Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-06-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Ιουνίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΡΜΠΑΚΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου έστειλε, σήμερα, την επιστολή στον κ. Τζεμ;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η επιστολή του κ. Παπανδρέου αποστέλλεται, σήμερα, στον κ. Τζεμ δια της διπλωματικής οδού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από το περιεχόμενο της επιστολής έχετε κάτι να μας πείτε;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ο κ. Παπανδρέου περιγράφει στην επιστολή του ένα σύνολο θεμάτων στα οποία θα μπορούσαν να υπάρξουν προτάσεις και πιθανότητες συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Τα θέματα αυτά αφορούν την οικονομική και εμπορική συνεργασία, την προστασία του περιβάλλοντος και τον τουρισμό, καθώς και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τη λαθρομετανάστευση, τα ναρκωτικά και την τρομοκρατία. Θέματα, δηλαδή, που έχουν σχέση με την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Σε ότι αφορά τα άλλα, τα μείζονα θέματα τα οποία, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν πάντα ως αξιώσεις και απειλές της Τουρκίας, η θέση της χώρας μας παραμένει πάγια. Οτι η Τουρκία, δηλαδή, οφείλει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες και την αρμοδιότητα και τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, εφόσον πιστεύει ότι υπάρχουν θέματα ανοιχτά. Αυτά σε γενικές γραμμές περιέχει η επιστολή που θα αποστείλει ο υπουργός Εξωτερικών.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στο ίδιο θέμα, θα ήθελα να μου διευκρινίσετε, γιατί υπάρχει χωριστή αναφορά στο θέμα της τρομοκρατίας; Πού μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία για την τρομοκρατία, με δεδομένες τις γνωστές αιτιάσεις της Τουρκίας για την τρομοκρατία και τη συνεργασία της Ελλάδας με "τρομοκρατικές" οργανώσεις;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν υπάρχει χωριστή αναφορά. Αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η επιστολή του κ. Παπανδρέου αναφέρεται σε ένα σύνολο θεμάτων, στα οποία πιστεύει η χώρα μας ότι θα μπορούσε να υπάρξει μία συνεργασία με την Τουρκία. Αναφερόμαστε σε ένα σύνολο θεμάτων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη και τα οποία, όπως σας είπα, έχουν σχέση με τη λαθρομετανάστευση, την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, τη διακίνηση των ναρκωτικών και άλλα. Είναι προφανές ότι δεν έχουμε την ίδια εκτίμηση με την Τουρκία για την προτεραιότητα ορισμένων θεμάτων και, ασφαλώς, δεν έχουμε την ίδια εκτίμηση για τα θέματα της τρομοκρατίας και απορρίπτουμε τις γνωστές αιτιάσεις της. Ο κ. Παπανδρέου τοποθετεί ένα σύνολο θεμάτων, στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη σχέσεων και να προκύψουν συμφωνίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε και για τρομοκρατία, προηγουμένως, ότι είναι μέσα κι αυτό.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Βεβαίως το είπα, αλλά θέλω να διευκρινίσω το εξής: Η έννοια που δίνει ο καθένας στο τι είναι και τι δεν είναι τρομοκρατία είναι διαφορετική. Είναι σαφές ότι η χώρα μας έχει απορρίψει, όπως ξέρετε, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, και εξακολουθεί να το κάνει, τις αιτιάσεις που υπάρχουν από τη γειτονική χώρα. Είναι γνωστές αυτές οι αιτιάσεις. Δεν χρειάζεται να τις επαναλάβω, γνωρίζετε σε τι αναφέρομαι. Τις έχουμε απορρίψει σαφώς και χωρίς καμία περιστροφή. Αρα, δεν αναφερόμαστε σ` αυτά τα θέματα. Αναφερόμαστε στα θέματα με την ευρεία έννοια των θεμάτων της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας. Σ` ένα πλαίσιο θεμάτων -επαναλαμβάνω- στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα ναρκωτικά, η προστασία από τη λαθρομετανάστευση, η καταπολέμηση του κοινού εγκλήματος και τα λοιπά. Θέλω να διευκρινίσω, δηλαδή, ότι η επιστολή-απάντηση του κ. Παπανδρέου δεν έχει καμία σχέση με τις γνωστές αιτιάσεις που προβάλλει η Τουρκία, τις οποίες, όπως είναι γνωστό, εμείς δεν αποδεχόμαστε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Σε διμερές επίπεδο θα υπάρχουν επαφές και συνεννοήσεις για την υλοποίηση αυτών των θεμάτων;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτή τη στιγμή έχουμε την αποστολή της επιστολής. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, προς το παρόν. Είναι θέματα που θα συζητηθούν εν καιρώ και εφόσον, βεβαίως, υπάρξουν δυνατότητες προσέγγισης σε ορισμένα τέτοια θέματα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μέχρι πού θα φθάσει τελικά η αστυνόμευση στην Ελλάδα, μετά τα τελευταία κρούσματα που έχουμε από ληστείες, απαγωγές, φόνους κ. λπ.; Γιατί τελικά η χώρα μας, τον τελευταίο μήνα, παρουσιάζει μία εικόνα χειρότερη από κάθε άλλη φορά.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Κατ` αρχήν, δεν θα συμφωνήσω με την εκτίμησή σας. Δεν έχουμε την ίδια εικόνα. Το ότι υπάρχουν κρούσματα εγκληματικότητας στη χώρα μας, υπάρχουν. Το ότι υπάρχει πρόβλημα εγκληματικότητας στη χώρα, υπάρχει. Δεν αμφιβάλλει κανείς γι` αυτό. Γίνονται, όμως, και πάρα πολλές προσπάθειες και έχουμε και πάρα πολλές επιτυχίες. Συνεχίζουμε τον αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, είτε είναι εγχώριο, είτε είναι εισαγόμενο. Και είναι μία προσπάθεια η οποία γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται με αυξανόμενο ρυθμό και με επιτυχίες.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Τα στοιχεία, όμως, μαρτυρούν το αντίθετο.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν συμφωνώ ότι τα στοιχεία μαρτυρούν το αντίθετο. Εχω ορισμένα στοιχεία από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Δεν μαρτυρούν κάτι τέτοιο. Αυτό που πρέπει να πει κανείς για να αντιμετωπιστεί το θέμα, είναι το εξής: Δεν κλείνει κανείς τα μάτια του. Βεβαίως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Το ερώτημα είναι, τι κάνει η ελληνική πολιτεία για να το αντιμετωπίσει. Και η ελληνική πολιτεία έχει αρκετά όπλα στη φαρέτρα της για να αντιμετωπίσει το έγκλημα, είτε εγχώριο είναι αυτό, είτε εισαγόμενο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Το ρεπορτάζ λέει ότι δεν είναι και τόσο καλές οι σχέσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας με την πολιτική ηγεσία, τον τελευταίο καιρό, ότι υπάρχουν διάφορες συγκρούσεις...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτό που πιστεύω είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία κάνει τη δουλειά της. Εχει και επιτυχίες. Πρέπει, όμως, να υπάρξει και ένα κλίμα κοινωνικής, αν θέλετε, συναίνεσης, για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας για τους Ελληνες πολίτες. Η Αστυνομία πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της. Επαναλαμβάνω, έχει και επιτυχίες. Πρέπει να τη βοηθήσουμε να χτυπήσει το οργανωμένο έγκλημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει δηλαδή, ασφάλεια στη χώρα μας; Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Μπορείτε κ. Σταματόπουλε να κοιμάστε ήσυχος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή μιλήσατε για εισαγόμενο έγκλημα και για τους αλλοδαπούς, ειδικά, δεν υπάρχει μια έξαρση; Δεν την βλέπετε αυτή την έξαρση εσείς με τους ξένους και ειδικά τους Αλβανούς; Ας μην κρυβόμαστε.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό είναι ένα θέμα που έχει -όπως ξέρετε- επανέλθει πολλές φορές στις συζητήσεις. Ενα ενδεικτικό στοιχείο που έχω και στο οποίο μπορεί να αναφερθεί κανείς, και προέρχεται από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είναι ότι το α' εξάμηνο του 1999 είχαμε 35 ανθρωποκτονίες από τις οποίες η Ελληνική Αστυνομία έχει εξιχνιάσει τις 19. Οι υπόλοιπες δεν έχουν εξιχνιαστεί. Από αυτές τις 19 ανθρωποκτονίες, στις 14 δράστες ήταν Ελληνες και στις υπόλοιπες ήταν αλλοδαποί. Με αυτό θέλω να πω ότι βεβαίως υπάρχει ένα πρόβλημα, το αναγνωρίζει η ελληνική κοινωνία και το αναγνωρίζει και η κυβέρνηση, αλλά δεν πρέπει το πρόβλημα αυτό να το μυθοποιούμε και να το μεγιστοποιούμε. Το οργανωμένο έγκλημα δεν έχει χρώμα και πολλές φορές δεν έχει και φυλή. Πρέπει ν' αντιμετωπίζεται και να πατάσσεται απ' όπου και αν προέρχεται, είτε είναι εισαγόμενο, είτε είναι εγχώριο. Και πιστεύω και επαναλαμβάνω ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες. Πρόβλημα υπάρχει, αλλά υπάρχει και διάθεση και πρόθεση και σχέδιο ν' αντιμετωπιστεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι υπάρχουν προβλήματα στα Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή στην Αστυνομία, και Πυροσβεστική και Λιμενικό;

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σε τί είδους προβλήματα αναφέρεστε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν προβλήματα και ετοιμάζονται απεργιακές κινητοποιήσεις.

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Δεν γνωρίζω αν ετοιμάζονται απεργιακές κινητοποιήσεις. Και δεν καταλαβαίνω σε τι είδους προβλήματα αναφέρεστε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν οικονομικά αιτήματα, έχουν αιτήματα με βάρδιες, προβλήματα λειτουργίας, χώρων...

ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Για να προχωρήσουμε στη συζήτησή μας μπορώ να ζητήσω πλήρη στοιχεία από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τη Δευτέρα να σας αναλύσω ακριβώς πώς έχει η κατάσταση. Αλλά εν πάση περιπτώσει το γενικό σχόλιο που μπορεί να κάνει κανείς είναι ότι τα Σώματα Ασφαλείας κάνουν τη δουλειά τους και η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Στα ειδικά θέματα, αν θέλετε, μπορώ να επανέλθω τη Δευτέρα.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 25 June 1999 - 14:01:42 UTC