Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-07-20

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 20 Ιουλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Πριν ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο για το θέμα της Κύπρου. Η παρουσία τόσων πολλών Τούρκων αξιωματούχων στην κατεχόμενη Κύπρο και η συγκέντρωση τέτοιων στρατιωτικών δυνάμεων, φανερώνουν μάλλον αδυναμία της Τουρκίας την οποία προσπαθεί να καλύψει με πρωτοφανείς προκλήσεις. Δεν επιβεβαιώνεται απλώς ότι η Τουρκία κατέχει παρανόμως ένα τμήμα του νησιού και επιχειρεί να επιβάλει τη θέλησή της με κάθε τρόπο, αλλά αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία δεν έχει διάθεση να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης και στις προσπάθειες για την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Είναι μια απόλυτα αρνητική πολιτική η οποία, πέραν του ότι την εκθέτει, δημιουργεί κινδύνους και για την ίδια. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθεί. Σήμερα είναι ημέρα μνήμης για όλους τους Ελληνες. Είναι ημέρα ιστορικής γνώσης για την πορεία του Εθνους μας. Πιστεύω ότι είναι στιγμές συναίσθησης της εθνικής ευθύνης που έχουμε να συμβάλουμε στο να αρθεί το αδιέξοδο το οποίο δημιουργήθηκε με την κατοχή και το καθεστώς ανομίας, το οποίο έχει επιβληθεί στην κατεχόμενη Κύπρο. Η ελληνική Κυβέρνηση συνεργάζεται αρμονικά με την Κυβέρνηση της Κύπρου. Υπερασπιζόμαστε το δίκαιο του κυπριακού λαού, το οποίο θα εδραιωθεί με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ. Και καλούμε το διεθνή παράγοντα να συμβάλει, στο μέτρο που το επιθυμεί και το μπορεί, στην κατεύθυνση εφαρμογής των αποφάσεων αυτών.

Επίσης, να σας ενημερώσω για τα σημαντικά ραντεβού που έχει ο Πρωθυπουργός αυτή την εβδομάδα.

* Σήμερα είχε συνάντηση με τον κ. Κουλουμπή. Πρέπει να είναι σε εξέλιξη η συνάντηση με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ κ. Χρυσολούρη. Αργότερα, στις 2.30 μ. μ. θα δεχθεί τον Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Φαρμάκη. Το απόγευμα στις 7 η ώρα θα έχει συνεργασία με τον κ. Παπαντωνίου, στο πλαίσιο των τακτικών επαφών, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα της οικονομικής πολιτικής.

* Αύριο, Τρίτη, στις 11.30 π. μ., θα συναντηθεί με τον κ. Σκανδαλίδη. Το απόγευμα στις 7 η ώρα, θα έχει συνεργασία με τον κ. Τσοχατζόπουλο.

* Την Τετάρτη, στις 10 π. μ., θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, στην οποία θα λάβει μέρος, μεταξύ των άλλων, και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Θα δεχθεί το νέο αρχηγό της Εθνοφρουράς, τον στρατηγό Δήμου. Το μεσημέρι θα δεχθεί την Παγκόσμια Κοινοβουλευτική Ενωση Βουλευτών. Είναι κοινοβουλευτικοί, ελληνικής καταγωγής, από διάφορες χώρες. Το βράδυ -έχετε προσκληθεί- παραθέτει δεξίωση σε σας, τους δημοσιογράφους, με την ευκαιρία της θερινής περιόδου και ενόψει των διακοπών.

* Την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων που έχουν.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αργολίδα, τα χωριά Νέα Επίδαυρος και Δήμαινα. Θα έχει επικοινωνία με τους αγρότες της περιοχής, θα επισκεφθεί ομάδες νέων αγροτών που αναπτύσσουν καινοτόμες δραστηριότητες. Το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο, που παραθέτουν προς τιμή του οι Ενώσεις των Αγροτικών Συνεταιρισμών.

* Αύριο θα σας ενημερώσω, για το κυβερνητικό όργανο που θα συνεδριάσει την εβδομάδα αυτή, δηλαδή την Παρασκευή, στο πλαίσιο των εβδομαδιαίων συνεδριάσεων οργάνων της Κυβέρνησης.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΙΣ: Για την Ολυμπιακή θέλω να ρωτήσω, επειδή συνεχίζονται τα προβλήματα. Υπάρχουν πολύωρες καθυστερήσεις, μέσα στην καρδιά της σαιζόν, υπάρχουν ακυρώσεις, υπάρχουν επιβάτες οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να ξαναπληρώσουν εισιτήρια τα οποία το έχουν ματαιωθεί. Υπάρχει γενικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση στο αεροδρόμιο. Από ρεπορτάζ που έχει γίνει, οι Ενώσεις των πιλότων λένε ξερά-κοφτά ότι δουλεύουν ωράριο. Πώς θα λυθεί το πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλήσαμε γι` αυτά τα θέματα την προηγούμενη Παρασκευή. Πραγματικά, η δυσλειτουργία στην Ολυμπιακή Αεροπορία έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα στο επιβατικό κοινό, το οποίο ταλαιπωρείται και ταλαιπωρείται αδίκως. Γιατί, τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται μπορεί και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι κρίσιμη περίοδος αυτή, καθότι είναι τουριστική. Η Κυβέρνηση εκτιμά και βγάζει τα συμπεράσματά της από τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το πρόγραμμα εξυγίανσης, το οποίο έχει ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή. Πιστεύουμε ότι όταν ολοκληρωθεί η θερινή περίοδος, θα πρέπει όλοι να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού, στο πλαίσιο λειτουργίας της Ολυμπιακής Αεροπορίας κατά την τρέχουσα περίοδο, για να έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν νομίζω ότι μπορεί να μείνει απαθής οποιοσδήποτε στο δράμα το οποίο ζει σήμερα η Ολυμπιακή. Στο δράμα το οποίο ζουν, σε τελευταία ανάλυση, οι πολίτες, οι επιβάτες, οι οποίοι χρησιμοποιούν την Ολυμπιακή Αεροπορία ή τελικώς, τους απαγορεύεται να τη χρησιμοποιήσουν. Είναι γνωστά τα προβλήματα αυτά. Δεν είναι ώρα να πάρουμε κάποια άλλη απόφαση. Θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας, ιδιαιτέρως οι εργαζόμενοι, ώστε να ολοκληρωθεί, με συνέπεια, το πρόγραμμα εξυγίανσης. Αν το επιτύχουμε αυτό, θα έχουμε λύσει, αν όχι όλα, το μεγαλύτερο μέρος των προβλημάτων που υπάρχουν σήμερα.

ΦΙΛΗΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο προχθές τι καυγάς υπήρξε, τι αντιπαράθεση, τι ενόχληση μεταξύ υπουργών για μια έκθεση που είχε συντάξει, κατ` εντολή του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, το ΚΕΠΕ ή κάποιος άλλος φορέας, όπου όπως εγράφη δίνει "χτυπήματα κάτω από τη μέση" εναντίον Υπουργών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρξε ούτε αντιπαράθεση, ούτε καυγάς, ούτε ένταση. Τίποτα απ' όλα αυτά. Με αφορμή την ερώτησή σας, βρίσκω την ευκαιρία να πω ότι αν ήταν δυνατόν θα έπρεπε να βρούμε κάποιες διαδικασίες, ώστε να παρακολουθείτε κι εσείς τις κλειστές συνεδριάσεις των κυβερνητικών οργάνων, για να διαπιστώσετε ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια τα όσα φαντάζεστε, με βάση πληροφορίες που έχετε ασφαλώς, για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται αυτές οι συζητήσεις. Το "μεγάλο θέμα" το οποίο δημιουργείται -μάλιστα πήρε και μεγάλη δημοσιότητα, κύριε Μούρτζη, είχατε εσείς εκτεταμένο θέμα, με καλές πληροφορίες, όπως είδα- πρέπει να σας πω ότι δεν είναι μεγάλο θέμα. Είναι ένα θέμα το οποίο προέκυψε, επειδή έχει εκπονηθεί μία έκθεση για το πώς εξελίσσονται τα έργα, στο πλαίσιο του Β' ΚΠΣ. Η αξιολόγηση αυτή αποδείχθηκε ότι δεν ανταποκρίνεται απολύτως στα πράγματα, γιατί αγνοεί πολλές πλευρές που πρέπει να συνεκτιμηθούν. Και γι` αυτό ακριβώς η Κυβέρνηση αποφάσισε να υπάρξει πολιτική αξιολόγηση από την ηγεσία κάθε Υπουργείου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για τα έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει στο δικό του τομέα ευθύνης, προκειμένου το θέμα αυτό να το συζητήσουμε σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, σε επόμενη φάση. Δεν υπάρχει, λοιπόν, οποιαδήποτε ένταση και αντιπαράθεση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει την τελευταία περίοδο, ιδιαιτέρως τον τελευταίο χρόνο, όσον αφορά τα έργα του Β' ΚΠΣ, είναι πάρα πολύ σημαντική. Αυτό δημιουργεί την αισιοδοξία ότι θα είμαστε συνεπείς και την ώρα που θα ολοκληρώνεται η ισχύς του προγράμματος αυτού, θα έχουμε κατορθώσει να αξιοποιήσουμε και την τελευταία δραχμή ή το τελευταίο ECU.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, κ. Υπουργέ, για να καταλάβουμε και το κλίμα που υπήρξε κατά τη συνεδρίαση, Υπουργός δεν είπε ότι με την Εκθεση αυτή "δίνεται κλωτσιά κάτω από τη μέση" εναντίον Υπουργών;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν ειπώθηκε αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Από την Εκθεση προκύπτει ότι ο κ. Λαλιώτης δεν έχει δώσει τα απαιτούμενα χρήματα, τις απαιτούμενες πιστώσεις για τη μάχη εναντίον του νέφους στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η Εκθεση δεν είναι κείμενο μυστικό ή απόρρητο. Μπορείτε να την έχετε στη διάθεσή σας, απευθυνόμενοι αρμοδίως στους συντάκτες της. Οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, γνωρίζετε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Το πρόβλημα το οποίο υπάρχει με το νέφος στην περιοχή της πρωτεύουσας, έχει σχέση με την επιβάρυνση της πόλης σε πολλούς τομείς. Είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί την Κυβέρνηση. Εχει συντελεστεί πρόοδος, συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, αλλά αν προσέξετε το περιβάλλον της Αττικής πόσο καλύτερο είναι σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν -ήδη στο Σαρωνικό ξέρετε, αναφέρω ένα παράδειγμα...

ΦΙΛΗΣ: Κάνουν μπάνιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, πολύ σωστά το λέτε. Είτε είναι άνθρωπος κάποιος, είτε είναι ψάρι, μπορεί να ζήσει πλέον στο Σαρωνικό. Και αυτό είναι πάρα πολύ καλό. Βλέπετε ότι υπάρχει αυτή η πρόοδος.

ΦΙΛΗΣ: Μια που μιλάτε για θάλασσα, ισχύει ότι μόλις το 30% των κοινοτικών πιστώσεων του Β' Πακέτου Ντελόρ έχουν απορροφηθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά κ. Φίλη, αποτελούν αντικείμενο μελέτης και της Κυβέρνησης και των αρμοδίων Υπουργών. Οταν ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη, η Κυβέρνηση θα έχει την πλήρη και σαφή απάντησή της. Είναι πολύ απλό.

ΦΙΛΗΣ: Και κάτι που αφορά την ενημέρωση, εδώ: Αυτό το στοιχείο της Εκθεσης, με το χρώμα που δώσατε εσείς γύρω από την Εκθεση αυτή, δεν θα έπρεπε να αποτελεί στοιχείο ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Είναι μία Εκθεση η οποία καταρτίστηκε στο πλαίσιο ενός Οργάνου. Το ΚΕΠΕ έχει εκπονήσει μια τέτοια μελέτη αξιολόγησης. Πάρα πολλά έγγραφα αυτής της μορφής διακινούνται. Δεν είναι δυνατόν εγώ να είμαι αυτός ο οποίος θα διαμεσολαβεί για να τα έχετε στη διάθεσή σας.

ΦΙΛΗΣ: Δεν απασχόλησε έστω για λίγο το Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όχι...

ΦΙΛΗΣ: Αρα, τότε τι είπαν;

ΡΕΠΠΑΣ: ... δοθέντος ότι ούτε οι Υπουργοί στο σύνολό τους δεν έχουν αυτή την Εκθεση στη διάθεσή τους.

ΦΙΛΗΣ: Τότε προς τι αποφασίστηκε...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, εσείς λείπατε προχθές, όταν έκανα ενημέρωση.

ΦΙΛΗΣ: Διαβάσαμε αναλυτικά το briefing.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι δεν συζητήσαμε αυτό το θέμα, προχθές, το διευκρίνισα.

ΦΙΛΗΣ: Το θέμα της Εκθεσης, δεν ακούστηκε καθόλου στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα της Εκθεσης ακούστηκε, αλλά δεν συζητήσαμε για την πρόοδο των έργων που είναι ενταγμένα στο Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Αυτό είπα. Συζητήσαμε για τη λειτουργία της Ομάδας αυτής η οποία παρακολουθεί πώς εξελίσσεται το σύνολο των έργων και όχι μόνο αυτά τα οποία είναι ενταγμένα στο ΚΠΣ. Μας απασχολεί το σύνολο των έργων, τα οποία γίνονται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα. Και είπαμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 20 χιλιάδες εργολαβίες. Και αυτή την ώρα -δυστυχώς μέχρι τώρα δεν είχε γίνει προσπάθεια να καταγραφεί το σύνολο των έργων- για πρώτη φορά έχουμε πετύχει, 4.500 έργα να τα έχουμε καταγράψει και να γνωρίζουμε σε ποιό στάδιο βρίσκονται. Είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Ακούγεται παράξενο, αλλά δυστυχώς μέχρι τώρα η ελληνική Πολιτεία δεν είχε επιτύχει να γνωρίζει με λεπτομέρειες τα στοιχεία ταυτότητας κάθε έργου. Λοιπόν, έχουμε κάνει και σ` αυτό τον τομέα μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδο. Τι να κάνουμε; Πολλά πράγματα αρχίζουν τώρα να γίνονται. Πρέπει η Κυβέρνηση, σε συμπυκνωμένο χρόνο, να αντιμετωπίσει εκκρεμότητες πολλών ετών.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Για τον Πρωθυπουργό, είναι αξιόπιστο όργανο το ΚΕΠΕ; Και ένα δεύτερο ερώτημά μου είναι, αν ο κ. Λαλιώτης στο Υπουργικό Συμβούλιο μίλησε για παραμορφωτική εικόνα των εκτιμήσεων της Εκθεσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΚΕΠΕ ασφαλώς είναι αξιόπιστος φορέας. Από εκεί και πέρα, όμως, γνωρίζετε πολύ καλά πως η μελέτη διαφόρων θεμάτων απαιτεί τη συνεργασία όλων των φορέων ή των αρμοδίων παραγόντων που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το συγκεκριμένο θέμα. Αρα, λοιπόν, προκειμένου να έχουμε τον πλέον αξιόπιστο και πλήρη κατάλογο αξιολόγησης των έργων του Β' ΚΠΣ, πρέπει προηγουμένως να μελετήσουμε σωστά το κάθε έργο. Και αυτό είναι εφικτό μόνο αν οι υπηρεσίες του κάθε Υπουργείου, του κάθε Οργανισμού που εποπτεύει και επιβλέπει ένα συγκεκριμένο έργο, εκφράσουν τη δική τους άποψη, κάνουν τη δική τους αξιολόγηση.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η απάντησή σας για το δεύτερο ερώτημα που σας έθεσα όσον αφορά την "παραμορφωτική εικόνα" των εκτιμήσεων της Εκθεσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τέθηκε τέτοιο θέμα, γιατί η συζήτηση -επαναλαμβάνω- δεν ήταν παρά μία μικρή παρένθεση, καθότι δεν αποτέλεσε αντικείμενο στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου αυτή η Εκθεση. Ηταν μία αναφορά η οποία έγινε εν παρενθέσει.

ΠΑΡΙΣ: Να επανέλθω στο θέμα της Ολυμπιακής: Είπατε ότι μετά το τέλος αυτής της περιόδου θα βγουν κάποια συμπεράσματα. Για τη θερινή περίοδο, αυτή την οποία διανύουμε, το επιβατικό κοινό να κλείνει εισιτήρια με την Ολυμπιακή; Θα βελτιωθεί η κατάσταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτά τα θέματα θα πρέπει να απευθύνεστε στη διοίκηση της Ολυμπιακής. Είναι αυτόνομη εταιρία, έχει τα όργανά της. Εμείς έχουμε διατυπώσει την πολιτική μας πρόταση και το πλαίσιο πολιτικής είναι αυτό το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει η Ολυμπιακή Αεροπορία, ιδιαιτέρως η πλευρά των εργαζομένων, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει ο εθνικός αερομεταφορέας.

ΠΑΡΙΣ: Ισχύει η δέσμευση της Κυβέρνησης ότι αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης είναι το τελευταίο και η εναλλακτική λύση είναι το κλείσιμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Πριν ολοκληρώσουμε τη μελέτη για το πώς εξελίχθηκε το πρόγραμμα αυτό -κάτι που δεν μπορεί να γίνει αυτή την ώρα- δεν μπορούμε να έχουμε και την τελική μας θέση. Αυτό το οποίο γνωρίζετε, είναι η προσπάθεια την οποία κάνει η ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Μεταφορών συγκεκριμένα και ο αρμόδιος Υπουργός κ. Μαντέλης, να εξασφαλίσει οριστικά μία πρόσθετη χρηματοδότηση από την Ε. Ε. Η διαπραγμάτευση αυτή φαίνεται ότι έχει αίσιο αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στο να ανακάμψει η Ολυμπιακή Αεροπορία. Δεν είναι αρκετό, όμως, αυτό. Αυτό το οποίο απαιτείται, πάνω απ` όλα, είναι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί, προκειμένου να συμβάλουν ώστε να ξεπεράσει η Ολυμπιακή Αεροπορία τα προβλήματά της, γιατί έχει πολλά προβλήματα.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Παπουτσής ο οποίος συναντήθηκε προχθές με το Μακαριότατο, συναντήθηκε και με κάποιο κυβερνητικό στέλεχος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει γίνει τέτοια συνάντηση.

ΠΑΡΙΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο για το Κόσσοβο. Θα ήθελα να ρωτήσω, επίσης, αν ο κ. Πάγκαλος κομίζει κάτι ιδιαίτερο, κάποιες σκέψεις στο ταξίδι του στα Τίρανα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος επισκέπτεται τα Τίρανα αυτές τις ημέρες. Θα συζητήσει, μεταξύ των άλλων και το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Γνωρίζετε ποια είναι η θέση μας. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος και η συνεννόηση αποτελούν τη μόνη οδό για να βρεθεί λύση στη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Θα πρέπει στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας, με την παραχώρηση ευρείας αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο, όλες οι πλευρές να αναζητήσουν λύσεις γιατί μόνον έτσι μπορεί να προκύψει όφελος και για τους Αλβανού που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα υπάρχοντα σύνορα και πρέπει να γίνουν σεβαστά και τα δικαιώματα των Αλβανών που διαβιούν στο Κοσσυφοπέδιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 20 July 1998 - 16:51:03 UTC