Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-12-07

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΥΠΟΥ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γεια σας.

* Ο Υπουργός κ. Ρέππας και ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης κ. Νικολάου βρίσκονται στην Κύπρο, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεών μας για τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Προώθησης Εθνικών Θεμάτων, που λειτουργεί σε συνεργασία με τις αντίστοιχες κυπριακές υπηρεσίες. Οι συνεδριάσεις γίνονται εναλλάξ στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

* Ολοκληρώνεται, όπως γνωρίζετε, σήμερα, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Γερμανία. Μετά τη συνάντηση, την Παρασκευή, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Φίσερ, σήμερα, το πρωί, έγινε συνάντηση με το Γερμανό Καγκελάριο κ. Σρέντερ και θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και Πρόεδρο του SPD κ. Λαφοντέν.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Τι τρέχει με το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας; Σκέφτεται η κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτό το θέμα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει τίποτα για το θέμα αυτό.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηταν προγραμματισμένη η επίσκεψη του κ. Ρέππα και του κ. Νικολάου στην Κύπρο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ναι, απολύτως προγραμματισμένη. Σας είπα ότι γίνεται στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, όπως αυτό εκφράζεται με τη συνεργασία στην Επιτροπή αυτή. Προφανώς, όπως θα έχετε δει και από την ειδησεογραφία, με την ευκαιρία της επίσκεψής του, ο Υπουργός έχει μια σειρά συναντήσεων. Συναντήθηκε, ήδη, σήμερα, το πρωί, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γλαύκο Κληρίδη. Τις δηλώσεις στις οποίες θα προβεί, θα τις πάρετε μέσω του ΑΠΕ. Όμως, ο σκοπός της επίσκεψής τους είναι αυτός που σας είπα.

ΜΙΧΑΗΛ: Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ανωμερίτης προσπάθησε να βρει κάποιες γέφυρες επικοινωνίας, όπως ο ίδιος λέει, με τους αγρότες της Θεσσαλίας, εκείνοι εκτιμούν ότι δεν προωθούνται τα εκκρεμή προς επίλυση προβλήματά τους και εξαγγέλλουν κινητοποιήσεις. Η κυβέρνηση, πώς τοποθετείται απέναντι στο ενδεχόμενο αυτό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ο υπουργός Γεωργίας κ. Ανωμερίτης, γνωρίζετε ότι έχει ξεκινήσει ένα ευρύ κύκλο επαφών με όλους τους φορείς, θεσμικούς και μη, του αγροτικού κόσμου. Εχει επισκεφθεί, ήδη, τρεις περιφέρειες της χώρας, τη Δυτική Μακεδονία, τη Στερεά και το Σαββατοκύριακο τη Θεσσαλία και έχει προγραμματίσει επισκέψεις και στις υπόλοιπες περιφέρειες. Μου δίνετε την ευκαιρία με την ερώτησή σας να διευκρινίσω και μία παρεξήγηση που είδα να προβάλλεται σε ορισμένα δημοσιεύματα. Δεν υπήρξε άρνηση του υπουργού Γεωργίας να δει την Πανθεσσαλική. Υπήρξε, ίσως, κακή συνεννόηση. Η πόρτα του υπουργείου Γεωργίας είναι ανοιχτή και δεν είναι σημερινή δήλωση αυτή. Αποδεικνύεται και από το γεγονός των επαφών και των συναντήσεων που είχε ο υπουργός, στη Θεσσαλονίκη, όπου συναντήθηκε με όλους τους φορείς και συνολικά και μεμονωμένα. Μετά το τέλος των συναντήσεων συνέχισε τις επαφές του. Η πολιτική είναι πολιτική διαλόγου και καταβολής κάθε δυνατής προσπάθειας για την επίλυση των προβλημάτων, όπου αυτά υπάρχουν.

ΜΙΧΑΗΛ: Εν τούτοις, διαβάζοντας τα ρεπορτάζ και ακούγοντας δηλώσεις στελεχών της Πανθεσσαλικής, διαπιστώνουμε ότι επιμένουν ότι κανένα πρόβλημά τους δεν έχει λυθεί από αυτά που έχουν προβάλλει από πέρυσι και επιπλέον, διαβλέπουν ότι δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν. Ισα-ίσα, μπορεί να συρρικνωθεί περισσότερο το εισόδημά τους, ένεκα και των ανακατατάξεων που γίνονται και σε επίπεδο Ε. Ε. κ. λ. π. Παρ` όλα αυτά και επειδή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, λοιπόν, να έχουμε επανάληψη νέων φαινομένων καταλήψεων δρόμων και άλλων κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση τι κάνει; Πέραν του ότι έχει ανοικτή την πόρτα και επιμένει στην πολιτική διαλόγου, τι άλλο δεσμεύεται ότι μπορεί να κάνει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση διαμορφώνει και εφαρμόζει μία πολιτική για κάθε προϊόν μέσα στο πλαίσιο που περιγράψατε, το οποίο έχει πολλές παραμέτρους, είτε αυτές σχετίζονται με την Ε. Ε., είτε με τις εγχώριες συνθήκες. Δεν είναι σωστό ότι δεν λύνονται προβλήματα. Θα σας δώσω, μόνο ένα παράδειγμα. Στο βαμβάκι, από τα 184 δισεκατομμύρια που υπήρχαν τον προηγούμενο χρόνο σε επιδοτήσεις, οι φετινές ήταν στα 323 δισεκατομμύρια, ενώ ήδη με ειδική απόφαση προβλέφθηκε και πρόσθετη προκαταβολή 15 δραχμών, η οποία θα αρχίσει να καταβάλλεται. Αυτό προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε. Υπάρχουν ανοιχτά θέματα, υπάρχουν και προβλήματα. Δεν είναι τα προβλήματα όλων των αγροτών τα ίδια. Δεν είναι τα προβλήματα για κάθε προϊόν τα ίδια. Δεν είναι τα προβλήματα σε κάθε περιφέρεια τα ίδια. Και γι` αυτό απαιτείται διάλογος, όχι για να διαμορφωθούν νέες πολιτικές, αλλά για να εξετάζονται, κάθε φορά, και οι κινήσεις που πρέπει να γίνονται. Από εκεί και πέρα, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να πάμε στην πιο δυσάρεστη εκδοχή των καταλήψεων δρόμων, όπως αναφέρετε. Ο καθένας στην Ελλάδα έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει για τις θέσεις του, στο πλαίσιο των νόμων. Υπάρχουν και σήμερα διαδηλώσεις στους νομούς της Θεσσαλίας. Πιστεύω ότι θα γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο να λειτουργήσει ομαλά.

ΚΙΑΟΣ: Αν έχετε υπόψη σας το θέμα, σχετικά με την ΙΑΤΑ και την Ε. Ε. για το FIR Αθηνών, με τις καθυστερήσεις που καταλογίζει στην Ελλάδα. Τι λέτε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχουμε πάρει τα ραντάρ αυτά. Υπάρχει μία διαδικασία μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο, το οποίο σχετίζεται με την προετοιμασία και την εκπαίδευση του προσωπικού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ελπίζουμε ότι αυτό θα ολοκληρωθεί στο ταχύτερο δυνατό χρόνο. Είναι θέμα εκπαίδευσης του προσωπικού για τη μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν έχει να κάνει με κίνηση αεροπλάνων, πρέπει να είναι κανείς σίγουρος για την αλλαγή του συστήματος.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σε πόσο διάστημα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το ταχύτερο δυνατό, ελπίζουμε. Συνήθως, αυτά τα κρίνει κανείς με τις τουριστικές σαιζόν.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σε πόσες σαιζόν;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ελπίζω, ότι στη φετινή σαιζόν θα είμαστε έτοιμοι. Αλλά, αν μου ζητάτε να σας πω "στη φετινή σαιζόν" ή αν δεν το πω και από αυτό βγάλετε το συμπέρασμα ότι είπα πως δεν θα είναι έτοιμο στη φετινή σαιζόν, και το ένα θα είναι λάθος και το άλλο. Μένω στο ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε εγκαίρως να έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση του προσωπικού, να μπορεί το προσωπικό να λειτουργήσει με τα νέα συστήματα, με απόλυτη ασφάλεια για τις πτήσεις, απαντώντας έτσι και στα θέματα των καθυστερήσεων που δημιουργούνται από το προηγούμενο σύστημα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Με δεδομένα τα όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας για τις απαντήσεις του κ. Σαντέρ σε ότι αφορά το ελληνικό βέτο για το χρηματοδοτικό της Τουρκίας και ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Βιέννης, έχουμε κάποια δείγματα έκφρασης, εκδήλωσης της σοσιαλιστικής αλληλεγγύης εκ μέρους της φίλης Γερμανίας, μετά τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Σρέντερ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στη Γερμανία, συζητείται μία σειρά θεμάτων, τόσο αυτά που αφορούν την Ευρώπη και την πορεία της προς την ΟΝΕ και μετά την ΟΝΕ -η οποία έχει και ιδιαίτερη σημασία- όσο και τα διμερή θέματα. Αναπτύσσουμε τις απόψεις μας στις συναντήσεις αυτές, τις οποίες γνωρίζετε. Δεν έχω αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα των συναντήσεων. Αυτά θα ανακοινωθούν στη Γερμανία, μετά τις συναντήσεις και τις δηλώσεις που θα κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Γνωρίζετε, πάντως, ότι όλη η διαδικασία της συμμετοχής στην Ε. Ε., είναι μια διαδικασία διαρκούς διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν καμιά φορά ιδεολογικά κριτήρια, όπως αναφέρατε, υπάρχουν πολιτικά κριτήρια, υπάρχουν συμφέροντα και εθνικές εκτιμήσεις. Ολα αυτά δημιουργούν κάθε φορά ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης. Τις εθνικές θέσεις τις γνωρίζετε και αυτές ισχύουν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που καθορίστηκε από την απαντητική επιστολή του κ. Σαντέρ, το θεωρείτε ευνοϊκό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η απαντητική επιστολή του κ. Σαντέρ δίνει το πλαίσιο που έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πλαίσιο των ελληνικών θέσεων προσδιορίζεται από την επιστολή του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ερωτώ: Είναι δυσμενές ή ευνοϊκό για την ελληνική πλευρά; Πώς το ερμηνεύετε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Και τα δύο κείμενα είναι δημοσιευμένα και μπορείτε να κάνετε τις κρίσεις σας. Οι ελληνικές θέσεις είναι αυτές που γνωρίζετε και ισχύουν.

ΜΙΧΑΗΛ: Πολλοί σύλλογοι υπαλλήλων του Υπουργείου σας κάνουν στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο που η Κυβέρνηση χειρίζεται την ενοποίηση των ταμείων. Προηγήθηκαν οι τελωνιακοί, τους οποίους επιστρατεύσατε. Και άλλοι κλάδοι έχουν εκφράσει διαμαρτυρίες και όλοι έχουν ένα επιχείρημα, γιατί υπάρχουν εξαιρέσεις από αυτή τη ρύθμιση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Υπάρχει μια εξαίρεση, το ΤΕΑΠΟΚΑ, για το οποίο έχει δώσει πλήρες σκεπτικό το Υπουργείο Εργασίας, διότι αφορά ταμεία φορέων δημοσίου δικαίου.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχει περίπτωση να αλλάξετε γνώμη;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εμείς την Παρασκευή, είχαμε συνάντηση με τους εκπροσώπους των συλλόγων του Υπουργείου μας, που μας ανακοίνωσαν τις κινητοποιήσεις τους. Μεσολαβήσαμε, ως οφείλαμε, για να γίνει μία συνάντησή τους με το Υπουργείο Εργασίας αμέσως, διότι δεν είχε προηγηθεί. Από αυτή τη συνάντηση, εξ όσων γνωρίζω, κάτι θετικό προέκυψε, όπως με ενημέρωσαν σήμερα. Δηλαδή μία διατύπωση, μια αλλαγή στο νομοσχέδιο που καλύπτει, πιστεύω, τα θέματα που έθεταν. Παραμένει η γενική αντίθεση στην ενοποίηση. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα για το οποίο, όπως γνωρίζετε, ο διάλογος, οι θέσεις έχουν αναπτυχθεί και ο προβληματισμός έχει, εκατέρωθεν, εκφραστεί.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 7 December 1998 - 15:44:15 UTC