Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-01-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Σας εύχομαι καλή χρονιά, δημιουργική και γεμάτη με επιτυχίες.

* Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο. Μετά την ολοκλήρωσή της θα γίνουν δηλώσεις.

* Θα ακολουθήσει σύσκεψη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού και συμμετοχή αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων για θέματα δασοπυρόσβεσης.

* Αύριο και μεθαύριο, όπως γνωρίζετε, θα διεξαχθεί η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και ως εκ τούτου δεν θα έχουμε δραστηριότητα κυβερνητικού οργάνου.

* Την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Μαδρίτη, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη, μετά από πρόσκληση του Ισπανού ομολόγου του.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές. Θα ήθελα να ακούσω τις ερωτήσεις σας για να επανέλθουμε στον κανονικό και ομαλό ρυθμό της καθημερινής επικοινωνίας μας.

ΚΙΑΟΣ: Τι απάντηση δίνει η Κυβέρνηση αφενός στην τουρκική ανακοίνωση για το FIR Αθηνών και αφετέρου στα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες, σχετικά με τον εναέριο χώρο, τα ραντάρ, με αεροδιαδρόμους που δεν έγιναν, ενώ έπρεπε να γίνουν κ. λπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα κάνω ένα γενικό σχόλιο: Το θέμα αυτό αφορά την παροχή πληροφοριών πτήσεων στην περιοχή του Αιγαίου. Η περιοχή αυτή καλύπτεται από το FIR Αθηνών. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είναι αρμόδια και υπεύθυνη να δίνει πληροφορίες, βάσει των οποίων θα διεξάγονται με ασφάλεια οι πτήσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Η θέση που εκφράστηκε από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών περιέχει αβάσιμους και ατεκμηρίωτους ισχυρισμούς. Είναι γεμάτη από ανακρίβειες και ως συνήθως επιχειρεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη, αφού διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Το FIR Αθηνών συμπίπτει στα ανατολικά και βόρεια σύνορα με τα εθνικά σύνορα της χώρας μας. Ο έλεγχος που ασκείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ασκείται ικανοποιητικά, αν ληφθεί υπόψη ότι τον προηγούμενο χρόνο είχαμε τη λειτουργία τόσο του παλαιού συστήματος, όσο και του νέου τεχνολογικά προηγμένου συστήματος που έχει εγκατασταθεί και συντομότατα -είναι θέμα πολύ λίγου χρόνου- θα λειτουργεί πλέον πλήρως, για να προσφέρει διπλή κάλυψη σε όλο το FIR Αθηνών.

Το αντίστοιχο σύστημα το οποίο έχει θέσει σε λειτουργία και χρησιμοποιεί η Τουρκία είναι απαρχαιωμένο, είναι πολύ παλαιάς τεχνολογίας. Σήμερα με το σύστημα αυτό η Τουρκία δεν καλύπτει καν τις δικές της ανάγκες, το σύνολο δηλαδή του FIR Κωνσταντινούπολης. Οι αιτιάσεις που προβάλλει, ασφαλώς, δεν αφορούν τον εναέριο έλεγχο. Αντιθέτως, φανερώνουν τις πολιτικές προθέσεις της Τουρκίας για μία αλλαγή του καθεστώτος, όσον αφορά τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο. Η Τουρκία είναι η τελευταία η οποία μπορεί να ομιλεί για το θέμα αυτό, δοθέντος ότι κατ` επανάληψη, με την παραβίαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο, έχει δημιουργήσει κινδύνους για την ασφάλεια των πτήσεων της Πολιτικής Αεροπορίας στην περιοχή, πράγμα το οποίο την καθιστά υπεύθυνη για τη δημιουργία προβλημάτων και κάθε άλλο παρά δικαιούται, ως τιμητής, να καταγγέλλει την Ελλάδα ή ελληνικές υπηρεσίες ότι δήθεν δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, η ίδια δε να προσπαθεί να εμφανίζεται ότι συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Μπορώ να αναφερθώ με λεπτομέρειες και περισσότερα στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν αυτό το γενικό πλαίσιο στο οποίο περιορίστηκα. Τα στοιχεία αυτά μαρτυρούν ότι ο χώρος που καλύπτει το FIR Αθηνών έχει μεγάλη τουριστική ζήτηση, λόγω της θέσης του, αλλά και λόγω της οικονομικότερης λειτουργίας που προσφέρει όταν χρησιμοποιείται για τις πτήσεις αεροπορικών εταιρειών. Είναι ένας χώρος ο οποίος έχει πολύ φθηνά τέλη υπερπτήσεων. Είναι ένας χώρος ο οποίος εξαιτίας αυτού ακριβώς του λόγου παρουσιάζει μεγάλη κίνηση, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιόδους. Τα ποσοστά καθυστερήσεων τα οποία αναφέρονται δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Πρέπει να σας πω ότι τα ποσοστά καθυστερήσεων είναι λογικά, αν ληφθεί υπόψη αυτή η ιδιομορφία στο χώρο του FIR Αθηνών. Και πάντως, υπάρχουν τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπου τα ποσοστά καθυστερήσεων κινούνται σε ανάλογα επίπεδα. Στην Αγγλία το επίπεδο καθυστερήσεων βρίσκεται στο 21% και στη Γαλλία στο 14%. Η Γαλλία και η Αγγλία σημειώνω, χρησιμοποιούν ένα προηγμένο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας, σαν αυτό το οποίο κι εμείς έχουμε ήδη θέσει σε λειτουργία. Στη χώρα μας το ποσοστό των καθυστερήσεων βρίσκεται στο 17% για το 1998. Και αυτό γιατί, όπως σας είπα, λειτουργούσαν ταυτόχρονα δύο συστήματα: Το παλιό για επιχειρησιακούς λόγους και το καινούργιο για εκπαιδευτικούς λόγους. Οταν λειτουργήσει πλήρως το καινούργιο σύστημα και μόνον αυτό, θα προσφέρει διπλή κάλυψη.

Πρέπει να σας πω ότι αυτό το υπερσύγχρονο, υπεραυτοματοποιημένο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας της χώρας μας, που είναι και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, καλύπτει και όλα τα γειτονικά FIR, μέχρι την Αγκυρα, τη Σόφια, τα Σκόπια, τα Τίρανα, την Ιταλία, το Λιβυκό πέλαγος και την Κύπρο. Οπως έχει ανακοινώσει ο επικεφαλής της ΥΠΑ, τον επόμενο μήνα θα λειτουργήσει κανονικά αυτό το νέο σύστημα. Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος εκπαίδευσης των χειριστών του συστήματος, αυτό θα γίνει κατορθωτό.

Επαναλαμβάνω ότι το σύστημα που χρησιμοποιεί η Τουρκία είναι μονής κάλυψης και όχι διπλής κάλυψης, όπως απαιτεί ο ICAO και εν πάση περιπτώσει δεν καλύπτει καν την περιοχή του FIR Κωνσταντινούπολης.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Τι θα πει διπλής κάλυψης;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει κάθε περιοχή να καλύπτεται δύο φορές για λόγους ασφάλειας. Να έχουμε "διπλή σάρωση και επιβεβαίωση", όπως λέγεται χαρακτηριστικά στη σχετική ορολογία.

Για να ολοκληρώσω, όμως, το σχόλιό μου, θέλω να πω ότι αυτό το θέμα, που είναι ένα τεχνικό υπηρεσιακό ζήτημα, θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί σ` αυτό το επίπεδο. Λυπούμαστε που η Τουρκία επέλεξε να προσδώσει πολιτικό χαρακτήρα σ` αυτό το θέμα. Δεν μας εκπλήσσει αυτή η "πρωτοβουλία της", δοθέντος ότι κατ` επανάληψη εφευρίσκει θέματα και κατασκευάζει προβλήματα, προκειμένου να επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις. Αν η διάθεση που έχεις, ο προσανατολισμός σου, η επιλογή σου είναι να οξύνεις τις σχέσεις με μια άλλη χώρα, μπορείς να το επιτύχεις πολύ εύκολα, με το να θέτεις συνεχώς νέα προβλήματα, τα οποία εσύ κατασκευάζεις, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσεις τις πολιτικές επιδιώξεις σου. Τέτοιου είδους επιδιώξεις δεν πρόκειται να γίνουν δεκτές. Απορρίπτονται ασυζητητί. Το καθεστώς, όσον αφορά τον έλεγχο στο συγκεκριμένο FIR, παραμένει αυτό που ισχύει μέχρι τώρα και σ' αυτό πιστεύουμε ότι και οι διεθνείς οργανισμοί είναι απόλυτα σύμφωνοι. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει και από το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή σχετική αντίδραση. Καλό είναι, λοιπόν, η Τουρκία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που την απασχολούν και να αποφεύγει τη δημιουργία νέων προβλημάτων, που εν πάση περιπτώσει δεν αποτελούν και τον καλύτερο δρόμο για την πορεία της ίδιας της Τουρκίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας.

Αυτό είναι το σχόλιο που ήθελα να κάνω.

ΚΙΑΟΣ: Αναφερθήκατε στην ιδιομορφία του FIR Αθηνών. Τι εννοείτε "ιδιομορφία";

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για συγκεκριμένα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το FIR Αθηνών. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτός ο εναέριος χώρος βρίσκεται σε μία περιοχή από την οποία διέρχονται πολλά αεροπλάνα. Η εναέρια κυκλοφορία της χώρας μας δέχεται μια κίνηση αεροσκαφών υπερπολλαπλάσια, σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, με βάση τον πληθυσμό της κάθε μιας χώρας.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό εννοείτε "ιδιομορφία"; Ωραία, λοιπόν.

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Αυτά τα αεροπλάνα κατευθύνονται σε πολλούς προορισμούς. Αυτό το FIR είναι πολύ πιο "ελκυστικό", για λόγους που έχουν σχέση με την οικονομία και την ασφάλεια των πτήσεων, γιατί είναι πολύ φθηνότερα τα τέλη των υπερπτήσεων, αλλά και το κόστος στα αεροδρόμια της χώρας για τα αεροπλάνα που τα χρησιμοποιούν και στη συνέχεια πετούν στο FIR Αθηνών. Κάθε FIR, όπως και το δικό μας, έχει τα ιδιαίτερα στοιχεία του. Αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία αφορούν το FIR Αθηνών.

ΚΙΑΟΣ: Πότε θα προχωρήσει η Ελλάδα στους νέους αεροδιαδρόμους και τι θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί. Οι αεροδιάδρομοι οι οποίοι χρησιμοποιούνται σήμερα είναι αυτοί που γνωρίζετε. Και πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται πάντοτε με τη συμφωνία του διεθνούς οργανισμού, του ΙCAO, με την αντίστοιχη υπηρεσία της κάθε χώρας. Ουδέποτε μέχρι τώρα έχει γίνει αλλαγή, χωρίς να συμφωνεί η αρμόδια υπηρεσία κάθε κράτους. Αρα, λοιπόν, δεν δικαιολογείται οποιοσδήποτε προβληματισμός για δήθεν κινδύνους, οι οποίοι προκύπτουν από μια τέτοια στάση από την πλευρά της Τουρκίας.

Επαναλαμβάνω ότι η Τουρκία κατασκευάζει ένα θέμα για ευνόητους λόγους...

ΚΙΑΟΣ: Ανεξαρτήτως της Τουρκίας ρωτώ εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Συνεχίζεται το ίδιο καθεστώς. Θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται οι αεροδιάδρομοι που και σήμερα χρησιμοποιούνται. Δεν έχει προκύψει οτιδήποτε άλλο σε σχέση με το θέμα αυτό. Οποιο θέμα απασχολεί τον ICAO, το συζητά με την αντίστοιχη υπηρεσία, όπως και όποιο θέμα απασχολεί την ΥΠΑ το θέτει υπόψη του διεθνούς οργανισμού και όταν οι δύο πλευρές συμφωνούν, τότε μπορεί να προκύψουν και αλλαγές.

ΚΙΑΟΣ: Το νέο ραντάρ πότε θα εγκατασταθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα νέα ραντάρ έχουν εγκατασταθεί και χρησιμοποιούνται αυτή την ώρα για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Όταν ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος εκπαίδευσης, θα χρησιμοποιηθούν πλέον και για επιχειρησιακούς σκοπούς. Και είπαμε ότι αυτό αναμένεται να γίνει εντός του ερχόμενου Φεβρουαρίου. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο επικεφαλής της ΥΠΑ που γνωρίζει και τα λεπτομερή στοιχεία.

ΚΙΑΟΣ: Ποιές είναι οι απαντήσεις που δίνει η Κυβέρνηση στον ICAO, στην ΙΑΤΑ στα συγκεκριμένα πλέον θέματα που τίθενται από αυτούς τους οργανισμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουν τεθεί θέματα τα οποία δημιουργούν αμφισβητήσεις για τον έλεγχο στο FIR Αθηνών. Αρα δεν υπάρχουν και οι σχετικές απαντήσεις που ζητάτε με τη δική σας ερώτηση. Βεβαίως, υπάρχει διάλογος για όλα αυτά τα θέματα, επειδή τόσο η ΥΠΑ, όσο και ο διεθνής οργανισμός επιθυμούν να διεξάγονται κανονικά οι πτήσεις στην περιοχή με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Αυτά τα θέματα βρίσκονται πάντοτε στην επικαιρότητα. Πάντοτε συζητούνται και πρέπει να συζητούνται και πάντως αυτή η συζήτηση δεν πρέπει να οδηγεί κάποιους στο να βγάζουν συμπεράσματα περί ενδεχόμενης αλλαγής του καθεστώτος στο συγκεκριμένο εναέριο χώρο, στο FIR Αθηνών.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μία διευκρίνιση παρακαλώ: Το FIR Αθηνών γιατί να καλύπτει το FIR Κωνσταντινουπόλεως ή Λιβύης;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφερθήκαμε απλώς στη -λόγω προηγμένης τεχνολογίας- δυνατότητα που έχει αυτό το σύστημα το οποίο έχει εγκατασταθεί. Δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί για επιχειρησιακούς λόγους το νέο αυτό τεχνολογικά προηγμένο σύστημα, ώστε να ελέγξουμε την εναέρια κυκλοφορία στο FIR Κωνσταντινούπολης ή σε FIR άλλων χωρών.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Αλλά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλαμβάνομαι την ερώτησή σας.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δεν το καταλαβαίνω κι εγώ...

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας -όπως αντιλαμβάνεστε- έχει ένα ορισμένο βεληνεκές, μεγαλύτερο ή μικρότερο, αναλόγως των δυνατοτήτων του. Τα όρια κάθε χώρας είναι ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Δεν έχουμε να κάνουμε με κράτη που καθένα απ` αυτά είναι ένας συγκεκριμένος κύκλος, ο οποίος να συμπίπτει με τα όρια εμβέλειας της δυνατότητας παρακολούθησης της εναέριας κυκλοφορίας από το συγκεκριμένο σύστημα. Αρα, λοιπόν, το σύστημα το οποίο είναι εγκατεστημένο στην Αθήνα, έχει μία ορισμένη εμβέλεια, η οποία καλύπτει αυτή την ευρύτερη περιοχή. Είναι θέμα δυνατότητας του συστήματος και δεν έχει καμία σχέση η δυνατότητα αυτή με την άσκηση του ελέγχου στην εναέρια κυκλοφορία σε γειτονικά FIR.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δεν θα είχε πρόβλημα η Ελλάδα αν υπήρχε ένα αντίστοιχο σύστημα είτε στην Κωνσταντινούπολη ή στις γύρω περιοχές, αλλά κάλυπτε και το Λιβυκό και το FIR Αθηνών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται περί οπλικού συστήματος! Πρόκειται περί ενός συστήματος το οποίο ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία, συλλέγει και προσφέρει πληροφορίες όσον αφορά τις πτήσεις της Πολιτικής Αεροπορίας. Αν η Τουρκία προχωρήσει -όπως έχει προχωρήσει η Ελλάδα- στην προμήθεια και εγκατάσταση μετά από κάποια χρόνια ενός ανάλογου συστήματος, είναι δυνατό το σύστημα αυτό, αν είναι προηγμένο τεχνολογικά, να έχει ικανότητα κάλυψης μιας πολύ ευρύτερης περιοχής. Δεν σημαίνει, όμως, αυτό ότι ένα τέτοιο σύστημα χρησιμοποιείται επιχειρησιακά, προκειμένου να ελέγξει την κυκλοφορία στον εναέριο χώρο ενός άλλου FIR.

Τ. ΜΠΕΡΜΕΡΑΚΗΣ: Μία διευκρίνιση: Αναφέρατε ότι πρόκειται περί τεχνικού υπηρεσιακού συστήματος και γι` αυτούς τους λόγους απορρίπτονται και οι αιτιάσεις οι τουρκικές. Υπάρχει κάποια αλλαγή στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί παλαιότερα, από ότι εγώ γνωρίζω, το FIR Αθηνών δεν χαρακτηριζόταν τεχνική υπηρεσιακή υπόθεση.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για το θέμα αυτό έχουν δοθεί κατ` επανάληψη απαντήσεις, έχουν αποσαφηνιστεί τα θέματα. Απλά λέμε ότι συμπίπτει το όριο του FIR Αθηνών να είναι το όριο των συνόρων της χώρας μας, ανατολικά και βόρεια. Είναι μία σύμπτωση. Δεν συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτό δεν αναιρεί τη θέση, ότι στο Αιγαίο υπάρχει διεθνής εναέριος χώρος ή διεθνή θαλάσσια ύδατα. Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Και το FIR Κωνσταντινούπολης, όπως και άλλα FIR ελέγχουν την κυκλοφορία των πτήσεων σε περιοχές που δεν ανήκουν στην εθνική κυριαρχία ενός συγκεκριμένου κράτους, αλλά είναι διεθνείς.

Πάντα γινόταν αυτό και πάντα γίνεται. Η πολιτική του ελέγχου των πτήσεων που ακολουθείται στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι γνωστή εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, κοντά πέντε δεκαετίες ισχύει αυτό το καθεστώς και δεν πρόκειται να αλλάξει.

ΚΙΑΟΣ: Γιατί τόσα χρόνια δεν είχε προχωρήσει στον κατάλληλο εξοπλισμό η ελληνική πλευρά και πού οφείλονται όλες αυτές οι δυσλειτουργίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα συστήματα αυτά είναι καινούργιας τεχνολογίας, δεν υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι και πάρα πολλές οι χώρες που χρησιμοποιούν αυτά τα συστήματα, τα οποία εμείς ήδη προμηθευτήκαμε, έχουμε εγκαταστήσει και σύντομα θα χρησιμοποιήσουμε και επιχειρησιακά...

ΚΙΑΟΣ: Γιατί αυτό δεν έγινε νωρίτερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε το συντομότερο δυνατό. Και πρέπει να σας πω, για να είμαστε ειλικρινείς, ότι η σχετική καθυστέρηση πρέπει να αναζητηθεί σε πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και σε νοοτροπίες συντεχνιακές διαφόρων ομάδων που δεν θέλουν να αναλάβουν καθήκοντα διαχείρισης αυτών των νέων συστημάτων, γιατί θεωρούν ότι αφαιρείται ένα σημαντικό αντικείμενο από αυτούς. Εχουμε τέτοιου είδους αντιδράσεις από διάφορες συντεχνίες σε πολλούς τομείς. Και στο συγκεκριμένο τομέα, θα έλεγα ότι οι υπάλληλοι της αρμόδιας υπηρεσίας δεν έδειξαν την πιο υπεύθυνη στάση. Θα μπορούσε, πράγματι, το σύστημα αυτό να είχε μία πολύ καλύτερη τύχη, να είχε εγκατασταθεί και να χρησιμοποιείται, ήδη, επιχειρησιακά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εστάλη στο υπουργείο Εξωτερικών μία επιστολή από τη Δημοκρατία των Σκοπίων, με την οποία ζητείται να μεσολαβήσει η Ελλάδα στην Ε. Ε. για να γίνονται οι εμπορικές συμφωνίες και οι μεταφορές τους με το όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Τι απαντάει η ελληνική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι η θέση της Ελλάδας για τα συγκεκριμένα θέματα έχει αποσαφηνιστεί πλήρως. Γνωρίζετε τη συζήτηση που κάναμε πριν από τις εορτές, όσον αφορά το σχετικό θέμα για τον κωδικό, δηλαδή, που θα χρησιμοποιεί η γειτονική χώρα στην αλληλογραφία που διακινείται από και προς αυτήν. Από εκεί και πέρα η ελληνική κυβέρνηση το θέμα της ονομασίας το αντιμετωπίζει στο πλαίσιο των διαδικασιών που εξελίσσονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και δεν είμαστε διατεθειμένοι με πλάγιους τρόπους να αποδεχθούμε οποιαδήποτε τετελεσμένα. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, δεν υφίσταται οποιοδήποτε θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η επιστολή ήρθε μετά, αν έχετε υπόψη σας...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν έχει σταλεί η επιστολή. Σας λέω ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Πολλές επιστολές έρχονται και φεύγουν από την Ελλάδα. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι η θέση της κυβέρνησης. Η θέση της κυβέρνησης είναι αυτή που σας ανέπτυξα μόλις πριν και γνωρίζετε ποια είναι η αντίδραση των αρμόδιων υπηρεσιών του ελληνικού κράτους στο θέμα που προέκυψε πρόσφατα, όσον αφορά τον κωδικό που θα χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη χώρα για τη διακίνηση της αλληλογραφίας της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει απαντήσει το υπουργείο Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ για περισσότερες λεπτομέρειες απευθυνθείτε στο υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρετε, δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, δεν γνωρίζω ποιες επιστολές στέλνονται κάθε ημέρα σε κάθε υπουργείο, δεν είναι δυνατό να το γνωρίζω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είπα δεν είναι μία τυχαία επιστολή.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς. Αυτή είναι η δική σας γνώμη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει δει και το φως της δημοσιότητας και δεν σας έχει απασχολήσει.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν απασχόλησε εσάς, επί τόσες ημέρες που, όπως λέτε, έχει δει το φως της δημοσιότητας, αφού δεν απευθυνθήκατε στο Υπουργείο Εξωτερικών για να πάρετε απάντηση. Γιατί δεν απευθυνθήκατε στο ΥΠΕΞ για να πάρετε μία απάντηση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ εδώ απευθύνομαι, δεν απευθύνομαι στο ΥΠΕΞ.

ΡΕΠΠΑΣ: Εκείνοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν σχετικά με θέματα που τα θεωρούν τόσο πολύ σημαντικά, μπορούν να έχουν αμέσως απαντήσεις, θέτοντας τα ανάλογα ερωτήματα αρμοδίως.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Κύριε Υπουργέ, μήπως υπάρχει καμία εξέλιξη στο θέμα των S-300; Υπάρχει κάτι καινούργιο από ελληνικής πλευράς που μπορείτε να μας πείτε; Και αναφέρομαι στο πού θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι, εξακολουθεί να ισχύει το σενάριο της Κρήτης, υπάρχει κάτι καινούργιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν γίνει λεπτομερείς ανακοινώσεις από την κυπριακή και την ελληνική κυβέρνηση. Οι θέσεις οι οποίες αναφέρονται στις ανακοινώσεις αυτές, εκφράζουν τη βούλησή μας, αλλά και την πολιτική η οποία θα τύχει απόλυτης εφαρμογής.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Και...;

ΡΕΠΠΑΣ: Τι "και"; Δεν είναι αποκαλυπτικές και σαφείς οι θέσεις αυτές;

ΑΛΕΞΑΚΗ: Η θέση της κυπριακής κυβέρνησης λέει ότι δεν θα εγκατασταθούν και ότι θα πάνε στην Κρήτη πιθανότατα. Αυτό, τουλάχιστον, νομίζω. Και από ελληνικής πλευράς; Θα υπάρξει εξέλιξη; Θα πάνε στην Κρήτη; Θα συνεδριάσει η Βουλή ή κάποιο συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει συμφωνήσει με τη θέση αυτή η ελληνική κυβέρνηση; Ασφαλώς και έχει συμφωνήσει. Αυτά είναι γνωστά. Να θεωρείτε ότι είναι δεδομένη η θέση αυτή που αποτελεί κοινή θέση της Κύπρου και της Ελλάδας.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δηλαδή, είναι δεδομένο ότι οι πύραυλοι θα πάνε στην Κρήτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει γι` αυτό το θέμα. Οπως ακριβώς ο Πρόεδρος Κληρίδης με λεπτομέρεια ανέφερε τις θέσεις του, θέσεις με τις οποίες συμφώνησε με δήλωσή του ο Ελληνας Πρωθυπουργός, έτσι ακριβώς να περιμένετε να εξελιχθούν και τα γεγονότα.

ΚΙΑΟΣ: Εχει κλείσει το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτή την ώρα η κυπριακή κυβέρνηση συζητά με την άλλη πλευρά, στην οποία έχει παραγγείλει το οπλικό σύστημα. Η πολιτική θέση είναι αυτή, το πυραυλικό αυτό σύστημα να εγκατασταθεί στην Κρήτη. Αυτή είναι η κατεύθυνση, αυτή είναι η θέση και θα τύχει εφαρμογής, αλλά θα πρέπει να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, η Αθήνα τι απαντάει στις επικρίσεις των κυπριακών κομμάτων και ειδικά στον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε κι αυτός ότι δεν υφίσταται πλέον δόγμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ίσως πρώτη φορά που με τόσο χαρακτηριστικό και συγκεκριμένο τρόπο η Ελλάδα, πέραν της έκφρασης της βούλησής της να σταθεί δίπλα στην Κύπρο, στέκεται στην πράξη δίπλα στην Κύπρο. Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί κοινά στρατιωτικά γυμνάσια Ελλάδας-Κύπρου. Γνωρίζετε ότι η Ελλάδα είναι αυτή η οποία πρωτοστατεί στην προσπάθεια που κάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για την ένταξή της στην Ε. Ε., πράγμα το οποίο πιστεύουμε ότι θα αποφέρει τεράστια πολιτικά και διπλωματικά οφέλη και πλεονεκτήματα στην Κύπρο. Κι έτσι, εμμέσως μπορεί να πει κανείς, ενισχύει και την άμυνα της Κύπρου.

Εμείς, όσον αφορά την άμυνα της Κύπρου, δεν πρόκειται να κάνουμε οποιαδήποτε έκπτωση! Αλλά, δεν θα υποκύψουμε και σε οποιονδήποτε πειρασμό και προκειμένου να φανούμε αρεστοί σε κάποιους, να δημιουργήσουμε ανεπανόρθωτη ζημιά στο εθνικό ζήτημα. Θέλουμε να ενισχύσουμε την άμυνα της Κύπρου και όλα -και το θέμα των S-300- πρέπει να τα συζητούμε σε συνάρτηση με το κύριο ζήτημα, που είναι η άμυνα της Κύπρου. Η άμυνα της Κύπρου ενισχύεται, όταν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κύπρου. Και η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κύπρου. Γι` αυτό πετούν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη στην Κύπρο, πράγμα που δεν συνέβαινε παλαιότερα. Η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κύπρου. Γι` αυτό δίνουμε τη μάχη για την ένταξη της Κύπρου στην Ε. Ε. με ότι συνεπάγεται αυτό και γνωρίζετε ποια είναι τα οφέλη μιας τέτοιας εξέλιξης. Η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κύπρου. Γιατί δώσαμε μία μάχη, πολύ σημαντική, ώστε να υπάρχουν αυτά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, με τη συμπληρωματική αναφορά στην ανάγκη μείωσης της έντασης και των εξοπλισμών, στην κατεύθυνση δηλαδή της αποστρατικοποίησης, κάτι που επιθυμεί η κυπριακή πλευρά. Ολα αυτά, λοιπόν, δεν είναι αμελητέα και δεν πρέπει να παραβλέπονται.

Η απάντηση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στα κυπριακά κόμματα είναι ότι σέβεται τις απόψεις τους. Αλλά, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάνει το παραμικρό, το οποίο θα θέσει σε αμφιβολία ή σε κίνδυνο την αρραγή ενότητα, το ενιαίο μέτωπο Ελλάδας και Κύπρου. Αυτή είναι η θέση μας. Και παρακαλώ όλους, όταν τοποθετούνται, αυτή τη βασική σκέψη να έχουν ως αφετηρία των τοποθετήσεών τους.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, μιλήσατε πάλι για το θέμα της αποστρατικοποίησης. Ερωτώ, μετά την απόφαση για τους S-300, με ποιούς όρους διαπραγματεύονται η Αθήνα και η Λευκωσία το θέμα της αποστρατικοποίησης; Και αν σκέπτεται η ελληνική πλευρά να ζητήσει πλέον κάποιες πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πέρα από τις δηλώσεις του κ. Μπλερ και του κ. Κλίντον, πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις...

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως; Για δώστε μου ένα παράδειγμα.

ΤΣΑΦΟΣ: Συγγνώμη, να συμπληρώσω: Εξαρτά η Ελλάδα πλέον τη μη εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη από την αποστρατικοποίηση του βόρειου κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, όπως είχε πει ο κ. Κληρίδης παλαιότερα και μειώνονται συνεχώς οι απαιτήσεις του; Από τι εξαρτά η Ελλάδα τη μη εγκατάσταση των S-300 στην Κρήτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το θέμα της εγκατάστασης των S-300 στην Κρήτη, απάντησα. Η θέση αυτή ισχύει, παραμένει, δεν αλλάζει. Οσον αφορά τη στάση μας γενικότερα στο θέμα της αποστρατικοποίησης της Κύπρου, γνωρίζετε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες. Δυστυχώς, υπάρχει η αρνητική στάση της Τουρκίας. Και η στάση αυτή πιστεύουμε ότι επιβαρύνει τη θέση της. Δεν έχει συμβάλει ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα σ` αυτό τον τομέα. Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο αναβάθμισης του ενδιαφέροντος της Διεθνούς Κοινότητας για το Κυπριακό, η προσθήκη αυτή στο συγκεκριμένο ψήφισμα του Σ. Α. του ΟΗΕ που αναφέρεται και στα θέματα των εξοπλισμών, της έντασης, της ασφάλειας και της αποστρατικοποίησης, είναι ένα πάρα πολύ θετικό στοιχείο. Θεωρούμε ότι είναι μία επιτυχία. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, εμείς δεν είμαστε η πλευρά εκείνη που επιθυμεί την αντιπαράθεση. Είμαστε η πλευρά εκείνη που επιθυμεί την αναζήτηση, μέσω της πολιτικής και της διπλωματικής οδού, λύση στο κυπριακό θέμα. Και πιστεύουμε ότι οι κινήσεις που κάνουμε έχουν ενισχύσει την πολιτική και διπλωματική θέση της Κύπρου στην προσπάθεια αυτή που καταβάλλεται με ένα εντονότερο ενδιαφέρον κατά την τελευταία περίοδο, από το διεθνή παράγοντα.

Ολα αυτά, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε, για να φθάσουμε επιτέλους στη λύση ενός προβλήματος που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πολλές προσεγγίσεις έγιναν, η αλήθεια είναι ότι μετά από περίπου 25 χρόνια, το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Θα πρέπει, λοιπόν, να δείξουμε φαντασία, τόλμη, ικανότητα, προκειμένου να επιτύχουμε, επιτέλους, λύση σ` αυτό το πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και η κυβέρνηση της Ελλάδας, έχει δείξει σ` αυτό τον τομέα ότι και ιδέες έχει και πρωτοβουλίες παίρνει, ώστε να αναβαθμίσει το κυπριακό ζήτημα.

ΚΙΑΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν αποκλείετε το ενδεχόμενο να οδεύσουν, να εγκατασταθούν σε άλλο νησί οι S-300.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που δεν έχει απασχολήσει και δεν απασχολεί κανέναν.

ΚΙΑΟΣ: Πώς σκέφτεται η Κυβέρνηση να τελειώσει η νέα όξυνση του δράματος που λέγεται Ολυμπιακή Αεροπορία. Τι θα κάνετε με την Ολυμπιακή, με τους χειριστές;

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς επιθυμούμε την ολοκλήρωση εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης για την Ολυμπιακή Αεροπορία. Είχε επιτύχει να βελτιώσει τη θέση της η Ολυμπιακή Αεροπορία. Δυστυχώς, τα άκαιρα και έξω από κάθε λογική αιτήματα, τα οποία θέτουν οι πιλότοι, δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για την προοπτική του εθνικού αερομεταφορέα. Από το Σεπτέμβρη του '98 η Διοίκηση της επιχείρησης έχει συνεργαστεί με έγκυρο διεθνή οίκο, προκειμένου να αναζητηθούν, μέσω διαφανών διαδικασιών, στρατηγικοί σύμμαχοι για την Ο. Α. Θα προσπαθήσουμε να εντείνουμε και να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία, προκειμένου το συντομότερο δυνατό η Ο. Α. να ανήκει μαζί με άλλους σε μία στρατηγικής σημασίας συμμαχία, για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Εχω τη γνώμη ότι δεν είναι δυνατόν -κάθε καλόπιστος πολίτης συμφωνεί σε αυτό- να γίνονται δεκτά αιτήματα που οδηγούν ουσιαστικά σε αύξηση των αποδοχών των πιλότων σε ποσοστό 35% κατά μέσο όρο. Αιτήματα τα οποία δεν προβλέπονται στο πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται. Κατά τα άλλα η Ο. Α., με τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει, θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της, μέσω των αδελφών εταιρειών. Πέραν των συγχωνεύσεων σε ορισμένα δρομολόγια που έχουν μικρή κίνηση, πρέπει να σας πω ότι οι Μακεδονικές Αερογραμμές και η Αεροπλοϊα -που έχουν αναλάβει δρομολόγια, τα οποία δεν διεξάγει η Ολυμπιακή με το δικό της στόλο- είναι επιχειρήσεις τα κέρδη των οποίων ουσιαστικά επανέρχονται στο ταμείο της Ο. Α. Αυτό ως σχόλιο-απάντηση στα όσα λέγονται περί συρρίκνωσης της δραστηριότητας της Ο. Α. Δεν πρόκειται περί αυτού. Κατά τα άλλα, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να συναισθανθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους όλοι και οι πιλότοι ιδιαιτέρως να σκέφτονται με βάση το συνολικό συμφέρον, πολύ περισσότερο αφού δεν θίγεται το δικό τους συμφέρον.

ΚΙΑΟΣ: Αφού το πρόγραμμα εξυγίανσης φαίνεται ότι δεν προχωρεί, τι πρόκειται να κάνει η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα σε μια αποστροφή της απάντησής μου ότι πρέπει να ενταθεί κατά τη γνώμη μας η αναζήτηση των στρατηγικών συμμάχων, ώστε το συντομότερο δυνατόν η Ο. Α. να ενταχθεί σε μια τέτοια οικογένεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει χρονοδιάγραμμα; Γιατί μέχρι πότε θα αναζητείται ο στρατηγικός σύμμαχος που λέτε; Γιατί αναζητείται χρόνια.

ΡΕΠΠΑΣ: Λέτε ότι τον αναζητούμε χρόνια. Δεν τον αναζητούμε χρόνια. Είπα ότι το Σεπτέμβρη του '98 ανατέθηκε σε μεγάλη ξένη εταιρεία, που ειδικεύεται στο αντικείμενο αυτό η αναζήτηση στρατηγικών συμμάχων για την Ολυμπιακή. Δεν τον αναζητούμε χρόνια. Είναι θέμα λίγου χρόνου. Γιατί το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής εφαρμόζεται εδώ και περίπου ένα χρόνο. Οχι παραπάνω. Λοιπόν, η προσπάθεια αυτή που γίνεται, είναι πάρα πολύ σημαντική, είναι καίρια και πιστεύουμε ότι θα επιτύχει. Αλλά, για να επιτύχει, δεν πρέπει να εκδηλώνονται αυτές οι υπονομεύσεις. Πολύ περισσότερο από εργαζόμενους που έχουν μια νευραλγική θέση στην Ο. Α., όπως είναι οι πιλότοι. Τα αιτήματα τα οποία θέτουν είναι εξωπραγματικά, είναι πέρα από κάθε λογική.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο ρωτάω. Και αυτοί το ίδιο λένε, όλο αναζητείται και δεν βρίσκεται. Πόσο θα πάρει, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αναζητείται παρά μόνο για λίγους μήνες. Και πιστεύουμε ότι δεν θα είναι πολλοί οι μήνες ακόμη που θα χρειαστούν, προκειμένου με επιτυχία να ολοκληρώσει το έργο του ο οίκος με τον οποίο συνεργάζεται η Ολυμπιακή, ώστε στη συνέχεια να λάβει τις σχετικές αποφάσεις η διοίκησή της.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Η μία είναι για τους S-300, αν άρχισε η κυβέρνηση συνομιλίες με τη ρώσικη πλευρά, διότι υποτίθεται ότι η ρώσικη πλευρά θα αποφασίσει. Αν άρχισαν, λοιπόν, οι κρίσιμες αυτές συνομιλίες που έλεγαν οι Ρώσοι. Η δεύτερη είναι για την Ολυμπιακή. Λέτε ότι ζητάνε 35% αύξηση. Οι ίδιοι όταν τους ρωτάς, λένε ότι θέλουν να κάνουν 9 ημέρες "ρεπό" το μήνα, όπως έχουν τη δυνατότητα από τους διεθνείς οργανισμούς. Και με την κατάσταση αυτή 6-7 μέρες μόνο, μπορούν να κάνουν. Κι αυτό σημαίνει ότι η Ολυμπιακή, τον περασμένο χρόνο, έκανε τις πτήσεις της χρησιμοποιώντας κατά 35% τις ώρες "ρεπό" των πιλότων της. Από πού είναι 35% αύξηση που ζητάνε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πιο είναι το σύνολο των αιτημάτων που έχουν καταθέσει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Οχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζετε. Σας λέω, λοιπόν, ότι μεταξύ των άλλων, ζητούν όχι απλώς να αμείβεται η υπερεργασία τους παραπάνω από την κανονική εργασία, αλλά ζητούν να αμείβεται στο διπλάσιο. Ζητούν η φορολόγησή τους να μείνει στο 12,5% και όχι στο 15%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα εξυγίανσης. Και αυτό την ώρα που άλλοι πολίτες φορολογούνται σε ποσοστό 30% ή 40%. Ζητούν να διατηρηθούν τα προνόμια για συγγενείς τους, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν με εισιτήρια χωρίς αντίτιμο. Ολα αυτά τα αιτήματα -μπορώ να αναφερθώ και σε άλλα- συμποσούνται σε μια αύξηση, αν γίνουν δεκτά, που φθάνει στο ύψος του 35%. Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι λογικό, δεν μπορεί να γίνει δεκτό και εν πάση περιπτώσει είναι έξω από τις δυνατότητες της Ο. Α. Είναι έξω και από το πρόγραμμα για την εξυγίανση της εταιρίας που αποφασίστηκε και έχει τεθεί σε εφαρμογή.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτοί ζητούν νέους πιλότους. Λένε ότι είναι 423 τώρα οι πιλότοι στην Ολυμπιακή και ότι κανονικά θα έπρεπε να είναι 589, σύμφωνα με αυτά που έλεγε το πρόγραμμα εξυγίανσης. Λένε επίσης -και με συγχωρείτε...

ΡΕΠΠΑΣ: Αν θέλετε λεπτομέρειες, εγώ είμαι στη διάθεσή σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Οχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή βλέπω να γίνονται σχόλια από συναδέλφους σας που θέλουν στοιχεία, θα πρέπει να σας πω ότι, όσον αφορά το θέμα των πιλότων, όταν ζητήθηκε από την Ο. Α., το 1996, η πρόσληψη 35 πιλότων, δόθηκε η έγκριση και προσλήφθηκαν 35 νέοι πιλότοι. Υποβλήθηκε αίτημα εκ νέου, τον περασμένο Δεκέμβρη, για την πρόσληψη 45 πιλότων στην Ο. Α. Εχει εγκριθεί. Λυπούμαστε, γιατί δεν είχαν διαπιστωθεί πολύ πιο πριν οι ανάγκες για την πρόσληψη νέων πιλότων στην Ο. Α. Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβρη. Ηδη, έχει δοθεί έγκριση και μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, θα γίνει πρόσληψη των 45 νέων πιλότων στην Ο. Α. Αυτό είναι το θέμα.

Οσον αφορά αυτό που έθεσαν οι συνάδελφοί σας -αν καλώς κατάλαβα το νόημα των σχολίων που κάνατε- σας λέω τούτο: Ότι, ενώ είχε δοθεί έγκριση για 35 πιλότους στην Ο. Α., αφού 35 πιλότοι είχε ζητηθεί τότε να προσληφθούν, αυθαίρετα εστάλησαν για εκπαίδευση ή προεπιλέχθηκαν συνολικά, αν θυμούμαι καλά, 78 πιλότοι. Προσλήφθηκαν οι 35. Απαιτήθηκε από την πλευρά των πιλότων να προσληφθούν ακόμη 23 που κρίθηκαν κατάλληλοι. Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στον οικογενειακό κύκλο των εν ενεργεία πιλότων της Ο. Α.. Ειπώθηκε από την κυβέρνηση πως το αίτημα για την πρόσληψη 35 πιλότων ικανοποιήθηκε και ότι εφόσον τίθεται νέο αίτημα για πρόσληψη νέων πιλότων, θα προχωρήσουμε στην πρόσληψη άλλων 45 πιλότων, με τις διαγωνιστικές διαδικασίες που προβλέπονται σ` αυτές τις περιπτώσεις. Ηδη, δόθηκε η έγκριση και θα προχωρήσει η σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Και για τη Ρωσία και τους S-300;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα αποφασίσει η Ρωσία. Σας είπα ότι αυτή την ώρα είμαστε στο στάδιο που η κυπριακή κυβέρνηση συζητά τα σχετικά θέματα, τις τεχνικές και άλλες λεπτομέρειες, με τη Ρωσία στην οποία έχει δώσει τη σχετική παραγγελία.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μία διευκρίνιση για τους πυραύλους. Η Ελλάδα θα επωμιστεί μέρος του κόστους...

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πύραυλοι αυτοί παραμένουν στην κυριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία, με την παραγγελία για την προμήθεια και εγκατάστασή τους, έχει αναλάβει και το κόστος.

Ευχαριστώ πολύ. Και πάλι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 7 January 1999 - 20:17:15 UTC