Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-06-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Ιουνίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΥΓΙΑΝΝΙΔΗΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την Κυβέρνηση για τα δημοσιεύματα ότι πρώην στέλεχος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ διαπραγματεύθηκε για λογαριασμό του ΟΤΕ για την εξαγορά πακέτου μετοχών του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Μολδαβίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό έχει εκδοθεί ανακοίνωση από τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Για το ίδιο θέμα θα επανέλθει σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ και θα κάνει τις απαραίτητες δηλώσεις. Πρέπει να πω, ότι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τον ΟΤΕ ο περί ου ο λόγος. Δεν είναι εκπρόσωπος του ΟΤΕ. Είναι σαφές ότι η ιδιότητα του προξένου την οποία έχει, της φίλης δημοκρατίας, του δίνει τη δυνατότητα να συζητά με τους αξιωματούχους της Μολδαβίας και να παρεμβαίνει σε όποια διαδικασία αφορά τη Μολδαβία. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να οδηγήσει στο συμπέρασμα, ότι ομιλεί εξ ονόματος του ΟΤΕ. Γιατί τον ΟΤΕ σ` αυτή τη διαδικασία τον εκπροσωπεί ένας μεγάλος Οίκος, η CREDIT SWISS FIRST BOSTON, η οποία συνομιλεί με την Τράπεζα ROTHSCHILD που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του αντίστοιχου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού της Μολδαβίας. Η συζήτηση, η όλη διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ των δύο αυτών Οίκων. Ουδείς άλλος έχει εξουσιοδοτηθεί να παρέμβει σ` αυτή τη συζήτηση. Η όποια συμμετοχή -επαναλαμβάνω- του συγκεκριμένου ανθρώπου ή όποιου άλλου δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτομάτως αποτελεί και επιβεβαίωση της εκπροσώπησης του ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ έχει έναν εκπρόσωπο. Αυτός έχει δηλωθεί ότι προωθεί τα συμφέροντά του και αυτός διαπραγματεύεται εξ ονόματος του ΟΤΕ. Ουδείς άλλος. Και από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο ΟΤΕ έχει αναθέσει σε άλλον, πέραν του συγκεκριμένου Οίκου τον οποίο ανέφερα, αυτή τη διαπραγμάτευση. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Κυβέρνηση με τα ΜΑΤ εφαρμόζει την πολιτική της στις Τράπεζες. Τώρα την εφαρμόζει και στην Παιδεία; Γιατί σήμερα είδαμε να πέφτει ξύλο σε δύο περιοχές, στον Αλιμο και στα Κάτω Πατήσια.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας απαντήσω, λέγοντας, ότι δυστυχώς υπάρχουν μικρές ομάδες, οι οποίες χρησιμοποιούν τη βία και έτσι επιχειρούν να προωθήσουν τις απόψεις τους. Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε αυτή τη μικρή ομάδα των εκπαιδευτικών, που με τη συμμετοχή και ατόμων ασχέτων με την εκπαιδευτική κοινότητα, αναπτύσσουν δραστηριότητα που είναι βίαιη, άνομη, εναντίον του κράτους-δικαίου, εναντίον των μαθητών που λαμβάνουν μέρος σε εξετάσεις αυτή την περίοδο, εναντίον των συναδέλφων τους εκπαιδευτικών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να λάβουν μέρος στον επικείμενο διαγωνισμό, αλλά εναντίον και των ιδίων, γιατί με τον τρόπο τον οποίο συμπεριφέρονται, αποδεικνύουν ότι δεν τιμούν το λειτούργημά τους. Είναι αυτοί οι δάσκαλοι των νέων Ελλήνων; Ασφαλώς δεν είναι. Γιατί δεν είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα των εκπαιδευτικών που μετέρχονται τέτοια μέσα, προκειμένου να προωθήσουν τις θέσεις τους. Πιστεύω ότι η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τέτοιες συμπεριφορές, ούτε μπορεί να τις καλύψει. Γι` αυτό καλούμε τους φορείς, την ΑΔΕΔΥ και την ΟΛΜΕ, τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, αλλά και τα πολιτικά κόμματα, με λόγο ευθύνης να λάβουν θέση επί των συγκεκριμένων θεμάτων. Να δηλώσουν ευθέως αν καλύπτουν, αν συμφωνούν με τέτοιες συμπεριφορές. Αν όχι, πρέπει να αναδείξουν το σημείο της διαφοροποίησής τους. Επιτέλους, αυτή η χώρα θα πάει μπροστά, αν το επιθυμούμε όλοι και αν την προσπάθεια την κάνουμε από κοινού. Αν υπάρχουν και κάποιοι, λίγοι, οι οποίοι δεν επιθυμούν αυτή την πρόοδο, θα απομονωθούν. Θα απομονωθούν από όλους τους άλλους, τους πολλούς, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να παραμείνουν "αιχμάλωτοι" τέτοιων μικρών ομάδων, που κατά παράβαση των νόμων, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και καταστρατηγώντας το πλαίσιο κανόνων με το οποίο πρέπει όλοι να αναπτύσσουμε τη δημόσια δραστηριότητά μας, προβαίνουν σε τέτοιες πράξεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, και η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ έχουν πάρει θέση εναντίον αυτού του διαγωνισμού.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, ένας συνδικαλιστικός, πολιτικός ή κοινωνικός φορέας έχει πολλούς τρόπους να δηλώσει τις θέσεις του και να εκδηλώσει τις αντιρρήσεις του σε μία επιλογή ενός άλλου φορέα. Το θέμα είναι, αν στους τρόπους αυτούς, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνονται και τέτοιου είδους συμπεριφορές και δραστηριότητες, σαν αυτές οι οποίες εκδηλώνονται τις τελευταίες ημέρες. Τα φαινόμενα αυτά, κάθε άλλο παρά τιμούν το χώρο των εκπαιδευτικών. Επειδή, όμως, γνωρίζουμε όλοι ότι είναι φαινόμενα τα οποία αφορούν μία μικρή ομάδα εκπαιδευτικών -που αναπτύσσουν αυτή τη δραστηριότητα, επαναλαμβάνω, με τη συμπαράσταση ή συνέργεια ατόμων και ομάδων που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαιδευτική κοινότητα- γι` αυτό το λόγο και μόνο, πιστεύω ότι σώζεται η τιμή του εκπαιδευτικού κόσμου. Θα πρέπει, όμως, ο εκπαιδευτικός κόσμος μέσα από τους επίσημους φορείς τους να αποδοκιμάσει αυτές τις συμπεριφορές. Περί αυτού πρόκειται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν τιμούν το χώρο των εκπαιδευτικών, τιμούν το χώρο της Κυβέρνησης που κάθε φορά χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ για να περάσει ό,τι θέλει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία της Βουλής. Η Κυβέρνηση ψηφίζει, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, διατάξεις, νόμους, προκειμένου να προωθήσει μία πολιτική που θεωρεί ότι είναι απαραίτητη και χρήσιμη για τον τόπο. Η κατάργηση της επετηρίδας, ενός απαρχαιωμένου θεσμού, είναι περισσότερο από απαραίτητη. Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύει η επετηρίδα. Αυτή η εκσυγχρονιστική τομή βρίσκει κάποιους να μη συμφωνούν. Καλώς. Δεκτή η διαφωνία αυτή. Θα πρέπει τη διαφωνία τους, όμως, να την αναδεικνύουν με έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν θα οδηγεί σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις. Περί αυτού ομιλούμε. Κάθε συντεταγμένη πολιτεία έχει κανόνες με τους οποίους λειτουργεί. Αυτούς τους κανόνες πρέπει να τους σεβόμαστε όλοι. Οπως το κάνει η Κυβέρνηση, τα κόμματα, οι πολιτικοί, πρέπει να το κάνουν και οι συνδικαλιστές. Δεν είναι δυνατόν να μη δεσμεύονται κάποιοι από αυτό το κανονιστικό πλαίσιο και να θεωρούν εαυτούς ως πολίτες μιας ειδικής κατηγορίας με πλεονεκτήματα τα οποία έχουν μόνο εκείνοι. Δεν είναι δυνατόν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουν άλλο τρόπο αντίδρασης, κύριε Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς έχουν πάρα πολλούς τρόπους αντίδρασης. Αυτούς τους τρόπους τους οποίους όλοι μας κάποτε χρησιμοποιήσαμε και πάλι θα χρησιμοποιήσουμε αν πρέπει να προβάλουμε τα θέματα με τον τρόπο που θεωρούμε ότι πρέπει να τα προβάλουμε, προκειμένου να δηλώσουμε την πολιτική διαφοροποίησή μας. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις βιαιοπραγίες οι οποίες εκδηλώνονται.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το δημοσίευμα της ΕΞΟΥΣΙΑΣ που στο πρώτο θέμα της λέει ότι θα γίνει δημοψήφισμα για την ΟΝΕ γράφει ότι ο Πρωθυπουργός μελετά τη λύση αυτή για τον Σεπτέμβριο μετά από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ..

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μας απασχολεί τέτοιο θέμα. Η επιλογή για την ένταξη της χώρας μας με ισότιμο τρόπο στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση είναι εθνικής σημασίας. Είναι επιλογή από την οποία δεν πρόκειται να αποστούμε ούτε κατά το ελάχιστο. Η προσπάθεια την οποία κάνουμε, πιστεύουμε ότι θα στεφθεί από επιτυχία και θα ενταχθούμε στην ΟΝΕ, γιατί αυτό απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αφού αυτή η προοπτική είναι απόλυτα συνυφασμένη με την πορεία της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε προηγουμένως κ. Υπουργέ, ότι αν κάποιοι λίγοι δεν επιθυμούν την πρόοδο θα απομονωθούν. Τι εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Με την πολιτική αποδοκιμασία των φορέων. Φορείς που δεν πρέπει να καλύπτουν τέτοιες στάσεις και συμπεριφορές μελών τους ή πρέπει να αποδοκιμάζουν μια δραστηριότητα ατόμων, όταν η δραστηριότητα αυτή αναπτύσσεται με το συγκεκριμένο τρόπο. Με βιαιοπραγίες, με προσπάθεια κατάλυσης του κράτους δικαίου. Με παραβίαση συγκεκριμένων διατάξεων του ποινικού νόμου. Ολα αυτά δεν μπορεί να γίνουν παραδεκτά.

ΜΙΧΑΗΛ: Το οξύμωρο εδώ είναι ότι οι φορείς, οι περισσότεροι , τέλος πάντων, αυτή τη στιγμή έχουν διοικήσεις που έχουν εκλεγεί με τη σημαία του κυβερνώντος κόμματος.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους φορείς. Δεν νομίζω ότι οι φορείς έκαναν δηλώσεις, ώστε να καλύψουν αυτές τις συμπεριφορές. Αυτό καλούμε να κάνουν οι φορείς. Το αυτονόητο ζητούμε, δηλαδή.

ΜΙΧΑΗΛ: Ζητάτε, λοιπόν, από την ΟΛΜΕ να αποδοκιμάσει τους καθηγητές, από την ΟΤΟΕ να αποδοκιμάσει τους απεργούς της Ιονικής που σε προγενέστερες φάσεις ή μεταγενέστερες δημιουργούν προβλήματα, οι οποίες όμως διοικήσεις όλων αυτών των φορέων είναι στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, στο συνδικαλιστικό χώρο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ζητούμε το αυτονόητο. Να αποδοκιμαστούν συμπεριφορές και στάσεις οι οποίες δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την ανάπτυξη των συνδικαλιστικών αγώνων ή την εκδήλωση πολιτικών θέσεων. Οι θέσεις αυτές, βεβαίως, πρέπει να εκφράζονται, στο πλαίσιο μιας ευνοούμενης πολιτείας όπου υπάρχει πλουραλισμός και πολυφωνία. Αλλά, όχι με αυτό τον τρόπο.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι ηγεσίες αυτών των φορέων, αφού, λοιπόν, είναι και κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα εγκλιθούν στις εσωκομματικές διαδικασίες σας να λάβουν αυτή την εντολή;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι ηγεσίες των φορέων έχουν εκλεγεί από τα μέλη αυτών των κοινωνικών ομάδων, των κοινωνικών φορέων και στα μέλη τους απολογούνται.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση είναι υπερήφανη για τη χρήση των ΜΑΤ; Τείνουν τα ΜΑΤ να γίνουν το "μακρύ χέρι" εφαρμογής της πολιτικής της, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να πείσει τις ηγεσίες των καθηγητών για την επετηρίδα, των εργαζομένων στην Ιονική για την ιδιωτικοποίηση, την ΓΣΕΕ για μια σειρά πολιτικές. Είναι υπερήφανη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση είναι περήφανη γιατί έχει μια πλήρη πρόταση για τα προβλήματα της χώρας. Κάνω μια πρώτη επισήμανση. Ουδείς άλλος, για σειρά θεμάτων, έχει συγκεκριμένη πολιτική αντιπρόταση. Μια δεύτερη επισήμανση: Ασφαλώς, υπάρχει το πρόβλημα της εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Η εφαρμογή αυτής της πολιτικής δεν είναι δυνατό να επιβληθεί μέσω μηχανισμών, που, κάθε άλλο, παρά αποτελεί και για μας επιλογή. Δεν επιθυμούμε να αξιοποιούνται αυτοί οι μηχανισμοί ως οι καταλληλότεροι για την εφαρμογή μιας πολιτικής. Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο και τη συνεννόηση. Εχουμε επιδιώξει, κατά κόρον, εξαντλητικά, διαδικασίες συνεννόησης, διαλόγου και συνεργασίας. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να προωθούμε αυτές τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές. Μια τρίτη επισήμανση: Σε μια κοινωνία, σε μια πολιτεία η οποία είναι οργανωμένη υπάρχουν θεσμοί, υπάρχουν φορείς, οι οποίοι έχουν ρόλο και λόγο. Αν μας καλείτε να καταργήσουμε την Ελληνική Αστυνομία, θα σας απαντήσω ότι διαφωνούμε. Αν μας κατηγορείτε για το ότι έχουμε αφήσει στην Ελληνική Αστυνομία και μόνον την εφαρμογή της πολιτικής μας, θα σας απαντήσω ότι αδίκως ασκείτε αυτή την κριτική, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχει ψηφίσει αυτές τις πολιτικές, οι οποίες εφαρμόζονται ή πρέπει να εφαρμοστούν. Αλλά, βεβαίως, στο πλαίσιο των νόμων, και οι Δικαστικές Αρχές και οι Αστυνομικές Αρχές, όπως και οι συνδικαλιστικοί φορείς έχουν τη δυνατότητα της παρέμβασης, εντός των ορίων στα οποία πρέπει να κινούνται. Αν εσείς επιθυμείτε, στο πλαίσιο των κοινωνικών λειτουργιών, να μην αναθέτουμε σε τρίτους την εφαρμογή της πολιτικής μας, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Αν, όμως, ζητήσετε από την Κυβέρνηση να ισοπεδώσει τα πάντα και να παραδώσει την Κοινωνία μας αιχμάλωτη στις επιλογές και στις επιδιώξεις μικρών συντεχνιακών ομάδων, θα διαφωνήσουμε απόλυτα. Εχουμε και την αποφασιστικότητα και τη δυνατότητα, αυτή την πολιτική που έχουμε αποφασίσει, να την κάνουμε πράξη. Γιατί στην πράξη δοκιμάζεται η αξία μιας πολιτικής σύλληψης. Αυτό θα επιχειρήσουμε και αυτό θα γίνει, γιατί είναι απαραίτητο για τον τόπο.

ΚΙΑΟΣ: Στη Βουλή, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του λεγόμενου μάλιστα "εκσυγχρονιστικού μπλοκ", αντέδρασαν, και μάλιστα με ψηφοφορία, στη συγκεκριμένη διάταξη του Υπουργού Εσωτερικών για τους ετεροδημότες. Πώς σχολιάζετε και πώς ερμηνεύετε εσείς την αντίδραση ομάδων βουλευτών και αν εντάσσετε την αντίδραση αυτή στη λογική της συντεχνιακής ιστορίας που λέγατε προηγουμένως για μικρές ομάδες πολιτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ατυχές αυτό που κάνετε, να παραλληλίζετε δύο θέματα που δεν έχουν σχέση το ένα με το άλλο. Η Βουλή είναι ιδεώδης χώρος για να εκφράζονται ελεύθερα οι απόψεις. Εχει ληφθεί ομόφωνη απόφαση της Κυβέρνησης και προχωρούμε σ` αυτές τις εκσυγχρονιστικές αλλαγές που είναι απαραίτητες, ιδιαιτέρως όσον αφορά την ψήφο των ετεροδημοτών. Εχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε αυτή την ομόφωνη απόφαση της Κυβέρνησης και πρέπει την ευθύνη αυτή να τη σταθμίσουμε με την ευθύνη που έχουν οι βουλευτές να εκφράζουν τις απόψεις τους απόλυτα και κατά συνείδηση. Λέω ότι είναι ατυχές το παράδειγμα και ο παραλληλισμός που κάνατε, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά πως καθένας, ενώ εκφράζει τις απόψεις του, δεν εμποδίζει οποιονδήποτε άλλο να εκφράζει τις δικές του απόψεις. Πράγμα το οποίο γίνεται στο θέμα το οποίο συζητούσαμε, πριν. Οπου κάποιοι λίγοι δεν επιτρέπουν στους άλλους, που είναι και οι πολλοί, να ασκήσουν τα δικά τους δικαιώματα. Εχω τη γνώμη ότι το φαινόμενο αυτό, το οποίο είναι ένα φαινόμενο σύνηθες στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών -να εκφράζονται, δηλαδή, διάφορες απόψεις επί διαφόρων θεμάτων- δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην εξαγωγή συμπεράσματος περί της αντίδρασης που υπάρχει, όσον αφορά μία κυβερνητική επιλογή. Η κυβερνητική αυτή επιλογή είναι ομόφωνη. Ψηφίστηκε, έχει εύρος και απήχηση, όπως γνωρίζετε κι εσείς, και πολύ πέραν της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Αυτό δείχνει πως ήταν κάτι περισσότερο από ώριμο αυτό το θέμα και γι` αυτό, ακριβώς, η Κυβέρνησή μας προχωρά σ` αυτές τις απαραίτητες αλλαγές.

ΚΙΑΟΣ: Σας ρώτησα ειδικά, πώς εξηγείτε ακριβώς, αυτό που είπατε τώρα και εσείς, ότι είναι ομόφωνη η απόφαση της Κυβέρνησης και αντιδρά μερίς βουλευτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη Βουλή οι βουλευτές λένε τις απόψεις τους. Ουδείς μπορεί να επιβάλει σε κάποιον μια άλλη άποψη από αυτήν την οποία ο ίδιος πιστεύει και επιθυμεί να εκφράσει. Και αυτό, πάντοτε, γίνεται και πρέπει να γίνεται, με γνώμονα το γενικότερο συμφέρον για την αναβάθμιση των διαδικασιών του Κοινοβουλίου, αλλά, βεβαίως και για την προώθηση του κυβερνητικού έργου. Πολύ περισσότερο όταν συζητούνται θέματα, επί των οποίων έχουν ληφθεί από τα Οργανα της Κυβέρνησης, ομοφώνως, αποφάσεις.

ΚΩΣΤΑΝΤΗΣ: Σε προηγούμενη απάντησή σας είπατε ότι η Κυβέρνηση θέλει διάλογο με τους ενδιαφερομένους. Ωστόσο, κατηγορείστε από αυτούς που τελευταία βγαίνουν στο δρόμο, απεργούς της Ιονικής κ.λπ. ότι δεν διεξάγεται κανένας διάλογος τελευταία και απλώς καλούνται να υλοποιήσουν ειλημμένες αποφάσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Διάλογος έγινε, γίνεται και θα γίνεται, γιατί πιστεύουμε στην αξία του διαλόγου. Γνωρίζετε ότι ο θεσμός του κοινωνικού διαλόγου, αποτελεί γεγονός για την πατρίδα μας. Γνωρίζετε ότι για επιμέρους θέματα οι αρμόδιοι υπουργοί, οι επικεφαλής οργανισμών συζητούν με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Αυτό το οποίο, όμως, δεν είναι παραδεκτό και δεν πρόκειται να γίνει, είναι να αλλάξουμε ρόλους: Να παραδώσουμε την Κυβέρνηση στους λίγους εκείνους, οι οποίοι εννοούν το διάλογο, μόνο ως δική τους δυνατότητα να επιβάλουν την άποψή τους. Κι αυτό δεν είναι επιτρεπτό, πολύ περισσότερο όταν έχουν προηγηθεί κοινοβουλευτικές διαδικασίες, στο πλαίσιο των οποίων έχουν ληφθεί αποφάσεις ή έχουν ληφθεί αποφάσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες αποφάσεις βρίσκονται στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει εξαγγείλει προς τον ελληνικό λαό και έχει λάβει την έγκρισή του να το εφαρμόσει. Ανατρέπουμε βασικές αρχές λειτουργίας του πολιτεύματος, αν θέτουμε με τέτοιο τρόπο τα αιτήματα περί διαλόγου. Διότι, βεβαίως, ο διάλογος έχει τη θέση του, αλλά για να έχει αξία πρέπει να είναι διάλογος ευθύνης και σύνθεσης των απόψεων, διάλογος ο οποίος διεξάγεται με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα και όχι για να επιβάλει η μια πλευρά στην άλλη τις απόψεις της. Καθένας έχει συγκεκριμένο ρόλο. Και το ρόλο που έχει ο καθένας του τον έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός. Δεν μπορεί να υποκαταστήσουμε τον ελληνικό λαό.

ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, προηγουμένως, αναφερόμενος στη μικρή ομάδα -όπως είπατε- των αδιόριστων καθηγητών, αναφερθήκατε σε συντεχνιακή ομάδα, καθώς και ότι υπάρχει συνέργια ατόμων -είπατε- που δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση. Σε ποιους αναφέρεστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρομαι σε άτομα που δεν έχουν την ιδιότητα του εκπαιδευτικού. Είναι άτομα τα οποία έχουν, ίσως, μια αναρχική ιδεολογία. Παίρνουν μέρος σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Είναι δικαίωμά τους. Δεν επιτρέπεται, όμως, η διεκδίκηση για την ικανοποίηση αιτημάτων από την πλευρά των εκπαιδευτικών να παίρνει έναν τέτοιο χαρακτήρα, ώστε μέσω βιαιοπραγιών και άνομων πράξεων να δίνει την εντύπωση ότι οι εκπαιδευτικοί επιχειρούν να καταλύσουν τον κράτος δικαίου.

ΚΙΑΟΣ: Μια διευκρίνιση αν επιτρέπεται. Επειδή, είπατε συγκεκριμένα ότι αναφέρεστε σε άτομα τα οποία έχουν αναρχική ιδεολογία...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, "ίσως".

ΚΙΑΟΣ: Επειδή έχουν αναρχική ιδεολογία, δηλαδή; Η ιδεολογία είναι το πρόβλημα για την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό καταλάβατε; Αυτό απάντησα;

ΚΙΑΟΣ: Είπατε "έχουν αναρχική ιδεολογία" ...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό απάντησα; Αυτό καταλάβατε;

ΚΙΑΟΣ: Διευκρίνιση ζήτησα να κάνετε,

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι είναι δικαίωμά τους να κινητοποιούνται. Οπως όλοι οι πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικών προτιμήσεων και ιδεολογικών πεποιθήσεων, έχουν και οι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας τα ίδια δικαιώματα. Δεν έχουν, όμως, περισσότερα. Αυτό είπα πριν. Δεν έχουν κάποια πλεονεκτήματα, ούτε κάποια ιδεολογικά άλλοθι, τα οποία τους επιτρέπουν να προβαίνουν σε βίαιες πράξεις, χάριν της ιδεολογίας τους. Ηταν σαφή αυτά τα οποία είπα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Επανέρχομαι, κ. Υπουργέ. Αφού η Κυβέρνηση έκανε αυτό το βήμα με την ψήφο των ετεροδημοτών, γιατί δεν αντιμετωπίζει θετικά και το άλλο μεγάλο θέμα, καταγραφής της "λευκής ψήφου" που πρέπει να είναι ισότιμη με την ψήφο προς τα κόμματα, τις ομάδες των αναρχικών και μη κ.λπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα συζητήθηκαν. Η Κυβέρνηση έκρινε ότι έπρεπε να προχωρήσει σε αυτές τις αλλαγές, σε αυτή τη φάση. Οι αποφάσεις αυτές ήταν ομόφωνες. Αποτέλεσαν τον κοινό τόπο -θα έλεγα- του ΠΑΣΟΚ, που μέσω αυτής της πρότασης, προχωρά σε απαραίτητες και ώριμες αλλαγές. Δεν έχω να κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή, όπως διαπιστώνουμε όλοι, εσχάτως, το κύμα αντιδράσεων σε μια μερίδα του κόσμου εξαπλώνεται, είδαμε και τον Πρωθυπουργό, χθες και προχθές, στο Εκτελεστικό Γραφείο, σε δύο διαφορετικού τόνου ομιλίες, υπάρχει σκέψη στην Κυβέρνηση να επιδιώξει μια ευρύτερη κοινωνική συσπείρωση, μέσω μια συγκεκριμένης πολιτικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι η πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση, επειδή εγγίζει τις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, αυτομάτως οδηγεί σε τέτοιες εθνικού χαρακτήρα συσπειρώσεις. Ιδιαίτερα, όσον αφορά το μεγάλο στόχο, για την προοπτική της χώρας στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Μίλησα γι αυτό πριν. Και είπα ότι θα ακολουθήσουμε αταλάντευτα την πολιτική αυτή, γιατί ακριβώς είναι η μόνη ενδεδειγμένη, προκειμένου η Ελλάδα να είναι τον 21ο αιώνα μια ισχυρή χώρα στην Ενωμένη Ευρώπη. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αποστούμε από αυτές τις πολιτικές επιλογές. Ούτε υπάρχει άλλος δρόμος, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει, πέρα από το να συνεχίσουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Καλούμε, ταυτόχρονα, τους πάντες, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, αλλά και μεμονωμένα άτομα που αναγνωρίζουν την αξία αυτής της προσπάθειας, να συμβάλουν στην επιτυχία της, επειδή ακριβώς δέχονται τον πρωταρχικής εθνικής σημασίας στόχο που έχουμε θέσει.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Με συγχωρείτε που ξανάρχομαι, μπορεί να μην καταλαβαίνω πολύ καλά. Εκεί που λέτε, σχετικά με το δημοψήφισμα, δεν μας απασχολεί τέτοιο θέμα, είναι, δηλαδή, μια διάψευση, δεν πρόκειται να γίνει. Καλά το καταλαβαίνω;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολύ καλά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Προηγουμένως είπατε ότι η Κυβέρνηση πήρε ομόφωνη απόφαση στο θέμα των ετεροδημοτών. Η Κυβέρνηση ρώτησε τους βουλευτές που είναι άμεσα ενδιαφερόμενοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Σχετικές συζητήσεις έχουν γίνει κατ' επανάληψη, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών και κομματικών οργάνων. Το γνωρίζετε πολύ καλά, όσοι παρακολουθείτε από κοντά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Εχουν συνεδριάσει οι ΚΤΕ, οι οποίοι έχουν το συναφές αντικείμενο και τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί. Αυτό πάντα γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις, προκειμένου να προωθηθεί μια νομοθετική πρωτοβουλία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εννέα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντέδρασαν είπαν ότι δεν έγινε καμία συζήτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε συζήτηση και μάλιστα επανειλημμένως. Βεβαίως, έγινε συζήτηση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 11 June 1998 - 16:14:23 UTC