Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Υπάρχει το πρόγραμμα των συναντήσεων του επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέητ Ντιπάρτμεντ;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν έχω να σας δώσω πρόγραμμα συναντήσεων. Οταν γίνει γνωστό, θα το πάρετε ή από εμάς ή από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν έχουν κανονιστεί ακόμα τα ραντεβού;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οχι.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Πότε ακριβώς έρχεται, είναι γνωστό;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Την ερχόμενη εβδομάδα, αν δεν κάνω λάθος. Θα σας απαντήσω, αύριο, για το θέμα αυτό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σκέφτεται η κυβέρνηση να λάβει κάποια επιπλέον μέτρα για πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, με βάση κάποιες, εν πάση περιπτώσει, "υποδείξεις";

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ` αρχήν, θα ήθελα να πω ότι δεν υπάρχουν υποδείξεις, ούτε οποιεσδήποτε άλλες ενέργειες, οι οποίες να υποδεικνύουν στην ελληνική κυβέρνηση με ποιο τρόπο θα πρέπει να δράσει για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Οπως γνωρίζετε, αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική πολιτεία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και ο στόχος είναι πάντα η καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών μας, ώστε να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της τρομοκρατίας. Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι η χώρας μας, στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων και των διεθνών υποχρεώσεών της, συνεργάζεται και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με τις ΗΠΑ, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς που έχουν σχέση με το θέμα, για την όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Επίσης, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το πρόβλημα στη χώρα μας αντιμετωπίζεται και ότι η χώρα μας δεν είναι από εκείνες τις χώρες που έχουν-συγκριτικά, πάντα- το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα αυτό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως είναι κάτι που δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε και ότι δεν μας απασχολεί. Βεβαίως, μας απασχολεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Μπερνς επισκέφθηκε τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών και μας είπε ο κ. Ρέππας, τότε, ότι είπε πως δεν υπάρχει θέμα για την τρομοκρατία. Διαπιστώνουμε, όμως, ότι άλλα του είπε ο κ. Μπερνς και του έθεσε θέμα τρομοκρατίας...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Από πού το διαπιστώσατε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από αυτά που λέει και δίνει η αμερικανική πρεσβεία και είδαν το φως της δημοσιότητας.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, θα παρακαλούσα να φύγουμε από τις διαρροές και επίσης, να φύγουμε από διάφορες εικασίες. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει το φαινόμενο, με τον τρόπο που το αντιμετωπίζουν και όλες οι πολιτισμένες χώρες του κόσμου και ότι για το θέμα αυτό συνεργάζεται με όλους όσοι είναι σε θέση να προσφέρουν κάτι παραπάνω στην αντιμετώπισή του, στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων και διεθνών υποχρεώσεών της και τίποτα περαιτέρω. Η Ελλάδα δεν θα μπει στη θέση του απολογούμενου για το θέμα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί κ. Εκπρόσωπε, τις τελευταίες ημέρες, πιέζουν τόσο πολύ οι Αμερικάνοι γύρω από αυτό το θέμα;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εμείς δεν έχουμε αντιληφθεί τέτοιες πιέσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις έχουν αντιληφθεί όλοι οι άλλοι, εκτός από εσάς;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εμείς δεν τις έχουμε αντιληφθεί και νομίζω ότι κανείς, επίσης, δεν έχει αντιληφθεί πιέσεις. Υπάρχουν συνεργασίες -επαναλαμβάνω- της χώρας μας, υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, τις οποίες απαρέγκλιτα τηρεί. Δεν υπάρχουν πιέσεις, ούτε υποδείξεις. Η χώρα μας κινείται με βάση αυτά που πρέπει να κάνει και προσπαθεί να γίνει καλύτερη, σε σχέση με αυτά που μπορεί να κάνει.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν επιμένει η ελληνική πλευρά στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος της τρομοκρατίας σε διαβαλκανικό επίπεδο ή εξετάζει σοβαρά την πρόταση που υποβλήθηκε από την Τουρκία, για διμερή συνάντηση για θέματα τρομοκρατίας.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το απαντήσαμε αυτό την Παρασκευή.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Απλώς, υπήρξε και ανακοίνωση.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η δική μας θέση εντάσσει την αντιμετώπιση αυτή στο πλαίσιο μιας διεθνούς προσπάθειας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επ` αυτού. Εχω την εντύπωση πια, δηλαδή, με τις νεώτερες πληροφορίες από το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Παπανδρέου, επί της αρχής, η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν αποκλείει τη σύναψη μιας διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία, βέβαια σε συγκεκριμένο πλαίσιο, οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά κ. λπ. και εναλλακτικά προτείνεται η πολυμερής βαλκανική.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Να σας πω το εξής: Ο κ. Παπανδρέου ήταν σαφής στην επιστολή του. Μερικά τμήματά της σας τα ανέπτυξα την Παρασκευή και είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε αναλυτικά και να δώσουμε ορισμένες διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα μας αντιμετωπίζει το θέμα. Είπαμε ότι για μας υπάρχει ένα σύνολο θεμάτων που έχουν σχέση με τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια. Και ανέφερα, μάλιστα -τα αναφέρει, άλλωστε, και ο κ. Παπανδρέου- ενδεικτικά ορισμένα θέματα που έχουν σχέση με τη λαθρομετανάστευση, την καταπολέμηση των ναρκωτικών, την καταπολέμηση του κοινού εγκλήματος κ. τ. λ. Αυτό είναι το βασικό πλαίσιο. Και μάλιστα, είπαμε ότι εμείς δεν δίνουμε ξεχωριστή και ειδική αναφορά στο θέμα της τρομοκρατίας και σημειώσαμε ακόμα ότι έχουμε διαφορά στον τρόπο με τον οποίο εμείς αντιμετωπίζουμε και εννοούμε το θέμα της τρομοκρατίας, από τον τρόπο με τον οποίο το αντιμετωπίζει η Τουρκία. Επίσης, προσθέσαμε ότι δεν έχουμε δεχθεί ποτέ και ούτε θα δεχθούμε, βεβαίως, τις τουρκικές αιτιάσεις για το θέμα, τις οποίες και απορρίπτουμε. Αρα, λοιπόν, και η επιστολή του κ. Παπανδρέου κατατείνει στην πρόθεσή μας να συζητήσουμε για τα επιμέρους θέματα που περιλαμβάνονται στις επιστολές, οι οποίες αντηλλάγησαν μεταξύ του κ. Παπανδρέου και του κ. Τζέμ, υπό το πρίσμα των δικών μας εκτιμήσεων και εισηγήσεων, όσον αφορά την αντιμετώπιση του θέματος στο οποίο αναφερθήκατε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί οι Αμερικανοί τώρα "φουντώνουν" το θέμα της τρομοκρατίας; Τι ζητάνε κ. Γενικέ, μήπως ξέρετε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Επανέλαβα και πριν ότι δεν έχουμε αντιληφθεί ότι υπάρχει κάποιο "φούντωμα", όπως το χαρακτηρίσατε. Δεν έχουμε αντιληφθεί κάτι τέτοιο. Υπάρχει μια σταθερή αντίληψη της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την πάταξη της τρομοκρατίας. Υπάρχει και μια δική μας σταθερή πρόθεση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Επαναλαμβάνω, είμαστε διατεθειμένοι -και το κάνουμε πάντα άλλωστε, σταθερά το κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, όλα τα τελευταία χρόνια- να συνεργαστούμε με όλες τις χώρες και με όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Αλλά το θέμα αυτό έχει για μας τις πραγματικές διαστάσεις του και δεν μυθοποιείται, δεν μεγιστοποιείται.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σύμφωνα με το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Τζεμ, που δημοσιεύεται στο "ΒΗΜΑ", ο κ. Υπουργός δεν αποκλείει διμερή διάλογο και για το θέμα της τρομοκρατίας με την Τουρκία. Εσείς μας λέτε κάτι διαφορετικό σήμερα εδώ;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εγώ σας λέω αυτό ακριβώς που λέει και ο κ. Παπανδρέου.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Και ένα δεύτερο θέμα: Ποια είναι ακριβώς για την ελληνική κυβέρνηση η διαφορά αντιλήψεων που έχει η Ελλάδα και η Τουρκία για την τρομοκρατία;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ισως, να μην ήσασταν εδώ την Παρασκευή, όταν συζητήσαμε αναλυτικά το θέμα και απάντησα σε ερωτήσεις συναδέλφων σας. Η αναφορά που μπορώ να ξανακάνω, είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει δεχθεί ποτέ και ούτε θα δεχθεί τις γνωστές αιτιάσεις της Τουρκίας σε σχέση με το θέμα αυτό. Και αντιμετωπίζουμε, όπως σας είπα, όλα τα επιμέρους θέματα σε ένα πλαίσιο συζητήσεων που μπορεί να γίνουν και ενδεχομένως μπορεί να καταλήξουν και σε κάποιες συμφωνίες για συνεργασίες. Αναφέρομαι πάντα στα θέματα που περιλαμβάνονται στην επιστολή του κ. Παπανδρέου προς τον κ. Τζεμ.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ενόψει και της συνάντησης των κυρίων Παπανδρέου και Τζεμ, την Τετάρτη, λέγεται ότι μέσα σε όλα τα άλλα θα επιδιωχθεί να σταθεροποιηθεί μια επικοινωνία σε επίπεδο υψηλόβαθμων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, από τούδε και στο εξής, οι οποίοι θα επεξεργαστούν, εφόσον υπάρξει συμφωνία την Τετάρτη μεταξύ των δύο υπουργών και γενικώς θα έχουν το νου τους σε μόνιμη βάση μεταξύ των δύο χωρών σε όποιο πρόβλημα προκύψει. Είναι αυτός ο τελικός στόχος αυτής της συνάντησης την Τετάρτη;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα έλεγα να μην πάμε ακόμα στον τελικό στόχο. Επίκειται η συνάντηση, υπάρχουν οι γνωστές επιστολές οι οποίες αντηλλάγησαν. Κατ' αρχήν είμαστε στη συζήτηση των θεμάτων που εμπεριέχονται στις δύο επιστολές. Αν υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, αυτό είναι ένα δεύτερο θέμα. Αλλά ακόμη είμαστε στην αρχή. Ας περιμένουμε, λοιπόν, τη συνάντηση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Είναι όμως μια επιδίωξη αυτό από την ελληνική πλευρά...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Εφόσον υπάρξει ένα κλίμα συνεργασίας σ' αυτά τα επιμέρους θέματα που περιέχονται στις επιστολές και αναφέρονται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εμπεριέχονται στην επιστολή του κ. Παπανδρέου, θα αναζητηθούν μετά και τρόποι για να προχωρήσει το θέμα, να υπάρξει διαδικασία περαιτέρω τεχνικής, ας το πούμε έτσι, διερεύνησης. Αλλά δεν είμαστε εκεί ακόμη.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ως προς το θέμα της τρομοκρατίας, θα ήθελα να ρωτήσω το ότι οι ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν κάποια προβλήματα σε θέματα συνεργασίας μεταξύ αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και των αντίστοιχων υπηρεσιών εδώ στην Ελλάδα, θα ήθελα να ρωτήσω, αν όντως έχουμε δεχθεί ορισμένες αιτήσεις για διευκολύνσεις στο έργο τους και γιατί έχουν αρνηθεί από την ελληνική πλευρά. Και δεύτερον θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο σχετικά με το θάνατο του Γεωργίου Παπαδόπουλου.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει καμία αίτηση για παροχή οποιωνδήποτε διευκολύνσεων. Ούτε υπάρχει κατάθεση κάποιας αίτησης ή απαίτησης. Υπάρχει συνεργασία, αλλά δεν υπάρχει κάτι παραπάνω απ' αυτό.

Σε ότι αφορά τη δεύτερη ερώτησή σας, αυτό που μπορούμε να πούμε ότι ο Γεώργιος Παπαδόπουλος υπήρξε πρωταγωνιστής μιας από τις πιο μαύρες σελίδες για τη χώρα και το λαό μας. Η επτάχρονη δικτατορία δεν ταλαιπώρησε μόνο, δεν φυλάκισε μόνο, δεν εξόρισε μόνο, δεν σκότωσε μόνο, αλλά έκλεισε και με ένα τραγικό τρόπο για τη χώρα, που ήταν ο ακρωτηριασμός της Κύπρου.

Τέτοιες μαύρες σελίδες, ας ελπίσουμε και ας προσπαθήσουμε όλοι, ο ελληνικός λαός και η πατρίδα μας να μην ξαναζήσει.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 28 June 1999 - 13:57:28 UTC