Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-01-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Η ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του Κινήματος είναι στη διάθεσή σας.

Τη Δευτέρα, όπως γνωρίζετε, θα γίνει στη Βουλή η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για θέματα της Παιδείας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Ο κ. Αντώνης Καρράς, είναι βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Κυπριακής Βουλής. Βγήκε, λοιπόν, χθες, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες -και σήμερα το θέμα απασχολεί τον κυπριακό Τύπο- και αποκάλυψε ότι η Ελλάδα έστειλε σύγχρονα οπλικά συστήματα επανδρωμένα στην Κύπρο. Εχει κάνει ένα σχόλιο και ο Κύπριος συνάδελφός σας. Θα ήθελα το σχόλιο το δικό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Για τα θέματα αυτά που αφορούν την άμυνα της Κύπρου, γνωρίζετε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου είναι διαρκής και ουσιαστική. Δεν χρειάζεται να προβούμε σε περαιτέρω σχόλια. Αυτό το οποίο η Ελλάδα έχει δηλώσει κατ` επανάληψη είναι ότι βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου. Δεν είναι μία θεωρητική τοποθέτηση. Είναι μία θέση η οποία έχει τις πρακτικές συνέπειές της. Δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες. Πρέπει να σας πω ότι όλα αυτά τα θέματα που αφορούν την άμυνα της Κύπρου, τα χειριζόμαστε με την υπευθυνότητα εκείνη που αρμόζει, ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί, χωρίς να επιδιώκουμε τη δημιουργία εντυπώσεων.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Υπάρχει μία επιστολή του στρατηγού Βορβολάκου που δημοσιεύεται σήμερα στην "ΑΘΗΝΑτΚΗ", η οποία κατά κάποιο τρόπο δείχνει ότι υπήρχε μία μεθόδευση στο ζήτημα της μη εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300. Αν δείτε το κείμενο το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα, θα δείτε ότι χαρακτηριστικά αναφέρεται σε μεθόδευση. Πώς σχολιάζετε ως κυβέρνηση το θέμα αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω υπόψη μου ολόκληρο το κείμενο. Ασφαλώς απηχεί τις απόψεις του κ. Βορβολάκου. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι διαφορετική από τις εκτιμήσεις που κάνει ο στρατηγός. Τελείως διαφορετική. Και πιστεύουμε ότι οι επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης, με τις οποίες συμφωνεί η ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών και καλύπτουν απολύτως το συμφέρον της Κύπρου και την προσπάθειά της να διασφαλίσει την άμυνά της.

ΚΙΑΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχετε υπόψη σας τη συνεδρίαση του EUROCONTROL, τον Ιούνιο του '98, στο Βουκουρέστι, όπου εδέχθη η ελληνική πλευρά και έγινε διμερής συνάντηση με την Τουρκία, παρόντος και του Προέδρου της Διασκέψεως, για τη Λήμνο. Αναφέρομαι στο θέμα του EUROCONTROL, μεταξύ των ευρωπαϊκών αερουπηρεσιών, Πολιτικής Αεροπορίας κ.λ.π.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω το δημοσίευμα της εφημερίδας στην οποία εργάζεστε. Θέλω να εκφράσω τη λύπη μου, γιατί δεν αναφέρονται οι θέσεις της κυβέρνησης με την ίδια λεπτομέρεια, με την οποία αναφέρονται οι απόψεις μιας ορισμένης πλευράς από τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, την ώρα που η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ως κατ` εξοχήν αρμόδια υπηρεσία, έχει πει υπεύθυνα και έγκυρα τις δικές της θέσεις. Θα μου επιτρέψετε να κάνω μια πιο εκτεταμένη αναφορά σε όλα αυτά και για το συγκεκριμένο. Γιατί υπάρχουν τα πρακτικά...

ΚΙΑΟΣ: Αμφισβητείτε τα πρακτικά;

ΡΕΠΠΑΣ:... απ` αυτή τη διάσκεψη του Ιουνίου του '98, στο Βουκουρέστι, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι πάρα πολλών χωρών. Δεν ήταν διμερής ή τριμερής σύσκεψη.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, στη διμερή αναφέρομαι.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε διμερής σύσκεψη η οποία να είχε χαρακτήρα τέτοιο, ώστε να είναι καταγεγραμμένη και σ` αυτή να συζητήθηκαν θέματα επί των οποίων ελήφθησαν αποφάσεις. Οι αποφάσεις ελήφθησαν στη διάσκεψη. Αγνοούμε αν έχει υπάρξει οποιασδήποτε άλλης μορφής, διμερούς χαρακτήρα, σύσκεψη, η οποία και αν έχει γίνει, θα είχε οποιονδήποτε άλλο χαρακτήρα, αλλά πάντως όχι επίσημο. Και πρέπει να σας πω ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν είναι απόλυτα συμφέρουσες για την Ελλάδα. Κι αυτό δεν αναφέρεται στο δημοσίευμά σας. Και γίνεται αναφορά και στις ΝΟΤΑΜ που έχουν εκδοθεί, με τρόπο τέτοιο που δείχνει να έχει ολιγωρήσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει.

ΚΙΑΟΣ: Συγγνώμη, ελέγχετε το δημοσίευμα ή την εγκυρότητα των πρακτικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ελέγχω την αξιοπιστία του δημοσιεύματος ευθέως. Γιατί το δημοσίευμα αναφέρεται...

ΚΙΑΟΣ: Αμφισβητείτε τα πρακτικά στα οποία αναφέρεται το δημοσίευμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποια είναι τα πρακτικά; Παρακαλώ, να τα παρουσιάσετε.

ΚΙΑΟΣ: Τα συγκεκριμένα με εισαγωγικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ να παρουσιάσετε τα πρακτικά. Αυτές είναι οι αφηγήσεις που κάνουν, πιθανώς, κάποιοι παράγοντες. Παρακαλώ να παρουσιαστούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά.

ΚΙΑΟΣ: Σας λέω στα εισαγωγικά που αναφέρονται.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ σας λέω να δώσετε στη δημοσιότητα τα πρακτικά που έχετε στη διάθεσή σας και στα οποία στηριχτήκατε για να έχετε αυτά τα δημοσιεύματα.

ΚΙΑΟΣ: Με συγχωρείτε αλλά εδώ δεν μπορείτε να ελέγξετε εσείς αυτό το πράγμα. Εσείς επιβεβαιώνετε ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα με ακούσετε, λοιπόν, με περισσότερη προσοχή. Εγινε αυτή η διάσκεψη του EUROCONTROL στο Βουκουρέστι.

ΚΙΑΟΣ: Εσείς μου είπατε ότι αγνοείτε αν έγινε διμερής.

ΡΕΠΠΑΣ: Ακούστε. Μπορεί να γίνονται πολλές διμερείς συναντήσεις. Δεν υπάρχει αστυνομική παρακολούθηση για το αν εκπρόσωποι κάποιων χωρών συναντώνται για να πιούν έναν καφέ ή να ανταλλάξουν κάποιες απόψεις. Σας λέω ότι δεν έγινε οποιαδήποτε επίσημου χαρακτήρα διμερής συνάντηση η οποία να ασχολήθηκε με θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και στην οποία να ελήφθησαν σχετικές αποφάσεις. Οι αποφάσεις ελήφθησαν στη διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των χωρών.

Εχουν προταθεί από την ελληνική πλευρά νέοι αεροδιάδρομοι. Απάντησα χθες ότι δεν αλλάζει τίποτα, γιατί μέχρι τώρα δεν χρησιμοποιούνται οι νέοι αεροδιάδρομοι. Είναι κάτι που επίκειται. Ελπίζουμε, αφού ξεπεραστούν ορισμένα τεχνικά θέματα, να γίνει στην πράξη. Εκφράζω τη λύπη μου, γιατί βλέπω στο δημοσίευμα να γίνεται λόγος ότι παραδίδουμε το Αιγαίο στην Τουρκία με την ολιγωρία μας και σας απαντώ: Ενώ μέχρι τώρα επί πάρα πολλές δεκαετίες είχαμε μόνο ένα αεροδιάδρομο στο Αιγαίο, η ελληνική πλευρά πρότεινε -και έχει γίνει κατ' αρχήν δεκτό- να δημιουργηθούν τρεις νέοι αεροδιάδρομοι, οι οποίοι θα λειτουργούν με αξιοποίηση της δορυφορικής τεχνολογίας, αλλά και με ραδιοβοηθήματα. Οι νέοι αεροδιάδρομοι, είναι ο UL-608, o UL-618 και ο UL-728. Δημιουργείται ένα πυκνό δίκτυο αεροδιαδρόμων πάνω από το Αιγαίο, πράγμα το οποίο δείχνει ότι, όχι μόνο δεν παραδίδουμε ελεύθερο χώρο από ολιγωρία, αλλά αντιθέτως πυκνώνεται το δίκτυο των αεροδιαδρόμων. Και με αυτή την έννοια μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε μια θετική εξέλιξη. Υπάρχει και κάτι άλλο στο δημοσίευμα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Διαβασμένος είστε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, γιατί μου έκανε εντύπωση. Δεν είναι δυνατόν ελληνικές υπηρεσίες να λειτουργούν με τέτοια βραδύτητα ή με τέτοια ανευθυνότητα. Και διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει τέτοια ανευθυνότητα, η οποία κακώς καταλογίζεται, για λόγους τους οποίους γνωρίζω. Επειδή υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση σε διάφορα θέματα και κάποιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν τον Τύπο ή τα Μέσα Ενημέρωσης, προκειμένου να βάλουν η μια εναντίον της άλλης. Εσείς θα πρέπει να αναζητάτε σε όλες τις πλευρές τα στοιχεία που θα χρησιμοποιήσετε για το ρεπορτάζ που κάνετε και τα δημοσιεύματα τα οποία θα φροντίσετε να λάβει υπόψη του ο αναγνώστης, ώστε να μορφώσει τη δική του γνώμη.

ΚΙΑΟΣ: Συγγνώμη, αυτή είναι υπόδειξη; Υπόδειξη μου κάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γενικά μιλάω. Υπάρχει επίσης ένα άλλο θέμα που αναφέρεται στο ρεπορτάζ και αφορά τις ΝΟΤΑΜ. Το άκουσα και σε ραδιοφωνικό σταθμό, σήμερα. Οτι η Τουρκία επιχείρησε "να πιάσει στον ύπνο" την Υ. Π. Α. της χώρας μας. Δηλώνοντας ότι θέλει να χρησιμοποιήσει συγκεκριμένες περιοχές για ασκήσεις έστειλε το σχετικό αίτημα για την έκδοση των ΝΟΤΑΜ στις 31 Δεκεμβρίου, ώστε "να πιάσει στον ύπνο" την Υ. Π. Α. Η Υπηρεσία ΝΟΤΑΜ της Υ. Π. Α. λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Οι απαντήσεις που υποχρεώνεται να δώσει, πρέπει να δοθούν σε διάστημα που κυμαίνεται από τη μία έως τις επτά ημέρες και είναι αυτή η οποία κάθε φορά θα κρίνει πότε θα δώσει την κατάλληλη ανάλογη απάντηση. Αφού έχει αυτό το δικαίωμα ας της επιτρέψουμε να το αξιοποιεί, γιατί πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά στοιχεία. Η Υ. Π. Α. συζήτησε με τις συναρμόδιες υπηρεσίες και έχει εκδώσει σχετικές ΝΟΤΑΜ. Εδωσε απάντηση, δηλαδή, στο σχετικό αίτημα της Τουρκίας από τις 5 του μηνός, ζητώντας να αλλάξουν οι συντεταγμένες για άσκηση στην περιοχή της Λέσβου και να αποσυρθεί το αίτημα της Τουρκίας για άσκηση στην περιοχή που αναφέρεται ως τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Λήμνου. Πράγματι, η Τουρκία επανήλθε δεχόμενη να αλλάξει τις συντεταγμένες της άσκησης στη Λέσβο. Δεν δέχεται να αποσυρθεί από την τερματική περιοχή του αεροδρομίου Λήμνου. Στο σημείο αυτό είμαστε τώρα. Η άσκηση πρόκειται να διεξαχθεί, κατά την ανακοίνωση της Τουρκίας, στις 26 Ιανουαρίου. Επτά ημέρες πριν, το αργότερο, δηλαδή στις 19 Ιανουαρίου, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να έχει διατυπώσει την τελική θέση της. Και έτσι θα γίνει. Γίνονται όλες οι συντονιστικές ενέργειες στο διάστημα που μεσολαβεί, ενημερώνονται οι Υπηρεσίες, αποσαφηνίζονται τα σχετικά θέματα και όλα γίνονται με τέτοιο τρόπο που κάθε άλλο πάρα αμέλεια ή ολιγωρία μαρτυρά για τη λειτουργία της Υ. Π. Α. Και παρακαλώ επειδή υπάρχουν θέματα που αφορούν ένα πολύ νευραλγικό χώρο, πρέπει να είστε σίγουροι ότι η Υ. Π. Α. συζητά και με το Υπουργείο Εξωτερικών και με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας όλα τα σχετικά θέματα. Και οι κινήσεις που γίνονται είναι κινήσεις που διασφαλίζουν τα συμφέροντα της χώρας και σε επιμέρους τομείς, όπως ο συγκεκριμένος. Μπορώ να επανέλθω, έχω και άλλα στοιχεία. Αν θέλετε μπορώ να επανέλθω και να τα έχετε στη διάθεσή σας.

ΚΙΑΟΣ: Πρώτον: γιατί ο αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο EUROCONTROL ζήτησε να γραφτεί στα πρακτικά η δήλωση της Τουρκίας ότι η Λήμνος είναι αμφισβητούμενη περιοχή και δεύτερον: γιατί πήρε μέρος στη διμερή συνάντηση με την Τουρκία και δέχτηκε και είπε "μάλιστα", γραμμένο στα πρακτικά. Γιατί;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα μόλις πριν σ' αυτό. Σας καλώ να δώσετε στη δημοσιότητα τα πρακτικά που έχετε στη διάθεσή σας γιατί εγώ εντρυφώντας στα πρακτικά που τέθηκαν υπόψη μου, δεν διαπίστωσα κάτι ανάλογο. Σας καλώ, λοιπόν, να δώσετε στη δημοσιότητα τα πρακτικά που γνωρίζετε εσείς.

ΚΙΑΟΣ: Σας ερωτώ αυτό που διαπιστώσατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, σας λέω δεν προκύπτει από τα πρακτικά που γνωρίζω εγώ. Παρακαλώ τα πρακτικά που έχετε και επί των οποίων στηρίζετε το ρεπορτάζ που κάνατε, δώστε τα στη δημοσιότητα. Σας καλώ να τα δώσετε στη δημοσιότητα. Γιατί, κατά κάποιο τρόπο, τα έχετε δώσει, αλλά σας λέω ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά αφηγήσεις κάποιων παραγόντων. Σας λέω, λοιπόν, δώστε αυτά τα ίδια πρακτικά στη δημοσιότητα, να τελειώσουμε επιτέλους.

ΚΟΝΔΥΛΗ: Είπατε ότι ορισμένες υπηρεσίες χρησιμοποιούν τον Τύπο. Τι ακριβώς εννοείτε; Ποιές είναι αυτές οι υπηρεσίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα αναφερθώ σε μια γενική θέση η οποία αποτελεί και προσωπική εμπειρία μου: Τα Μέσα Ενημέρωσης αρέσκονται στο να προβάλουν θέματα τα οποία προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Λογικό είναι, λοιπόν, να επιλέγουν κάθε φορά τη θεματολογία τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να προκαλείται το ενδιαφέρον των πολιτών. Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Παγκοσμίως, τα Μ. Μ. Ε. δεν επικροτούν επιλογές κυβερνήσεων ή γενικώς επιλογές της πολιτικής εξουσίας. Αν το κάνουν, το κάνουν σπανίως και πάρα πολύ δύσκολα οδηγούνται σε μια τέτοια τοποθέτηση, ενώ με πολύ εύκολο τρόπο ασκούν κριτική για όλα τα θέματα, επειδή, ασφαλώς πάντοτε και για κάθε θέμα είναι εύκολο να βρεις στοιχεία ή πλευρές του θέματος τα οποία επιδέχονται τέτοια κριτική. Αλλά ακόμη και όταν δεν επιδέχονται κριτική προβάλλεται η αρνητική τοποθέτηση από τα Μ. Μ. Ε. με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να δημιουργείται, πολλές φορές, θέμα εκ του μη όντος. Γίνεται αυτό. Βέβαια τα ηλεκτρονικά μέσα έχουν την πρωτοπορία πρέπει να πω. Αλλά και ο γραπτός Τύπος, που είναι κατά τεκμήριο πιο ψύχραιμος, συχνά ακολουθεί.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 8 January 1999 - 17:46:13 UTC