Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-05-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8.5.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Δύο ήταν τα θέματα της συζήτησης:

* Πρώτα συζητήσαμε την ίδρυση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Αποφασίσαμε να καταρτιστεί νομοσχέδιο, το οποίο τους επόμενους μήνες -εντός του καλοκαιριού- θα κατατεθεί στη Βουλή. Σήμερα πήραμε την πολιτική απόφαση για την ίδρυση του φορέα αυτού και καταλήξαμε στο γενικό πολιτικό πλαίσιο. Ο φορέας αυτός συζητείται στην πατρίδα μας επί πολλά χρόνια. Επιτέλους, λαμβάνεται απόφαση για τη δημιουργία του. Πιστεύω ότι καλύπτει ένα μεγάλο κενό και θα προσφέρει υπηρεσίες στον καταναλωτή και στον πολίτη, ο οποίος για όποια τρόφιμα ή ποτά καταναλώνει θα έχει πλέον μια έγκυρη διαβεβαίωση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις καταλληλότητας και ποιότητας, οι οποίες θα έχουν προσδιοριστεί εκ των προτέρων. Είναι μια μεγάλη προσφορά, υπέρ της δημόσιας υγείας. Πιστεύουμε ότι η απόφαση αυτή είναι σημαντική.

* Επίσης, συζητήσαμε ζητήματα που αφορούν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και αυτό ήταν το δεύτερο θέμα της σημερινής συνεδρίασης. Ο αρμόδιος Υπουργός έχει κάνει αναλυτικές δηλώσεις. Μπορώ να αρκεστώ σε λίγα στοιχεία μόνο, λέγοντας ότι τα κύρια θέματα που συζητήσαμε αφορούν τις μεταρρυθμιστικές, αλλά και τις θεσμικές αλλαγές στο χώρο του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και κυρίως των Οργανισμών που εποπτεύει -όπως είναι οι Οργανισμοί Λιμένων- καθώς και η συνέχιση των έργων υποδομής. Ακόμη, μας απασχόλησε το θέμα της απόκτησης νέων υλικοτεχνικών υποδομών από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στην αποστολή του. Υπάρχει το περίφημο θέμα των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης. Το θέμα αυτό μετά την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής βρίσκεται ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να έχουμε τη δική του γνωμοδότηση. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα ανταγωνισμού της Ελληνικής Ναυτιλίας, όπως είναι η σύνθεση πληρωμάτων, θέματα που αφορούν το ΝΑΤ και θέματα που αφορούν τον εμπλουτισμό του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό. Ηδη, το 1997 προσλήφθηκαν 300 νέοι στο Λιμενικό Σώμα, με το αντικειμενικό σύστημα των μορίων. Είναι σημαντικό, παρά το ότι ξενίζει ότι αυτό γίνεται για πρώτη φορά, το ότι οι νέοι αυτοί είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου.

* Εισαγωγικώς, μπορώ να σας πω ότι, μεταξύ των άλλων, έγινε αναφορά στη δημιουργία διϋπουργικών επιτροπών που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Πολιτικής Γραμματείας του Κινήματος και της Κυβερνητικής Επιτροπής. Αυτές οι διϋπουργικές Επιτροπές παίρνουν έναν τυπικό χαρακτήρα, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

* Επίσης, αποφασίστηκε πέραν των εξορμήσεων στελεχών του Κόμματος, που έχει προγραμματίσει το Κίνημά μας στην ελληνική επαρχία, να υπάρχει για μια περίοδο δύο μηνών, από τις 15 Μαίου, έως τις 15 Ιουλίου, σε καθημερινή βάση εξόρμηση κλιμακίων στην ελληνική επαρχία, που θα περιλαμβάνουν εκπροσώπους διαφόρων υπουργείων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα κατά τόπους προβλήματα, σε διάφορους τομείς. Αυτά, είναι στο πλαίσιο της δραστηριότητας που έχει σχεδιαστεί για την επόμενη περίοδο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να μου πείτε γιατί εσείς λέτε 300 και ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας είπε 500. Πόσοι ακριβώς προσελήφθησαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Με το διαγωνισμό που έγινε το 1997 προσλήφθηκαν 300. Είναι αυτοί, οι οποίοι εισήχθησαν με το σύστημα των μορίων. Θα προσληφθούν άλλοι 500 με νέα προκήρυξη που θα γίνει εντός των ημερών. Μεταξύ αυτών ένας μεγάλος αριθμός, περίπου 200, θα επιλεγεί και με άλλα κριτήρια, εκτός των μορίων, όπως είναι η εμπειρία λόγω υπηρέτησης σε ειδικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Π.χ. κάποιοι που υπηρέτησαν ως καταδρομείς και έχουν τη φυσική και οργανική δυνατότητα να αντιμετωπίζουν ειδικές καταστάσεις, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Λιμενικού Σώματος. Αντιλαμβάνεστε τι ακριβώς εννοώ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω την πολιτική εποπτεία στο Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Ποτών, ποιος θα την έχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Την πολιτική εποπτεία αποφασίσαμε ότι θα την έχει το υπουργείο Ανάπτυξης. Στο θέμα αυτό διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις. Οι συναρμόδιοι υπουργοί, προκειμένου να λάβει την τελική μορφή το νομοσχέδιο, που ήδη είναι υπό κατάρτιση, θα συνεργαστούν και πάλι, ώστε να έχουμε το πλήρες κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι διαφώνησαν δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρξε διαφωνία. Ο κ. Τζουμάκας εξέφρασε μια επιφύλαξη για το αν πρέπει, επί παραδείγματι, ο Οργανισμός αυτός να τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Γεωργίας ή του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αλλά, είπαμε, όπως προβλέπεται άλλωστε και στην εισήγηση, ότι τελικά το Υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να συγκεντρώσει όλες αυτές τις δραστηριότητες, που σήμερα είναι διάσπαρτες σε διάφορους Τομείς και Υπουργεία, προκειμένου να υπάρχει μια συντονισμένη και αποτελεσματική παρέμβαση σ' αυτά τα θέματα. Σήμερα, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με τους Αστυκτηνίατρους, το Υπουργείο Υγείας βεβαίως, το Υπουργείο Οικονομικών με το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Υπουργείο Εμπορίου με τους ελέγχους που και αυτό διεξάγει, έχουν υπηρεσίες, όργανα, αρμοδιότητες και ανθρώπους, που ασχολούνται με τα θέματα αυτά. Νομίζουμε, λοιπόν, πως είναι απαραίτητο, πλέον, να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας, ο οποίος θα αναλάβει αυτό το καθήκον. Αυτή είναι η απόφαση που λάβαμε σήμερα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο ο κ. Τζουμάκας, δηλαδή, διαφώνησε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εξέφρασε διαφωνία. Σας είπα ότι αναπτύσσοντας τις απόψεις του ο κ. Τζουμάκας θεώρησε ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει μια τέτοια, κατά κύριο λόγο, αρμοδιότητα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μόνο ο κ. Τζουμάκας;

ΡΕΠΠΑΣ: Μόνο ο κ. Τζουμάκας -μπορώ να πω- ότι έκανε μια τέτοια διατύπωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γείτονας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γείτονας, ο οποίος ήρθε καθυστερημένος στη συνεδρίαση γιατί συμμετείχε σε κοινοβουλευτική διαδικασία, είπε ότι το θέμα αυτό είναι, κυρίως, θέμα δημόσιας υγείας. Οπως ακριβώς, πριν από αυτόν, είχε μιλήσει και είπε το ίδιο και ο Υφυπουργός κ. Κοτσώνης. Αλλά όλοι δέχονται -το είπα άλλωστε στην εισαγωγή μου- ότι ασφαλώς, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία, προχωρούμε στη δημιουργία αυτού του Φορέα. Σ' αυτό συμφωνούμε όλοι.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ο Πρωθυπουργός έκανε κάποια εισήγηση στην έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου και τι είπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός για τα θέματα που συζητούνται στο Υπουργικό Συμβούλιο, κάνει μικρές εισαγωγικές ομιλίες, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του, στοιχεία που έχουν προκύψει από τη συνεργασία του με τους αρμόδιους Υπουργούς. Αυτό έγινε και σήμερα. Για άλλα θέματα ο Πρωθυπουργός κάνει συνήθως αναφορές. Σήμερα αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν τις εξορμήσεις προβολής του κυβερνητικού έργου και αντιμετώπισης, επί τόπου, διαφόρων προβλημάτων, που προκύπτουν σε περιοχές της χώρας, από κλιμάκια διϋπουργικής σύνθεσης.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Δηλαδή, δεν ενημέρωσε για τα θέματα του Σαββατοκύριακού, για την ΟΝΕ, για το ΕΥΡΩ κ.λπ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανε μια πολύ μικρή αναφορά σ' αυτό το θέμα ο Πρωθυπουργός και είπαμε ότι το υλικό που υπάρχει στη διάθεση των συναδέλφων Υπουργών και όλων των στελεχών, είναι πλούσιο και προσφέρεται, προκειμένου να έχουμε μια πλήρη γνώση, του τι ακριβώς σημαίνει η εξέλιξη αυτή των τελευταίων ημερών. Μίλησε άλλωστε τόσο εκτεταμένα χθες γι αυτό το θέμα, που δεν νομίζω ότι υπήρχε κενό για να επανέλθει σήμερα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Απηύθυνε κάποιες παραινέσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις ή για τους ρυθμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία, στην οποία, ήδη, είμαστε σε πάρα πολύ καλό σημείο, γιατί η προσπάθειά μας δεν διακόπτεται επειδή ακριβώς είχαμε αυτή την ευχάριστη εξέλιξη. Ισα-ίσα πρέπει με την ίδια ένταση να συνεχιστεί, προκειμένου να επιτύχουμε το τελικό στόχο μας. Μέχρι να τον επιτύχουμε δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε χαλάρωση στις προσπάθειές μας. Αυτό είναι αυτονόητο και νομίζω ότι όλοι δέχεστε πως είναι μια πολύ λογική επισήμανση.

ΠΑΡΙΣ: Θα μπορούσατε να μας πείτε πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η πώληση της Ιονικής Τράπεζας, να μας δώσετε ένα χρονοδιάγραμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Εμπορική Τράπεζα μετά και την ανακοίνωση της θέσης της Κυβέρνησης, είναι αυτή η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί τα σχετικά θέματα. Είπαμε ποια θα είναι η διαδικασία. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο. Η διαδικασία μέσω της διάθεσης μετοχών, πλειοψηφικού πακέτου μάλιστα της Ιονικής Τράπεζας, συντομότατα θα αρχίσει. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη διαδικασία που μπορούσε να επιλεγεί προκειμένου, εκτός των άλλων, να διασφαλίσουμε και τις θέσεις εργασίας των υπαλλήλων σ' αυτό το συγκρότημα. Γιατί υπάρχει ένα θέμα αντιδράσεων το οποίο γνωρίζετε και εσείς. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δικαιολογημένες αυτές οι αντιδράσεις. Οι εξελίξεις, τα επόμενα χρόνια, οδηγούν σε ένα έντονο ανταγωνισμό μεταξύ και των Τραπεζών. Τράπεζες οι οποίες είναι μικρές και δεν έχουν ισχυρές κεφαλαιακές βάσεις δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν με αποτέλεσμα το κλείσιμο των Τραπεζών αυτών να οδηγεί και σε απώλεια της θέσης εργασίας των όσων σήμερα ασχολούνται σ' αυτό τον τομέα. Εμείς, λοιπόν -αντιθέτως με ό,τι προέβλεπε μια σχετική πρόταση, να προχωρήσουμε δηλαδή σε συγχώνευση της Εμπορικής με την Ιονική, η οποία όμως πρόταση-εισήγηση θα οδηγούσε αναγκαστικώς στην απόλυση 3.500 υπαλλήλων- επιλέξαμε να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία, θέτοντας, μεταξύ των άλλων, και ως κριτήριο αυτό το κοινωνικό μέγεθος. Τη διασφάλιση, δηλαδή, του καθεστώτος εργασίας γι' αυτούς τους υπαλλήλους. Πιστεύουμε ότι αυτό αποδεικνύει και ευαισθησία και ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους και θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι οι συνθήκες οι οποίες πλέον δημιουργούνται σε διεθνές επίπεδο, χωρίς προστατευτισμό για τη χώρα μας, επιβάλλουν τέτοιες τομές.

ΠΑΡΙΣ: Υπάρχει πολιτική απόφαση να τη δώσετε στην ΠΙΣΤΕΩΣ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε πολιτική απόφαση. Χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει απόφαση οποιασδήποτε μορφής. Οι αποφάσεις λαμβάνονται όταν ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και αποτιμάται το όφελος το οποίο έχει προκύψει υπέρ της μιας ή της άλλης επιλογής. Είναι πολύ πρόωρο να μιλήσουμε γι' αυτό αυτή την ώρα.

ΠΑΡΙΣ: Ξένοι Οίκοι έχουν δείξει κάποιο ενδιαφέρον;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, αλλά σας είπα και πάλι ότι η διαδικασία αυτή είναι στην αφετηρία της. Δεν είναι δυνατόν, αν κάποιος φιλολογικά ή θεωρητικά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στο πλαίσιο κάποιων συζητήσεων, αυτό να προσμετρηθεί ως εκδήλωση ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας. Οταν αυτή η διαδικασία ξεκινήσει, στο πλαίσιο αυτής της συγκεκριμένης διαδικασίας, θα κληθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν μέρος και να διεκδικήσουν αυτό που θεωρούν ότι είναι και γι' αυτούς ωφέλιμο.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο πράγματα για τα θέματα Εμπορικής Ναυτιλίας. Ως προς τους Οργανισμούς Λιμένων υπάρχει κάποια νεώτερη απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε αποφασίσει ότι θα προχωρήσουμε σε μετοχοποιήσεις. Ο ιδιωτικός τομέας σε όλη την Ευρώπη, σε όλα τα λιμάνια, έχει μια σημαντική παρουσία και βοηθά στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των λιμένων αυτών. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η λειτουργία ενός λιμανιού αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την οικονομία μιας χώρας. Εμείς, λοιπόν, πιστεύουμε ότι αφού μετατραπούν οι βασικοί λιμένες από οργανισμοί που είναι σήμερα σε ανώνυμες εταιρείες, αφού αντιμετωπισθούν ορισμένα λειτουργικά προβλήματα τα οποία σήμερα υπάρχουν, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε μετοχοποιήσεις, κατά το πρότυπο άλλων παρεμβάσεων που έχουμε κάνει, προκειμένου οι λιμένες αυτοί να έχουν μια καλύτερη λειτουργία και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των θεμάτων. Αυτό αποφασίσθηκε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Απλά σήμερα επισημοποιήθηκε αυτό που ήταν ήδη γνωστό.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Για ποιους λιμένες μιλάμε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης. Εκεί που υπάρχουν οργανισμοί. Σε πολλά από τα λιμάνια τα οποία είναι μεγάλα γνωρίζετε ότι η διαχείριση γίνεται από τα Λιμενικά Ταμεία. Μιλούμε για τους Οργανισμούς Λιμένων.

ΚΙΑΟΣ: Εγινε κάποια αναφορά και η διένεξη που είχαμε τον τελευταίο καιρό στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς μεταξύ του κ. Σουμάκη και του κ. Κλαυδιανού;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε αναφορά σ' αυτό το θέμα, ούτε τέθηκε από οποιονδήποτε τέτοιο θέμα.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στο θέμα των ελικοπτέρων ποια ήταν η ενημέρωση που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο; Πού βρισκόμαστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε κάποια ειδική ενημέρωση. Απλά επειδή είναι ένα θέμα που έχετε θέσει εσείς εδώ, έχω να σας πω αυτές τις πληροφορίες από τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση που του απευθύνθηκε και σας μεταφέρω την πληροφόρηση την οποία μας έδωσε.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Είπατε κε Υπουργέ, ότι στο διάστημα από 15 Μαϊου έως 15 Ιουλίου θα υπάρχουν κυβερνητικά κλιμάκια που θα επισκεφθούν την επαρχία. Σε κάποια από αυτά τα κλιμάκια θα τεθεί επικεφαλής και ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι τα κλιμάκια αυτά θα επισκέπτονται διάφορες περιοχές της χώρας. Ο σχεδιασμός αυτών των εξορμήσεων γίνεται από διυπουργική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Λαλιώτης, ο κ. Παπαδήμας, ο κ Πάχτας και ο κ. Πασχαλίδης. Στόχος αυτών των εξορμήσεων των κλιμακίων, στα οποία, επαναλαμβάνω, θα μετέχουν εκπρόσωποι διαφόρων υπουργείων, στελέχη των υπουργείων, θα είναι να συζητούνται προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας και να δίδονται επιτόπου λύσεις.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Ο Πρωθυπουργός σε κάποια από αυτά θα τεθεί επικεφαλής;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα των περιοδειών του Πρωθυπουργού είναι ένα άλλο θέμα. Σας είπα ότι αυτές οι εξορμήσεις έχουν ένα άλλο αντικείμενο. Το θέμα των περιοδειών του Πρωθυπουργού είναι ένα θέμα ανοιχτό. Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις, για το πότε και που θα κάνει επισκέψεις ο Πρωθυπουργός στην ελληνική περιφέρεια.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Επ' αυτού μήπως υπάρχουν κάποιες ανακοινώσεις για τους επόμενους δύο μήνες; Επειδή νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες μεταβολές σε σχέση...

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν σχέδια και έχουν διατυπωθεί προτάσεις για επισκέψεις του Πρωθυπουργός στην ελληνική περιφέρεια. Δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση , γι' αυτό και δεν είναι σωστό να κάνουμε ανακοινώσεις.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Επειδή νομίζω ότι έχει αναβληθεί μια συνάντηση με τους Πρωθυπουργούς της Ρουμανίας, Βουλγαρίας ...

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας ενημερώσω γι' αυτό. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει τεθεί εδώ και πολύ καιρό. Εχει γραφεί άλλωστε ότι πρόκειται να γίνει μια τριμερής συνάντηση των ηγετών Ελλάδας-Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Επρόκειτο να γίνει στο Ναύπλιο. Η συνάντηση αυτή αποφασίσθηκε τελικώς να γίνει στους Δελφούς τέλος του μήνα. Μένει να εξεταστούν διάφορες λεπτομέρειες.

ΚΙΑΟΣ: Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Σάμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν έχει αποφασιστεί τίποτα, προκειμένου να μπορώ και εγώ να κάνω σήμερα μια επίσημη ανακοίνωση.

ΚΙΑΟΣ: Μήπως ανεβλήθη;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν είχε αποφασιστεί ποτέ τίποτα. Αρα, δεν τίθεται και θέμα ακύρωσης ή αναβολής. Ολα εξετάζονται.

ΚΙΑΟΣ: Οι επισκέψεις των άλλων κλιμακίων θα συνεχιστούν ως τις δημοτικές εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, είναι μέχρι τις 15 Ιουλίου. Μετά υπάρχουν τα περίφημα μπάνια του λαού και πρέπει να δεχθείτε ότι και οι πολιτικοί, όπως και τα στελέχη των Υπουργείων, ανήκουν στον ελληνικό λαό και δικαιούνται και αυτοί να έχουν μία ανάπαυλα.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Οταν λέτε στελέχη, ποιού επιπέδου στελέχη εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναλόγως, θα το κρίνει κάθε Υπουργείο.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Υπουργοί και Υφυπουργοί θα είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί να είναι και Υπουργοί και Υφυπουργοί. Αναλόγως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός αύριο έχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει ένα πρόγραμμα το οποίο, αρκετές ημέρες πριν, αποφασίζεται και τηρείται. Αύριο, δεν προβλέπεται κάποια συγκεκριμένη συνάντηση του Πρωθυπουργού. Δεν προβλέπεται κάποια επίσημη ή δημόσια δραστηριότητα. Θα σας ανακοινώσω τη Δευτέρα ποιες δραστηριότητες θα έχει ο Πρωθυπουργός εντός της ερχόμενης εβδομάδας. Τα Σαββατοκύριακα, μεταξύ των άλλων, έχει τη δυνατότητα να μελετά φακέλους, να ενημερώνεται και να καταλήγει σε συγκεκριμένες επιλογές, προκειμένου από τη Δευτέρα κιόλας που ξεκινά το έντονο πρόγραμμά του, να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα διάφορα θέματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν θα πάει στην ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει γι' αυτό το θέμα.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς εξηγείται το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, 24 ώρες μετά το θόρυβο που έγινε για τη δημιουργία γραφείων του ΡΚΚ στην Αθήνα, και τα άλλα σχετικά, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις ελληνικές εξηγήσεις που δόθηκαν; Δεν υπήρχαν αυτές οι πληροφορίες, πριν εκφράσει τη δυσαρέσκειά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή είναι πληροφορίες ...;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα δώσω καμία εξήγηση. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ποια είναι η θέση μας. Την διατυπώσαμε με απόλυτη σαφήνεια. Δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε κατηγορία εναντίον της Ελλάδος γι' αυτά τα θέματα, δοθέντος ότι ποτέ η ελληνική θέση για τα θέματα που έχουν σχέση με τέτοιες δραστηριότητες, δεν ήταν θέση η οποία επιδεχόταν πολλές ερμηνείες. Με αυτή την έννοια, είναι αδικαιολόγητη όλη αυτή η κριτική η οποία ασκήθηκε. Χαιρόμαστε, βεβαίως, και είναι θετικό το ότι, έστω και καθυστερημένα, υπάρχει μία ενημέρωση φαίνεται και του άλλου παράγοντα και μία αναγνώριση ότι με συνέπεια και η Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια γραμμή, όπως και άλλες χώρες της Ε.Ε., αντιμετώπισης τέτοιων θεμάτων.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Ο κ. Μπερνς αμέσως μετά τη διαδικασία αυτή πήγε στο Υπουργείο Εξωτερικών, αν δεν κάνω λάθος, να αναφέρει τις απόψεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι πραγματικά είναι ικανοποιημένο με τις ελληνικές θέσεις. Ο κ. Μπερνς πριν πάει και με βάση τις πληροφορίες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν είχε ελέγξει αν υπάρχει εδώ γραφεί ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορείτε να έχετε πληροφόρηση από τον κ. Μπερνς. Εγώ γνωρίζω ότι εδώ και αρκετές ημέρες έχουμε αποσαφηνίσει τις θέσεις μας. Το ξέρετε κι εσείς, έχει γραφτεί στις εφημερίδες ποια είναι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης και έχουμε κάνει και σχετικές δηλώσεις σε διάφορα επίπεδα. Νομίζω ότι όλα αυτά τα θέματα ήταν γνωστά ευθύς εξαρχής, ώστε δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται περαιτέρω συζήτηση για αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν ήταν επέμβαση στα εσωτερικά μας; Δεν έπρεπε να διαμαρτυρηθούμε γι' αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε Κυβέρνηση, γνωρίζετε πολύ καλά ότι αναπτύσσει τις δικές της θέσεις. Η Κυβέρνηση των ΗΠΑ θεώρησε ότι έπρεπε να διατυπώσει αυτή τη θέση. Δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε διάβημα διαμαρτυρίας, με την έννοια ότι δεν μας αφορά αρνητικά η θέση αυτή, γιατί δεν ήταν θέση κατηγορίας κατά της Ελλάδος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μας αφορά; Πώς δεν μας αφορά; Την Ελλάδα αφορά.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Ηταν θέση η οποία εξέφραζε την πολιτική των ΗΠΑ αφενός και αφετέρου ζητούσε μία πληροφορία για το ποια είναι η θέση της Ελλάδος. Αλλά, η θέση της Ελλάδος είχε γίνει γνωστή αρκετές ημέρες πριν. Δεν κατηγορήθηκε η Ελλάδα, προκειμένου να υπάρχει λόγος από τη δική μας πλευρά να αντιδράσουμε αναλόγως.

ΠΑΡΙΣ: Ηθελα να ρωτήσω πώς αισθάνεται η Κυβέρνηση από τη χαμηλή προσέλευση την οποία θα έχει αυτό το Συμβούλιο που πραγματοποιείται στη Ρόδο; Ούτε ο κ. Κίνκελ έρχεται, ούτε ο Βρετανός, ούτε ο Γάλλος. Και ενόψει μάλιστα ότι θα υπήρχαν σημαντικές αποφάσεις. Γιατί στη Βουλιαγμένη, που είχαν συναντηθεί οι αρχηγοί των Επιτελείων, υπήρχαν προς έγκριση σημαντικά θέματα. Και ξαφνικά δεν έρχονται οι πιο βασικοί.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα απαντήσω εκ μέρους άλλων Κυβερνήσεων. Γνωρίζετε ότι ασκούμε την Προεδρία της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι ένας σημαντικός διεθνής οργανισμός. Η προσπάθεια που θα κάνουμε ως χώρα που έχει την Προεδρία, θα είναι στην κατεύθυνση να αποσαφηνίσουμε, ακόμη περισσότερο, την ταυτότητα αυτού του Οργανισμού. Να τον ενισχύσουμε, προκειμένου να αναδειχθεί στα καθήκοντα τα οποία πρέπει να ασκεί ή να έχει τη δυνατότητα να ασκεί. Γιατί σήμερα δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Και νομίζω ότι η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση τα περισσότερα χρόνια μέχρι τώρα, βεβαίως, είχε έναν πολιτικό ρόλο. Τα επόμενα χρόνια εμείς θα συμβάλουμε -αυτή είναι η θέση μας- ώστε να έχει και ένα ρόλο εκτελεστικό των αποφάσεων που λαμβάνονται. Αυτό είναι το νόημα της δικής μας Προεδρίας. Πιστεύω ότι σ' αυτή την κατεύθυνση θα δείξουν ενδιαφέρον και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν στη ΔΕΕ. Οι εκπρόσωποι των Κυβερνήσεων στις οποίες αναφερθήκατε, πιστεύω ότι θα έχουν μια θετική και γόνιμη παρουσία στο πλαίσιο αυτών των συνεδριάσεων, ώστε να συμβάλουν από τη δική τους πλευρά.

ΚΙΑΟΣ: Τι έχετε να απαντήσετε σ' αυτά που σας καταλόγισε η "Ελευθεροτυπία" χθες, για το θέμα του "Ξυστό" και τη σύμβαση που έχει υπογραφεί και συνεχίζεται κτλ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί της εφημερίδας έτσι όπως αναπτύσσονται και ότι τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιεί είναι κάποια πολιτικά επιχειρήματα, τα οποία δεν έχουν νομική βάση. Τα στοιχεία είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου. Εδωσε απάντηση το Υπουργείο Οικονομικών με δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες. Σήμερα, το θέμα αυτό συζητείται στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στη Βουλή. Απαντά ο αρμόδιος Υπουργός. Δεν είναι δυνατόν εγώ να υποκαταστήσω τον αρμόδιο Υπουργό. Πιστεύω ότι είναι άδικοι και αστήρικτοι αυτοί οι ισχυρισμοί της εφημερίδας. Παντελώς άδικοι και παντελώς αστήρικτοι. Και πρέπει να σας πω ότι υπάρχει πρόταση, την οποία έχει κάνει η Επιτροπή Διοίκησης Κρατικών Λαχείων, η οποία εισηγείται ακριβώς από το 1997, να μην ανανεωθεί η υπάρχουσα σύμβαση (η σύμβαση δηλαδή, η οποία είναι σε εξέλιξη) και προτείνει να γίνει διαπραγμάτευση, προκειμένου με τον ανάδοχο να συναφθεί μια νέα σύμβαση ή να αναληφθεί η διαχείριση από την Επιτροπή Κρατικών Λαχείων. Αυτά τα δύο. Δεν θέτει οποιοδήποτε άλλο θέμα. Πρέπει να πω ότι όλα έχουν γίνει με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικότητα. Αλλωστε, η ίδια η Κυβέρνηση είναι αυτή η οποία εντόπισε αδυναμίες στη σύμβαση και ανέθεσε σε όργανα του Υπουργείου Οικονομικών να ασχοληθούν και να διατυπώσουν εισήγηση. Οι εισηγήσεις τις οποίες διατύπωσαν τα όργανα αυτά, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη και θα αποτελέσουν το πλαίσιο, εντός του οποίου θα κινηθεί η Κυβέρνηση για να πάρει τις τελικές αποφάσεις. Το Υπουργείο Οικονομικών, νομίζω ότι κάνει καλά τη δουλειά του σ' αυτό τον τομέα. Παρακαλώ, λοιπόν, να συζητούμε με ένα τέτοιο τρόπο, ο οποίος δεν δημιουργεί ψευδείς εντυπώσεις, γιατί αυτό δεν ωφελεί τη δημόσια ζωή της χώρας, (όχι μόνο τους πολιτικούς, ούτε τα Μέσα Ενημέρωσης), αλλά δηλητηριάζει και τη σχέση των πολιτών με τους κοινωνικούς φορείς, όπως είναι τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και με τους πολιτικούς. Και αυτό δεν νομίζω ότι είναι κάτι που το έχει ανάγκη σήμερα ο τόπος. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι θα πρέπει η πείρα της ζωής πολλά να μας έχει διδάξει. Και όταν πρέπει να κατηγορήσουμε ή να στείλουμε κάποιον στον Εισαγγελέα να το κάνουμε χωρίς δισταγμό, παρουσιάζοντας, όμως, συγκεκριμένα στοιχεία. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, σε μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία, ελεύθερος είναι ο καθένας να λέει τις απόψεις του και να αναπτύσσει τα επιχειρήματά του. Αυτό είναι παραδεκτό, είναι σωστό, αλλά κι αυτό θα πρέπει να γίνεται με έναν κόσμιο τρόπο και χωρίς υπερβολές.

ΚΙΑΟΣ: Μια διευκρίνιση. Σε ποιόν αναφέρεστε όταν λέτε ότι δηλητηριάζει, όπως είπατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλώ γενικά. Μιλώ σε επίπεδο αρχών. Νομίζω ότι η διαζευκτική ερώτηση που θέτει σήμερα η "Ελευθεροτυπία" αναφερόμενος ο συντάκτης στο συνάδελφο κ. Δρυ, με το ερώτημα "είναι διαπλεκόμενος ή είναι αφελής", είναι άδικη για τον κ. Δρυ. Από πού προκύπτει ότι μπορεί να είναι "διαπλεκόμενος"; Ποια είναι αυτά τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του ο γράφων το σχετικό θέμα και πού στηρίζει τους ισχυρισμούς του; Γι' αυτό λέω ότι πρέπει, αν υπάρχουν κάποια στοιχεία, ο οποιοσδήποτε, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, να οδηγείται στον Εισαγγελέα και να του αποδίδονται οι ευθύνες που έχει. Από εκεί και πέρα, όμως, πρέπει να υπάρχει ένας κανόνας και ένα μέτρο, το οποίο να γίνεται σεβαστό από όλους. Αυτό είναι μία γενική θέση, την οποία διατυπώνω γιατί θεωρώ ότι και πάλι είναι επίκαιρο να το κάνω αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Saturday, 9 May 1998 - 8:43:02 UTC