Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Εισαγωγικώς, θα ήθελα να σας ενημερώσω, συνοπτικά, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτή την εβδομάδα.

* Σήμερα, το βράδυ, θα μιλήσει στο δείπνο που παραθέτει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

* Αύριο, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη και αργότερα (13.00) με το Γραμματέα της Κ. Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη. Το απόγευμα, στην "Ωρα του Πρωθυπουργού" θα απαντήσει σε ερωτήσεις της κ. Παπαρήγα, για θέματα που αφορούν την Παιδεία, και του κ. Κωνσταντόπουλου, για θέματα που αφορούν την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.

* Την Πέμπτη, το πρωί, όπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, θα αναχωρήσει για τη Βιέννη, όπου θα λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τη Δευτέρα έρχεται στην Αθήνα ο κ. Χόλμπρουκ, ο οποίος θα επισκεφθεί, επίσης, τη Λευκωσία και την Αγκυρα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει ατζέντα συναντήσεών του εδώ και τί περιμένει η Αθήνα από την επίσκεψή του.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ στην περιοχή. Θα γίνει δεκτός και στην Ελλάδα από την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που κατά καιρούς αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ για την αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος. Οι θέσεις επί των οποίων η ελληνική κυβέρνηση ζητά να αναπτύσσονται αυτές οι πρωτοβουλίες, δεν είναι άλλες από εκείνες που έχουν εκφραστεί και από τον ΟΗΕ. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί τη βάση των συζητήσεων που θα γίνουν και στην Αθήνα. Αναμένουμε με ενδιαφέρον όποιες απόψεις ή ιδέες -οι οποίες, βεβαίως, στηρίζονται σ` αυτή τη βάση- θα μεταφέρει ο κ. Χόλμπρουκ, προκειμένου κι εμείς να συμβάλουμε στην επιτάχυνση αυτών των διαδικασιών. Είναι θετικό το γεγονός του ζωηρού ενδιαφέροντος που επιδεικνύεται από τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση του Κυπριακού. Αναμένουμε, πέρα από τις διαβεβαιώσεις ή τις θεωρητικού χαρακτήρα διαπιστώσεις και θέσεις, να προκύψουν και χειροπιαστά αποτελέσματα. Να συντελεστεί συγκεκριμένη πρόοδος, γιατί επί πολλά χρόνια συζητείται αυτό το θέμα, αλλά παραμένει άλυτο. Παραμένει στο ίδιο σημείο που ήταν την ώρα που εκδηλώθηκε η κρίση, η οποία και το δημιούργησε.

ΚΙΑΟΣ: Είχατε πει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να δεχθεί διορθώσεις, αλλαγές, τροποποιήσεις στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Εμμένει η κυβέρνηση σ` αυτό ή εξετάζει το ενδεχόμενο, κάποια θέματα που έχουν σχέση με τις ευκαιρίες, οι οποίες παρέχονται στους μαθητές, αποφοίτους για να εισαχθούν στα πανεπιστήμια ή και σε άλλους, παλαιοτέρων ετών, που θέλουν να μπουν στα πανεπιστήμια. Σκοπεύει η κυβέρνηση να επανεξετάσει αυτό το θέμα, όπως προτείνει, φερ` ειπείν, σήμερα η "Ελευθεροτυπία", αλλά και άλλες εφημερίδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει όλα τα ενδεχόμενα που αφορούν την ορθότερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έχουμε αποφασίσει. Ο Υπουργός Παιδείας, κινούμενος σ` αυτό το πλαίσιο, κάνει τα πάντα προκειμένου να καταστεί πλήρως γνωστή η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στους παράγοντες της εκπαιδευτική κοινότητας, στους γονείς και ιδιαίτερα τους μαθητές. Πιστεύω ότι η πρόοδος είναι σημαντική στον τομέα αυτό. Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό έστω ενδεχόμενο που θα ανοίγει την πόρτα σε τέτοιες αλλαγές οι οποίες θα συρρίκνωναν ή θα αφυδάτωναν το νόημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ουσιαστικά θα οδηγούσαν σε ανατροπή της. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί αλλαγές, οι οποίες θα αποτελούσαν μία "εμβόλιμη πολιτική", που θα ήταν και "ξήλωμα", ταυτόχρονα, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Γιατί, πιστεύουμε ότι μετά από ώριμη μελέτη καταλήξαμε σ` αυτό το νόμο που είναι πλήρης, έχει όλα τα στοιχεία που τον καθιστούν αναγκαίο και πρέπει να εφαρμοστεί. Αλλά, βεβαίως, η διαδικασία επικοινωνίας, ενημέρωσης, συνεργασίας με τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι διαρκής, αποτελεί μόνιμο μέλημά μας και σ` αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και την επόμενη περίοδο.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι έχει γίνει μια "ώριμη μελέτη" αυτών των μέτρων της μεταρρύθμισης. Παρ` όλα αυτά πρέπει να σας ρωτήσω, διεκδικείτε το αλάθητο; Δηλαδή, όλη αυτή η ώριμη μελέτη δεν μπορεί να μην έχει λάβει υπόψη κάποια δεδομένα ή τέλος πάντων να γίνει και μια άλλη μελέτη που θα προσφέρει κάποιες άλλες αλλαγές επίσης ουσιώδεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι κεραίες μας είναι ανοικτές, είναι ευαίσθητες και λαμβάνουν όλα τα μηνύματα που εκπέμπονται. Πρέπει, όμως, να πω ότι τα μηνύματα αυτά, δυστυχώς, είναι μηνύματα που δεν έχουν περιεχόμενο το οποίο προσφέρεται για αξιοποίηση. Μένω σ` ένα παράδειγμα, την κριτική που ασκεί ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος μας καλεί να προχωρήσουμε σ` έναν εθνικό, όπως τον ονομάζει, διάλογο. Είναι της μόδας η συνεχής αυτή αναφορά στην ανάγκη διεξαγωγής ενός διαλόγου. Στο σύνολο των δηλώσεων που έχει κάνει ο ίδιος ή άλλοι πολιτικοί παράγοντες δεν έχουμε διαπιστώσει να περιέχεται μία πρόταση, επί της ουσίας, πλέον, του εκπαιδευτικού ζητήματος. Ολοι μένουν στην ανάγκη να διεξαχθεί ο διάλογος. Ουδείς κάνει ένα χρήσιμο βήμα, να βοηθήσει και τη δική μας προσπάθεια, εισηγούμενος εκείνες τις ρυθμίσεις που κατά τη γνώμη του είναι χρήσιμες και αναγκαίες. Αν, πραγματικά, όλα αυτά τα οποία εισηγείται το Υπουργείο Παιδείας με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, τα εξετάσει κάθε καλόπιστος και τα κρίνει με αυστηρά μέτρα, πιστεύω ότι θα δικαιώσει τις επιλογές μας. Είπα ότι η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της με όλους τους παράγοντες. Δυστυχώς, οι παράγοντες που εκφράζουν γνώμη, την εκφράζουν επί διαδικαστικών μόνο θεμάτων -κυρίως, επί της ανάγκης να διεξαχθεί ο διάλογος, συμφωνούμε σ` αυτό, αλλά δεν είναι αρκετό- ή επί των σημείων εκείνων που αποτελούν, κατά τη γνώμη μας, αναγκαίες, ριζοσπαστικές, καίριες τομές και αλλαγές, όπως είναι η κατάργηση της επετηρίδας, η αξιολόγηση του έργου των καθηγητών μέσα στα σχολεία. Πιστεύουμε, ότι αυτές οι αλλαγές δεν είναι δυνατόν να ανακληθούν. Γι` αυτό, ακριβώς, θα προχωρήσουμε στη βάση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που έχουμε αποφασίσει και θα την εφαρμόσουμε.

ΦΙΛΗΣ: Εκτός του εκπαιδευτικού προβλήματος, έχει ανοίξει και ένα άλλο μέτωπο, που αφορά το ασφαλιστικό. Η Κυβέρνηση, προχθές, έκανε κάποιες τροπολογίες στον αρχικό σχεδιασμό της, για να πείσει τους εφοριακούς και τους έπεισε και για να πείσει και τους τελωνειακούς, που με ιδιόρρυθμο τρόπο τους έπεισε. Αύριο, κατεβαίνουν υπάλληλοι σε πολλά υπουργεία διαμαρτυρόμενοι για τη συγχώνευση των Επικουρικών Ταμείων. Υπάρχει ένα στοιχείο, ότι αυτοί οι υπάλληλοι δίνουν χρήματα τόσα χρόνια και δεν αξιοποιούν κάποιον, ας πούμε, κοινωνικό πόρο για να θεμελιώνουν το σχετικό δικαίωμά τους. Στην περίπτωση αυτών των υπαλλήλων, του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Εσωτερικών, του δικού σας Υπουργείου, που -επαναλαμβάνω- έχουν πληρώσει τόσα χρόνια για την επικουρική τους ασφάλιση, σκέφτεστε να κάνετε κάποια ανάλογη υποχώρηση, όπως με τους εφοριακούς και τους τελωνειακούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν έχουμε προβεί σε οποιαδήποτε υποχώρηση ή αλλαγή της πολιτικής που έχουμε εξαγγείλει για την ενοποίηση των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης των δημοσίων υπαλλήλων σε ενιαίο Ταμείο. Ολοι μιλούμε για τις ανάγκες αλλαγών στο Ασφαλιστικό Σύστημα και όταν προχωρούμε σε αυτές τις αλλαγές, αυτομάτως γινόμαστε στόχος κριτικής, από εκείνους που έχουν διαπιστώσει την αναγκαιότητα αυτών των αλλαγών. Δεν ακούμε ούτε στη συγκεκριμένη περίπτωση κάποια άλλη πρόταση. Ολοι, με τον έναν ή άλλο τρόπο, ουσιαστικά μας καλούν να παραμείνουμε στο καθεστώς που υπάρχει σήμερα. Παραβλέπουν ότι η ίδια η κυβέρνηση αποφάσισε να προικοδοτήσει αυτό το νέο ταμείο με ένα κολοσσιαίο ποσό, το οποίο ξεπερνά τα 40 δισ. δραχμές, προκειμένου έτσι, το ισχυρό, πλέον, Ταμείο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει. Η ανάγκη για εξυγίανση του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι θέμα το οποίο μας απασχολεί. Θα προχωρήσουμε, γιατί οι εξαγγελίες που έχουμε κάνει, αφορούν το πλαίσιο της πολιτικής μας για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό Σύστημα. Ταυτόχρονα, είμαστε ανοικτοί σε διάλογο για επιμέρους πτυχές του μεγάλου αυτού θέματος. Προχωρούμε με υπεύθυνα βήματα. Οι αλλαγές που κάνουμε είναι τέτοιες, ώστε να μπορεί το Ασφαλιστικό Σύστημα να τις αφομοιώσει, παρά τους κραδασμούς που πάντα παρατηρούνται σε μια μεταβατική περίοδο. Δεν είναι αλλαγές, οι οποίες θα ανατρέψουν την κατάσταση, που υπάρχει σήμερα στο Ασφαλιστικό Σύστημα, μέχρι τέτοιου βαθμού, ώστε να θιγούν τα συμφέροντα των ασφαλισμένων. Γι` αυτό ακριβώς παρέχεται και αυτή η σημαντική χρηματοδότηση των 42 δισ. δραχμών, προκειμένου το καινούργιο Ταμείο που προκύπτει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει.

ΦΙΛΗΣ: Οι υπάλληλοι αυτοί λένε ότι δεν έχει υπάρξει αναλογιστική μελέτη επί τους θέματος. Πώς προχωράτε σε ενοποίηση ταμείων, χωρίς να ξέρετε ποια είναι η προοπτική αυτής της ενοποίησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτά τα θέματα έχουν συζητηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τους εκπροσώπους των διαφόρων κλάδων. Εχουν προκύψει συμφωνίες, έχουν προκύψει και διαφωνίες. Ολα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη στο πλαίσιο των ρυθμίσεων, στις οποίες έχει καταλήξει το αρμόδιο υπουργείο.

ΑΡ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ (Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ): Κύριε Υπουργέ...

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ κ. Πρόεδρε. Εδώ, ξέρετε, στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης δεν συνηθίζεται να συζητούμε συνδικαλιστικά ή επιμέρους θέματα. Αν για τις ανάγκες της πολιτικής ενημέρωσης του ελληνικού λαού θέλετε να κάνουμε αυτό το διάλογο εκτεταμένα, ευχαρίστως. Νομίζω, όμως, ότι αυτά είναι θέματα τα οποία αφορούν τις συναντήσεις που έχουμε, στο πλαίσιο της συνεργασίας της κυβέρνησης με τις κοινωνικές ομάδες και τους εκπροσώπους τους.

ΑΡ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Αυτό που θα ρωτήσω, άπτεται της πολιτικής ενημέρωσης. Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση και η Ν. Δ. έχουν την ίδια άποψη γύρω από το θέμα, το οποίο έθεσαν με ερώτησή τους βουλευτές της Ν. Δ. ως προς την μερική απασχόληση και η οποία τροπολογία συζητείται στο σημερινό νομοσχέδιο; Γνωρίζετε ότι ο κ. Καρατζαφέρης και μια ομάδα βουλευτών της Ν. Δ. έθεσαν ένα θέμα που σχετίζεται με τη μερική απασχόληση. Η ΓΣΕΕ και όλος ο κοινωνικός διάλογος, ο οποίος διεξάγεται γύρω από το θέμα, από την πλευρά των εργατικών ενώσεων, αντιδρά στις ρυθμίσεις που έχουν σχέση με τη μερική απασχόληση. Θα αποδεχθείτε αυτή την πρόταση της Ν. Δ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μανωλάκο, δεν ξέρω σε τι αναφέρεστε, μιλώντας με αυτόν το γενικό τρόπο, παρά το ότι γνωρίζω ποιο είναι το θέμα που θέτουν οι συνάδελφοι με την ερώτηση ή την προσθήκη-τροπολογία, που έχουν καταθέσει. Το θέμα της μερικής απασχόλησης έχει τεθεί και έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις. Η μερική απασχόληση ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε. Ε. Στην Ελλάδα έχουμε το χαμηλότερο, ίσως, ποσοστό μερικώς απασχολουμένων, από όλες τις χώρες της Ε. Ε. Αυτό, αν θέλετε, επιδρά και -παρεμπιπτόντως και εν παρενθέσει κάνω αυτό το σχόλιο- στη μέτρηση των ποσοστών ανεργίας στις διάφορες χώρες. Μπορώ να αναφέρω το χαρακτηριστικό παράδειγμα της δικής μας χώρας, που έχει το χαμηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης, το οποίο είναι πολύ πιο κάτω από το 10%, σε αντίθεση με την Ολλανδία, π. χ. που παρουσιάζει μεν χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας, αλλά έχει ποσοστό μερικής απασχόλησης που είναι πάρα πολύ υψηλό, πολύ πάνω από το 30%. Εχω τη γνώμη ότι το θέμα αυτό, της μερικής απασχόλησης, έχει αντιμετωπιστεί και έχει κλείσει. Σε ότι αφορά το ειδικό θέμα της πρότασης των βουλευτών, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, αντιμετωπίζεται από το αρμόδιο υπουργείο. Πιστεύω ότι σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς -αυτή είναι αρχή στην πολιτική της κυβέρνησης, η συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς- θα αναζητηθεί και θα βρεθεί η καλύτερη λύση.

ΑΡ. ΜΑΝΩΛΑΚΟΣ: Σε αυτό το νομοσχέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το υπουργείο Εργασίας, το οποίο έχει γίνει δέκτης αυτής της ερώτησης, θα σταθμίσει και θα κρίνει, ποιες είναι οι ρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προβεί. Και θα προβεί σε ρυθμίσεις, αφού λάβει υπόψη του τις αντιδράσεις, θετικές ή αρνητικές, των φορέων που ενδιαφέρονται άμεσα για τέτοιου είδους ρυθμίσεις.

ΚΙΑΟΣ: Ποια είναι η πολιτική της κυβερνήσεως στο συγκεκριμένο θέμα; Πώς ορίζετε τη μερική απασχόληση, με πόσες ώρες; Διότι έχει σχέση, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσαν, με τις εισφορές, επιπλέον.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα υποκαταστήσουμε την κοινοβουλευτική διαδικασία. Γνωρίζετε πολύ καλά αν θέλετε να μπούμε σ` αυτό το θέμα, ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο έχουμε επισημάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Το θέμα των εργοδοτικών εισφορών στο χώρο της Ενημέρωσης, του δημοσιογραφικού επαγγέλματος μας απασχολεί. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι στο χώρο της Ενημέρωσης, δημοσιογράφοι -αυτό είναι το επάγγελμα που δηλώνουν, αφού δεν είναι κατοχυρωμένο το επάγγελμα και πάρα πολλοί μπορούν να δηλώνουν ότι είναι δημοσιογράφοι- των οποίων οι εργοδότες καταβάλλουν στο ΙΚΑ την εργοδοτική εισφορά που αναλογεί. Υπάρχουν και δημοσιογράφοι των οποίων οι εργοδότες δεν καταβάλλουν εργοδοτική εισφορά στο ΙΚΑ, επειδή ακριβώς λογίζεται ως εργοδοτική εισφορά ο κοινωνικός πόρος του αγγελλιόσημου, ο οποίος εισρέει στα ταμεία των δικαιούχων ασφαλιστικών οργανισμών. Αυτά τα θέματα, ασφαλώς, είναι θέματα τα οποία πρέπει να μας απασχολήσουν. Οι ρυθμίσεις δεν είναι εύκολες. Πρέπει να είναι λογικές και δίκαιες. Το θέμα αυτό, λοιπόν, το χειρίζεται πολύ υπεύθυνα το αρμόδιο υπουργείο που καλείται να αντιμετωπίσει και τη συγκεκριμένη πρόταση βουλευτών της Ν. Δ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα καλέσει τους ενδιαφερόμενους φορείς. Δηλαδή, θα καλέσει την ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΑ, τον ΕΔΟΕΑΠ, να συζητήσει αυτό το θέμα μαζί τους ο αρμόδιος Υπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή ήμουν εκτός Ελλάδας, δεν γνωρίζω αν υπήρξε ως χθες η επικοινωνία αυτή του Υπουργείου Εργασίας με τους αρμόδιους φορείς. Αλλά, όλα αυτά τα θέματα πιστεύω ότι -το είπα άλλωστε, είναι αρχή της κυβέρνησης η επικοινωνία και η συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους φορείς- έχουν αντιμετωπιστεί μέσα από διαδικασίες επικοινωνίας. Και έχω τη γνώμη πως στο σημείο αυτό ουδείς μπορεί να ψέξει την κυβέρνηση ότι προχωρά σε αποφάσεις χωρίς να έχει λάβει υπόψη της τις απόψεις ή τις αντιδράσεις των ενδιαφερομένων φορέων.

Αλλά θα μου επιτρέψετε να επανέλθουμε στα θέματα της πολιτικής ενημέρωσης. Ολα τα ειδικά θέματα, θα τα συζητήσουμε με τον τρόπο που πρέπει να τα συζητήσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού σας αφορά κι εσάς, κύριε Υπουργέ, θέμα Τύπου είναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Με αφορά απολύτως. Αλλά, παρακαλώ, γνωρίζετε ότι για τα θέματα του Υπουργείου Τύπου, δίνω, κατά καιρούς, συνεντεύξεις στους αρμόδιους συντάκτες. Δεν χρειάζεται να συζητούμε αυτά τα θέματα σε τέτοια έκταση, η οποία ουσιαστικά υποκαθιστά τη συζήτηση της πολιτικής ενημέρωσης, με τη συζήτηση για τα θέματα που αφορούν και το Υπουργείο μας.

ΚΙΑΟΣ: Είναι στις προθέσεις της Κυβερνήσεως να προχωρήσει σε διαδικασίες που χαρίζουν χρέη των εργοδοτών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΙΚΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό το αντιμετωπίζει ο αρμόδιος Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων και θα προχωρήσει σε ρυθμίσεις οι οποίες θα γίνουν -αφού η κοινοβουλευτική διαδικασία για τέτοια θέματα είναι σε εξέλιξη- με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των ασφαλιστικών οργανισμών και βεβαίως και του ΙΚΑ.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θέλω να μπω λίγο στη λογική αυτής της εξυγίανσης που επιδιώκετε. Γιατί δεν κάνετε αυτή την εξυγίανση πρώτα στα προβληματικά ταμεία και μετά να τα ενώσετε με τα υγιή, αντί να ενώνετε τα υγιή με τα προβληματικά και να τα ισοπεδώνετε προς τα κάτω προσφέροντάς τους, παράλληλα, 40 δις "δωράκι" το οποίο δεν νομίζω ότι ανακουφίζει τα υγιή ταμεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δέχομαι ότι οι ρυθμίσεις στις οποίες προχωρούμε για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα υπακούουν στη λογική η οποία διέπει τη δική σας ερώτηση. Οι αλλαγές αυτές στο ασφαλιστικό σύστημα είναι ώριμες και γι` αυτό αναγκαίες. Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ο αριθμός των συνταξιούχων σε σχέση με αυτόν των εργαζομένων είναι όλο και μεγαλύτερος. Αρα, η αλλαγή αυτή που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις, ταμεία να βρίσκονται σε αδυναμία να ανταποκριθούν πλέον στις υποχρεώσεις τους. Εμείς, αφού έχουμε μελετήσει το θέμα, προχωρούμε σ` αυτές τις αλλαγές, προκειμένου να καταστήσουμε υγιή και ισχυρά τα ταμεία για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι που λάβαμε υπόψη μας, κυρίως, αλλά και ότι τα ταμεία αναφέρονται, έχουν αναγωγή, σε κλάδους εργαζομένων. Γιατί παρατηρείται το φαινόμενο, επί πολλά χρόνια στην πατρίδα μας, εργαζόμενοι που κάνουν την ίδια δουλειά και στον ίδιο χώρο συχνά, να αντιμετωπίζονται με πολύ διαφορετικό τρόπο. Πιστεύω ότι πέραν όλων των άλλων, που αφορούν την προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος, είναι και θέμα δημοκρατίας και διαφάνειας να προχωρήσουμε σε αυτές τις ρυθμίσεις οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες και πάντως εξυγιαντικές.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Ετσι όπως το εξηγείτε είναι σαν κάποιοι εργαζόμενοι να καλούνται να πληρώσουν για τις ασφάλειες άλλων εργαζομένων, ενώ νομίζω ότι για τις ασφάλειες κάποιων ανθρώπων όλη η Πολιτεία πρέπει να πληρώνει, όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες. Για το λόγο αυτό άλλωστε απεργούν αύριο όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι. Διότι προφανώς από τα πλεονάσματα των ταμείων τους θα πληρωθούν κάποια ελλειμματικά ταμεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, όταν μιλάτε γι` αυτή τη διαμαρτυρία, την απεργία των εργαζομένων καλό είναι να έχετε υπόψη σας ορισμένα στοιχεία. Εγώ γνωρίζω από την υπηρεσία του Υπουργείου μας, ότι στάση εργασίας στο σύνολο των εργαζομένων στο Υπουργείο μας έκαναν χθες 38 υπάλληλοι και σήμερα 64. Αυτό τι σημαίνει; Οτι όλοι οι άλλοι υπάλληλοι θεωρούν ότι θίγονται μεν τα συμφέροντά τους, αλλά δεν δραστηριοποιούνται γιατί δεν ενδιαφέρονται να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους; Οχι. Σημαίνει πως ίσως έχουν την άποψη ότι δεν θίγονται τα συμφέροντά τους. Εχουμε πει και το επαναλαμβάνω, ότι δεν πρόκειται να θιγούν συμφέροντα ασφαλισμένων. Δεν πρόκειται να μειωθούν οι συντάξεις. Και αυτό ακριβώς το επιτυγχάνουμε με την προικοδότηση του νέου αυτού φορέα, προκειμένου κάθε ασφαλισμένος να έχει, τουλάχιστον, αυτό που μέχρι τώρα είχε. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς θα αντιδράσει η Κυβέρνηση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έκρινε παράνομη τη διαγραφή των 200 δισεκατομμυρίων δρχ. προς τους αγροτικούς συνεταιρισμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν επισήμως περιέλθει αυτή η απόφαση και σε μας -γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι νομικά θέματα αυτά- θα τη μελετήσουμε και θα αναλάβουμε σχετικές πρωτοβουλίες. Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία πρωτοστατεί στη νομιμότητα, που πρέπει να διακρίνει τη λειτουργία της Ε. Ε. σε όλους τους τομείς.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, μέχρι τώρα η Ελληνική Κυβέρνηση ενίστατο στην απελευθέρωση των δύο χρηματοδοτικών κανονισμών για την Τουρκία, συνδέοντας την απελευθέρωση αυτών των κονδυλίων με την ικανοποίηση κάποιων όρων στις διμερείς διαφορές της με την Τουρκία. Χθες ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθούν οι ελληνικές επιφυλάξεις, εφόσον τα χρήματα αυτά διατεθούν για την ανασυγκρότηση περιοχών όπου κατοικούν Κούρδοι, στα νοτιανατολικά της Τουρκίας. Αυτή είναι μια καινούργια στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης ή ένα επιχείρημα που ειπώθηκε στη διάρκεια του Συμβουλίου; Δηλαδή ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο της Βιέννης θα ακολουθήσει την ίδια θέση που υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Με καλείτε να σχολιάσω τη δήλωση που έκανε ο κ. Παπανδρέου. Πρώτα απ` όλα -το γνωρίζετε ίσως, αλλά, το σημειώνω- ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι εκφράζει προσωπική άποψη και δεν δεσμεύει την Κυβέρνηση. Δεύτερον, αυτό που απασχόλησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, χθες, στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων, ήταν η αντιμετώπιση του θέματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη Οτσαλάν στην Ιταλία. Ο κ. Παπανδρέου έκανε μία σύνδεση και στο πλαίσιο της συζήτησης που αναπτύχθηκε εκεί, διατύπωσε και μία τέτοια πρόταση, η οποία κρίθηκε από την πλευρά του εποικοδομητική. Δηλαδή, πως αν υπήρχε μηχανισμός για να ελεγχθεί ότι τα κονδύλια αυτά αξιοποιούνται για την υποβοήθηση περιοχών που ζουν Κούρδοι, τότε είναι ένα θέμα πλέον που μπορεί να εξετασθεί υπό αυτό το πρίσμα. Είναι κάτι όμως που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, τηρουμένων των αναλογιών και σε συνάρτηση με τις αποφάσεις που θα λάβει η Ε. Ε. στα άλλα θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Κορυφής μεθαύριο. Για όλα αυτά τα θέματα, οι θέσεις τις οποίες έχουμε διατυπώσει ως Κυβέρνηση παραμένουν. Τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτύξουμε τα επιχειρήματά μας ή τα "όπλα" τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε, παρακαλώ να τον αναμένετε κι εσείς λίγες ημέρες, ώστε να γνωρίζετε ποιος είναι, γιατί αντιλαμβάνεστε πως η Σύνοδος Κορυφής που επίκειται είναι πολύ κρίσιμη, τα θέματα είναι καίρια και σημαντικά και για μας. Δεν είναι μία εύκολη Σύνοδος. Και πιστεύω ότι η πολιτική που μέχρι τώρα έχουμε διατυπώσει, αποτελεί την ασφαλή βάση, ώστε πάνω σ` αυτή να αναπτύξουμε τα επιχειρήματά μας. Τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσουμε αυτές τις θέσεις, παρακαλώ να αναμένετε να τον δείτε κι εσείς και να τον κρίνετε βεβαίως σε λίγες ημέρες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε προσωπική του άποψη. Την Κυβέρνηση ποιος την εκπροσωπούσε εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου εκτός της Διάσκεψης, έκανε αυτή την παρατήρηση. Δεν είστε ενημερωμένος, γι` αυτό προφανώς θέτετε την ερώτηση, έτσι όπως την θέτετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ αποσαφήνισα προηγουμένως, πώς ακριβώς έχει το θέμα. Την Ελλάδα -αν αυτό είναι που σας ενδιαφέρει- την εκπροσώπησε ο Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και την εκπροσώπησε πάρα πολύ αποτελεσματικά. Γι` αυτό ακριβώς το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, χθες, έλαβε τέτοιες αποφάσεις για σημαντικά θέματα, οι οποίες αν δεν είναι ταυτόσημες, είναι εν πάση περιπτώσει πάρα πολύ κοντά στις θέσεις τις οποίες προωθεί και η Ελληνική Κυβέρνηση.

Γνωρίζετε ότι για το μεγάλο θέμα που αφορά το Κουρδικό ζήτημα, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αποφάσισε πως δεν αποτελεί ιταλοτουρκική διαφορά, αλλά είναι θέμα που άπτεται των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα πρέπει υπ` αυτό το πνεύμα και κάτω από αυτό το πρίσμα, να αντιμετωπιστεί. Αυτή η εξέλιξη μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους, όπως σύμφωνους μας βρίσκουν και οι θέσεις που διατυπώθηκαν στα άλλα θέματα. Πρέπει να σας πω, λοιπόν, και κλείνω έτσι, ότι ασφαλώς ο κ. Παπανδρέου εκπροσώπησε την Κυβέρνηση και την εκπροσώπησε με τον καλύτερο τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και ερωτώ: Αυτό που είπε έξω ο κ. Παπανδρέου το είπε και μέσα στο Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, δεν έχετε παρακολουθήσει πώς διεξάγονται οι συζητήσεις στα Συμβούλια των Υπουργών, στα Συμβούλια Γενικών Υποθέσεων και γι` αυτό ακριβώς...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι καινούργιος...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν είναι ότι είστε καινούργιος. Δεν σας δίνω το προνόμιο της εφηβείας και της νεότητας! Απλά λέω ότι ασχολείστε με άλλα θέματα, στο πλαίσιο του επαγγέλματος που ασκείτε. Γνωρίζουν όμως οι συνάδελφοί σας, οι οποίοι παρακολουθούν αυτές τις διαδικασίες ότι ο διάλογος που αναπτύσσεται, είτε στο πλαίσιο της επίσημης συζήτησης, είτε στα διαλείμματα που συζητούν οι διάφοροι παράγοντες, δίνει τη δυνατότητα στους μετέχοντες να ανταλλάσσουν απόψεις και προωθώντας τις θέσεις τους να επιδιώκουν να είναι χρήσιμοι και εποικοδομητικοί, ώστε η συμμετοχή τους αυτή να έχει αξία. Αυτό το ρόλο έχει επιλέξει η Ελλάδα να διαδραματίσει στην Ε. Ε.. Να είμαστε παρόντες, να είμαστε χρήσιμοι και εποικοδομητικοί, γιατί πιστεύουμε ότι αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος για να προωθούμε τις θέσεις μας, να γίνονται γνωστές, κατανοητές και τελικώς αποδεκτές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ άλλο ρωτάω, αν αυτό ελέχθη και μέσα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων από τον κ. Παπανδρέου.

ΡΕΠΠΑΣ: Πήρατε απάντηση. Δεν σας ικανοποιεί, αυτό όμως εμένα δεν με δυσαρεστεί.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, πώς θα συνοψίζατε τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Σημίτη στη Γερμανία;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολύ θετικά. Ηταν η πρώτη επαφή των δύο ηγετών. Δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, για την Ευρώπη, για τις διμερείς σχέσεις, για τις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πιστεύω ότι οι δηλώσεις που έγιναν είναι αποκαλυπτικές του καλού κλίματος που επικράτησε και δείχνει ότι υπάρχει μία προσέγγιση πολύ σημαντική, η οποία αποτελεί και έναν καλό οιωνό για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στο μέλλον. Και εκεί ακόμη που διατυπώθηκαν διαφοροποιήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, πιστεύω ότι ο ορίζοντας είναι ανοιχτός, ώστε να οδηγηθούμε σε μία συμπόρευση το επόμενο διάστημα. Κυρίως το θέμα των Κοινοτικών Κονδυλίων γνωρίζετε ότι απασχολεί τα όργανα της Ε. Ε., ιδιαίτερα αυτή την τελευταία περίοδο. Γνωρίζετε επίσης, ότι ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός, ενώ πρέπει να βρίσκεται στο ύψος του 1,27% του Κοινοτικού Α. Ε. Π., υπολείπεται. Αυτό δημιουργεί στρεβλώσεις και αρκετά προβλήματα, κυρίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες. Αυτοί που επιθυμούν περαιτέρω μείωση των κοινοτικών πόρων, θα πρέπει να ανακαλέσουν αυτή τη θέση τους, γιατί έτσι δεν πρόκειται η Ευρώπη να οδηγηθεί στην πολυπόθητη πολιτική, κοινωνική και οικονομική σύγκλιση και συνοχή. Μια Ευρώπη χωρίς συνοχή, είναι μία Ευρώπη χωρίς μέλλον. Επιμένουμε, λοιπόν, στις θέσεις που έχουμε λάβει. Οι θέσεις αυτές είναι και δεσμεύσεις της Ε. Ε. και θα πρέπει να εφαρμοστούν.

ΚΟΥΤΣΟΜΥΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα "nien" και ένα "Ja" διάβασα ότι εισέπραξε η Κυβέρνηση χθες, μετά από τη συζήτηση του κ. Σημίτη με τον κ. Σρέντερ. Το "Ja" ήταν προφανώς στη μη πρόκληση της Γερμανίας, σύμφωνα με τα εθνικά της συμφέροντα να υποστηρίξει την αναβάθμιση της Τουρκίας ως υποψήφιο μέλος για την Ε. Ε. Τα "nien" -το κυριότερο "nien"- απ` ότι κατάλαβα ήταν στο θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων. Μπορεί να το εκλάβει κανείς ως συμψηφισμό, γιατί από τον τρόπο που παρουσιάζεται, φαίνεται ότι μάλλον ικανοποιεί κάποιους το ότι κάτι χάσαμε, κάτι πήραμε.

Και το δεύτερο ερώτημα είναι, τι προτίθεται να κάνει στο μέλλον η Κυβέρνηση για την παραπέρα διεκδίκηση του δανείου και των γερμανικών επανορθώσεων, αν λάβουμε υπόψη μας ότι εκκρεμούν κάποιες δίκες στην Ελλάδα, κάποιες δηλώσεις του Νομάρχη Βοιωτίας ότι προτίθεται να κατασχέσει κάποια κονδύλια της Ε. Ε. για τη Γερμανία στο βαθμό που δεν θα ανταποκριθεί σ` αυτό το νόμιμο δικαίωμα και σ` αυτή τη νόμιμη διεκδίκηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, δεν είναι δυνατό να μιλούμε για συμψηφισμό. Επαναλαμβάνω, ότι η μάχη που δίνεται στην Ε. Ε. είναι μια μάχη όπου κάθε πλευρά υπερασπίζεται και προωθεί τα συμφέροντά της και αυτή η μάχη είναι διαρκής. Αρα, πρέπει πάντοτε να δίνουμε αυτή τη μάχη. Απλά θα πρέπει να επιδιώκουμε και επιτυγχάνουμε να δίνουμε αυτή τη μάχη με καλύτερες προϋποθέσεις, κάθε φορά.

Θέσαμε το θέμα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία προς την Ελλάδα. Δεν χάσαμε, γιατί απλούστατα δεν είχαμε τις αποζημιώσεις, ώστε να μπορεί κάποιος να πει τώρα ότι τις στερηθήκαμε. Θα έλεγα ότι πολιτικά προκύπτει κέρδος, δοθέντος ότι το θέμα αυτό είναι πλέον βέβαιο ότι αποτελεί στοιχείο των διμερών σχέσεων.

Επισημαίνω αυτό που είπε ο κ. Σρέντερ, ότι "σημείωσε το θέμα που έθεσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός". Το θέμα, λοιπόν, παραμένει στο τραπέζι των ελληνογερμανικών συζητήσεων και θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.

Με διάφορους τρόπους, η Ελληνική Κυβέρνηση υπεύθυνα και κατά το δυνατόν αποτελεσματικά, θα χειριστεί και αυτό το θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Σρέντερ είπε "πιστεύω ότι στο πλαίσιο των συμβατικών συμφωνιών, αλλά και στο πλαίσιο της φιλίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των κρατών μας, το ζήτημα αυτό έχει κλείσει", για το δάνειο δηλαδή μιλάμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Για συνεχίστε.

ΦΙΛΗΣ: "Βεβαίως σημείωσα το γεγονός ότι ο Ελληνας ομόλογός μου, μου έθιξε αυτό το ζήτημα". Το ζήτημα έχει κλείσει είπε ο κ. Σρέντερ και σημείωσε τι είπε ο κ. Σημίτης.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ζήτημα είπε ο κ. Σρέντερ, έχει κλείσει για τη Γερμανία. Το ζήτημα για την Ελλάδα δεν έχει κλείσει. Ρωτήσατε ποια είναι η θέση της ελληνικής Κυβέρνηση και σας την είπα μόλις πριν. Λυπούμαι που σας ξενίζει ή δεν σας αρέσει αυτή η θέση. Πίστευα ότι θα σας ικανοποιούσε.

ΦΙΛΗΣ: Πρακτικά τι πρόκειται να κάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται να κάνουμε... πόλεμο με τη Γερμανία προκειμένου να πάρουμε τις αποζημιώσεις, επειδή μιλάτε για πρακτικούς τρόπους που θα προωθήσουν αυτό το αίτημα. Αλλά, βεβαίως, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, θα θέτουμε αυτό το θέμα πιστεύοντας πως έχουμε δίκιο και ότι θα ωριμάσουν οι συνθήκες. Πιστεύουμε ότι είναι ένα θέμα το οποίο τελικώς θα απασχολήσει πολύ πιο σοβαρά και την ίδια τη Γερμανία. Αλλοι πρακτικοί τρόποι δεν υπάρχουν. Αν έχετε εσείς υπόψη σας κάποιους, παρακαλώ να μας τους υποδείξετε.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 8 December 1998 - 17:17:59 UTC