Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-07-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Ιουλίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

* Ο Πρωθυπουργός, στις 13.30, θα έχει συνεργασία με το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Κ. Σκανδαλίδη, ενόψει της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής.

* Αύριο, στις 10 π. μ., θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση της Βουλής των Εφήβων.

* Την Τετάρτη, στις 7 μ. μ., θα συνεδριάσει, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής, το Εκτελεστικό Γραφείο, στη Χαριλάου Τρικούπη.

* Την Πέμπτη, στις 10 π. μ, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με διευρυμένη σύνθεση, με θέμα τον κυβερνητικό προγραμματισμό.

* Την Παρασκευή, όπως γνωρίζετε, αρχίζει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

* Επίσης, στις 30 Ιουλίου, ημέρα Παρασκευή, θα γίνει Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Σεράγιεβο. Αυτό, για να δηλώσετε συμμετοχή, όσοι ενδιαφέρεστε. Θα υπάρξει δημοσιογραφική αποστολή, αυθημερόν.

Αυτά σε γενικές γραμμές.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβερνητική Επιτροπή, είπατε ότι θα είναι διευρυμένη. Δηλαδή, ποιοί θα μετέχουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συμμετέχουν ακόμη οι υπουργοί κ. κ. Παπαϊωάννου, Παπαδήμας, Μαντέλης και Ανωμερίτης. Θέματα που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητές τους, θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση και κρίνεται απαραίτητη η παρουσία τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για τα τέσσερα υπουργεία που έχει πει ο Πρωθυπουργός ότι χωλαίνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, μίλησα γενικά για τον κυβερνητικό προγραμματισμό. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στα άλλα βασικά, λεγόμενα, υπουργεία, εκ των πραγμάτων, οι υπουργοί έχουν αντικείμενο που αφορά τα μεγάλα θέματα της χώρας, αλλά αυτοί είναι μέλη της Κ. Ε. Δεν χρειάζεται ειδική πρόσκληση. Για κανέναν άλλο λόγο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ειδικά αυτούς τους τέσσερις...;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι είναι οι άλλοι μεγάλοι τομείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κατά καιρούς, έχει εκφραστεί ο Πρωθυπουργός, για την υγεία, τις μεταφορές και τα άλλα...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, γνωρίζετε ότι είναι ένας πολιτικός, ο οποίος ούτε ψεύδεται, ούτε παραπλανά τον ελληνικό λαό, όπως συμβαίνει με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μιλάει για τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ελληνική κοινωνία, επειδή ακριβώς σε μας έχει "πέσει ο κλήρος" να τα αντιμετωπίσουμε και να τα λύσουμε. Αυτοί, όμως, είναι οι υπουργοί, οι οποίοι στελεχώνουν την κυβέρνηση, είναι οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Αυτοί που έχουν αρμοδιότητες για άλλους σημαντικούς τομείς είναι μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, έτσι κι αλλιώς. Δεν χρειάζεται να προσκληθούν ιδιαιτέρως. Μια και μιλούμε για τον κυβερνητικό προγραμματισμό, για την επόμενη περίοδο, αντιλαμβάνεστε πως η συμμετοχή κι αυτών των υπουργών είναι επιβεβλημένη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ερχεται εδώ ο ειδικός συντονιστής του Στέητ Ντιπάρτμεντ Μάικ Σίν, για την τρομοκρατία. Ποιούς κυβερνητικούς παράγοντες θα δει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο αρμόδιος Αμερικανός υπηρεσιακός παράγων θα συναντηθεί με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα γίνει δεκτός και από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοίδη. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όσον αφορά την πάταξη της τρομοκρατίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός από τον κ. Χρυσοχοίδη, θα δει άλλους υπουργούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προβλεφθεί, αυτή την ώρα, κάποια άλλη συνάντηση σε τέτοιο επίπεδο.

ΦΙΛΗΣ: Κατ` αρχήν, υπάρχει περίπτωση να μονογραφηθεί η ελληνο-αμερικανική αντιτρομοκρατική συμφωνία, κατά την παραμονή του κ. Σιν στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να επισκεφθεί το Κοσσυφοπέδιο, πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στο Σεράγιεβο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι στις προθέσεις του Πρωθυπουργού, να γίνει αυτή η επίσκεψη, κατ` αρχήν, αλλά δεν έχει προγραμματιστεί η συγκεκριμένη ημερομηνία. Είναι κάτι που απασχολεί τον Πρωθυπουργό. Δεν έχει ληφθεί η τελική απόφαση, αυτή την ώρα.

ΦΙΛΗΣ: Σε σχέση με την προεδρολογία, θα ήθελα να ρωτήσω εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά, να διερευνήσει τη δυνατότητα επιλογής ενός Προέδρου, ενός προσώπου για την προεδρία της Δημοκρατίας, το οποίο να ανταποκρίνεται προς την πλειοψηφία της Βουλής, η οποία δεν είναι δεξιά.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος, έχουμε πάρει συγκεκριμένη και σαφή θέση, πως πρέπει η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας να αποσυνδεθεί από τη θητεία της Βουλής. Επειδή, ακριβώς, σεβόμαστε το θεσμό και επειδή πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι υπεράνω των διαδικασιών που αφορούν την κομματική και πολιτική αντιπαράθεση. Δυστυχώς, τα άλλα κόμματα δεν έχουν διατυπώσει με σαφήνεια μια ανάλογη, υπεύθυνη θέση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κ. Καραμανλής, σε σχετική συνέντευξή του, χθες, συγχέει -σκοπίμως, βεβαίως- το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τις εκλογές για την ανάδειξη νέας Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το θεσμό και την ευκαιρία της διαδικασίας της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, για μικροκομματικούς λόγους. Πιστεύουμε ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας -αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι ασκεί με παραδειγματικό τρόπο τα καθήκοντά του- μπορεί να είναι το πρόσωπο στο οποίο θα συμπέσουν, θα ταυτιστούν οι επιλογές όλων των πολιτικών κομμάτων. Και η Βουλή, θα συνεχίσει τη θητεία της και θα την ολοκληρώσει, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2000, οπότε, πάλι, κυβέρνηση και κόμματα θα κριθούν από τον ελληνικό λαό. Αυτή είναι η θέση που έχουμε διατυπώσει. Γιατί, βεβαίως, αυτή την ώρα, αντιλαμβάνεστε πολύ καλά όλοι σας ότι προέχει να συνεχίσουμε ως χώρα, με πολιτική σταθερότητα, με ομαλότητα, την προσπάθειά μας για να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε προβλήματα, χωρίς περισπασμούς, χωρίς να μπούμε σε μία πρόωρη προεδρολογία. Δεν θα το κάνουμε. Αυτό το οποίο θέλουμε να τονίσουμε είναι η σαφής θέση, την οποία επαναλαμβάνω, της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη θητεία της Βουλής. Οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2000. Πρόεδρος της Δημοκρατίας -υπάρχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ασκεί, με άψογο τρόπο, τα καθήκοντά του, και επιδοκιμάζεται από όλους- μπορεί και πάλι να είναι ο κ. Στεφανόπουλος, με την ψήφο όλων των κομμάτων της ελληνικής Βουλής.

ΦΙΛΗΣ: Με δεδομένο ότι όλοι γνωρίζουμε το συνταγματικό όριο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τι εξυπηρετεί η ανακίνηση, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, θέματος που αφορά το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας; Θα είχε ένα νόημα, εάν το συνέδεε ο Πρωθυπουργός με κάποια πρόταση για θεσμικές ή άλλες αλλαγές. Π. χ. το θέμα του εκλογικού νόμου, από ότι διαβάζουμε σήμερα, θα ήταν αντικείμενο ενός ευρύτερου διαλόγου για τον εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος της χώρας. Τι νόημα έχει να επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Προέδρου το θέμα της προεδρικής εκλογής, τόσους μήνες πριν;

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι γιατί κάνετε αυτή την ερώτηση και μου δίνετε τη δυνατότητα να προβώ στις απαραίτητες διευκρινήσεις. Ο Πρωθυπουργός δεν συνέδεσε το θέμα της εκλογής του Προέδρου με τη θητεία της κυβέρνησης και της Βουλής. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι εκλογές θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2000, όταν συμπληρώσει την τετραετή θητεία της η κυβέρνηση. Και τότε, πάλι, η κυβέρνηση και τα κόμματα θα κριθούν από τον ελληνικό λαό, ο οποίος, με την ψήφο του, θα κάνει τις επιλογές της αρεσκείας του. Αυτό το οποίο είπε ο Πρωθυπουργός είναι ότι, ασφαλώς, πάρα πολλοί σκέπτονται ότι μεσολαβεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον ερχόμενο Μάρτιο. Πιστεύουμε ότι δεν συντρέχει λόγος να διαλυθεί η Βουλή τον ερχόμενο Μάρτιο, δοθέντος ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με τον παραδειγματικό τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του, μπορεί να συγκεντρώσει την ψήφο όλων των κομμάτων, όλων των βουλευτών και πάλι. Και η Βουλή να συνεχίσει τη θητεία της και να την ολοκληρώσει, με τις εκλογές που θα γίνουν το Σεπτέμβριο του 2000. Αυτό είπε ο Πρωθυπουργός. Ούτε θέμα ανακίνησε, ούτε προσπάθησε να συνδέσει το ένα με το άλλο. Είναι δύο διαφορετικά θέματα. Αλλά, παρεμπιπτόντως, επειδή υπάρχει αυτό το ερώτημα -και είναι πραγματικό αυτό το ερώτημα "τι θα γίνει, κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας"- ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να μην αποτελέσει εμπόδιο για τη συνέχιση της θητείας της Βουλής, εφόσον όλα τα κόμματα έχουν κάθε λόγο να υποστηρίξουν και πάλι τον κ. Στεφανόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ουδείς έχει διατυπώσει αντίθετη άποψη.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου σε συνάρτηση με τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα η κυβέρνηση. Είμαι σαφής και κατηγορηματικός σ' αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Το γεγονός ότι το Σύνταγμα προβλέπει -και προβλέπει με ομαλό τρόπο, δεν είναι στοιχεί έκτακτης της ανώμαλης κατάστασης- την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα ή την διενέργεια εκλογών προκειμένου να αναδειχθεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποτελεί κατά τη γνώμη σας μικροπολιτικό τέχνασμα εάν προκηρυχθούν εκλογές, λόγω του ότι η σημερινή Βουλή δεν θα μπορέσει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα η πρόβλεψη αυτή του Συντάγματος υπάρχει. Και υπάρχει για την αντιμετώπιση του ενδεχομένου εκείνου κατά το οποίο δεν συμφωνούν τα κόμματα σ' ένα πρόσωπο, προκειμένου αυτό να αναδειχθεί με την ψήφο της προβλεπόμενης από το Σύνταγμα πλειοψηφίας, στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το τέχνασμα έγκειται στο εξής και είναι το τέχνασμα το οποίο μεταχειρίζεται η ηγεσία της Ν. Δ.: Από τη μία να λέμε καλούς λόγους για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απ' την άλλη να λέμε ότι παρά ταύτα, παρά το ότι δηλαδή ασκεί άψογα τα καθήκοντά του και τον τιμούμε και τον σεβόμαστε γι' αυτό, θα πρέπει να πάμε σε εκλογές, γιατί πιστεύουμε ότι θα πρέπει ο ελληνικός λαός να επιλέξει κυβέρνηση. Δηλαδή, ενώ η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μια διαδικασία η οποία απαιτεί τη συναίνεση των κομμάτων, τη συνεννόηση των κομμάτων ή και τη σύμπτωσή τους σ' ένα πρόσωπο, είναι μια διαδικασία δηλαδή, σύνθεσης και σύγκλησης των επιλογών των κομμάτων, η Ν. Δ. θέλει να τη μεταβάλει σε μια διαδικασία διάλυσης της Βουλής. Αυτό είναι το τέχνασμα για το οποίο κάνουμε λόγο. Εμείς λέμε ότι αν πραγματικά η επιλογή σε ένα πρόσωπο πιστεύουμε ότι είναι ορθή, αυτό θα πρέπει να επικρατήσει και να μη συσχετιστεί με όποιους μικροκομματικούς σχεδιασμούς αφορούν τη διάλυση της Βουλής για άλλους λόγους. Δεν έχει καμιά σχέση το ένα με το άλλο.

ΦΙΛΗΣ: Και ο μακαρίτης ο Παπανδρέου έπλεξε το εγκώμιο του Κωνσταντίνου Καραμανλή δύο φορές και δύο φορές δεν τον ψήφισε. Είναι άλλο πράγμα δηλαδή να εκφράσεις την εκτίμησή σου σ' ένα πρόσωπο και άλλο να το ψηφίσεις για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι αντίφαση αυτό και μάλιστα συνέπραξε στις δύο αυτές μεθοδεύσεις και ο νυν Πρωθυπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να σας καλέσω να αφήσετε τους ιστορικούς να γράψουν εκείνο το κεφάλαιο της ιστορίας για εκείνη την περίοδο. Δεν υπήρξε οποιαδήποτε δέσμευση του Ανδρέα Παπανδρέου για την επιλογή, όσον αφορά το πρόσωπο το οποίο επρόκειτο να υποστηρίξει το ΠΑΣΟΚ τότε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τώρα, για πρώτη φορά από την κυβέρνηση, εγκαίρως, επειδή θέλουμε να διασφαλίσουμε αυτή τη σταθερή πορεία της χώρας προς το μέλλον, έχουμε πει δημοσίως ποια είναι η θέση μας. Και έχουμε πει ότι σε εύλογο χρόνο, όταν οδηγηθούμε πια σ' αυτή τη διαδικασία πλησίστιοι, θα πρέπει και τα άλλα κόμματα να πάρουν θέση. Δεν το έχουν κάνει ακόμη. Πιστεύω να το κάνουν την κατάλληλη στιγμή, ίσως μετά το Φθινόπωρο. Γιατί βεβαίως, εδώ παρουσιάζεται και ο αρχηγός της Ν. Δ. να μιλά με περισσή υποκρισία και με έλλειψη ευθύνης ταυτοχρόνως. Δεν μπορεί από τη μία να επαινούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και από την άλλη να υπαγάγουν την εκλογή του, σε μικροκομματικούς σχεδιασμούς. Και αυτό κάνουν και λυπούμαστε γι' αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Συνέβη δυο φορές στο παρελθόν γι' αυτό ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμιά σχέση το ένα με το άλλο. Το τονίζω και πάλι για να μην υπάρχει παρανόηση. Δεν θα δείτε κόμμα η Πρωθυπουργό στο παρελθόν ο οποίος εγκαίρως και επικαίρως να έχει λάβει θέση γι' αυτό το θέμα. Δεν είναι δυνατόν από την άλλη - το γνωρίζετε πολύ καλά- ο επικεφαλής ενός κόμματος, πολύ περισσότερο ο Πρωθυπουργός, να διατυπώνει αρνητικά σχόλια για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά το θέμα για πρώτη φορά τίθεται με αυτόν τον τρόπο τώρα. Και είναι πραγματικά σημαντικό, το ότι πολλοί παράγοντες του δημόσιου βίου διατυπώνουν ανάλογες απόψεις. Αυτό δείχνει ότι είναι ώριμο πια θέμα στην ελληνική κοινωνία, οι πολιτικές εξελίξεις να είναι ομαλές και η Βουλή αυτή να ολοκληρώσει τη θητεία της το Σεπτέμβρη του 2000, προκειμένου να έχει η κυβέρνηση την άνεση να ολοκληρώσει την εφαρμογή ενός προγράμματος, που πιστεύουμε πως ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και του ελληνικού λαού.

ΜΙΧΑΗΛ: Η πρόταση του κ. Σημίτη και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την υποψηφιότητα του κ. Στεφανόπουλου ο οποίος ασκεί άψογα τα καθήκοντά του, είναι αδιαπραγμάτευτη για σας, ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα δεν θα μπούμε αυτή την ώρα, γιατί είναι πολύ πρόωρο, επιπόλαιο και επιζήμιο για τους θεσμούς- σε τέτοια συζήτηση επί της ουσίας. Αυτό το οποίο εμείς λέμε, είναι απλό και πιστεύω πολύ λογικό: Ότι δεν θα πρέπει η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να αποτελέσει αφορμή για τη διάλυση της Βουλής, πολύ περισσότερο όταν όλοι αναγνωρίζουν ότι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί με παραδειγματικό τρόπο τα καθήκοντά του. Αυτό είναι το ένα θέμα. Εμείς, πάντοτε είχαμε μια τέτοια θέση, για την αποσύνδεση δηλαδή της διαδικασίας της εκλογής του Προέδρου από τη θητεία της Βουλής. Αντίθετα με τα άλλα κόμματα. Γνωρίζετε ότι το 1995 το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, έκανε μια υπέρβαση. Υποστήριξε τον κ. Στεφανόπουλο ο οποίος δεν προήρχετο από τον πολιτικό χώρο που εκφράζει η κυβερνητική παράταξη. Πιστέψαμε ότι είναι ο κατάλληλος γι' αυτή τη θέση. Η Ν. Δ. και στο πλαίσιο των συζητήσεων για το Σύνταγμα, υποκριτικά φερόμενη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να αλλάξει τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας για κάποια σκοπιμότητα, ενώ η πραγματικότητα είναι ότι η Ν. Δ. είναι αυτή η οποία θέλει να εμπλέκει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στα της θητείας της Βουλής. Τότε, μάλιστα το 1995 μια και το ανέφερε ο κ. Σταματόπουλος, κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι ψήφισε τον κ. Στεφανόπουλο και έτσι δεν ευνόησε τη διάλυση της Βουλής για να πάμε σε εκλογές. Αυτό τι αποδεικνύει; Αποδεικνύει ότι η Ν. Δ. ήθελε να χρησιμοποιηθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για να επηρρεαστεί η θητεία της Βουλής και να πάμε σε εκλογές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ άλλο είπα. Είπα ότι δεν δεχόταν άλλον ο Σαμαράς. Γι' αυτό έβαλε τον Στεφανόπουλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ν. Δ., αν θυμόσαστε, κατηγόρησε τότε τον κ. Σαμαρά -μετά τα όσα είπε ο κ. Σταματόπουλος, επανέρχομαι- γιατί βοήθησε δήθεν την κυβέρνηση να παραμείνει κυβέρνηση. Επειδή η Ν. Δ. με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ήθελε να διαλυθεί η Βουλή. Να, λοιπόν, ποιος είναι εκείνος ο οποίος θέλει να χρησιμοποιήσει την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας για μικροκομματικούς λόγους.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή μου δώσατε το λόγο, το τι έγινε στο παρελθόν και στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή και στην περίπτωση του κ. Στεφανόπουλου, όσοι γνωρίζουν μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Τα κόμματα έχουν τη δική τους λογική και τα δικά τους κριτήρια. Εγώ θέλω να συνεχίσω λοιπόν, αφού δεν θέλετε να μπούμε στην ουσία για το αν είναι η όχι αδιαπραγμάτευτη η θέση σας για τον κ. Στεφανόπουλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πάρει σαφή θέση σ' αυτό το θέμα. Αν μπω σε ένα τέτοιο διάλογο μαζί σας, είναι σαν να συζητούμε περί της αξίας του κ. Στεφανόπουλου. Αλλά αυτό το έχουμε αναγνωρίσει και σαφώς έχουμε τοποθετηθεί.

ΜΙΧΑΗΛ: Εφ' όσον για σας θέλετε να ξεμπλέξετε την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, και το επιδιώξατε μέσω της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, γιατί η κυβέρνηση Σημίτη δεν ήρθε σε συνεννόηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, ίσως καμία να μην ανταποκρινόταν ή ίσως όλες να ανταποκρίνονταν και να υπήρχε μια συναίνεση πλήρης όλων των πολιτικών δυνάμεων στην απεμπλοκή αυτής της διαδικασίας. Παρά μόνον καταθέσατε την πρότασή σας. Ουσιαστικά τους είπατε ή την δέχεστε ή δεν την δέχεστε. Δεν την δέχονται απ' ότι φαίνεται. Και ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε χθες αφού μπορεί να παρέμβει ο λαός γιατί να μην παρέμβει. Ο κ. Καραμανλής είπε γιατί εγώ να στηρίξω μια κυβέρνηση για αυτό το θέμα, το έχει το συνταγματικό δικαίωμα. Γιατί λοιπόν δεν πήγατε σε μια συζήτηση συνεννόησης από πριν, έτσι ώστε να υπάρχει μια ενιαία αντίληψη γύρω από το πολιτειακό, να το πω έτσι, ούτως ώστε να μην έχει καμία εμπλοκή στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση των κομμάτων.

ΡΕΠΠΑΣ: Με την ερώτηση που κάνατε, αναγνωρίζετε λοιπόν ότι όλα τα άλλα κόμματα θέλουν εμπλοκή της εκλογής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τέτοια, ώστε να επηρεαστεί η θητεία της Βουλής. Αυτό είπατε ότι κάνουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτό λέει το Σύνταγμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Το Σύνταγμα λέει ότι εφόσον δεν είναι δυνατή η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με συγκεκριμένο αριθμό ψήφων, τότε προκηρύσσονται εκλογές. Αλλά, όταν όλοι αναγνωρίζουν ότι ο συγκεκριμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του, δεν αντιλαμβάνομαι ως λογικός άνθρωπος τι είναι αυτό το οποίο οδηγεί κάποιους να απορρίπτουν την υποψηφιότητά του. Μπορώ να σκεφτώ ότι το κάνουν μόνο και μόνο για μικροκομματικούς λόγους, επειδή θέλουν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, για να προκαλέσουν διάλυση της Βουλής και εκλογές, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό ακριβώς είναι που είπατε και εσείς με την ερώτησή σας, για να επιβεβαιώσετε αυτό που είπα από την αρχή, ότι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, τα άλλα πολιτικά κόμματα θέλουν να χρησιμοποιήσουν το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη διαδικασία εκλογής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για μικροκομματικούς λόγους. Συμφωνούμε ως προς αυτό. Οσον αφορά το θέμα της επικοινωνίας και της συνεννόησης, γνωρίζετε πολύ καλά ότι εμείς τοποθετηθήκαμε σ' αυτό το θέμα και καλέσαμε και τους άλλους να πάρουν θέση εγκαίρως και επικαίρως. Και πρέπει να σας πω ότι αυτό κάποια στιγμή εκ των πραγμάτων θα προκύψει. Θα γίνει αυτή η επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία για το πρόσωπο το οποίο θα αναδειχθεί στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με βάση, βεβαίως, το ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι ο κ. Στεφανόπουλος ασκεί άψογα τα καθήκοντά του. Επαναλαμβάνω, γιατί δεν θέλω να υπάρχει σύγχυση ή παρανόηση με βάση τα όσα ρώτησε και ο κ. Φίλης στην αρχή, ότι εμείς μιλήσαμε για τη θητεία της Βουλής και τη θητεία της κυβέρνησης. Είπαμε ότι ο κύκλος αυτής της θητείας ολοκληρώνεται το Σεπτέμβρη του 2000. Επειδή, βεβαίως, λογικά διερωτάται ο καθένας τι θα συμβεί με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, λέμε πως υπάρχει Πρόεδρος Δημοκρατίας ο οποίος μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει για μια νέα 5ετία, αφού όλα τα κόμματα, όπως πολιτικά έχουν εκφραστεί, μπορούν να δώσουν και την ψήφο τους ώστε να επανεκλεγεί.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το ΠΑΣΟΚ, όπως λέτε δεν θέλει να συνδέσει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με τη θητεία της παρούσης Βουλής. Καταθέσατε μια πρόταση για τον Πρόεδρο Δημοκρατίας, τον κ. Στεφανόπουλο, βλέπουμε ότι υπάρχουν αντιδράσεις, τα άλλα κόμματα δεν συμφωνούν και μας είπατε ότι ενδεχομένως θα γίνουν κάποιες συζητήσεις για το θέμα του Προέδρου. Αποκλείετε το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίξει κάποιον άλλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα προταθεί από κάποιο άλλο κόμμα, έτσι ώστε να μην έχουμε εκλογές το Μάρτιο του 2000;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται αυτή την ώρα να κάνω υποθέσεις. Θα μείνω στα δεδομένα. Τα δεδομένα είναι ότι όλοι αναγνωρίζουν πως ο κ. Στεφανόπουλος ασκεί με άψογο τρόπο τα καθήκοντά του και επίσης ένα άλλο δεδομένο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, πέραν του ότι έχει αναγνωρίσει δια λόγων αυτή τη στάση του κ. Στεφανόπουλου, έχει δεσμευτεί ότι θα τον υποστηρίξει στις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου. Τα άλλα κόμματα έχουν δια λόγων αναγνωρίσει το ρόλο του κ. Στεφανόπουλου, αλλά από άποψη δεσμεύσεων έχουν μείνει πολύ πίσω. Σ' αυτό πρέπει να ανταποκριθούν την επόμενη περίοδο, καθώς θα πλησιάζει η ώρα για την εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας. Πιστεύουμε να το κάνουν. Στο πλαίσιο, όμως, αυτών των συνεννοήσεων, βεβαίως το ΠΑΣΟΚ θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει με τα άλλα κόμματα και ο Πρωθυπουργός με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, για το συγκεκριμένο ζήτημα. Αλλά, να μείνουμε σ' αυτό που είναι, αυτή την ώρα, δεδομένο: Οτι όλοι αναγνωρίζουν το ρόλο του κ. Στεφανόπουλου, ο οποίος ασκεί άψογα τα καθήκοντά του. Ας μείνουμε σ' αυτό τώρα.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μένοντας σ' αυτό βγάζουμε το συμπέρασμα ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει αμετακίνητο στην πρόταση Στεφανόπουλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει συγκεκριμένη θέση επί του θέματος αυτού. Και η θέση αυτή είναι συνεπής και αντανακλά στην εκτίμηση που τρέφουμε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί ασκεί άψογα τα καθήκοντά του, πράγμα το οποίο δια λόγων εκφράζουν και τα άλλα κόμματα. Εναπόκειται, λοιπόν, σε εκείνα τα κόμματα να κάνουν αυτό που αντιστοιχεί στα λεγόμενά τους και στην πράξη. Είναι πολύ απλό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, λέτε ότι ο κ. Καραμανλής χρησιμοποιεί το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας για μικροκομματικούς λόγους, για να προκαλέσει εκλογές. Ο Πρωθυπουργός δεν χρησιμοποιεί το ίδιο, το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να παραμείνει στην εξουσία, στην κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, εμείς κ. Σταματόπουλε, θέλουμε να είμαστε αρκετά χρόνια στην κυβέρνηση, με την ψήφο του ελληνικού λαού. Θέλουμε να είμαστε κυβέρνηση και τους μήνες, από το Μάρτιο μέχρι το Σεπτέμβριο, και η νέα τετραετία μας να αρχίζει από το Σεπτέμβριο και όχι από το Μάρτιο του 2000. Θέλουμε, λοιπόν, γι` αυτό να πάμε σε εκλογές το Σεπτέμβριο του 2000. Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι γίνεται μία προσπάθεια, επιτέλους σ` αυτό τον τόπο να λειτουργήσουν οι θεσμοί, όπως πρέπει να λειτουργούν σε μία αναπτυγμένη πολιτικά δημοκρατία. Η θητεία της κυβέρνησης τελειώνει το Σεπτέμβριο του 2000. Αυτό το όριο πρέπει να γίνει σεβαστό και οι πολίτες, ο ελληνικός λαός, πρέπει να κληθεί να πει τη γνώμη του, εκείνη τη χρονική και πολιτική στιγμή. Πολύ περισσότερο, όταν η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας που μεσολαβεί, μπορεί να δώσει λύση, όσον αφορά το πρόσωπο επιλογής. Αυτό είναι το θέμα.

Ο κ. Καραμανλής, υποκρινόμενος, από τη μία μιλάει με εγκωμιαστικούς λόγους για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την άλλη αφήνει να εννοηθεί ότι δεν θα τον υποστηρίξει για μία νέα θητεία, επειδή ακριβώς θεωρεί ότι πρέπει να διαλυθεί η Βουλή.

Μα, είναι στάση υπεύθυνου πολιτικού αρχηγού, αυτή;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το 1996 είχε λήξει η θητεία της κυβέρνησης, που προκάλεσε ο κ. Σημίτης πρόωρες εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντως -αν θέλετε να συζητήσουμε, γιατί το έχουμε συζητήσει αυτό το θέμα αρκετές φορές- ο Πρωθυπουργός δεν ενέπλεξε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε μία τέτοια εκλογική αναμέτρηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι ενέπλεξε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά. Πράγμα, το οποίο ήθελε η Ν. Δ. να γίνει κατά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 1995. Ετσι;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, το 1996, τι ακριβώς συνέβη, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά. Τα έχουμε πει αυτά, κατ` επανάληψη. Πάντως, δεν έχει καμία σχέση το ένα θέμα με το άλλο. Και αφού με προκαλείτε και θέλετε να μείνουμε σ` αυτή την κουβέντα, γνωρίζετε πως, τότε, ο κ. Σημίτης είχε αναδειχθεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως, προηγουμένως, Πρωθυπουργός της χώρας, με την ψήφο της πλειοψηφίας των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Είναι λογικό, είναι θεμιτό, είναι δημοκρατικότατο, αν θέλετε, να επιζητήσει και την εντολή του ελληνικού λαού για να κυβερνήσει. Και ο ελληνικός λαός, μέσα από εκλογική αναμέτρηση, του έδωσε την ψήφο του. Και κυβέρνησε, λοιπόν, και συνεχίζει να κυβερνά και θα συνεχίσει να κυβερνά με την ψήφο του ελληνικού λαού. Οχι μόνο με την ψήφο του Συνεδρίου των μελών του ΠΑΣΟΚ ή των βουλευτών της Κ. Ο. του ΠΑΣΟΚ. Γιατί σας κάνει εντύπωση; Ολα αυτά, στην πολιτική και στη δημοκρατία, πιστεύω ότι συνταιριάζουν απόλυτα με τις επιλογές αρχών που κάνει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού τις έχετε σίγουρες τις εκλογές, αφού είστε τόσο σίγουροι, γιατί δεν τις κάνετε; Τι σας ενοχλεί, δηλαδή, να γίνουν το Μάρτιο αντί για το Σεπτέμβριο.

ΡΕΠΠΑΣ: Για να αρχίσει η τετραετία μας από το Σεπτέμβριο. Να κερδίσουμε τους μήνες από το Μάρτιο ως το Σεπτέμβριο. Δεν το καταλάβατε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, αν κερδίσετε δύο-τρεις μήνες, τι θα γίνει; Αφού είστε τόσο σίγουροι...

ΡΕΠΠΑΣ: Το είπα, πριν. Αλλο θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόθεσή του να ανοίξει, από τώρα, δηλαδή, μερικούς μήνες πριν, πρόβλημα Προέδρου Δημοκρατίας με τη διακίνηση του ονόματος τους κ. Στεφανόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ανοίγουμε κανένα θέμα Προέδρου Δημοκρατίας. Αυτό που κάνουμε, είναι να δηλώνουμε με σαφήνεια ότι, κατά την άποψή μας, οι εκλογές πρέπει να γίνουν το Σεπτέμβριο του 2000 και η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν θα αποτελέσει εμπόδιο ή πρόβλημα, ώστε να διαλυθεί η Βουλή πρόωρα. Αυτό λέμε.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιδιώκει να επανεκλεγεί; Το έχει συζητήσει με τον Πρωθυπουργό; Θέλει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μιλήσω εκ μέρους τους Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη γενική αναγνώριση και πιστεύουμε ότι προσφέρει υπηρεσία στο Εθνος, αν συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του και για μία νέα πενταετία.

ΚΟΝΤΕΛΙΣ: Σχετικά με το ταξίδι του κ. Τσοχατζόπουλου στο Ιράν, ποιά είναι η θέση της κυβέρνησης με την ιστορία για αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ιράν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υφίσταται θέμα για την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας, μεταξύ των δύο χωρών. Εχουν γίνει σχετικά δημοσιεύματα, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Εχουν διαψευστεί και από τον αρμόδιο υπουργό. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

ΚΟΝΤΕΛΗ: Και στις 12 Ιουλίου, τι θα γίνει στην Αθήνα; Θα είναι μία συνάντηση Αρμενίας-Ιράν-Ελλάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα είναι μία πολιτική συνεργασία, η οποία, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι σε εξέλιξη. Είναι στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχει η Ελλάδα με πάρα πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Αυτό έλειπε τώρα, στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής μας, να μην έχουμε καλές σχέσεις και να μην επιδιώκουμε τη βελτίωση και ανάπτυξη περαιτέρω των σχέσεων αυτών με άλλες χώρες.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εσχάτως, διακινούνται πληροφορίες και δημοσιεύονται ρεπορτάζ που εμφανίζουν τη "δελφινολογία" ως φαινόμενο σε έξαρση μέσα στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος. Εχει απασχολήσει αυτό το φαινόμενο τον Πρωθυπουργό; Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Το μόνο που έχω να πω είναι ότι όλες αυτές οι συζητήσεις είναι άνευ ουσίας και αντικειμένου. Εν πάση περιπτώσει, είναι αρνητικό το φαινόμενο να επιζητούν κάποιοι άντληση ειδήσεων εκτός του πεδίου της πολιτικής, όταν αναφέρονται στα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς. Το ΠΑΣΟΚ έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα. Εχει εξειδικευμένη πολιτική για τα θέματα που απασχολούν τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Με βάση αυτό το πρόγραμμα, πορευόμαστε και πιστεύω ότι υπάρχουμε στη δημόσια ζωή της χώρας, όχι για να υπηρετούμε τους εαυτούς μας, αλλά τη χώρα και τον ελληνικό λαό. Και σ` αυτή την πρόκληση, το ΠΑΣΟΚ ανταποκρίνεται με επιτυχία, αν κρίνει κανείς από το ότι, κατ` επανάληψη, ο ελληνικός λαός έχει εμπιστευθεί την ψήφο του στο ΠΑΣΟΚ. Ολα τα άλλα, λοιπόν, είναι άνευ ουσίας και αντικειμένου.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεδομένου ότι από μία πρώτη διερεύνηση των προθέσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όσον αφορά το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, προκύπτει ότι λένε μεν καλά λόγια γι` αυτόν, αλλά δεν θα τον υποστηρίξουν, θέλω να ρωτήσω, αν το αποτέλεσμα αυτής της πρώτης διερεύνησης επηρεάζει το συνολικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησής σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί να κάνουμε αυτή τη συζήτηση τώρα; Θα κάνουμε συζήτηση με βάση τα δεδομένα. Δεν πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν φθάσει σε ένα τέτοιο σημείο, ώστε να μιλούν με άλλο πρόσωπο στον ελληνικό λαό και την ίδια στιγμή, να ενεργούν σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό, είναι πολύ αρνητική εξέλιξη για την πολιτική ζωή της χώρας.

Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω της τελετής στο Ζάππειο Μέγαρο, για τη βράβευση Ομογενειακών Μέσων Ενημέρωσης, η αυριανή (6-7-99) πολιτική ενημέρωση θα γίνει στις 13.45'.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 5 July 1999 - 14:03:19 UTC