Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-05-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6.5.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Οπως γνωρίζετε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το οποίο ήδη σας έχω ανακοινώσει, ο Πρωθυπουργός θα απαντήσει σήμερα σε ερωτήσεις, στην καλούμενη "ώρα του Πρωθυπουργού", στη Βουλή. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Είμαι στη διάθεσή σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει μια πολύ σκληρή καταγγελία του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής κ. Κυπριανού, ο οποίος ανοιχτά κατηγορεί την ελληνική Κυβέρνηση ότι ακολουθεί την πολιτική των ΗΠΑ, όπως λέει, η οποία στοχεύει στη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο και τη χωρίς προϋποθέσεις συνέχιση του διαλόγου για το Κυπριακό. Ο κ. Κυπριανού μάλιστα λέει ότι ζητάει επί ένα χρόνο να δει τον κ. Σημίτη και δεν του δίνει αυτή την ευκαιρία. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει εκδοθεί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδη δήλωση-απάντηση στις δηλώσεις του κ. Κυπριανού. Το αναφέρω για να ανατρέξετε και εσείς σε αυτές τις δηλώσεις. Οσον αφορά το δικό μας σχόλιο πρέπει να πω το εξής: Ο κ. Κυπριανού δεν στηρίζει πουθενά αυτές τις καταγγελίες του. Η πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την πολιτική της εκλεγμένης Κυπριακής Κυβέρνησης, ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και από κοινού να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο εθνικό θέμα. Η πολιτική αυτή είναι σε σημαντικό βαθμό αποτελεσματική. Το μαρτυρούν άλλωστε, τόσο τα κοινά γυμνάσια ή οι άλλες δραστηριότητες οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ) που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, όσο και οι πρόσφατες εξελίξεις με την έναρξη των διαδικασιών της πορείας ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε. Επίσης, είναι γνωστό ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία των δύο κυβερνήσεων σε επίπεδο κορυφής -και όχι μόνο- για την αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος, για το οποίο έχει αναπτυχθεί μια κινητικότητα την τελευταία περίοδο. Η κινητικότητα αυτή βεβαίως δεν έχει αποτελέσματα συγκεκριμένα μέχρι τώρα, αποτελεί όμως από μόνη της ένα ενθαρρυντικό στοιχείο για το ότι το Κυπριακό θέμα δεν είναι ξεχασμένο. Αντιθέτως, είναι ένα θέμα που μας απασχολεί. Απασχολεί εμάς, όπως πάντα, απασχολεί τώρα και το διεθνή παράγοντα περισσότερο. Η πολιτική την οποία ακολουθούμε είναι η εθνικά συμφέρουσα. Η ελληνική Κυβέρνηση θέλει και έχει στενή συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση. Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα -και νομίζω ότι εκφράζω τις θέσεις όλων των ελληνικών κομμάτων- επιθυμούν συνεργασία με τα κόμματα της Κύπρου. Δεν είναι δυνατόν να εμπλέκεται και να αναμιγνύεται ο ένας στις δραστηριότητες και τις λειτουργίες που με αυτόνομο τρόπο αναπτύσσει ο άλλος. Οταν μιλώ για κόμματα πρέπει να διακρίνουμε τα περιθώρια αυτονομίας που έχουν όλα τα κόμματα, στην Ελλάδα και την Κύπρο, να εκφράζουν την πολιτική τους. Οσον αφορά το παράπονο του κ. Κυπριανού ότι δεν έγινε δεκτός από τον Ελληνα Πρωθυπουργό έχω να κάνω δύο επισημάνσεις :

* Πρώτον, η ελληνική Κυβέρνηση απέφυγε -και αυτό αποτέλεσε δική της πολιτική επιλογή- να αναμιχθεί στις προεκλογικές διαδικασίες στην Κύπρο. Γι' αυτό η ηγεσία της ελληνικής Κυβέρνησης δεν είχε για αρκετούς μήνες οποιαδήποτε επαφή με κορυφαίους παράγοντες της κυπριακής πολιτικής ζωής, μόνο και μόνο για να δώσει ακριβώς αυτό το μήνυμα της μη ανάμειξης της χώρας μας στα εσωτερικά της Κύπρου, ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

* Δεύτερον, αποδίδουμε σεβασμό και τιμή στο αξίωμα και στο πρόσωπο του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής εφόσον το επιθυμεί και το ζητεί, ως Πρόεδρος όμως της Κυπριακής Βουλής, βεβαίως γίνεται δεκτός και πάντοτε υπάρχει συνεργασία και με την ελληνική Κυβέρνηση. Γι' αυτό το θέμα δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Αυτή η γραμμή την οποία με συνέπεια τηρήσαμε, όσον αφορά τα γενικότερα θέματα πολιτικής της ελληνικής Κυβέρνησης για το Κυπριακό, αλλά όσον αφορά και το ειδικό θέμα των κινήσεων και χειρισμών κατά την προεκλογική Περίοδο στην Κύπρο, πρέπει να πω ότι συνιστά και τους κανόνες με βάση τους οποίους θα συνεχίσει να πορεύεται η ελληνική Κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κυπριανού ζήτησε και τις δύο συναντήσεις κατά την προεκλογική περίοδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κυπριανού ζήτησε να συναντηθεί με την ελληνική πολιτική ηγεσία πριν από τις εκλογές στην Κύπρο. Ο Πρωθυπουργός, λόγω της μη ανάμειξής μας που έπρεπε να είναι απολύτως εμφανής και η θέση μας αυτή να είναι απολύτως πειστική, επέλεξε να μην έχει οποιαδήποτε επαφή με κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες της Κύπρου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η προεκλογική περίοδος στην Κύπρο είχε αρχίσει αρκετούς μήνες πριν και η ελληνική Κυβέρνηση θα έπρεπε να δείξει στην πράξη ότι είναι αμέτοχη στις διεργασίες οι οποίες συντελούνταν στην Κύπρο όλους αυτούς τους προεκλογικούς μήνες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή λέτε ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε καμία ανάμειξη, ο κ. Κρανιδιώτης δεν αναμείχθηκε καθόλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κρανιδιώτης, ως παράγων της ελληνικής Κυβέρνησης, δεν είχε οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με τη διεξαγωγή των εκλογών στην Κύπρο ή με τις διεργασίες της προεκλογικής περιόδου. Το αντίθετο δεν προκύπτει από πουθενά. Γνωρίζετε ποια είναι η καταγωγή του και επίσης γνωρίζετε, λόγω της αυξημένης ευαισθησίας που έχει, ποια είναι η δραστηριότητα που έχει αναπτύξει για να προσφέρει στην Κύπρο. Είναι από εκείνους που ειδικώς στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην Ε. Ε. έχει πολύ μεγάλη και θετική συμβολή. Αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Θα ήταν όχι απλώς άδικο, θα αποτελούσε -θα μου επιτρέψετε να πω- έγκλημα να κατηγορείται από Κύπριους ο κ. Κρανιδιώτης, όταν είναι από αυτούς τους πολιτικούς παράγοντες που έχει προσφέρει πολλά στον κυπριακό ελληνισμό. Πρέπει, λοιπόν, να του αποδίδεται αυτή η αναγνώριση και όχι να εισπράττει κατηγορίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή ιδιωτικώς ενεπλάκη ο κ. Κρανιδιώτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κρανιδιώτης δεν είχε καμμία εμπλοκή.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Καραμανλής, στη συνέντευξη που παραχώρησε χθες, μεταξύ των άλλων, υπέβαλε στην Κυβέρνηση και κάποιες προτάσεις ούτως ώστε -όπως είπε- τουλάχιστον να επιταχυνθεί η πορεία ένταξης της χώρας στην Ο.Ν.Ε. Πρότεινε, για παράδειγμα, ιδιωτικοποίηση της Ο.Α., μεγάλων τραπεζών κλπ. Θα ήθελα την απάντηση της Κυβέρνησης σ' αυτές τις προτάσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Στη συνέντευξη Τύπου του κ. Καραμανλή έδωσα λεπτομερή απάντηση χθες. Εκανε σχετικές δηλώσεις και ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου. Σήμερα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Καραμανλής έκανε πολιτικές δηλώσεις, ζητώντας, μεταξύ των άλλων, αλλαγή της πολιτικής της Κυβέρνησης, επειδή -όπως είπε- υπάρχει κίνδυνος να μείνει η Ελλάδα στο περιθώριο. Η απάντηση στα όσα είπε χθες και σήμερα ο κ. Καραμανλής είναι η εξής : Αλλαγή πολιτικής στην Ελλάδα έγινε το 1993 με την αλλαγή της Κυβέρνησης. Και ενώ τότε η Ελλάδα βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση, κυριολεκτικά στο περιθώριο των εξελίξεων, από τους στόχους που η ίδια η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε θέσει στο πλαίσιο του προγράμματος σύγκλισης, που, μόλις ένα χρόνο πριν η ίδια είχε καταθέσει, για την ένταξή μας στην Ο.Ν.Ε., σήμερα, λίγα χρόνια μετά, με την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από το μεγάλο αυτό εθνικό στόχο να ενταχθούμε στην Ο.Ν.Ε. Εχω πει κατ' επανάληψη ότι η εξέλιξη αυτή δεν προσφέρει μόνο πολιτικά οφέλη, αλλά συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομίας της χώρας μας, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε όλο και περισσότερο τις προϋποθέσεις που οικοδομούν το όραμά μας για την "ισχυρή Ελλάδα". Ο κ. Καραμανλής αδυνατεί να αποσαφηνίσει την ιδεολογία και την πολιτική του κόμματός του. Η Ν.Δ. δεν διαθέτει πρόγραμμα. Αρκείται να φιλολογεί περί τα θέματα της χώρας. Η Κυβέρνηση, όμως, δεν μπορεί να αρκείται σε ανέξοδους και ανεύθυνους λόγους. Πρέπει να προχωρά με το υπεύθυνο έργο της στην αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων της χώρας. Μιλά ο κ. Καραμανλής για την ανάγκη αποκρατικοποιήσεων, όταν γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση η δική μας είναι αυτή η οποία έχει συγκεκριμένο πρόγραμμα μετοχοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων που εφαρμόζει. Μιλά ο κ. Καραμανλής για την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, όταν γνωρίζει ότι έχουμε λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να περιορίσουμε τις δαπάνες του δημοσίου εκεί που δεν είναι απαραίτητο να γίνουν οι δαπάνες αυτές, επειδή δεν είναι αναπτυξιακές και κοινωνικά αναγκαίες. Μιλά ο κ. Καραμανλής για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο , για την ανάγκη τομών στην Παιδεία, όταν γνωρίζει ότι όποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν στους θεσμούς σε διάφορους ευαίσθητους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, έγιναν με πρωτοβουλία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ενώ η Ν.Δ. απουσιάζει παντελώς από την ευθύνη που έχει να προτείνει τις δικές της θέσεις για τα θέματα αυτά. Δεν έχει διατυπώσει οποιαδήποτε πρόταση. Αρκείται στο να αναφέρεται σε επικεφαλίδες θεμάτων και προβλημάτων ο κ. Καραμανλής . Και αυτό συνιστά τη μεγάλη διαφορά, γιατί --όπως έχω πει κατ' επανάληψη- εμείς κρινόμαστε από την αλήθεια του έργου μας, ενώ εκείνος κρίνεται από το ψέμα των λόγων του. Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι η ενδεδειγμένη. Είναι μια πολιτική η οποία δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης για να μείνουμε σε κοινή τροχιά με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Και αυτό το έχουμε επιτύχει περισσότερο παρά ποτέ σήμερα. Και βεβαίως είναι ταυτόχρονα μια πολιτική με κοινωνική ευαισθησία, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή στο ψηλό επίπεδο που έχουμε επιτύχει όλα αυτά τα χρόνια, γιατί αποτελεί για μας ουσιαστικό κοινωνικό αγαθό, πράγμα το οποίο δεν πρέπει να διαφεύγει από κανέναν. Ο κ. Καραμανλής μιλά για περιορισμό των δαπανών, για αποκρατικοποιήσεις, χωρίς να μας λέει τίποτα για το καθεστώς εργασίας των υπαλλήλων των μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων και χωρίς να προσδιορίζει τους τομείς στους οποίους κατά τη δική του πρόταση πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες. Ολα αυτά -και αναφέρθηκα σε πολύ λίγα παραδείγματα- δείχνουν ότι δεν έχει πλήρες πρόγραμμα η Ν. Δ. Αρκείται σε επισημάνσεις. "Παρευρίσκεται και χαιρετίζει". Και το κάνει αυτό με ένα τέτοιο τρόπο ο οποίος βεβαίως προκαλεί μια εντύπωση, αλλά νομίζω ότι η εντύπωση αυτή είναι εφήμερη, είναι πρόσκαιρη και πάντως δεν πείθει τον ελληνικό λαό, δεν του δημιουργεί ένα αίσθημα εμπιστοσύνης προς τη Ν.Δ. και τον αρχηγό της, ώστε ο ελληνικός λαός να εμπιστευτεί τη Ν.Δ. Συνεχίζουμε, λοιπόν, αδιατάραχτα την πορεία μας, ακούγοντας αυτές τις απόψεις οι οποίες διατυπώνονται από τα άλλα κόμματα και τον κ. Καραμανλή. Λυπούμεθα, όμως, γιατί από τα τόσα πολλά που ακούγονται λίγα, ελάχιστα ή και τίποτα είναι αυτά τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο της πολιτικής. Και αυτό δεν είναι ευχάριστο. Το λέω ευθαρσώς.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από ό,τι κατάλαβα από τα πολλά που είπατε απαντώντας στην ερώτησή μου, η Κυβέρνηση δεν συζητά καν τις προτάσεις αυτές του κ. Καραμανλή.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορεί να συζητήσει κάτι που δεν υπάρχει.

ΜΙΧΑΗΛ:Η πρώτη ερώτησή μου είναι συνέχεια της απάντησής σας. Ο κ. Καραμανλής σας κάλεσε χθες, να μην περιοριστείτε στην πώληση, για παράδειγμα, όσων δημοσίων οργανισμών έχετε ήδη ανακοινώσει, αλλά να προχωρήσετε ακόμη πιο πολύ και σας ανέφερε συγκεκριμένα την Ιονική και την Εμπορική. Η Κυβέρνηση επ' αυτού δεν έχει τοποθετηθεί. Αναμένουμε τις αποφάσεις της για την Ιονική και την Εμπορική. Τι έχετε να απαντήσετε σ' αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την Εμπορική το έχουμε δηλώσει ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα. Οσον αφορά την Ιονική Τράπεζα, έχουμε κατ' επανάληψη πει -τουλάχιστον τις τελευταίες μέρες καθημερινώς συζητούμε γι' αυτό το θέμα- ότι είναι λιγος ο χρόνος που απομένει για να ανακοινώσουμε τις τελικές αποφάσεις μας. Η πώληση της Ιονικής Τράπεζας είναι ένα θέμα το οποίο μας απασχολεί και βεβαίως, θα ανακοινώσουμε τις τελικές αποφάσεις μας, αφού λάβουμε υπόψη όλους τους παράγοντες, οι οποίοι πρέπει να σταθμιστούν από εμάς, ώστε η απόφαση που θα λάβουμε να είναι η πλέον συμφέρουσα για το δημόσιο και για την ίδια την τράπεζα. Αλλωστε, δεν πρέπει να σας διαφεύγει ένα στοιχείο το οποίο φαντάζει λεπτομέρεια, αλλά δεν είναι: Την Ιονική Τράπεζα δεν την πουλά το δημόσιο, αλλά η Εμπορική Τράπεζα. Η Εμπορική Τράπεζα είναι ο πωλητής. Και βεβαίως, είναι γνωστό ποια είναι η σχέση της Εμπορικής Τράπεζας με το δημόσιο. Πρέπει, όμως, να πω ότι με πολλή επιμέλεια, προσοχή και ευαισθησία γίνονται όλοι οι χειρισμοί, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Και μια δεύτερη ερώτηση: Τι επεδίωξε ο Πρωθυπουργός από τις συναντήσεις που είχε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων; Και λέω είχε, επειδή σχεδόν ολοκληρώθηκαν, αφού μένει η συνάντηση με τον κ. Σαμαρά. Δεν την υποτιμώ, αλλά ξέρω ότι φτάσαμε στο τέλος. Γιατί τις έκανε; Μόνο και μόνο για ενημέρωση για τα αποτελέσματα των Βρυξελλών; Οι αρχηγοί μέσω των ευρωβουλευτών τους ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο θα μπορούσαν να είχαν ενημερωθεί. Τι θέλατε συγκεκριμένα να πετύχετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη των τελευταίων ημερών ήταν πάρα πολύ σημαντική. Μια εξέλιξη εθνικής σημασίας. Η ένταξή μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση ισοδυναμεί, μπορεί να πει κάποιος, με μια νέα ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μάλιστα με πολύ πιο αυστηρούς όρους απ' αυτούς με τους οποίους η Ελλάδα έγινε δεκτή το 1981, δοθέντος ότι τα κριτήρια τώρα είναι προσδιορισμένα, συγκεκριμένα και τηρούνται αυστηρά από όλους εκείνους οι οποίοι παίρνουν τις αποφάσεις. Μ' αυτή την έννοια, έκρινε σκόπιμο ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει σε συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για τα σχετικά θέματα. Μου κάνει εντύπωση, όμως, που τίθεται πλέον και αυτό το θέμα, το οποίο δείχνει πως οι κατηγορίες και η κριτική εναντίον του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, οι οποίες διατυπώθηκαν την προηγούμενη περίοδο, για το ότι δηλαδή δεν δέχεται τους πολιτικούς αρχηγούς ή δεν τους καλεί για να τους ενημερώσει, μετατρέπεται σήμερα σε κριτική εναντίον της Κυβέρνησης, γιατί κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει. Η Κυβέρνηση αυτά τα θέματα τα χειρίζεται με την ανάλογη ευθύνη. Σήμερα έκρινε ο Πρωθυπουργός ότι έπρεπε να προκαλέσει αυτές τις συζητήσεις, γιατί υπάρχει ένα μείζον θέμα για τη χώρα και την προοπτική μας και γι' αυτό ακριβώς έγιναν αυτές οι συζητήσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Ζητάτε συναίνεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο ζητά η Ελληνική Κυβέρνηση είναι μια μεγάλη συμφωνία στους στόχους που έχουν εθνικό χαρακτήρα και καθορίζουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Και σ' αυτούς τους μεγάλους στόχους η συμφωνία αυτή, αν είναι αδύνατο να προκύψει, τουλάχιστον, δεν θα πρέπει να υποταχθεί στις κομματικές σκοπιμότητες, οι οποίες επικρατούν και διακρίνουν την πολιτική που ασκούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Αναγνωρίζουμε, επειδή υπάρχουν ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, ότι η συμφωνία αυτή δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί. Νομίζω, όμως, ότι για τους μεγάλους αυτούς στόχους, εφόσον έχουμε συμφωνήσει επί της αρχής των στόχων, μπορούν όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να πουν τον εποικοδομητικό λόγο τους, ώστε να συμβάλουν σ' αυτή την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση, με τη συμπαράσταση, πιστεύω, όλου του ελληνικού λαού.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οπως γνωρίζετε η Ιονική Τράπεζα δεν είναι δημόσια τράπεζα, έχει δημόσια διαχείριση. Το πρώτο ερώτημά μου είναι εάν την απόφαση για την πώληση θα την πάρει η Γενική Συνέλευση των Μετόχων ή το Δ.Σ., που είναι προϊόν "κοκτάτσιας", δηλαδή, είναι δοτοί, τους διορίζει ο κ. Παπαντωνίου. Το δεύτερο ερώτημά μου έχει σχέση με το αντικείμενό σας που είναι η πολιτική ευθύνη της ΕΡΤ. Το ερώτημά μου είναι εάν λογίζονται κοινωνικές δαπάνες τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουμε στην ΕΡΤ. Γιατί εκεί υπάρχει ένα πρυτανείο, το οποίο και εσείς το ξέρετε καλά.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, έκανα πριν μία διευκρίνιση, λέγοντας πως αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό, παρά το ότι για κάποιους φαίνεται μικρής σημασίας. Η Εμπορική είναι ο πωλητής της Ιονικής, εφόσον προκύψει θέμα πώλησης. Αυτό για το οποίο μιλούμε τόσες ημέρες είναι η θέση της Κυβέρνησης. Επί του θέματος αυτού η Κυβέρνηση δικαιούται και πρέπει να έχει θέση και τη θέση αυτή θα κάνουμε γνωστή. Οσον αφορά την

ΕΡΤ: Μιλάτε για το ανταποδοτικό τέλος. Πρέπει να σας πω ότι, σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αναγνωρίζεται, μεταξύ των άλλων, ότι ο ρόλος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης είναι και ρόλος εξισορροπητικός στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Μ' αυτή την έννοια, υπάρχουν μηχανισμοί, προκειμένου οι δημόσιοι φορείς ραδιοτηλεόρασης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. να έχουν έσοδα από πόρους τέτοιους ή ανάλογους με αυτούς που έχουμε και στην Ελλάδα. Αυτό γίνεται προκειμένου να ενισχυθεί η ΕΡΤ. Και πρέπει, με την ευκαιρία της ερώτησής σας, να πω ότι η προσπάθεια για τη μεταρρύθμιση και την εξυγίανση της ΕΡΤ βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Ισως στο τέλος του χρόνου να είμαστε στην ευχάριστη θέση, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, να έχουμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Μην ξεχνάμε ότι η ΕΡΤ, πέραν όλων των άλλων, είναι μια δημόσια επιχείρηση. Επισημαίνω ότι είναι η μόνη μεγάλη ΔΕΚΟ, η οποία λειτουργεί σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και μάλιστα οι ιδιωτικοί φορείς στο χώρο της ενημέρωσης και της επικοινωνίας έχουν μια κυρίαρχη, μια δεσπόζουσα θέση. Αυτό κάνει ακόμη πιο δύσκολο το εγχείρημα της ΕΡΤ να αναπτυχθεί. Οσον αφορά, τώρα, την εξυγίανσή της, πέραν των προγραμματικών αλλαγών, που είναι σε σας περίπου γνωστές, πρέπει να σας πω ότι προχωρήσαμε στην κατάρτιση νέου οργανογράμματος το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία. Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού. Καταρτίζεται το πλήρες σχέδιο, δηλαδή το επιχειρησιακό και στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ΕΡΤ. Ολοκληρώθηκε η μελέτη καταγραφής των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ και η εταιρεία η οποία ανέλαβε αυτό το έργο έχει αναλάβει και την υποχρέωση να προτείνει και τρόπους αξιοποίησης αυτής της περιουσίας, που ανέρχεται περίπου στα 30 δισεκατομμύρια δραχμές. Και βεβαίως, είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε στους εργαζόμενους της ΕΡΤ, ότι το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης, για το οποίο τόσο έχουμε συζητήσει, βρίσκεται ήδη -σήμερα νομίζω- στα χέρια των εκπροσώπων των εργαζομένων, προκειμένου με τη συμφωνία και τη συναίνεσή τους να το προωθήσουμε, ώστε να ολοκληρωθεί το πακέτο των μέτρων που υποσχεθήκαμε. Σας καλώ να αναγνωρίσετε ότι η ΕΡΤ ως φορέας έχει πολλούς τηλεοπτικούς σταθμούς, πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, πολλές δραστηριότητες, όπως είναι η Χορωδία ή οι Ορχήστρες, που δεν διαθέτουν οι ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται να συντηρούν δραστηριότητες και λειτουργίες που δεν είναι κερδοφόρες. Η ΕΡΤ, όμως, πρέπει να ανταποκριθεί στην αποστολή της. Με το πρόγραμμα το οποίο ακολουθούμε η ΕΡΤ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα βρίσκεται σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχει απόδημος Ελληνισμός. Ηδη, εκπέμπει δορυφορικά το πρόγραμμά της σε όλη την Ευρώπη, εδώ και αρκετό καιρό. Τώρα πλέον το πρόγραμμά της μεταδίδεται μέσω καλωδιακών συστημάτων σε χώρες της Ευρώπης. Το πρόγραμμά της εκπέμπεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, στη Νότια Αμερική, στην Αυστραλία και συντομότατα και στην Ασία.

ΒΛΑΧΟΣ: Στις παραμεθόριες περιοχές δεν εκπέμπει.

ΡΕΠΠΑΣ: Στις παραμεθόριες περιοχές, αν αναφέρεστε στην περιοχή του Αιγαίου κυρίως, το πρόγραμμα της ΕΡΤ εκπέμπεται. Το πρόβλημα που υπάρχει εκεί προκύπτει από παρεμβολές άλλων σταθμών από την άλλη ακτή. Το πρόβλημα αυτό έχει έρθει στο διεθνή οργανισμό, που εδρεύει στη Σουηδία, για διακανονισμό, τη λεγόμενη διαδικασία συντονισμού. Και πρέπει να σας πω ότι παραπονούνται και οι της άλλης πλευράς, ότι γίνονται παρεμβολές από δικά μας μέσα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μία αλληλοεξουδετέρωση και να μην είναι εύκολη η λήψη του σήματος τηλεοπτικών σταθμών σε ορισμένες περιοχές. Πάντως η ΕΡΤ είναι ο μόνος τηλεοπτικός φορέας, ο οποίος έχει δίκτυο σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι ιδιωτικοί φορείς δεν έχουν δίκτυο, παρά το ότι υποχρεούνται. Θα αναπτύξουν το δίκτυο αυτό, εφόσον λάβουν άδεια εθνικής εμβέλειας, όποιοι λάβουν αυτή την άδεια τελικώς, γιατί είναι μία από τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν, προκειμένου να τους παραχωρηθεί η άδεια. Θα πρέπει να κάνουν επενδύσεις, ώστε και στο τελευταίο χωριό της ελληνικής επικράτειας, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία παραχώρησης αδειών, η οποία είναι σε εξέλιξη, να είναι δυνατή η λήψη σήματος όλων των τηλεοπτικών σταθμών που έχουν άδεια εθνικής εμβέλειας.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, για ποιο λόγο ο Πρωθυπουργός δεν θα παρευρεθεί στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου και αν αυτό είναι μια έκφραση δυσαρέσκειας του Πρωθυπουργού για τα όσα έχει δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος.

ΡΕΠΠΑΣ: Δημιουργήθηκε ένα θέμα εκ του μη όντος. Δεν ήταν στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού και δεν προβλεπόταν από την αρχή να είναι παρών σ' αυτές τις θρησκευτικές τελετές. Αυτό δεν πρέπει να οδηγεί στην εξαγωγή οποιουδήποτε γενικότερου συμπεράσματος, γιατί γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παγίως έχει μια άριστη συνεργασία με την ηγεσία της Εκκλησίας. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και θα βελτιωθεί, δοθέντος ότι και ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση το επιθυμούν και βεβαίως και ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας, πέραν του ότι είναι ο αρχηγός της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι και ένας προικισμένος άνθρωπος. Και νομίζω ότι η συνεργασία θα είναι άριστη, στο πλαίσιο των όσων προβλέπουν το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Εχει οριστεί κάποια εθιμοτυπική συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συναντήσεις αυτές, βεβαίως, γίνονται βάσει συγκεκριμένου προγράμματος ευθύς ως δώσει την προβλεπόμενη διαβεβαίωση ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Την Παρασκευή θα πάει ο Πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο; Προβλέπεται αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προβλέπεται.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Η "Ελευθεροτυπία" θέτει σήμερα επτά ερωτήματα για τις σχέσεις οικονομικού παράγοντα με το κράτος. Θα θέλατε να μας πείτε ποιά είναι η θέση της Κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω το δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας. Για το θέμα αυτό, στο πλαίσιο της διαδικασίας του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα δοθεί απάντηση από τον αρμόδιο Υπουργό την Παρασκευή. Εγώ θα αρκεστώ σήμερα σε ένα γενικό σχόλιο για να πω τούτο: Η σύμβαση αυτή υπεγράφη στις 8 Σεπτεμβρίου 1993, λίγες ημέρες, δηλαδή, πριν από τις εκλογές του 1993, από την τότε Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης, παρά μόνο σε διαπραγματεύσεις με την άλλη πλευρά. Οι διαπραγματεύσεις αυτές, θα πρέπει να γίνουν, όπως λέει η σύμβαση, έξι μήνες πριν ολοκληρωθεί η ισχύς της, το Σεπτέμβριο του 1998. Είμαστε, λοιπόν, ακριβώς στην έναρξη αυτών των διαδικασιών. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει συγκροτήσει επιτροπή, η οποία ασχολείται με το θέμα. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων οι οποίες έχουν ξεκινήσει, το ελληνικό Δημόσιο ζητά την αύξηση του ποσοστού των χρημάτων που θα λαμβάνει, ανάλογα με τις πωλήσεις και τα κέρδη, καθώς επίσης και την καθιέρωση ενός συστήματος πιστοποίησης της εγκυρότητας, όσον αφορά τη διαδικασία διανομής των κερδών σε κερδίζοντα λαχεία. Αυτό είναι ένα σύστημα το οποίο δεν υπάρχει. Κατά τη σύμβαση προβλέπεται ο συμβαλλόμενος -η ιδιωτική εταιρία, δηλαδή- να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει αυτή τη διαδικασία, αυτό το ηλεκτρονικό σύστημα και δεν υποχρεούται να το αναπτύξει, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει εκείνη η σύμβαση. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει θέσει το ελληνικό Δημόσιο, είναι όρος εκ των ων ουκ άνευ η ανάπτυξη αυτού του ηλεκτρονικού συστήματος που θα καταστήσει έγκυρη την όλη διαδικασία κατανομής των κερδών. Αναμένεται η απάντηση της άλλης πλευράς. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη. Αυτό το οποίο κάνει το Υπουργείο Οικονομικών είναι να υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί, διότι αντιλαμβάνεστε πως σε μία κοινωνία πρέπει πάντα να υπάρχουν κανόνες, οι οποίοι τηρούνται. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή είναι η κατεύθυνση στην οποία κινείται το Υπουργείο Οικονομικών.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Ο έλεγχος που θα κάνει αυτή η επιτροπή που έχει συγκροτήσει το Υπουργείο Οικονομικών αφορά και την αξιοπιστία του συστήματος αυτού, του "ξυστού" λαχείου και κατά το διάστημα 1993-1998 ή θα αφορά μόνο τις μέλλουσες...

ΡΕΠΠΑΣ: Η επιτροπή αυτή, η επιτροπή κρατικών λαχείων έχει αντικείμενο και αρμοδιότητα να διαπραγματευθεί τα της ανανέωσης ή μη ανανέωσης της σύμβασης η οποία υπεγράφη το Σεπτέμβριο του 1993. Ολο το ενδιάμεσο διάστημα η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε ήταν σύμφωνη, έτσι ακριβώς προκύπτει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με όσα είχαν αναληφθεί ως υποχρεώσεις από όλες τις πλευρές.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλετε να μας πείτε ότι τη στιγμή που για την Κυβέρνηση είναι άβατο εκεί που δημιουργούνται τα "ξυστά", αφού μας είπατε ότι μέλημα της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη ηλεκτρονικού συστήματος, με την καθιέρωση πιστοποιητικού εγκυρότητας για τα κέρδη, υπάρχει πρόβλημα. Δηλαδή, μας λέτε ότι υπάρχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή, ότι ενδεχομένως τα "ξυστά" να είναι "μαϊμού". Να μην υπάρχουν κέρδη ή τα κέρδη να υπολείπονται σ' αυτά που αναγράφονται.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, στο οποίο οδηγηθήκατε εσείς. Εγώ δεν έχω κανένα λόγο, γιατί δεν διαθέτω στοιχεία -εκτός αν διαθέτει κάποιος άλλος- να μιλήσω για το συγκεκριμένο θέμα, αμφιβάλλοντας για την κανονική απόδοση των κερδών σ' αυτούς που έχουν κερδίσει. Δεν είπα αυτό. Είπα και επαναλαμβάνω ότι το όλο σύστημα λειτούργησε, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στη σύμβαση του Σεπτεμβρίου του 1993. Αυτό το οποίο προέβλεπε η σύμβαση του 1993 είναι αυτό το οποίο τελικώς έγινε. Δεν είναι δυνατόν, αφού δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα ούτε και η σύμβαση, να προχωρήσεις σε καταγγελία, χωρίς να έχεις τη δυνατότητα να τεκμηριώσεις τους ισχυρισμούς και να αναπτύξεις τα επιχειρήματά σου, πράγμα το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπήρχε λόγος να γίνει, γιατί δεν προέκυπτε από πουθενά ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Γιατί τότε ζητάτε καθιέρωση πιστοποιητικού εγκυρότητας διανομής κερδών;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί πιστεύουμε ότι η σύμβαση που υπέγραψε η Ν.Δ. είναι ατελής. Πρέπει να γίνει πολύ καλύτερη, να βελτιωθεί. Και αυτό κάνουμε.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για το ίδιο θέμα: κύριε Υπουργέ, γιατί αφήσατε αυτή τη σύμβαση η οποία δεν είναι και νομότυπος, αν δεν κάνω λάθος, γιατί υπεγράφη αφού έπεσε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη; Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναθεώρησε πολλές συμβάσεις και στο ΜΕΤΡΟ και στα Σπάτα και παντού. Σύμφωνα με ποιους όρους λειτούργησε αυτή η συμφωνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Σύμφωνα με τους όρους, οι οποίοι περιέχονταν στις πρώτες συμβάσεις που υπεγράφησαν, έγιναν οι όποιες αλλαγές και αναλήφθηκαν οι όποιες πρωτοβουλίες από την πλευρά της Κυβέρνησης. Η συγκεκριμένη σύμβαση λειτούργησε. Δεν ετέθη οποιοδήποτε θέμα. Τώρα που έφθασε η ώρα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση της Κυβέρνησης της Ν.Δ., να προχωρήσουμε σε διαπραγματεύσεις, προχωρούμε σε διαπραγματεύσεις, επιδιώκοντας με συγκεκριμένες προτάσεις να κάνουμε τη σύμβαση αυτή πιο συμφέρουσα για το Δημόσιο. Γιατί δεν είναι συμφέρουσα για το Δημόσιο, στο βαθμό που το επιθυμούμε εμείς. Αλλά αυτή ήταν η σύμβαση που είχε υπογράψει η τότε Κυβέρνηση.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχατε κανένα νόμιμο δικαίωμα να την καταγγείλετε, όπως καταγγείλατε τόσες και τόσες άλλες συμβάσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι, μεταξύ των άλλων, στη σύμβαση προβλέπεται ότι η Κυβέρνηση δεσμεύεται να μην καταγγείλει τη σύμβαση. Υποχρεούται να προχωρήσει πρώτα σε διαπραγματεύσεις με την άλλη πλευρά και εφόσον οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν καταλήξουν σε συμφωνία, τότε η Κυβέρνηση νομιμοποιείται να αναλάβει άλλες πρωτοβουλίες. Αυτό είναι σαφές.

ΜΕΛΕΤΗΣ: Δεν ξέρω κατά πόσο είναι σύνηθες σε τέτοιες συμβάσεις να προβλέπεται η μη καταγγελία τους. Αυτό είναι και πολιτικό θέμα. Θέλω μία διευκρίνιση: σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις που προβλέπονται, δεν καταλήξουν σε συμφωνία, καταγγέλλεται αυτομάτως η σύμβαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι εφόσον δεν προκύψει συμφωνία, η Κυβέρνηση θα αναλάβει τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει, με γνώμονα πάντοτε το δημόσιο συμφέρον. Αυτό, όμως, είναι κάτι που δεν μπορούμε να το πούμε τώρα, γιατί η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη, δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν πρέπει να προκαταλάβουμε τις διαπραγματεύσεις. Οσον αφορά το σχόλιο που κάνατε για την πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης της Ν.Δ., το Σεπτέμβριο του 1993, εγώ δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Η ανάγκη και μόνο να βελτιώσουμε το περιεχόμενο αυτής της σύμβασης, νομίζω ότι δηλώνει και τη θέση μας ότι πράγματι, η σύμβαση που υπεγράφη το 1993, δεν είναι η καλύτερη δυνατή υπέρ του Δημοσίου.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Μας μιλήσατε για τη σύμβαση ότι δεν προβλεπόταν καταγγελία. Είναι δυνατό μία σύμβαση να είναι ισχυρότερη από το νόμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, κ. Ρουμπάνη, η σύμβαση είναι ισχυρή και δεσμεύει την ελληνική Κυβέρνηση. Δεν είχε κανένα λόγο η Κυβέρνηση να καταγγείλει τη σύμβαση, για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν είχε στοιχεία η Κυβέρνηση στη διάθεσή της ότι η άλλη πλευρά δεν τηρεί τη σύμβαση. Τώρα που ήρθε η ώρα να διαπραγματευθεί η Κυβέρνηση, διαπραγματεύεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Είναι δυνατό σε ένα κράτος, ανά πάσα στιγμή, ο οποιοσδήποτε, με αυθαίρετο τρόπο, όταν δεν μπορεί να δείξει την ασυνέπεια της άλλης πλευράς, να προχωρά σε καταγγελίες τέτοιας μορφής; Ασφαλώς, αν αποδεικνύονται ασυνέπειες, αν υπάρχουν στοιχεία τα οποία καθιστούν αναγκαία την οποιαδήποτε ενασχόλησή μας εκ νέου με το θέμα, τότε το λόγο τον έχει η Πολιτεία ή υπάρχουν και άλλες διαδικασίες. Υπάρχει η Δικαιοσύνη, αν κάτι είναι μεμπτό και πρέπει να μας απασχολήσει. Αλλά, όλα αυτά, πρέπει να σας πω, μετά από τόσα χρόνια, έφθασαν τώρα στο σημείο των διαπραγματεύσεων. Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί και αυτό που μας απασχολεί ως Κυβέρνηση είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε η νέα σύμβαση γι' αυτό το λαχείο να είναι η πλέον συμφέρουσα.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Αν ο κ. Μητσοτάκης υπογράψει σύμβαση να πουλήσει τις βραχονησίδες στους Τούρκους, τι θα κάνετε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν έχει αναλογία το ένα με το άλλο, γιατί, μεταξύ των άλλων -και θα μου επιτρέψετε να δώσω μια λιτή και υπεύθυνη απάντηση- δεν υπάρχει περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης ή οποιοσδήποτε Ελληνας πολιτικός να προχωρήσει σε μία τέτοια συμφωνία.

ΒΛΑΧΟΣ: Επειδή είπατε προηγουμένως ότι κανείς δεν μπορεί να αυθαιρετήσει και να καταργήσει μία σύμβαση, να συμπεράνω, λοιπόν, ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου αυθαιρετούσε όταν έστελνε επιστολή και έλεγε ότι όταν θα έρθουμε στην εξουσία θα ακυρώσουμε τη σύμβαση με τον ΟΤΕ; Δεν έστειλε τέτοια επιστολή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Βλάχο, σήμερα 6 Μαίου 1998, συζητούμε συγκεκριμένα θέματα, σε συγκεκριμένες συνθήκες. Ο ελληνικός λαός έχει κρίνει και τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον οποίο ξαναέκανε κυβερνήτη το 1993, αξιολογώντας αυτά τα οποία είπε ο Ανδρέας Παπανδρέου στον ελληνικό λαό. Και ο ελληνικός λαός, ευτυχώς, αξιοποίησε τους λόγους και τις θέσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, ώστε σήμερα η Ελλάδα, με την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον κ. Σημίτη, να έχει επιτύχει αυτά τα αποτελέσματα, ώστε να είναι σε καλύτερη θέση παρά ποτέ στο παρελθόν.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Για το ίδιο θέμα...

ΡΕΠΠΑΣ: Εκλεισε το θέμα κ. Μούρτζη. Αλλωστε, θα συζητηθεί στη Βουλή...

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είστε σε θέση να μας πληροφορήσετε αν στην αρχική σύμβαση που υπέγραψε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Κόκκαλη, προβλεπόταν ότι το "ξυστό" θα φθάσει ένα πεντακοσάρικο και θα ανταγωνίζεται τα κρατικά λαχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες αυτές οι λεπτομέρειες συζητούνται στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων. Ολα αυτά τα στοιχεία συνεκτιμώνται. Πρέπει να σας πω ότι στα λίγα αυτά χρόνια που πέρασαν έχουν αλλάξει οι συνθήκες, όπως είναι η αναπροσαρμογή των τιμών, όπως είναι η δημιουργία νέων λαχείων-τυχερών διαγωνισμών που εκ των πραγμάτων παίρνουν ένα μερίδιο στην αγορά, ενώ τότε δεν υπήρχαν. Ολα αυτά είναι παράγοντες τους οποίους δεν πρέπει να παραβλέψει κάποιος. Ολα αυτά λαμβάνονται υπόψη.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Ενόψει της αυριανής συνέντευξης του Πρωθυπουργού -νομίζω ότι είναι η πρώτη που γίνεται μετά από πολύ καιρό- ήθελα να ρωτήσω, με ποια κριτήρια θα δώσετε τις ερωτήσεις στους δημοσιογράφους;

ΡΕΠΠΑΣ: Με τα κριτήρια, τα οποία πάντοτε ισχύουν στο πλαίσιο τέτοιων συνεντεύξεων. Οι δημοσιογράφοι οι οποίοι ζητούν το λόγο, θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα ερωτήματά τους. Νομίζω ότι η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και σε σας. Εν πάση περιπτώσει, έχω πει κατ' επανάληψη -σας έχω προκαλέσει κιόλας- αν θέλετε για την Κυβέρνηση και για όλα τα κόμματα να υπάρχει μία διαδικασία, την οποία θα επιμελείται η ΕΣΗΕΑ ή οποιοσδήποτε. Με βάση αυτή τη διαδικασία, να γίνονται οι συνεντεύξεις Τύπου. Δεν έχω καμία αντίρρηση, κανένα πρόβλημα. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, όμως, κι από σας ο τρόπος με τον οποίο γίνεται μία συνέντευξη Τύπου. Αν οι ερωτήσεις έχουν πολλά σκέλη, αν οι ερωτήσεις προδιαθέτουν για μια μακροσκελή απάντηση, αντιλαμβάνεστε ότι ο χρόνος που δαπανάται είναι χρόνος που αφαιρείται από άλλους συναδέλφους σας, να θέσουν κι εκείνοι τα ερωτήματά τους. Γιατί, βεβαίως, μία συνέντευξη Τύπου έχει μία ορισμένη χρονική διάρκεια. Μία ώρα, μιάμιση ώρα μπορεί να διαρκέσει μία συνέντευξη Τύπου. Αρα, λοιπόν, η επιτυχία μιας συνέντευξης Τύπου, ως προς το διαδικαστικό μέρος της, γιατί για το πολιτικό μέρος εγώ δεν έχω καμία αμφιβολία, εξαρτάται από όλους τους παράγοντες που παίρνουν μέρος σ' αυτή τη διαδικασία. Από σήμερα, λοιπόν, να πούμε να είναι οι ερωτήσεις σύντομες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα, όσο γίνεται περισσότεροι συνάδελφοί σας, να θέσουν ερωτήσεις.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Συνήθως, το χρόνο δεν τον "τρώνε" οι ερωτήσεις, αλλά οι απαντήσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι οι ερωτήσεις είναι αυτές, οι οποίες προδιαθέτουν για ανάλογες απαντήσεις. Αλλωστε, γνωρίζετε πολύ καλά -εγώ έχω σπουδαία εμπειρία επ' αυτού- εμείς μιλούμε για θέματα τα οποία ορίζετε εσείς. Την ατζέντα, τη θεματολογία εσείς την ορίζετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε αν κλήθηκε στην Αγκυρα, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Ελληνας πρέσβης σχετικά με τα δημοσιεύματα που μιλούν για αλληλεγγύη της Ελλάδος στο ΡΚΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα για το θέμα αυτό, χθες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μία παρατήρηση, την οποία παρακαλώ να σχολιάσετε. Επειδή αναφερθήκατε στην ΕΣΗΕΑ, απαντώντας στην ερώτηση του κ. Καψαμπέλη, την τελευταία φορά η ΕΣΗΕΑ μίλησε για μη αντιπροσωπευτικότητα, στην τελευταία συνέντευξη του Πρωθυπουργού, στη Θεσσαλονίκη. Και η παράκληση την οποία είχε απευθύνει τότε η ΕΣΗΕΑ και νομίζω ότι ισχύει και σήμερα, είναι στις συνεντεύξεις αυτές του Πρωθυπουργού, να υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα, την οποία φαντάζομαι θα διασφαλίσετε εσείς αύριο, ο οποίος θα διευθύνετε τη συζήτηση. Το ερώτημά μου είναι: στο σημερινό Τύπο γίνεται λόγος για το γεγονός ότι ενδεχομένως βρισκόμαστε στον προθάλαμο μιας σύγκρουσης συμφερόντων σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της ψηφιακής τηλεόρασης. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας, με αφορμή και τις εξελίξεις λόγω της παραπομπής, της προσφυγής ιδιώτη στην Commission γι' αυτό το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, θα κάνω ένα σχόλιο: Πάντοτε το κριτήριο της αντιπροσωπευτικότητας είναι, μεταξύ των άλλων, και αυτό το οποίο λαμβάνεται υπόψη σε συνεντεύξεις Τύπου. Θυμάμαι τις συζητήσεις που κάναμε εδώ. Θυμάμαι τα ερωτήματα που θέσατε κι εσείς ζητώντας μία οιονεί αντικειμενική διαδικασία. Αναφερθήκαμε στην ΕΣΗΕΑ και σας είπα ότι ευχαρίστως -και σεις δεν συμφωνήσατε κ. Μπογιόπουλε- τόσο για την Κυβέρνηση, όσο και για όλα τα πολιτικά κόμματα, να υπάρχει μία διαδικασία στο πλαίσιο των συνεντεύξεων Τύπου, η οποία θα διευθύνεται από την ΕΣΗΕΑ. Και θυμάμαι τότε ότι εσείς θέλατε να περιοριστεί αυτό, όσον αφορά την Κυβέρνηση μόνο, και να μην αφορά τα πολιτικά κόμματα. Θυμάμαι αυτό το διάλογο που είχαμε. Είναι καταγεγραμμένος. Οσον αφορά το δεύτερο θέμα: Εχουμε κάνει, εδώ και αρκετό καιρό, σχετικές ανακοινώσεις με το συνάδελφο κ. Μαντέλη. Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο. Είναι θέμα λίγων ημερών, εξ όσων γνωρίζω, να ολοκληρωθεί η διαδικασία που κάνει ο ΟΤΕ, προκειμένου να διατυπώσει τη δική του πρόταση, ώστε εμείς να πάρουμε τελικώς τις πολιτικές αποφάσεις απέναντι στα σενάρια τα οποία θα μας δοθούν. Γνωρίζω από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων τις προσφυγές που έχουν γίνει για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν έχω, όμως, τα κείμενα των προσφυγών. Δεν έχουν περιέλθει ακόμη στα χέρια μου, επισήμως και τυπικώς και δεν μπορώ να τα σχολιάσω. Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι τούτο και μόνο τούτο: Η θέση της Ελλάδος είναι ισχυρή. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε παραβίαση κανόνων ή νόμων. Και από τα δημοσιεύματα -τουλάχιστον τα μικρά τμήματα των προσφυγών που είδαν το φως της δημοσιότητας- βγάζουμε το συμπέρασμα ότι οι κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνονται, έχουν πολιτικό χαρακτήρα, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην Ελλάδα. Γι' αυτό μας κατηγορούν. Ποτέ, όμως, οποιαδήποτε Κυβέρνηση -και η δική μας- δεν ανέλαβε συγκεκριμένη χρονική δέσμευση. Και δεν προκύπτει από πουθενά η υποχρέωση οποιασδήποτε Κυβέρνησης να προχωρήσει σε μία δραστηριότητα τη χρονική στιγμή που επιθυμούν την έναρξη της δραστηριότητας αυτής, ιδιωτικοί φορείς. Είναι βασικός κανόνας. Αρα, λοιπόν, όλα αυτά τα θέματα, επειδή πραγματικά συνιστούν ένα πολύ λεπτό και μεγάλης ευαισθησίας για μας τομέα, τα αντιμετωπίζουμε με πολλή προσοχή. Γιατί οι αποφάσεις που θα πάρουμε τώρα, θα καθορίσουν τις εξελίξεις στον ψηφιακό χώρο για την πατρίδα μας, για αρκετά χρόνια. Και πρέπει οι αποφάσεις που θα πάρουμε να είναι αποφάσεις με μέλλον, με προοπτική. Να μην είναι επιπόλαιες αποφάσεις, αλλά να ληφθούν με γνώμονα το εθνικό και το κοινωνικό συμφέρον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το νέο πρόγραμμα σύγκλισης πότε θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι όπως και οι άλλες Κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε., έτσι και η δική μας, με βάση τα νέα δεδομένα, προχωρούν σε προσαρμογές, σε μία καλούμενη επικαιροποίηση των προγραμμάτων που έχουν καταθέσει. Μην αναμένετε στο κείμενο αυτό το οποίο θα δει το φως της δημοσιότητας, στο τέλος Μαίου ή στις αρχές Ιουνίου, να προκύπτουν νέα συγκλονιστικά στοιχεία. Απλώς, λαμβάνεται υπόψη η προσαρμογή της ισοτιμίας του νομίσματός μας και οι συνέπειες, οι οποίες προκαλούνται λόγω αυτής της προσαρμογής. Νομίζω ότι θα είμαστε συνεπείς στη χρονική προθεσμία που έχουμε θέσει και βεβαίως το πρόγραμμα είναι το ίδιο. Δεν πρόκειται περί νέου προγράμματος σύγκλισης.

ΜΙΧΑΗΛ: Κάντε μας ένα σχόλιο για τη χθεσινή επίθεση που δεχθήκατε στο γραφείο σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανα χθες μία δήλωση. Ενα πράγμα θέλω μόνο να πω, γιατί η πολιτική θέση είναι γνωστή απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Νομίζω ότι μπορώ να εκφράσω, προσωπικά, γιατί με αφορά, τις ευχαριστίες μου και στα κόμματα της Αντιπολίτευσης για την πολιτική θέση που διατύπωσαν, την ΕΣΗΕΑ και όλους όσοι ενδιαφέρθηκαν. Εκφράζω, όμως, τη λύπη μου για το ότι το μήνυμα που διαχέεται στην ελληνική κοινωνία δημιουργεί ένα αίσθημα ανασφάλειας, χωρίς αυτό να είναι δικαιολογημένο, τουλάχιστον σ' αυτό το βαθμό. Γιατί υπάρχει ηρεμία στην ελληνική κοινωνία. Βεβαίως, κάποιοι είναι στόχοι. Γνωρίζετε ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα. Είχε επιτυχίες η Ελληνική Αστυνομία και ελπίζω και πιστεύω ότι θα έχει και πάλι επιτυχίες στον τομέα αυτό. Ο Ελληνας πολίτης πρέπει να νιώθει ασφαλής, χωρίς να παραγνωρίζω και να υποβαθμίζω ότι τέτοια φαινόμενα δημιουργούν κινδύνους για τη δημόσια τάξη. Δεν πρέπει, όμως, να δημιουργηθεί μία κατάσταση παράνοιας ότι όλοι είμαστε σε κίνδυνο. Γιατί αυτό δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Wednesday, 6 May 1998 - 15:25:06 UTC