Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-10-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

* Σε ότι αφορά την απαγωγή και ομηρία του Ελληνα αξιωματικού Γιώργου Κόπανου και των άλλων μελών της αποστολής του ΟΗΕ, στην Αμπχαζία, είναι σε εξέλιξη επαφές και συνεννοήσεις με τους απαγωγείς. Τα τελευταία τηλεγραφήματα των ειδησεογραφικών πρακτορείων από τη Γεωργία αναφέρουν ότι οι απαγωγείς ζητούν εγγυήσεις για την ασφαλή αποχώρησή τους. Το βέβαιο -και αυτό που μπορώ να σας πω εγώ- είναι ότι οι αρχές της Γεωργίας έχουν πράγματι αποκαταστήσει επαφή με τους απαγωγείς, εκπροσωπώντας και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε αυτή τη διαδικασία. Παρακολουθούμε από πολύ κοντά όλη αυτή τη διαδικασία στο πλαίσιο, που και χθες σας ανέφερα, με κυρίαρχο στοιχείο την προσπάθεια να μην υπάρξει βλάβη στη ζωή των ομήρων και να επιτευχθεί η απελευθέρωσή τους. Από ελληνικής πλευράς, κλιμάκιο με έναν Ελληνα αξιωματικό και ένα διπλωμάτη έχει μεταβεί στη Γεωργία, έτσι ώστε να έχουμε την πληρέστερη δυνατή εικόνα για την εξέλιξη του θέματος αυτού. Ελπίζουμε και ευχόμαστε για το καλύτερο και καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για τη θετική επίλυσή του.

* Επιτρέψτε μου τώρα και δύο εισαγωγικές παρατηρήσεις:

Πρώτον: Χθες, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραμανλής παρουσίασε τις θέσεις του κόμματός του, προτάσεις -πρόγραμμα, όπως το ονόμασε- για την Παιδεία. Υπήρξε αναλυτική απάντηση του υπουργού Παιδείας κ. Αρσένη -σημείο προς σημείο, θέση προς θέση- η οποία δίνει ακριβώς την εικόνα της άγνοιας, της προχειρότητας και της οπισθοδρόμησης που χαρακτηρίζει τις προτάσεις της Ν. Δ. Δεν θα υπεισέλθω, και δεν είναι εδώ ο χώρος για να μπούμε στη συζήτηση, σημείο-σημείο, για τα θέματα αυτά. Σας παραπέμπω στις αναλυτικότατες απαντήσεις του υπουργού Παιδείας. Θα κάνω, όμως, μία γενική αναφορά, ένα γενικότερο σχόλιο:

Από τις εκλογές του 1996 έως τώρα, η Ν. Δ. μιλούσε για πρόγραμμα και πρόγραμμα δεν εμφάνιζε. Είχαμε, δηλαδή, ένα "πρόγραμμα φάντασμα" της Ν. Δ. Ο κ. Καραμανλής, πάντα έλεγε, "γνωρίζετε το πρόγραμμά μας, γνωρίζετε τις θέσεις μας", αλλά αν τις αναζητούσες σε χαρτί δεν τις έβρισκες. Τώρα, ο κ. Καραμανλής και η Ν. Δ., αναγκάζονται εκ των πραγμάτων, είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν, να παρουσιάσουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα, σε τομείς της πολιτικής, κάποιες συγκεκριμένες θέσεις. Τουλάχιστον όσο το μπορούν. Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα θετικό, κατά την άποψή μου, διότι και συγκεκριμένες απαντήσεις θα παίρνουν και θα μπορούν να κριθούν από τον ελληνικό λαό γι` αυτά που λένε και γι` αυτά που προτείνουν. Θα μπορούν να κριθούν πάνω στα συγκεκριμένα θέματα. Και η μέχρι τώρα εμπειρία, δείχνει ότι αυτό που θα βλέπουμε μπροστά μας, θα είναι η προχειρότητα και η άγνοια, ο ερασιτεχνισμός και η αδυναμία συγκρότησης πραγματικής πολιτικής πρότασης από τη Νέα Δημοκρατία.

Δεύτερον: Παρατηρείται όλες αυτές τις ημέρες -το βλέπετε και εσείς πιστεύω- μια προσπάθεια της Ν. Δ. να επιβάλει μια αντιπαράθεση όξυνσης και πόλωσης. Είναι κάτι που, αν κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή, θα τη δηλητηρίαζε με ευθύνη της Ν. Δ. Τον ελληνικό λαό δεν τον απασχολούν οι διάφορες "σημαίες ευκαιρίας" που, κατά καιρούς, σηκώνει η Ν. Δ., για να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση και να πολώσει το πολιτικό κλίμα. Ο τόπος έχει ανάγκη από σταθερότητα, από σταθερή πορεία, για την επίτευξη των μεγάλων στόχων που έχουμε μπροστά μας, μέσα στην επόμενη περίοδο. Η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα θα σταθεί απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα και θα συνεχίσει το έργο της για την επίτευξη αυτών των μεγάλων στόχων.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σε ότι αφορά το θέμα της απαγωγής των ομήρων στην Αμπχαζία, υπάρχει θέμα λύτρων και αν ναι, τι γίνεται με αυτό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για συζήτηση. Οι χειρισμοί που γίνονται, γίνονται επί τόπου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εχει γίνει δήλωση από τον κ. Αποστολάκη. Ζητούνται αμέσως. Θα τους δοθούν;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας λέω, λοιπόν, ότι δεν θεωρώ σκόπιμο να ανοίξω, αυτή τη στιγμή, μια τέτοια συζήτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, έρχεται η βασίλισσα της Ισπανίας στην Ελλάδα. Γιατί η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε την επίσκεψή της και πληροφορηθήκαμε για την επίσκεψή της στην Ελλάδα από ξένο πρακτορείο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πράγματι, η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη στη χώρα μας, από σήμερα έως και την Τρίτη, που προβλέπεται η αναχώρησή της. Για το πρόγραμμα της ιδιωτικής αυτής επίσκεψης, όπως έχει διαμορφωθεί -το είδα και εγώ πριν από λίγο, διότι ήταν υπό διαμόρφωση- δεν υπήρξε καμία απόκρυψη. Εξάλλου το γεγονός ότι θα εγκαινιάσει, τη Δευτέρα το βράδυ, στην Εθνική Πινακοθήκη, την έκθεση Ελ Γκέκο -για την οποία, εξ όσων γνωρίζω, έχει έρθει- είναι κάτι γνωστό. Ηταν γνωστό από καιρό ότι υπήρχε περίπτωση η βασίλισσα της Ισπανίας να εγκαινιάσει την έκθεση αυτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρχε ή δεν υπήρχε περίπτωση, η βασίλισσα της Ισπανίας έχει κληθεί από το υπουργείο Πολιτισμού για την έκθεση αυτή. Η Εθνική Πινακοθήκη δεν είναι ιδιωτική. Ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού. Γιατί, επομένως, δεν ανακοινώθηκε η άφιξη της Ισπανίδας βασίλισσας στην Ελλάδα και ξαφνικά το μάθαμε, χθες, από ξένο πρακτορείο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι μία ιδιωτική επίσκεψη της βασίλισσας της Ισπανίας στην Ελλάδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προβλέπεται και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο, στη βασίλισσα της Ισπανίας, το μεσημέρι της Κυριακής.

ΠΕΦΑΝΗ: Θα ήθελα να επανέλθω στο θέμα του κ. Καραμανλή, ο οποίος επιμένει στο ζήτημα του ολυμπιακού βιντεολόττο. Μάλιστα, συναντήθηκε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Βουλής και ζήτησε την παρέμβασή του.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω την επίσκεψη αυτή του κ. Καραμανλή στον Πρόεδρο της Βουλής και κατά συνέπεια δεν γνωρίζω ποιά θέματα του έθεσε. Υποθέτω ότι η συνάντηση αυτή θα έγινε πριν από λίγο.

ΠΕΦΑΝΗ: Ναι, έγινε πριν από λίγο και έγινε εκ νέου επίθεση στην κυβέρνηση. Είπε ότι θα γεμίσει η χώρα με αυτά τα μηχανήματα. Αυτά...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Απαντώ με βάση την ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα του βιντεολόττο, γιατί δεν έχω πληροφόρηση, αυτή τη στιγμή, για το περιεχόμενο της συνάντησης του κ. Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Βουλής. Αποσυνδέω την απάντησή μου από τη συνάντηση που αναφέρετε. Απάντησα και χθες. Μίλησα πολύ συγκεκριμένα, για όλο αυτό το θέμα. Ο ΟΠΑΠ είναι ένας Οργανισμός, που -είναι γνωστό- έχει δημιουργηθεί για τη διεξαγωγή τυχερών παιχνιδιών. Από τον Οργανισμό αυτό 100 δισεκατομμύρια το χρόνο διατίθενται για τον ελληνικό αθλητισμό και τον πολιτισμό. Συγκεκριμένα πράγματα είπα χθες και για το θέμα του βιντεολόττο. Επαναλαμβάνω, επειδή ορισμένοι φαίνεται ότι δεν βλέπουν καθαρά:

Πρώτον, η δέσμευση για "ολυμπιακό λαχείο" υπήρχε στις προτάσεις και στο φάκελο για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 1996, στο φάκελο που συγκροτήθηκε το 1990 από την κυβέρνηση της Ν. Δ.

Δεύτερον, η πρόβλεψη για έσοδα, με αυτόν τον τρόπο, ύψους, τουλάχιστον, 70 δισεκατομμυρίων για τον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει ενσωματωθεί στις δεσμεύσεις μας στη Σύμβαση με τη ΔΟΕ.

Τρίτον, υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη για την κατανομή των εσόδων, από αυτό το λαχείο, πέρα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι 45% στον Αθλητισμό, 45% στον Πολιτισμό, 5% για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και 5% για την Αρχαία Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή του Νομού Ηλείας.

Διεξάγεται γι αυτό τον σκοπό διεθνής διαγωνισμός, η προκήρυξη και οι διαδικασίες του οποίου έχουν διαμορφωθεί από διευρυμένες, έγκυρες και αξιόπιστες επιτροπές. Σ` αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα. Εχουν ψηφιστεί στη Βουλή, στο παρελθόν, τρία νομοσχέδια, γι αυτό το θέμα, έχουν εκδοθεί Προεδρικά Διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, χωρίς αυτή την ένταση και αντίδραση, που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή.

Σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά σ` αυτή την αντίδραση, η οποία εντάσσεται μέσα στο γενικότερο κλίμα της όξυνσης, που σας είπα πριν. Επιστρατεύει βαρύτατους χαρακτηρισμούς για την κυβέρνηση, όπως "κυβέρνηση τζόγου", "κυβέρνηση κουλοχέρηδων", παραγνωρίζει, αγνοεί όλα τα στοιχεία, αγνοεί όλα τα δεδομένα και επιχειρεί να δηλητηριάσει την πολιτική ζωή του τόπου.

Ολυμπιακά λαχεία είχαν σχεδόν όλες οι χώρες που διοργάνωσαν Ολυμπιακούς Αγώνες. Ανέφερα χθες το παράδειγμα της Αυστραλίας. Βιντεολόττο λειτουργούν σε δεκάδες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι περισσότερες -αν όχι όλες- οι ευρωπαϊκές. Και λειτουργούν σ` όλες αυτές τις χώρες και για έναν πρόσθετο λόγο, τον οποίο και χθες εμμέσως ανέφερα και σήμερα θα επαναλάβω: Διότι θεωρείται ο καταλληλότερος τρόπος για να χτυπηθεί το παράνομο κύκλωμα, τα παράνομα μηχανάκια, ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Αυτός είναι ένας παράλληλος στόχος, ο οποίος και στη χώρα μας θα επιτευχθεί. Μιλούμε για τεράστιο τζίρο. Αυτή τη στιγμή, ο κύκλος με τα παράνομα μηχανάκια, υπολογίζεται ότι κάνει ετήσιο τζίρο της τάξης των 500 δισεκατομμυρίων. Σε όλο τον κόσμο, στις περισσότερες χώρες, με τον έλεγχο ενός νόμιμου παιχνιδιού, έχει κατορθωθεί να χτυπηθούν τα παράνομα κυκλώματα.

Είπα και χθες και τονίζω ξανά:

Πρώτον, όποιος έχει οποιοδήποτε στοιχείο -και ο κ. Καραμανλής αν νομίζετε ότι έχει οποιοδήποτε στοιχείο- να το πάει στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, να το πάει στους Εισαγγελείς. Συγκεκριμένα, όμως, και με την ευθύνη των λόγων του.

Δεύτερον, τα συμφέροντα δεν τα υπηρετούν οι ανοικτοί, δημόσιοι, διεθνείς, διαφανείς διαγωνισμοί. Αντιθέτως, τα συμφέροντα μπορεί να τα υπηρετήσουν οι κραυγές και οι ανευθυνότητες, οι οποίες μπορεί, ίσως, να δημιουργήσουν πρόβλημα στην προσέλκυση ξένων επενδυτών -μιλάμε για μια πολύ μεγάλη επένδυση- με την ελπίδα ότι θα αποβεί άγονος ο διαγωνισμός ή ότι θα περιοριστούν οι ενδιαφερόμενοι.

Τέλος, όταν βλέπουμε στη Βουλή, ότι για πρώτη φορά, το θέμα που ένωσε όλες τις κορυφές της Ν. Δ. -δύο επίτιμους αρχηγούς και έναν υποψήφιο επίτιμο αρχηγό- είναι το θέμα αυτό, και μάλιστα με τις κραυγές για "κυβέρνηση τζογαδόρων, κουλοχέρηδων" κ. λπ., δικαιούμαι να επιστρέψω τους χαρακτηρισμούς και να μιλήσω για αντιπολίτευση κουλοχέρηδων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι στόχος είναι να χτυπηθούν τα παράνομα κυκλώματα....

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι παράλληλος στόχος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, αυτό το βιντεολόττο θα πάει συνέχεια; Το λέω, γιατί, απ` ότι, γνωρίζω θα πάει για δεκατέσσερα χρόνια.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο διαγωνισμός είναι για δεκατέσσερα χρόνια. Με ρωτήσατε, χθες και σας έδωσα μια έμμεση απάντηση, σας παρέπεμψα να δείτε τους προϋπολογισμούς και όλες τις άλλες προβλέψεις. Αυτό όλο το σύστημα -και αυτό είπα και πριν- είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση. Με τους όρους με τους οποίους γίνεται, κανείς δεν θα έρθει να επενδύσει π. χ. 40 δισεκατομμύρια για δύο ή τρία χρόνια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή επικαλεστήκατε και άλλες χώρες, όπως την Αυστραλία, εκεί δεν λειτουργεί αυτό το λαχείο που έκανε, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ενώ, εδώ, θα λειτουργεί και μετά το 2004.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας εξήγησα γι αυτό. Σας είπα ότι υπάρχει και ο παράλληλος στόχος, τον οποίο ρητά αναφέρω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά το 2004 ολυμπιακό βιντεολόττο θα το λέμε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μπορείτε μετά το 2004 να εισηγηθείτε την αλλαγή της ονομασίας και η εισήγησή σας θα εκτιμηθεί, τότε.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είχε εγκρίνει το ολυμπιακό λαχείο. Συμφωνεί, τώρα, με το βιντεολόττο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η πρόβλεψη είναι για ένα ολυμπιακό λαχείο. Τα τελευταία χρόνια, από τότε, δηλαδή, που έγιναν οι σχετικές συζητήσεις, υπάρχει -και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο- μια φθίνουσα πορεία των λαχείων και μια αυξητική πορεία των αντίστοιχων ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Αυτό δεν μπορείς να μην το λάβεις υπόψη σου, όταν, μάλιστα, έχεις προσδιορίσει και συγκεκριμένα ύψη εσόδων που προσδοκάς σε συγκεκριμένους χρόνους. Αυτό το λαχείο προβλέπεται ότι θα δώσει, τουλάχιστον, 70 δις για τον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Το ποσό αυτό προβλεπόταν από το ολυμπιακό λαχείο. Οι σύμβουλοί σας κατέληξαν ότι το βιντεολόττο θα σας δώσει αυτά τα λεφτά, ενώ το ολυμπιακό λαχείο δεν θα σας τα δώσει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Γι αυτό ακριβώς το θέμα έγινε μια ολόκληρη συζήτηση στη Βουλή, όταν νομοθετήθηκε το ηλεκτρονικό παιχνίδι. Σας παραπέμπω σε αυτά τα πρακτικά.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτό που ρωτάω είναι: Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι σύμφωνη, γνωρίζει την αλλαγή;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μπορώ να το ελέγξω, αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη συμφωνίας. Η συμφωνία είναι για τη λειτουργία λαχείου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε η κυβέρνηση πρόκειται να πάει στη Βουλή τη σύμβαση για τις μειονότητες;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχω την πορεία της ημερήσιας διάταξης. Θα ρωτήσω το υπουργείο Εξωτερικών πώς προγραμματίζει το νομοθετικό του έργο και θα σας απαντήσω.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 15 October 1999 - 15:58:04 UTC