Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ασχοληθήκαμε με τα θέματα οικονομικής πολιτικής.

Θα μου επιτρέψετε, πριν σας δώσω πληροφορίες για το κύριο θέμα της συζήτησής μας, να αναφερθώ στις εισαγωγικές επισημάνσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

* Αναφέρθηκε, στην αρχή, στην απώλεια του Γιάννου Κρανιδιώτη, τιμώντας -και με αυτό τον τρόπο- τη μνήμη του.

* Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό. Ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την απόφασή του που προβλέπει συγκρότηση επιτροπών (μια για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και μια για την ανασυγκρότηση) και εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να μπούμε στην "επόμενη ημέρα", να έχουν όλοι οι πληγέντες τη δυνατότητα να στεγαστούν, να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Επισήμανε ότι ασφαλώς ο σεισμός και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλων των πολιτών και ιδιαίτερα της κυβέρνησης, η οποία έχει εξαγγείλει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων, που ήδη εφαρμόζεται. Η κυβέρνηση, όμως, πέραν του θέματος αυτού -που αποτελεί για μας μια πολύ κρίσιμη προτεραιότητα- ασχολείται εντατικά, στο πλαίσιο των πολιτικών σχεδιασμών και εξαγγελιών της, με όλα τα θέματα που απασχολούν όλους τους Ελληνες σε ολόκληρη τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε ακόμη μεγαλύτερη ενεργοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών, όπως και την ενεργή συμμετοχή και παρουσία των υπουργών και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας για να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά τα υφιστάμενα προβλήματα.

* Ακολούθως, έκανε ένα πολιτικό σχόλιο, αναφερόμενος στα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Είπε, συγκεκριμένα, ότι η Αντιπολίτευση φαίνεται ότι επιλέγει την πρακτική της δημιουργίας συνθηκών αναταραχής. Επειδή ακριβώς δεν έχει συγκεκριμένη πολιτική προγραμματική πρόταση, αδυνατεί να παρακολουθήσει τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κυβέρνηση και γι` αυτό επιδίδεται σε καταστροφικό παιχνίδι. Προσπαθεί να δημιουργήσει πόλωση και -στη συνέχεια- αναταραχή, προκειμένου να συσκοτίσει το πολιτικό σκηνικό, πιστεύοντας πως έτσι θα αποκομίσει κάποια οφέλη.

* Ο Πρωθυπουργός, με απόλυτη συντομία, αναφέρθηκε και στις φημολογίες των τελευταίων ημερών, περί προσφυγής σε πρόωρες εκλογές. Ηταν χαρακτηριστικό το σχόλιό του. Είπε συγκεκριμένα ότι "όλα αυτά είναι ανοησίες και σας καλώ να μην τα ακούτε καν".

* Τόσο κατά το κλείσιμο της εισαγωγικής ομιλίας του, όσο και κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής και στο πολιτικό κλίμα που έχει δημιουργήσει το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής. Υπογράμμισε ότι δικαιολογείται κάθε αισιοδοξία, ότι θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε καλά, θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε ακόμη καλύτερα, εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και ότι ακριβώς τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, τα οποία είναι πολύ θετικά, δικαιολογούν σε μας κάθε αισιοδοξία, ενόψει των γενικότερων εξελίξεων στην πατρίδα μας.

* Οσον αφορά τα θέματα οικονομικής πολιτικής, ο κ. Παπαντωνίου -που όπως γνωρίζετε έχει προβεί σε σύντομη δήλωση, αλλά θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ορισμένα στοιχεία, αναφέρθηκε στα μεγέθη της οικονομίας και σε προβλήματα που απασχολούν, σήμερα, στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής, την κυβέρνηση και τη χώρα.

* Ειδικότερα αναφέρθηκε στο έλλειμμα, το οποίο έχει περιοριστεί στο 1,6% του ΑΕΠ. Αυτό είναι προϊόν της σωστής πολιτικής που ακολουθήσαμε, με αποτέλεσμα να έχουμε μια σημαντική αύξηση των εσόδων, που προέρχεται κυρίως από την πάταξη της φοροδιαφυγής, από την είσπραξη του ΦΠΑ και, βεβαίως, από τη φορολόγηση διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως αυτή του Χρηματιστηρίου, που προσέφερε σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο.

* Οσον αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι το δημοσιονομικό κόστος, κυμαίνεται περίπου στα 200-250 δισεκατομμύρια δρχ.. Αυτό θα καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και την οικονομική βοήθεια που αναμένουμε από την Ε. Ε., όπως επίσης και μέσω δανείων τα οποία θα ληφθούν, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλους οργανισμούς. Δεν προβλέπεται -παρά το ότι είναι κρίσιμα τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και επιβαρύνουν την οικονομική διαχείριση- αξεπέραστη δυσκολία, δοθέντος ότι το κόστος αυτό θα κατανεμηθεί στα επόμενα δύο-τρία χρόνια, πράγμα το οποίο κάνει βατή και εφικτή, από τη δική μας πλευρά, την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και την εφαρμογή, με τον καλύτερο τρόπο, όλης της δέσμης των μέτρων που έχουμε αποφασίσει.

* Οσον αφορά το μέτωπο του πληθωρισμού: Πραγματικά το μέγεθος αυτό μας απασχολεί ιδιαίτερα, αφού, πέραν των άλλων, είναι κρίσιμο μέγεθος βάσει του οποίου θα κριθούμε κατά τη διαδικασία ένταξής μας στην ΟΝΕ. Πολύ περισσότερο που την τελευταία περίοδο χώρες που ανήκουν στην ζώνη του ΕΥΡΩ έχουν κατορθώσει να μειώσουν τον πληθωρισμό τους σε χαμηλά επίπεδα ή και να τον εξαφανίσουν. Ο πληθωρισμός σε κάποιες χώρες κινείται στο 0%. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, μας επιβάλλει να μειώσουμε ακόμη περισσότερο αυτό το δείκτη, να αποκλιμακώσουμε τον πληθωρισμό στην πορεία αυτή προς την ΟΝΕ. Την περίοδο εκείνη που θα είμαστε έτοιμοι να υποβάλουμε τη σχετική αίτηση ένταξής μας στην ΟΝΕ θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει έναν πληθωρισμό, κατά μέσο όρο σε δωδεκάμηνη βάση, στο επίπεδο του 2,2%.

* Οσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης, αναφέρθηκε στο πολύ σημαντικό επίτευγμα να έχουμε στη χώρα μας, για τρίτη συνεχή χρονιά, μια θεαματική αύξηση του ΑΕΠ με ποσοστό 3,5% κάθε χρόνο, πράγμα το οποίο είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι μια επίδοση από τις πιο σημαντικές σε ολόκληρη την Ε. Ε.. Επισήμανε, επίσης, πως η διαφορά στο επίπεδο των επιτοκίων που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία, την ελληνική αγορά, σε σχέση με το αντίστοιχο των επιτοκίων σε άλλες χώρες της Ε. Ε., μπορεί να πει κανείς ότι λειτουργεί ως εμπόδιο στην ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ. Αναμένουμε, λοιπόν, ότι την επόμενη περίοδο, και μέσω αυτού του τρόπου, με τη μείωση των επιτοκίων στην Ελλάδα, θα επιτύχουμε μια περαιτέρω ώθηση της αύξησης του ΑΕΠ, θα δώσουμε μια μεγαλύτερη ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία.

* Η δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός την εβδομάδα πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, με δαπάνες από το κράτος προς τους πολίτες και τις κοινωνικές ομάδες, έχει ύψος 470 δις δραχμές, περίπου μισό τρις δραχμές. Κρίνεται ότι είναι, ίσως, η πιο γενναιόδωρη δέσμη μέτρων που ανακοινώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τηρουμένων των αναλογιών. Γνωρίζετε ότι αυτή η δέσμη μέτρων αφορά φορολογικές αλλαγές -συζητείται ήδη, το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή- μειώσεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και κοινωνικές δαπάνες, αυξήσεις συντάξεων για τους αγρότες, επιδομάτων αλληλεγγύης και άλλα μέτρα.

* Οσον αφορά το Β` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, μέχρι το τέλος του χρόνου, που ολοκληρώνεται ο χρονικός ορίζοντας εντός του οποίου θα πρέπει να έχουμε δεσμεύσει το σύνολο των χρημάτων που είχε αποφασιστεί, θα έχουμε επιτύχει να δεσμεύσουμε το 100% του συνόλου των πόρων. Επίσης, θα έχουμε πετύχει να απορροφήσουμε το 80% αυτών των πιστώσεων. Εχουμε τη δυνατότητα, την πρώτη περίοδο, μετά τη λήξη της διάρκειας του Β` ΚΠΣ, να απορροφήσουμε και το υπόλοιπο 20%.

* Οσον αφορά το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, το συνολικό ύψος των πιστώσεων είναι 15,7 τρις δραχμές και θα δαπανηθούν για αναπτυξιακούς στόχους. Η αύξηση του ποσού αυτού, σε σχέση με το προηγούμενο του Β` ΚΠΣ, είναι της τάξης του 57% και είναι πολύ σημαντική. Οι κοινοτικοί πόροι και οι πόροι του ελληνικού δημοσίου ανέρχονται στα 12,5 τρις δραχμές, το μισό τρις έχουμε αποφασίσει να αποτελέσει το αποθεματικό για την επόμενη περίοδο. Τα 12 τρις δραχμές θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, μέχρι το 2006.

* Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές: Και όταν μιλούμε για διαρθρωτικές αλλαγές αναφερόμαστε στην εξυγίανση επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στη βάση επιχειρησιακών σχεδίων που έχουν εκπονηθεί και εφαρμόζονται. Μιλούμε για τη μετοχοποίηση επιχειρήσεων του Δημοσίου. Μιλούμε για την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων που, μέχρι πρότινος, ανήκαν με την μια ή την άλλη μορφή, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η επιτυχία στον τομέα αυτό είναι σημαντική. Εχουμε εφαρμόσει το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό του σχεδίου που είχαμε καταθέσει το Μάρτη του 1998, όταν αποφασίστηκε η ένταξη της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Μέχρι το τέλος του χρόνου, το πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών ολοκληρώνεται:

1. Με τη μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ, όσον αφορά τον τομέα εκμετάλλευσης και όχι την υποδομή αυτού του οργανισμού.

2. Με τη μετοχοποίηση της ΕΤΒΑ.

3. Και με τη δεύτερη φάση της μετοχοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στον τομέα, λοιπόν, των διαρθρωτικών αλλαγών προωθείται, για την επόμενη περίοδο, η μετοχοποίηση των τριών αυτών μεγάλων Οργανισμών.

* Επίσης, έγινε μια αναφορά στην πολιτική οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Το ελληνικό Δημόσιο, αλλά και Ελληνες ιδιώτες έχουν ενεργή παρουσία και συμβάλουν σημαντικά στην προσπάθεια που γίνεται, ώστε τα επόμενα λίγα χρόνια, οι βαλκανικές χώρες να έχουν πετύχει σταθεροποίηση και ανάπτυξη.

* Αναμένεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου -και αυτό γίνεται για πρώτη φορά, είναι απόφαση που έχει λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο- η κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν όλες οι συζητήσεις με σχετική άνεση χρόνου για τα θέματα που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός. Βεβαίως, η συζήτηση και η ψήφιση του Προϋπολογισμού θα γίνει κατά τα ειωθότα, πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις γιορτές των Χριστουγέννων, περί το τέλος Δεκεμβρίου.

* Επίσης, οι συναρμόδιοι υπουργοί αναλαμβάνουν πρωτοβουλία να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις που έχει λάβει η κυβέρνηση και να παρουσιάσουν σειρά μέτρων, τα οποία συγκροτούν την παρέμβασή μας στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αυτό το έργο, εφόσον ολοκληρωθεί, και θα γίνει πολύ σύντομα αυτό, θα παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό με κάθε λεπτομέρεια.

* Η αίτηση ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ πρέπει να τοποθετείται χρονικά, στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου του 2000. Ευθύς αμέσως αρχίζουν οι συζητήσεις, προκειμένου η απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, να ληφθεί στις αρχές Ιουνίου.

* Ενα άλλο θέμα που απασχόλησε το Υπουργικό Συμβούλιο είναι εκείνο που ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και αφορά τη χθεσινοβραδινή απόφαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, η οποία με ψήφους 71 βουλευτών, επί συνόλου 120, επικύρωσε τη συμφωνία για εξαγορά του 54% των μετοχών των διυλιστηρίων ΟΚΤΑ της γειτονικής χώρας από τα Ελληνικά Πετρέλαια. Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό μας είχε απασχολήσει όταν ο κ. Γκλιγκόροφ είχε αναπέμψει στη Βουλή το σχετικό νόμο. Μετά την εξέλιξη αυτή η συμφωνία τίθεται σε εφαρμογή.

* Στο τέλος της συνεδρίασης ο κ. Αρσένης ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για τα θέματα, τα οποία δημιουργήθηκαν μετά τις αποφάσεις των τμημάτων του Συμβουλίου Επικρατείας και αφορούν τις εξετάσεις των ανεξεταστέων μαθητών που επλήγησαν από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό. Η κυβέρνηση, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα αυτό -σας είχα προϊδεάσει χθες ότι θα αναλάβει κάθε πρωτοβουλία- προχωρά σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Προχωρήσαμε σε αυτή την πολιτική απόφαση, η οποία πιστεύουμε ότι έχει χαρακτήρα κοινωνικής δικαιοσύνης και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα αντιμετωπίσουμε αυτό το νομικό κενό, που προς στιγμή φαίνεται να δημιουργείται λόγω της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου.

* Για το θέμα των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής υπάρχει ετοιμότητα της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει με ανάλογο τρόπο, εφόσον χρειαστεί.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου επαναβεβαιώθηκε και αποτελεί πολιτική απόφαση του οργάνου, ότι εντός δύο μηνών θα έχουμε την αποκατάσταση της πρώτης φάσης, όσον αφορά τις ζημιές από τους σεισμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετική ερώτηση χθες. Παραμένω στην απάντηση που έδωσα. Εχει αποφασίσει η κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Η κυβέρνηση είναι συνεπής στις αποφάσεις που λαμβάνει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να μας διαψεύσετε ή να επιβεβαιώσετε αν ο κ. Παπαντωνίου είπε στο πλαίσιο της εισήγησης του, ότι το Χρηματιστήριο πρέπει να αντανακλά και να ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και ως εκ τούτου η διόρθωση που έγινε ήταν λογική.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε συζήτηση γι αυτό το θέμα. Ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε πολύ ορθά και όλοι συμφώνησαν με αυτό ότι δεν μπορεί το Χρηματιστήριο να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής συζήτησης ή αντικείμενο συζήτησης σε συλλογικά όργανα. Το Χρηματιστήριο έχει αυτόνομη πορεία, η οποία, βεβαίως, επηρεάζεται από το δυναμισμό και τις προοπτικές της αγοράς και την οικονομία της χώρας στην οποία λειτουργεί. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Είπαμε ότι η ανοδική τροχιά που έχει το Χρηματιστήριο, εδώ και καιρό, αντανακλά την πραγματική δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Και προστέθηκε ότι, βεβαίως, αυτές οι διακυμάνσεις είναι φυσιολογικό φαινόμενο, που παρατηρείται σε όλα τα Χρηματιστήρια.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις πρόωρες εκλογές, χαρακτήρισε "ανοησίες" όσα λέγονται γι αυτές. Προχθές, όμως, στην Εκτελεστική Γραμματεία είπε ότι το κόμμα πρέπει να είναι έτοιμο για εκλογές το Μάρτιο. Τι λέτε επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός -το προσθέτω με την ευκαιρία της ερώτησής σας- είπε: "Πιστεύουμε πως αυτή η Βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν χρειάζεται να προσφύγουμε σε εκλογές τον ερχόμενο Μάρτιο".

ΜΙΧΑΗΛ: Μας είπατε ότι ο κ. Παπαντωνίου ζήτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο να μην γίνει καμία συζήτηση για την όλη κατάσταση στο Χρηματιστήριο και εσείς επαναλάβατε ότι είναι φυσιολογικές οι διακυμάνσεις. Θα ήθελα να ρωτήσω, λοιπόν, πώς σχολιάζετε τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, ανεξάρτητα εάν συζητήθηκε ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κάνω κανένα σχόλιο, γιατί τότε θα έκανα το τελείως αντίθετο από αυτό για το οποίο μίλησα πριν. Δεν αποτελεί θέμα πολιτικής συζήτησης. Οτι είχαμε να πούμε για το Χρηματιστήριο το είπαμε. Ανακοινώσαμε τις θέσεις μας, τη δέσμη μέτρων. Το θέμα αυτό έχει κλείσει. Το Χρηματιστήριο ακολουθεί την πορεία του.

ΠΑΠΠΑ: Να υποθέσουμε ότι η θέση του κ. Παπαντωνίου ήταν μια αυτοκριτική για όλες αυτές τις δηλώσεις που έχουν γίνει από τον ίδιο και από άλλους κυβερνητικούς παράγοντες, για τις τελευταίες εξελίξεις στο Χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς συναδέλφους που έλαβαν το λόγο να επαινέσουν τον κ. Παπαντωνίου και όσους έχουν συμβάλει, ώστε να έχουμε αυτά τα επιτεύγματα στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής μας, πράγμα το όποιο έχει τις γενικότερες θετικές πολιτικές επιδράσεις στην κοινωνία μας και στο εκλογικό σώμα. Κατά τα άλλα, επειδή σήμερα συζητήσαμε για την οικονομική πολιτική και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό θέμα, παρακαλώ να συζητήσουμε -αν θέλετε- σχετικά θέματα ή άλλα θέματα επικαιρότητας. Το θέμα του Χρηματιστηρίου δεν μπορεί να μονοπωλήσει τη συζήτηση που κάνουμε εδώ, πολύ περισσότερο όταν έχω κάνει μια εισήγηση με στοιχεία και επιχειρήματα τα οποία καλό είναι να σας "ερεθίσουν", να σας ενεργοποιήσουν, προκειμένου να κάνουμε τη συζήτηση σε αυτό το πεδίο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μήπως ο Πρωθυπουργός παρατήρησε, σ` αυτή τη συνεδρίαση, ότι θα επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς το Χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός δεν έκανε τέτοιο σχόλιο.

ΦΙΛΗΣ: Επιβεβαιώνετε την πληροφορία ότι σήμερα υπήρξε πίεση στη δραχμή που ανάγκασε την Τράπεζα της Ελλάδος να κάνει κάποιες αναγκαστικές κινήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έγινε κάτι ασύνηθες. Από εκεί και πέρα η Τράπεζα της Ελλάδος ασκεί νομισματική πολιτική και κάνει τις κατάλληλες επιλογές για να προστατεύσει το εθνικό νόμισμα όταν αυτό είναι απαραίτητο.

ΦΙΛΗΣ: Θέλω να ρωτήσω αν, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφερθήκατε σε κάποια νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, είτε με το θέμα της τιμής του πετρελαίου, είτε με τις αλλαγές της ισοτιμίας βασικών διεθνών νομισμάτων.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, έγινε σήμερα μια αναφορά από τον ΥΠΕΘΟ, ότι ενώ στις εκτιμήσεις που είχαμε κάνει, εδώ και αρκετό καιρό, σχεδιάζοντας την πολιτική μας στο οικονομικό πεδίο, υπολογίζαμε την τιμή του πετρελαίου κατά ανώτατο όριο στα 15-16 δολάρια το βαρέλι, η τιμή του, κάποιες χρονικές στιγμές, έφθασε τα 25-26 δολάρια το βαρέλι. Ομως, παρ` όλο ότι προέκυψαν αυτές οι δυσκολίες δεν δημιούργησαν κάποια αναστάτωση στην εφαρμογή της πολιτικής που ακολουθήσαμε. Θεωρούμε ότι οι συνέπειες έχουν απορροφηθεί και άρα δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα.

ΦΙΛΗΣ: Και στις ισοτιμίες δεν υπάρχει πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε συζήτηση για τις ισοτιμίες. Μπορώ, όμως, να πω ότι οι αντιδράσεις μας ήταν τέτοιες που έδειξαν ότι η πολιτική μας μπορεί να εφαρμόζεται με ασφάλεια.

ΦΙΛΗΣ: Χθες, η κυβέρνηση προχώρησε στην εξαγγελία ενός νέου μέτρου για τους οιονεί σεισμοπαθείς, ότι μπορούν με μια απλή βεβαίωση, από ιδιώτες μηχανικούς, όσοι έχουν τα σπίτια τους με πράσινο ή όσοι δεν έχουν κίτρινο από την πρωτοβάθμια επιτροπή να ζητήσουν και να λάβουν ενίσχυση από το κράτος. Μέχρι τώρα μας λέγατε ότι υπάρχει ένας προβληματισμός ότι πολλοί βγαίνουν με κίτρινο και ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα. Πώς βρέθηκαν τώρα τόσα χρήματα, ώστε να μπορούν να πάρουν και οι πράσινοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδέποτε είπα ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα. Αντιθέτως, από την πρώτη στιγμή είπα ότι χάρη στα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής μας, ακόμη και ένα αιφνιδιαστικό γεγονός, όπως είναι ο σεισμός που παράγει δυσμενέστατες συνέπειες για πολλούς πολίτες, μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε με μια σχετική άνεση. Αυτό είπα από την πρώτη στιγμή και ήταν σαφές. Από εκεί και πέρα υπάρχει αυτή η εξειδίκευση των μέτρων που δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς πολίτες να τα αξιοποιήσουν, ώστε το συντομότερο δυνατό να καταστήσουν κατάλληλα τα σπίτια τους και να κατοικήσουν σε αυτά. Αυτό το οποίο ειπώθηκε, παρενθετικά, σήμερα -και το αναφέρω με αφορμή την ερώτησή σας- είναι ότι το επίδομα των 200.000 δρχ. φαίνεται ότι το έχει λάβει ένας σχετικά μεγάλος αριθμός, σε σύγκριση με τον αριθμό εκείνον που πραγματικά έχουν υποστεί ζημιές τα σπίτια τους. Πρέπει να πω ότι το ποσό αυτό ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια παραπάνω από αυτό που αρχικώς είχε εκτιμηθεί. Αλλά, και αυτό είναι κάτι που θα το αντιμετωπίσουμε, επισημαίνοντας ότι ο δευτεροβάθμιος έλεγχος -που θα γίνει σε άλλο επίπεδο- θα είναι αντικειμενικός, θα γίνει με τρόπο σοβαρό επειδή οι συνθήκες είναι διαφορετικές, ο έλεγχος, δηλαδή, δεν θα γίνει "εν θερμώ", όπως έγινε τις πρώτες μέρες του καταστροφικού σεισμού. Οποιοι, πραγματικά, χωρίς να δικαιούνται έχουν κατορθώσει να εκμεταλλευτούν κάποια μέτρα που ανακοινώσαμε, θα κληθούν να επιστρέψουν αυτά τα οποία έχουν λάβει. Αυτό, σε ένα κράτος δικαίου πιστεύω ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιος Κουνιάκης παραμένει στη θέση του;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν αναφερόμαστε με τέτοιο απαξιωτικό τρόπο σε κρατικούς λειτουργούς, πιστεύω ότι είναι περισσότερο και από αντιδεοντολογικό. Ο κ. Κουνιάκης παραμένει στη θέση του. Κανείς δεν έχει, ούτε ο ίδιος, λόγο να μην είναι στη θέση του ο κ. Κουνιάκης. Και μην ξεχνάτε, όλοι-όσοι ασχολείστε τόσο καιρό με το Χρηματιστήριο, ότι ο κ. Κουνιάκης είναι εκείνος ο οποίος διαχειρίζεται, από τη θέση που έχει και με τον τρόπο που του επιτρέπεται, τα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου με κατάλληλο τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, το βράδυ, κυκλοφόρησε ότι τον "ξήλωσε" ο κ. Παπαντωνίου, γι` αυτό λέω.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσοι συνάδελφοί σας μου έθεσαν το ερώτημα, έδωσα την ίδια απάντηση. Ουδέποτε υπήρξε τέτοιο θέμα. Αρα, λοιπόν, οι φημολογίες που σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως γνωρίζετε, παίρνουν μεγάλη έκταση, καλό είναι να μη μας παρασύρουν σε εκτιμήσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

ΜΑΚΡΙΔΗΣ: Γι αυτές τις δύο Επιτροπές Ανασυγκρότησης υπάρχει κάποια εκτίμηση για τη χρονική διάρκεια της θητείας τους ή πότε θα υπάρξει απολογισμός του έργου τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Απολογισμός του έργου γίνεται κάθε στιγμή. Επίσης, η ενημέρωση που έχουμε αποφασίσει να προσφέρουμε για το πώς εξελίσσεται το έργο της ανασυγκρότησης θα είναι διαρκής, στο πλαίσιο της Επιτροπής Εκτακτης Ανάγκης. Γι αυτό, ακριβώς, δημιουργείται ένα κέντρο ενημέρωσης. Οσον αφορά τις Επιτροπές θα λειτουργήσουν όσο χρειάζεται, για να αντιμετωπίσουν και το τελευταίο πρόβλημα. Μέχρι, δηλαδή, οι άνθρωποι να γυρίσουν στις κατοικίες τους ή να έχουν εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν έγινε η συζήτηση περί Χρηματιστηρίου, ο Πρωθυπουργός είχε την ίδια εκτίμηση, ότι δεν πρέπει να γίνει, δηλαδή, συζήτηση για το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η εκτίμηση που είχαν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και είναι η λογική και αυτονόητη θέση που μπορεί να εκφράσει κάποιος σε αυτή την περίπτωση.

Ευχαριστώ πολύ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 24 September 1999 - 15:47:04 UTC