Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-09-23

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 23 Σεπτεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί η κυβέρνηση δεν δέχεται να γίνει συζήτηση στη Βουλή για τους σεισμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι το θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχουν προκύψει μετά τον καταστροφικό σεισμό δεν μπορεί να αποτελέσει πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων, γιατί στο συγκεκριμένο πεδίο δεν υπάρχει απόθεμα κομματισμού. Είπα, επίσης, ότι μας ενδιαφέρει να αντιπαρατεθούμε με τα προβλήματα που απασχολούν τους σεισμόπληκτους, προκειμένου να τα λύσουμε. Δεν μας ενδιαφέρει η αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν μας ενδιαφέρει να επιδοθούμε σε μια αψιμαχία, που θα αποδεικνύει ότι έχουμε εγκλωβιστεί στο μικρόκοσμο των κομμάτων, αδιαφορώντας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες. Μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Εγινε, ήδη, δύο φορές ενημέρωση του Κοινοβουλίου από την κ. Βάσω Παπανδρέου. Αυτές τις ημέρες δόθηκε από τον κ. Κώστα Λαλιώτη η δυνατότητα στους βουλευτές να γνωρίζουν για τις ενέργειες της κυβέρνησης. Η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει την ώρα και με τον τρόπο που πρέπει. Επιθυμούμε στο θέμα αυτό -που κρίνεται το πρόσωπο ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κράτους- η κυβέρνηση να είναι παρούσα με το έργο της. Θα συζητήσει στη Βουλή. Για μια ακόμη φορά θα ενημερώσει τους βουλευτές και τα κόμματα για το έργο που έχουμε επιτελέσει και θα ακούσουμε τις απόψεις τους. Οπως, επίσης, δέχτηκε τις απόψεις τους μέσω των υπομνημάτων που κατέθεσαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τις συναντήσεις που είχαν με τον Πρωθυπουργό. Η συζήτηση θα γίνει στην ολομέλεια της Βουλής την κατάλληλη στιγμή. Εχουμε κάθε λόγο να θέλουμε αυτή τη συζήτηση, γιατί έχουμε να παρουσιάσουμε έργο με συγκεκριμένα αποτελέσματα. Λυπούμαστε γιατί η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει μια κομματική-πολιτική πόλωση με αφορμή ένα θέμα το οποίο δεν προσφέρεται για να εξυπηρετηθεί αυτός ο πολιτικός σχεδιασμός, αυτή η επιδίωξή της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε θα γίνει αυτή η συζήτηση στην οποία θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός; Την έχετε προσδιορίσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν λάβει μέρος στη συζήτηση αυτού του θέματος στη Βουλή εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, τις δύο προηγούμενες φορές, όπως και σήμερα. Αρα, η συζήτηση αυτή έχει γίνει. Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών και όχι μόνο -γιατί το θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων απασχόλησε ολόκληρη την κυβέρνηση, υπό την καθοδήγηση, βεβαίως, και την εποπτεία του Πρωθυπουργού- η κυβέρνηση θα είναι παρούσα και θα παρουσιάσει και πάλι το έργο της, τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Τότε ο καθένας θα έχει τη δυνατότητα να κρίνει και την κυβέρνηση, για τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα θέματα αυτά, και την Αντιπολίτευση για τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο τα αντιμετώπισε κατά την α` φάση και για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται από εδώ και πέρα, επιδιώκοντας να αποκομίσει οφέλη σε ένα χώρο, όμως, όπου κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό γιατί δεν προσφέρεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αρχές Οκτωβρίου θα γίνει αυτή η συζήτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, δοθέντος ότι ακόμη λειτουργεί το Τμήμα των θερινών διακοπών και δεν λειτουργεί η ολομέλεια. Γνωρίζει, λοιπόν, ο κ. Καραμανλής ότι έχει γίνει ενημέρωση δύο φορές -σήμερα για τρίτη φορά- στη Βουλή και θα γίνει επίσης και σε ένα άλλο επίπεδο στο πλαίσιο της ολομέλειας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός χθες, στη διάρκεια της συζήτησης που είχε με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, φέρεται ότι είπε ότι σε δύο ημέρες το Χρηματιστήριο θα έχει επανέλθει στην κανονική του πορεία. Το επιβεβαιώνετε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Χρηματιστήριο έχει την αυτόνομη λειτουργία του. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στα αποτελέσματα της πολιτικής που έχουμε ακολουθήσει. Η οικονομική πολιτική έχει δώσει αποτελέσματα που επηρεάζουν θετικά πολλούς τομείς της κοινωνικής δραστηριότητας. Εχουν επηρεάσει θετικά και το Χρηματιστήριο. Για μια ακόμη φορά υπενθυμίζω ότι κάποιοι τολμούν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση, όταν γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που έχει οδηγήσει το Χρηματιστήριο από ένα ορισμένο χαμηλό επίπεδο, με βάση τα σημερινά δεδομένα, να φτάσει σήμερα σε ένα άλλο υψηλό επίπεδο. Να λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που να ικανοποιεί και τους επιχειρηματίες, των οποίων οι επιχειρήσεις είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, και τους επενδυτές. Η κυβέρνηση είναι αυτή που λαμβάνει αποφάσεις και μέτρα, προκειμένου να θωρακίσει το Χρηματιστήριο και να προστατεύσει έτσι τους πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν στις λειτουργίες του. Η Αντιπολίτευση είναι αυτή, η οποία, δυστυχώς, επιδιώκει να συντηρήσει μια συζήτηση που γνωρίζει πολύ καλά ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Γι` αυτό θεωρούμε ότι είναι άτοπη η προσπάθεια που κάνει η Νέα Δημοκρατία και ο αρχηγός της να ρίξει σκιές στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, πράγμα το οποίο μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες και αυτές τις ευθύνες θα πρέπει να τις αναλάβει η Νέα Δημοκρατία.

Ο Πρωθυπουργός αυτό το οποίο είπε, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκανε σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι το αυτονόητο, το γνωστό σε σας εδώ και καιρό, ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης έχει θετικά αποτελέσματα. Αυτό έχει συνέπειες και για το Χρηματιστήριο. Οι διακυμάνσεις που παρατηρούνται και είναι φυσιολογικές για κάθε Χρηματιστήριο και, βεβαίως, και για το ελληνικό Χρηματιστήριο, γιατί δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση, είναι απολύτως δικαιολογημένες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλάβατε τι σας ρώτησα; Εγώ, ρώτησα αν ο Πρωθυπουργός είπε πως σε δύο ημέρες...

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως κατάλαβα. Γιατί ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για την οικονομική πολιτική -και έχουμε εμπιστοσύνη στην οικονομική πολιτική μας- είναι βέβαιος για τις θετικές συνέπειες αυτής της πολιτικής σε όλους τους τομείς. Και στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το σε ''δύο ημέρες'' επιμένω και ερωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση για το Χρηματιστήριο όταν γίνεται με αυτό τον αγοραίο τρόπο από πολλούς, οι οποίοι προσπαθούν να συντηρήσουν σκιές για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση. Είπαμε ότι στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα στηρίζουμε το Χρηματιστήριο. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, καθένας ο οποίος συμμετέχει στο Χρηματιστήριο από οποιαδήποτε πλευρά θα πρέπει να κάνει τις επιλογές του με ψυχραιμία και γνώση των κανόνων του Χρηματιστηρίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιόν λέτε ότι μιλάει με "αγοραίο τρόπο"; Στον Πρωθυπουργό αναφέρεστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς κάνετε αυτή την υπόθεση με πολύ υπεύθυνο τρόπο γιατί πιστεύετε ότι μπορεί να το λέω αυτό και για τον Πρωθυπουργό! Το πιστεύετε αυτό, δεν αμφιβάλλω. Γιατί, δεν διανοείστε ότι μπορεί να μιλάω για την Αξιωματική Αντιπολίτευση! Γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση για σας είναι εκτός αυτής της κριτικής! Δεν είναι δυνατό να φέρεται με αγοραίο τρόπο!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι με ενδιαφέρει εμένα τι κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ξέρω ότι δεν σας ενδιαφέρει. Γι` αυτό μιλάω με αυτό τον τρόπο, επειδή γνωρίζω ότι δεν πρόκειται να σας ενοχλήσει. Και απορώ γιατί σας ενοχλεί, επειδή ξέρω ότι δεν σας ενδιαφέρει τι κάνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση!

ΠΑΡΙΣ: Στην προχθεσινή πτώση του δείκτη του Χρηματιστηρίου ο αθηναϊκός Τύπος βγήκε συλλήβδην με δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι το Χρηματιστήριο θα ανέβει. Ηθελα να ρωτήσω μήπως αυτές οι δηλώσεις που κάνουν παράγοντες της κυβέρνησης, περί εγγύησης της κυβέρνησης, και η οποιαδήποτε αναφορά στο Χρηματιστήριο θα έπρεπε να σταματήσουν παντελώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση, η εγγύηση της Πολιτείας αφορά τη θέσπιση και εγκαθίδρυση κανόνων που εξασφαλίζουν τη διαφανή και υγιή λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Αυτό γίνεται. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση βρίσκεται απέναντι σε ερωτήσεις. Εσείς διατυπώνετε ακόμη και σήμερα ερωτήσεις, με τις οποίες καλείτε την κυβέρνηση να απαντήσει. Για το θέμα που θέσατε απάντησα χθες. Παραμένω σε αυτή την απάντηση και καλώ και εσάς να μη συμβάλετε στην περαιτέρω συντήρηση αυτής της συζήτησης. Η συζήτηση αυτή έχει κλείσει. Από την πλευρά της κυβέρνησης θεωρούμε ότι το θέμα αυτό έχει συζητηθεί αρκετά. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, πέραν των μέτρων που έχουν ανακοινώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Χρηματιστηρίου. Συνεπώς δεν υπάρχει και πεδίο για συζήτηση.

ΠΑΡΙΣ: Ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα τα μέτρα αυτά, όπως τα λέτε κ. Υπουργέ, και, μόλις σήμερα, βγήκε η λίστα για το ποιές επιχειρήσεις θα είναι υπό επιτήρηση. Ολο αυτό δείχνει ότι υπάρχει κάποια αβεβαιότητα. Είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη για τον τρόπο με τον οποίο συνολικά το Χρηματιστήριο έχει αντιδράσει. Η κυβέρνηση θεωρεί πως η οικονομική πολιτική που ασκεί έχει βοηθήσει, ώστε το Χρηματιστήριο να παρουσιάσει αυτή την ανοδική τροχιά, πράγμα το οποίο είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητικό και για τους επιχειρηματίες, τους επενδυτές, τους μετόχους και τους μικρομετόχους.

ΠΑΡΙΣ: Επίσης, σήμερα, στον αθηναϊκό Τύπο υπάρχουν εκτενή ρεπορτάζ για το ότι ο κ. Ασπρογέρακας θα καλέσει τον κ. Παπαδήμο και τραπεζικούς παράγοντες να δει αν οι δηλώσεις τους επηρεάζουν την πορεία του Χρηματιστηρίου. Κατά τη γνώμη της κυβέρνησης πρέπει να ποινικοποιείται ο κεντρικός τραπεζίτης, επειδή έκανε σχόλια για την αγορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσω τις ενέργειες λειτουργών της Δικαιοσύνης. Εδώ και κάποιους μήνες, γνωρίζετε ότι έχει διαταχθεί έρευνα με αφορμή συζητήσεις για την ιδιότητα κάποιων μετοχών, εάν είναι "υγιείς" ή αν είναι "φούσκες", όπως τότε είχαν αποκληθεί. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας την πρωτοβουλία την έχουν οι δικαστικοί λειτουργοί. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Κανένα απολύτως σχόλιο.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Ισχύει το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η κυβέρνηση, των οκτώ εβδομάδων, γιατί μετά τις νέες δηλώσεις της κ. Βάσως Παπανδρέου, που είπε "δεν εξαρτάται μόνο από εμάς", αρχίζει να διαμορφώνεται μια εντύπωση πως τελικά δεν θα τηρηθεί απαρέγκλιτα αυτό το χρονοδιάγραμμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέτετε την ερώτηση με τέτοιο τρόπο, σαν να εννοείτε ότι θέλουμε να παραβιάσουμε το χρονικό διάστημα που έχουμε εξαγγείλει, για να ανταποκριθούμε σε αυτή την υποχρέωση, να μεταφέρουμε τους πολίτες που σήμερα είναι στις σκηνές σε άλλες εγκαταστάσεις. Ισχύουν τα όσα έχουμε εξαγγείλει.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Θα ήθελα να μας πείτε εάν υπάρχει κάτι νεότερο σχετικά με τις έρευνες για το FΑLCΟΝ, γιατί χθες είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο κ. Μαντέλης, κι εσείς συμμετείχατε. Είναι έτσι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είχε καμία σχέση, η συνάντηση η συνεργασία μας αυτή, με το συγκεκριμένο θέμα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δηλαδή, δεν συζητήσατε τίποτα για το FΑLCON;

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως τίποτα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Υπάρχουν νεότερα στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να υπάρχει κάτι νεότερο. Αναμένουμε να ολοκληρωθεί η πορεία των ερευνών το συντομότερο δυνατό. Πιστεύω ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου είναι αρκετός ο χρόνος για να μας παραδώσουν το τελικό πόρισμά τους οι εμπειρογνώμονες. Γνωρίζετε ότι η ομάδα των ειδικών που έχει αναλάβει αυτό το έργο δεν αποτελείται μόνο από Ελληνες. Συμμετέχουν Ρουμάνοι και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες. Είναι έργο δικό τους, με απόλυτη εγκυρότητα, να ολοκληρώσουν την αποστολή που τους ανατέθηκε, για να γνωρίσουμε τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες που τραγικού συμβάντος. Δεν ξέρουμε τίποτα άλλο. Ούτε πρόκειται να παρέμβουμε προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση καθώς εξελίσσεται αυτή η έρευνα. Ισα-ίσα θα περιφρουρήσουμε την ανεξαρτησία των εμπειρογνωμόνων για να κάνουν ανεπηρέαστα το έργο τους.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Χθες, είχαμε ένα ατύχημα στην Πολεμική Αεροπορία. Αυτά τα ατυχήματα, τα οποία έχουν γίνει και δεν είναι λίγα μέσα σε ένα χρόνο, μήπως δείχνουν ότι κάτι συμβαίνει κι εκεί; Σας προβληματίζει το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε αυτές τις περιπτώσεις -γνωρίζετε πολύ καλά- ότι γίνονται οι ενδεδειγμένες ενέργειες. Γίνεται πάντοτε τεχνικός έλεγχος πριν. Τα αεροσκάφη κάτω από τις σκληρές συνθήκες -ας χρησιμοποιήσω αυτή τη φράση- που πετούν, στο πλαίσιο των ασκήσεων, πολλές φορές ξεπερνούν τα όρια της αντοχής τους με αποτέλεσμα αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις. Είναι κάτι που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο ειδικώς για ένα τέτοιο θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι προσδοκά η κυβέρνηση από τις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου με την κα Ολμπράιτ, τον κ. Αναν και ιδίως, αύριο, με τον κ. Τζεμ;

ΡΕΠΠΑΣ: Προωθούμε τις θέσεις μας, όσον αφορά την προσέγγιση σε συγκεκριμένα θέματα. Θέλουμε οι θέσεις αυτές, επειδή ακριβώς στηρίζονται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου ή τις αποφάσεις που έχει λάβει ο ΟΗΕ, να γίνουν και θέσεις της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο αυτό τα διάφορα θέματα, είτε είναι το Κυπριακό, είτε είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η συμμετοχή του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, σε τέτοιου είδους διαβουλεύσεις και συσκέψεις, είναι πολύ θετικό στοιχείο. Είμαστε παρόντες, προωθούμε τις απόψεις μας, αναμένουμε να δείξουν ενδιαφέρον και να λάβουν ενεργό μέρος στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων και η κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι Διεθνείς Οργανισμοί, ο ΟΗΕ, αλλά και η Ε. Ε. Αυτό το νόημα έχει η προσπάθεια που κάνουμε. Να προωθήσουμε τις θέσεις μας, να γίνουν δεκτές από τις άλλες πλευρές, να ενεργοποιήσουμε ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον τους.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Διαβάζουμε σήμερα σε δημοσιεύματα ότι επειδή παραμένει μια εκτίμηση ότι το ατύχημα αυτό ήταν εξαιρετικά ασύνηθες, εξετάζεται και το ενδεχόμενο, αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών από μηχανήματα, είτε εντός, είτε εκτός του αεροσκάφους. Εχετε υπόψη σας αν αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται από τους εμπειρογνώμονες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω σε ποια κατεύθυνση κινούνται οι ενέργειες των εμπειρογνωμόνων. Μπορώ, όμως, βάσιμα να εκτιμήσω ότι θα εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα. Πολύ περισσότερο εκείνα τα οποία έχουν αναφερθεί ως αιτίες, από μάρτυρες, από εκείνους που έχουν καταθέσει τη δική τους εκδοχή, γι αυτό το τραγικό συμβάν. Αλλά, αυτό είναι κάτι το οποίο θα το αντιμετωπίσουν οι εμπειρογνώμονες. Δεν θα το αντιμετωπίσουμε εμείς.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Υπήρξε πρόσφατα κάποια απόφαση σχετικά με την προμήθεια τριών πυραυλακάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος σας έχω ανακοινώσει ποιες αποφάσεις έχουμε λάβει. Δεν έχουμε κάνει άλλη συνεδρίαση, ούτε έχουν ληφθεί αποφάσεις, πέραν του ΚΥΣΕΑ.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Διότι, πριν από δύο ημέρες, μία εταιρία στην Αγγλία, η ΒΟΝΣΤΟΝ, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προμηθεύσει την Ελλάδα με τρεις πυραυλακάτους.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παραπέμπω σε ανακοινώσεις που έχουμε κάνει για το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Οι ανακοινώσεις αυτές αφορούν τις αποφάσεις που έχουμε λάβει. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο, εκτός από αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα μία διευκρίνιση στο ίδιο θέμα: Κατ` αρχήν, στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ μας είχατε ανακοινώσει ότι υπήρχαν τρεις προσφορές και είχαν εξουσιοδοτηθεί αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας να καταλήξουν σε μία εξ αυτών, αφού κάνουν τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν έγινε κάποια νέα συνεδρίαση ή υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία των αρμοδίων του ΚΥΣΕΑ για να ληφθεί η απόφαση ή ελήφθη κατ` εξουσιοδότηση από τους στρατηγούς στο Πεντάγωνο; Είναι σημαντικό, γιατί η πληροφορία που κυκλοφόρησε...

ΡΕΠΠΑΣ: Απευθυνθείτε στο Πεντάγωνο για όλες τις λεπτομέρειες. Δεν γνωρίζω με ποιους είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το Πεντάγωνο ή το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Εγώ γνωρίζω ποιες αποφάσεις έχουν λάβει τα κυβερνητικά όργανα. Μένουμε σ` αυτές τις αποφάσεις. Δεν έχει προκύψει οτιδήποτε άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Συγνώμη, ρωτάω, κ. Υπουργέ, γιατί υπάρχουν πληροφορίες ότι οι υπουργοί που συμμετέχουν στο ΚΥΣΕΑ δεν συνήλθαν εν οργάνω. Συνεννοήθηκαν τηλεφωνικά για το θέμα αυτό. Ρωτάω, υπάρχει κάτι τέτοιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων επικυρώνονται από τα μέλη των οργάνων. Δεν υπάρχουν αποφάσεις έξω από τα όργανα. Αν το ΚΥΣΕΑ είχε λάβει κάποια απόφαση θα ήταν υπόψη σας ως απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

ΒΟΥΖΑΣ: Κύριε Υπουργέ, από τις βασικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, στη λεγόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, φαίνεται ότι δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να χαρακτηριστούν αντισυνταγματικά τα προγράμματα σπουδών επιλογής. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, δημιουργήθηκε πρόβλημα, όσον αφορά στους μετεξεταστέους που δεν έδωσαν εξετάσεις, αναφέρομαι στους ανεξεταστέους μαθητές της Αττικής. Και αυτή την απόφαση του υπουργείου Παιδείας χαρακτήρισε το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματική. Τι σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση γι` αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέτετε δύο θέματα: Οσον αφορά τα προγράμματα σπουδών επιλογής δεν υπήρξε θέμα αντισυνταγματικότητας του θεσμού αυτού. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση τμήματός του, αναφέρεται σε διαδικαστικά θέματα. Το υπουργείο Παιδείας, ασφαλώς θα λάβει υπόψη του αυτή την απόφαση και θα προβεί στις αναγκαίες προσαρμογές, προκειμένου να καλύψει και τους σπουδαστές που μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί και συμμετέχουν σ` αυτά τα προγράμματα.

Οσον αφορά το θέμα των μαθητών και των εξετάσεων που έδωσαν, το πρόβλημα δημιουργείται επειδή το υπουργείο Παιδείας καλείται να προσδιορίσει, ατομικά πλέον, ποιος μαθητής είναι σεισμοπαθής, ώστε να δικαιούται να ακολουθήσει αυτή την εξαιρετική διαδικασία που ανακοίνωσε και ποιος δεν είναι και δεν δικαιούται να ενταχθεί σ` αυτή τη διαδικασία.

Γνωρίζετε πολύ καλά, όμως -από την πρώτη στιγμή το είπαμε- ότι όλα τα μέτρα τα οποία ανακοινώνει η κυβέρνηση αφορούν τους σεισμόπληκτους, ανεξαρτήτως του δήμου, της περιοχής στην οποία κατοικούν. Και αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί. Η κυβέρνηση θα αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες νομοθετικού χαρακτήρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το θέμα που έχει προκύψει από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Αρα, λοιπόν, θα κάνουμε τα δέοντα μετά από αυτή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει μία έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις ατομικές ελευθερίες. Υπάρχει ένα κεφάλαιο που αναφέρεται στην Ελλάδα και διατυπώνονται κάποιες επισημάνσεις ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης ζουν σε καθεστώς ανισότητας και οικονομικής καταπίεσης. Αποδέχεται η Ελλάδα αυτούς τους χαρακτηρισμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όχι. Οι Ελληνες μουσουλμάνοι απολαμβάνουν πλήρως των δικαιωμάτων, όπως τα απολαμβάνουν όλοι οι Ελληνες πολίτες. Αυτό είναι γνωστό. Τέτοιου είδους αιτιάσεις δεν ευσταθούν. Μακάρι, και οι μειονοτικοί πολίτες που ζουν σε άλλες χώρες να ζουν με τις συνθήκες και το καθεστώς που ζουν οι μουσουλμάνοι στην Ελλάδα. Πιστεύουμε ότι οι συνθήκες αυτές στην Ελλάδα βρίσκονται σε ένα τέτοιο επίπεδο που πολλές άλλες χώρες θα πρέπει πολύ να προσπαθήσουν για να το κατακτήσουν και να το προσφέρουν στους μειονοτικούς πολίτες τους. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Βεβαίως, διάφοροι οργανισμοί, διάφορες υπηρεσίες διατυπώνουν τις απόψεις τους. Υπάρχει, όμως, μία πραγματικότητα η οποία διαψεύδει τέτοιου είδους αιτιάσεις. Θα έλεγα, ότι είναι μία κατηγορία τόσο "χοντροκομμένη", που δεν χρειάζεται εμείς να τη σχολιάσουμε παραπέρα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σκέφτεστε να κάνετε κάποια ενέργεια προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να αποκατασταθεί, εν πάση περιπτώσει, αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θεωρούμε ότι η εθνική μας επιβίωση, πορεία και προοπτική, εξαρτάται από την άποψη που έχει για κάποιο θέμα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Δεν είναι ο Θεός το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καθορίζει τη μοίρα της Ελλάδας. Εμείς έχουμε την πολιτική μας την οποία έχουμε εξαγγείλει. Την ακολουθούμε με συνέπεια. Η Ελλάδα είναι μία δημοκρατική χώρα, όπου σε καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας, όλοι οι Ελληνες μπορούν να ζουν και να προοδεύουν. Αυτό ισχύει στην Ελλάδα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Επειδή ανοίξαμε το θέμα αυτό, θέλω να ρωτήσω το εξής: Με ποιο σκεπτικό μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες για θέματα της μειονότητας από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Εσωτερικών και αν γι αυτό το θέμα υπάρχει απόφαση ή κάποια συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά τα αντιμετωπίζουν οι συναρμόδιες υπηρεσίες. Αρκούμαι να κάνω το εξής σχόλιο: Η μουσουλμανική μειονότητα απαρτίζεται από Ελληνες πολίτες. Το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας είναι θέμα εσωτερικό της χώρας μας, δεν είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής. Αφορά το εσωτερικό της χώρας, αφορά Ελληνες πολίτες. Αρα, λοιπόν, τα θέματα αυτά τα προσεγγίζουμε με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην επιτρέπουμε σε οποιονδήποτε να θεωρεί ότι έχει λόγο στην άσκηση της πολιτικής που ακολουθούμε, πολύ περισσότερο, όταν η πολιτική αυτή δεν αφήνει περιθώριο για οποιεσδήποτε κατηγορίες και αιτιάσεις.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πότε θα υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι συγκεκριμένη. Δεν είναι απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα. Εχει αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα στο πλαίσιο συσκέψεων αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 23 September 1999 - 14:43:24 UTC