεί -επαναλαμβάνω- τεκμήριο αντικειμενικότητας και διαφάνειας για το διαγωνισμό αυτό.

Οσον αφορά τη σειρά των πραγμάτων, ο διαγωνισμός αυτός είναι αποτέλεσμα της επιλογής που έγινε για την ανάληψη της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004 από την Αθήνα, από τη χώρα μας, συνεπώς. Σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις θεσπίζεται ένα λαχείο από το οποίο επιδιώκονται ανάλογα έσοδα για την υποστήριξη των Αγώνων. Αλλωστε, λαχείο προβλεπόταν και στο φάκελο που είχε καταθέσει, επί της δικής της περιόδου, η Ν. Δ. ως κυβέρνηση της χώρας. Το Ολυμπιακό αυτό λαχείο έλαβε την τελική μορφή και ονομασία -και έτσι συμπεριλαμβάνεται- ως Ολυμπιακό Βιντεολόττο και στο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εξεδόθη προς τούτο, μετά από συνεννοήσεις με το Συμβούλιο Επικρατείας.

Πρέπει να σας πω ότι στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, στο άρθρο 4, προβλέπεται το ποσοστό κέρδους που αποδίδεται στους πολίτες παίχτες, να αποδεικνύεται ότι ανέρχεται κατ` ελάχιστο στο 80% και κατά μέγιστο στο 95% των στοιχηματιζόμενων ποσών. Από το σύνολο, δηλαδή, των χρημάτων που διακινούνται ή δαπανώνται στο πλαίσιο αυτών των παιγνίων -και είναι ένα στοιχείο, βάσει του οποίου μεταξύ των άλλων κριτηρίων και αυτό θα ληφθεί υπόψη για να επιλεγούν οι ανάδοχοι, με βάση δηλαδή το ποιος είναι αυτός που δίνει τα μεγαλύτερα κέρδη ή το μεγαλύτερο ποσοστό στους παίκτες- το συντριπτικά μεγάλο από τα στοιχηματιζόμενα ποσά ποσοστό, το 80-95%, επιστρέφει στους ίδιους τους παίχτες. Το αγνοούν αυτό ή κάνουν κάποιοι ότι το αγνοούν και προχωρούν σε αυτούς τους απαράδεκτους αριθμητικούς υπολογισμούς.

Οι επενδύσεις αυτές έχουν υψηλό κόστος λειτουργίας. Είναι επενδύσεις νέας τεχνολογίας. Υπολογίζεται ότι κάθε ενδιαφερόμενος για διεκδίκηση μιας τέτοιας άδειας θα πρέπει να προβεί σε επενδύσεις με συνολικό κόστος, τουλάχιστον 40 δισ. δραχμές.

Με την υπουργική απόφαση 20295/1.9. 99 με την οποία καθορίστηκαν θέματα που έχουν σχέση με τις λεπτομέρειες διεξαγωγής αυτού του παιχνιδιού, προβλέπεται ότι δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή του Ολυμπιακού Βιντεολόττο, όπως ονομάστηκε, μέσω ηλεκτρομηχανικών μηχανών τύπου Slot Machine, "κουλοχέρηδες" κατά την ελληνική ορολογία που έχει επικρατήσει. Αρα, λοιπόν, ουδείς λόγος δικαιολογεί αυτή την προσπάθεια της Ν. Δ. να δώσει την εντύπωση ότι εισάγεται ένα "καθεστώς κουλοχέρηδων", όπως η ίδια το "βάπτισε", με αυτό το διαγωνισμό.

Πρέπει να πω ακόμη, πως το ότι έλαβε αυτό το βιντεοπαιχνίδι αυτή την τελική μορφή, ανταποκρίνεται στα συμφέροντα και του Δημοσίου και του ΟΠΑΠ, που κάνει έναν προγραμματισμό σε βάθος χρόνου, επειδή ακριβώς αυτό το φαινόμενο παρατηρείται διεθνώς. Είναι πτωτική η πορεία των άλλων, παραδοσιακού τύπου, λαχείων. Η λειτουργία αυτού του νέου διαγωνισμού θα απαιτήσει ένα ικανό χρονικό διάστημα, γιατί πρέπει να δημιουργηθεί ανάλογη υποδομή.

Τα μηχανολογικά και μηχανικά εξαρτήματα απαξιώνονται εντός λίγων χρόνων. Αρα, θα πρέπει να υπάρχει ανανέωση του εξοπλισμού από τους αναδόχους στη διάρκεια της άδειας την οποία θα έχουν λάβει. Και αυτό είναι ένα επιπρόσθετο κόστος, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Το σύστημα αυτό -επαναλαμβάνω- ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του ΟΠΑΠ και του Δημοσίου, αφού δίνει τη δυνατότητα -αντίθετα με ότι κάποιοι προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι συμβαίνει- ανά πάσα στιγμή να ελέγχει, μέσω ενός κεντρικού συστήματος, ΟΝ LINE, ο Οργανισμός, ο οποίος παραμένει διαχειριστής του Ολυμπιακού Βιντεολόττο, αν όλο το σύστημα, το κάθε μηχάνημα λειτουργεί με βάση τις αρχικές προδιαγραφές. Δεν επιτρέπεται, δηλαδή, δεν είναι εύκολη η οποιαδήποτε παρέμβαση τρίτου -ιδιώτη, επιχειρηματία ή άλλου- στο λογισμικό του κάθε μηχανήματος, πράγμα το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει σε μηχανήματα άλλου τύπου, τα οποία λειτουργούν και λειτουργούν τελικώς παρανόμως, αφού γίνεται αυτή η επέμβαση. Αρα, ανά πάσα στιγμή, είναι δυνατός ο έλεγχος για το αν τηρούνται οι προδιαγραφές και οι όροι του διαγωνισμού της διακήρυξης, βάσει της οποίας κάποιος έλαβε την άδεια.

Τέλος -και μένω, στον πρώτο γύρο, μόνο σε αυτά- όταν συζητήθηκε ο νόμος αυτός, το προηγούμενο καλοκαίρι, όπου στο άρθρο 134 ο νόμος 2725/99 προέβλεπε την εισαγωγή αυτού του τύπου παιχνιδιού, τίποτα από όσα σήμερα ισχυρίζεται ή επικαλείται η Ν. Δ. δεν διατυπώθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή. Γι` αυτό, ακριβώς, μπορεί κάλλιστα να οδηγηθεί κάποιος στο συμπέρασμα, ότι η Ν. Δ. για άλλους λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τη διαφάνεια ή την αντικειμενικότητα των διαγωνιστικών διαδικασιών, επανέρχεται στο θέμα αυτό, το οποίο ανακάλυψε και ύψωσε ως "σημαία ευκαιρίας", μόνο και μόνο για τους λόγους που προανέφερα και όχι, επειδή σε αυτό το ίδιο το θέμα έχει επιχειρήματα και λόγους να επανέλθει, κηδόμενη δήθεν της διαφάνειας η οποία πρέπει να διέπει αυτές τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Ημουν πολύ σαφής. Για το θέμα αυτό οι αρμόδιοι υπουργοί θα μιλήσουν στους συναδέλφους σας με λεπτομέρειες. Τα στοιχεία είναι πάρα πολλά και αποδεικνύουν με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο, ότι για μια ακόμη φορά -επειδή δεν είναι η πρώτη- η ηγεσία της Ν. Δ. διέπραξε μία πολιτική γκάφα ολκής. Η ψευδολογία και η σκανδαλολογία δεν είναι δυνατό να μείνουν αναπάντητες από τους ενδιαφερόμενους φορείς και από την κυβέρνηση. Τα στοιχεία τα οποία είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου, δίνουν αποστομωτικές απαντήσεις στους ισχυρισμούς της Ν. Δ. Και σε τελευταία ανάλυση, όποιοι προβαίνουν σε τέτοιες καταγγελίες, έχουν την ευθύνη να τις τεκμηριώνουν και, γιατί όχι, να απευθύνονται και στις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Είναι πρωτοφανές ο καταγγέλων να φοβάται τη Δικαιοσύνη ή να την παρακάμπτει. Είναι πρωτοφανές ο πολιτικά καταγγέλων να μην τεκμηριώνει τις καταγγελίες και να αρκείται στην εκστόμιση κάποιων κατηγοριών για τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνον. Πολύ περισσότερο, όταν η χώρα και η κυβέρνηση έχουν επιδοθεί σε μία πολύ σημαντική προσπάθεια που αφορά τα προβλήματα του παρόντος, αλλά και του κοντινού μέλλοντος, όπως, μεταξύ των άλλων, είναι η άρτια διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004.

Σας ακούω επί του θέματος αυτού. Να το λύσουμε αυτό το θέμα, γιατί πρέπει να τελειώνει αυτή η ιστορία. Ακούω όποια ερώτηση υπάρχει γι` αυτό το θέμα και πάμε μετά στα άλλα θέματα.

Καλώς. Αφού δεν υπάρχουν ερωτήσεις, πάμε σε άλλα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Commission, ήρθε και το Συμβούλιο Κορυφής, για να ανάψει το "πράσινο" φως για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε. Ε. Η Κυβέρνηση τι κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση κάνει ότι πρέπει για να προωθήσει την πολιτική της και να διασφαλίσει το εθνικό συμφέρον. Πιστεύουμε ότι η απόφαση που θα ληφθεί το Δεκέμβριο στο Ελσίνκι, θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ε. Ε. Θα είναι ωφέλιμη απόφαση -εξ αυτού του λόγου- και για την Ελλάδα. Ελπίζουμε να είναι ωφέλιμη και για την Τουρκία. Δεν υπάρχει πράσινο φως, αυτή την ώρα που συζητούμε. Υπάρχουν σκέψεις, οι οποίες έχουν διατυπωθεί, από όλες τις χώρες, και από τη δική μας. Αυτές οι σκέψεις εκφράζουν μια θετική διάθεση για την ευρω-τουρκική προσέγγιση, αλλά συνδυάζουν αυτή την προσέγγιση με την απόκτηση εκ μέρους της Τουρκίας της ιδιότητας της υποψήφιας προς ένταξη χώρας, με συγκεκριμένες εναρμονίσεις προς το κοινοτικό κεκτημένο, στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Τουρκία. Αρα, λοιπόν, θα κυριολεκτήσω αν πω ότι αυτό το θέμα βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας. Δεν αρκεί η θετική διάθεση από την πλευρά της Ε. Ε. Χρειάζεται πρακτική αντίδραση της Τουρκίας που να αποδεικνύει ότι αυτό που επιθυμεί, μπορεί να το πραγματοποιήσει σεβόμενη τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν το κοινοτικό κεκτημένο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Ελλάδα, ρώτησα, τι κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν σαφής. Είπα ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο της Ε. Ε., έχει μια πολιτική, η οποία εκφράζεται με θετική προσέγγιση, όσον αφορά μια τέτοια ενδεχόμενη εξέλιξη. Αλλά, βεβαίως, για να γίνει πραγματικότητα αυτή η εξέλιξη, εξαρτάται σε μεγάλο, σε καθοριστικό βαθμό, από την ίδια την Τουρκία. Αυτό, άλλωστε, είναι θέση που έχουν εκφράσει και άλλες χώρες, οι περισσότερες της Ε. Ε. Και με αυτή τη θέση είμαστε απολύτως σύμφωνοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποια άλλα κυριαρχικά δικαιώματα θα παραχωρήσει η κυβέρνηση Σημίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε πολύ μακριά από την εποχή που κάποιοι επιθεωρούσαν τον ελληνικό στρατό σαν να ήταν δικός τους. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μπορούν να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της χώρας μας. Η ελληνική κοινωνία, η οικονομία έχουν κερδίσει ένα αξιοζήλευτο επίπεδο, ώστε και δι αυτού του τρόπου να θωρακίσουμε την Ελλάδα, απέναντι σε κλυδωνισμούς, οι οποίοι μπορεί να προέλθουν από εξωτερική επιβουλή. Όχι μόνο δεν υπάρχει παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων -με την έννοια που εσείς το θέτετε, ίσως και κάποιοι συνάδελφοί σας- γιατί πάντα τα κυριαρχικά δικαιώματα τα συνδέετε με την εδαφική ακεραιότητα, αλλά αντιθέτως, υπάρχει ενίσχυση των δικαιωμάτων που διεθνώς αναγνωρίζονται για την Ελλάδα, από την ώρα που είναι μέλος της Ε. Ε. και άλλων μεγάλων διεθνών οργανισμών. Γιατί ο λόγος της Ελλάδας, η θέση της, η ψήφος της επηρεάζει τις εξελίξεις σε ένα επίπεδο ευρύτερο, από το εθνικό χωρικό πεδίο. Από κει και πέρα, το ότι είμαστε μέλος αυτών των μεγάλων ενώσεων, όπως είναι η Ε. Ε., ασφαλώς, όπως συμβαίνει για όλες τις χώρες και σε όλες τις περιπτώσεις, συνεπάγεται υποχρεώσεις και για τη δική μας χώρα, τις οποίες σεβόμαστε απολύτως. Υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, που επιβάλλουν κάποιες ποινές, π. χ. στο ελληνικό Δημόσιο, για την επιστροφή χρημάτων σε κάποιους πολίτες που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Ετσι κι εμείς πρέπει να συμμορφωθούμε με αυτές τις αποφάσεις. Σημαίνει ότι έχουμε παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματά μας; Το ότι συμμετέχουμε με άλλες χώρες σε διεθνή σχήματα συνεργασίας για την πάταξη της εγκληματικότητας, σημαίνει ότι εκχωρούμε κυριαρχικά δικαιώματά μας; Σημαίνει ότι στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας διατυπώνουμε προτάσεις -όπως και τα άλλα μέλη- και από κοινού λαμβάνουμε αποφάσεις, προκειμένου να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένη δράση. Αυτό δεν σημαίνει μείωση της ασκούμενης κυριαρχίας, από τη δική μας πλευρά. Μπορώ να αναφέρω σειρά παραδειγμάτων. Η κακόπιστη αυτή ερμηνεία νομίζω ότι δεν θα έπρεπε να δοθεί από την πλευρά της Ν. Δ., η οποία ειρήσθω εν παρόδω, ζήτησε, βεβαίως, την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει και δεν το κάνει μόνο για τον επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών. Και μάλιστα, το ζήτησε τη στιγμή που ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Κορυφής και έδινε μάχη, προωθώντας τις ελληνικές θέσεις για κρίσιμα θέματα, τα οποία ήταν αντικείμενο της συζήτησης, σε αυτές τις διασκέψεις. Νομίζω ότι -αν θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε τον τόπο και το λαό μας, να ξεπεράσει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, και δεν είναι λίγα- αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να εργαστούμε με σοβαρότητα και συνέπεια, λέγοντας την αλήθεια. Αυτού του είδους οι αντιπαραθέσεις γίνονται μόνο και μόνο για να προκαλείται θόρυβος. Ομως, το να πυροβολείς, όχι για να πετύχεις το στόχο, αλλά για να έχεις την ικανοποίηση να ακούσεις το θόρυβο από τον πυροβολισμό, δεν μας αφορά. Εκ του μη όντος δημιουργήθηκε ένα θέμα, για συγκεκριμένους λόγους, που δεν έχουν σχέση, ούτε με το εθνικό συμφέρον, ούτε με την πολιτική της κυβέρνησης. Εχουν σχέση με την αγωνιώδη προσπάθεια της Ν. Δ. να πει κάτι για να δηλώσει την παρουσία της. Ας μιλήσει με θετικό λόγο και θα ακουστεί. Δεν είναι ανάγκη δι αυτού του τρόπου να επιχειρεί να επανέλθει, ως αξιωματική αντιπολίτευση, στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ζημιώνεται και η ίδια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ήταν μόνο ένα κόμμα, ήταν όλα τα κόμματα. Και εφόσον μιλάτε για κακόπιστη ερμηνεία, γιατί ο Πρωθυπουργός αυτή τη φράση την έβγαλε από το κείμενο του κ. Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιος σας είπε ότι την έβγαλε ο Πρωθυπουργός;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν υπάρχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή δεν υπάρχει, εσείς βγάλατε το συμπέρασμα ότι την έβγαλε ο Πρωθυπουργός. Η ερώτησή σας, είναι η καλύτερη απόδειξη της κακοπιστίας, η οποία φαίνεται σας διακρίνει. Οταν έχετε βγάλει το συμπέρασμα ότι αυτό το έκανε ο Πρωθυπουργός, μου δίνετε το δικαίωμα...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ:...με εντολή του Πρωθυπουργού έγινε αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ξέρετε αυτό; Επειδή κι εγώ είδα τις ερμηνείες που δόθηκαν, πρέπει να σας πω ότι ενοχλήθηκα για έναν λόγο. Το στιγμιότυπο εκείνο που με δείχνει να έχω σκύψει και να μιλώ στο αυτί του κ. Παπανδρέου, ερμηνεύθηκε από πολλούς, ως δική μου παρέμβαση προς τον κ. Παπανδρέου. Απλώς, ενημέρωσα τον κ. Παπανδρέου σε σχέση με ερώτηση που είχε διατυπώσει συνάδελφός σας, μόλις πριν, για μια έκδοση του υπουργείου Τύπου του 1999. Καμία σχέση με την αλήθεια η ερμηνεία που δόθηκε για το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης που κάναμε εκείνη τη στιγμή. Ολα αυτά νομίζω ότι έχουν κάνει τον κύκλο τους. Δεν πρέπει να μας απασχολούν άλλο. Εχουμε σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουμε. Επειδή πολλά προβλήματα υπάρχουν μπροστά μας και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και να τα λύσουμε, ας αναδείξει η Ν. Δ. την πρότασή της και ας επιχειρήσει δι αυτού του τρόπου να εξασφαλίσει παρουσία και προβολή, για να προσφέρει εθνική υπηρεσία.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα λίγο περισσότερο να αναπτύξετε αυτό το "δεν υπάρχει πράσινο φως". Είπατε, βέβαια, ότι υπάρχουν σκέψεις που εκφράζουν διάθεση. Θα ήθελα όμως λίγο περισσότερα για το "πράσινο φως".

ΡΕΠΠΑΣ: Η απόφαση για το θέμα αυτό θα ληφθεί στο Ελσίνκι. Αρα, λοιπόν, δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτό το θέμα έχει λήξει. Δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα, πάντως, δεν μου απαντήσατε, ποιος απάλειψε τη φράση... Εφόσον δεν είναι ο Πρωθυπουργός...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το θέμα το απαντήσαμε. Εν πάση περιπτώσει και ο Πρωθυπουργός απάντησε επί της ουσίας σε σχετική ερώτηση, την ίδια ημέρα και εγώ σας απαντώ, αναφέροντας κάποια παραδείγματα επί της ουσίας, προκειμένου να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι συντελέσθηκε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως κάποιοι, ατυχώς ισχυρίστηκαν, μεταξύ των οποίων ίσως και εσείς, με τον τρόπο που θέτετε τις ερωτήσεις σας. Μπορώ να το εκτιμήσω αυτό. Ηταν πολύ σαφή και αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός και αυτά τα οποία είπα εγώ. Και μη συνδέετε, σας παρακαλώ, τα κυριαρχικά δικαιώματα πάντοτε με τον εθνικό χώρο, γιατί αυτή τη σύγχυση προσπάθησαν κάποιοι να προκαλέσουν στους πολίτες, για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι έχουμε δήθεν εκχωρήσει εθνικό χώρο. Είμαστε σε διεθνείς συνεργασίες, έχουμε συγκεκριμένα δικαιώματα, ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν που δεν συμμετείχαμε σε αυτά τα διεθνή σχήματα, αλλά έχουμε και συγκεκριμένες υποχρεώσεις, στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε. Αυτά όλα γίνονται στο πλαίσιο διαδικασιών που είναι δημοκρατικές και στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών, η Ελλάδα έχει ισχυρή φωνή και παρουσία, προκειμένου να προασπίζει τα συμφέροντά της. Περισσότερο παρά ποτέ έχουμε πετύχει να έχουμε αυτή την ισχυρή, διεθνώς, θέση που οδηγεί στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Μπορείτε να απαριθμήσετε τώρα, μετά το Τάμπερε, ορισμένα από τα βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία, συγκεκριμένα, για να προχωρήσει προς τα ευρωπαϊκά κεκτημένα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα ήταν φρόνιμο αυτή την ώρα να συζητήσουμε, με λεπτομέρειες, για το πώς πρέπει αυτό το δίμηνο που μεσολαβεί μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι, να εργαστούν όλες οι κυβερνήσεις για να φτάσουν στο γνωστό στόχο τον οποίο επιδιώκουν, τον οποίο επιθυμούν. Γνωρίζετε ποιες είναι οι θέσεις που έχουμε αναπτύξει κατά καιρούς. Σας παραπέμπω σε αυτές τις θέσεις. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα. Σας λέω όμως ότι αυτό το δίμηνο, πραγματικά είναι ένας χρόνος που πρέπει να αξιοποιηθεί, γιατί πολλά πράγματα πρέπει ακόμη να γίνουν. Ημουν σαφής όταν είπα ότι ρόλο καθοριστικό σε μια τέτοια εξέλιξη έχει η ίδια η Τουρκία.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα δύο διευκρινίσεις. Προσπαθώ να καταλάβω ποια είναι η συγκεκριμένη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της "χάρτας διαδρομής" που λέμε, αναφορικά με την Τουρκία. Εμείς υιοθετούμε την άποψη ότι αυτή θα πρέπει να συνάδει, μάλλον να πηγαίνει παράλληλα με την ανακοίνωση υποψηφιότητας της Τουρκίας ή θα έχουμε μια άλλη διαδικασία, αφού ανακοινωθεί η Τουρκία, αν ανακοινωθεί υποψήφια για τη "χάρτα διαδρομής". Το πρώτο ερώτημα είναι αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα επαναλάβω ένα μέρος της απάντησης που έδωσα στην κ. Σουρμελή. Αυτή την περίοδο γίνονται συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων, ανταλλάσσονται απόψεις. Οι συζητήσεις αυτές έχουν και ένα χαρακτήρα διαπραγμάτευσης. Δεν είναι σωστό και μην περιμένετε να το κάνει η κυβέρνησή μας, να συζητούμε δημοσίως και δι αυτού του τρόπου για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Εχουμε διατυπώσει θέσεις. Είναι σε σας γνωστό το πλαίσιο. Τις θέσεις αυτές επαναλάβαμε, δια του Πρωθυπουργού, στη Σύνοδο Κορυφής, προχθές. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, το οποίο να έχει στο μεταξύ εκδηλωθεί.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ο κ. Παπανδρέου ξεκινά μια τουρνέ σήμερα...

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως, για να ενημερώσει και σε διμερές επίπεδο, και με περισσότερες λεπτομέρειες για τις θέσεις μας τις κυβερνήσεις των άλλων κρατών-μελών της Ε. Ε. Δεν θα κάνει τίποτε άλλο, παρά να επαναλάβει τις θέσεις μας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θέτει η Αθήνα, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός και στο Τάμπερε, ένα ζήτημα, δηλαδή μια δέσμευση εκ μέρους των "15" για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Το ερώτημά μου είναι: Θεωρεί η Αθήνα ότι είναι κατοχυρωμένη από δύο αποφάσεις Συμβουλίων Κορυφής η ένταξη της Κύπρου, η διαδικασία ένταξης της Κύπρου, άσχετα με το πολιτικό πρόβλημα; Το θεωρείτε δεδομένο αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Να είστε απόλυτα σίγουρος ότι οι όποιες δεσμεύσεις επιθυμούμε να αναληφθούν, στο πλαίσιο της Ε. Ε., από την Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσει σε καθεστώς υποψηφιότητας η χώρα αυτή, θα αναληφθούν για να υπάρχει αυτή η εξέλιξη. Εάν δεν αναληφθούν, ασφαλώς δεν θα υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Τι άλλο πιο σαφές πρέπει να ειπωθεί όσον αφορά αυτό το συγκεκριμένο θέμα; Και η Ε. Ε. στο συγκεκριμένο αυτό τομέα έχει το δικό της ρόλο. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε περισσότερες λεπτομέρειες αυτό το δίμηνο για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι επιζήμιο; Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με κυβερνήσεις των άλλων χωρών της Ε. Ε. Το περίγραμμα των θέσεών μας το γνωρίζετε. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε την ώρα που διεξάγονται αυτές οι διαπραγματεύσεις δημοσίως και με λεπτομέρειες.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εγώ δεν αμφισβητώ ότι γίνονται διαπραγματεύσεις. Εγώ ρωτώ ένα πολύ αυτονόητο πράγμα: Από τη στιγμή που θεωρείται δεδομένο, με αποφάσεις Συμβουλίων Κορυφής, γιατί ξαναδιαπραγματευόμαστε το ίδιο θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος, εάν θεωρείτε ότι διαπραγματευόμαστε. Το θέμα της ένταξης της Κύπρου, ασφαλώς και έχει αποφασιστεί. Η ένταξη της Κύπρου δεν μπορεί να υπονομευθεί από κανέναν. Ποιο είναι το θέμα; Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχουν χώρες που κατά καιρούς έχουν διατυπώσει μια άλλη προσέγγιση. Δεν μπορείς να επιβάλεις σε οποιαδήποτε κυβέρνηση να μην έχει τη δική της θέση. Εμείς επιχειρούμε, εκτός εάν προτείνετε να αποχωρήσουμε από την Ε. Ε....

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν προτείνω αυτό, κ. Υπουργέ. Υπάρχουν αποφάσεις Συμβουλίων Κορυφής...

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς υπάρχουν και παραπέμπουν στο κοινοτικό πλαίσιο που έχει αποφασιστεί σε Συνόδους Κορυφής.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Και γιατί το διαπραγματευόμαστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιος σας είπε ότι αυτό το θέμα είναι δυνατόν να είναι έξω από τη δική μας οπτική; Είτε το θέμα της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, είτε το θέμα της απρόσκοπτης ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε. μπορεί να μείνει έξω από τη δική μας οπτική, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνουμε, την ώρα που η Ε. Ε. συζητά για τη διεύρυνσή της; Μην έχετε καμία απορία. Για ένα πολύ απλό λόγο, εσείς παίρνετε σα δεδομένο ότι ένα θέμα το συζητούμε με τον τρόπο που εσείς το θέτετε, ενώ σας λέω ότι όλα αυτά είναι θέματα τα οποία συζητούμε, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και της Κύπρου. Και ταυτόχρονα δεν θα έχουμε καμία αντίρρηση, βεβαίως, η Τουρκία να χριστεί υποψήφια χώρα της Ε. Ε., αν αυτό γίνει κάτω από τις συγκεκριμένες αρχές. Λοιπόν, μη θέλετε να συζητήσουμε περισσότερο αυτή την ώρα, γιατί -επαναλαμβάνω- δεν έχει προκύψει τίποτα διαφορετικό από αυτά τα οποία έχουμε πει και τα οποία γνωρίζετε. Τίποτα διαφορετικό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είναι δεδομένες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί δεν τις σέβονται άλλες χώρες της Ε. Ε. όταν με δημόσιες δηλώσεις παραγόντων τους διατυπώνουν μια αρνητική θέση; Τι σημαίνει αυτό κατά τη δική σας άποψη;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν θα εκφράσω τη δική μου άποψη, αλλά θα ρωτήσω ξανά: Είναι ισχυρές οι αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ισχυρές και πρέπει να γίνονται σεβαστές. Αλλά γνωρίζετε και εσείς και όλοι σας πολύ καλά, ποιο είναι το πεδίο εντός του οποίου αναπτύσσουμε την πολιτική μας. Δεν είμαστε μόνοι μας. Και παρακαλώ όταν ενημερώνετε την κοινή γνώμη, αυτό να δίνετε στον κόσμο να το καταλάβει, γιατί πάρα πολλοί θεωρούν ότι από τη στιγμή που εμείς έχουμε μια θέση, αυτή η θέση πρέπει να είναι θέση όλων των άλλων κρατών. Δεν συμβαίνει αυτό. Και βλέπετε ότι πολλές φορές τα ίδια τα κράτη, μέσω των κυβερνήσεών τους, παίρνουν μια διαφορετική θέση, κάνουν μια διαφορετική προσέγγιση για το ίδιο θέμα. Δεν είναι καινούργιο φαινόμενο αυτό.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Πρώτον, εάν εμείς στις συζητήσεις, τονίζουμε και επισημαίνουμε ότι υπάρχουν οι αποφάσεις και δεύτερον, ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Πράγα είχε ερωτηθεί και είχε απαντήσει ότι σε περίπτωση που "κάνουν πίσω" οι εταίροι στο θέμα της Κύπρου, εμείς θα θέσουμε βέτο για το θέμα της Τουρκίας. Παραμένει σταθερή αυτή η θέση της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσα έχουμε πει ισχύουν απολύτως. Ασφαλώς ισχύουν. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό το θέμα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για το FALCON ήθελα να ρωτήσω. Από την προηγούμενη Παρασκευή έχει εκδοθεί ένα πρώτο πόρισμα από τις ρουμανικές αρχές. Εκτός του πρωτοτύπου, που έχει παρουσιαστεί στον ελληνικό Τύπο, η κυβέρνηση τι έχει υπόψη της.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει οποιοδήποτε πόρισμα.

ΤΑΚΗΣ: Η θέση της κυβέρνησης στην πρόταση της Ν. Δ. για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όσον αφορά το FΑLCΟΝ, ποια θα είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση που διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή. Οταν δεν έχουμε στη διάθεσή μας το τελικό πόρισμα για να γνωρίζουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε αυτό το τραγικό συμβάν, αντιλαμβάνεστε πως είναι, τουλάχιστον, επιπόλαιο να συζητούμε για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Κάποιοι θα το ήθελαν αυτό μόνο και μόνο για μικροπολιτικούς λόγους.

ΤΑΚΗΣ: Σε ποιες διπλωματικές ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση σχετικά με το τραγικό γεγονός που συνέβη στην Ιμβρο; Στην πυρπόληση ενός σπιτιού, όπου κάηκε ένα εξάχρονο παιδί.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει επικοινωνία των αρμοδίων παραγόντων. Πρέπει να σας πω ότι από τις πρώτες πληροφορίες που έχουμε, προκύπτει ότι αυτό το θέμα αφορά περισσότερο το αστυνομικό δελτίο. Είναι ένα τραγικό γεγονός. Λυπούμαστε γι αυτό. Αλλά, αυτή είναι η αλήθεια.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Σήμερα, συμπληρώνονται 18 χρόνια, από τότε που το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην εξουσία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν είστε ικανοποιημένοι, 18 χρόνια μετά, με βάση τα όσα από τότε είχατε εξαγγείλει, από την πορεία του σοσιαλιστικού καθεστώτος στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, αντιλαμβάνομαι αυτό που είπατε ως "λεπτό χιούμορ". Δεν μίλησε κανείς για σοσιαλιστικό καθεστώς. Το κάνετε εσείς, επειδή, προφανώς, ενώ το γνωρίζετε πως δεν υφίσταται, θέλετε να δημιουργήσετε κάποια εντύπωση. Το ότι το ΠΑΣΟΚ κυβερνά τα περισσότερα χρόνια από το 1974 έως σήμερα, αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως δικαιώνει τους λόγους για τους οποίους ο Ανδρέας Παπανδρέου και οι συνεργάτες του προχώρησαν στην ίδρυση του Κινήματος. Εχει αλλάξει ο χάρτης της Ελλάδας. Η θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή είναι πολύ πιο ισχυρή σήμερα, παρά ποτέ. Στην ελληνική κοινωνία η συνοχή, η δυνατότητα στους αδύναμους και περιφρονημένους του 1981 να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, είναι και αυτό ένα αγαθό αποτέλεσμα της πολιτικής που άσκησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Και, βέβαια, το μεγάλο θέμα της εθνικής συμφιλίωσης, πιστεύω ότι αποτελεί μια ιστορική στιγμή, από τις πιο σημαντικές στο σύνολο της ελληνικής ιστορίας. Και αυτό είναι έργο του ΠΑΣΟΚ. Μπορούμε να μιλάμε πολλές ώρες. Αλλά, δεν φαντάζομαι να αναμένατε ότι επειδή είμαστε στο ΠΑΣΟΚ και επειδή μετά από τόσα χρόνια, με την ψήφο του ελληνικού λαού, κυβερνάμε και ξανακυβερνάμε, θα πρέπει να είμαστε και δυσαρεστημένοι! Ασφαλώς εκφράζουμε μεγάλη ικανοποίηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 18 October 1999 - 14:21:56 UTC