Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-07-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Ιουλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θέλω να κάνω ένα σχόλιο για το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα, επειδή υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα: Επίσημα, η μετρούμενη ανεργία στην Ελλάδα ανέρχεται στο 10,3%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Σας υπενθυμίζω -επειδή παρουσιάζεται με τρόπο που δημιουργεί εντυπώσεις μια αύξηση της ανεργίας, την τελευταία ιδίως περίοδο- ότι η Κυβέρνηση από το Μάιο εξήγγειλε την πολιτική της, όσον αφορά τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και την επιδότηση της εργασίας των ανέργων νέων και των μακροχρόνια ανέργων. Μακροχρόνια άνεργοι θεωρούνται αυτοί οι οποίοι παραμένουν εκτός της αγοράς εργασίας, για διάστημα μεγαλύτερο του ενός χρόνου.

Η Κυβέρνηση είπε τότε ότι θα πρέπει, προκειμένου να ενταχθούν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ οι άνεργοι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι, να εξασφαλίσουν την κάρτα του ΟΑΕΔ. Και θα εξασφαλίσουν την κάρτα του ΟΑΕΔ, εφόσον δηλώσουν ότι είναι άνεργοι, καταθέσουν τα στοιχεία τους στον Οργανισμό και συμπληρωθεί ένα δίμηνο για τους άνεργους νέους και ένα τετράμηνο για τους μακροχρόνια άνεργους, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα να λάβουν αυτή την κάρτα.

Αρα, η πολιτική αυτή ευνόησε την τάση να δηλώσουν τα στοιχεία τους, προκειμένου να τύχουν αυτών των ευεργετικών αποφάσεων που έχει λάβει η Κυβέρνηση. Είναι αναμενόμενη, λοιπόν, η εξέλιξη η οποία παρατηρείται.

Η ανεργία στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταθερό επίπεδο. Αξίζει να σημειώσω ότι τα επίπεδα στα οποία κινείται τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχουν αλλάξει. Κινείται στο 10,3%, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχαμε συνεχή αυξητική τάση.

Πιστεύω ότι η δημιουργία των νέων θέσεων απασχόλησης και εντός του 1998 θα ανακουφίσει ένα μεγάλο μέρος των ομάδων αυτών των άνεργων νέων και των μακροχρόνια άνεργων. Δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι σήμερα έχουμε έκρηξη ανεργίας. Είναι αναμενόμενη και φυσιολογική αυτή η εξέλιξη. Απλά, η παράθεση των συγκριτικών στοιχείων του Ιουνίου του 1997 και του Ιουνίου του 1998 δημιουργεί αυτή την ψευδή εντύπωση. Αλλά σας είπα ότι, κατά τους τελευταίους μήνες, μετά τις εξαγγελίες που κάναμε, προτρέποντας όλους να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ για να τύχουν αυτών των ευεργετημάτων, αναμενόμενο ήταν -και έτσι έγινε ακριβώς- να αυξηθεί και το ποσοστό της καταγεγραμμένης ανεργίας. Καλό είναι -είναι δείγμα εξυγίανσης, αν θέλετε εξορθολογισμού του συστήματος μετρήσεων- η καταγεγραμμένη ανεργία να δείχνει την πραγματική ανεργία, την επίσημα μετρούμενη ανεργία. Αυτή η τάση υπάρχει. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιά ήταν τα ποσοστά ανεργίας τα προηγούμενα χρόνια;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ανεργία μετράται με τον τρόπο αυτό, για πρώτη φορά, γιατί για πρώτη φορά υπάρχουν αυτές οι εξαγγελίες. Η πραγματική ανεργία είναι αυτή η οποία καταγράφεται, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δηλώνουν εκείνοι οι οποίοι είναι άνεργοι. Τα στοιχεία των προηγούμενων χρόνων τα οποία επεξεργάζεται η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, προέρχονται από τους ιδιωτικούς φορείς, από την αγορά εργασίας και ανεβάζουν το ποσοστό της ανεργίας στο 10,3%. Είναι το επίσημο ποσοστό ανεργίας της χώρας μας, το οποίο δέχεται και η EUROSTAT. Το ποσοστό του 10,3%, είναι το ίδιο για τα δύο τελευταία χρόνια, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε ανοδική τάση. Τώρα, για το 1998, πιστεύω ότι θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα. Δεν θα υπάρχει αύξηση. Σήμερα μιλώ για την καταγεγραμμένη ανεργία, η οποία -επαναλαμβάνω- αυξάνεται ως ποσοστό, επειδή έχουμε την προσέλευση όλων αυτών των ενδιαφερομένων να ενταχθούν στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, όπου επιδοτείται η απασχόληση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, και τα προηγούμενα χρόνια, η Στατιστική Υπηρεσία κατέγραφε τα στοιχεία της ανεργίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν καταλάβατε, όμως, τι είπα κ. Σταματόπουλε. Το ποσοστό της Στατιστικής Υπηρεσίας δεν έχει αλλάξει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό, λέω.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν έχει αλλάξει αυτό το ποσοστό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τί έχει αλλάξει και έγινε...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι η ανεργία την οποία καταγράφει ο ΟΑΕΔ, η καταγεγραμμένη, όπως λέμε, ανεργία, η οποία παρουσιάζει μία αύξηση σε σχέση με το 1997, τον αντίστοιχο μήνα. Η αύξηση αυτή εξηγείται από το ότι υπάρχει ενθάρρυνση των ανέργων να καταθέσουν τα στοιχεία τους στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να συμμετάσχουν σ` αυτά τα Προγράμματα Απασχόλησης, τα οποία εξαγγείλαμε από τον Μάιο. Και είναι προγράμματα τα οποία θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά. Το ποσοστό αυτό της καταγεγραμμένης ανεργίας -πρέπει να σας πω και αυτό είναι κάτι που δημιουργεί μία εντύπωση- είναι μικρότερο από το ποσοστό της επίσημης ανεργίας, την οποία μετρά η επίσημη Στατιστική Υπηρεσία. Βλέπετε ότι πάρα πολλοί δεν καταθέτουν τα στοιχεία τους στον ΟΑΕΔ, επειδή ακριβώς δεν επιθυμούν ή δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες που τους παρέχει ο Οργανισμός αυτός, προκειμένου να εξασφαλίσουν απασχόληση.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Αυτό το 10,3% είναι του 1997;

ΡΕΠΠΑΣ: Το 10,3% είναι του 1997.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Σε εξάμηνη μέτρηση, νέα μέτρηση, υπάρχει για φέτος;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι μετρήσεις γίνονται σε ετήσια βάση. Θα περιμένουμε στο τέλος του χρόνου τα στοιχεία τα οποία θα εκδώσει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Δεν είναι εύκολο να κάνει κανείς για τέτοια θέματα υπόθεση. Μπορεί, όμως, να εκτιμήσει ότι λόγω και των μέτρων που έχουμε λάβει, δεν θα έχουμε επιδείνωση αυτού του μεγέθους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να κάνετε ένα σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Γιλμάζ, γι` αυτό που είπε ότι θα μας δώσει και μας ένα μάθημα και ότι δεν συνετιστήκαμε από το 1974. Ακόμη θα ήθελα ένα σχόλιο για την ταυτόχρονη, σχεδόν, παρουσία του κ. Γιλμάζ στη βόρεια Κύπρο και του Προέδρου Ντεμιρέλ στην περιοχή της Θράκης;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάναμε χθες σχετική δήλωση. Μπορώ σήμερα να επαναλάβω, αν θέλετε, το πλαίσιο της πολιτικής μας; Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει επιτελέσει σημαντική πρόοδο. Είναι χώρα της Ε. Ε. Το επόμενο διάστημα, θα είναι και χώρα της ΟΝΕ. Θα ανήκει, δηλαδή, στη λέσχη των χωρών που θα αποφασίζουν για τις τύχες της Ευρώπης. Η Κύπρος, παρά το πλήγμα που εδέχθη, ανέρρωσε. Εδειξε μία αξιοθαύμαστη δυνατότητα ανάκαμψης, ώστε και η οικονομία της να βρίσκεται σε αξιοζήλευτο επίπεδο σήμερα, αλλά και η Κύπρος να θεωρείται χώρα, υποψήφια προς ένταξη στην Ε. Ε. Κι αυτό θα το επιτύχει. Η Τουρκία, παρά το ότι κομπορρημονεί ο κ. Γιλμάζ, δεν νομίζω ότι μπορεί με την αμετροέπεια και την προκλητική στάση της να κερδίσει το έδαφος το οποίο έχει χάσει, αφού δεν έχει επιτύχει κάποιον από τους μεγάλους στόχους τους οποίους έχει εξαγγείλει και υποστηρίζει ότι αποτελούν για εκείνη κεντρικά σημεία των επιδιώξεών της. Με αυτή την έννοια, επειδή η πολιτική δεν πρέπει να ασκείται μέσω των λόγων αλλά μέσω των πράξεων, καλούμε και πάλι την ηγεσία της Τουρκίας, με συνετό τρόπο να συμβάλει ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Και βεβαίως, αυτό -δηλαδή η σταθερότητα, η ασφάλεια και η ηρεμία στην περιοχή- θα έχει τις ευεργετικές συνέπειές του, προκειμένου και η κοινωνία της γειτονικής χώρας να αναπτυχθεί με καλύτερους όρους και προϋποθέσεις και ο τουρκικός λαός να ζήσει σε καλύτερες συνθήκες.

Η επίσκεψη του κ. Ντεμιρέλ στους Ελληνες στρατιώτες-φύλακες είναι μία επίσκεψη φιλοφρόνησης. Δεν είναι κάτι δυσάρεστο. Είναι, όμως, κάτι που μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς "παρωνυχίδα" μπροστά στον όγκο, το μέγεθος, το νόημα και τη σημασία των δηλώσεων που κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος, όσον αφορά το Κυπριακό ή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και αυτό είναι που δείχνει ότι η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να αναλάβει από τη δική της πλευρά πρωτοβουλίες, προκειμένου να συμβάλει στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ταυτόχρονη -δεν μου απαντήσατε- παρουσία του ενός στην Κύπρο και του άλλου στον Εβρο, δεν σημαίνει τίποτα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα. Βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα -το είπα χθες, το επαναλαμβάνω- ότι η παρουσία τέτοιων στρατιωτικών δυνάμεων και τόσων Τούρκων αξιωματούχων στην Κύπρο, δείχνει πως η Τουρκία αισθάνεται αδύναμη, αισθάνεται ανασφαλής και προσπαθεί μ` αυτή την πρωτοφανή πρόκληση να καλύψει αυτή την αδυναμία της, γιατί περί αυτού πρόκειται. Λες και κάτι επιδιώκουν να αποδείξουν οι ηγέτες της Τουρκίας. Η χώρα μας σέβεται το διεθνές δίκαιο. Επιδιώκουμε και θέλουμε καλές σχέσεις και γι` αυτό ακριβώς, με ψυχραιμία και σύνεση αντιμετωπίζουμε τα θέματα τα οποία αφορούν τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες και με την Τουρκία. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι η αντιπαράθεση και η ένταση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η πρόοδος του ελληνικού λαού. Και βεβαίως, με καλό μάτι βλέπουμε και ευνοούμε την πρόοδο όλων στην περιοχή. Είμαστε μία δύναμη η οποία θέλει να συμβάλει σ` αυτή την κατεύθυνση.

Η παρουσία, λοιπόν, του κ. Γιλμάζ στην Κύπρο είναι μια αρνητική παρουσία, όπως επίσης και η στάση του Τούρκου Προέδρου, όσον αφορά το Κυπριακό, με αφορμή τις επετείους του Αττίλα, είναι μία στάση η οποία δεν συμβάλλει στην πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, χθες, ο προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Λαμπρία είπε για αμερικανική πρωτοβουλία που θα αναληφθεί για το θέμα των S-300. Είναι γνωστή σε σας αυτή η πρωτοβουλία και τί προβλέπει;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζουμε ότι έγινε η συνήθης συνάντηση των πολιτικών διευθυντών της "τρόϊκας" της Ε. Ε. με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης, ο οποίος στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο κ. Γκρόσμαν. Συζητήθηκαν, μεταξύ των άλλων, και τα θέματα που μας αφορούν, το Κυπριακό. Η αμερικανική πλευρά ανέπτυξε τις απόψεις της. Οι εκπρόσωποι της Ε. Ε. ανέλαβαν να έρθουν σε επικοινωνία με την Κυβέρνηση της Κύπρου, να συζητήσουν το θέμα και να υπάρξει μία διαβούλευση για το θέμα αυτό μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης, της Ε. Ε. και της Κυβέρνησης των ΗΠΑ. Δεν έχει προκύψει κάποια μορφή πρωτοβουλίας, η οποία αναμένεται από την πλευρά των ΗΠΑ. Εξέθεσαν τις απόψεις τους, έγινε μία ανάλυση για το πώς έχουν σήμερα οι συνθήκες, όσον αφορά το Κυπριακό θέμα. Και επειδή, ακριβώς, υπάρχει αυτή η σχέση -η Κύπρος, δηλαδή, είναι μία χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ε. Ε. - η Ε. Ε. γι` αυτό το λόγο -και όχι μόνο- αλλά και οι ΗΠΑ για δικούς τους λόγους, θέλουν να υπάρχει πρόοδος, όσον αφορά την αντιμετώπιση του Κυπριακού προβλήματος. Δεν υπάρχει, όμως, κάτι το οποίο μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς ως εξαγγελία για ανάληψη πρωτοβουλιών.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Στις απαντήσεις σας, όταν λέτε για το θέμα αυτό, μιλάμε για τους S-300 ή για την κατάσταση στην Κύπρο;

ΡΕΠΠΑΣ: Για ο, τιδήποτε αφορά το κυπριακό θέμα. Μεταξύ των άλλων, μπορεί να πει κανείς ότι ένα μέρος του κυπριακού θέματος έτσι όπως το προσεγγίζουν όλοι οι παράγοντες, όλες οι Κυβερνήσεις και όλες οι πλευρές είναι κι αυτό της προμήθειας των S-300.

ΖΑΧΑΡΕΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω για τις εξελίξεις στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Σε μηνυτήρια αναφορά τονίζεται ότι η εταιρεία έπαθε ζημιά 3 δις, εξαιτίας της ματαίωσης πολλών πτήσεων. Ποιο είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι είναι περιττές και επιζήμιες για την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ οι πρωτοβουλίες αυτές. Δεν χρειάζεται ένταση, δεν χρειάζεται αντιπαράθεση και διένεξη. Χρειάζεται συνεργασία και συνεννόηση, προκειμένου να εξυγιανθεί η Ο. Α. Βεβαίως, έχει δικαίωμα ο κάθε πολίτης όπως και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων να ασκήσει αυτή τη δυνατότητα που έχει, να προσφύγει, δηλαδή, στη Δικαιοσύνη. Αυτό, όμως, το οποίο απασχολεί τους Ελληνες πολίτες -και αυτό είναι το κύριο στοιχείο που κατευθύνει τις σκέψεις και τις προτάσεις μας- είναι να εξυπηρετούνται οι χρήστες των υπηρεσιών της Ο. Α. Επιτέλους, θα πρέπει και αυτοί να εξυπηρετηθούν από την Ο. Α., η οποία, προκειμένου να προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες, πιστεύω ότι δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο αντιπαραθέσεων και αντιδικιών. Αλλά, πεδίο γόνιμης συνεργασίας της Διοίκησης και των εργαζομένων. Καλούμε, λοιπόν, όλες τις πλευρές να συμβάλουν, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση που διέρχεται σήμερα η Ο. Α.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα με το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ειδικότερα μετά τον κανονισμό του Υπουργείου Υγείας και έχουμε και παραίτηση νομίζω. Εχει κάποιο σχόλιο η Κυβέρνηση επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να αξιοποιήσει την υπάρχουσα υποδομή. Γι` αυτό, ακριβώς, έχει προχωρήσει σε σειρά μέτρων, προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον και να προσφέρει το νοσοκομείο αυτό προς χρήση των πολιτών που έχουν ανάγκη των υπηρεσιών υγείας στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης. Ψηφίσαμε τη σύμβαση πρόσφατα, την κατοχυρώσαμε δια νόμου. Προχωρήσαμε στην κατάρτιση ενός κανονισμού, προκειμένου να είναι λειτουργικό το νέο αυτό νοσηλευτικό Ιδρυμα. Χρηματοδοτήσαμε διάφορες εργασίες, προκειμένου να αποπερατωθεί το νοσοκομείο, γιατί είχε πάρα πολλές ελλείψεις. Βοηθήσαμε, ώστε να αποσπαστεί το προσωπικό που οι ειδικοί θεώρησαν ότι είναι αναγκαίο για να λειτουργήσει, σε πρώτη φάση, το νοσοκομείο αυτό. Ηδη, έχει εγκριθεί η πρόσληψη 207 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Πρέπει να πω, όμως, ότι η προσπάθεια που κάνει το Υπουργείο Υγείας και η Κυβέρνηση, στο σύνολό της, δεν βρίσκει την ανάλογη ανταπόκριση. Θα πρέπει με αίσθημα ευθύνης -επειδή αφορά προσφορά υπηρεσιών υγείας η λειτουργία του νοσοκομείου αυτού- και οι άλλες πλευρές, με οποιαδήποτε συμμετοχή, είτε είναι μέλη του Δ. Σ., είτε όχι, είτε είναι διάφοροι παράγοντες να συμβάλουν, ώστε να λειτουργήσει, το συντομότερο δυνατό, το νοσοκομείο. Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται, βεβαίως, να υποκύψει ποτέ σε εκβιασμούς. Θα διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, αλλά και δεν θα διστάσει να πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Μεθαύριο, ο Υπουργός Υγείας θα συναντήσει και θα συζητήσει με τα μέλη του Δ. Σ., τα οποία υπέβαλαν την παραίτησή τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που εκδηλώθηκε και να αναζητηθεί μια λύση στο πρόβλημα. Αυτό το οποίο, όμως, είναι βέβαιο και το μήνυμά μας είναι σαφές είναι τούτο: Το νοσοκομείο θα λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό και η Κυβέρνηση θα πάρει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες, προκειμένου να γίνει αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για δημοσιεύματα του Τύπου περί έντονης παρουσίας αμερικανικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, λόγω ανησυχιών για πρόκληση "θερμού" επεισοδίου, λόγω της άφιξης των S-300 στην Κύπρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι επισκέψεις των πολεμικών πλοίων είναι προγραμματισμένες. Γίνονται κατά περιόδους. Δεν είναι έντονη αυτή η παρουσία. Εχει εκδηλωθεί και άλλες φορές, στο παρελθόν, με τον ίδιο τρόπο και δεν έχει σχέση με την εικαζόμενη ή αναμενόμενη από κάποιες πλευρές ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε "θερμό" επεισόδιο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Δεν προκύπτει από κάποια στοιχεία ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν πρέπει να συνδέεται με την παρουσία πλοίων ξένων στόλων, ξένων δυνάμεων στο Αιγαίο. Είναι προγραμματισμένες από καιρό και συνήθεις αυτές οι επισκέψεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε να καίγονται πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η Κυβέρνηση είναι απούσα, το κράτος είναι απόν. Τι θα γίνει, πού θα πάει η κατάσταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι η ερώτησή σας θίγει τους άνδρες της Πυροσβεστικής και όλους εκείνους, οι οποίοι ξεπερνώντας τον εαυτόν τους, συνέβαλαν, ώστε το φαινόμενο αυτό να ελεγχθεί. Τα καιρικά φαινόμενα, οι υψηλές θερμοκρασίες, οι έντονοι άνεμοι προδιαθέτουν, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, για τη δημιουργία εστιών πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές. Λυπούμαι, αλλά αυτή είναι η αλήθεια, αυτό το φαινόμενο, δυστυχώς, επαναλαμβάνεται, σχεδόν, κάθε καλοκαίρι. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και οι άλλες δυνάμεις έχουν επιτύχει σε σημαντικό βαθμό να περιορίσουν το φαινόμενο. Αυτή την ώρα όλες οι πυρκαγιές είναι απόλυτα ελεγχόμενες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έκαναν τίποτα, κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι έτσι όπως το θέτετε. Εχουν κάνει τα πάντα κι έχουν κατορθώσει να ελέγξουν το φαινόμενο αυτό. Δυστυχώς, είναι μία λυπηρή πραγματικότητα. Τα φαινόμενα των πυρκαγιών δεν είναι καινούργια στην πατρίδα μας, το γνωρίζετε πολύ καλά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως, σκέφτεται η Κυβέρνηση να αλλάξει αυτό που έκανε πριν από πέντε μήνες και έδωσε στην Πυροσβεστική την πυρασφάλεια όλης της χώρας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο ενδεχόμενο.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, είχαμε την καταγγελία μιας ακόμη αστυνομικής αυθαιρεσίας στη Στυλίδα. Πού θα πάει αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό, το οποίο καταγγέλθηκε, η ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ανέλαβε την πρωτοβουλία να εφαρμόσει, για πρώτη φορά, τον πρόσφατο νόμο, τον οποίο ψήφισε η Βουλή. Διεξάγεται έρευνα για να γίνουν γνωστές οι συνθήκες αυτού του επεισοδίου. Την έρευνα αυτή δεν θα την κάνει όργανο της Αστυνομίας, αλλά δικαστικός, με αποτέλεσμα το πόρισμα που θα εκδώσει και θα φωτίζει τα πραγματικά περιστατικά να είναι βέβαιο ότι δεν θα τύχει της αρνητικής κριτικής ή της διατύπωσης διαφόρων αμφιβολιών, όπως, ίσως, θα συνέβαινε αν το πόρισμα αυτό το εξέδιδε ένα αστυνομικό όργανο, μία αστυνομική υπηρεσία. Να, λοιπόν, που δείξαμε ευαισθησία σ` αυτό το θέμα. Αξιοποιούμε ένα εκσυγχρονιστικό μέτρο, το οποίο πρόσφατα ψήφισε η Βουλή. Η Δικαστική Αρχή να είναι αυτή η οποία θα κάνει τον έλεγχο και την έρευνα. Για όλα αυτά τα θέματα κλήθηκε και ενημερώθηκε διπλωμάτης-εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης από τον οποίο ζητήθηκε να καταθέσει και ότι στοιχεία είχε υπόψη του, προκειμένου να συμβάλει στην καλύτερη δυνατή διεκπεραίωση αυτού του έργου.

Σας ευχαριστώ πολύ!


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 21 July 1998 - 15:03:01 UTC