Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-09-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Τι περιμένει η ελληνική Κυβέρνηση από τη σημερινή επίσκεψη του κ. Κλίντον στη Μόσχα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα, έχουμε πει κατ' επανάληψη, βρίσκεται στην ίδια κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και οι άλλες χώρες της Ε. Ε., μετά την εκδήλωση αυτής της οικονομικής κρίσης. Η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με τις άλλες χώρες της Ε. Ε. Η κρίση είναι βαθιά και έχει διάρκεια. Παράλληλα, μπορούμε να πούμε ότι τα βήματα προόδου που έχει κάνει η ελληνική οικονομία και η στενή σχέση που έχουμε πλέον καθώς και η συνεργασία με τις άλλες χώρες της Ε. Ε. έχουν δημιουργήσει προϋποθέσεις, ώστε να έχουμε αυξημένες αντοχές για να αντιμετωπίσουμε τέτοια φαινόμενα. Χρειάζεται ψυχραιμία. Οι κινήσεις που γίνονται από τη δική μας πλευρά, όπως και των Κυβερνήσεων των άλλων χωρών, είναι οι ενδεδειγμένες.

Η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στις περιοχές που έχει εκδηλωθεί η κρίση, στη Μόσχα, ελπίζουμε να είναι αποτελεσματική. Γνωρίζετε ποιες θέσεις έχει διατυπώσει μέσω δηλώσεών του ο κ. Κλίντον. Πιστεύουμε ότι η πρόοδος των μεταρρυθμιστικών αλλαγών στη Ρωσία, όσον αφορά το τραπεζικό σύστημα, το φορολογικό σύστημα ή άλλους τομείς, πρέπει να είναι ταχύτερη, εντονότερη. Αυτό απαιτεί η Ευρώπη και οι ΗΠΑ που έχουν ένα σημαντικό λόγο στις εξελίξεις. Ελπίζουμε, το συντομότερο δυνατό, η Ρωσία να ανταποκριθεί σ' αυτές τις παροτρύνσεις, διότι απαιτούνται γενναίες πρωτοβουλίες για να αντιστραφεί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει. Δυστυχώς, αυτή την ώρα υπάρχει και πολιτική ρευστότητα στη Ρωσία, η οποία επιδεινώνει το οικονομικό πρόβλημα. Ο κ. Κλίντον ήταν σαφής. Πιστεύουμε ότι θα συμβάλει, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση. Αλλά, βεβαίως, η αντιμετώπιση και το ξεπέρασμα της κρίσης αποτελεί κατά κύριο λόγο - αν όχι απολύτως αποκλειστικό- θέμα των ηγετών της Ρωσίας. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Ολοι οι άλλοι μπορούν να λειτουργήσουν επικουρικά, αλλά πιστεύουμε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αναλάβει γενναίες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει.

ΜΙΧΑΗΛ: Για την ελληνική Κυβέρνηση υπάρχει σκέψη αλλαγής ή επαναπροσδιορισμού των χρονοδιαγραμμάτων για την ΟΝΕ και τη Σύγκλιση; Οχι μόνο όσον αφορά τη δική της μόνο πορεία, αλλά συνολικά το πρόβλημα. Γιατί ένας τέτοιος προβληματισμός καταγράφεται σε μέρος του ευρωπαϊκού Τύπου και ήδη σε ορισμένες χώρες εκφράζεται και δημόσια.

ΡΕΠΠΑΣ: Τέτοιο θέμα δεν έχει τεθεί και δεν συζητείται, τουλάχιστον αυτή την ώρα. Η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ παραμένει αδιατάρακτη, παρά το ότι δέχεται τις πιέσεις και την επίδραση από την οικονομική και νομισματική κρίση που έχει ξεσπάσει. Ο προβληματισμός μας λόγω της διατήρησης σε υψηλά επίπεδα των επιτοκίων, αφορά την επίτευξη του στόχου του πληθωρισμού. Πιστεύουμε όμως ότι με τις σωστές κινήσεις και με το ξεπέρασμα της κρίσης, που έχει ένα διεθνή χαρακτήρα, θα επιτύχουμε και αυτό το στόχο, στις προθεσμίες που έχουμε θέσει. Αρα, δεν υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος να εκφράζονται φόβοι για την πορεία μας προς την ΟΝΕ. Βεβαίως, η Ευρώπη, η οποία δέχεται τον αντίκτυπο αυτής της κρίσης, θα ασχοληθεί με το θέμα. Οπως τώρα ασχολείται για να την αντιμετωπίσει και να συμβάλει στο ξεπέρασμά της, αύριο θα ασχοληθεί με το θέμα, προκειμένου να προχωρήσει στις αναγκαίες προσαρμογές. Στο πλαίσιο αυτής της ευρωπαϊκής συνεργασίας, η Ελλάδα θα έχει τη δική της συμμετοχή, θα διατυπώσει τις απόψεις της και θα συζητήσει για όλα όσα πρέπει να γίνουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση στην οποία συμμετέχουμε με επιτυχία.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΗ: Υπό ποιες συνθήκες και προϋποθέσεις θα τεθεί εν αμφιβόλω η πορεία προς την ΟΝΕ και ρωτάω γιατί πριν από λίγο προβλέψατε ότι η κρίση είναι βαθιά και θα έχει διάρκεια.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν και ώρες περνούν και όχι μόνον ημέρες και η κρίση παραμένει, αυτό οδηγεί σε περαιτέρω επιβάρυνσή της. Οταν μιλούμε για διάρκεια δεν εννοούμε διάστημα κάποιων μηνών. Είναι, όμως, ένα χρονικό διάστημα το οποίο είναι αρκετό, ώστε να δημιουργεί και φόβους πως μπορεί να οδηγηθούμε σε μία ύφεση της οικονομίας σε διεθνές επίπεδο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έχει δημιουργήσει τις βάσεις, ώστε όλες οι οικονομίες και οι πιο αναπτυγμένες να επηρεάζονται από τις εξελίξεις που γίνονται σε μια άλλη γωνιά του πλανήτη. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί. Δεν νομίζω, όμως, ότι δικαιολογείται φόβος για την επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει, για την πορεία μας αυτή καθαυτή προς την ΟΝΕ, παρά το ότι αυτή την ώρα απαιτείται ακραία ετοιμότητα και επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα που έχουν εκδηλωθεί.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, τοποθετηθήκατε σχετικά με την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ, αλλά δεν μας είπατε τι επιπτώσεις θα έχει η κρίση, έτσι όπως εκδηλώνεται, για τους χαμηλόμισθους συνταξιούχους και τις κοινωνικές ομάδες που εσείς έχετε αναγνωρίσει ως Κυβέρνηση ότι έχουν πληγεί, ήδη, από αυτή την ιστορία.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν διατηρούνται τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα γνωρίζετε πολύ καλά ότι και ο πληθωρισμός είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποκλιμακωθεί περαιτέρω. Ο υψηλός πληθωρισμός πλήττει κυρίως τα λαϊκά στρώματα, τα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Εχουμε αναγνωρίσει πως υπάρχουν κοινωνικές ομάδες, οι οποίες είναι ευπαθείς και χρειάζεται να ενισχυθούν μέσω μέτρων αντισταθμιστικής πολιτικής. Το έχουμε πράξει και στην κατεύθυνση αυτή κινούμεθα. Οι στόχοι τους οποίους έχουμε θέσει και επιθυμούμε να επιτύχουμε παραμένουν οι ίδιοι. Η βασική οικονομική πολιτική μας είναι αυτή που έχουμε εξαγγείλει και τη γνωρίζετε. Βεβαίως, θα συνεχίσουμε με κοινωνική ευαισθησία και με μέτρα τα οποία οδηγούν σε ανακούφιση των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων. Η κρίση η οποία εκδηλώθηκε, όπως και στην περίπτωση των άλλων χωρών της Ευρώπης έτσι και στη δική μας, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή των βασικών επιλογών μας, που είναι να διασφαλίσουμε τις λειτουργίες του κοινωνικού κράτους. Και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων να δώσουμε στους συμπολίτες μας, που έχουν χαμηλά εισοδήματα ή δεν έχουν απασχόληση, τις δυνατότητες να βελτιώσουν το επίπεδο της ζωής τους. Αυτό θα το πράξουμε. Επαναλαμβάνω ότι η κρίση αυτή δεν έχει εσωτερικά αίτια.

ΚΙΑΟΣ: Είπατε ότι θα προχωρήσετε σε μέτρα και θα το πράξετε. Τι θα πράξετε, πώς θα το πράξετε και ποιά είναι αυτά τα μέτρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μια και όρισα με πολύ λίγες γραμμές το πλαίσιο της πολιτικής μας, θα αναμένετε την ομιλία του Πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Για όλα αυτά τα θέματα είναι πρόωρο να μιλήσουμε τώρα με λεπτομέρειες. Δεν θα ήταν και δεοντολογικό να το κάνουμε, σήμερα. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνω είναι ότι από την κρίση αυτή επηρεάζεται και η δική μας χώρα. Αλλά και μέσα στις συνθήκες της κρίσης, που για άλλους εκδηλώθηκε αιφνιδίως και για άλλους όχι, εμείς θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο που έχουμε για να συνεχίσουμε την πολιτική ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, κ. Υπουργέ διαψεύδετε τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με τις οποίες και η εισοδηματική πολιτική θα παραμείνει ως έχει και δεν επίκειται θέμα αλλαγών στο φορολογικό σύστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική που ακολουθούμε είναι πολιτική η οποία ενισχύει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας. Αυτή την πολιτική, είπα, θα συνεχίσουμε. Δεν είναι κάτι το οποίο εγκαινιάζουμε τώρα. Είναι κάτι το οποίο έχει εκφραστεί με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής από την πλευρά της Κυβέρνησης. Στο "μοτίβο" αυτό η Κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική της. Αυτό είπα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, κ. Υπουργέ, για να καταλάβω, θα συνεχιστούν τα ήδη υπάρχοντα μέτρα να λειτουργούν ή θα διευρυνθούν και θα ληφθούν και νέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να μπούμε σε λεπτομερή συζήτηση. Σας επαναλαμβάνω ότι για όλα αυτά τα θέματα θα αναμένετε την ομιλία του Πρωθυπουργού. Αυτό το οποίο παρακαλώ να κρατήσετε αυτή την ώρα είναι τούτο: Η πολιτική μας διακρίνεται για την ευαισθησία της, όσον αφορά τους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Και, βεβαίως, η πολιτική αυτή, που έχει έναν κοινωνικό χαρακτήρα, δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί από την Κυβέρνησή μας. Γιατί, η πολιτική μας διαπνέεται από την κοινωνική ευαισθησία και το ενδιαφέρον μας για τους έχοντες πραγματική ανάγκη συμπολίτες μας. Αυτή την πολιτική θα συνεχίσουμε.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Σήμερα μία εφημερίδα, η "Αυριανή", αναφέρει ότι στη Μυτιλήνη συνελήφθη μία κυρία να κάνει κατασκοπεία υπέρ ξένης δύναμης. Εχετε κάτι να πείτε επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Με αυτά τα θέματα ασχολούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν έχουμε λόγο να επεκταθούμε περισσότερο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, κατά καιρούς, έχουμε διάφορα τέτοια γεγονότα ή κρούσματα, αν θέλετε, τα οποία αντιμετωπίζονται αναλόγως και αποτελεσματικά.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Μετά τη σύλληψη του Τούρκου στη Γαλλία, κ. Υπουργέ, έχετε κάποιο καινούργιο στοιχείο για τις δραστηριότητές του στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Και αυτό είναι ένα θέμα το οποίο παρακολουθούμε με ενδιαφέρον, δοθέντος ότι μια ορισμένη περίοδο ο συλληφθείς είχε επισκεφθεί την Ελλάδα. Φαίνεται πως, όπως προκύπτει από την έρευνα που εξελίσσεται, ο συγκεκριμένος Τούρκος πολίτης είχε ισχυρές διασυνδέσεις και επαφές με παράγοντες της πολιτικής και δημόσιας ζωής της Τουρκίας. Το θέμα αυτό φαίνεται ότι έχει ακόμη "να διανύσει πολύ δρόμο". Το παρακολουθούμε με ενδιαφέρον.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 1 September 1998 - 15:27:54 UTC