Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

* Εισαγωγικώς σας ενημερώσω ότι υπέβαλε την παραίτησή του, για προσωπικούς λόγους, ο κ. Στρατήγης, από την προεδρία της Οργανωτικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας του 2004. Ο αντικαταστάτης του θα επιλεγεί τις επόμενες ημέρες.

* Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να κάνω ένα σχόλιο, με αφορμή αυτό που είπε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, όσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δήλωσε: "άλλο το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, αυτό το οποίο σεβόμαστε και άλλο η πολιτική συγκυρία". Είναι λέξη προς λέξη αυτό το οποίο είπε ο εκπρόσωπος της Ν. Δ. Και αυτό αποδεικνύει, με περίτρανο τρόπο, ότι η Ν. Δ. προσπαθεί να χρησιμοποιήσει, τόσο το θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όσο και το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας -παρά το ότι δηλώνει σεβασμό για το πρόσωπο αυτό- υπαγάγοντάς τα και συναρτώντας τα αμέσως με την πολιτική συγκυρία. Με τις επιλογές, δηλαδή, τις πολιτικές και κομματικές που πρόκειται να κάνει σε μια δεδομένη πολιτική στιγμή. Αυτό κατά την άποψή μου δείχνει πλήρη ανευθυνότητα και υποκρισία από την πλευρά της Ν. Δ.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μαθαίνουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υπάρχουν δυσκολίες στην οριστικοποίηση της απόφασης, που ελήφθη στη Σύνοδο Κορυφής στο Ρίο, για την ανάθεση της έδρας στη Θεσσαλονίκη του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις και οι πληροφορίες λένε ότι το όλο εγχείρημα πιθανόν και να ανατραπεί. Τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Το εγχείρημα δεν θα ανατραπεί. Η απόφαση είναι ισχυρή. Υπάρχουν αντιδράσεις, προβληματισμοί και ενστάσεις που εκδηλώνονται. Ολα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, την επόμενη Πέμπτη, στο COREPEER. Μεταξύ των άλλων, αυτές τις ημέρες, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του κ. Κρανιδιώτη -ο οποίος θα έχει και κατ` ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους της Ε. Ε. για το θέμα αυτό- στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα δοθεί η δυνατότητα να απαντήσουμε με πειστικό και οριστικό τρόπο στους παράγοντες εκείνους, οι οποίοι αμφισβητούν την αξία και την ορθότητα αυτής της επιλογής της Θεσσαλονίκης, ως έδρας του φορέα για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Θα επισημάνουμε ότι η πολιτική για την ανασυγκρότηση δεν αφορά μόνο το Κοσσυφοπέδιο, αλλά το σύνολο της περιοχής, όλα τα βαλκανικά κράτη και ότι η Θεσσαλονίκη είναι αυτή, η οποία -πέρα από τυπικούς λόγους, πέρα δηλαδή από την απόφαση η οποία έχει ήδη ληφθεί σε επίπεδο κορυφής- ανταποκρίνεται πλήρως στις προδιαγραφές που απαιτούνται, προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας τέτοιος νέος φορέας. Πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος. Θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα δημιουργούνται από φορείς, οι οποίοι έχουν, πραγματικά, μια διαφορετική προσέγγιση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είναι δυνατόν να ανακληθεί μια τέτοια απόφαση, η οποία έχει ληφθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι αυτό ακριβώς είπα ότι η απόφαση αυτή έχει ληφθεί και θα εφαρμοστεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποιοι είναι αυτοί που φέρνουν αντιρρήσεις και τι είδους αντιρρήσεις είναι αυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Επιτροπή, δια του εκπροσώπου της, είχε μια άλλη προσέγγιση, πριν ληφθεί αυτή η απόφαση. Παραμένει σε αυτή τη θέση ένα τμήμα της Επιτροπής. Αλλά, βεβαίως και εμείς αξιοποιούμε τα "όπλα" που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένου να εφαρμοστεί η απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Επαναλαμβάνω ότι η απόφαση αυτή πρέπει να εφαρμοστεί όχι για λόγους τυπικούς, επειδή την έχουν λάβει οι ηγέτες των χωρών της Ε. Ε., αλλά επειδή η Θεσσαλονίκη ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που απαιτούνται για τη λειτουργία ενός τέτοιου φορέα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ποια Επιτροπή; Κατ` αρχήν η Επιτροπή έχει παραιτηθεί και πάει να γίνει μια καινούργια Επιτροπή.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν παράγοντες οι οποίοι -έστω υπηρεσιακώ τω τρόπω- αυτή την ώρα ασκούν τα καθήκοντά τους. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει Επιτροπή. Δεν είναι ακέφαλη η Commission. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τους νέους Επιτρόπους, υπάρχει μια συνέχεια και το κενό αυτό καλύπτουν οι Επίτροποι που συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Εκτιμά η κυβέρνηση ότι πίσω από αυτή την εμμονή των υπηρεσιακών παραγόντων της Commission υπάρχουν κάποιες χώρες, οι οποίες δεν θα ήθελαν, αν και ο ηγέτης τους είπε "ναι" τελικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλές υποθέσεις μπορεί να κάνει κάποιος. Αυτό το οποίο είναι βέβαιο, είναι ότι έχει ληφθεί σε επίπεδο Κορυφής ομοφώνως μια τέτοια απόφαση. Δεν διατυπώθηκε οποιαδήποτε αντίρρηση. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες μπορεί να έχουν τη δική τους άποψη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Σύνοδος Κορυφής στο Ρίο εισηγήθηκε στην Επιτροπή να διατυπώσει μια τέτοια τελική θέση προς το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Η θέση αυτή των ηγετών της Ε. Ε. είναι ισχυρή και αυτή θα εφαρμοστεί. Αυτό είναι σαφές. Το ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, πιστεύω ότι αυτό και μόνο αποδεικνύει, με περίτρανο τρόπο, το πόσο σημαντικό επίτευγμα είναι για την Ελλάδα η επιλογή της Θεσσαλονίκης. Είναι, δηλαδή, μια απόφαση, η οποία, βεβαίως, για να ληφθεί απαιτήθηκε μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά της χώρας μας και της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι μια απόφαση, που ενώ έχει ληφθεί, βλέπετε ότι συναντά ακόμη από μια ορισμένη μερίδα παραγόντων της Ε. Ε. αντιδράσεις. Αυτό δείχνει ότι πραγματικά η επιλογή αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική, ώστε να γίνεται στόχος από εκείνους, οι οποίοι δεν θέλουν να τελεσφορήσει και να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση. Εμείς θα περιφρουρήσουμε το εθνικό συμφέρον, αλλά και την πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Αυτή είναι η θέση στην οποία παραμένουμε σταθερά και αμετακίνητα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δηλαδή, η διαφωνία, έστω κατ` επίφαση, εστιάζεται στη ζώνη δραστηριοτήτων του Οργανισμού ήτοι οι μεν που απορρίπτουν τη Θεσσαλονίκη θέλουν να περιοριστεί στο Κοσσυφοπέδιο και οι δε που δέχονται τη Θεσσαλονίκη θέλουν να διευρυνθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε πως κάποιοι είχαν τοποθετηθεί πρόωρα επί τους θέματος, πριν η Κορυφή ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Επιχειρούν να υπερασπιστούν τη θέση που είχαν λάβει τότε. Αλλά υπάρχει στο μεταξύ αυτή η εξέλιξη, η απόφαση Κορυφής, η οποία βεβαίως θα τύχει εφαρμογής, αφού ολοκληρωθεί η εργασία, η οποία πρέπει να γίνει στα ανάλογα ενδιάμεσα στάδια, φάση στην οποία βρισκόμαστε τώρα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Δημοσιεύονται πληροφορίες ότι ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει σε προσωπική βάση την εποπτεία κρίσιμων τομέων της κυβερνητικής πολιτικής, Υγεία, Μεταφορές κ. λπ. Εχει βάση αυτή η πληροφορία και αν έχει βάση, πώς το ερμηνεύετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός προεδρεύει της κυβέρνησης, εποπτεύει και συντονίζει το σύνολο του κυβερνητικού έργου. Παρακολουθεί όλους τους τομείς, δίνει κατευθύνσεις και ελέγχει το πώς εξελίσσονται τα πράγματα σε κάθε τομέα. Οπως δεν υπάρχουν υποπρωθυπουργοί, δεν υπάρχουν και υπερυπουργοί. Υπάρχει Πρωθυπουργός και υπάρχουν υπουργοί. Οπως υπάρχει πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα για κάθε τομέα, έτσι για κάθε τομέα ασκούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες οι ορισμένοι προς τούτο υπουργοί. Οι υπουργοί, λοιπόν, έχουν ευθύνη για τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί και δίνουν λόγο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται τα θέματα του τομέα αρμοδιότητάς τους. Αυτή είναι η αλήθεια.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τι συμβαίνει τελικά με το λεγόμενο "πρωινό καφέ" μιας και είστε ομοτράπεζος του Πρωθυπουργού κάθε πρωί; Γράφονται και ακούγονται πολλά. Είστε τελικά ένα υπερόργανο, πέρα από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο απορρίπτει ιδέες, πολιτικές κ. λπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει τα δικά της πολιτικά όργανα. Το Κίνημα, όπως προβλέπει το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, έχει τα δικά του πολιτικά όργανα. Εκεί σχεδιάζονται και χαράζονται οι πολιτικές, εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις. Ο Πρωθυπουργός έχει επιτύχει την τακτική και συνεχή λειτουργία των κυβερνητικών και κομματικών οργάνων, ως Πρωθυπουργός και ως Πρόεδρος του Κινήματος. Μεταξύ των οργάνων δεν υπάρχει κάποιο με το όνομα αυτό "πρωινός καφές". Δεν υπάρχει τέτοιο πολιτικό όργανο, όπου λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις. Ασφαλώς, η ομάδα στελεχών, η οποία επικουρεί στο έργο του τον Πρωθυπουργό, συνεχίζει να εργάζεται για την αντιμετώπιση τεχνικών και πρακτικών θεμάτων, χωρίς να ασχολείται με τη χάραξη πολιτικής ή την ανάληψη πρωτοβουλιών σε πολιτικό επίπεδο. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Τίποτα δεν αλλάζει ως προς τη σύνθεση των κυβερνητικών και κομματιών οργάνων. Τίποτα δεν αλλάζει και ως προς τη σύνθεση εκείνων των ομάδων που έχουν χαρακτήρα υποβοηθητικό προς τον Πρωθυπουργό για την άσκηση των καθηκόντων του. Ολα αυτά, λοιπόν, δεν θα πρέπει να συγχέονται. Υπάρχουν κυβερνητικά όργανα, υπάρχουν κομματικά όργανα. Αυτά λειτουργούν με αξιοθαύμαστη συνέχεια και συνέπεια. Εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις. Τίποτα δεν μπορεί να παρακωλύσει, να σκιάσει, να υποκαταστήσει τα όργανα αυτά.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Οπως και να το πει κανείς, αν είναι όργανο ή δεν είναι, δεν έχει σημασία. Η ομάδα αυτή του "πρωινού καφέ" ανασχηματίστηκε, εσχάτως;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει αλλάξει τίποτα, επαναλαμβάνω, ως προς τη σύνθεση, είτε των οργάνων, κυβερνητικών και κομματικών -πράγμα το οποίο γνωρίζετε- είτε των ομάδων στελεχών που βοηθούν τον Πρωθυπουργό στην άσκηση των καθηκόντων του, αντιμετωπίζοντας τακτικά, πρακτικά και τεχνικά θέματα.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή, σ` αυτή την ομάδα, μπορούμε να ξέρουμε ποιοί παράγοντες συμμετέχουν και κάθε πότε συνεδριάζουν ή συζητούν οι παράγοντες αυτής της ομάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δύο φορές την εβδομάδα γίνεται συνάντηση της ομάδας αυτής με τον Πρωθυπουργό, η οποία -επαναλαμβάνω- ασχολείται με πρακτικά και τεχνικά θέματα. Τίποτε άλλο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ποιοί συμμετέχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν δημοσιευθεί τα ονόματα και σας είναι γνωστά. Είναι ο ομιλών, ο κ. Πασχαλίδης, ο κ. Θέμελης, ο κ. Πανταγιάς και ο κ. Κοσμίδης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μόνο αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Είπατε, πριν, "θα αξιοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας για να ισχύσει η απόφαση του Ρίο". Μπορείτε να μας πείτε, σε ποιά όπλα αναφέρεστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο δικαίωμα που έχουμε να ασκούμε "βέτο", όσον αφορά τη λήψη κάποιων αποφάσεων. Γνωρίζετε ότι έχουμε μπλοκάρει κάποιες πολιτικές της Ε. Ε. σ` αυτή τη φάση. Θα μείνουμε σ` αυτή την πολιτική, όσον αφορά το συγκεκριμένο τομέα, αν κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν εκείνοι να αποφασίζουν για το σύνολο της Ε. Ε., αγνοώντας, όχι μόνο απλά την απόφαση μιας Συνόδου Κορυφής, αλλά και την πολιτική την οποία έχει αναδείξει η χώρα μας. Πολιτική, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα, ώστε η Ε. Ε. να βγει, κατά το δυνατόν, ασπροπρόσωπη στη διάρκεια της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν θα πω τίποτα άλλο, αυτή την ώρα. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι όταν αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους εμπόδια, έχουμε και εμείς όπλα, διαθέτουμε μηχανισμούς, τους οποίους ενεργοποιούμε, προκειμένου να υπερασπιστούμε τις πολιτικές μας.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Οι αποφάσεις που έχουμε μπλοκάρει, μέχρι στιγμής, αφορούν το σχέδιο για την έδρα της Υπηρεσίας αυτής ή αφορούν και τις αρμοδιότητες του Γερμανού συντονιστή;

ΡΕΠΠΑΣ: Αφορούν σχετικά και συναφή θέματα. Και εν πάση περιπτώσει, η πρακτική που ακολουθούμε, είναι μία πρακτική την οποία συστηματικά ακολουθούν όλες οι χώρες της Ε. Ε., όπως γνωρίζετε, προκειμένου να επιτύχουν την επιβράβευση των προσπαθειών και την ανάδειξη των πολιτικών τους. Η Ελλάδα είναι ισότιμη με τις άλλες χώρες στην Ε. Ε. και έχει διδαχθεί απ` αυτές πολλά και σ` αυτό τον τομέα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Πού βρίσκεται η διαδικασία σχετικά με την έδρα στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει ολοκληρωθεί; Νόμιζα ότι είχε ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Τώρα, εσείς έτσι όπως το λέτε, με "βέτο" κ. λπ., σημαίνει ότι "παίζεται" ακόμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Απλώς, υπάρχει μία συζήτηση ακόμη. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, διατυπώνονται και απόψεις, οι οποίες αποτελούν και επιφύλαξη ή και αντίρρηση για την επιλογή της Θεσσαλονίκης. Θα καμφθούν αυτές οι αντιρρήσεις που διατυπώνονται και είναι βέβαιο ότι η απόφαση θα εφαρμοστεί.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτή η συζήτηση είναι στο COREPEER;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι στο πλαίσιο των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Commission. Αλλά, πιστεύουμε ότι είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου, ελάχιστων ημερών, να λυθεί και αυτή η εκκρεμότητα, προκειμένου να προχωρήσουμε, το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά το καλοκαίρι, στην εφαρμογή αυτής της απόφασης.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να μου πείτε, ποιά είναι η αντίδραση της κυβέρνησης στις κατηγορίες, μιας μεγάλης μερίδας Τύπου, κατά της κυβερνητικής επιχείρησης "σκούπας" και πώς αντιδράτε σ` αυτά που λέει το ΚΚΕ. ότι είναι "πογκρόμ" εναντίον των μεταναστών, αυτή η επιχείρηση που έχει ξεκινήσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται, ούτε για επιχείρηση "σκούπα", ούτε για "πογκρόμ", εναντίον πολιτών που διαβιούν στη χώρα μας. Γίνεται μία συστηματική προσπάθεια από την κυβέρνηση να ελεγχθεί η εδώ παρουσία και παραμονή προσφύγων, έτσι ώστε να παραμείνουν και να δραστηριοποιηθούν αυτοί που διαθέτουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα και να εντοπιστούν εκείνοι που δεν διαθέτουν αυτά τα έγγραφα και γι` αυτό, ακριβώς, πρέπει να επαναπροωθηθούν στη χώρα της προέλευσής τους. Η πολιτική αυτή, πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται παγίως στις επιλογές των ελληνικών κυβερνήσεων και στις επιθυμίες του ελληνικού λαού.

Υπάρχουν στην Ελλάδα οικονομικοί πρόσφυγες. Το ποσοστό τους είναι κατά τι μικρότερο από το 1/10 του πληθυσμού αυτής της χώρας. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός. Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα οικονομικών προσφύγων, οι οποίοι με την εργασία τους έχουν συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν αποδειχθεί χρήσιμοι στην προσπάθεια που κάναμε την τελευταία περίοδο, προσφέροντας την εργασία τους. Αυτοί μας αφορούν. Επιθυμούμε, μέσα από διαδικασίες που έχουμε αποφασίσει, όπως είναι η παραχώρηση της σχετικής νομιμοποιητικής κάρτας, να συνεχίσουν να εργάζονται στην Ελλάδα. Να ενταχθούν στην παραγωγική διαδικασία με αρμονικό τρόπο.

Υπάρχουν και εκείνοι, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα, θα έλεγα, λαθραία. Εχουν σε μεγάλο βαθμό συνδεθεί με την αύξηση της εγκληματικότητας, την τελευταία περίοδο. Αυτό το τμήμα των προσφύγων προσπαθούμε να ελέγξουμε. Αυτό θέλουμε να αποκόψουμε από το σώμα της ελληνικής κοινωνίας. Και θα το επιτύχουμε, όχι με διώξεις, "πογκρόμ" ή με επιχειρήσεις "σκούπας", όπως τις ονομάζετε, αλλά με την ένταση των προσπαθειών μας, όσον αφορά τον έλεγχο αυτών που βρίσκονται, σήμερα, στην Ελλάδα, προκειμένου να γνωρίζουμε ποιοί δικαιούνται να παραμείνουν εδώ και ποιοί όχι. Αυτοί που δεν πρέπει να παραμείνουν, γνωρίζετε πολύ καλά ότι λογικό είναι να επαναπροωθηθούν στον τόπο προέλευσής τους.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Πόσο τοις εκατό έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι την τελευταία περίοδο, έχουμε μία ύφεση σ` αυτό το φαινόμενο, επειδή ακριβώς έχουμε εντείνει την προσπάθειά μας με τη λειτουργία του Σώματος των συνοριακών φρουρών, όπως επίσης και με τους ελέγχους που γίνονται συστηματικά ή με τη θέσπιση νέων μέτρων, όπως είναι η, πεζή, περιπολία αστυνομικών οργάνων. Εχουμε πραγματικά μία ύφεση, η οποία είναι ένα πολύ θετικό σημάδι, μια καλή εξέλιξη. Μας δείχνει, αν θέλετε, και το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε, προκειμένου να εξαλείψουμε το φαινόμενο αυτό. Και σ` αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε. Τα μέτρα αυτά δεν είναι σπασμωδικά, δεν είναι περιστασιακά, δεν είναι ευκαιριακά, δεν είναι για τη δημιουργία εντυπώσεων. Είναι ενταγμένα σε μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εγκληματικότητας στην Ελλάδα. Αυτοί που πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα, γιατί είναι νόμιμοι και είναι και χρήσιμοι, θα παραμείνουν. Αυτοί οι οποίοι συνδέονται εμμέσως ή αμέσως με το φαινόμενο της αύξησης της εγκληματικότητας, ασφαλώς, θα αντιμετωπιστούν αναλόγως. Θα επαναπροωθηθούν στην πατρίδα τους.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτή η ύφεση που λέτε παρουσιάζεται τις τελευταίες τέσσερις-πέντε- έξι ημέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ μετά τη λειτουργία του Σώματος των συνοριακών φρουρών, μετά την αύξηση των μέτρων αστυνόμευσης στις μεγάλες πόλεις και βεβαίως, με τον έλεγχο στον οποίο έχει προχωρήσει, με πιο εντατικό ρυθμό, η αρμόδια υπηρεσία.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Και μέχρι τότε η εγκληματικότητα, σε τι επίπεδα ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι, αν είστε μεταξύ εκείνων που λένε ότι, στην Ελλάδα δεν έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα. Επειδή εργάζεστε σε ένα ξένο πρακτορείο, παρακαλώ, αυτό να το πείτε στους αναγνώστες των κειμένων των δικών σας και των συναδέλφων σας. Γιατί η Ελλάδα κατηγορείται από κάποιους ότι είναι μία χώρα όπου η εγκληματικότητα βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Αναγνωρίζετε, λοιπόν, ότι δεν είναι σε υψηλό επίπεδο, η εγκληματικότητα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Το κεντρικό άρθρο της "Καθημερινής", στην αγγλική έκδοση, είναι πολύ σκληρό για την επιχείρηση αυτή. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω, εφόσον υπήρχε η αύξηση της εγκληματικότητας, πόσο τοις εκατό ήταν αυτή η αύξηση και σας έκανε να δράσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η εξέλιξη της διαδικασίας για τη νομιμοποίηση των προσφύγων στην Ελλάδα, με την παραχώρηση της σχετικής κάρτας, μας οδήγησε σε ορισμένα συμπεράσματα. Μεταξύ των άλλων, έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα ένας μεγάλος αριθμός, ο οποίος δεν έχει δεχθεί να λάβει μέρος σ` αυτή τη διαδικασία. Ενώ έχουμε προσφέρει όλες τις δυνατότητες, όλες τις ευκαιρίες, στους ξένους που διαβιούν εδώ, να αποκτήσουν νόμιμα έγγραφα, δεν το επιδιώκουν. Το αποφεύγουν, κιόλας. Οπως αντιλαμβάνεστε, το κράτος δεν μπορεί να μείνει απαθές απέναντι σ` αυτή την εξέλιξη. Μετά, λοιπόν, την πρώτη φάση εφαρμογής αυτών των μέτρων, έχουμε καταλήξει σε ορισμένα συμπεράσματα και ακολουθούμε μία πολιτική που, μεταξύ των άλλων, προβλέπει και τέτοιου είδους δραστηριότητες, όπως εντατικοποίηση των ελέγχων γι` αυτούς οι οποίοι ζουν στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνω, υπάρχουν χρήσιμοι πολίτες, οι οποίοι είναι εδώ απολύτως νόμιμα, τους προστατεύει ο νόμος και τα όργανα της Πολιτείας. Θέλουμε να παραμείνουν εδώ, να γίνουν κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Υπάρχει, όμως, και εκείνο το τμήμα των προσφύγων που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αναλόγως, όταν διαπιστώνουμε ότι δεν βρίσκεται νομίμως στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο δε, όταν πιστοποιείται ότι έχει έμμεση ή άμεση σχέση με την εγκληματικότητα, η οποία παρατηρείται, όπως σε κάθε χώρα, και στη δική μας, τα τελευταία χρόνια.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 6 July 1999 - 14:13:13 UTC