Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-05-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Μαίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα εισαγωγικώς να κάνω ορισμένα σχόλια για θέματα της επικαιρότητας, χωρίς αξιολογική σειρά.

* Ας αρχίσουμε με θέματα που έχουν σχέση με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κοσσυφοπέδιο. Σήμερα, εκπρόσωποι από το υπουργείο Αμυνας της χώρας μας, εμπειρογνώμονες, επιστήμονες, τεχνικοί, σε συνεργασία με τη διπλωματική εκπροσώπησή μας στα Σκόπια, βρίσκονται στο γειτονικό κράτος, προκειμένου να επιλεγεί -και έχει επιλεγεί- ο χώρος, όπου τις επόμενες ημέρες, με την παρουσία και βοήθεια μικρής ομάδας ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεων, θα δημιουργηθεί ένας καταυλισμός για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες. Κάτι ανάλογο έχει γίνει, όπως γνωρίζετε, στην Αλβανία. Η περιοχή αυτή βρίσκεται 30 χιλιόμετρα έξω από την πόλη Κότοβο, η οποία βρίσκεται νοτίως των Σκοπίων. Στο σύνολο των πρωτοβουλιών και των δραστηριοτήτων μας, είναι μια συμπληρωματική ενέργεια, η οποία δηλώνει -και αυτή- την παρουσία μας στην περιοχή.

* Ενα δεύτερο σχόλιο αφορά δημοσίευμα σε κάποιες εφημερίδες, τις προηγούμενες ημέρες, το οποίο επανέρχεται και κρίνω σκόπιμο να το σχολιάσω και να πω ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν δικαιολογούνται φόβοι. Είναι αυτό το οποίο αφορά την εγκατάσταση, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, μεγάλου αριθμού προσφύγων στη νότιο Αλβανία, στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου. Θέλω να σας πω ότι τα δημοσιευόμενα, σε φωτοτυπία, κείμενα ή σχέδια αφορούν προτάσεις οι οποίες έγιναν σε ένα πρώτο στάδιο από υπηρεσίες της αλβανικής κυβέρνησης. Η ελληνική κυβέρνηση, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε αυτή την πρόταση που έχει υποβληθεί από παράγοντες της γειτονικής χώρας, με παράσταση και διάβημα στον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ τον κ. Εβερτζ, πρέσβη του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, κατόρθωσε να μη γίνει δεκτό αυτό το σχέδιο, αυτή η εισήγηση. Αρα, αυτή η εντύπωση που καλλιεργείται για σχέδιο εγκατάστασης μεγάλου αριθμού προσφύγων, στη νότιο Αλβανία, δεν δικαιολογείται γιατί δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα.

* Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ και σε ένα θέμα που αφορά ασφαλιστικά δικαιώματα γυναικών. Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: Σεβόμαστε ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη προσαρμογής στις τάσεις που επικρατούν παγκοσμίως. Στα θέματα ισότητας έχουμε, βεβαίως, ευαισθησία. Από την άλλη, όμως, οι όποιες προσαρμογές θα γίνουν χωρίς κραδασμούς, χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των πολιτών. Υπάρχει απόφαση του Αρείου Πάγου, την οποία θα μελετήσουμε με προσοχή. Θέλω, όμως, να είμαι σαφής ότι τέτοιο θέμα δεν απασχολεί, τώρα, την κυβέρνηση.

* Θα κλείσω, κάνοντας και πάλι μία αναφορά στην πρόταση νόμου που διατύπωσαν, χθες, συνάδελφοι της Ν. Δ., όσον αφορά την κατανομή του χρόνου στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου τα κόμματα να προβάλλουν τις θέσεις τους. Εχω εκδώσει μία δήλωση, η οποία είναι στη διάθεσή σας. Παρακαλώ να την προμηθευτείτε, επειδή οι συνάδελφοί σας, αργά το βράδυ, ίσως δεν πρόλαβαν να συμπεριλάβουν τη δική μου θέση στα κείμενα που βλέπω, σήμερα, να δημοσιεύονται για το θέμα αυτό. Θέλω να έχετε υπόψη σας το δικό μας αντίλογο. Η πρόταση αυτή της Ν. Δ. είναι πρόχειρη, ατεκμηρίωτη, υποκριτική και παλαιοκομματική. Εχω μιλήσει για τα θέματα αυτά, σε πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή ερώτηση συναδέλφου βουλευτή του Συνασπισμού. Εχω δώσει αναλυτικές απαντήσεις σε όλα τα συναφή θέματα που προκύπτουν και έχουν σχέση με τη λειτουργία του ΕΣΡ.

Οσον αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου της Ν. Δ., σήμερα, περιορίζομαι να κάνω μόνο δύο επισημάνσεις για να αναδείξω, και με αυτό τον τρόπο, την προχειρότητα και το ατεκμηρίωτό της. Η κεντρική ιδέα της πρότασης αυτής σχετίζεται με την ανάθεση στο ΕΣΡ καθήκοντος, αρμοδιότητας να αγοράσει με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, με τα οποία χρηματοδοτούνται για τις πολιτικές δραστηριότητές τους τα κόμματα, τηλεοπτικό χρόνο στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης για να τον διαθέσει στη συνέχεια, κατ` αναλογία της δύναμής τους, στα πολιτικά κόμματα.

Πρέπει να πω -το αγνοούν, ίσως, οι συνάδελφοι- ότι με την απόφαση 930/90 του Συμβουλίου της Επικρατείας, παρόμοια ρύθμιση είχε κριθεί αντισυνταγματική. Απορώ πώς τους διαφεύγει.

Επισημαίνω ακόμη -και αυτό αποδεικνύει, επίσης, την προχειρότητα της πρότασης αυτής- ότι μία τέτοια ρύθμιση θα οδηγούσε σε δαπάνη πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών, αφού προβλέπει την εξασφάλιση χρόνου δύο ωρών καθημερινώς, σε κάθε Μέσο Ενημέρωσης, για το σύνολο των κομμάτων. Αν υπολογίσετε πόσα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης -τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί- λειτουργούν στην πρωτεύουσα και την περιφέρεια, υπολογίσετε την εξασφάλιση δίωρου προγράμματος για την προβολή των θέσεων των κομμάτων σε κάθε ένα σταθμό και το κόστος που ανέρχεται σε κάποια εκατομμύρια για κάθε λεπτό ηλεκτρονικού χρόνου, στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο, τα χρήματα που απαιτούνται ανέρχονται σε αρκετά δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να αφαιρεθούν από τα κόμματα, τα οποία, στο μεταξύ, θα δεσμευθούν έτσι στον τρόπο με τον οποίο θα προβάλλουν τις θέσεις τους. Κάποια πολιτικά κόμματα μπορεί να έχουν διαφορετικές επιλογές. Μπορεί να προτιμήσουν τον Τύπο ή άλλες επικοινωνιακές δραστηριότητες στις οποίες θα επιλέξουν εκείνα να δαπανήσουν χρήματα, προκειμένου έτσι να εξασφαλίσουν την προώθηση των απόψεών τους.

Επίσης -αναφέρω ένα δεύτερο δείγμα για να δείξω την προχειρότητα της πρότασης των συναδέλφων της Ν. Δ. - γίνεται αναφορά και εγκαλείται η κυβέρνηση, γιατί δεν έχει προχωρήσει στη σύναψη των λεγόμενων συμβάσεων παραχώρησης με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, προκειμένου να λειτουργούν νομίμως. Πρέπει να σας πω ότι το καθεστώς της σύμβασης παραχώρησης σε Μέσα Ενημέρωσης προβλέπεται από το Ν. 1866/89. Η Ν. Δ. όταν κυβέρνησε μέχρι το 1993, ουδέποτε υπέγραψε έστω και μία σύμβαση παραχώρησης. Δεν εφάρμοσε, δηλαδή, το νόμο που η ίδια είχε ψηφίσει. Το καθεστώς των συμβάσεων παραχώρησης καταργήθηκε με το Ν. 2328/95. Δηλαδή, οι συνάδελφοι της Ν. Δ. μας ζητούν να θέσουμε σε εφαρμογή μία διάταξη, η οποία έχει καταργηθεί, δεν ισχύει.

Τελικώς, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι στην αγωνία τους να εξασφαλίσουν την παρουσία του κόμματός τους στα δημόσια πράγματα, με κάθε τρόπο, καταφεύγουν σε τέτοιες προτάσεις, οι οποίες είναι πρόχειρες και ατεκμηρίωτες. Αυτό αποδεικνύει, επίσης, ότι δεν έχουν θέσεις για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα, δοθέντος ότι η πρόταση νόμου, σε πολλά σημεία της, στα περισσότερα, επαναλαμβάνει με άλλο τρόπο διατάξεις και ρυθμίσεις που αναλυτικά προβλέπονται στο άρθρο 30 του ισχύοντος νόμου, ο οποίος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, στις προηγούμενες εθνικές εκλογές.

Επιφυλάσσομαι να επανέλθω, γιατί πιστεύω ότι οι συνάδελφοι της Ν. Δ. θα κάνουν τα δικά τους σχόλια. Θα ήθελα, όμως, να σχολιάσουν επί των συγκεκριμένων θεμάτων, τα οποία έχω θέσει με την απάντησή μου και ορισμένα από τα οποία επανέλαβα σήμερα, και να μη γενικολογούν και αοριστολογούν. Να είναι πολύ συγκεκριμένοι.

Αυτά από την πλευρά μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Εχω μία σειρά ερωτήσεων να θέσω. Το ένα, είναι γι` αυτή την εγκατάσταση προσφύγων στη νότιο Αλβανία. Πότε έγινε αυτό το διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης στον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει γίνει, εδώ και αρκετές ημέρες, περίπου εδώ και δέκα ημέρες, από τότε που περιήλθε σε γνώση μας ότι οι υπηρεσίες της αλβανικής κυβέρνησης έχουν προτείνει κάποιο τέτοιο σχέδιο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Είναι μετά τις διαβεβαιώσεις που είχε πάρει ο κ. Σημίτης από τους Αλβανούς επισήμους;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, μετά.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Η δεύτερη ερώτηση είναι για το επεισόδιο που έγινε, χθες, με τους Γιατρούς του Κόσμου. Τι ακριβώς έγινε; Και η τρίτη ερώτηση, σχετικά με την επίσκεψη του κ. Παπούλια στο Βελιγράδι. Σήμερα, ο Τύπος γράφει ότι υπάρχει ένα μήνυμα του κ. Σρέντερ.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την επίσκεψη του κ. Παπούλια, είπα και επαναλαμβάνω, ότι εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από πολλές πλευρές, προκειμένου να επιδιωχθεί μια πολιτική, διπλωματική και ειρηνική λύση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Παπούλιας μεταφέρει τις θέσεις της Ελλάδας. Οι θέσεις της Ελλάδας, γνωρίζετε, ότι συμπίπτουν με τα σημεία εκείνα, τα οποία, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της, ανέπτυξε και η κυβέρνηση της Γερμανίας, ως προεδρεύουσα χώρα της Ε. Ε. Τα σημεία αυτά αποτελούν την ατζέντα επί της οποίας ο κ. Παπούλιας θα αναπτύξει και τις δικές του σκέψεις.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα συζητήσει και για τους Αυστραλούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ποια είναι τα σημεία. Είναι τα πέντε σημεία που περιλαμβάνονται στην πρόταση της γερμανικής προεδρίας. Επίσης, ο κ. Παπούλιας θα μεταφέρει σκέψεις και ιδέες που έχουν αναπτυχθεί από την Ελλάδα και άλλες χώρες. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η κατεύθυνση της δικής του παρέμβασης ενισχύει την προσπάθεια που γίνεται, προκειμένου μέσω της πολιτικής οδού, να βρεθεί λύση στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Οσον αφορά το χθεσινό θλιβερό επεισόδιο, ευτυχώς δεν είχαμε θύματα. Πρέπει να σημειώσω ότι, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις, έστω και μετά από παρέλευση ωρών, μετά από έρευνες και ελέγχους, το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την ευθύνη αυτών των ενεργειών, δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο στη συγκεκριμένη περίπτωση. Ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε δύο φορές με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Ο κ. Σολάνα τον διαβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι που έχουν διεξαχθεί από στρατιωτικούς συνεργάτες του, τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει σχέση με αυτό το συμβάν. Εμείς θέλουμε να συνεχιστούν οι έρευνες, ώστε να έχουμε μια πλήρη γνώση, για το πώς συνέβη αυτό.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Τι εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Την επίθεση αυτή. Εμείς είχαμε ενημερώσει. Φαίνεται ότι η αξιολόγηση της ενημέρωσης αυτής, ο ρυθμός ή ο χρόνος της αξιολόγησης ήταν τέτοιος, ώστε δεν απέτρεψε αυτό το συμβάν. Αυτό, εφόσον αποδειχθεί ότι το ΝΑΤΟ είχε εμπλοκή σε αυτό το επεισόδιο. Γιατί -επαναλαμβάνω- μέχρι τώρα το ΝΑΤΟ δεν έχει τοποθετηθεί, έτσι ώστε, να αναγνωρίζει δική του εμπλοκή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε στην αρχή ότι θα πάει στα Σκόπια μια μικρή ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων. Τι δύναμη είναι αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα είναι αρκετά λιγότεροι από 50 άνδρες και θα έχουν και αυτοί την ανάλογη εξειδίκευση και εμπειρία, προκειμένου να συμβάλουν σε αυτό το πολύ συγκεκριμένο έργο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί που πηγαίνουν στα Σκόπια και στην Αλβανία για να βοηθήσουν στην εγκατάσταση των προσφύγων, επιστρέφουν ή μένουν εκεί μετά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, επιστρέφουν. Μετά από μια περίοδο μπορεί να ανανεώνεται το προσωπικό, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ολα αυτά αντιμετωπίζονται από τους επικεφαλής των ομάδων, σε συνεννόηση με τις κεντρικές υπηρεσίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν επιστρέψει, δηλαδή, οι άλλοι που έχουν πάει στην Αλβανία και στα Σκόπια;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να έχουν γίνει κάποιες αλλαγές στη σύνθεση του προσωπικού, αλλά, αυτό που έχει σημασία, είναι τούτο: Οτι η Ελλάδα είναι παρούσα με τις δικές της δυνάμεις, με τις δικές της στρατιωτικές μονάδες, προκειμένου να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων, που έχουν προκύψει, όσον αφορά την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι τώρα, πόσοι Ελληνες στρατιώτες είναι στα Σκόπια και στην Αλβανία, ξέρετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην Αλβανία -επειδή έχουμε δημιουργήσει σε τρία σημεία καταυλισμούς- μαζί με την αρχική δύναμη της ΕΛΔΑΛ, όπως έχει ονομαστεί, ο αριθμός τους είναι περίπου 500 άνδρες. Στα Σκόπια όπου τώρα για πρώτη φορά θα μεταβούν άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, προκείμενου να δημιουργήσουν αυτούς τους καταυλισμούς, σας είπα ότι ο αριθμός δεν πρέπει να ξεπερνά τους 50 άνδρες. Αλλοι δεν υπάρχουν.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το επεισόδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια με τους Γιατρούς του Κόσμου. Για την ελληνική κυβέρνηση είναι δεδομένο αυτό το επεισόδιο; Γιατί σας το λέω αυτό. Διότι υπήρχαν μαρτυρίες ότι δεν έγινε επίθεση, ή τέλος πάντων, δεν ήταν εμφανής ο τρόπος της επίθεσης. Εσείς έχετε κάνει έρευνα; Από την έρευνα έχει διαπιστωθεί ότι έχει γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς έχουμε τις πληροφορίες ότι σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων ερίφθησαν βόμβες με κίνδυνο να προκληθεί ατύχημα σε αυτούς που συμμετείχαν στην ανθρωπιστική αποστολή. Ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη γι αυτή την ενέργεια, ως να είναι αυτός ο οποίος είχε την πρωτοβουλία μιας τέτοιας ενέργειας. Το ότι υπήρξε αυτή η ρίψη βομβών σε μια σχετική απόσταση επιβεβαιώνεται από τους παρόντες. Δεν έχουμε άλλη πληροφορία. Από την άλλη, επισημαίνω ότι είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ δεν έχει δεχθεί πως ήταν επίθεση δικών του δυνάμεων, όπως έχει κάνει σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

ΜΙΧΑΗΛ: Χωρίς να αμφισβητώ ότι μπορεί να το έχει κάνει το ΝΑΤΟ, σας ρώτησα εάν η Ελλάδα μετά από δική της έρευνα επιβεβαιώνει τα γεγονότα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα, η κυβέρνησή μας έχει στενή συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Είπαμε, άλλωστε, ότι η προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Κοσσυφοπέδιο δεν γίνεται από κρατικές κυβερνητικές υπηρεσίες. Γίνεται, βεβαίως, υπό την εποπτεία, με τη βοήθεια της κυβέρνησης, αλλά από μη κυβερνητικές οργανώσεις. Και με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουμε πολύ καλή επαφή. Αυτές τις πληροφορίες έχουμε. Παρακαλώ εάν έχετε κάποια άλλη τεκμηριωμένη εκδοχή να την ακούσουμε, είναι σεβαστή και αυτή. Εγώ σας είπα ποιες ενέργειες κάνουμε εμείς. Από εκεί και πέρα παραμένει ανοικτό το θέμα, είναι σε εκκρεμότητα ακόμη, το ποιος ήταν αυτός, ο οποίος ευθύνεται γι αυτό το συμβάν. Εσείς θέτετε θέμα, εάν υπάρχει αυτό το συμβάν. Εμείς έχουμε πληροφορίες από τους παρόντες στην ευρύτερη περιοχή, ότι πράγματι είχαμε αυτή τη ρίψη βομβών. Ολα τα άλλα πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες, επειδή και εμείς επιμένουμε και ζητούμε να υπάρχει πλήρης έλεγχος όλων των στοιχείων, ίσως είναι πιο διαφωτιστικά. Αυτά γνωρίζουμε τώρα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Ηθελα να ρωτήσω ποια είναι η πηγή σας για τις πληροφορίες που έχετε. Γιατί απ' ότι άκουσα οι Σκοπιανοί σοφέρ του κονβόι δεν δήλωσαν κάτι σχετικό, παρά μόνο, ο επικεφαλής γιατρός κ. Νικολάου.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε καμία περίπτωση το ΝΑΤΟ δεν έχει δεχθεί ότι αυτοί οι οποίοι επλήγησαν, επλήγησαν επειδή στόχευσε αυτούς το ΝΑΤΟ. Απλά, αναγνώρισε ότι έκανε κάποια λάθη, ότι υπήρξαν κάποιες αστοχίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει δεχθεί πως αυτή ήταν δική του ενέργεια. Τώρα, εσείς λέτε ότι δεν έχει υπάρξει το συμβάν ή κάποιοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο. Είναι κάτι το οποίο -επαναλαμβάνω- αποτελεί και αυτό αντικείμενο της έρευνας. Τις επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε περισσότερα. Αλλά, έχουμε τις πληροφορίες από αυτούς οι οποίοι είναι παρόντες στην περιοχή, δραστηριοποιούνται, προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και θεώρησαν ότι γλύτωσαν την τελευταία στιγμή και ως εκ θαύματος. Είναι σεβαστή η μαρτυρία τους, δεν πρέπει να την παρακάμψουμε.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Υπάρχει κάποιο θέμα σε σχέση με τη συνεννόηση αυτών των ανθρώπων με το ΓΕΕΘΑ, ότι γενικά είχαν ώρα αναχώρησης διαφορετική από αυτή, την οποία, εν τέλει, επέλεξαν με δική τους ευθύνη;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα στοιχεία απεστάλησαν. Επειδή, όμως, είχαμε αρκετές αλλαγές, λόγω ελέγχων και καθυστερήσεων σε διάφορους συνοριακούς σταθμούς, αντιλαμβάνεστε ότι οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό μπορεί να οδήγησε σε μια σύγχυση, ώστε τα στοιχεία αυτά να μην αξιολογηθούν εγκαίρως και επαρκώς. Αυτά όλα έχουν, βεβαίως, αξία εφόσον αποδειχθεί ότι η ενέργεια αυτή προέρχεται από το ΝΑΤΟ. Γιατί αν αυτό δεν αποδειχθεί δεν έχει σημασία να συζητούμε περί της ροής της πληροφόρησης προς το ΝΑΤΟ ή εν πάση περιπτώσει αυτό είναι ένα τελείως διαφορετικό θέμα.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Στις 12 χθες το μεσημέρι, που ξεκίνησε το κονβόϊ με προορισμό την Πρίστινα, επικοινώνησε με το ΓΕΕΘΑ για να λάβει το "πράσινο φως"; Και ρωτάω κατ' αρχήν εσάς γι' αυτό το θέμα, γιατί μιλώντας χθες με τον εκπρόσωπο του ΓΕΕΘΑ μου είπε ότι "στις 12 το μεσημέρι δεν επικοινώνησαν μαζί μας και έφυγαν με δική τους ευθύνη".

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνώριζαν τα μέλη αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης τι θα αντιμετωπίσουν στο δρομολόγιό τους. Οι αλλαγές οι οποίες επήλθαν, επήλθαν χωρίς τη δική τους ευθύνη. Δεν μπορούσαν να γνωρίζουν από πριν τις αλλαγές που επρόκειτο να συμβούν. Η επικοινωνία είναι όσο γίνεται πιο πυκνή και ουσιαστική και πιστεύουμε ότι είναι καλή επικοινωνία, ώστε να εξυπηρετείται ο βασικός σκοπός που είναι η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Ολες οι άλλες λεπτομέρειες έχουν μικρότερη αξία αυτή την ώρα. Πολύ περισσότερο -επαναλαμβάνω- που μένει να διευκρινιστεί πώς έγινε αυτή η ενέργεια, πόθεν η ενέργεια αυτή και με ποιό στόχο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει κάποια επικοινωνία με τις γιουγκοσλαβικές αρχές, προκειμένου να μάθει, αν πιθανόν υπήρχε ομάδα του UCEKA στην περιοχή; Ισως να προήλθε από εκεί ο όλμος, σύμφωνα με αυτά που γράφονται. Και δεύτερον, πότε περιμένετε το ΝΑΤΟ να τοποθετηθεί επίσημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς έχουμε επικοινωνία. Οι δίαυλοι είναι συνεχώς ανοιχτοί με την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας. Ο πρέσβης μας στη γειτονική χώρα είχε αυτές τις πληροφορίες, τις οποίες, σε γενικές γραμμές, μετέφερα στη συζήτησή μας. Δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη. Δεν έχει δηλώσει κανείς ότι δική του ενέργεια ήταν η ρίψη αυτών των βομβών. Από κει και πέρα, βεβαίως, έχουν διατυπωθεί διάφορες εκδοχές. Θα έλεγα, όμως, ότι δεν έχουν την ανάλογη τεκμηρίωση, ώστε να γίνουν δεκτές. Ακούγονται όλες με προσοχή. Πιστεύω οι επόμενες ημέρες, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ερευνών, θα μας διαφωτίσουν. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο στους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ να ανακοινώσουν αν θα δεχθούν ότι εκείνοι προέβησαν σ' αυτή την ενέργεια. Σας είπα ότι το ΝΑΤΟ, με τον πιο έγκυρο και επίσημο τρόπο, μέσω του ίδιου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού κ. Σολάνα, διαβεβαίωσε τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών ότι τα στοιχεία τα οποία διαθέτει, οδηγούν σε αποκλεισμό της εκδοχής ότι βρίσκεται πίσω από αυτή την επίθεση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Με αφορμή και το χθεσινό -όπως το χαρακτηρίσατε και εσείς- θλιβερό γεγονός, έχει ενημερωθεί η κυβέρνηση επισήμως αν αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας που προέρχονται από την Ελλάδα κινδύνευσαν στη διαδρομή τους προς το Κοσσυφοπέδιο από επιχειρήσεις νατοϊκών αεροσκαφών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε κάποια άλλη ενημέρωση. Τα προβλήματα τα οποία συναντούν οι αποστολές αυτές είναι περίπου αναμενόμενα. Είναι, θα έλεγα, προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τις ιδιάζουσες συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά κατά τα οποία έγιναν στόχος κάποιων επιθέσεων από οποιονδήποτε, μέλη τέτοιων αποστολών.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν μίλησα για επιθέσεις...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε κάποια τέτοια πληροφόρηση.

ΒΙΤΑΛΗΣ:... αν έχουν κινδυνεύσει και με άλλους τρόπους. Αν για παράδειγμα, έχει μπει ελληνικό κονβόϊ σε στόχαστρο νατοϊκών αεροσκαφών και απετράπη την τελευταία στιγμή η επίθεση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είναι ομαλή η ροή της συνεννόησης των ελληνικών αρχών με το ΝΑΤΟ, όσον αφορά τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γιουγκοσλαβία; Είπατε προηγουμένως ότι φαίνεται ότι υπάρχει ένας περίεργος ρυθμός αξιολόγησης πληροφοριών. Στις προηγούμενες περιπτώσεις ήταν ομαλός αυτός ο ρυθμός αξιολόγησης των πληροφοριών στο ΝΑΤΟ από τις πληροφορίες που παίρνουμε εμείς για ανθρωπιστική βοήθεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Και εδώ μπορεί να είναι πολύ σωστός ο ρυθμός, αν τελικά αποδειχθεί ότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν αυτό. Αν το ΝΑΤΟ δεχθεί ότι πράγματι έχει συμμετοχή σ' αυτή την ενέργεια, τότε μπορούμε να οδηγηθούμε σ' αυτό το συμπέρασμα, γιατί πρέπει κάποιος λόγος να υπάρχει, κάποια αιτία να υπάρχει για να συμβεί αυτό. Και η αιτία την οποία μπορεί να αναζητήσει κανείς, δεν είναι άλλη, από τη δυσλειτουργία ή την κακή συνεννόηση. Αλλά αυτό το οποίο έχει σημασία, είναι τούτο και μένω σ' αυτό: Οτι ουδείς έχει επισήμως δεχθεί ότι είναι αυτός ο οποίος ευθύνεται γι' αυτή την ενέργεια.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Θέλω να επιμείνω στην ερώτηση του κ. Βιτάλη, γιατί υπάρχουν και άλλες αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας. Αρα, έχει μια σημασία επιπλέον, ανεξαρτήτως αν ευθύνεται για τη συγκεκριμένη ενέργεια το ΝΑΤΟ ή όχι. Εξ όσων γνωρίζω, το ΝΑΤΟ έχει ζητήσει να ενημερώνεται τρεις μέρες πριν για τα ακριβή στοιχεία και το χρόνο της διέλευσης των κονβόϊ, αυτών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς το Κοσσυφοπέδιο. Στην προκείμενη περίπτωση, στη χθεσινή αποστολή, τηρήθηκε αυτή η διαδικασία από την πλευρά μας; Δηλαδή υπήρξε ενημέρωση τρεις μέρες πριν ή ενημερώθηκε χθες το ΝΑΤΟ για την αποστολή της συγκεκριμένης ανθρωπιστικής βοήθειας;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τις 30 Απριλίου, που οι Γιατροί του Κόσμου απέστειλαν, για πρώτη φορά, τα σχετικά στοιχεία για την κίνηση την οποία θα κάνουν, προκειμένου να προωθήσουν ανθρωπιστική βοήθεια, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έχουν κινηθεί σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, με τρόπο ανάλογο, όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, προκειμένου να αποφύγουμε ένα θλιβερό ενδεχόμενο. Αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Κινήθηκαν με την ανάλογη συνέπεια. Γι' αυτό ακριβώς έγινε και η διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης, για την περίπτωση εκείνη που δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι αυτές οι οποίες ευθύνονται για το συμβάν. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο δεν έχει φανεί αυτή την ώρα. Δεν το έχει δεχθεί τουλάχιστον, το ΝΑΤΟ.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή μιλήσατε για βόμβες, το ερώτημα είναι, εξετάσατε το ενδεχόμενο οι βόμβες να μην ήταν από πάνω; Να είναι, δηλαδή θέμα των σερβικών δυνάμεων, ενδεχομένως για κάποια εκκαθάριση. Αυτό εξετάστηκε; Γιατί δεν το έχω δει από πουθενά.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάρτυρες υπάρχουν από τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε εκείνη την περιοχή.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ναι, αλλά και αυτοί δεν είναι σε θέση... Ρώτησα αλλά δεν ήξεραν αν ήρθαν από πάνω ή από δίπλα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κατάσταση στην οποία περιήλθαν, αντιλαμβάνεστε ότι δεν τους επέτρεπε να είναι εκείνη τη στιγμή τόσο νηφάλιοι, ώστε να έχουν μια δυνατότητα ανάλυσης και εξαγωγής συμπεράσματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Από την άλλη, επαναλαμβάνω, ότι από τη δική μας πλευρά γίνεται προσπάθεια μέσω των ερευνών που συνεχίζονται να λάμψει η αλήθεια, να γνωρίζουμε τελικώς τι έχει γίνει. Αλλά είμαστε σ' αυτό το σημείο τώρα. Δεν γνωρίζουμε κάτι παραπάνω.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Και μια και μου δώσατε το λόγο, να προσθέσω, αυτός ο καταυλισμός που φτιάχνεται στο Κότοβο, πόσους πρόσφυγες θα φιλοξενήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό θα συζητηθεί με την κυβέρνηση των Σκοπίων. Εν πάση περιπτώσει, θα φιλοξενήσει ένα ικανό αριθμό προσφύγων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το ασφαλιστικό θέλω να ρωτήσω: Είπατε ότι δεν απασχολεί τώρα την κυβέρνηση αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακριβώς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, μπορεί αργότερα να την απασχολήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, δεν απασχολεί την κυβέρνηση τώρα. Η κυβέρνηση δεν κάνει κάποια ανακοίνωση ότι θα ασχοληθεί με το θέμα μετά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τις εκλογές, δηλαδή μπορεί να ασχοληθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που λέτε ότι η κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα είναι κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 6 May 1999 - 16:02:54 UTC